Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-26, 10:36   #3241
betig1975
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Lalaith - to jesteś szczęściara. Chciałabym tak mieć jak Ty.
Ja już wiem, że nie mogę używać każdego. Muszę mieć delikatne płyny, dla alergików i do wrażliwych oczu. tak samo z kroplami. Pisałam, że kupiłam Aquify do testowania. Koszmar, tak mnie podrażniały, wysuszały oczy (!), że musiałam wczoraj wyrzucić soczewki (tydzień przed terminem). Wczoraj kropliłam H-C, a i tak ledwo wytrzymałam w soczewkach w pracy. A dziś użyję pierwszy raz AOSept, mam nadzieję, że będzie super.
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-26, 14:00   #3242
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Lalaith - to jesteś szczęściara. Chciałabym tak mieć jak Ty.
Ja już wiem, że nie mogę używać każdego. Muszę mieć delikatne płyny, dla alergików i do wrażliwych oczu. tak samo z kroplami. Pisałam, że kupiłam Aquify do testowania. Koszmar, tak mnie podrażniały, wysuszały oczy (!), że musiałam wczoraj wyrzucić soczewki (tydzień przed terminem). Wczoraj kropliłam H-C, a i tak ledwo wytrzymałam w soczewkach w pracy. A dziś użyję pierwszy raz AOSept, mam nadzieję, że będzie super.
Twoje oczy tak reagują na krople?? Podrażnieniem i wysuszeniem? Kochana, coś jest nie tak, mykaj do okulisty!
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-26, 19:04   #3243
Malla
Nie depcze krokusów

O rany, zwykłe krople nawilżające wysuszyły Ci oczy?!
Stary 2008-09-26, 21:02   #3244
cisza-motyla
Rozeznanie

kupowała któraś z Was na allegro lub w jakimś innym sklepie internetowym kolorowe soczewki? Mam oczy niebieskie, a zastanawiam się nad brązowymi;p
Poza tym nie moge znaleźć mocy na +
Stary 2008-09-26, 21:15   #3245
Malla
Nie depcze krokusów

Kolorowych plusów? To słabo szukasz :P
Nie kupuj takich w internecie, bo są drogie i częściej kasa idzie w błoto. Soczewki zmienia się u lekarza, a nie na aukcji. W necie kupuj już dobrane. W przypadku kolorowych parametry są o tyle ważne, że decydują o efekcie końcowym! Ja kupiłam sobie nieco za luźne (bc inne o 0,2) i wyglądały tragicznie, dobrze że to była tylko para jednodniówek.
Stary 2008-09-27, 10:31   #3246
betig1975
Wtajemniczenie

Malla, Lalaith - jestem alergiczką i widocznie Aquify mają jakiś składnik w sobie, który mnie podrażnia i czuję soczewkę, tak jakby była sucha (przy Renu podobnie się czułam). Na hylo-comod tak nie reaguję, te krople są dla mnie ok. Sa bez konserwantów. Także już wiem, że muszę kupować sprawdzone krople, nie eksperymentować z innymi. Tak samo mam z płynami.
U okulisty bylam niedawno, przy zmianie soczewek.
Także osoby, którym pasuje każdy płyn, krople i soczewki są szczęściarzami.
Stary 2008-09-27, 10:41   #3247
LustForLife
Zadomowienie

Dziweczyny używałyście może soczewek Soflens 59 firmy Baush&Lomb. Bo calkiem tanio wychodzą, zastanawiam sie czy sobie nie wziąć
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-27, 11:51   #3248
Malla
Nie depcze krokusów

betig - już wyrzuciłam ulotkę, ale faktycznie AQ mają konserwanty i szczypały mnie pod sam koniec używania. HC nie szczypią, ale nie wywołują u mnie tak dużego efektu. Chyba że to z moimi oczami jest gorzej, dlatego chcę zmienić krople. Całkiem mi odpowiada pozostawanie przy sprawdzonych specyfikach. To nie żele pod prysznic, że tyle na rynku, że szkoda używać tego samego dwa razy

Lalaith - trochę zbaczając z tematu, moja kumpela dobrała sobie pierwsze tanie, designerskie oprawki u optyka w Tesco, a wczoraj kupiła sobie kolejne tam gdzie ja, na Bieńczycach. Eleganckie i szalone, wcześniejsze granatowe, obecne czerwone, wcześniejsze z odkrytym dołem, obecne z odkrytymi bokami. Całkiem fajne widziałam w VE, ale ceny z kosmosu. Niech żyją małę salony.

Lust - uwielbiałam kiedyś Garbage! Możesz pogrzebać trochę w śmietniku wyszukiwarką, jest tu bardzo dużo o tych SofLensach.
Stary 2008-09-27, 12:10   #3249
LustForLife
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Lust - uwielbiałam kiedyś Garbage! Możesz pogrzebać trochę w śmietniku wyszukiwarką, jest tu bardzo dużo o tych SofLensach.
Chyba w ogole sobie troche poczytam o soczewkach, bo póki co ciagle eksperymentuje i szukam tych odpowiednich . A co do Garbage to sa świetni, co jakiś czas do nich powracam. Podoba mi sie Shirley-charyzmatyczna kobieta, z cudownym glosem
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 12:17   #3250
Malla
Nie depcze krokusów

Lust - Aż sobie posłucham, lubię do nich wracać
Stary 2008-09-27, 14:31   #3251
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Malla, Lalaith - jestem alergiczką i widocznie Aquify mają jakiś składnik w sobie, który mnie podrażnia i czuję soczewkę, tak jakby była sucha (przy Renu podobnie się czułam). Na hylo-comod tak nie reaguję, te krople są dla mnie ok. Sa bez konserwantów. Także już wiem, że muszę kupować sprawdzone krople, nie eksperymentować z innymi. Tak samo mam z płynami.
U okulisty bylam niedawno, przy zmianie soczewek.
Także osoby, którym pasuje każdy płyn, krople i soczewki są szczęściarzami.
Ale przecież to są sztuczne łzy więc skład mają podobny do ludzkich łez, w głowie mi się to nie mieści!
Ja niestety do tych szczęściarzy nie należę bo wiele soczewek mi nie pasuje.

Lust mnie te soczewki kompletnie nie przypadły do gustu, wylądowałam po tygodniu ich noszenia u okulisty z porysowaną rogówką Chociaż były dobrze dobrane. Ale Twoje oko niekoniecznie tak zareaguje, to kwestia indywidualna.
Mnie tylko zastanawia dlaczego Soflens59 tak straszliwie wysuszają, a Soflens38 nie, wręcz nawilżają oko, jeśli się używa do nich kropli.

Malla a moja siostra sobie zrobiła ostatnio w VE okularki i są prześliczne, więc to też nie reguła. Tylko nie chciała powiedzieć ile zapłaciła, pewno dużo.
Stary 2008-09-27, 14:38   #3252
corka_rosy
Wtajemniczenie

Dziewczyny, potrzebuję pomocy. Kiedyś któraś z Was pisała, że utknęła jej soczewka za okeim, po ilu godz wypłynęła?
Bo ja nie jestem pewna, czy mi utknęła, czy może wypadła. Jechałąm ost 35 godz autobusem, klimatyzacja była cały czas włączona, więc i oczy wysuszone, przysypiałam raz na jakiś czas i obudziłam się bez prawej soczewki na swoim miejscu. Nie mam jej od 2 dni, nie czuję, żeby była, na razie nie zakładam innej, chodzę w okularach. W pon idę do okulisty, żeby spróbował ją znaleźć. Czy któaś z was miała jeszcze taki problem?

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 15:22   #3253
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - no właśnie, bardzo ładne były oprawki w VE, tylko że takie oryginalniejsze od 300zł wzwyż, a tam szkła drogie mają... Ale za to jakie ładne fiolety... Szkoda, że taki mały wybór, na mnie były za szerokie :/
corka_rosy - spróbuj zakroplić oczy i poruszać powoli gałkami ocznymi, usiłując patrzeć skrajnie na wszystkie strony. Z tego co widziałam w tym wątku, zwinięte soczewki znajdywały się pod górną powieką.
Stary 2008-09-28, 14:45   #3254
Ineso
Matka Smoka

Daawno mnie nie było, wszystkiego jeszcze nie zdążyłam jeszcze przeczytac niestety...
Cytat:
[B]

Lalaith - trochę zbaczając z tematu, moja kumpela dobrała sobie pierwsze tanie, designerskie oprawki u optyka w Tesco, a wczoraj kupiła sobie kolejne tam gdzie ja, na Bieńczycach. Eleganckie i szalone, wcześniejsze granatowe, obecne czerwone, wcześniejsze z odkrytym dołem, obecne z odkrytymi bokami. Całkiem fajne widziałam w VE, ale ceny z kosmosu. Niech żyją małę salony
Gdzie na Bieńczycach? Musze w końcu zakupic te okulary, po drodze mam tylko VE gdzie ceny kosmiczne.

Nie jestem pewna, ale wydawało mi się, ze ktos tu kiedyś pisał, że można zamówi przez internet soczewki w twojesoczewki.com i odebra osobiście? na stronie nie widzę takiej opcji.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-28, 15:10   #3255
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Cytat:
Napisane przez LustForLife Pokaż wiadomość
Dziweczyny używałyście może soczewek Soflens 59 firmy Baush&Lomb. Bo calkiem tanio wychodzą, zastanawiam sie czy sobie nie wziąć
Ja noszę je już jakiś czas i jestem bardzo zadowolona , wogóle ich nie czuję, nie wysuszają oczu...Ogólnie bez zastrzeżeń.

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-28, 18:07   #3256
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - na targu bieńczyckim, na piętrze pawilonu. Mały, rodzinny, dobrze wyposażony salon. Lekarz przyjmuje tylko 2x w tygodniu, w godzinach 15-18.
Na www.szkla.com można zamówić i odebrać w Hucie (między Mistrzejowicami a Os.Na Stoku).

Zaczęłam testy hydrożeli, jak mi się spodobają, to za 2 tygodnie mam iść na ich obejrzenie. Surevue mają takie same parametry jak Oasys, ale są zupełnie inne. Są luźniejsze Niestety, po zamknięciu na chwilę oczu lub poruszaniu na boki mam zamazany obraz, bo szkła nie nadążają. Czasem czuję ich dolne brzegi, nie centrują się tak dobrze, uciekają mi trochę do góry, nie wystają symetrycznie. Poza tym są ok, wygodniejsze i ogólnie lepsze niż jednodniówki Ciby, nie drapią i nie mam ochoty ich zdjąć. Nie sklejają się, łatwo zdejmują i zakładają, tylko przy zakładaniu lubią spadać z oczu, bo nie trafiają od razu na miejsce. No i tyle na początek mojej relacji. A, nie wysuszają oczu, ale do tej pory miałam je zaledwie przez max.5 godzin.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-09-28 o 18:29
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-28, 19:50   #3257
Ineso
Matka Smoka

Dzięki Malla. Mam juz dobrane okulary w VE więc szukam tylko oprawek i szkieł w niskiej cenie. A jeśli chodzi o sklep internetowy, to juz w ogóle super - jeszcze taniej niż w tamtym - rozumiem, że przetestowany przez Ciebie? Przepraszam, wiem, że tu pisałyście opinie o sklepach, ale nie śledziłam uważnie, bo mi pasowało VE, ale mam ochotę coś zmienic
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-28, 20:48   #3258
Malla
Nie depcze krokusów

To dobry sklep i chyba obecnie najtańszy albo jeden z najtańszych. Mam stamtąd płyn kupiony na konto kolegi, który regularnie zamawia tam soczewki. Ja się przerzucam na 4-eyes.pl, bo znam pochodzenie tamtejszych soczewek, nie są sprowadzane z zagranicy tylko pochodzą od polskiego dystrybutora.
Stary 2008-09-29, 12:48   #3259
betig1975
Wtajemniczenie

Też widziałam ofertę tego sklepu - 4eyes.pl. Ale nie ma tam soczewek B&L.
Malla - czym przepłukujesz pojemniczki? AOSeptem czy kupujesz sól fizjologiczną? Zdaje się w instrukcji jest napisane, żeby solą płukać.

Lalaith - też mi się wydawało, że nie ma znaczenia jakie krople kupię - wszystko to samo. Niestety. Hylo-comod są bez konserwantów, Aquify mają konserwanty, są różnice w składzie.
Stary 2008-09-29, 14:15   #3260
Malla
Nie depcze krokusów

betig - nie mam soli, ale zamierzam się zaopatrzyć. Nie mogę znaleźć takiej, której nie trzeba by było zaraz wyrzucać, a apteczne fioleczki mi nie odpowiadają, denerwują mnie te opakowania :/ Zalecenie płukania powstało wtedy, co i czyszczenie mechaniczne za każdym razem. Póki co, nie zdarzyła mi się potrzeba przepłukiwania samych soczewek.

Uuu... właśnie skończyły mi się krople, HyloComod zwodniczy jest, bo zawsze zostaje w nim techniczna resztka Starczyły na jakieś 2 miesiące.

Na tej stronie faktycznie nie wspierają B&L, ale mają żele antybakteryjne do mycia rąk bez użycia wody i ręczniczka.

EDIT:
Znalazłam sól np. tutaj.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-09-29 o 14:41
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-29, 15:58   #3261
zuczang
Raczkowanie

Dziewczyny,wiecie może ile po otwarciu jest płyn Solo Care Aqua(Ciba)?Chciałabym zamówić większy(360 ml),bo tak jest bardziej ekonomicznie,ale z drugiej strony,nie chcę oszczędzać na oczach...W końcu mam je jedne na całe życie

Edytowane przez zuczang
Czas edycji: 2008-09-29 o 17:06
zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-29, 18:22   #3262
betig1975
Wtajemniczenie

Dzięki Malla. Muszę kupić sól.
AOSept jest bardzo dobry. Od 2 dni nie używam kropli. Mam nadzieję, że bedzie ok. Wygląda na to, że będę go używać.
Używałaś tych żeli do mycia rąk przed zakładaniem soczewek? Ja mam z USA jakieś żele, ale jakoś nie mogę sie przełamać i użyć. Wydaje mi się, że zostaje jakaś chemia na rękach i włożę to sobie do oka.
Stary 2008-09-29, 18:33   #3263
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
betig - nie mam soli, ale zamierzam się zaopatrzyć. Nie mogę znaleźć takiej, której nie trzeba by było zaraz wyrzucać, a apteczne fioleczki mi nie odpowiadają, denerwują mnie te opakowania :/ Zalecenie płukania powstało wtedy, co i czyszczenie mechaniczne za każdym razem. Póki co, nie zdarzyła mi się potrzeba przepłukiwania samych soczewek.

Uuu... właśnie skończyły mi się krople, HyloComod zwodniczy jest, bo zawsze zostaje w nim techniczna resztka Starczyły na jakieś 2 miesiące.

Na tej stronie faktycznie nie wspierają B&L, ale mają żele antybakteryjne do mycia rąk bez użycia wody i ręczniczka.

EDIT:
Znalazłam sól np. tutaj.
A propos tych żeli, zakupiłam taki w aptece i farmaceuta powiedział że mogę po umyciu nim rąk normalnie wkładać soczewki. A z tyłu na opakowaniu pisze coś takiego: "w razie kontaktu z oczami lub błonami śluzowymi obficie przemyć wodą i skontaktować się z lekarzem". Tak samo tu: http://www.soczewki.net.pl/product_i...0ee83f1c69db04
Czy takie coś aby na pewno jest bezpieczne? Bo mnie to trochę zaniepokoiło, poza tym w składzie ma mnóstwo alkoholu, właściwie na nim się głównie opiera. Czy to chodzi o to że on po 15-20s odparowuje i potem można już bez obaw dotknąć oczu? Bo to byłoby super wygodne.

I jeszcze mój ostatni dylemat: Zaczęłam pracę w barze w którym niestety pali się papierosy.
Praca baaardzo mi odpowiada, godziny mogę sobie dopasować do zajęć na uczelni, atmosfera jest super, ogólnie jestem zadowolona. Jednak martwi mnie czy przebywanie 4-5 godzin dziennie w zadymionym pomieszczeniu nie wpłynie jakoś bardzo negatywnie na moje oczy tak że będę musiała zrezygnować z soczewek kontaktowych Co o tym sądzicie? Jeśli będę musiała wybierać to wybiorę soczewki i z wielkim żalem zrezygnuję z tej pracy. Nie wiem co robić. Na jednej stronie internetowej zadałam to pytanie ekspertowi, odpowiedział że na razie nie panikowałby, jest to co prawda trudne środowisko do noszenia soczewek ale tak samo jak długotrwała praca przy komputerze czy w klimatyzowanym pomieszczeniu, a przecież to wyczerpuje niemal wszelkie możliwości pracy, a gdzieś pracować trzeba.. Co o tym sądzicie? Że też ja zawsze muszę się tak zamartwiać..

Aha znalazłam na jednej stronce internetowej dane które jednoznacznie świadczą o tym że noszenie soczewek w trybie ciągłym tj dzień i noc, jest ciągle o wieele niebezpieczniejsze od tych do noszenia dziennego, mimo iż są tak bardzo udoskonalone. Możecie poczytać:
http://www.ats.info.pl/soczewki/docs/jj_acuvue_pl.pdf
Stary 2008-09-29, 20:28   #3264
Malla
Nie depcze krokusów

zuczang - na ulotce piszą, że 3 miesiące, standardowo.

betig - z tą solą to się zastanawiam nad apteczną. Problem jest taki, że po dobie traci sterylność, a małe fiolki są niewygodne. Sól dla soczewkowiczów ma jakieś konserwanty, dlatego jest ważna dłużej. I tu właśnie pojawia się problem: konserwanty. AOSept mimo wszystko nie nawilża soczewek, przynajmniej ja tego nie odczułam, ale na pewno nie mam po nich żadnych zaczerwienień - jakbym świeże soczewki zakładała. Może OptiFree Replenish mi pomoże :/

Nie używałam żeli, poczytam o nich jeszcze. Z tego co się dowiedziałam, to alkohol odparowuje po kilku sekundach, więc zakaz kontaktu ze śluzówką dotyczy zakraplania, pryśnięcia do oczu. Ciekawe co z paprochami i np. drobinkami brokatu z kosmetyków... Przy następnym zamówieniu (oj, to chyba na Boże Narodzenie będzie...) skuszę się na 100ml.

Kupiłam dziś Blink. Spanikowałam, jak mi się kropelki skończyły... Są ważne niestety tylko 45 dni.

Lalaith będzie dobrze! Kropelki i jazda Wcale się nie dziwię, że się martwisz, skoro już pracowałaś wśród dymu i wiesz jak to jest... Można wiedzieć, w którym barze?

W życiu nie nosiłabym soczewek na noc! Chyba że w przypadkach awaryjnych. Wystarczy, że bez nich oczy mam rano lekko podpuchnięte i wrażliwe. Nie wyobrażam sobie poza tym sytuacji zwinięcia soczewki i szukania jej, brrr... Jakbym chciała nosić je w nocy, zafundowałabym sobie ortosoczewki, przynajmniej w dzień miałabym spokój
Stary 2008-09-30, 06:52   #3265
betig1975
Wtajemniczenie

Kupię dziś sól w aptece. Ta z konserwantami odpada.
Już mam dosyć eksperymentów, mam wypróbowane krople i teraz AOSept i niech tak zostanie.
Ja czuję ogromną różnicę od kiedy stosuję ten płyn (kilka dni). Oczy nie są zaczerwienione, nic nie piecze, nie uwiera. Nawet nie używam kropli! Oczy nie wysuszają się. W niedzielę zdrzemnęłam się w soczewkach i nie czułam dyskomfortu, nie musiałam zakroplić oczu. Wcześniej przy innym płynie, po drzemce czułam dyskomfort.
Zastanawiam się, czy zamiast kropli można używać na soczewki sól fizologiczną w celu nawilżenia. Krople mają krótkie terminy ważności, ostatnio wyrzuciłam h-c a nie zużyłam do końca. Muszę spróbować.

lalaith - może będzie wszystko dobrze. Powodzenia
Stary 2008-09-30, 07:01   #3266
Malla
Nie depcze krokusów

Jasne, że można soli używać na soczewki, tylko że ona nie wspomaga nawilżenia, daje jedynie poślizg na samym początku. W ulotce Blinków jest obrazek, na którym zakrapla się soczewkę przed nałożeniem.
Stary 2008-09-30, 08:12   #3267
lalaith
Zakorzenienie

Dzięki Dziewczyny, jak zawsze jesteście niezastąpione Malla nie chcę pisać na forum gdzie, ale jeśli chcesz napiszę Ci na priva betig zgadzam się z Mallą że sól fizjologiczna na dłuższą metę nie nawilży oczu. Są krople które można używać długo np te http://www.soczewkowo.pl/soczewki.php/products_id/41 albo Opti Tears II firmy Alcon przez 6 miesięcy. Myślę że gdyby poszukać znalazłabyś jeszcze jakieś. Poza tym są minimsy.
Stary 2008-09-30, 09:21   #3268
betig1975
Wtajemniczenie

Dzięki. Na prawie 3 m-ce mam jeszcze hylo-comod, potem spróbuję sól. Krople długoterminowe mają konserwanty, a te podrażniają mi oczy. Póki co przy AOSepcie nie muszę używać kropli, zobaczymy jak będzie dalej. W końcu jestem zadowolona z soczewek
Stary 2008-09-30, 09:48   #3269
Malla
Nie depcze krokusów

Normalnie pozazdrościć
Stary 2008-09-30, 10:06   #3270
cisza-motyla
Rozeznanie

mam od niedawna swoje pierwsze soczewki miesięczne Purevision, lewe oko +6, prawe +3, płyn renu multiplus i powiem Wam szczerze, że dziwnie się czuję. Nie mam porównania z innymi soczewkami, ale po kilku godzinach chwilami widzę za mgłą, czy to może być spowodowane tym, że purevison są mało uwodnione? A może ja coś źle robię zakładając je? Nie ukrywam, że sprawia mi jeszcze problem wlożenie ich, a więc zanim znajda się na oku podotykam je jeszcze itp, więc może je brudzę? Już sama nie wiem. Okulista mi poleciła w razie suchości oka krople GenTeal HA, wypróbowane są przez Was?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości