Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-30, 10:26   #3271
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Motylku, w soczewkach silikonowych woda jest niemile widziana, jest im niezbyt potrzebna. Szkło raczej nie jest brudne, skoro widzisz źle dopiero po jakimś czasie. Krople powinny pomóc (ja ich nie miałam), przemywają soczewkę i nawilżają oko. Jeśli nie pomogą, to warto będzie rozglądnąć się za innymi soczewkami, czasem po prostu oko tak reaguje na ich materiał.
Stary 2008-09-30, 10:32   #3272
cisza-motyla
Rozeznanie

Malla, dzięki, powinnaś zostać ekspertem w tym wątku, heh. A czy znasz te krople, które poleciła mi okulistka czy może mam kupić jakieś wypróbowane przez Was?
I jeszcze poprosilabym o małą instrukcję jak czyścić soczewki po zdjęciu, jakoś nieporadnie mi to idzie.
Stary 2008-09-30, 11:00   #3273
Malla
Nie depcze krokusów

Ekspertem jest Fiolka, ja tu tylko duzo czasu rezyduję. Poszukaj w wyszukiwarce, ktoś na pewno pośród 110 stron tego wątku ich używał. Po zdjęciu myj jak najczęściej mechanicznie, czyli nalej parę kropli płynu w zagłębienie dłoni, połóż soczewkę, nalej parę kropli na nią, pocieraj ruchem przód-tył przez kilkanaście sekund opuszkiem palca (z dala od paznokci), potem obróć soczewkę i zrób to samo, a na koniec połóż na palcu w miarę pionowo (ja przytrzymywałam między palcem wskazującym a trzecim, tzn. trzeci był niżej, żeby soczewka nie spadła, a opierałam ją "plecami" o wskazujący) i przepłukaj kilkoma kroplami płynu ze wszystkich stron. Jeśli nie myjesz mechanicznie, to przepłucz tylko i schowaj do pudełka. Na YouTube jest dużo filmików instruktażowych, ale tam leją gigantyczne ilości płynu, wg mnie niepotrzebnie.
Stary 2008-09-30, 11:30   #3274
cisza-motyla
Rozeznanie

szukałam kto używał tych kropel, ale znalazłam tylko jedną wiadomość i akurat tej osobie te krople nie pomogły, a co wpisałas w youtubie żeby znaleźć takie filmiki, próbowałam, ale nic nie znalazłam.
Stary 2008-09-30, 11:49   #3275
Malla
Nie depcze krokusów

Np. tutaj. Wpisałam "contact lens care".
Stary 2008-09-30, 16:56   #3276
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cisza-motyla Pokaż wiadomość
Malla, dzięki, powinnaś zostać ekspertem w tym wątku, heh. A czy znasz te krople, które poleciła mi okulistka czy może mam kupić jakieś wypróbowane przez Was?
Ja uzywałam wielu i te też, ale to, jak ze szkłami i płynami sprawa indywidualna
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 19:38   #3277
Ineso
Matka Smoka

Przeszukałam wątek, bo pamiętam, że kiedyś było sporo o płynach - ale coś kiepsko mi idzie..... Chciałabym zmienic Solo care na coś innego, ale właśnie nie wiem na co. Do Optixów aqua. Najchętniej dostępnego na szkla.com, żeby zakupy zrobic hurtem
Z tego, co znalazłam w wątku, to:
RENU - stary typ płynu, często podrażnia.
ZeroSeven - bardzo dużo chemii.

All in One?

Troche podejrzane sa dla mnie te tanie płyny hmmm...HELP!
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 21:33   #3278
Malla
Nie depcze krokusów

A czemu chcesz zmienić? Jak ze względów finansowych, to może OptiFree albo Eyeye?
Stary 2008-09-30, 21:59   #3279
fiolka85
Wtajemniczenie

oj do bycia ekspertem to jeszcze długa droga przede mną...na razie można powiedzieć, że się ekspertyzuję a wiedzą opartą na własnym doświadczeniu w noszeniu soczewek to chyba nigdy nie dorównam np. Malli

Krople GenTeal HA mają taki samą zawartość składnika nawilżającego co polecane tutaj wcześniej hylo-comod i hylo-care, troszę mniej niż Hyabak, ale zawierają konserwant ( co prawda w ich opisie napisano, że ten konserwant rozkłada się po zakropleniu na oko na wodę i tlen...) i zawierają fosforany, o których słyszałam negatywne opinie ale właściwie nie wiem jakie jest ich szkodliwe działanie.
podsumowując myślę, że można wyprubować te krople, powinny być skuteczne ale ja jestem zwolennikiem kropli bez konserwantów
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-01, 09:33   #3280
corka_rosy
Wtajemniczenie

Ineso, ja zmieniłam Solo Care na Eyeye i jestem bardzo zadowolona. No ale to nie oznacza, że Ty też będziesz.
Solo Care mnie uczulał, po Eyeye było naprawdę ok, zero podrażnień. Teraz dostałam 60 ml Renu i używam go od kilku dni i też jest ok.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-01, 10:20   #3281
arartaniaka
Przyczajenie

witam, widzę że osoby wypowiadające się na tym forum to doświadczone osoby,
jeśli chodzi o noszenie soczewek, więc skorzystam z okazji i zapytam
o pielęgnację. Noszę soczewki dopiero od niedawna. Chodzi mi o makijaż, czy bez
problemów będę mogła np malować rzęsy i używać kredki do oczu? a jeśli
tak to jest jakiś specjalny płyn do demakijażu? czy to jest bez znaczenia
czym zmyję make-up? z góry dzięki za odp
arartaniaka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-01, 10:24   #3282
Malla
Nie depcze krokusów

Mam doświadczenie chyba najmniejsze na tym forum, moja wiedza wynika tylko z lektury innego i obserwacji cudzych doświadczeń :P
W ciągu 7,5 miesiąca używałam: Avance 8.7 i 8.3, Oasys 8.4 i teraz Surevue 8.4, a także jednodniowe Freshlook 8.6 oraz Dailies 8.6. Z płynów tylko SoloCare oraz AOSept. Krople AQuify, Hylocomod i teraz Blink.
W porównaniu z Lalaith mam znikome doświadczenie, a są tu też dziewczyny, które nosiły soczewki twarde i pamiętają czasy, gdy Optima była nowością...
Ze względu na fosforany zrezygnowałam z AQufiy, czytałam na amerykańskim forum o suchych oczach ("dry eye zone" czy coś takiego), że przyczyniają się do wapnienia rogówki, odkładając się w niej. W ogóle w USA obowiązuje zupełnie inna szkoła niż u nas...
Blink mają o połowę większe stężenie hialuronianiu, ale ich konsystencja nie jest tak kisielowa jak AQuify. Nie mniej jednak podobają mi się. Ich konserwant też podobno cudem ulatuje po wprowadzeniu do oka - na wspomnianym forum amerykańskim wyczytałam, że dzieje się to pod wpływem światła, więc zakraplanie oczu w piwnicy odpada
Kolejne do wypróbowania to HyloCare, za 43 dni
Stary 2008-10-01, 10:32   #3283
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
[/B]Krople GenTeal HA mają taki samą zawartość składnika nawilżającego co polecane tutaj wcześniej hylo-comod i hylo-care, troszę mniej niż Hyabak, ale zawierają konserwant ( co prawda w ich opisie napisano, że ten konserwant rozkłada się po zakropleniu na oko na wodę i tlen...) i zawierają fosforany, o których słyszałam negatywne opinie ale właściwie nie wiem jakie jest ich szkodliwe działanie.
podsumowując myślę, że można wyprubować te krople, powinny być skuteczne ale ja jestem zwolennikiem kropli bez konserwantów
Ja z perspektywy osoby która te krople miała A więc z tego co pamiętam można je używać tylko przez miesiąc po otwarciu, a to już przynajmniej jak dla mnie duży minus bo potem pozostaje je tylko wyrzucić do kosza. A i w nawilżaniu nie dorównują Hylo-Comod, ani Hylo-Care które są wg mnie najlepsze. Ale naszła mnie chętka na eksperymenty i w najbliższym czasie mam plan przetestować te kropelki: http://www.larifari.pl/krople_eyeye_...15_ml-p55.html

Fiolka będziesz optykiem, prawda? A można wiedzieć kiedy? Mam nadzieję że niebawem i będziemy mogły Cię nawiedzać w jakimś salonie i dręczyć pytaniami :P

A jeśli o eksperymentowanie chodzi: Miała któraś z Was już ten nowy Opti Free RepleniSH? Jak doświadczenia? Te dodatkowe 6 godzin nawilżenia jest bardzo zachęcające..

Cytat:
Napisane przez arartaniaka Pokaż wiadomość
witam, widzę że osoby wypowiadające się na tym forum to doświadczone osoby,
jeśli chodzi o noszenie soczewek, więc skorzystam z okazji i zapytam
o pielęgnację. Noszę soczewki dopiero od niedawna. Chodzi mi o makijaż, czy bez
problemów będę mogła np malować rzęsy i używać kredki do oczu? a jeśli
tak to jest jakiś specjalny płyn do demakijażu? czy to jest bez znaczenia
czym zmyję make-up? z góry dzięki za odp
Jeśli chodzi o makijaż jak najbardziej można go wykonywać przy soczewkach. Są wprawdzie ograniczenia, ale naprawdę niewielkie: nie można używać tuszu wydłużającego, malować się kredką w środku oka (po wewnętrznej stronie), używać cieni które bardzo się osypują czyli zwykle tych z dużą ilością brokatu.
Demakijaż powinien być delikatny, najlepiej używać płynu na którym pisze że jest przeznaczony dla użytkowników soczewk kontaktowych, ale oczywiście to też nie reguła bo znam dobre płyny na których tego nie ma. Ważne żeby był łagodny, bo oczy od soczewek często robią się wrażliwe.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-01, 10:38   #3284
Malla
Nie depcze krokusów

arartaniaka - co do demakijażu, wykonujemy go po zdjeciu soczewek, więc obojętne czym, byle było skuteczne i dodatkowo nie podrażniało oczu.
Stary 2008-10-01, 12:00   #3285
kubuku86
Raczkowanie

mam pytanie w związku że chcę zamówić soczewki przez net? czy któraś z Was zamawiała soczewki z portalu: http://soczewkikontaktowe.istore.pl???

i drugie pytanko szczególnie do użytkowniczek soczewek AIR OPTIX:
podaje dwa linki i pytam czy to te same soczewki??? bo te drugie mają nieco inne opakowanie z napisem "new" i kosztują dużo mniej
http://www.szkla.com/126_air-optix-(...x)-6-szt..html

http://soczewkikontaktowe.istore.pl/...tix,6,szt.html

bo firma jest ta sama i opisy też ....

proszę o odp
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-01, 12:02   #3286
arartaniaka
Przyczajenie

ok, dzięki za rady A słyszałyście coś o odbiałkowywaniu soczewek?
wiem, że trzeba to robić jak nosi się więcej niż miesięczne soczewki,
ale chyba takich juz nie produkują...Wyczytałam też, juz nie pamiętam
gdzie, że najdłuższe ma tylko Ciba Vision - misięczne,
Czy to prawda czy jakas plotka? Czym objawia się to białkowanie soczewek??
arartaniaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-01, 12:24   #3287
Malla
Nie depcze krokusów

kubuku86 - O2 Optix to nazwa funkcjonująca w USA. Może też się zdarzyć, że to soczewki europejskie, zalegające w magazynie od paru lat, kiedy to zmieniła się nazwa i opakowania na Air Optix. Nowe soczewki tej firmy to Air Optix AQUA, z nawilżaczem. Radzę nie zamawiać tych O2.

arartaniaka - nie trzeba odbiałczać soczewek o krótkim okresie wymiany (do 3 miesięcy), aczkolwiek można, tylko po co... Pamiętaj o jak najczęstszym czyszczeniu mechanicznym, najlepiej za każdym razem. Zabiałczenie może objawić się spadkiem jakości widzenia, zamgleniem obrazu, a już na pewno stwierdzi to lekarz oglądając pod odpowiednim sprzętem soczewki na oczach. 3-miesięczne soczewki produkuje Bausch&Lomb (Optima, czyli SofLens38), Zeiss oraz CibaVision (AirOptix Individuals na indywidualne zamówienie, drogie). Są też półroczne i roczne miękkie...
Stary 2008-10-01, 19:30   #3288
fiolka85
Wtajemniczenie

lalaith optykiem już jestem, ale na razie nie pracuje w zawodzie bo studiuję dalej i mam zamiar zostać optometrystą pewnie gdzieś za rok. Właściwie to nie wiem czy kiedykolwiek będę pracować jako optyk bo bycie optometrystę wydaje mi się o wiele bardziej interesujące.

Jeżeli tylko powrócę po studiach w okolice krk to jak najbardziej zapraszam ( chociaż nie wiem czy to zgodne z regulaminem żeby tu reklamować swoje usługi ), ale narazie rezyduję w Poznaniu i się dokształcam
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-01, 20:42   #3289
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
A czemu chcesz zmienić? Jak ze względów finansowych, to może OptiFree albo Eyeye?
Dokopałam się do posta Lalaith, że trzeba zmieniac co jakiś czas, żeby oko sie nie przyzwyczaiło do konserwantów określonych.

A czy Ty nie pisałaś przypadkiem kiedyś, że Optifree też ma dużo chemii?

Corka_rosy Chyba spróbuję zatem Eyeye All in one i mam nadzieję, że zareaguje jak Ty Też mnie troche na początku Solo szczypał.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-01, 23:05   #3290
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - musi mieć dużo konserwantów, skoro jest długo ważny, ale dziewczyny tutaj nieraz pisały, że polecano im go jako dla wrażliwców.
Fiolka - a tam, usługi - możesz sobie potestować na nas, króliczkach :P Historię naszych chorób już znasz ;]
Stary 2008-10-02, 16:39   #3291
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Ineso - musi mieć dużo konserwantów, skoro jest długo ważny, ale dziewczyny tutaj nieraz pisały, że polecano im go jako dla wrażliwców.
No jasne. Ale jednak jakieś różnice między tymi płynami są, prawda?

Corka_rosy - czy w Eyeye jest pojemniczek? bo na zdjęciu nie widac.
Stary 2008-10-02, 17:15   #3292
Malla
Nie depcze krokusów

Są. Ja mogę jedynie ocenić skład, ale tak jak i nasz wizażowy wątek na biochemii o składach, moja analiza może nie przenieść się do rzeczywistych właściwości...
Stary 2008-10-02, 17:19   #3293
Ineso
Matka Smoka

Oczywiste jest, że każde oko inaczej reaguje Chodziło mi bardziej o zminimalizowanie ryzyka - czyli co ma mniej konserwantów lub łagodniejszy skład.
Stary 2008-10-02, 17:40   #3294
Malla
Nie depcze krokusów

Nie znam konserwantów w Opti, jedynie z nazwy, więc nie wiem czy są łagodne.
Fajny skład ma AMO Complete, SoloCareAqua, Eyeye. Sauflon ma tylko jeden składnik, poleca się go alergikom, ale ja już bym wolała polecać płyny katalityczne, bo bałabym się o jego skuteczność.
Stary 2008-10-02, 17:50   #3295
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
lalaith optykiem już jestem, ale na razie nie pracuje w zawodzie bo studiuję dalej i mam zamiar zostać optometrystą pewnie gdzieś za rok. Właściwie to nie wiem czy kiedykolwiek będę pracować jako optyk bo bycie optometrystę wydaje mi się o wiele bardziej interesujące.

Jeżeli tylko powrócę po studiach w okolice krk to jak najbardziej zapraszam ( chociaż nie wiem czy to zgodne z regulaminem żeby tu reklamować swoje usługi ), ale narazie rezyduję w Poznaniu i się dokształcam
A czym to się różni jeśli mogę spytać? Bo się nie orientuję kompletnie..
A skoro jestes juz optykiem to co byś mi poradziła odnośnie pracy w barze, w dymie, bo ciągle mam dylemat: pracować czy nie? Nie chce żeby moim oczom coś było, albo żebym przez to nie mogła nosić soczewek, a czuję że już po tygodniu oczy mi trochę podsychają Czy wystarczą krople nawilżające? Byłam w optyku o to spytać, panie powiedziały żebym zakrapiała oczy kilka razy dziennie i mogę spokojnie pracować, ale może jeszcze powinnam iść do okulisty.
A moze popracowac np miesiac i isc dopiero wtedy sprawdzic stan oczu? Jak bedzie dla mnie i moich oczu najlepiej?
Dodam ze praca jest naprawdę fajna i żal mi z niej rezygnować
Stary 2008-10-02, 18:36   #3296
Malla
Nie depcze krokusów

W skrócie, optyk zajmuje się okularami, czyli ich techniczną obsługą, a optometrysta korekcją wad wzroku bez sprawdzania zdrowia oczu, czyli doborem okularów i soczewek. Oczy sprawdza tylko lekarz. W Krakowie jest szkoła policealna z klasą optyczną (w tym roku na technika optyka nie przyjmowali, rekrutacja jest co 2 lata), ale lepiej skończyć takie studia, by potem móc udać się na podyplomową optometrię - to zajęcie jest bardziej dochodowe i ciekawsze (tak mi się wydaje).
Fajnie jest po 6 latach studiów kapnąć się, że to jednak nie to i chce się robić coś zupełnie innego :/ Jeśli mogę ponarzekać, to w listopadzie przestaję pracować, bo firma się przenosi nad morze, szukam teraz na gwałt etatu.
Stary 2008-10-02, 18:49   #3297
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
W skrócie, optyk zajmuje się okularami, czyli ich techniczną obsługą, a optometrysta korekcją wad wzroku bez sprawdzania zdrowia oczu, czyli doborem okularów i soczewek. Oczy sprawdza tylko lekarz. W Krakowie jest szkoła policealna z klasą optyczną (w tym roku na technika optyka nie przyjmowali, rekrutacja jest co 2 lata), ale lepiej skończyć takie studia, by potem móc udać się na podyplomową optometrię - to zajęcie jest bardziej dochodowe i ciekawsze (tak mi się wydaje).
Fajnie jest po 6 latach studiów kapnąć się, że to jednak nie to i chce się robić coś zupełnie innego :/ Jeśli mogę ponarzekać, to w listopadzie przestaję pracować, bo firma się przenosi nad morze, szukam teraz na gwałt etatu.
Widziałam ostatnio ogłoszenie w jakimś sklepie internetowym z soczewkami że poszukują pracownika, siedziba firmy w Krakowie. Myślę że jakbyś im wysłała linka do tego wątku przyjęliby Cię od ręki!
A można wiedzieć jakie masz wykształcenie i w jakiej branży pracujesz?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-02, 18:51   #3298
plotkara0804
BAN stały

Czesc dziewczyny.
mam zapalenie rogówki. Czy to powazna infekcja??
ja chce nosic jeszcze soczewki
miała moze która z was kiedys taka infekcje??
plotkara0804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 19:10   #3299
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - ooo, w jakim? Chciałam dziś przed pracą złożyć CV do Contempo w Wandzie, bo widziałam tam ogłoszenie, ale to już nieaktualne Skończyłam biologię, pracuję w banku. I jedno, i drugie jest na "b" i to jedyne, co te zawody łączy :P

plotkara0804 - tak, to poważna sprawa, ale zapewne będziesz mogła nosić soczewki po wyleczeniu choroby. Poczytaj o tym tutaj. U soczewkowiczów najczęściej choroba ta jest spowodowana złą pielęgnacją lub alergiami.
Stary 2008-10-02, 20:00   #3300
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Nie znam konserwantów w Opti, jedynie z nazwy, więc nie wiem czy są łagodne.
Fajny skład ma AMO Complete, SoloCareAqua, Eyeye. Sauflon ma tylko jeden składnik, poleca się go alergikom, ale ja już bym wolała polecać płyny katalityczne, bo bałabym się o jego skuteczność.

o i o to mi chodziło thx

Możemy Ci listy polecające napisac
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości