Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-07, 08:37   #3631
Ineso
Matka Smoka

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

azzis - byc może, w takiej sytuacji oko powinno się przyzwyczaic do nowej mocy i objawy ustąpic. Ale moja koleżanka miała takie same objawy ciagle i to był efekt źle dobranych soczewek. Objawy znikły, gdy zmieniła soczewki. Ja bym na Twoim miejscu zrobiła tak: dziś ponosiłą soczewki ok. 4 godzin i zdjęła. Jutro znów od rana i spróbowac trochę dłużej - jak nic się nie zmieni => lekarz
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 08:43   #3632
Ineso
Matka Smoka

Coś tak za mną łaziło ostatnio, że jakąś bzdurę tu popełniłam kiedyś i w końcu znalazłam:

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Ja byłam w Fielman w Krakowie - wszystko nie tak
Nie byłam w Fiellman, tylko w LYNX (CH Krokus)!!! Przepraszam, mieszają mi sie te salony
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 08:44   #3633
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
azzis - byc może, w takiej sytuacji oko powinno się przyzwyczaic do nowej mocy i objawy ustąpic. Ale moja koleżanka miała takie same objawy ciagle i to był efekt źle dobranych soczewek. Objawy znikły, gdy zmieniła soczewki. Ja bym na Twoim miejscu zrobiła tak: dziś ponosiłą soczewki ok. 4 godzin i zdjęła. Jutro znów od rana i spróbowac trochę dłużej - jak nic się nie zmieni => lekarz
Zobaczę. Wzięłam sobie do pracy płyn i pudełeczko na soczewki, więc gdyby mi to bardzo przeszkadzało, to ściągnę (chociaż wolałabym ich nie ściągać w pracy, tylko w domu na spokojnie).

Jutro założę na kilka godz. soczewki i zobaczymy, spróbuję tak przez ten cały długi weekend, jak nie minie, to pojdę do lekarza.

azzis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 08:53   #3634
whyata
Raczkowanie

GG do whyata

Hej dziewczyny. Mam do Was pytanie. Byłam przedwczoraj w Vision EXpress, ponieważ chciałam sobie dopasowac soczewki. Mam powazny astygmatyzm, nosiłam Acuvue Advance J&J, ale maja za małą moc cylindryczną :/, więc przmierzałam się do B&L Soflens 66 Toric albo Focusów.Pani powiedziała, ze firma już nie produkuje Focusów (co dziwne, bo w necie można normalnie zamówić) a Soflensy serdecznie odradzała, nie ze względu na jakośc, ale na czas oczekiwania na zamówienie, nawet do 3,4 miesiecy !!! Czy któraś się z was z tym zetknęła?? Bo rozumiem 3,4 tygodnie, ale miesiące...
chyba więcej nie pójde tego salonu, łaske w ogóle mi robią za udzielanie informacji...
whyata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 09:52   #3635
gaga87
Zakorzenienie

Moga faktycznie nie produkowac, a w sklepach internetowych sprzedaja moze zapasy?
Na reszte nie odpowiem, bo sama weszlam tutaj z problemem

Wlasnie tez mam astygmatyzm i orientacyjnie zaczelam patrzec w internecie, tylko mam jeden problem. Na prawym oku mam oś 95* , a w sklepie interentowym, w ktorym teraz patrze (i pewnie wszedzie tak) sa krzywizny co 10 czyli 90* a pozniej 100*. Co w takim wypadku? bierze sie wieksza, czy mniejsza? Czy moze jeszcze jakies inne rozwiazanie jest?

etorebkowy kod się zmył

Edytowane przez gaga87
Czas edycji: 2008-11-07 o 09:55
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 17:35   #3636
Malla
Nie depcze krokusów

whyata - i mieli rację, wystarczy zajrzeć na stronę producenta:
http://www.cibavision.pl/lenses/othe...r_lenses.shtml

gaga87 - nie opłaca się produkować soczewek o osiach co 1 stopień, przyjęty standard odstępu to 10 stopni. Jakie wziąć? Dowiesz się przy doborze u lekarza.

betig - mnie w tym miesiącu stukną 3 miesiące AOSeptu, a została 1/3 butelki...
Stary 2008-11-07, 21:01   #3637
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gaga87 Pokaż wiadomość
Wlasnie tez mam astygmatyzm i orientacyjnie zaczelam patrzec w internecie, tylko mam jeden problem. Na prawym oku mam oś 95* , a w sklepie interentowym, w ktorym teraz patrze (i pewnie wszedzie tak) sa krzywizny co 10 czyli 90* a pozniej 100*. Co w takim wypadku? bierze sie wieksza, czy mniejsza? Czy moze jeszcze jakies inne rozwiazanie jest?
No nie mów, że chcesz sobie sama dobrać i zamówić soczewkę toryczną...

Malla czy na tej stronie, którą podałaś jest informacja, że wycofali Focusy Toric, tylko ja jej nie mogę znaleźć czy chodziło Ci o to że one są jednak dostępne?

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2008-11-07 o 21:04
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 09:13   #3638
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

betig - mnie w tym miesiącu stukną 3 miesiące AOSeptu, a została 1/3 butelki...
Malla -ale ty nie nosisz soczewk codziennie.
Ja noszę codziennie i to była moja pierwsza butelka tego płynu. Niestety zużywa się go trochę więcej niż "zwykłego"...
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 10:07   #3639
Busia28
Przyczajenie

Witam wszystkich

Kochane powiedzcie mi jakiej firmy lub jakiego modelu są najmniej wyczuwalne i najlepiej przystosowujące się do oka soczewki? Wiem, że w dużej części to sprawa indywidualna ale może coś poradzicie
Busia28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 22:04   #3640
fiolka85
Wtajemniczenie

Malla czy to ty kiedyś mówiłaś, że byłaś u jakiegoś fajnego okulisty u Voigta w Krakowie? Jeżeli tak to czy mogłabyś mi podać jak się nazywał bo moja siotra się wybiera na dobór soczewek i właściwie nie wiem kogo mogę jej polecić w tamtych okolicach.
Stary 2008-11-08, 22:52   #3641
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
No nie mów, że chcesz sobie sama dobrać i zamówić soczewkę toryczną...

Malla czy na tej stronie, którą podałaś jest informacja, że wycofali Focusy Toric, tylko ja jej nie mogę znaleźć czy chodziło Ci o to że one są jednak dostępne?
Oczywiscie, ze bez konsultacji z lekarzem bym nie zamowila tych soczewek. Zreszta tak czy siak raczej sie na soczewki nie zdecyduje. Zbyt drogi to bylby dla mnie interes.

A zadalam to pytanie (ktore faktycznie moglo nasuwac to, ze chce sama je kupic) bo nie wiedzialam, czy akurat tamta firma nie produkuje soczewek z osia taka jak moja (i jesli tak by bylo - a wiem juz ze nie jest - to , czy w ogole inne produkuja i czy w takim wypadku noszenie przeze mnie soczewek byloby mozliwe )

Co do dobrego okulisty, o ktorego pytasz - pytasz o Krakow, ale w Twojej lokalizacji widze Chrzanow (a nie wiem skad Twoja siostra jest). Ja chodze prywatnie do Chrzanowa na ulice Dobczycka. Nie wiem jak bedzie z doborem soczewek, ale ja dobieralam tam okulary i jestem zadowolona

etorebkowy kod się zmył

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 23:38   #3642
fiolka85
Wtajemniczenie

no to mam nadzieję, że Cię nie uraziła forma mojej odpowiedzi ale faktycznie twoje pytanie wyglądało jakbyś chciała sobie je sama zamówić i zastanawia się czy wziąć 5 stopni za dużo czy za mało

a co do twojego pytania to w takim przypadku okulista powinien pokazać Ci jak widzisz w osi 90 a jak w 100 stopni zamówić soczewkę w tej osi w której widziałaś lepiej. A poza tym zawsze może się okazać, że soczewka trochę się rotuje na twoim oku i może ustawić się dokładnie w twojej osi 95, więc tak przez internet nie da się przewidzieć jakie z jakim skutkiem uda się u ciebie dopasować soczewkę...

Dzięki za informacje o okuliście w Chrzanowie, Ja właśnie byłam się dziś pytać jak sprawa wygląda z soczewkami w Voigt i ogólnie informacje, które tam uzyskałam nie zrobiły na mnie najlepszego wrażenia i pomyślałam, że tam na dobczyckiej będzie podobnie stąd moje pytanie o kraków, ale może faktycznie jeszcze tam zajrzę...
Stary 2008-11-10, 09:15   #3643
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

hej ja byłam u lekareza i babka mi powiedziala ze mam astygmatyzm i takie soczewki sa strasznie drogie potem byłam u optyka zapytac i powiedzial ze takie miesieczne kosztują z 200 zł ja nie wiem co mam zrobic okularow nienawidze a na takie cos to raczej mnie nie bedzie stac..
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-10, 10:38   #3644
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość
hej ja byłam u lekareza i babka mi powiedziala ze mam astygmatyzm i takie soczewki sa strasznie drogie potem byłam u optyka zapytac i powiedzial ze takie miesieczne kosztują z 200 zł ja nie wiem co mam zrobic okularow nienawidze a na takie cos to raczej mnie nie bedzie stac..
A duży masz ten astygmatyzm? Bo jeśli nie to może wystarczą zwykłe soczewki dla krótkowidzów tylko o odrobinę większej mocy? Konsultowałaś to już z lekarzem? Bo z tego co wiem dużo tutaj dziewczyn ma ten problem a nosi zwykłe soczewki. Ja też ponoć mam maleńki astygmatyzm, na refraktometrze wyszło mi 0,25, ale w cylindrze widzę gorzej niż w zwykłym szkle (potrójnie, jakby sobie porządnie golnęła ), więc podejrzewam że to samo byłoby w przypadku soczewki torycznej. Może to kwestia przyzwyczajenia, bo całe życie nosiłam zwykłe szkła dla krótkowidzów.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-10, 11:32   #3645
Malla
Nie depcze krokusów

fiolka85 - na stronie są Focusy toryczne, ale nie ma sferycznych i o to mi chodziło.
Grabowski, ul. Floriańska. W ofercie ma wszystko, Coopery, Zeissy itp.

evak1988 - okulary trzeba mieć tak czy siak (co to za problem, są miliony ładnych oprawek, na pewno znajdziesz coś dla siebie), a soczewki toryczne kosztują, owszem, 200zł, ale to 3-miesięczny zapas, czyli 6 sztuk, a jeśli masz mały astygmatyzm, to zapłacisz 1/3 mniej. Okulary to nie ułomność, czy kobiety z małymi piersami, które ich nienawidzą, lecą od razu pod nóż, żeby mieć większe? Przepraszam za ostry ton, ale masz 20 lat, a zachowujesz się jak 7-latka, która nie chce okularów, bo będą się z niej dzieci śmiać... Wolisz chodzić niedowidząc, nie poznawać znajomych na ulicy, pytać ludzi w sklepie ile coś kosztuje, bo nie widzisz ceny?

betig1975 - przypominasz mi, że muszę zrobić zapas płynu. W weekend w górach Oasys świetnie się spisały, nie czułam ich w ogóle na oczach, ale niestety żyłki bardziej wystają (bardziej niż w Surevue), ale to może być też z wysiłku na szlaku...
Stary 2008-11-10, 11:36   #3646
lalaith
Zakorzenienie

Malla nie krzycz tak na evak może ma bardzo dużą wadę i faktycznie okulary są dla niej utrapieniem.. Skąd możesz to wiedzieć ?
Stary 2008-11-10, 13:29   #3647
Bastard Heart
Raczkowanie

Niestety nie mam czasu aby przejżeć cały wątek, a zdecydowałam się na soczewki. W piątek idę do okulisty w tej sprawie i chciałabym wiedzieć, czy długo trwa ten cały proces doboru soczewek etc. bo zależy mi na czasie.
Bastard Heart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-10, 15:02   #3648
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bastard Heart Pokaż wiadomość
Niestety nie mam czasu aby przejżeć cały wątek, a zdecydowałam się na soczewki. W piątek idę do okulisty w tej sprawie i chciałabym wiedzieć, czy długo trwa ten cały proces doboru soczewek etc. bo zależy mi na czasie.
Nie długo.
Stary 2008-11-10, 15:23   #3649
Malla
Nie depcze krokusów

lalaith - ano nie wiem, bo nie napisała, a zamiast od razu rozpaczać, wystarczyłoby, żeby zorientowała się w necie albo zapytała tutaj, czy na jej wadę produkują. I byłoby po problemie i uśmiech na twarzy. Miesięczne soczewki za 200zł? Nie znam, nawet w salonie, nawet dzieląc koszt rocznych twardych przez 12. Bez przesady, kto by to wtedy kupował w tym kraju... Pewnie sprzedająca miała na myśli cenę za całe opakowanie, a to już możliwe.

Busia28 - nie poradzimy niestety, bo masz całkowitą rację pisząc, że każdemu pasuje co innego. Ile ludzi, tyle opinii.

Bastard Heart - pierwsza wizyta trwa jakąś godzinę, kolejna (krótka) powinna być po tygodniu. Zapytaj od razu o kontrolę po kilku-kilkunastu dniach i czy jest bepłatna, w dobrych salonach to normalne, bo po 1 wizycie nie da się stwierdzić, czy soczewki są dla pacjenta dobre. Jeśli nie pasują, to zmienia się na inne i cykl się powtarza, ale to się rzadko zdarza. Na pierwszej oprócz mierzenia wady i dobierania odpowiedniego do Twoich oczu modelu, lekarz uczy zakładania i ściągania (załóż i zdejmij przy nim, żeby potem nie męczyć się godzinami w domu) oraz nawyków higienicznych. Jak masz jakieś pytania, to nie bój się zadawać lekarzowi, choćby wydawały się głupie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-10, 15:57   #3650
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
no to mam nadzieję, że Cię nie uraziła forma mojej odpowiedzi ale faktycznie twoje pytanie wyglądało jakbyś chciała sobie je sama zamówić i zastanawia się czy wziąć 5 stopni za dużo czy za mało

a co do twojego pytania to w takim przypadku okulista powinien pokazać Ci jak widzisz w osi 90 a jak w 100 stopni zamówić soczewkę w tej osi w której widziałaś lepiej. A poza tym zawsze może się okazać, że soczewka trochę się rotuje na twoim oku i może ustawić się dokładnie w twojej osi 95, więc tak przez internet nie da się przewidzieć jakie z jakim skutkiem uda się u ciebie dopasować soczewkę...

Dzięki za informacje o okuliście w Chrzanowie, Ja właśnie byłam się dziś pytać jak sprawa wygląda z soczewkami w Voigt i ogólnie informacje, które tam uzyskałam nie zrobiły na mnie najlepszego wrażenia i pomyślałam, że tam na dobczyckiej będzie podobnie stąd moje pytanie o kraków, ale może faktycznie jeszcze tam zajrzę...
No skad, nie urazilas mnie

Dziekuje Ci za informacje

etorebkowy kod się zmył
Stary 2008-11-10, 16:27   #3651
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
lalaith - ano nie wiem, bo nie napisała, a zamiast od razu rozpaczać, wystarczyłoby, żeby zorientowała się w necie albo zapytała tutaj, czy na jej wadę produkują. I byłoby po problemie i uśmiech na twarzy. Miesięczne soczewki za 200zł? Nie znam, nawet w salonie, nawet dzieląc koszt rocznych twardych przez 12. Bez przesady, kto by to wtedy kupował w tym kraju... Pewnie sprzedająca miała na myśli cenę za całe opakowanie, a to już możliwe.
Widzisz, Malla, ja za moje n&d płacę w salonie 190 zł (za 6 sztuk, czyli 2 op, bo mam różną wadę). A więc można
Na szczęście istnieje all - i tam płacę za taką samą ilość 145 z przesyłką.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-10, 16:28   #3652
sabbatha
Zakorzenienie

a ja zalozylam dwutygodniowe i moje zapalenie spojowek na razie nie wraca

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-10, 16:38   #3653
Malla
Nie depcze krokusów

corka_rosy - ale na 3 miesiące, a nie miesiąc.

Wpadła mi w weekend wielka mucha do oka i przykleiła skrzydłem. Widok makabryczny, aż TŻ drgnął i nie pozwolił mi wyjąć lusterka. Zajmowała całe oko, mimo że dotykała go tylko jednym skrzydłem. Po wyjęciu przepłukałam oczy kroplami. Nie wiem czy teraz mam wyrzucić soczewki czy co...

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-11-10 o 18:01
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-11, 07:45   #3654
corka_rosy
Wtajemniczenie

aa, źle zrozumiałam.

uuu makabryczne to z muchą... Ja chyba bym wyrzuciła soczewki.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-11, 08:20   #3655
lalaith
Zakorzenienie

Eno, bez przesady żeby od razu wyrzucać soczewki. Dokładnie je wyczyść i przepłukaj a potem zdezynfekuj w płynie i wystarczy!
Stary 2008-11-11, 10:35   #3656
cichyalter
Przyczajenie

GG do cichyalter Send a message via Skype™ to cichyalter

Jestem ciekawy czy macie, kiedy wychodzicie w soczewkach wieczorem, taki efekt rozmazania światła lub mgiełki jeżeli spojrzycie na świtało latarni czy światła samochodowe. Powtarza mi się to za każdym razem nawet przy nowej soczewce. Wybitnie oko lewe.
Soczewki testuje od 2 tyg, noszę miesięczne - duża wada szczęście, że bez astygmatyzmu...

Dodatkowe dane:
-soczewki Iwear XR miesięczne- standardowe parametry (8,6;14,2) (słyszałem:/ że nic nie warte i już się rozglądam za Proclear oraz Zeiss)
-płyn Iwear premium (nie mam pewności że dobrze usuwa osady i zanieczyszczenia)
-krople do oczu HyloComod
-suplmenty diety: Capivit A+E, Vizotrin
-różnica wady między okiem lewym a prawym 0,5dpi

Ps. W domu też efekt mgiełki i rozmazania się pojawia przy pracy przed kompem, ale także zauważam gdy np patrzę na te czerwone światełko w tv... .

Edytowane przez cichyalter
Czas edycji: 2008-11-11 o 10:59 Powód: dodatkowe info
cichyalter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-11, 11:28   #3657
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cichyalter Pokaż wiadomość
Jestem ciekawy czy macie, kiedy wychodzicie w soczewkach wieczorem, taki efekt rozmazania światła lub mgiełki jeżeli spojrzycie na świtało latarni czy światła samochodowe. Powtarza mi się to za każdym razem nawet przy nowej soczewce. Wybitnie oko lewe.
Soczewki testuje od 2 tyg, noszę miesięczne - duża wada szczęście, że bez astygmatyzmu...

Dodatkowe dane:
-soczewki Iwear XR miesięczne- standardowe parametry (8,6;14,2) (słyszałem:/ że nic nie warte i już się rozglądam za Proclear oraz Zeiss)
-płyn Iwear premium (nie mam pewności że dobrze usuwa osady i zanieczyszczenia)
-krople do oczu HyloComod
-suplmenty diety: Capivit A+E, Vizotrin
-różnica wady między okiem lewym a prawym 0,5dpi

Ps. W domu też efekt mgiełki i rozmazania się pojawia przy pracy przed kompem, ale także zauważam gdy np patrzę na te czerwone światełko w tv... .
Nosisz soczewki króciutko, myślę że może oczka Ci się jeszcze nie przyzwyczaiły, bo takie "rozmazanie" nie jest normalne. Ja tak mam bez okularów, gdy patrzę na lampki na choince
Nie jest regułą że soczewki które nosisz są "nic nie warte", każdemu pasuje co innego i jeśli Tobie będą odpowiadały to nie ma sensu się rozglądać za czymś innym. Ja nosiłam zwykłe IWeary (nie wiem czy XR) i mnie faktycznie nie przypadły do gustu, ale nie przypadły mi do gustu również J&J Oasysy czy Optixy, które wielu osobom rewelacyjnie służą!
Do komputera w ogóle nie powinnaś ubierać soczewek, ale okulary z antyrefleksem.
Stary 2008-11-11, 11:49   #3658
cichyalter
Przyczajenie

GG do cichyalter Send a message via Skype™ to cichyalter

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Do komputera w ogóle nie powinnaś ubierać soczewek, ale okulary z antyrefleksem.
Hehehe, ale ja nie dziewczyna No tak przekonałem się i przed komputer zasiadam w okularach.
Co do tego rozmazania to wygląda to mniej więcej tak jakbym patrzył przez brudną szybę - reflektory świateł czy lampy wysyłają takie promienie jak słońce na dziecięcych rysunkach efekt ustępuje gdy patrze na dalszą odległość, ale za to zamienia się często w mgiełkę - lampy nie sa wyraźne Po części podejrzewam, że to przez tą jesienną aurę (mgły itd.), ale w pomieszczeniach przecież mgły nie ma a efekt też występuje często)

Tak więc wydedukowałem, że to może być wina płynu czyszczącego i stąd mam pytanie: Jaki najlepiej czyści soczewki??

Edytowane przez cichyalter
Czas edycji: 2008-11-11 o 11:54
cichyalter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-11, 12:30   #3659
Malla
Nie depcze krokusów

Na razie z powodu choroby i tak odpada noszenie, więc zalewam je co paręnaście godzin AOSeptem.

cichyalter - nie mam efektu halo, ale w soczewkach może się zdarzać, zwłaszcza silikonowych (mistrzem jest chyba Purevision, a przynajmniej najwięcej słyszałam o nich i tym efekcie oraz któreś asferyczne, które miały być świetne dla kierowców, a jest odwrotnie - nie wiem z czego to wynika). Nie cierpię oglądać tv w okularach, bo jak są lekko brudne, to światła mają obwódki, tyle że bez tęczowego poblasku na końcówkach promieni. Może minąć, może i nie. Masz bardzo dobre soczewki i płyn, produkowane przez Ciba Vision, czyli Optix i SoloCareAqua sprzedawane pod inną nazwą przez VE, więc nie wiem gdzie słyszałeś, że są nic nie warte. Jestem przeciwniczką produktów salonowych tylko dlatego, że produkt może zmienić producenta i mimo że jest inny, pozostać pod tą samą nazwą. Krople masz dobre, bez konserwantów, a suplementy są nieistotne - lepiej jeść warzywka.
Stary 2008-11-11, 12:46   #3660
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
fiolka85 - na stronie są Focusy toryczne, ale nie ma sferycznych i o to mi chodziło.
Grabowski, ul. Floriańska. W ofercie ma wszystko, Coopery, Zeissy itp.
dzięki, zdecydowałyśmy się jednak na wizytę w Chrzanowie i niestety było byle jak, całe badanie 10 minut bez nauki zakładania i ściągania soczewek i jeszcze siostra dostała za słabe soczewki...eh szkoda gadać, dlatego na wizytę kontrolną wysyłam ją do krk. Jedyny plus tej wizyty jest taki znam słabe strony mojej przyszłej konkurencji

Cytat:
Napisane przez Bastard Heart Pokaż wiadomość
Niestety zwykle trwa krótko, a pierwsza wizyta tak jak pisała Malla powinna trwać około godziny

Cytat:
corka_rosy - ale na 3 miesiące, a nie miesiąc.

Wpadła mi w weekend wielka mucha do oka i przykleiła skrzydłem. Widok makabryczny, aż TŻ drgnął i nie pozwolił mi wyjąć lusterka. Zajmowała całe oko, mimo że dotykała go tylko jednym skrzydłem. Po wyjęciu przepłukałam oczy kroplami. Nie wiem czy teraz mam wyrzucić soczewki czy co...
Ja bym wyrzuciła tę soczewkę, bo muchy znane są z tego że lubią się kręcić w niezbyt higienicznych miejscach a przecież płyn ma ograniczone właściwości dezynfekujące bo musi być łagodny dla oka

Cytat:
Napisane przez cichyalter Pokaż wiadomość
Najprawdopodobniej ten efekt wywołany jest przez aberracje sferyczne i firma Bausch&Lomb reklamuje swoje produkty jako posiadające asferyczną powierzchnię eliminującą te aberracje, może powinieneś wypróbować ich soczewki. Ja osobiście nie testowałam ich soczewek ale znajoma nosząca na codzień OASYS miała okazje chodzić w jednodniówkach Bauscha i twierdziła, że faktycznie mają lepsze odwzorowanie obrazu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości