Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-20, 10:15   #3211
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

lauri - rzadko się zdarza taki rozkład cen, zazwyczaj mniejsze opakowanie jest licząc proporcjami nieco droższe. Też bym wolała małe w takim przypadku. Szkoda, że wycofano całkiem mały AOSept...

Vill - witamy w naszym gronie, daj znać jak się spisują

katrinka - to coś jak ja, podobna wada i podobne objawy Idę za parę dni do lekarza, może to początek stanu zapalnego albo objaw posoczewkowego niedotlenienia, nie chcę tego rozwinąć... Zazwyczaj siatka naczynek znikała po paru minutach, godzinach lub rano, a teraz mam ją stale wyraźną od paru dni, choć białka poza naczynkami mam białe, więc naczynka nie pękają.
Stary 2008-09-20, 12:34   #3212
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Malla, no na razie mialam je na oczach tylko wczoraj..
i je czulam jeszcze ;p
ale fajne.. widac wszysstko xD

tylko vision express ma mi doslac jeszcze 2 pary i mam nadzieje ze sie spisze..

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-20, 18:55   #3213
SophieNeveu
Rozeznanie

Lalaith - z N&D miałam PureVision z Baush&Lomb i były dla mnie trochę za sztywne. Przynajmniej tak się czułam. Pomijam już fakt, że zostały źle dobrane. A jakie sa inne N&D?

Biofinity to te pomarańczowe? Właśnie te chciałabym wypróbować jako pierwsze, o ile w ogóle będę mogła jakiekolwiek wypróbować Myślałam na początku o J&J, ale to mi się nie kalkuluje.
Stary 2008-09-20, 19:32   #3214
Malla
Nie depcze krokusów

Pomarańczowe są Proclear, Biofinity mają typowe opakowanie (klik).
Inne N&D to Optix Night&Day i Biofinity.
Stary 2008-09-20, 20:49   #3215
fiolka85
Wtajemniczenie

Malla czy wiesz może coś o przepuszczalności tlenu dla biofinity? bo różne sklepy podają różne wartości. Rozmawiałaś może z kimś kto prowadzi sprzedaż tych soczewek?
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-20, 20:54   #3216
fiolka85
Wtajemniczenie

A już znalazłam odpowiedź, jedni podają parametr Dk a drudzy Dk/t
Stary 2008-09-20, 21:24   #3217
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206
Konto usunięte

Dziewczyny,używa któraś z Was Soflensów 59? wygodne są? może któraś ma porównanie z iWearami?

strasznie chcę je wypróbować i przy następnej wizycie u okulistki chciałabym je zaproponować.. ale nie wiem czy warto cena strasznie niska jak na soczewki.. a szkoda mi kasy na iWeary ;] za te pieniądze mogłabym mieć z 3 opakowania Soflensów

ach.. i czy różnią się wielkością od iWearów? bo krzywiznę i średnicę mają niby taką samą.. ale czy w rzeczywistości nie okaże się inna?
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-20, 22:02   #3218
sabbatha
Zakorzenienie

ja nosilam Soflensy 3miesieczne i sa bardzo fajne.

A co do miesiecznych polecam o2Optix

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-20, 22:14   #3219
SophieNeveu
Rozeznanie

A, to w takim razie pomyliło mi się, myślałam o proclear Tak pod wpływem wielu pozytywnych opinii o nich. Chyba każde będą lepsze od PV. Chociaż w sumie to nie wiem, czy one w ogóle były złe, bo gdyby były dobrze dobrane, mogły by być przecież dobre.
Stary 2008-09-20, 22:56   #3220
MalinowaNastka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Malla, no na razie mialam je na oczach tylko wczoraj..
i je czulam jeszcze ;p
ale fajne.. widac wszysstko xD

tylko vision express ma mi doslac jeszcze 2 pary i mam nadzieje ze sie spisze..

Villemko!!!
A co Ty soczeweczki nosisz
Nie wiedziałam

Ja już od 4 latek jestem Soczewkową

- Znalazłam?

- Tak!
Kocham!

MalinowaNastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-21, 01:23   #3221
Malla
Nie depcze krokusów

Fiolka - Biofinity mają dk/t 160, na niektórych stronach faktycznie są błędy lub niedopatrzenia nazewnictwa.

DeadlySilence - wklep w wyszukiwarkę, furory na forum nie robią SL59.

Sophie - też tak myślę. Założyłam dziś do kina jednodniówki i szlag mnie trafiał, prawie ciągle je czułam, mgliły obraz. Może gdyby miały moje parametry, byłyby o wiele lepsze...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-21, 10:01   #3222
katrinka187
Rozeznanie

Mala jutro również wybieram sie do okulisty bo oczy bolą choć zaczerwienienie sie zmniejszyło jednak nadal coś jest nie tak.

Dzieki za odpowiedź

To co było odeszło w cień,
To koniec, koniec, skończyło się...

66 (06.04.2010) 64,9--62 -------->> 55 kg (?)

katrinka187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-21, 17:26   #3223
kaaasika
Przyczajenie

dzieki za rady mialyscie racje. od kilku dni nosze Oasys o BC 8.4 i czuje sie w nich rewelacyjne, kompletnie ich nie czuje, białka oczu mam białe- nieprzekrwione jak to bylo w przypadku Optixow;/ (ktorych juz nie zaloze) soczewka prawidlowo przylega do rogowki, nigdzie mnie nie uwiera i nie szczypie poki co jestem zadowolona i oby jak najdluzej bo przeciez to poczatki...
kaaasika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-21, 19:19   #3224
sunny belle
Rozeznanie

Hej dziewczyny
Dolączam do waszego soczewkowego wątku Też noszę soczewki- od ok. 3 lat. Nie wyobrażam sobie życia bez nich A co do marki, to noszę Bausch&Lomb.

sunny belle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-21, 19:59   #3225
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

topgear - z tymi płynami nie byłabym taka optymistyczna... Nie wszystkie pasują do danego typu soczewek, zajrzyj na www.staininggrid.com.
Ja bym nie byłabym taka optymistyczna co do wiarygodności wyników tych badań...już jakiś czas temu spotkałam się z opinią, że te badania to nie zbyt jasna sprawa i nie powinno się nimi zbytnio sugerować.
Mi osobiście też podejrzane wydało się to, iż produkty firmy Alcon sponsorującej te badania wypadły najlepiej... a Renu w połączeniu z Pure Vision tylko dla odważnych ( jakby wynikało z tej tabelki), choć muszę przyznać że moje pierwsze wrażenie było takie, że ktoś odwalił kawał dobrej roboty tworząc takie zestawienie płynów i soczewek...
Do tej pory jednak żadnych konkretów nie znałam, a tu proszę http://www.truthaboutstaininggrid.com/ raj dla niedowiarków takich jak ja.
Stary 2008-09-21, 21:08   #3226
Malla
Nie depcze krokusów

Muszę się z tym zapoznać Nie widziałam na stronie informacji o sponsorze. W badaniu najlepiej wypada AOSept, czyli Ciba i nie dziwię się temu. Renu dla mnie jest przeżytkiem, Bausch już dawno nie wypuszczał nowego płynu, a inne firmy ciągle zmieniają formuły, dodają nawilżacze itp. Co nie znaczy, że jest zły, bo nie jest. Szczególnie dziwne wydaje się, że tak wypada w zestawieniu z produktami macierzystej firmy.
Stary 2008-09-21, 23:46   #3227
fiolka85
Wtajemniczenie

No tak, ale AOSept to "inna klasa" płynów, więc nie wizełam go pod uwagę ( jest to dla mnie oczywiste, że jest najlepszy ). Chodziło mi o to jak Opti Free wypadł na tle podobnych płynów.

Ja też byłam zdziwiona tym dziwnym faktem że Renu najgorzej wypada z Pure Vision, dlaczego Bausch nie zrobił lepszego płynu, dlaczego nie starał się jakoś bronić po ukazaniu się tej tabeli...teraz wydaje się, że po prostu nie ma przed czym się bronić bo prawdopodobnie wyniki zestawione w tabeli są nieistotne statystycznie i nia mają naukowego potwierdzenia.

A swoją drogą niedawno czytałam, że Renu jest najlepszy pod kątem ochrony przed acanthamoeba
Stary 2008-09-22, 06:35   #3228
Malla
Nie depcze krokusów

Widzę, że wersja "truth about" jest sponsorowana przez B&L, teraz już wiem na czym polega odpowiedź firmy :P Myślę, że przedmiot tych badań (jak nazwać po polsku profesjonalnie "corneal staining"?) nie może być jedynym czynnikiem, którym powinniśmy się sugerować. Dla mnie ważna jest ilość i rodzaj konserwantów oraz wpływ na wrażliwe oczy (tu ważne są recenzje użytkowników, którzy jednak często na Renu narzekają w porównaniu z innymi płynami). Co mi się w tej tabeli nie podoba, to że jako "pozostałe płyny" testowane są tylko Renu. Chciałabym poznać wyniki badań np. nad EyeSee oraz czy są jakieś różnice między iWear a jego odpowiednikiem. Jestem też ciekawa testów pod kątem mikrobiologicznym, nie wiem czy jest taka możliwość techniczna.
Stary 2008-09-22, 11:49   #3229
sebek000000
Przyczajenie

Od kilku dni testuję Proclear'y. Pod względem rozmiarów i średnicy są gorsze od Oasys, czuje tak jakby krawędzie. Bardziej chyba też wysuszają. Jedyne co znowu się powtórzyło to.. nie wiem jak to nazwać.. czuję jakby nacisk na gałkę oczną w Oasys bardziej w Preclear mniej. Już trzeci rodzaj soczewek, a problemy nadal. Niedługo pewnie, odpukać, usłysze od lekarza, że to nie dla mnie...
sebek000000 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-22, 13:58   #3230
cisza-motyla
Rozeznanie

dziewczyny jeśli mam soczewki miesięczne a powiedzmy jednego dnia nie chce ich założyć to mogą sobie leżeć w tym płynie tak długo? Nic im sie nie stanie.
Jestem początkująca, dlatego wybaczcie
Stary 2008-09-22, 19:10   #3231
Malla
Nie depcze krokusów

sebek - idź do lepszego lekarza, znajomy miał takie same objawy i teraz nosi soczewki 9.1, problem minął.

motylku - na ulotce płynu jest napisane, ile mogą w nim leżeć. Ważne, byś po miesiącu je wyrzuciła, nieważne ile czasu były używane. Warto zmieniać regularnie płyn w nieużywanych soczewkach. Jak nie nosisz kilka dni, to wieczór przed planowanym założeniem obowiązkowo je wypłucz i zmień płyn.

Byłam dzisiaj u lekarza w Vision Express, bo tylko tam mieli wolny termin od ręki. Do teraz ledwo widzę i mam źrenice jak spodki. Lekarz był bardzo profesjonalny, robił dużo badań, zadawał konkretne pytania. 120zł za wizytę i 6szt. soczewek to dobra cena. Nie mam wrastających naczynek, ubytków rogówki ani innych sygnałów niedotlenienia rogówki, siatkówkę mam jak osoba bez wady (strasznie mnie to ucieszyło, nie chciałabym kiedyś wybierać: wzrok czy dziecko), powieki ok. Naczynka wystają, bo mam wysuszone oko Zdziwiło mnie to, bo od jakiegoś czasu mało używam kropli, jest fajnie, ale prawdopodobnie dlatego, że po prostu już się przyzwyczaiłam do tego stanu. Zalecono mi też zakładanie rano nie wcześniej niż po pół godziny od wstania i na zakroplone oko. Niestety na prawe oko nie widzę już idealnie w okularach, to kwestia niedokładnej korekcji astygmatyzmu (mała różnica w kącie) lub wrodzonego niedowidzenia (widzę cyfrę wyraźnie, ale tak jakby znajdowała się bardzo daleko, poza zasięgiem wzroku). Jestem zadowolona, jednak są VE, w których potrafią zająć się człowiekiem A, i jeszcze dostałam ochrzan, bo przyszłam ze świeżymi soczewkami, a trzeba przyjść z takimi tuż przed wyrzuceniem, co lepiej pozwoli ocenić dopasowanie oraz zużycie soczewki.
Stary 2008-09-22, 22:58   #3232
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Widzę, że wersja "truth about" jest sponsorowana przez B&L, teraz już wiem na czym polega odpowiedź firmy :P Myślę, że przedmiot tych badań (jak nazwać po polsku profesjonalnie "corneal staining"?) nie może być jedynym czynnikiem, którym powinniśmy się sugerować. Dla mnie ważna jest ilość i rodzaj konserwantów oraz wpływ na wrażliwe oczy (tu ważne są recenzje użytkowników, którzy jednak często na Renu narzekają w porównaniu z innymi płynami).
A faktycznie, to jednak Bausch. Jeżeli tylko mają rację to niech się bronią, bo tamta tabela im mocno podcięła skrzydła
corneal staining to barwienie rogówki.

Cytat:
Co mi się w tej tabeli nie podoba, to że jako "pozostałe płyny" testowane są tylko Renu. Chciałabym poznać wyniki badań np. nad EyeSee oraz czy są jakieś różnice między iWear a jego odpowiednikiem.
heh może jakieś inne testowane płyny wypadły lepiej niż Opti Free i dyskretnie je pominięto

Cytat:
Jestem też ciekawa testów pod kątem mikrobiologicznym, nie wiem czy jest taka możliwość techniczna.
Pod kątem mikrobiologicznym tzn oddziaływanie płynu na komórki rogówki i spojówki? czy dezynfekujące działanie na mikroorganizmy które mogą nam zaszkodzić?

Cytat:
Jestem zadowolona, jednak są VE, w których potrafią zająć się człowiekiem
Miło słyszeć takie historie
Stary 2008-09-23, 06:55   #3233
betig1975
Wtajemniczenie

Malla a jakie teraz będziesz nosić soczewki?
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 14:55   #3234
Malla
Nie depcze krokusów

Fiolka - i tylko "barwienie rogówki", tak dosłownie? A już myślałam, że jest jakaś kosmiczna nazwa Myślałam bardziej o dezynfekcji i usuwaniu osadów, ale także o działaniu np. na spojówki i wpływie na ich wysychanie, podrażnianie. Wszelkie pomiary zawsze będą trochę nieistotne, bo każdy człowiek ma inne oczy, ale ogólnie chciałabym się w czymś takim zorientować - zboczenie biochemiczki

betig - będę nosić te same, aczkolwiek już się z Voigtem dogaduję na sprawdzenie hydrożeli, ewentualnie czegoś innego - tylko w celach porównawczych, aby sprawdzić jak szybko inne podsychają lub czy oczy się w nich czerwienią. Ten lekarz do świeżych soczewek nie miał zastrzeżeń, ale ochrzanił mnie, że nie przyszłam w zużytych, bo takie inaczej się zachowują. Nie próbował mi wcisnąć marki własnej.

Co ciekawe, na półce w gabinecie leży cała bateria oryginalnych Optixów, których normalnie kupić tam chyba nie można, na wystawie nie widziałam. Zmienię krople, bo chyba H-C są za słabe, mam spróbować Blink, bo są ponoć bardziej kisielowate jak Aquify, a to mi odpowiadało. I muszę się oderwać od komputera, bo 18h/dobę to trochę dużo, nawet wielbłąd wyschnie w takim maratonie :/

Następnym razem po okulary pójdę nie do okulisty, tylko do optometrysty, skoro i tak oczy będę dokładnie badać co pół roku. Chciałabym się dowiedzieć, czy na prawe oko niedowidzę, czy po prostu mam złe szkło.

Wczoraj się dowiedziałam, że moja koleżanka ma początek jaskry, krople nie pomagają, a leków zmniejszających ciśnienie w gałce nie może używać, bo ma patologicznie niskie tętnicze i kiedyś już nawet w szpitalu przez nie wylądowała Wzrok ma idealny. To ja już wolę moją krótkowzroczność...
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 21:10   #3235
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Fiolka - i tylko "barwienie rogówki", tak dosłownie? A już myślałam, że jest jakaś kosmiczna nazwa
na szczęście nie ma żadnej kosmicznej nazwy. Intuicyjnie i dosłownie... szkoda, że nie da się tak wszystkiego tłumaczyć.

Cytat:
Myślałam bardziej o dezynfekcji i usuwaniu osadów, ale także o działaniu np. na spojówki i wpływie na ich wysychanie, podrażnianie.
Tu są wyniki badań prowadzonych przez Bauscha
dezynfekcja: http://www.bausch.com/en_US/ecp/visi...tion_renu.aspx

wpływ płynów na parametry soczewek i na rogówkę http://www.bausch.com/en_US/ecp/visi...ility_ren.aspx

wpływ na nawilżenie soczewki http://www.bausch.com/en_US/ecp/visi...fort_renu.aspx

znowu nigdzie nie porównują Solo care...

Cytat:
Wszelkie pomiary zawsze będą trochę nieistotne, bo każdy człowiek ma inne oczy, ale ogólnie chciałabym się w czymś takim zorientować - zboczenie biochemiczki
Właśnie dlatego tak ciężko jest znaleźć odpowiedź na pytanie co pogłębia krótkowzroczność, czy można coś zrobi żeby zatrzymać jej rozwój itp
A co do istotności badań to są pewne normy ( procedury) którą muszą być spełnione aby wyniki badań były istotne naukowo ( chodzi mi tutaj m. in. o analizę statystyczną).
Stary 2008-09-24, 06:22   #3236
itrusta
Zadomowienie

Mam pytanie do tych co maja soczewki hmm miesieczne 3 miesieczne itp.
Osobiscie mam soczewki 2 letnie toryczne i tutaj pytanie.
Czy moge np myc soczewki po sciagnieciu potem do tego plynu na noc i rano po prostu je wkladac juz na oko? Nie myc 2 razy ? Mam wrazenie ze ja je bardziej zanieczyszczam wtedy niz oczyszczam i wymyslilam ze lepiej by bylo gdybym je myla po sciagnieciu potem do pojemniczka na noc i potem rano hop siup tylko na oko juz Ktos cos doradzi?
itrusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 09:21   #3237
betig1975
Wtajemniczenie

Malla - dzięki za odpowiedź. Myślałam, że może zaproponował Ci inne soczewki. Trafiłaś na fajnego lekarza
Potwierdził to co mówiła Lalaith - soczewki nakłada się pół godz. po obudzeniu.
Wczoraj odebrałam z poczty płyn AOSept. Zacznę go używać za tydzień, wraz z nową parą soczewek. Niestety odczuwam suchość po pracy na kompie i muszę używać kropelek. Kupiłam 2 ml Aquify (na próbę), ale jednak dla mnie lepsze są H-C.
Idzie zima a ogrzewanie w aucie też wysusza oczy, niestety.
18 godz./dobę przy kompie Ja po pracy (8 godz.) nie mam ochoty na kompa.
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-24, 18:37   #3238
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
Oj, współczuję wam jak macie problem taki z soczewkami

Ja mam to szczęście, że pasują mi praktycznie każde.

Swoją drogą wyobrażacie sobie teraz życie bez nich?
Ja sobie nie wyobrażam. Jak nie będę mogła ich nosić to idę pod laser.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 20:02   #3239
Malla
Nie depcze krokusów

Fiolka - wielkie dzięki za linki, przejrzałam, ostro odpowiadają Alconowi Solo Care zjawia się tam czasem jako Aquify, bo pod taką nazwą funkcjonuje w USA (a AOSept jako Clear Care). Czekam na badania Ciby i wtedy przestanę już wierzyć komukolwiek Najgorsze jest, że każdy ma rację...
Stary 2008-09-25, 14:04   #3240
lalaith
Zakorzenienie

A dla mnie to i tak wsio ryba jaki mam płyn Nie widzę żadnej różnicy jeśli chodzi o komfort użytkowania. I wszystkie tak samo czyszczą. Przecież i tak płyny należy zmieniać a nie trzymać się jednego
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości