|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Ja właśnie czytałam, że Purevision i typowe asferyki jak Frequency i Bioxy niezbyt się sprawdzają pod tym kątem :/ Jak się cieszę, że nie mam problemów ze złym widzeniem z bliska, halo, zlepianiem itp, chyba by mnie szlag trafił...
To nie była mucha, tylko jakiś owad z pokrywami na skrzydłach, ale znając życie, zanim minie mi choroba, minie termin ważności soczewek i do kosza. Nie jest mi żal, bo na szlaku i drabinkach nie czułabym się pewnie w okularach.
![]() |
#3662 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Myślę że to jest odpowiedź i zarazem rozwiązanie mojego problemu ![]() Dla zainteresowanych znalazłem opis tych soczewek i w.w. zjawiska http://www.salonoptyczny.pl/%3Cb%3ES...on%3C-b%3E.php Wypróbuję jednodniowe i dam znać co i jak. Tymczasem dzisiejszy dzień ogłaszam dniem bez soczewki ![]()
![]() |
#3663 |
Przyczajenie
|
Taaaa tylko teraz tak patrzę i się okazuję, że średnice mają 14 a nie jak moje obecne 14,2 - czy to może miec jakiś wpływ :|
#3664 |
Nie depcze krokusów
|
cichyalter - bo soczewki zmienia się u lekarza, a nie z polecenia koleżanek z internetu
![]()
![]() |
#3665 |
Przyczajenie
|
tak też zrobie
![]()
#3666 |
Wtajemniczenie
|
A pamiętasz może gdzie to czytałaś? bo przecież idea powierzchni asferycznej jest właśnie taka żeby eliminować aberracje
|
![]() ![]() |
![]() |
#3667 |
Raczkowanie
|
Witam
ide jutro na tzw. wizyte soczewkową do okulisty(bardzo chce nosisz soczewki). Nie wiem dokladnie jak wizyta bedzie przebiegac ale nie to jest powodem mojego postu. otoz zastanawiam sie czy moge sie umalowac??bo czy np. okuliscie nie bedzie przeszkadzal tusz na rzesach itp?? moze co niektorym pytanie wyda sie to smieszne ![]() ![]() ![]() pozdrawiam wszystkich milosnikow soczewek <papa> |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3668 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3669 |
Wtajemniczenie
|
Tak, z tuszu lepiej zrezugnuj
![]()
#3670 |
Nie depcze krokusów
|
fiolka - pewnie na optometrii, jako subiektywne opinie użytkowników. Poszukam.
karolcia - jasne, że się nie maluj. Po co dodatkowo podrażniać sobie oczy rozmazanym tuszem?
![]() |
#3671 |
Raczkowanie
|
Witam ponownie,
dziekuję wszystkim za rade, moze rzeczywiscie zrezygnuję z tuszu, chociaz ciężko bedzie...wiecie kobiety nawet po bułki do sklepu musza sie umalowac hehehe Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3672 |
Nie depcze krokusów
|
Bez przesady, wytrzymasz pół dnia bez tuszu. Do dermatologa też poszłabyś w makijażu?
![]() |
#3673 |
Rozeznanie
|
ja używam soczewek od ponad pół roku. Najpierw były 2-tyg, potem miesięczne i obecnie noszę 3-mies. Zauważyłam, że te 3-mies są dla mnie najbardziej komfortowe. Wiem że niby im krótszy okres ich przydatności tym lepiej ale jakoś te krótkoterminowe strasznie szybko mi wysychały- miesięczne to już w ogóle po 2 tyg nadawały się tylko do kosza
![]()
#3674 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jakie nosisz 3-m-czne? Optimy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3675 |
Rozeznanie
|
w tej chwili Bausch&Lomb z filtrem UV
#3676 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3677 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3678 |
Raczkowanie
|
Witajcie Drogie Wizazanki
Bylam dzis na wizycie soczewkowej. pani dr przepisala mi soczewki 3miesieczne firmy Bausch&Lomb?? co myslicie o firmie?? Poszlam do sklepu, zabulilam za wszystko 110zl ![]() ![]() boje sie tylko jak sobie poradze ze sciaganiem...wytlumaczyla mi jak je mam sciągnąć ale wiecie teoria to tylko teoria...no nic pozniej bede probowac ![]() ![]() a co do makijazu to mialyscie racje ...jak tylko powiedzialam ze chce nosic soczewki, pani doktor wypalila z pytaniem czy mam makijaz na oczach ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3679 |
Nie depcze krokusów
|
LadyInBlack2 - z tego co wiem, w Polsce nie istnieją 3-miesięczne B&L z filtrem UV. Możesz podać konkretną nazwę? Jeśli masz skłonności do suchych oczu, soczewki z niskim uwodnieniem mogą być dla Ciebie wygodniejsze. Weź jednak pod uwagę, że są bardziej niekorzystne dla dotlenienia rogówki, bo przepuszczają mniej tlenu, więc nie noś ich za długo (odpada od 8 do 2, nawet jak jest wygpdnie) i pamiętaj o regularnych kontrolach, a będzie dobrze
![]() karolcia106 - poczekaj parę dni, oczy muszą się przyzwyczaić. Lekarz powinien sprawdzić ostrość widzenia w założonych soczewkach, jeśli będzie dalej słabiej niż w okularach, to idź do niego i od razu zgłoś o co chodzi. Nawet zanim wejdziesz do gabinetu powiedz o co chodzi, większość nie każe wtedy płacić za wizytę, która notabene w porządnym salonie i tak powinna być bezpłatna po tygodniu czy dwóch. Nie martw się, kolejnym razem zaopatrzysz się przez neta i będzie taniej, i tak masz najtańsze soczewki na rynku ![]()
![]() |
#3680 |
Zadomowienie
|
sorry nie było mnie długo a ja mam wadę taką ze w oku prawym jest sfera -1,5 i cylinder +2,5 a w prawym oku mam sfere -1,5 i cylinder +3.0 no i byłam zapytać u optyka ile by kosztowaly takie soczewki i powiedziano mi ze na jedno oko 6 soczewek 200 zł i na drugie 6 soczewek miesiecznych 200 zł + płyn, pani optyk stwierdziła ze nie powinnam nosic szkieł kontaktowych bo mam za duzy ten astygmatyzm i jak kupie soczewki moze sie zdazyc tak ze vede w nich zle widzieć
"Malla" nosze okulary juz 8 lat i jakby ciebie tak ludzie wyśmiewali jak mnie kiedyś to sama byś była smutna!!! miałam juz tyle par oprawek i zawsze nie wyglądałam w nich ładnie |
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
Nie depcze krokusów
|
evak1988 - w salonie zawsze będzie drożej, spójrz tutaj, znacznie taniej. Mogą być problemy z dobraniem Ci soczewek na prawe oko. Warto spróbować - wcale nie musisz kupować od razu całego opakowania! W salonie mierzy się parę próbną, a jeśli ten salon praktykuje inaczej, to zmień koniecznie. Przykro mi, że Cię wyśmiewają, powystrzelałabym tych dupków!
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-13 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Zadomowienie
|
postaram sie pojść do okulistki jeszcze raz na konkretne badanie i potem odwiedze roznych optyków, a w gimnazjum to sie ze mnie wyśmiewali potem im starsi ludzie to juz nie ale tez sie zdazyło a najbardziej to mnie rozwala ze ci ludzie mi teraz "cześć" mówią- że się tak odważą? ktoś sie staje ładniejszy to nagle złe osoby nie pamiętają jak zraniły inną osobę
|
![]() ![]() |
![]() |
#3683 |
Raczkowanie
|
Udało się, sama sciagnęłam soczewki i nawet nie zajelo mi to duzo czasu ale...jak sciagnelam lewa soczewke to ta zlozyla sie wpol tak jakby sie skleiła, ze ledwo co ja rozlozylam, mam nadzieje ze jej nie uszkodzilam,jak myslicie??
prawa natomiast wydaje mi sie, ze sie wywinela kilka razy i teraz nie bede wiedziala ktora strona zakladac ![]() kiedy spytalam okulistki ktora strona jest wlasciwa i jak ja rozpoznac ,to ta powiedziala ze jak zle zaloze to napewno sie zorientuje...wkurzylo mnie to troche... ![]() no nic zobacze jutro co i jak z moja lewa soczewka , mam nadzieje ze wszystko w porządku , w koncu tyle kasy na to wydalam |
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Zakorzenienie
|
ogladnij soczewke czy jest cala po prostu, sklejanie sie to norma
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3685 |
Nie depcze krokusów
|
evak1988 - gimnazjum to bardzo drażliwy wiek, powinno się wtedy niektórych izolować
![]() karolcia106 - zdarza się, bylebyś ją łagodnie, przy użyciu płynu rozkleiła. Hydrożele tak mają, wtedy można je rozerwać, więc uważaj, ale powinno być ok. Jak rozpoznać strony? Miseczka kontra talerzyk ![]()
![]() |
#3686 |
Raczkowanie
|
Dziekuję Malla za informacje. mam nadzieje ze niedlugo dojde do wprawy w rozroznianiu stron soczewek.
Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() swoją drogą wiem, że nie powinnam nosić ich za długo i przy komputerze i w klimatyzowanych pomieszczeniach i że spać też w nich nie powinnam- wszystkie te przewinienia zdarzają mi się naprawdę rzadko i wyjątkowych bądź nieprzewidzianych sytuacjach. Przymierzam się w ogóle do noszenia ze sobą soczewek i okularów żeby zmieniać w pracy tak jak tą robią niektórzy w mojej firmie ale nie wiem jak miałabym potem zaaplikować soczewkę na pomalowane oko- bałabym się trochę, że tusz mi wejdzie pod powiekę np a niestety moje stanowisko wymaga starannego make-upu więc pójście do pracy bez makijażu odpada. ![]() a tak w ogóle Malla serdecznie Ci dziękuję za porady ![]()
![]() |
#3688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Soczewki noszę od 5 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3689 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja natomiast mam pytanie- mój typowy dzień to: pobudka 6 rano, od 7 jestem w samochodzie w którym podczas dnia spędzam około sześć godzin, kilka godzin przy komputerze. Soczewki zdejmuje około 20. Bliżej wieczoru czuje coś jakby uwieranie soczewki na oku. Po zdjęciu prawa soczewka jest normalnie wilgotna, natomiast lewa jest wyraźnie "sztywniejsza". Ponadto wczoraj się im przyjrzałam i na prawej była jakby delikatna białą zawiesina. Nigdy nie używałam żadnych kropli, wczoraj zrobiłam soczewkom i pojemniczkowi kąpiel w soli fizjologicznej. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi, co to za zawiesina? Byłam w dwóch okulistów i jedyne co słyszę to "jak da się nosić to nosimy". Mam Biofinity+Renu ten żółty. Przy poprzednich soczewkach nic takiego nigdy nie zauważyłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3690 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może wypróbuj te Focusy, bo Biofinity mają dość duże uwodnienie w związku z czym mogą bardziej wysuszać. Sama się przymierzam do ich wypróbowania, tylko na razie fundusze są przeszkodą. Bo mimo iż Optimy najlepiej mi służą to jednak wolałabym nosić jakieś nowocześniejsze, zdrowsze dla oka soczewki, a jak już pisałam prawie wszystkie miesięczne i dwutygodniowe drażniły mi oczy i nie mam siły na eksperymenty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:36.