|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Można je moczyć tak długo jak się chce byleby wyrzucić je po 30 dniach od otwarcia( jeżeli są to soczewki miesięczne)
Należy tylko pamiętać o regularnym wymienianiu płynu w pojemniczku Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3332 |
Nie depcze krokusów
|
mjot - w moim przypadku to duża różnica, ale każdą soczewkę musi obejrzeć lekarz, nawet jeśli ma podobne wymiary. Może się okazać, że z jednej firmy pasują Ci 8.4, a z innej 8.7, dorzuca się do tego średnica i materiał, z którego jest soczewka zbudowana.
elkiza81 - wpisz w google "soczewki kontaktowe powikłania"; wybacz, ale nie wydaje mi się, by dziewczyny z wątku przekopywały go dla Ciebie w poszukiwaniu linku, który gdzieś tam kiedyś umieszczały, takie informacje się zapamiętuje, zamiast trzymać wiecznie w zakładkach w przeglądarce... Podam chociażby: kilka-kilkunastokrotny wzrost ryzyka zapaleń spojówek i rogówki, suchość oczu, wrastające naczynka, ubytki rogówki... cisza-motyla - taka informacja jest zawsze na ulotce płynu, ale trzeba być ostrożniejszym, tzn. w przypadku przerwy na dzień przed założeniem musisz przepłukać soczewkę i zmienić płyn, bo obrazowo mówiąc, to jest tak jakbyś przez kilka dni moczyła się w wannie bez zmieniania wody... Ciekawe, kto będzie miał posta nr 3333 ![]()
![]() |
#3333 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny. Może moje pytanie będzie trochę głupie, ale liczę na wyrozumiałość
![]()
#3334 |
Wtajemniczenie
|
Powinnaś pójść w soczewkach.
Ale zabierz ze sobą pojemniczek na soczewki i płyn bo prawdopodobnie będziesz musiała je w trakcie wizyty ściągnąć na chwilę. |
![]() ![]() |
![]() |
#3335 |
Rozeznanie
|
a czy jeżeli sie ma długie paznokcie to nie uszkodzi sie soczewki przy zdejmowaniu?
#3336 |
Matka Smoka
|
Jak się ma wprawę to nie. Przy początkach z soczewkami, lepiej je przyciąć. Soczewkę chwyta się w oku opuszkami palców i długie paznokcie mogą uszkodzić raczej nie samą soczewkę, tylko oko. Ja mam raczej dłuższe i jest ok, ale juz przy pewnej długości robi się to bardziej skomplikowane i spiłowuje. Ale miałam koleżankę, która z tipsami ściągała - oczywiście wtedy trzeba sobie wynaleźć własny system ściągania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3337 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3338 |
Raczkowanie
|
no i oddalam do salonu soczewki 8.7 Bausch & Lomb -4...
jutro wybiore sie na florianska, aby sprwdzic, czy beda mieli 8,4...
#3339 |
Nie depcze krokusów
|
Jak nie będzie tam, to powinny być w Contempo w Elefancie, sprzedają na sztuki w znośnych cenach.
![]() |
#3341 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
fiolka faktycznie chodzenie bez soczewek mnie nie interesuje. No cóż, popracuję trochę i zobaczymy. Teraz mam kolejnego schiza, że wyleją mnie z tej pracy bez przyczyny, jak z poprzedniej, po kilku tygodniach wątpliwej charówy. Choć to już miesiąc minął z szefową jeszcze nie rozmawiałam, a moja pierwsza wypłata została doliczona do wypłaty jakiegoś gościa który mi ją przekazał, bo ona nawet jeszcze nie wzięła z baru mojej umowy ![]() Cytat:
![]() Teraz ja przedstawię nieco inny punkt widzenia na to co napisałaś z mojej skromnej perspektywy ![]() Tak więc dla mnie która Oasysów nie toleruje kompletnie, pieką mnie po nich oczy tak jakby mi je coś wyżerało, 3 miesięczne soczewki B&L to jedne z najlepszych soczewek jakie wypróbowałam, mogę je nosić wiele godzin i nic nie czuję, są rewelacyjne. I zamiana ich na Oasys, które swoją drogą baardzo szybko wyrzuciłam było właśnie jak przejście z mercedesa do trabanta. Więc uważam że jak najbardziej warto wypróbować. Aha, i Oasys 8.4 to odpowiednik właśnie Soflens38 (dawnej Optimy) 8.7. Aha i ja bym na Twoim miejscu kupiła sobie jedną parę próbną przez internet za ok 20zł a nie za 60. Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2008-10-07 o 15:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3342 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3343 |
Zakorzenienie
|
Moja wada wynosiła rok temu -0,75. W tym momencie wydaje mi się ,że trochę się zwiększyła bo coraz dalej nie widze:/ I tu moje pytanie. Byłam rok temu u okulisty, który powiedział,że moja wada jest za mała żeby nosic soczewki. Może źle rozumuje ale mam nadzieje,że w tym momencie moja wada jest trochę większa bo wole noscic soczewki niż okulary (np. gdy siedze w szkole dalej od tablicy). Czy może byc tak,że moja wada będzie nadal za mała ? I czemu nie można noscic soczewek przy lekkich wadach?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To nie moja lekarka, tylko lekarka, ktora znalazlam u siebie na osiedlu w krk. mnie zdziwilo, ze tak pozytywnie ocenila moj stan zdrowia, dlatego tylko przekazalam to, co uslyszalam... Fajnie, ze tansze soczewki lepiej Ci slużą ![]() kupilam dzis softlens38 8.4, bo wczesniej kupilam 8.7 i uslyszalam od Was i okulistki, ze jesli nosze standardowo 8.4, to musze sie tego trzymac ![]()
![]() |
#3346 |
Nie depcze krokusów
|
Emi - Niektórzy mówią, że podejmowane ryzyko jest zbyt duże, ale soczewki to po prostu rzecz, z którą trzeba się rygorystycznie obchodzić i pilnować pewnych zasad, żeby nic się nie stało z oczami. Proponuję zmienić lekarza albo niech ten przynajmniej wyjaśni, co miał na myśli.
mjot - na każdym oku będzie to inaczej wyglądać, szkło szkłu nierówne. W moim przypadku standard Ciby, czyli bc 8.6, jest wyraźnie za duży, więc nie sądzę, by Optima o bc 8.7 mi pasowała. Jedne Johnsony o bc 8.4 są ok, drugie o tych samych parametrach nie. To jak rozmiar buta, nie tylko pomiędzy firmami, ale też różnymi modelami tej samej firmy może się znacznie różnić. A ponieważ mamy do czynienia ze skalą mini, tylko lekarz lub optometrysta jest w stanie ocenić dopasowanie.
![]() |
#3347 |
Zakorzenienie
|
Powiedział,że lepiej zakładac te okulary czasem niż męczyc oko:| Tylko on nie rozumie,że ja się mecze z okularami ;/ Musze iśc do innego lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3348 |
Nie depcze krokusów
|
Z taką wadą (ok.-1D) to "czasem" można zdjąć okulary (np. na imprezę), a założone najlepiej mieć na stałe. Soczewki są drogie i nie są zdrowe, prawie zawsze jakieś skutki uboczne się pojawiają, dlatego może lekarz nie chce Ci na to na razie pozwolić. Poza tym jeśli nie masz własnych zarobków, istnieje ryzyko, że będziesz na nich oszczędzać, przedłużać noszenie, kupować jak najtańsze w internecie i płyny typu "no name", a to może się skończyć niezbyt dobrze. Ale medycznych przeciwwskazań nie ma dla małych wad, jeśli oczy są zdrowe. Okulary nie są złe, do małej wady można dobrać praktycznie niewidoczne oprawki do każdej twarzy, wybór jest ogromny.
![]() |
#3349 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrób tak: jak już przyjdą te soczewki idź w nich do okulisty niech pod lampą szczelinową sprawdzi czy nie są za ciasne. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3350 |
Nie depcze krokusów
|
Reasumując:
mjot - od razu z tymi nowymi udaj się do specjalisty i pamiętaj, że dobór uznaje się za udany nie po tylko jednej wizycie, bo soczewki używane kilkanaście dni, kilka tygodni zmieniają swoje właściwości. Emi - rozwiązanie to posiadanie i soczewek, i okularów, wadę trzeba korygować, żeby bardziej nie rosła. Nie można nie mieć wcale okularów, mając wadę wzroku, bo soczewki to uzupełnienie, a nie podstawowy sposób korekcji (np. należy odstawiać w trakcie choroby, przeziębienia). Do szkoły możesz zabierać soczewki, po domu chodzić w okularach. Liczy się umiar i wyważenie ![]()
![]() |
#3351 |
Raczkowanie
|
dzieki dziewczyny. mam na sobie softlensy 8.4, czuje sie w nich dobrze, ale! jechalam dzis samochodem i jakos nienaturalnie swiatla innych samochodow byly lekko rozproszone, inaczej niz zawsze. myslicie, ze moga byc jednak troche za ciasne? nie chce placic znowu za wizyte u okulisty...
jakie sa kosekwencje noszenia nieodpowiedniego rozmiaru?
#3352 |
Nie depcze krokusów
|
I tak musisz iść do lekarza, nie można zmieniać ot, tak soczewek. Może spróbuj do tej okulistki, co na Kazimierzu przyjmuje na NFZ? Inne soczewki to inna jakość widzenia, stąd różnica.
![]() |
#3353 |
Zadomowienie
|
a ja mam nietypowy problem z soczewkami i niezbyt wiem jak z niego wybrnąć.
Z powodu pracy i braku czasu na załatwianie takich spraw, wysłałam ojca żeby kupił mi soczewki, ( 2 opakowania, bo mam różną wadę wzroku), grzecznie u optyka, firmowe itp. Kupił, w sobote miałam wazne wyjście wiec otworzyłam obie paczki i się zaczęło, nijak wkładane ( a nosze dobre pare lat) nie były dobre, tzn ciągle źle widziałam. Po dugich próbach, nerwach itp, obejrzałam dokładnie pudełko i okazało się, ze ojciec zamiast "-" kupił mi "+" i co mam z tym fantem zrobic? nie wiem gdzie szukac, kto ode mnie je odkupi albo wymieni. Może znaleźć kogoś kto właśnie nosi takie, zeby kupił "-" ja mu dam plusy i dopłace? Soczewki mają długą waznosc ale nie mogę ich oddać, bo otwarłam oba pudełka ![]() ma ktos pomysł co zrobic z tym fantem?? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3354 |
Nie depcze krokusów
|
wystawić na Allegro
![]() |
#3355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za ciasnych soczewek nie wolno Ci nosić, idź bezpłatnie do jakiegoś okulisty który Ci je sprawdzi na NFZ, ja na wizytę ostatnio czekałam 9 dni, w tak krótkim czasie raczej nic Ci się nie stanie. Emi wg mnie spokojnie możesz nosić soczewki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3356 |
Raczkowanie
|
lalaith, dzieki za ostrzezenie. szkoda tylko, ze na poczatku w dloniach mialam wlasciwa pare soczewek (8.7), po czym po przeczytaniu postow zmienialam na 8.4, by sie dowiedziec, ze kupilam za ciasne...:/
#3357 |
Nie depcze krokusów
|
Ale nikt tu nie pisze, że na pewno są za ciasne...
8,7 w moim przypadku są tak duże, że nie da się chodzić.
![]() |
#3358 |
Raczkowanie
|
rozumiem dziewczyny, w tym momencie to juz i tak mnie czeka wizyta u lekarza
![]() niesamowicie mnie dziwi to, ze rozmiar rozmiarowi nie rowny jest! czy to przykladowo 8.7 to miara np. mm ile ma srednica soczewki?
#3359 |
Nie depcze krokusów
|
Bingo! To promień krzywizny bazowej w mm. Rozmiary są nierówne, bo oprócz promienia liczy się też średnica soczewki [mm], materiał, z którego jest zbudowana, sztywność i sposób konstrukcji. Skoro już w dotyku i zakładaniu soczewki się mocno różnią, to co dopiero w zachowaniu na oku... Istnieją soczewki parametrycznie identyczne, ale od innych producentów, np. Eyeye Bioxy i OxygenOne i jeszcze nie słyszałam o tym, by osoby, które nosiły obydwie, zauważyły jakąkolwiek różnicę.
![]() |
#3360 |
Raczkowanie
|
![]() wlasnie jest niesamowita roznica w dotyku, bausch sa strasznie delikatne i lubia sie "sklejac", a przeciwienstwie do oasys... coraz bardziej mnie to interesuje ![]() wyczytalam wlasnie tam, ze przez noszenie soczewek zanika jakis nablonek? mozecie mi to wyjasnic?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.