|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 |
Rozeznanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
witam
![]() po roku od debiutu w noszeniu soczewek czas na badanie wzroku.. wcześniej badałam w vision, teraz mam okazje wykonać w fielmann http://www.fielmann.pl/ robiłyście tam badanie? cenowo wychodzi konkurencyjnie w porównaniu do vision 38 zł / 59zł a jak z jakością? obsługą? czekam na opinie ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3512 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź dziewczyny
![]() W domu mam nawilżacze(poza tym w domu nie noszę soczewek),ale praktycznie codziennie siedzę w szkole od 8 do 16-17,w dusznych,niewietrzonych salach,gdzie ogrzewanie jest rozkręcone maksymalnie(wszystkim naokolo jest zimno,tylko ja,gorąca dziewczyna narzekam ![]() ![]()
#3513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() zuczang nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie? Jeśli pigułki anty są przyczyną wysychania soczewek to będziesz musiała zrezygnować z soczewek, bo chciałabyś kiedyś mieć dzieci?? ![]() rhapsody ja tam kiedyś byłam i byłam niezadowolona z wizyty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3514 |
Zakorzenienie
|
Ja noszę od paru lat soczewki, tabletki antykoncepcyjne zażywam ze względów zdrowotnych (leczenie, a raczej zaleczanie endometriozy) od około 2 lat i wszystko jest ok. A nawet jak miesiąc temu byłam na badaniu u okulisty, okazało się, że wada się troszkę cofnęła. Ja też zauważyłam tą róznicę. Teraz zakupiłam nowe opakowania szkieł o mniejszej mocy, bo tak mi zaleciła okulistka. Może to zależy od organizmu kobiety, od jej poziomu hormonów. Sama nie wiem
![]() Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2008-10-29 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#3515 |
Wtajemniczenie
|
Ja też nie polecam jakości usług w filmanie.
ojoj a ja dziś opuściłam szkolenie o soczewkach bo kac mi nie pozwala wyjść z domu od rana ![]() porażka... |
![]() ![]() |
![]() |
#3516 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3517 |
Nie depcze krokusów
|
fiolka -
![]() ![]() lalaith - moja mama jak miała problemy hormonalne (takie jak u mnie, ale diagnozę dało się postawić dopiero w wieku średnim, bo do tego czasu wyniki badań były dobre), to brała hormony, które nie działały antykoncepcyjnie. Świetnie się po nich czuła. Jak dostała anty, to świrowała, za dużo hormonów i nie ta proporcja. Mam też koleżanki ex-anorektyczki, które brały te same co moja mama i lekarze nie chcieli im zmienić na anty (nie pamiętam nazwy, a teraz nie bierze, bo menopauza ją dopadła).
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-10-29 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#3518 |
Raczkowanie
|
Hylo-comod czy Hyabak? bo hylo kosztuje 30zł, a hyabak 20zł w promocji, tez do soczewek itp itd
#3519 |
Nie depcze krokusów
|
mjot - Są bardzo podobne, obydwa bez konserwantów. Jeszcze nie używałam Hyabak, ale to mój kolejny cel. Gdzie ta promocja?
![]() |
#3520 |
Rozeznanie
|
lalaith, fiolka, a co dokładniej było nie tak ?
fielmann w chorzowie? ;-) pozdrawiam ;* |
![]() ![]() |
![]() |
#3521 |
Matka Smoka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3522 |
Raczkowanie
|
zaczelam wczoraj Ci odpisywac Malla, ale jakos mi sie nie udalo
![]() ![]()
#3523 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja stosuje teraz Hyabak ale nie mam za bardzo porównania z innymi kroplami bo używałam wcześniej tylko artelac i chyba był troszkę lepszy, ale bez większej różnicy. Z tymże moje problemy z suchym okiem nie są związane z soczewkami tylko z tym, że sobię śpię z niedomkniętymi powiekami, wykonuję niepełne mrugnięcia a jak coś czytam to już wogóle zapominam mrugać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3524 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam taki mały problem, może któraś będzie wiedziała, o co chodzi.
![]() ![]() Noszę soczewki od kilku lat, zawsze B&B i nigdy nie miałam z nimi żadnych problemów. Ostatnio jednak już po kilku godzinach soczewki stają się dla mnie niewygodne, obraz jest taki lekko zatarty. Myślałam, że to wina soczewki, że jakaś wadliwa. Wymieniłam, ale problem pozostał. To wina soczewek czy oka? Dodam, że nic mnie nie szczypie, nie boli itd.
#3525 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3526 |
Nie depcze krokusów
|
Kupiłam dzisiaj tabletki Nutrof Total z wit.C, wit.E, cynkiem, miedzią, selenem, omega-3, luteiną, zeaksantyną i resweratrolem. Tylko wit.A brakuje
![]() paula007 - oczy się zmieniają, może nadszedł czas używania kropli nawilżających? Wielu użytkowników tak ma po jakimś czasie. Na następnej kontroli niech Ci lekarz sprawdzi stan łez. Pamiętaj o nawilżaniu oczu: częstym mruganiu, przerwach w korzystaniu z komputera i czytaniu. Konieczność zmiany soczewek jest wariantem bardzo pesymistycznym.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-10-30 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#3527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A możecie polecić jakieś konkretne krople? ![]()
![]() |
#3528 |
Nie depcze krokusów
|
Jest ich wiele. W salonach optycznych kupisz AQuify, Blink, Artelac, B&L Rewetting Drops. W aptekach Hylo-comod, Hylo-care, Hyabak, Systane. Mają ten sam składnik, niektóre więcej, inne nieco mniej, niektóre mają konserwanty, inne nie, jedne są ważne miesiąc, inne trzy, niektóre mają większą lepkość, inne są bardziej płynne. To już trzeba wypróbować
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-10-30 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3529 |
Wtajemniczenie
|
muszę wtrącić moje trzy grosze w sprawie kropli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3530 |
Nie depcze krokusów
|
Racja! Artelac mają składnik nawilżający stosowany w niektórych płynach do soczewek. A B&L to nie pamiętam co mają.
W każdym bądź razie trzeba próbować, wybór nie jest bardzo duży, a ogólnie krople są podobne do siebie. Ja przyjmuję taktykę zmiany za każdym razem rodzaju, żeby np. konserwanty nie kumulowały się zanadto i żeby oczy się nie przyzwyczajały (chociaż nie wiem czy to możliwe). Chyba coś grzebano w oprogramowaniu, bo kiedyś jak edytowałam posta tuż po napisaniu, to nie wyświetlała się u dołu adnotacja. Muszę się oduczyć edytowania ;]
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-10-30 o 23:26 Powód: takie tam rozważania |
![]() ![]() |
![]() |
#3531 |
Raczkowanie
|
a ja coś o szkła.com
zamówienie złożyłam 15. rano przesyłkę dostałam 27. czyli 9 dni roboczych!!!! a nie jak obiecują 1-3 po dwukrotnym "upominaniu się" przez telefon i mailowo powiedziano mi że mają "małe" opóźnienia i z tego powodu przesyłka przyjdzie kurierem na koszt firmy i co? kurier był i owszem ale do kosztu soczewek(opłata za pobraniem)doliczyli 20 zł za kuriera. i tu miarka się przebrała..... i nie odebrałam soczewek. wczoraj zamówiłam na 2soczewki.pl dziś mają przyjść-zobaczymy ![]() istne szaleństwo... |
![]() ![]() |
![]() |
#3532 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo.
![]() Postaram się coś kupić i jak najsztbciej wypróbować.
#3533 |
Matka Smoka
|
Noszę dziś pierwszy dzień Optixy Aqua i specjalnej różnicy w stosunku do Iwearów nie widzę. Jak je założyłam tow ydawało mi się, że są trochę delikatniejsze i mniej je czuc, ale po kilku godzinach czułam zmeczone i przesuszone oczy. Nie wiem, może taki dzień...zobaczymy jak będzie dalej. Acha, na blistrze soczewek już nie ma nazwy Aqua - nie wiem czy to normalne? Ale chyba żadna z Was ich nie miała to nie wiecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3534 |
Nie depcze krokusów
|
Ineso - nie wiem czy jest napis na blistrze, ale zapytałam tam gdzie trzeba i się dowiem
![]() Napaliłam się na ten OptiFree RepleniSH, ale czytałam już parę opinii, że to płyn jak każdy inny. Paula - coś nieaktualny ten pan w Twoim avie ![]()
![]() |
#3535 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Odkryłam temat ![]() ![]() ![]() są do noszenia przez miesiąc, a w opakowaniu jest 6 sztuk. Czyli wychodzi, że wystarcza mi na 3 miesiące, tak? ![]()
#3536 |
Nie depcze krokusów
|
Termin liczy się dla jednej soczewki. Soczewki muszą być dopasowane indywidualnie do Twojego oka.
![]() |
#3537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3538 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#3539 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Od trzech dni czytam ten wątek, bardzo uważnie. Jestem dopiero w okolicach 50 strony, ale zamierzam przeczytać całość ![]() ![]() Po pierwsze – chciałabym nosić soczewki. Nie będzie to moje pierwsze podejście do nich... „Pierwszy soczewkowy raz” ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po ponad roku zrezygnowałam więc z soczewki i wtedy zauważyłam, że... zdecydowanie słabiej widzę na lewe oko ![]() ![]() ![]() W prawym oku wadę mam od lat ustabilizowaną – wspomniane już – 4,5, a jeśli chodzi o lewe oko, to nie pamiętam, ile mam dioptrii (co za wstyd ![]() 2 lata temu, w listopadzie 2006, znowu zachciało mi się soczewek – tym razem potrzebowałam już nie pojedynczej, ale całej pary, ech... Powiem szczerze, że ponosiłam je miesiąc i wróciłam do okularów – jakoś mi nie pasowały, czułam je, znów nie byłam zadowolona ![]() ![]() ![]() ![]() Zraziłam się trochę do soczewek, ale chciałabym znów spróbować... Myślę o o2 Optix, ale przeraża mnie ich grubość i sztywność, o których tu czytam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem, co robić - czy kolejne podejście do Acuvue, czy zaryzykować te Optixy? Nie zdam się tylko na okulistę/optometrystę, chciałabym sama zasugerować, jakie soczewki chcę nosić... Pozdrawiam! ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2008-11-02 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3540 |
Nie depcze krokusów
|
Pani-Jesień - Będziesz czytać całość?
![]() Rozumiem, że przez 4 lata popsuło Ci się lewe oko do ok.-2D, a wcześniej było w porządku? Miałaś dość dużą różnowzroczność, przyczyny pogorszenia wady w drugim oku mogą być różne, ale to na pewno nie przez noszenie soczewki na jednym oku, możesz być spokojna. Fajnie, że porządnie czyściłaś soczewki i pojemnik, oczy to cenią. Jaką krzywiznę Acuvue nosiłaś na początku? Mają kilka, może więc wzięłaś za małą. Hydraclear nie ma styczności z okiem, więc nie może podrażniać, nawilżacze znajdują się w środku soczewki. Dyskomfort, pieczenie, światłowstręt mogą oznaczać: - złe dopasowanie (najczęściej kupienie na własną rękę, często błąd lekarza, który ma ubogą ofertę i wciska coś, co nie do końca będzie pasować, np. Oasys, które są dość ciasne), - nietolerancję materiału (silikon - wcześniej nosiłaś hydrożele, które inaczej są odbierane przez oko, poza tym tolerancja może zmieniać się z czasem, zwłaszcza u kobiet), - reakcję alergiczną (na płyn, na osady zostające w soczewce), - lekki stan zapalny (zdarza się), - wysuszenie spojówek (sprzyjają mu papierosy i tabletki anty, wtedy trzeba stosować krople), ale na to ostatnie mniej stawiam, raczej na pierwsze, bo objawy są dość mocne i na pewno niepokojące. Tak nie powinno być. Wielu ludziom soczewki przeszkadzają w jakiś sposób (mnie też czasem wkurzają i za bardzo męczą, bym nosiła na co dzień), ale myślę, że osoba bez przeciwwskazań (alergia, sucho oko) dobierze coś wreszcie dla siebie, Ty też - ważne, żebyś trafiła na dobrego specjalistę ![]() J&J są miększe od Optixów, ale bez przesady, soczewka to soczewka, a nie plastikowa miska nakładana na oko ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-02 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:52.