Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-02, 20:01   #3301
corka_rosy
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
No jasne. Ale jednak jakieś różnice między tymi płynami są, prawda?

Corka_rosy - czy w Eyeye jest pojemniczek? bo na zdjęciu nie widac.
jest, i to bardzo fajny, fioletowy I do tego niewielki, nie taki jak ma solo care czy renu.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 20:26   #3302
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
jest, i to bardzo fajny, fioletowy I do tego niewielki, nie taki jak ma solo care czy renu.
No to decyzja podjęta
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 20:40   #3303
corka_rosy
Wtajemniczenie

mam nadzieję, że będzie Ci pasować

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 20:58   #3304
Malla
Nie depcze krokusów

Daj znać koniecznie jak się spisuje!
Stary 2008-10-02, 21:24   #3305
fiolka85
Wtajemniczenie

Lalaith ja bym nie panikowała od razu z tym dymem. Poczekaj trochę i zobacz jak twoje oczy zareagują.
Podsychanie oczu w takich warunkach pracy jest chyba nie do przeskoczenia ale łagodne krople nawilżające powinny wystarczyć.
A z wizytą u specjalisty to może lepiej poczekać do czasu gdy będzie się zbliżać wymiana soczewek, żeby zobaczyć czy np nie trzeba skrócić czas wymiany soczewek bo bardziej się zanieczyszczają.
Ale równie dobrze może się okazać, że nic poza wysychaniem się nie dzieje.

Teoretycznie soczewkowcy powinni unikać przebywania w zadymionych pomieszczeniach, a palacze w soczewkach mają kilkakrotnie większe ryzyko infekcji niż soczewkowcy nie palący...ale oczy każdego z nas reagują innaczej dlatego moim zdaniem najlepsze co możesz narazie zrobić to dokładniej oglądać stan swoich oczu i szybko reagować jeżeli zauważysz jakieś niepokojące objawy lub chodzić do pracy w okularach ( to by było najzdrowsze wyjście ale chyba nie za bardzo Cię interesuje )

różnicę miedzy optykiem a optometrystą to Malla wytłumaczyła, czyli optyk robi okulary a optometrysta bada wzrok ( bada w sensie funkcjonalnym a nie pod kątem infekcji czy innych chorób) i dobiera korekcję okularową lub soczewki kontaktowe.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 21:38   #3306
Madziaa1
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
Byłam na badaniu u okulisty dobrał mi soczewki purevison 8,6 14,00, -2.
Noszę je od 4 dni. Wiem ze okres akceptacji to 7-14 dni.
Jak na razie niestety, czuję soczewki i obawiam się, że zostały mi źle dobrane. Jeżeli te uczucie "Czucia soczewek" nie przejdzie po jeszcze max 4 dniach pojdę do okulisty i powiem co się dzieję.
Mam jednak pyt. z ciekawości jakie są zazwyczaj reakcje oka na soczewki za duże i za małe?? Jak można to samemu sprawdzić. I tak pójdę do tego lekarza w ramach gwarancji jeżeli nadal moje oczy nie zaakceptują purevison, ale chciałabym wiedzieć czy może już teraz mogę zaobserwować, że są złe. Dzięki za odp Pozdrawiam
Madziaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 21:47   #3307
Madziaa1
Raczkowanie

Zapomniałam dodać, że niestety po kilku h noszenia mam popękane naczynka, "w rogach oczu".
Jedyne co zauważyłam patrzyłam w lusterko i przy mruganiu soczewka jakby przybliżała sie do źrenicy- takich ruch wykonuje.Leciutko przybliża się do źrenicy i normalnie wraca na miejsce. Nie wiem czy powinna tak robić. Dziękuję za jaka kolwiek pomoc i odp
Stary 2008-10-02, 22:08   #3308
plotkara0804
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Madziaa1 Pokaż wiadomość
Zapomniałam dodać, że niestety po kilku h noszenia mam popękane naczynka, "w rogach oczu".
Jedyne co zauważyłam patrzyłam w lusterko i przy mruganiu soczewka jakby przybliżała sie do źrenicy- takich ruch wykonuje.Leciutko przybliża się do źrenicy i normalnie wraca na miejsce. Nie wiem czy powinna tak robić. Dziękuję za jaka kolwiek pomoc i odp
u mnie mineło aż 2 tygodnie odkad przyzwyczaiłam sie do noszena soczewek. Miałam bzika na punkcie sprawdzania czy dobrze włozone itp. teraz wiem że wszystko było ok a wtedy była to tylko ludzka ciekawosc. Ja predzej nosiłam okulary i moze dlatego tak długo sie przywyczajałam.
a skoro masz czerwone naczynka to najlepiej juz jutroudaj sie do okulisty. ja chodziłam 4 dni z moim zapaleniem a myslalam ze "Cos wpadło do oka"
plotkara0804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 22:13   #3309
Madziaa1
Raczkowanie

Dziękuję za odp Te naczynka to mam tylko chwilę po włożeniu soczewek i po wyjmowaniu. Może jeszcze nie za dobrze umiem to robić, ale masz rację lepiej od razu pójdę do okulisty. A mam pyt. przez 2 tyg przyzwyczajałaś sie do soczewek to na początku je czułaś tak a później to minęło?
Stary 2008-10-02, 22:41   #3310
Drozdy
Raczkowanie

Ja tak miałam. Chyba zawsze na poczatku sie czuje soczewki. Kwestia przyzwyczajenia oka. Kiedys wkladanie soczewki zajmowało mi pół godziny, teraz to kwestia paru sekund. No i oczywiście kompletnie nie czuje,że mam cos w oku.
Stary 2008-10-02, 22:43   #3311
Malla
Nie depcze krokusów

Madziaa1 - jeśli tylko po włożeniu i zdjęciu, to w sumie jest normalne, rezultat dłubania w oku i dostania się do niego resztek płynu. Weź pod uwagę, że na kontrolę trzeba iść po jakimś czasie noszenia pierwszej pary. Ideałem byłaby kontrola po tygodniu i miesiącu. Po tygodniu - żeby sprawdzić, czy produkt nadal dobrze leży, czy nie będzie Ci szkodził (świeża soczewka może dobrze się sprawować, ale używana traci swoje właściwości, uwodnienie, rozmiary), po miesiącu - żeby upewnić się co do trybu wymiany i żeby sprawdzić stan soczewek oraz oczu pod koniec noszenia - może się okazać, że trzeba będzie skrócić noszenie (jak to Fiolka wspomniała, może się to zdarzyć w przypadku palaczy czy brania pigułek anty) lub zmienić pielęgnację (np. w przypadku większego zabiałczania). Szczytem profesjonalnego podejścia byłaby jeszcze w przypadku soczewek N&D kontrola na następny dzień rano po przespaniu się w soczewkach, ale nie wiem czy ktokolwiek tak robi, to trudne do realizacji... W przypadku za dużej soczewki jest łatwiej, bo można gołym okiem zobaczyć, że jest coś nie tak, nie ustawia się centralnie na oku, tylko ucieka do góry, poza tym nadmiernie porusza się, przez co po mrugnięciu lub zamknięciu oczu na kilkanaście sekund przez chwilę źle widać i czuć tak jakby jej brzegi (te objawy akurat mam obcykane na własnym przykładzie). Za małe ściskają oko i tu bez lekarza będzie ciężko to stwierdzić, najczęściej objawy są niejasne, oczy są zaczerwienione i nie można długo wytrzymać w soczewkach (a który początkujący tak nie miał?), ale jest to wg mnie groźniejsze niż zbyt luźna soczewka, bo przyczynia się dodatkowo oprócz samego faktu noszenia ciała obcego na oku do niedotlenienia rogówki. Nosisz bardzo sztywne, upakowane silikonem soczewki, mogą wymagać dłuższego przystosowywania. Co bym zrobiła na Twoim miejscu? Po tygodniu poszłabym na konsultację do lekarza, potem jeszcze przed upływem miesiąca, do tego czasu wyjaśni się, czy chcesz je nosić czy zmienić, a potem to już cieszyłabym się życiem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-02, 22:58   #3312
Madziaa1
Raczkowanie

Dziękuję dziewczyny za tak szybką odpowiedź jesteście super!!! A więc jak zwykle za szybko zaczęłam panikować Dostosuję się do Waszych rad. Z tym okulistą po tyg będzie problem bo studiuję w Wawie a mieszkam 200 km od i umowiłam się z Panią na 1 listopada. Jednak jak mi nie przejdzie po tym max tygodniu-10 dniach to pojadę do domu i do Pani okulistki. Jednak na dłuższą metę będzie to uciążliwe, więc mam kolejne pyt. czy macie może do polecenia dobrego okulistę w Warszawie? Który dobrze dobiera soczewki a nie wciska wybranych firm <moja Pani chyba tak zrobiła...bo mowiłam, że nie potrzebuje D&N a ona mi wkręciła, że na poczatek takie najlepiej>wwwrr...:< Jeżeli znacie dobrego okulistę to proszę o namiary. Mam pyt. odnośnie zabiałczenia zapewne sprawdza się je u okulisty tak? Ja na razie kupiłam pły Renu Multi Plus bo podobno najlepszy do moich supervision. Kolejne pyt. to czy na poczatku powinnam zakłądać soczewki wydłużając czas np 1 dzien 6, drugi 8, trzeci 1o itd..? Oczywiscie moja Pani mi zapomniała o tym powiedzieć ehh((
Stary 2008-10-02, 23:04   #3313
Madziaa1
Raczkowanie

Za szybko wysyłam notki;p ale to pewnie dlatego, że dopiero zaczynam tu pisać. jutro jak włożę soczewki to sprawdzę czy nie są za duże. Czyli mam patrzeć prosto ,mocno otworzyć oko i soczewka ma na około po tyle samo mm wystawać za moją tęczówkę?
A co do twardości/sztywności to pewnie jeżeli po miesiącu pójdę na kontrolę i nadal je będę czuła to wynika z tego, że są dla mnie za twarde i będę musiała mieć inne. Szkoda tylko, że Pani sprzedała mi opakowanie 6 sztuk, no ale cóż. Malla czy studiujesz, albo zamierzasz studiować optometrię?
Jejku ale Wasz zamęczę dzisiaj
Stary 2008-10-02, 23:07   #3314
mjot
Raczkowanie

no dobra teraz moja kolej.

od miesiaca mieszkam w krk, w moim rodzimym miasteczku trzeba sie umawiac na niesamowite terminy, by dostac sie do lekarza specjalizujacego sie w soczewkach (tylko we wtorki). Jest dla mnie raczej niemozliwe, by zalatwic ta sprawe tam.

nosze soczeki 1,5roku, Oasys (1miesieczne), jedno oko -3, drugie -4. wada caly czas sie pogarsza, 2tygodnie temu poszlam do osiedlowego okulisty w krakowie, ktory powiedzial, ze wada mi sie wyrownala, ale w ta gorsza strone (mam teraz w obydwoch -4).

Nosze 1miesieczne poniewaz na poczatku mojej kariery z soczewkami "czulam" 3 miesieczne na oku, w przeciwienstwie do 1, dlatego lekarka przepisala mi miesieczne.

Chcialabym sprobowac jednak tych 3 miesiecznych, poniewaz moje oczy (nie komentowac, prosze!) znosza idealnie niezdejmowanie na noc soczewek, zadymione pomieszczenia itp itd. ani razu moje oczy nie zaznaly bolu ze strony noszenia soczewek, choc wiem doskonale, ze moje traktowanie oczu zasluguje na spalenie na stosie.

Ponoc roznica jest ogromna miedzy Oasys a (nie pamietam nazwy) soczewkami 3miesiecznymi, tak mi mowil pewien sprzedawca okularow i soczewek (nie wiem, jakie stanowisko przedstawia) na Florianskiej, dlatego sie zastanawiam.

Czy warto zaryzykowac i kupic pare soczewek za 60zł? Nie ukrywam, jestem "biednym studentem", chodzi tez o pieniazki... (nie piszcie mi "to chodz w okularach", bo noszenie soczewek niesamowicie dodaje mi pewnosci siebie przez poprawe wygladu, to bardzo wazne dla mnie)

Norweska Nowicjuszka
mjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 08:02   #3315
plotkara0804
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mjot Pokaż wiadomość
znosza idealnie niezdejmowanie na noc soczewek, zadymione pomieszczenia itp itd. ani razu moje oczy nie zaznaly bolu ze strony noszenia soczewek, choc wiem doskonale, ze moje traktowanie oczu zasluguje na spalenie na stosie.

)
tez tak robiłam że na noc nie zdejmowałam a mialam dzienne. i co sie stało? Zapalenie. nie życze nikomu
Stary 2008-10-03, 09:53   #3316
Malla
Nie depcze krokusów

Madziaa1 - N&D są tylko 3: Purevision, OptixN&D oraz Biofinity. O tym, czy można je nosić na noc, decydują wizyty kontrolne, bo to że się takie soczewki posiada, nie od razu do tego uprawnia. Zresztą niezdejmowanie na noc traktuje się bardziej jako wyjście awaryjne i bodziec do ulepszania soczewek, żadna firma nie traktuje tego poważnie, bo nadal jest to niezdrowe i ryzyko komplikacji wzrasta kilkakrotnie (kilka stron temu Lalaith podała link do artykułu o tym). Domowe sposoby sprawdzenia rozmiaru soczewki niewiele Ci dadzą, bo oko jest małe, soczewka mała i najczęściej różnica niezauważalna - u mnie była zauważalna, ale mam nieuniwersalne rozmiary. Masz rację, należy wydłużać czas noszenia soczewek od ok.4 godzin dziennie wzwyż. Szkoda, że lekarz, który nie jest pewny, że soczewki są dobre, sprzedał od razu ich całe opakowanie... Nie, nie siedzę w branży optycznej, zgodnie z wykształceniem mogę Was co najwyżej pozanudzać opowieściami o korze wzrokowej kotów i szczurów, ewentualnie ludzi np. o kolumnach korowych lub neurochemii odbierania bodźców wzrokowych, w sam raz na zaśnięcie...

mjot - witamy kolejną krakuskę! Skoro mieszkasz w Krakowie, to lepiej dobierać soczewki tutaj niż z każdym problemem jeździć do domu (w moim przypadku 300km). Krótkowzroczność niestety ma to do siebie, że lubi się pogarszać, ja już doszłam do -5D i pojawił mi się astygmatyzm, a w najbliższej rodzinie nie mam żadnego krótkowidza. Oasys są dwutygodniowe, nie czujesz, że jest z nimi coś nie tak przed terminem wymiany?
Nie spalimy Cię na stosie, ale bacik Ci się należy :P W Oasys wg producenta można spać, ale wtedy można je nosić 2x krócej, czyli tydzień, a nie miesiąc. 3-miesięczne są hydrożelowe i przepuszczają mniej tlenu - w żadnych hydrożelach nie można spać, bo nie spełniają wymagań co do przepuszczalności tlenu. Dlaczego więc przesiadasz się z mercedesa do trabanta?
Który salon na Floriańskiej? Ja swoje problemy rozwiązałam w salonie Voigt, mają bardzo szeroki asortyment, a wizytę można umówić przez internet lub telefon. Facet jest świetny, gada i gada, aż pytań nie zdążyłam pozadawać, bo sam na nie odpowiedział...
Stary 2008-10-03, 10:23   #3317
boziasa
Przyczajenie

witam wszystkich,
Niedawno byłam u okulisty na badaniu wzroku, mówiłam że chcę nosić soczewki...
niestety okulista chyba mnie nie zrozumiał:( dostałam tylko karteczkę z
"wynikiem badań"
O.P. - 0,5
O.P. + 0,5
odległośc źrenic 63 mm
Może ktoś z was mi pomoże w doborze soczewek? z góry dziękuję :)
boziasa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 10:26   #3318
mjot
Raczkowanie

1,5roku nosze Oasys i pierwszy raz slysze, ze one sa 2 tygodniowe! nosze je miesiac i zyje jak narazie bardzo dobrze... Nie wiem, lekarka mi takie przepisala na miesiac, to wiem napewno....

Co do tego bacika- na usprawiedliwienie mam to, ze podczas ostatniego badania lekarka zdziwila sie, ze moje oczy sa w tak dobrym stanie mimo noszenia soczewek juz tyle czasu...

ten salon na florianskiej jest w tunelu kolo piwnicy pod zlota pipia, florianska 30. mysle, zeby tam kupic dzis soczewki, bo skonczyl mi sie termin noszenia obecnych. tylko kwartalne?

Norweska Nowicjuszka
Stary 2008-10-03, 10:51   #3319
Malla
Nie depcze krokusów

boziasa - dostałaś receptę na okulary, na tej podstawie niczego Ci nikt nie powie, nawet inny lekarz. Musisz udać się ponownie do okulisty lub optometrysty na wizytę soczewkową, czyli związaną ze szkoleniem z ich używania oraz pierwszą aplikacją.

mjot - to zazdrościmy oczek Jak skończył Ci się termin, to skocz od razu do lekarza na dobór soczewek. Jak ostatnio wspominałam, mam teraz szkiełka o identycznych rozmiarach co wcześniejsze, ale czuję wyraźną różnicę. Kwartalne Optimy mają 2 krzywizny, nie będziesz w tej chwili w stanie stwierdzić, która jest lepsza, bo nie musi odpowiadać aktualnej.
Stary 2008-10-03, 11:03   #3320
boziasa
Przyczajenie

tak też myślałam że musze się jeszcze raz wybrać na wizytę dziękuję bardzo
boziasa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 11:04   #3321
Malla
Nie depcze krokusów

boziasa - daj znać jakie dostaniesz i jak się sprawują.
Stary 2008-10-03, 11:50   #3322
mjot
Raczkowanie

ta pani lekarz, co mnie badala, ona wlasnie dobrala mi soczewki, pojde do niej zaraz i wezme je, a odrazu w domu napisze, co to za wynalazek mi polecila;]

dziekuje za rady

No to tak, nosilam 8,4, sprzedala mi babka 8,7 (inna akurat byla na zmianie). mam paragon i jeszcze nie otworzylam pudelek, bo nie wiem, czy moze 8,7 nie bylyby za duze! ktos jest w stanie mnie uspokoic i napisac, ze przezyje z wiekszymi soczewkami? bo jak nie, to bede czekac do poniedzialku i pojsc tam...

Norweska Nowicjuszka

Edytowane przez mjot
Czas edycji: 2008-10-04 o 09:50
Stary 2008-10-05, 16:39   #3323
mjot
Raczkowanie

prosze o szybka odp...

Norweska Nowicjuszka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-05, 17:47   #3324
plotkara0804
BAN stały

Dziewczyny mam pytanie.
trzymam soczewki w pojemniczku juz 5 dni. mialam zapalenie rogówki wiec obecnie nosiłam okulary. czy moge teraz je ponownie załozyc , mimo 5 dniowego "moczenia ich "
Stary 2008-10-05, 17:51   #3325
plotkara0804
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mjot Pokaż wiadomość
ta pani lekarz, co mnie badala, ona wlasnie dobrala mi soczewki, pojde do niej zaraz i wezme je, a odrazu w domu napisze, co to za wynalazek mi polecila;]

dziekuje za rady

No to tak, nosilam 8,4, sprzedala mi babka 8,7 (inna akurat byla na zmianie). mam paragon i jeszcze nie otworzylam pudelek, bo nie wiem, czy moze 8,7 nie bylyby za duze! ktos jest w stanie mnie uspokoic i napisac, ze przezyje z wiekszymi soczewkami? bo jak nie, to bede czekac do poniedzialku i pojsc tam...
skoro przepisane miałas 8,4 to w żadnym wypadku nie nos 8,7!!!!! to tak jakbys zamiast L nosiła XS.
Stary 2008-10-05, 18:00   #3326
mjot
Raczkowanie

dzieki, pojde jutro wymienic ;]

Norweska Nowicjuszka
Stary 2008-10-05, 18:21   #3327
elkiza81
Zakorzenienie

Dobry wieczór.

Edit:
lalaith mam prośbę, nie przejrzałam jeszcze wszystkich stron w wątku, czy możesz mi podać link do artykułu o powikłaniach związanych z noszeniem soczewek? Dziekuję.

Edytowane przez elkiza81
Czas edycji: 2008-10-05 o 18:47
elkiza81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-05, 18:56   #3328
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez plotkara0804 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie.
trzymam soczewki w pojemniczku juz 5 dni. mialam zapalenie rogówki wiec obecnie nosiłam okulary. czy moge teraz je ponownie załozyc , mimo 5 dniowego "moczenia ich "
Nie powinnaś ich już używać, i nie dlatego że leżały 5 dni w pojemniczku tylko dlatego, że miały kontakt z zainfekowaną rogówką ( chyba, że przestałaś je nosić zanim zaczęło się zapalenie).
Czy skonsultowałaś z okulistą po jakim czasie możesz znowu używać soczewek? 5 dni przerwy w noszeniu SK przy zapaleniu rogówki to chyba trochę krótko...
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-05, 20:22   #3329
cisza-motyla
Rozeznanie

a ile można maxymalnie "moczyć" soczewki w pojemniczkach?
Stary 2008-10-05, 21:06   #3330
plotkara0804
BAN stały

no faktycznie skoro w tamtych soczewkach mialam to zapalenie to nie nalezy juz ich zakladac.
bede musiala przepłacic w sklepie 100 zł, tak zamwiłabym na all. ale co z tego jak tydzien czekac...
zdrowie wazniejsze. chyba lepiej przepłacic za te soczewki niz potem znowu lecyzc oczko.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości