Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-17, 13:35   #3181
fiolka85
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
Najwieksza glupota to je przedluzac w szczegolnosci jak kolezanka, poltora miesiaca nosi miesieczne, porazka, ja tak kiedys zrobilam i po prostu zle widzialam przez te soczewki:/ poza tym jestem zdania ze to nie ma zadnego sensu bo przedzej sobie wade poglebimy przelduzaniem terminu przydatnosci soczewek.
Ja też uważam, że to głupota wielka i nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy wręcz chwalą się tym, że wytrzymują w swoich miesięcznych soczewkach 2 miesięce.
Jakiś czas temu rozmawiałam z chłopakiem, który nosił swoje Oasys 1,5 miesiąca i jeszcze w nich spał cały czas i sprawiał wrażenie jakby był dumny z tego powodu.

Jakoś przeterminowanego jedzenia ludzie unikają jak ognia a przeterminowane soczewki wkładają sobie do oczu bez żadnej obawy...( nie wszyscy oczywiście, na szczęście )
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-17, 13:39   #3182
cat_on_de_road
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe

hej mam pytanie. nosze okulary ale mysle sobie o soczewkach - na razie to taki pomysl. na recepcie od okularów mam:
oko prawe: -3,0; cylinder -0.25; oś 175 stopni
oko lewe: -2.5; cylinder -0.5; os 175 st.
czy to wciaz sie kwalifikuje na zwykle soczewki czy juz dla astygmatyków?

pytam bo cena inna, to nie wiem czy sobie nie darowac

P.S. Nie bądź trollem!
cat_on_de_road jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-17, 13:57   #3183
Malla
Nie depcze krokusów

cat_on_de_road - cylinder jest mały, śmiało możesz spróbować dobrać zwykłe soczewki. Może jakość widzenia na lewym oku nie będzie zupełnie idealna, ale na prawym powinno być wszystko w porządku. Zresztą tak małych cylindrów nie produkują, nie warto.
Stary 2008-09-17, 17:34   #3184
sabbatha
Zakorzenienie

wystarczy lekko zwiekszyc moze (o 0,5 np) albo nawet wcale, zalezy jak wolisz widziec
- bardzo ostro czy tak dosc miekko kiedys mi pani optyk to tlumaczyla ze kazdy woli widziec inaczej.

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 09:19   #3185
cat_on_de_road
Raczkowanie

Dziekuje Malla
a co do tego widzenia za ostro/niedowidzenia. To nie szkodzi oczom? slycszalam cos kiedys ze ktores pogłębia wadę? to prawda?

P.S. Nie bądź trollem!
cat_on_de_road jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 09:28   #3186
cisza-motyla
Rozeznanie

mam jeszcze jedno troche głupie pytanie przed moją pierwsza wizytą w sprawie soczewek, a mianowicie jak dostane jakąś kartke/recepte z danymi co do soczewek to czy ona zostanie mi zabrana czy będzie dla mnie? Chcialabym poprostu np potem kupowac soczewki na allegro lub w innym sklepie internetowym, ale musze wiedzieć jakie
Stary 2008-09-18, 09:46   #3187
Malla
Nie depcze krokusów

kocie - nie powinno się nosić zbyt słabych szkieł, bo wtedy oko robi wszystko, by poprawić widzenie, co skutkuje... jego dalszym psuciem...

motylku - ostatnio produkuje się soczewki w jednym rozmiarze, więc wystarczy podać model i moce, by dostać to samo, co zalecił lekarz. Jeśli zostanie Ci dobrany model mający różne parametry, to na pewno zostaniesz o tym poinformowana. Najważniejsze, żebyś pytała o wszystko, co Ci przyjdzie do głowy i nie wstydziła się. Okuliści doskonale wiedzą, że ludziom bardziej opłaca się kupować w necie, pewnie sami tak robią

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-18, 09:52   #3188
cisza-motyla
Rozeznanie

Malla dziękuję moce na pewno będą różne, bo lewe oko mam o wiele słabsze. I czy to znaczy, że np jeżeli będe chciala jednodniowe to będę musiała kupić powiedzmy 30 sztuk takich i 30 takich żeby starczyło na miesiąc? A ciekawa jestem czy soczewki się dostanie od ręki czy trzeba czekać np. na zamówienie? Pewnie to zależy od tego gdzie się kupuje i czy mają duży asortyment.
Stary 2008-09-18, 10:01   #3189
sabbatha
Zakorzenienie

mi chodzilo o to ze szklo ma odbierana prawidlowa moc a potem sa takie niuansiki czy chce sie widziec np ostro krawedzie czy ciut łagodniej. I nie sadze zeby to poglebialo wade bo juz sie z tym u paru okulistow spotkalam jak mialam badanie ze mnie o to pytali

Stary 2008-09-18, 10:13   #3190
demonii
BAN stały

GG do demonii Send a message via Skype™ to demonii

a jaki plyn polecacie?
demonii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 10:49   #3191
sabbatha
Zakorzenienie

Ja zdecydowanie Amo Complete 10 min

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-18, 10:56   #3192
topgear
Przyczajenie

GG do topgear

Ja właśnie sobie kupiłem Renu multiplus. Nic mnie nie piecze, dostałem gratis płyn 60ml- przyda się na uczelni, a także tani- na allegro zapłaciłem 22zł (razem ok 400ml)- nie musiałem płacić za przesyłkę, poniewaz ojciec odebrał go w Katowicach. Dobre w płynach jest to, że w przeciwieństwie do soczewek można go zmieniać bez wizyt u okulisty.
topgear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 11:06   #3193
betig1975
Wtajemniczenie

Ja dziś zamówiłam AOSEPT plus
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 11:42   #3194
loss_lauri
Zakorzenienie

solo care aqua - jak na razie KWC (jeżeli można się tak wyrazić )
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 13:58   #3195
ashaa
Raczkowanie

A właśnie jaka jest różnica między miękkimi a twardymi soczewkami ? nigdy nie miałam do czynienia z twardymi, od razu okulista polecił mi miękkie
ashaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 14:08   #3196
Ashmira
Rozeznanie

Czy ktoś moze wie czy to prawda, że jeżeli wczesniej nosiło się soczewki to potem nie można mieć laserowej operacji wzroku?

06.07.2013
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 14:17   #3197
zuczang
Raczkowanie

A ja właśnie wróciłam od okulisty.Wreszcie trafiłam do kogoś normalnego-badanie nie było pobieżne i wydaje mi się,że udało się dobrać moce.Mam teraz -0,5 w prawym i -1,25 w lewym.Widzę cudownie,dawno tak dobrze się nie czułam!Dostałam do przymierzenia kilka soczewek i najlepiej czułam się w Iwear RX.Zdziwiłam się,bo słyszałam od znajomych,że te iweary są nędzne,a ja chodzę w nich cały dzień i czuję się tysiąc razy lepiej niż w jednodniówkach!I łatwiej się zakłada,są sztywniejsze.Achh,jestem taka szczęśliwa,nareszcie dobrze widzę bez okularów,musiałam się z wami podzielić moją radością!

zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 14:43   #3198
Malla
Nie depcze krokusów

cisza-motyla - mając różne wady, musisz kupić 2 opakowania. Ponieważ 1-dniowe są drogie, a w salonach dostają ich dużo za free, masz prawo prosić o kilka sztuk darmowych na wypróbowanie, wiele salonów daje ich ok.5 sztuk w ramach wizyty. Na całe opakowanie trzeba czekać najczęściej przy zamawianych, np. torycznych, o wysokiej mocy, no i oczywiście w przypadku twardych. Zwykłe powinni mieć na stanie.

sabbatha - nie wiem, ja wolę widzieć wszystko ostro.

ashaa - twarde to zupełnie inna jazda. Teraz miękkie są na topie, bo są łatwiejsze w doborze i obsłudze, krócej trwa adaptacja i generalnie mniej powikłań. Twarde dobiera się na podstawie indywidualnego mapowania rogówki, mają dłuższy okres wymiany, więc i pielęgnacja nieco inna. Obecnie zaleca się je raczej osobom, dla których nie ma miękkich, np. o wysokich wadach, dużym astygmatyźmie.

Ashmira - to nie jest przeciwwskazanie, ale przed operacją nie wolno nosić soczewek ze względu na ewentualne problemy z rogówką.

zuczang - świetnie! Cieszymy się razem z Tobą!!!

topgear - z tymi płynami nie byłabym taka optymistyczna... Nie wszystkie pasują do danego typu soczewek, zajrzyj na www.staininggrid.com.
Stary 2008-09-18, 15:16   #3199
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
soczewki mialam najrozmaitsze, plyny rowniez i niektore plyny po prsotu sa gorszej jakosci i tyle. A ja odczuwam czasami niedoczyszczenie soczewek (hormony te sprawy wiem ze maja wplyw) ale przy tym plynie ktorego sie trzymam tego nigdy nie odczuwam. Koncowki butelki nie dotykam, nie zostawiam odtwartej, plyn wyrzucam gdy wyczuje wlasnie ten dyskomfort z jego uzywania. Nie musicie mnie od razu atakowac. Soczewki wyrzucam nawet wczesniej niz trzeba bo po prostu rowniez odczuwam dyskomfort np dwa tyg przed przy 3 miesiecznych, teraz mam polroczne i mimo ze jeszcze moge miec miesiac to juz zmieniam, przy miesiecznym nosilam 3 tyg. Moze mam takie oczy, moze to przez hormony, moze to przez to ze musze miec nieskazitelne soczewki bo mam zwiekszone moce przez astygmatyzm. To moje zdanie i tylko je wyrazilam :|
Źle mnie zrozumiałaś, to nie był żaden atak, po prostu wyraziłam zdumienie. Oczywiście każda z nas musi mieć nieskazitelne soczewki, chyba nie myślisz że my chodzimy w brudnych ?

loss_lauri tylko że kupowanie płynów 60ml nie za bardzo się opłaca, policz sobie ile taki kosztuje, a ile 360ml. Zresztą nie bardzo rozumiem w czym mały płyn miałby być lepszy od dużego? A co do mechanicznego czyszczenia to zgadzam się w tym względzie z Mallą, jeśli nie codziennie to przynajmniej co kilka dni powinno się je dokładnie mechanicznie wyczyścić.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 16:45   #3200
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zuczang Pokaż wiadomość
Co do jogi,to tak,ćwiczyłam w AHJ i na Foksal,aktualnie mam przerwę ze wzgledu na inne kłopoty zdrowotne(gastrolog stanowczo zakazł wyginania się.Możesz przejść się na Wałową,do AHJ,jest coś takiego jak sesja przygotowawcza,kosztuje 25 zł i zobaczysz mniej więcej jak Ci się to wszystko podoba.Poszukaj więcej info w necie.
A co myślisz o AHJ? Bo ja właśnie tam planuję iść Jeśli dobrze zrozumiałąm ich cennik, to mają zniżkę dla uczniów i studentów (130zł miesiecznie) i wstęp na wszystkie zajęcia. Ale chyba źle zrozumiałam, bo to niemożliwe, zeby było tak tanio A sesja przygotowawcza kosztuje teraz 40 zł I do AHJ mam najbliżej... W sumie (skoro juz tam byłaś) to jak to jest, dużo osób tam chodzi? Bo ze strony, zdjęć i w ogóle (wczoraj przez całą przebrnęłam) wygląda bardzo sympatycznie i profesjonalnie.
Planowałam też iść do Joga Centrum Adama Bielewicza na Żurawiej. Ale tam jest tylko 9 lekcji w miesiącu (160zł). I mam dalej... ;] Ale planuję się tam wybrać 28.09 na dzień otwarty. Będą bezpłatne zajęcia i wykład.

Dziewczyny, dzisiaj odebrałam okulary!
Operację mam pod koniec września, le jeszcze nie mam dokładnego terminu.
Mam nadzieje, że po niej będę mogła nosić soczewki
Stary 2008-09-18, 17:08   #3201
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość
A co myślisz o AHJ? Bo ja właśnie tam planuję iść Jeśli dobrze zrozumiałąm ich cennik, to mają zniżkę dla uczniów i studentów (130zł miesiecznie) i wstęp na wszystkie zajęcia. Ale chyba źle zrozumiałam, bo to niemożliwe, zeby było tak tanio A sesja przygotowawcza kosztuje teraz 40 zł I do AHJ mam najbliżej... W sumie (skoro juz tam byłaś) to jak to jest, dużo osób tam chodzi? Bo ze strony, zdjęć i w ogóle (wczoraj przez całą przebrnęłam) wygląda bardzo sympatycznie i profesjonalnie.
Planowałam też iść do Joga Centrum Adama Bielewicza na Żurawiej. Ale tam jest tylko 9 lekcji w miesiącu (160zł). I mam dalej... ;] Ale planuję się tam wybrać 28.09 na dzień otwarty. Będą bezpłatne zajęcia i wykład.

Dziewczyny, dzisiaj odebrałam okulary!
Operację mam pod koniec września, le jeszcze nie mam dokładnego terminu.
Mam nadzieje, że po niej będę mogła nosić soczewki
3mam kciuki, kochana! Poczytaj sobie o soczewkach N&D, czytałam kiedyś że są polecane po operacjach oczu bo wygładzają rogówkę.
Stary 2008-09-18, 22:17   #3202
Malla
Nie depcze krokusów

N&D są za to sztywniejsze, muszą być dobrane bardziej restrykcyjnie. Biofinity są w miarę elastyczne, szkoda tylko, że takie luźne Są też Optixy N&D 8.4, kuszą mnie...
Stary 2008-09-19, 18:24   #3203
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
N&D są za to sztywniejsze, muszą być dobrane bardziej restrykcyjnie. Biofinity są w miarę elastyczne, szkoda tylko, że takie luźne Są też Optixy N&D 8.4, kuszą mnie...
Ale mimo to są to narazie najzdrowsze soczewki na świecie pod względem parametrów więc myślę że warto spróbować, szczególnie w takiej sytuacji jak Sophie.
A może Biofinity wcale nie są takie luźne, miałaś je już mierzone? Jeśli nie to myślę że jednak warto spróbować!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-19, 19:07   #3204
marinka:)
Raczkowanie

hej też noszę soczewki, dwutygodniowe acuvue. moce -2,00 i -2,25 przy wadzie -2,75 i -3,25. płyn- opti free (po innych piekły mnie oczy), krople- aquify.
marinka:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-19, 21:25   #3205
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - powiedział mi Voigt, że nie będą pasować. Nawet jednodniówki 8.6 są na mnie za duże... W środę zamierzam iść do okulisty, bo mam stałą siatkę naczynek od paru dni, więc popytam.
Stary 2008-09-19, 21:26   #3206
sabbatha
Zakorzenienie

Oj, współczuję wam jak macie problem taki z soczewkami

Ja mam to szczęście, że pasują mi praktycznie każde.

Swoją drogą wyobrażacie sobie teraz życie bez nich?

Stary 2008-09-19, 21:50   #3207
Malla
Nie depcze krokusów

Życie tak, ale ważnego wydarzenia, imprezy, wyjazdu - nie!

Kurde, nie pójdę do Grabowskiego, bo chciałabym przy okazji zbadać siatkówkę, nie robiłam tego od paru lat, a wada skoczyła...
Stary 2008-09-19, 22:47   #3208
katrinka187
Rozeznanie

Witam
Od roku nosze soczewki jednak teraz cos się dzwinego dzieje białak aczynaja robic mi sie czerwone zwłaszcza wieczorem choć nie nosiłam soczewke cały dzień nie wiem czy to może być spowodowane wysuszeniem czy czyms innym chcoć w zeszłym miesiącu byłam u okulisty na badanich. A może to będzie zwykłe przemęczenie bo nawet zaczynaja mi sie oczy robić czerwone gdy nosze okulary...

A bez okularów czuje się cudownie zwłaszcz,że mam wadę minus 5,0 na obu oczach...

To co było odeszło w cień,
To koniec, koniec, skończyło się...

66 (06.04.2010) 64,9--62 -------->> 55 kg (?)

katrinka187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-19, 22:55   #3209
ViLLeMkA
Zakorzenienie

od dzisiaj stalam sie szczesliwa posiadaczka soczewek : )))

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-20, 08:50   #3210
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Źle mnie zrozumiałaś, to nie był żaden atak, po prostu wyraziłam zdumienie. Oczywiście każda z nas musi mieć nieskazitelne soczewki, chyba nie myślisz że my chodzimy w brudnych ?

loss_lauri tylko że kupowanie płynów 60ml nie za bardzo się opłaca, policz sobie ile taki kosztuje, a ile 360ml. Zresztą nie bardzo rozumiem w czym mały płyn miałby być lepszy od dużego? A co do mechanicznego czyszczenia to zgadzam się w tym względzie z Mallą, jeśli nie codziennie to przynajmniej co kilka dni powinno się je dokładnie mechanicznie wyczyścić.
tak jak napisałam w swoim poście, u mojej lekarki 1 butelka 360 ml kosztuje tyle samo, co 6 butelek 60 ml. buteleczkę 60 ml zużywam w ciągu 8-10 dni więc płyn jest 'świeższy' niż taki otwarty już np 2 m-ce. dlatego mały płyn jest lepszy od dużego
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości