|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3211 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
lauri - rzadko się zdarza taki rozkład cen, zazwyczaj mniejsze opakowanie jest licząc proporcjami nieco droższe. Też bym wolała małe w takim przypadku. Szkoda, że wycofano całkiem mały AOSept...
Vill - witamy w naszym gronie, daj znać jak się spisują ![]() katrinka - to coś jak ja, podobna wada i podobne objawy ![]()
![]() |
#3212 |
Zakorzenienie
|
Malla, no na razie mialam je na oczach tylko wczoraj..
i je czulam jeszcze ;p ale fajne.. widac wszysstko xD tylko vision express ma mi doslac jeszcze 2 pary i mam nadzieje ze sie spisze..
#3213 |
Rozeznanie
|
Lalaith - z N&D miałam PureVision z Baush&Lomb i były dla mnie trochę za sztywne. Przynajmniej tak się czułam. Pomijam już fakt, że zostały źle dobrane. A jakie sa inne N&D?
Biofinity to te pomarańczowe? ![]() ![]()
![]() |
#3214 |
Nie depcze krokusów
|
Pomarańczowe są Proclear, Biofinity mają typowe opakowanie (klik).
Inne N&D to Optix Night&Day i Biofinity.
![]() |
#3215 |
Wtajemniczenie
|
Malla czy wiesz może coś o przepuszczalności tlenu dla biofinity? bo różne sklepy podają różne wartości. Rozmawiałaś może z kimś kto prowadzi sprzedaż tych soczewek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3216 |
Wtajemniczenie
|
A już znalazłam odpowiedź, jedni podają parametr Dk a drudzy Dk/t
|
![]() ![]() |
![]() |
#3217 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny,używa któraś z Was Soflensów 59? wygodne są?
![]() ![]() strasznie chcę je wypróbować i przy następnej wizycie u okulistki chciałabym je zaproponować.. ale nie wiem czy warto ![]() ![]() ach.. i czy różnią się wielkością od iWearów? bo krzywiznę i średnicę mają niby taką samą.. ale czy w rzeczywistości nie okaże się inna? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3218 |
Zakorzenienie
|
ja nosilam Soflensy 3miesieczne i sa bardzo fajne.
A co do miesiecznych polecam o2Optix ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3219 |
Rozeznanie
|
A, to w takim razie pomyliło mi się, myślałam o proclear
![]()
![]() |
#3220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Villemko!!! ![]() A co Ty soczeweczki nosisz ![]() Nie wiedziałam ![]() Ja już od 4 latek jestem Soczewkową ![]()
![]() |
#3221 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - Biofinity mają dk/t 160, na niektórych stronach faktycznie są błędy lub niedopatrzenia nazewnictwa.
DeadlySilence - wklep w wyszukiwarkę, furory na forum nie robią SL59. Sophie - też tak myślę. Założyłam dziś do kina jednodniówki i szlag mnie trafiał, prawie ciągle je czułam, mgliły obraz. Może gdyby miały moje parametry, byłyby o wiele lepsze...
![]() |
#3222 |
Rozeznanie
|
Mala jutro również wybieram sie do okulisty bo oczy bolą choć zaczerwienienie sie zmniejszyło jednak nadal coś jest nie tak.
Dzieki za odpowiedź ![]()
#3223 |
Przyczajenie
|
dzieki za rady
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3224 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() Dolączam do waszego soczewkowego wątku ![]() ![]() ![]() ![]()
#3225 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi osobiście też podejrzane wydało się to, iż produkty firmy Alcon sponsorującej te badania wypadły najlepiej... a Renu w połączeniu z Pure Vision tylko dla odważnych ( jakby wynikało z tej tabelki), choć muszę przyznać że moje pierwsze wrażenie było takie, że ktoś odwalił kawał dobrej roboty tworząc takie zestawienie płynów i soczewek... Do tej pory jednak żadnych konkretów nie znałam, a tu proszę http://www.truthaboutstaininggrid.com/ raj dla niedowiarków takich jak ja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3226 |
Nie depcze krokusów
|
Muszę się z tym zapoznać
![]()
![]() |
#3227 |
Wtajemniczenie
|
No tak, ale AOSept to "inna klasa" płynów, więc nie wizełam go pod uwagę ( jest to dla mnie oczywiste, że jest najlepszy
![]() Ja też byłam zdziwiona tym dziwnym faktem że Renu najgorzej wypada z Pure Vision, dlaczego Bausch nie zrobił lepszego płynu, dlaczego nie starał się jakoś bronić po ukazaniu się tej tabeli...teraz wydaje się, że po prostu nie ma przed czym się bronić bo prawdopodobnie wyniki zestawione w tabeli są nieistotne statystycznie i nia mają naukowego potwierdzenia. A swoją drogą niedawno czytałam, że Renu jest najlepszy pod kątem ochrony przed acanthamoeba |
![]() ![]() |
![]() |
#3228 |
Nie depcze krokusów
|
Widzę, że wersja "truth about" jest sponsorowana przez B&L, teraz już wiem na czym polega odpowiedź firmy :P Myślę, że przedmiot tych badań (jak nazwać po polsku profesjonalnie "corneal staining"?) nie może być jedynym czynnikiem, którym powinniśmy się sugerować. Dla mnie ważna jest ilość i rodzaj konserwantów oraz wpływ na wrażliwe oczy (tu ważne są recenzje użytkowników, którzy jednak często na Renu narzekają w porównaniu z innymi płynami). Co mi się w tej tabeli nie podoba, to że jako "pozostałe płyny" testowane są tylko Renu. Chciałabym poznać wyniki badań np. nad EyeSee oraz czy są jakieś różnice między iWear a jego odpowiednikiem. Jestem też ciekawa testów pod kątem mikrobiologicznym, nie wiem czy jest taka możliwość techniczna.
![]() |
#3229 |
Przyczajenie
|
Od kilku dni testuję Proclear'y. Pod względem rozmiarów i średnicy są gorsze od Oasys, czuje tak jakby krawędzie. Bardziej chyba też wysuszają. Jedyne co znowu się powtórzyło to.. nie wiem jak to nazwać.. czuję jakby nacisk na gałkę oczną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3230 |
Rozeznanie
|
dziewczyny jeśli mam soczewki miesięczne a powiedzmy jednego dnia nie chce ich założyć to mogą sobie leżeć w tym płynie tak długo? Nic im sie nie stanie.
Jestem początkująca, dlatego wybaczcie ![]()
#3231 |
Nie depcze krokusów
|
sebek - idź do lepszego lekarza, znajomy miał takie same objawy i teraz nosi soczewki 9.1, problem minął.
motylku - na ulotce płynu jest napisane, ile mogą w nim leżeć. Ważne, byś po miesiącu je wyrzuciła, nieważne ile czasu były używane. Warto zmieniać regularnie płyn w nieużywanych soczewkach. Jak nie nosisz kilka dni, to wieczór przed planowanym założeniem obowiązkowo je wypłucz i zmień płyn. Byłam dzisiaj u lekarza w Vision Express, bo tylko tam mieli wolny termin od ręki. Do teraz ledwo widzę i mam źrenice jak spodki. Lekarz był bardzo profesjonalny, robił dużo badań, zadawał konkretne pytania. 120zł za wizytę i 6szt. soczewek to dobra cena. Nie mam wrastających naczynek, ubytków rogówki ani innych sygnałów niedotlenienia rogówki, siatkówkę mam jak osoba bez wady (strasznie mnie to ucieszyło, nie chciałabym kiedyś wybierać: wzrok czy dziecko), powieki ok. Naczynka wystają, bo mam wysuszone oko ![]() ![]()
![]() |
#3232 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
corneal staining to barwienie rogówki. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3233 |
Wtajemniczenie
|
Malla a jakie teraz będziesz nosić soczewki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3234 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - i tylko "barwienie rogówki", tak dosłownie? A już myślałam, że jest jakaś kosmiczna nazwa
![]() ![]() betig - będę nosić te same, aczkolwiek już się z Voigtem dogaduję na sprawdzenie hydrożeli, ewentualnie czegoś innego - tylko w celach porównawczych, aby sprawdzić jak szybko inne podsychają lub czy oczy się w nich czerwienią. Ten lekarz do świeżych soczewek nie miał zastrzeżeń, ale ochrzanił mnie, że nie przyszłam w zużytych, bo takie inaczej się zachowują. Nie próbował mi wcisnąć marki własnej. Co ciekawe, na półce w gabinecie leży cała bateria oryginalnych Optixów, których normalnie kupić tam chyba nie można, na wystawie nie widziałam. Zmienię krople, bo chyba H-C są za słabe, mam spróbować Blink, bo są ponoć bardziej kisielowate jak Aquify, a to mi odpowiadało. I muszę się oderwać od komputera, bo 18h/dobę to trochę dużo, nawet wielbłąd wyschnie w takim maratonie :/ Następnym razem po okulary pójdę nie do okulisty, tylko do optometrysty, skoro i tak oczy będę dokładnie badać co pół roku. Chciałabym się dowiedzieć, czy na prawe oko niedowidzę, czy po prostu mam złe szkło. Wczoraj się dowiedziałam, że moja koleżanka ma początek jaskry, krople nie pomagają, a leków zmniejszających ciśnienie w gałce nie może używać, bo ma patologicznie niskie tętnicze i kiedyś już nawet w szpitalu przez nie wylądowała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3235 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dezynfekcja: http://www.bausch.com/en_US/ecp/visi...tion_renu.aspx wpływ płynów na parametry soczewek i na rogówkę http://www.bausch.com/en_US/ecp/visi...ility_ren.aspx wpływ na nawilżenie soczewki http://www.bausch.com/en_US/ecp/visi...fort_renu.aspx znowu nigdzie nie porównują Solo care... Cytat:
A co do istotności badań to są pewne normy ( procedury) którą muszą być spełnione aby wyniki badań były istotne naukowo ( chodzi mi tutaj m. in. o analizę statystyczną). |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3236 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie do tych co maja soczewki hmm miesieczne 3 miesieczne itp.
Osobiscie mam soczewki 2 letnie toryczne i tutaj pytanie. Czy moge np myc soczewki po sciagnieciu potem do tego plynu na noc i rano po prostu je wkladac juz na oko? Nie myc 2 razy ? Mam wrazenie ze ja je bardziej zanieczyszczam wtedy niz oczyszczam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3237 |
Wtajemniczenie
|
Malla - dzięki za odpowiedź. Myślałam, że może zaproponował Ci inne soczewki. Trafiłaś na fajnego lekarza
![]() Potwierdził to co mówiła Lalaith - soczewki nakłada się pół godz. po obudzeniu. Wczoraj odebrałam z poczty płyn AOSept. Zacznę go używać za tydzień, wraz z nową parą soczewek. Niestety odczuwam suchość po pracy na kompie i muszę używać kropelek. Kupiłam 2 ml Aquify (na próbę), ale jednak dla mnie lepsze są H-C. Idzie zima a ogrzewanie w aucie też wysusza oczy, niestety. 18 godz./dobę przy kompie ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3238 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3239 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - wielkie dzięki za linki, przejrzałam, ostro odpowiadają Alconowi
![]() ![]()
![]() |
#3240 |
Zakorzenienie
|
A dla mnie to i tak wsio ryba jaki mam płyn
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:23.