Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-02, 11:29   #3541
pani-jesień
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Pani-Jesień - Będziesz czytać całość? wow!
Będę czytać całość To nie pierwszy długi wątek, za który się wzięłam. A z oczami nie ma żartów, lubię być dobrze poinformowana, co i jak

Cytat:
Rozumiem, że przez 4 lata popsuło Ci się lewe oko do ok.-2D, a wcześniej było w porządku?
Raczej do -3 niż do -2... I krócej niż w ciągu 4 lat. Kiedy w lutym 2002 zaczęłam nosić soczewkę na prawym oku, lewe oko było w zupełnym porządku, kiedy w maju 2003 wróciłam do okularów - na lewe oko widziałam już zdecydowanie słabiej

Cytat:
Miałaś dość dużą różnowzroczność
Wiem właśnie, ech... Okulistka powiedziała, że dobrze, że zauważyłam, iż prawe oko mam słabe, bo zdarza się, że ludzie latami o tym nie wiedzą, kiedy z drugim okiem nie ma żadnych problemów

Cytat:
Jaką krzywiznę Acuvue nosiłaś na początku?
Powiem szczerze, że kompletnie nie pamiętam, to było przecież dość dawno Ale znalazłam w szufladzie karteczkę z serii: "Uwaga ważne, noszę soczewki etc." () i widzę, że jest tam napisane Acuvue 8,8. Może 8,8 to właśnie krzywizna? Dodam, że nie ma tam mowy o średnicy, jest jeszcze tylko moc (-4,0), więc nie wiem, czy to 8,8 przy nazwie soczewek jest krzywizną czy nie...

Cytat:
Hydraclear nie ma styczności z okiem, więc nie może podrażniać, nawilżacze znajdują się w środku soczewki.
Nie miałam o tym pojęcia - myślałam, że hydraclear ma właśnie styczność z okiem

Cytat:
Dyskomfort, pieczenie, światłowstręt mogą oznaczać:
- złe dopasowanie (najczęściej kupienie na własną rękę, często błąd lekarza, który ma ubogą ofertę i wciska coś, co nie do końca będzie pasować, np. Oasys, które są dość ciasne),
Mi wcisnęli te Oasysy, bo - mogę się założyć - mają kontrakt z J&J Dobierałam w Lynxie wrocławskim.

Cytat:
- wysuszenie spojówek (sprzyjają mu papierosy i tabletki anty, wtedy trzeba stosować krople), ale na to ostatnie mniej stawiam, raczej na pierwsze, bo objawy są dość mocne i na pewno niepokojące. Tak nie powinno być.
Nie biorę hormonów i nie palę

Cytat:
Wielu ludziom soczewki przeszkadzają w jakiś sposób (mnie też czasem wkurzają i za bardzo męczą, bym nosiła na co dzień), ale myślę, że osoba bez przeciwwskazań (alergia, sucho oko) dobierze coś wreszcie dla siebie, Ty też - ważne, żebyś trafiła na dobrego specjalistę
Chciałabym, ale to wcale nie takie proste - nie ufam okulistom przysalonowym

Cytat:
J&J są miększe od Optixów, ale bez przesady, soczewka to soczewka, a nie plastikowa miska nakładana na oko
A już sobie wyobraziłam taki plastik właśnie

Cytat:
Optixy to nowoczesne soczewki, przepuszczają dużo tlenu.
M.in. ze względu na wysoką przepuszczalnosć tlenu chciałabym się na nie zdecydować I na niskie uwodnienie - wyczytałam w tym wątku, ze te wysoko uwodnione mogą wysuszać oczy, bo żeby utrzymać uwodnienie na wysokim poziomie, "pobierają" wilgoć z oka

Malla, dziękuję za odpowiedź
Stary 2008-11-02, 11:49   #3542
Malla
Nie depcze krokusów

Nisko uwodnione soczewki są lepsze dla suchych oczu, ale hydrożelowe tracą wtedy na przepuszczalności tlenu. W silikonowych im mniej wody, tym lepiej.
8,8 to krzywizna. To dużo, nie dziwię się, że Oasys 8,4 Ci nie podeszły. Jeśli tamte były ok, to na Twoim miejscu poniżej 8,6 bym nie szukała potencjalnego targetu. Krzywizna to wprawdzie nie wszystko, liczy się święta trójca parametrów: krzywizna, średnica, materiał.
Stary 2008-11-02, 12:18   #3543
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Nisko uwodnione soczewki są lepsze dla suchych oczu, ale hydrożelowe tracą wtedy na przepuszczalności tlenu. W silikonowych im mniej wody, tym lepiej.
Na jakiejś stronie znalazłam informację, że Optixy są silikonowe-hydrożelowe, ale nie wiem, jak jest proporcja tego silikonu do hydrożelu W każdym razie przepuszczalność tlenu dla o2Optixów wynosi 110 jednostek (nie wiem jakich Dk ), a zawartość wody - 33% - myślę, że to dobre parametry
B

Cytat:
8,8 to krzywizna. To dużo, nie dziwię się, że Oasys 8,4 Ci nie podeszły. Jeśli tamte były ok, to na Twoim miejscu poniżej 8,6 bym nie szukała potencjalnego targetu. Krzywizna to wprawdzie nie wszystko, liczy się święta trójca parametrów: krzywizna, średnica, materiał.
Te 8,8 raz były OK, a innym razem nie W ogóle ta krzywizna 8,8 wydaje mi się podejrzana, jakaś taka... niestandardowa Może okulistka po prostu nie miała innych na składzie i wcisnęła mi to, co akurat było?

No nic - muszę popróbować, mam nadzieję, że znajdę coś dla siebie - szczerze mówiąc napaliłam się na te Optixy, choć trochę mnie przerażają
A jak znów coś będzie nie tak - trudno, zrezygnuję z soczewek Na pewno się nie załamię, bo nie uważam, by okulary jakoś szczególnie mocno utrudniały życie, nie są dla mnie problemem, nie sądzę też, by w jakikolwiek sposób odbierały mi urodę Wkurzają mnie tylko drobnostki w stylu: zaparowywanie po wejściu z dworu do ciepłego pomieszczenia, zalewanie szkieł przez deszcz i zmarszczki, które robią mi się od mrużenia oczu z powodu niemożności założenia okularów przeciwsłonecznych etc.

A jeszcze tak a propos zmarszczek - kiedy nosiłam soczewkę na prawym oku, zaobserwowałam, że pod tym okiem zrobiła mi się paskudna, wyraźna zmarszczka Mam ją do tej pory, niestety Jestem na 100% pewna, że zawiniło naciąganie powieki przy zakładaniu i zdejmowaniu soczewki

I jeszcze jedno pytanie - czy widoczne naczynka w oczach mogą być jakimś przeciwskazaniem do noszenia kontaktów?

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-11-02 o 12:20
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-02, 13:04   #3544
Malla
Nie depcze krokusów

Pani Jesień - Im wyższe Dk, tym lepiej, jest to współczynnik dyfuzji, świadczący o szybkości przechodzenia cząsteczek tlenu. Dk/t świadczy o konkretnej soczewce, bo uwzględnia jej grubość, która dla różnych mocy jest inna. Zazwyczaj w tabelach podaje się Dk/t dla soczewki o mocy -3D. Dk opisuje I prawo Ficka, jednostką jest kwadrat grubości soczewki przez czas. Obecnie bada się drugą jednostkę, OF (oxygen flux), czyli przepływ tlenu - jego ilość, jaka dociera do rogówki w danym czasie. OF=dk/tdp (dp-gradient ciśnienia parcjalnego). Trochę o tym znajdziesz tutaj, a opis patentowy tutaj. Uff, mam nadzieję, że nie zamotałam :/

Też się obawiam zmarszczek, więc po nałożeniu soczewek nakładam krem pod oczy, na noc również. Najbardziej lubię świetlikowe z FlosLeku.

Widoczne naczynka należy zbadać, czy nie wystają patologicznie. U mnie nie, a miałam przez jakiś czas schiza na ich punkcie. Warto zminimalizować podrażnianie ich płynem dla alergików i oczywiście nie można dopuścić do wysuszenia oczu.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-11-02 o 13:05
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-02, 13:18   #3545
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Jesień - Im wyższe Dk, tym lepiej, jest to współczynnik dyfuzji, świadczący o szybkości przechodzenia cząsteczek tlenu. Dk/t świadczy o konkretnej soczewce, bo uwzględnia jej grubość, która dla różnych mocy jest inna. Zazwyczaj w tabelach podaje się Dk/t dla soczewki o mocy -3D. Dk opisuje I prawo Ficka, jednostką jest kwadrat grubości soczewki przez czas. Obecnie bada się drugą jednostkę, OF (oxygen flux), czyli przepływ tlenu - jego ilość, jaka dociera do rogówki w danym czasie. OF=dk/tdp (dp-gradient ciśnienia parcjalnego). Trochę o tym znajdziesz tutaj, a opis patentowy tutaj. Uff, mam nadzieję, że nie zamotałam :/
Fizyka, auć Ale coś zrozumiałam, więc chyba nie namotałaś

Cytat:
Widoczne naczynka należy zbadać, czy nie wystają patologicznie. U mnie nie, a miałam przez jakiś czas schiza na ich punkcie. Warto zminimalizować podrażnianie ich płynem dla alergików i oczywiście nie można dopuścić do wysuszenia oczu.
W takim razie pozostaje mi znalezienie dobrego okulisty

Dziękuję Ci za informacje i pomoc
Stary 2008-11-02, 14:20   #3546
Aisza25
Przyczajenie

Witam,

Mam do was dziewczyny pytanie, noszę soczewki od półtora miesiąca, jako pierwsze dostałam soczewki CoopeVision BC 8,7mm Fi 14,4mm, materiał methafilcon A. Po niecałym miesiącu noszenia zgłosiłam się do optyka w celu kontroli. Optyk spojrzał na oko w starej soczewce, powiedział, że bardzo ładnie pracuje soczewka i sprzedał mi zgodnie z umową Biofinity. Zaprosił na kontrolę po 6 miesiącach. Czytam ten wątek od kilku godzin i według Was okulista powinien obejrzeć nową soczewkę na oku, oraz obejrzeć "gołe" oko a niczego takiego nie zrobił, mimo, że zmienił się promień, średnica i materiał. W Biofinity czuje się gorzej niż w poprzednich soczewkach, myślałam, że to może wina tego, że to silikony, a te soczewki mogą być poprostu źle dobrane, dlatego zwracam się z prośbą o podanie adresów dobrych salonów soczewkowych w Warszawie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-02, 14:30   #3547
Malla
Nie depcze krokusów

Aisza - Po pierwsze nie optyk, tylko okulista lub optometrysta. Tak, powinien sprawdzić nową soczewkę, chyba że na podstawie parametrów Twojego oka ocenił, że podchodzisz idealnie pod wymagania producenta. Osobiście strzelania na pół-ślepo nie uznaję za dobre podejście. Na Twoim miejscu poszłabym do niego w ciągu tygodnia zgłosić, że nie czujesz się w nich za dobrze i wtedy będzie musiał je obejrzeć. Dostałaś najnowsze soczewki na rynku. W jakim sensie czujesz się w nich gorzej?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-02, 15:54   #3548
Aisza25
Przyczajenie

Cytat:
W jakim sensie czujesz się w nich gorzej?
Malla,

Gdy zakładam Biofinity, jest okej, ale czuje, że mam soczewkę na oku. W poprzednich Xcel tak nie było, soczewka szybciej wysychała szczególnie przed komputerem czy w aucie z włączoną klimatyzacją, chociaż i nieraz zdarzyło się mi ją mieć blisko 20h- co prawda w specyficznych warunkach- zero miasta, zero tv, komputera, na oku i dalej czułam się dość komfortowo. Biofnity poprostu czuje, od początku- jest mniej komfortowo cały czas, a Xcel są super przez kilkanaście godzin,a potem i tak je ściągam.

No i jeszcze druga kwestia, to już być może zwyczajna autosugestia, po zdjęciu Biofinity czuje delikatny ból oczu.

Na pierwszej kontroli na pytanie okulisty "jak tam po miesiącu w soczewkach?" odpowiedź była- rewelacja, natomiast przy Biofinity powiedziałabym "ok".

Dlatego zastanawiam się- skoro to taka najlepsza soczewka z najlepszych to może nie jest to takie proste- Biofinity dla mnie beee, a poprostu mam skopany dobór średnicy lub promienia, stąd moje pytanie, tym bardziej, że od początku myślałam o Biofnity, ze względu na zdrowie oka, i to jest dla mnie priorytetem, nie chcę tak łatwo z Bio rezygnować, stąd moje pytanie o namiar na sprawdzonego okuliste/optometryste z Warszawy/Mazowsza.
Stary 2008-11-02, 16:09   #3549
Malla
Nie depcze krokusów

Wcale nie jest najlepsza z najlepszych, jest po prostu najnowsza i może najnowocześniejsza, ma ciekawe parametry. Ale każdemu pasuje co innego. Jak czujesz soczewkę, to może Cię ściska.
Stary 2008-11-02, 17:40   #3550
pani-jesień
Zakorzenienie

Malla, właśnie dotarłam do Twojej wypowiedzi, w której pisałaś o szkodliwym wpływie silikonu w Optixach i o skutkach niedopasowania "uniwersalnych" Oasysów Ja chyba zrezygnuję z soczewek, wolę już chyba okulary - przynajmniej nie będę musiała się obawiać o zdrowie oczu
Stary 2008-11-02, 17:41   #3551
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Trochę o tym znajdziesz tutaj, a opis patentowy tutaj. .
łał Malla jak Ci się udaje znaleźć takie perełki w tym wielkim internetowym gąszczu informacji ?
Widzę, że zwolennicy teorii oxygen flux się udzielili w pierwszym linku, więc się zabieram do czytania.

pani-jesień air optix to bardzo dobre soczewki, nie są grubsze od Acuvue jedynie bardziej sztywne a to ułatwia ich zakładanie. Może na początku będą bardziej odczuwalne na oku niż Acuvue ale jeśli tylko zostaną dobrze dopasowane to powinnaś się do nich przywyczaić. Jeżeli one ci jednak nie spasują to są jeszcze inne dobre firmy produkujące soczewki więc nie ma się co zrażać tylko trzeba próbować dalej
A swoją drogą to jeżeli nie jesteś pewna czy chcesz nosić soczewki to okulary są na pewno bezpieczniejszą metodą korekcji

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2008-11-02 o 17:45
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-02, 18:31   #3552
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
pani-jesień air optix to bardzo dobre soczewki, nie są grubsze od Acuvue jedynie bardziej sztywne a to ułatwia ich zakładanie. Może na początku będą bardziej odczuwalne na oku niż Acuvue ale jeśli tylko zostaną dobrze dopasowane to powinnaś się do nich przywyczaić. Jeżeli one ci jednak nie spasują to są jeszcze inne dobre firmy produkujące soczewki więc nie ma się co zrażać tylko trzeba próbować dalej
A swoją drogą to jeżeli nie jesteś pewna czy chcesz nosić soczewki to okulary są na pewno bezpieczniejszą metodą korekcji
Ja rzadko kiedy jestem czegoś pewna Musze się jeszcze zastanowić, bo w sumie pokusa dobrego widzenia bez okularów jest dość ponętna
Stary 2008-11-02, 19:02   #3553
Aisza25
Przyczajenie

Cytat:
Jak czujesz soczewkę, to może Cię ściska.
Ale czy może być, aż tak wyczuwalna różnica pomiędzy 8,6mm, a 8,7mm?
Czy może być różnicą średnica, bo pomijając fakt, że są to dziesiąte części milimetra, to obrys soczewki przy 14,4mm widziałam wyraźnie, natomiast przy 14,4mm, soczewka minimalnie nachodzi na "białą" część oka.

EDIT: Oczywiście przy 14,0mm

Edytowane przez Aisza25
Czas edycji: 2008-11-02 o 20:01
Stary 2008-11-02, 20:07   #3554
Malla
Nie depcze krokusów

Pani Jesień - nie jestem zwolennikiem uniwersalizacji parametrów choćby dlatego, że soczewki silikonowe są sztywniejsze i mają mniejsze możliwości dopasowania do oka. Wydaje nam się, że leżą na oku OK, podczas gdy wcale tak nie jest (stąd konieczność obejrzenia zachowania każdej soczewki u specjalisty). Potem pojawia się zaczerwienienie i pieczenie oczu, gdy są za małe, a my myślimy, że to może płyn albo materiał (za duże to mniejszy problem). Znam osoby, które po Oasysach 8.4 i Advance 8.3 miały oczy jak wampir, a noszą z powodzeniem soczewki 8.6-8.7, to chyba pozwala domyślić się o co biega. Pracuję z dziewczyną, dla której żadna różnica czy nosi Advance 8.3 czy 8.7 i w obydwu była u lekarzy, co dla mojego małego móżdżku jest niepojęte... Soczewki nie są złe, ale to jednak ryzyko, więc co pół roku trzeba lądować na kontroli. Teraz jest taki duży wybór, że na pewno znajdzie się coś da Twoich oczu. Przy różnowzroczności nawet lepiej z nich korzystać, bo wtedy oczy widzą podobnie.

Fiolka - google chyba już wie co czytałam i podrzuca mi ciągle coś innego ;]

Aisza - te soczewki różnią się wszystkim czym mogą oprócz producenta. I krzywizna, i średnica, a obydwa parametry rozpatrywane łącznie świadczą o kształcie soczewki, nie można na nie patrzeć osobno. Do tego materiał, czyli brak silikonu w tych pierwszych. Z tego co pamiętam, to im większa średnica, tym bardziej stroma soczewka, a im mniejsza, tym bardziej płaska. Soczewka powinna wystawać poza tęczówkę o co najmniej milimetr, bo powinna obejmować także rąbek rogówki, który dla nas jest niewidoczny i sięga nieco poza tęczówkę. Teraz w sumie małych średnic, poniżej 14mm, się nie konstruuje. To tak jakby nakleiło się na ranę plaster o takich samych rozmiarach jak rana, a ze względów higienicznych nakleja się większy.
Stary 2008-11-02, 20:52   #3555
Aisza25
Przyczajenie

Cytat:
z tego co pamiętam, to im większa średnica, tym bardziej stroma soczewka, a im mniejsza, tym bardziej płaska.
Na logikę to im mniejsza średnica tym bardziej "stroma"- zaokrąglona soczewka, pod warunkiem, że można się logiką kierować. Wiecie może, czy w salonie LynxOptique, proponują soczewki tylko jednej firmy i jak w VE wciskają ichnie "iWear"-y, bo chyba ich kontrolnie odwiedzę, bo na tego mojego "okulistę" to patrzeć już nie mam ochoty

Edytowane przez Aisza25
Czas edycji: 2008-11-02 o 20:56

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-02, 21:03   #3556
Malla
Nie depcze krokusów

To nie logika, tylko geometria. Większa soczewka jest większa, ale bardziej stroma, czyli jej czubeczek wystaje bardziej do góry i jest większa przestrzeń między soczewką a rogówką, w której to łza może tworzyć dodatkową soczewkę. Tak kiedyś słyszałam i mi się zapisało w głowie, nawet to rozrysowywałam. W każdym bądź razie jeśli zmieniasz soczewki, to lepiej podwyższyć oba parametry niż tylko jeden, bo wtedy zmiany znoszą się tak, że kształt jest bardziej podobny. Nie dam sobie głowy obciąć o tej porze i po dwóch 12-godzinnych nocnych zmianach :/
Nie znam Lynx Na stronie mają promocję na Johnsony. Salony gdzie jest tylko J&J, omijam z daleka. Można zadzwonić i zapytać czy mają np. soczewki Ciby, może pani, która odbierze, coś wyćwierka
Stary 2008-11-02, 22:17   #3557
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aisza25 Pokaż wiadomość
Na logikę to im mniejsza średnica tym bardziej "stroma"- zaokrąglona soczewka, pod warunkiem, że można się logiką kierować. Wiecie może, czy w salonie LynxOptique, proponują soczewki tylko jednej firmy i jak w VE wciskają ichnie "iWear"-y, bo chyba ich kontrolnie odwiedzę, bo na tego mojego "okulistę" to patrzeć już nie mam ochoty
Ja dobierałam soczewki w Lynxie i wciskali mi tam Acuvue Ale może w innych Lynxach jest inaczej, nie wiem
Stary 2008-11-03, 00:29   #3558
fiolka85
Wtajemniczenie

Na logikę i na geometrię soczewka o większej średnicy jest bardziej stroma od soczewki o tym samym promieniu ale o mniejszej średnicy. Co by nie było wątpliwości załączam własnoręczny rysunek ( wszelkie prawa zastrzeżone). Soczewki mają ten sam promień krzywizny i ta jasnoniebieska ma większą średnicę i jest bardziej wypukła ( stroma) a ciemnoniebieska ma mniejszą średnicę i jest bardziej płaska
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg soczewka.jpg (35,8 KB, 18 załadowań)
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 07:56   #3559
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez Pauliss92 Pokaż wiadomość
u mnie też na blistrach już aqua nie pisze, w sumie nie widze roznicy miedzy aqua a zwykłymi, ale nie narzekam, nosze cały dzien i jest wszystko ok, jak siedze przy kompie nawet pare minut to czuje straszna suchosc, w okularach takiego problemu nie ma
Dzięki za info. Mam tylko nadzieję, że termin Aqua to nie tylko taki trick reklamowy i mimo, że my nie odczuwamy różnicy, to nasze oczy tak
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-03, 08:31   #3560
lalaith
Zakorzenienie

Aisza mam pytanie. Szukałam tych soczewek Xcel w internecie, bo szczerze mówiąc nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, a ponieważ cenię sobie firmę CooperVision mierziło mnie że tak powiem żeby i o tych soczewkach czegoś się dowiedzieć Ale w googlach wyskakują mi pod tą nazwą jedynie soczewki toryczne Xcel Toric. Jesteś astygmatykiem?
Bo Biofinity są soczewkami sferycznymi..
A z tego co wiem soczewki toryczne i sferyczne różnią się zdecydowanie od siebie, już nie mówiąc o tym że toryczne są dla osób z astygmatyzmem, a sferyczne nie, to mają inną konstrukcję, materiał który wykorzystuje się do ich wytwarzania itp. itd.

Ja jestem zdania że jeśli te pierwsze soczewki były dla Ciebie idealne nie powinnaś ich zmieniać. Oczy same wiedzą co jest dla nich najlepsze. Ja też żadnych nowoczesnych soczewek nosić nie mogę bo bolą mnie po nich oczy, tak już mam.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 09:26   #3561
kubuku86
Raczkowanie

A taki pojemnik do soczewek miałyście???
ciba vision robi coś takiego.szczerze się zdziwiłam jak go kupiłam- wkurzałam się że więcej płunu będzie wychodzić no ale jak zrobiłam "pomiar" i porównałam ze starym "normalnym" pojemniczkeim to o dziwo! płynu wychodzi idealnie tyle samo... al na pierwszy rzut oka wygląda jakby przynajmniej połowę większe zużycie było...
przyzwyczajam się narazie do tej niemal Leonardowskiej konstrukcji...
ciekawe czemu ma ona służyć..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (32,3 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (28,1 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (30,7 KB, 23 załadowań)
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 14:21   #3562
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Dziewczyny doradźcie,
od kilku lat (około 8) noszę soczewki. Zawsze nosiłam 8,7 Promień krzywizny
Średnica 14,0. Były to J&J- Acuvue 2 albo Advance. Teraz chcę zmienić bo mam trudności z zakupieniem powyższych o mojej mocy (-6,5). Nie są już one takie popularne. Zastanawiam się nad O2 Optix Air. Co myślicie?
Stary 2008-11-03, 16:49   #3563
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - z tego co mi się obiło o uszy, Xcel nietoryczne to Frequency 55, są asferyczne, więc mnie by się przydały.

Justyna33333 - myślimy, że lekarz Ci na pewno pomoże.

kubuku86 - ja go lubię. Jak słusznie zauważono kilka stron temu, nie trzeba dotykać wewnętrznej strony soczewki paluchem, więc paprochy nie będą gryźć, a w podróży nie przyklei się do wieczka i nie wyschnie. Też robiłam pomiary, ale w porównaniu ze starym pojemnikiem Ciby zalanym do pełna ten zużywa trochę mniej.

REKLAMA
Stary 2008-11-03, 20:45   #3564
Aisza25
Przyczajenie

Lalaith, ciężko mi odpowiedzieć tym bardziej, że nie zadałaś pytania, rzeczywiście Xcel to soczewki toryczne,ja mam wadę 2,25 +
0,75 cylindra na obydwu oczach, dlatego dostałam zwkłe sferyczne soczewki 2,75.
Szczerze powiedziawszy to na soczewkach znam się na tyle, byle mi nie przeszkadzały na co dzień, a tą rolę w porównaniu do okularów spełniają wyśmienicie.

edit: a info o Cooper Visiona zebrałam z http://soczewki.biz/soczewki.php i http://www.forum.optometria.info.pl/

Edytowane przez Aisza25
Czas edycji: 2008-11-03 o 20:47 Powód: tam gdzie Edit
Stary 2008-11-03, 20:51   #3565
Malla
Nie depcze krokusów

forum.optometria.info
Stary 2008-11-04, 13:52   #3566
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aisza25 Pokaż wiadomość
Lalaith, ciężko mi odpowiedzieć tym bardziej, że nie zadałaś pytania, rzeczywiście Xcel to soczewki toryczne,ja mam wadę 2,25 +
0,75 cylindra na obydwu oczach, dlatego dostałam zwkłe sferyczne soczewki 2,75.
Szczerze powiedziawszy to na soczewkach znam się na tyle, byle mi nie przeszkadzały na co dzień, a tą rolę w porównaniu do okularów spełniają wyśmienicie.

edit: a info o Cooper Visiona zebrałam z http://soczewki.biz/soczewki.php i http://www.forum.optometria.info.pl/
Zadałam właśnie o astygmatyzm, bo skoro Xcel są toryczne, a Biofinity sferyczne, to może stąd ta różnica w komforcie i trzeba się po prostu przyzwyczaić i za jakiś czas będzie wszystko ok.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 14:32   #3567
magdziaS
Podróżniczka

dziewczyny któraś z Was miała może te soczewki ?
http://soczewkikontaktowe.istore.pl/...,big,eyes.html

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2008-11-04, 17:13   #3568
Malla
Nie depcze krokusów

magdziaS - dziewczyny w wątku kolorowym miały, fajny efekt.

Aisza - 0,75 cylindra na obu oczach to już tyle, że może nie wystarczyć zwiększenie zwykłej mocy. Mam tak na jednym oku i na obu nie czułabym się zbyt komfortowo.
Stary 2008-11-04, 17:23   #3569
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
magdziaS - dziewczyny w wątku kolorowym miały, fajny efekt.

Aisza - 0,75 cylindra na obu oczach to już tyle, że może nie wystarczyć zwiększenie zwykłej mocy. Mam tak na jednym oku i na obu nie czułabym się zbyt komfortowo.
Malla, dziękuję za link

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 17:46   #3570
sabbatha
Zakorzenienie

cholera

mialam cos w rodzaju zapalenia spojowek.

nie nosilam jakis czas, zakrapialam oczy.

stary tusz wyrzucilam, cienie mnie nie uczujala ani nic.

i co - dzisiaj znowu oczy czerwone jak zalozylam soczewki.

plyn zmienilam na amo complete easy rub formula - mial ktos podraznione oczy po nim?

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości