Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-28, 20:47   #3511
rhapsody
Rozeznanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

witam

po roku od debiutu w noszeniu soczewek czas na badanie wzroku..
wcześniej badałam w vision, teraz mam okazje wykonać w fielmann http://www.fielmann.pl/

robiłyście tam badanie?
cenowo wychodzi konkurencyjnie w porównaniu do vision 38 zł / 59zł
a jak z jakością? obsługą?
czekam na opinie

pozdrawiam
rhapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-28, 20:55   #3512
zuczang
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź dziewczyny
W domu mam nawilżacze(poza tym w domu nie noszę soczewek),ale praktycznie codziennie siedzę w szkole od 8 do 16-17,w dusznych,niewietrzonych salach,gdzie ogrzewanie jest rozkręcone maksymalnie(wszystkim naokolo jest zimno,tylko ja,gorąca dziewczyna narzekam ),więc nic na to nie poradzę.W przyszlym tygodniu koniecznie wybiorę się do okulisty.Nie chciałabym rezygnować z soczewek,ale jeśli okaże się,ze to tabletki anty są przyczyną to będę musiała,bo chciałabym kiedyś mieć dzieci

zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 10:04   #3513
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
bo i nie każdemu będzie, ale jeśli komuś dzieje się tak bez tabletek, to istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że one jeszcze ten stan zaostrzą
Dlatego właśnie dotąd się broniłam przed pigułkami rękami i nogami, bo właśnie tego się bałam Ale teraz raczej będę musiała, już nawet nie ze względu na potencjalną ciążę (jak dotąd gumki pod tym względem sprawdzają się bez zarzutu ), ale właśnie na to że jak nigdy nie miałam trądziku to teraz po dwudziestce mnie dopadł, co wskazuje jednoznacznie na zachwianą równowagę hormonalną, w związku z czym ginekolożka wysyła mnie na badania hormonalne żeby się nie okazało "że za parę lat będę bezpłodna"

zuczang nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie? Jeśli pigułki anty są przyczyną wysychania soczewek to będziesz musiała zrezygnować z soczewek, bo chciałabyś kiedyś mieć dzieci??

rhapsody ja tam kiedyś byłam i byłam niezadowolona z wizyty.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 13:33   #3514
kilianna
Zakorzenienie

Ja noszę od paru lat soczewki, tabletki antykoncepcyjne zażywam ze względów zdrowotnych (leczenie, a raczej zaleczanie endometriozy) od około 2 lat i wszystko jest ok. A nawet jak miesiąc temu byłam na badaniu u okulisty, okazało się, że wada się troszkę cofnęła. Ja też zauważyłam tą róznicę. Teraz zakupiłam nowe opakowania szkieł o mniejszej mocy, bo tak mi zaleciła okulistka. Może to zależy od organizmu kobiety, od jej poziomu hormonów. Sama nie wiem

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2008-10-29 o 13:34
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 17:19   #3515
fiolka85
Wtajemniczenie

Ja też nie polecam jakości usług w filmanie.

ojoj a ja dziś opuściłam szkolenie o soczewkach bo kac mi nie pozwala wyjść z domu od rana
porażka...
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 17:43   #3516
zuczang
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dlatego właśnie dotąd się broniłam przed pigułkami rękami i nogami, bo właśnie tego się bałam Ale teraz raczej będę musiała, już nawet nie ze względu na potencjalną ciążę (jak dotąd gumki pod tym względem sprawdzają się bez zarzutu ), ale właśnie na to że jak nigdy nie miałam trądziku to teraz po dwudziestce mnie dopadł, co wskazuje jednoznacznie na zachwianą równowagę hormonalną, w związku z czym ginekolożka wysyła mnie na badania hormonalne żeby się nie okazało "że za parę lat będę bezpłodna"

zuczang nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie? Jeśli pigułki anty są przyczyną wysychania soczewek to będziesz musiała zrezygnować z soczewek, bo chciałabyś kiedyś mieć dzieci??

rhapsody ja tam kiedyś byłam i byłam niezadowolona z wizyty.
Przepraszam,niejasno się wyraziłam.Mam torbiele na jajnikach i dlatego muszę brać tabletki antykoncepcyjne,bo tylko to wyrównuje mi poziom hormonow,a co za tym idzie,zmniejsza torbiele i pozwala w ogóle mieć normalny cykl.Nieleczone torbiele czesto prowadzą do bezpłodności,Dlatego jeśli miałabym wybierać:soczewki a tabletki anty,wybrałabym tabletki,bo zależy mi na tym,żeby być zdrowa i móc mieć dzieci

zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 17:57   #3517
Malla
Nie depcze krokusów

fiolka - nie mogłam się powstrzymać, popawiłaś mi humor kacem na początku tygodnia

lalaith - moja mama jak miała problemy hormonalne (takie jak u mnie, ale diagnozę dało się postawić dopiero w wieku średnim, bo do tego czasu wyniki badań były dobre), to brała hormony, które nie działały antykoncepcyjnie. Świetnie się po nich czuła. Jak dostała anty, to świrowała, za dużo hormonów i nie ta proporcja. Mam też koleżanki ex-anorektyczki, które brały te same co moja mama i lekarze nie chcieli im zmienić na anty (nie pamiętam nazwy, a teraz nie bierze, bo menopauza ją dopadła).

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-10-29 o 17:59
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-29, 19:20   #3518
mjot
Raczkowanie

Hylo-comod czy Hyabak? bo hylo kosztuje 30zł, a hyabak 20zł w promocji, tez do soczewek itp itd

Norweska Nowicjuszka
mjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 19:38   #3519
Malla
Nie depcze krokusów

mjot - Są bardzo podobne, obydwa bez konserwantów. Jeszcze nie używałam Hyabak, ale to mój kolejny cel. Gdzie ta promocja?
Stary 2008-10-29, 20:04   #3520
rhapsody
Rozeznanie

lalaith, fiolka, a co dokładniej było nie tak ?
fielmann w chorzowie? ;-)

pozdrawiam ;*
rhapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 20:09   #3521
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez rhapsody Pokaż wiadomość

pozdrawiam ;*
Ja byłam w Fielman w Krakowie - wszystko nie tak
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-30, 06:16   #3522
mjot
Raczkowanie

zaczelam wczoraj Ci odpisywac Malla, ale jakos mi sie nie udalo to jest w takiej aptece, gdzie na szybach jest niebieski pas i jest napisane cos w stylu "apteka dla Ciebie" czy cos takiego, w kazdym badz razie jest to najblizsza apteka, 10m od mojej klatki i wczoraj wracajac z pracy wpadlam tam

Norweska Nowicjuszka
mjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-30, 12:18   #3523
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
fiolka - nie mogłam się powstrzymać, popawiłaś mi humor kacem na początku tygodnia
No co ... ja jeszcze studiuję, więc mogę imprezować w dowolny dzień tygodnia, szkoda, że mi ten kac też tak nie poprawił humoru

Cytat:
Z tymi sieciówkami to jest tak, że salon salonowi nie równy bo wszystko zależy od ludzi tam pracujących. Ja osobiście odradzam filmanna z tego powodu, że spotkałam się z taką sytuacją, że pracują tam osoby bez odpowiedniego wykształcenia ( i nie chodzi mi o sprzedawców),

Ja stosuje teraz Hyabak ale nie mam za bardzo porównania z innymi kroplami bo używałam wcześniej tylko artelac i chyba był troszkę lepszy, ale bez większej różnicy.
Z tymże moje problemy z suchym okiem nie są związane z soczewkami tylko z tym, że sobię śpię z niedomkniętymi powiekami, wykonuję niepełne mrugnięcia a jak coś czytam to już wogóle zapominam mrugać.
Stary 2008-10-30, 14:53   #3524
paula007
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam taki mały problem, może któraś będzie wiedziała, o co chodzi.

Noszę soczewki od kilku lat, zawsze B&B i nigdy nie miałam z nimi żadnych problemów. Ostatnio jednak już po kilku godzinach soczewki stają się dla mnie niewygodne, obraz jest taki lekko zatarty. Myślałam, że to wina soczewki, że jakaś wadliwa. Wymieniłam, ale problem pozostał. To wina soczewek czy oka? Dodam, że nic mnie nie szczypie, nie boli itd.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-30, 14:55   #3525
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mjot Pokaż wiadomość
Hylo-comod czy Hyabak? bo hylo kosztuje 30zł, a hyabak 20zł w promocji, tez do soczewek itp itd
U mnie na osiedlu za Hylo-comod płacę ok22zł. Hyabak są wg mnie gorsze pod kątem nawilżania.

Cytat:

pozdrawiam ;*
A to że chciałam sobie tam dobrać soczewki Pure Vision i powiedzieli mi że mogę. Umówiłam się na wizytę, ale po zbadaniu mnie nagle się okazało, że nie mają soczewek o mojej mocy. I pan doktor powiedział mi, że albo biorę Oasysy które akurat wtedy każdemu wciskali bo były nowością (ja już ich testowanie miałam za sobą i mi nie przypasowały), albo biorę na próbę PV po które przyszłam, ale o mocy -5. Noszę -6.5 i -7.5, ale jak lekarz się wyraził "przez miesiąc mogę pochodzić w -5 w celu wypróbowania, a potem już sobie kupię odpowiednią moc jeśli mi spasują". I jeszcze się rozwodził nad tym że te soczewki to oni dają właściwie za darmo, bo 38zł za badanie to przecież nie jest nic. No comment
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-30, 17:48   #3526
Malla
Nie depcze krokusów

Kupiłam dzisiaj tabletki Nutrof Total z wit.C, wit.E, cynkiem, miedzią, selenem, omega-3, luteiną, zeaksantyną i resweratrolem. Tylko wit.A brakuje

paula007 - oczy się zmieniają, może nadszedł czas używania kropli nawilżających? Wielu użytkowników tak ma po jakimś czasie. Na następnej kontroli niech Ci lekarz sprawdzi stan łez. Pamiętaj o nawilżaniu oczu: częstym mruganiu, przerwach w korzystaniu z komputera i czytaniu. Konieczność zmiany soczewek jest wariantem bardzo pesymistycznym.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-10-30 o 17:58
Stary 2008-10-30, 20:39   #3527
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
paula007 - oczy się zmieniają, może nadszedł czas używania kropli nawilżających? Wielu użytkowników tak ma po jakimś czasie. Na następnej kontroli niech Ci lekarz sprawdzi stan łez. Pamiętaj o nawilżaniu oczu: częstym mruganiu, przerwach w korzystaniu z komputera i czytaniu. Konieczność zmiany soczewek jest wariantem bardzo pesymistycznym.
Właśnie tak myślałam o czymś do nawilżania.

A możecie polecić jakieś konkretne krople?

Stary 2008-10-30, 22:22   #3528
Malla
Nie depcze krokusów

Jest ich wiele. W salonach optycznych kupisz AQuify, Blink, Artelac, B&L Rewetting Drops. W aptekach Hylo-comod, Hylo-care, Hyabak, Systane. Mają ten sam składnik, niektóre więcej, inne nieco mniej, niektóre mają konserwanty, inne nie, jedne są ważne miesiąc, inne trzy, niektóre mają większą lepkość, inne są bardziej płynne. To już trzeba wypróbować

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-10-30 o 22:23
Stary 2008-10-30, 22:57   #3529
fiolka85
Wtajemniczenie

muszę wtrącić moje trzy grosze w sprawie kropli artelac, B&L Rewetting Drops, i systane opearte są na innym składniku nawilżającym niż pozostałe wymienione wyżej krople.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-30, 23:21   #3530
Malla
Nie depcze krokusów

Racja! Artelac mają składnik nawilżający stosowany w niektórych płynach do soczewek. A B&L to nie pamiętam co mają.

W każdym bądź razie trzeba próbować, wybór nie jest bardzo duży, a ogólnie krople są podobne do siebie. Ja przyjmuję taktykę zmiany za każdym razem rodzaju, żeby np. konserwanty nie kumulowały się zanadto i żeby oczy się nie przyzwyczajały (chociaż nie wiem czy to możliwe).

Chyba coś grzebano w oprogramowaniu, bo kiedyś jak edytowałam posta tuż po napisaniu, to nie wyświetlała się u dołu adnotacja. Muszę się oduczyć edytowania ;]

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-10-30 o 23:26 Powód: takie tam rozważania
Stary 2008-10-31, 09:19   #3531
kubuku86
Raczkowanie

a ja coś o szkła.com
zamówienie złożyłam 15. rano przesyłkę dostałam 27. czyli 9 dni roboczych!!!! a nie jak obiecują 1-3 po dwukrotnym "upominaniu się" przez telefon i mailowo powiedziano mi że mają "małe" opóźnienia i z tego powodu przesyłka przyjdzie kurierem na koszt firmy i co? kurier był i owszem ale do kosztu soczewek(opłata za pobraniem)doliczyli 20 zł za kuriera. i tu miarka się przebrała..... i nie odebrałam soczewek.
wczoraj zamówiłam na 2soczewki.pl dziś mają przyjść-zobaczymy
istne szaleństwo...
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 14:59   #3532
paula007
Zakorzenienie

Dziękuję bardzo.
Postaram się coś kupić i jak najsztbciej wypróbować.

Stary 2008-10-31, 16:27   #3533
Ineso
Matka Smoka

Noszę dziś pierwszy dzień Optixy Aqua i specjalnej różnicy w stosunku do Iwearów nie widzę. Jak je założyłam tow ydawało mi się, że są trochę delikatniejsze i mniej je czuc, ale po kilku godzinach czułam zmeczone i przesuszone oczy. Nie wiem, może taki dzień...zobaczymy jak będzie dalej. Acha, na blistrze soczewek już nie ma nazwy Aqua - nie wiem czy to normalne? Ale chyba żadna z Was ich nie miała to nie wiecie.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 16:41   #3534
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - nie wiem czy jest napis na blistrze, ale zapytałam tam gdzie trzeba i się dowiem

Napaliłam się na ten OptiFree RepleniSH, ale czytałam już parę opinii, że to płyn jak każdy inny.

Paula - coś nieaktualny ten pan w Twoim avie Idę już niedługo do kina obejrzeć Putin-Bonda.
Stary 2008-10-31, 21:49   #3535
m407
Przyczajenie

Hej
Odkryłam temat właśnie przymierzam się do noszenia soczewek ;-) Okulary mam już od 6 lat, ale doszłam do wniosku, że wyglądam z nich bez sensu, i bez nich będzie lepiej Na razie rozważam kwestie ceny, tzn nie mogę się połapać z tych oznaczeniach np te http://www.soczewki.net.pl/product_i...e0dd888db5287a
są do noszenia przez miesiąc, a w opakowaniu jest 6 sztuk. Czyli wychodzi, że wystarcza mi na 3 miesiące, tak?
Stary 2008-10-31, 21:56   #3536
Malla
Nie depcze krokusów

Termin liczy się dla jednej soczewki. Soczewki muszą być dopasowane indywidualnie do Twojego oka.
Stary 2008-10-31, 22:37   #3537
paula007
Zakorzenienie

Cytat:

Paula - coś nieaktualny ten pan w Twoim avie Idę już niedługo do kina obejrzeć Putin-Bonda.
A tam, dla mnie ten jest aktualny.

Stary 2008-11-01, 11:05   #3538
Pauliss92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Noszę dziś pierwszy dzień Optixy Aqua i specjalnej różnicy w stosunku do Iwearów nie widzę. Jak je założyłam tow ydawało mi się, że są trochę delikatniejsze i mniej je czuc, ale po kilku godzinach czułam zmeczone i przesuszone oczy. Nie wiem, może taki dzień...zobaczymy jak będzie dalej. Acha, na blistrze soczewek już nie ma nazwy Aqua - nie wiem czy to normalne? Ale chyba żadna z Was ich nie miała to nie wiecie.
u mnie też na blistrach już aqua nie pisze, w sumie nie widze roznicy miedzy aqua a zwykłymi, ale nie narzekam, nosze cały dzien i jest wszystko ok, jak siedze przy kompie nawet pare minut to czuje straszna suchosc, w okularach takiego problemu nie ma
Stary 2008-11-02, 09:43   #3539
pani-jesień
Zakorzenienie

Witam

Od trzech dni czytam ten wątek, bardzo uważnie. Jestem dopiero w okolicach 50 strony, ale zamierzam przeczytać całość Trochę to jednak pewnie potrwa, więc postanowiłam już teraz opisać moją „soczewkową” historię i wątpliwości

Po pierwsze – chciałabym nosić soczewki. Nie będzie to moje pierwsze podejście do nich... „Pierwszy soczewkowy raz” () przeżyłam w klasie maturalnej, to był 2002 rok. Właściwie nosiłam wtedy jedną soczewkę - na prawym oku – moja wada wynosiła (i nadal wynosi): - 4,5 dioptrii, lewe oko było w porządku. Okulistka przepisała mi, zdaje się, Acuvue 2. To były soczewki 2-tygodniowe, ale lekarka pozwoliła mi przedłużać termin noszenia do 3 tygodni Ja przedłużałam do 4-tygodni... Pewnie nie powinnam, ale nic się nie działo – bardzo skrupulatnie przestrzegałam higieny... Przed założeniem i zdjęciem soczewek myłam ręce (to jasne ), ale... nie wycierałam ich Pozwalałam im wyschnąć naturalnie, bo obawiałam się kłaczków i paproszków z ręcznika Poza tym starannie czyściłam soczewki i pojemniczek – palcem, codziennie – bo samo polewanie płynem było, w moim mniemaniu, niewystarczające Soczewki (a właściwie soczewkę) nosiłam ponad rok i zrezygnowałam – głównie ze względów finansowych. Powrót do okularów był bezbolesny, wcale nie tęskniłam za soczewkami. Męczyło mnie już to dbanie o nie – jestem leniwa Poza tym czasem bolały mnie oczy, czułam soczewkę, nie byłam w 100% zadowolona. Nie miałam wtedy Internetu, nie znałam nikogo, noszącego soczewki, okulistce się nie skarżyłam – myślałam, że to normalne, że tak powinno być, bo w końcu to ciało obce etc... Cóż – młoda byłam i głupia

Po ponad roku zrezygnowałam więc z soczewki i wtedy zauważyłam, że... zdecydowanie słabiej widzę na lewe oko Myślałam, że miało to jakiś związek z tym noszeniem soczewki – ale to chyba niemożliwe, hm? Wcześniej nosiłam okulary (na lewym oku, oczywiście, zerówkę) i nie było problemu. Ale okulary nosiłam krótko, zaledwie pół roku...

W prawym oku wadę mam od lat ustabilizowaną – wspomniane już – 4,5, a jeśli chodzi o lewe oko, to nie pamiętam, ile mam dioptrii (co za wstyd ) – 2? – 3? Jakoś tak.

2 lata temu, w listopadzie 2006, znowu zachciało mi się soczewek – tym razem potrzebowałam już nie pojedynczej, ale całej pary, ech... Powiem szczerze, że ponosiłam je miesiąc i wróciłam do okularów – jakoś mi nie pasowały, czułam je, znów nie byłam zadowolona Jednak 3 miesiące później, w lutym 2007, znów zaopatrzyłam się w kontakty, bo rozpoczęłam kurs prawka i myślałam, że fajniej będzie jeździć bez okularów. I powiem tak – wszystkie jazdy odbyłam w okularach na nosie... W soczewkach czułam paskudny dyskomfort, nie mogłam o nich zapomnieć, bo zwyczajnie czułam je na oczach, po kilku godzinach miałam ochotę je wydrapać, a jak wchodziłam do centrum handlowego, gdzie światło jest paskudne – myślałam, że oszaleję To były soczewki J&J Acuvue z jakimś czymś nawilżającym (słynny Hydraclear zapewne ), bodajże Oasys, ale ręki nie dam sobie uciąć...

Zraziłam się trochę do soczewek, ale chciałabym znów spróbować... Myślę o o2 Optix, ale przeraża mnie ich grubość i sztywność, o których tu czytam Prawdę mówiąc, byłam święcie przekonana, że wszystkie soczewki są tak cienkie i delikatne jak J&J Nie wiem, czy przyzwyczaję się do kontaktów, które nie zwijają mi się w palcach () obawiam się tego... Szczególnie przeraża mnie zdejmowanie – jak szczypnąć coś, co jest sztywne? Boję się też, co będzie, jak potrę oko i soczewka na chwilę „zniknie z pola widzenia” (wiecie pewnie, o co chodzi )... Przy cieniutkich J&J nie był to dla mnie szczególny problem, przy grubszych soczewkach pewnie umarłabym ze strachu w takiej sytuacji

Nie wiem, co robić - czy kolejne podejście do Acuvue, czy zaryzykować te Optixy? Nie zdam się tylko na okulistę/optometrystę, chciałabym sama zasugerować, jakie soczewki chcę nosić...

Pozdrawiam!

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-11-02 o 10:03
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-02, 11:01   #3540
Malla
Nie depcze krokusów

Pani-Jesień - Będziesz czytać całość? wow!
Rozumiem, że przez 4 lata popsuło Ci się lewe oko do ok.-2D, a wcześniej było w porządku?
Miałaś dość dużą różnowzroczność, przyczyny pogorszenia wady w drugim oku mogą być różne, ale to na pewno nie przez noszenie soczewki na jednym oku, możesz być spokojna.
Fajnie, że porządnie czyściłaś soczewki i pojemnik, oczy to cenią.

Jaką krzywiznę Acuvue nosiłaś na początku? Mają kilka, może więc wzięłaś za małą. Hydraclear nie ma styczności z okiem, więc nie może podrażniać, nawilżacze znajdują się w środku soczewki. Dyskomfort, pieczenie, światłowstręt mogą oznaczać:
- złe dopasowanie (najczęściej kupienie na własną rękę, często błąd lekarza, który ma ubogą ofertę i wciska coś, co nie do końca będzie pasować, np. Oasys, które są dość ciasne),
- nietolerancję materiału (silikon - wcześniej nosiłaś hydrożele, które inaczej są odbierane przez oko, poza tym tolerancja może zmieniać się z czasem, zwłaszcza u kobiet),
- reakcję alergiczną (na płyn, na osady zostające w soczewce),
- lekki stan zapalny (zdarza się),
- wysuszenie spojówek (sprzyjają mu papierosy i tabletki anty, wtedy trzeba stosować krople), ale na to ostatnie mniej stawiam, raczej na pierwsze, bo objawy są dość mocne i na pewno niepokojące. Tak nie powinno być.

Wielu ludziom soczewki przeszkadzają w jakiś sposób (mnie też czasem wkurzają i za bardzo męczą, bym nosiła na co dzień), ale myślę, że osoba bez przeciwwskazań (alergia, sucho oko) dobierze coś wreszcie dla siebie, Ty też - ważne, żebyś trafiła na dobrego specjalistę

J&J są miększe od Optixów, ale bez przesady, soczewka to soczewka, a nie plastikowa miska nakładana na oko Optixy to nowoczesne soczewki, przepuszczają dużo tlenu. Na pewno są zdrowsze od tych pierwszych, które nosiłaś. Sztywniejsze wg mnie zdejmują się łatwiej. Są też inne fajne nowości, np. Biofiinty.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-11-02 o 11:02
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości