Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-11, 13:10   #3661
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Ja właśnie czytałam, że Purevision i typowe asferyki jak Frequency i Bioxy niezbyt się sprawdzają pod tym kątem :/ Jak się cieszę, że nie mam problemów ze złym widzeniem z bliska, halo, zlepianiem itp, chyba by mnie szlag trafił...
To nie była mucha, tylko jakiś owad z pokrywami na skrzydłach, ale znając życie, zanim minie mi choroba, minie termin ważności soczewek i do kosza. Nie jest mi żal, bo na szlaku i drabinkach nie czułabym się pewnie w okularach.
Stary 2008-11-11, 13:19   #3662
cichyalter
Przyczajenie

GG do cichyalter Send a message via Skype™ to cichyalter

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Najprawdopodobniej ten efekt wywołany jest przez aberracje sferyczne i firma Bausch&Lomb reklamuje swoje produkty jako posiadające asferyczną powierzchnię eliminującą te aberracje, może powinieneś wypróbować ich soczewki. Ja osobiście nie testowałam ich soczewek ale znajoma nosząca na codzień OASYS miała okazje chodzić w jednodniówkach Bauscha i twierdziła, że faktycznie mają lepsze odwzorowanie obrazu.
Dzięki wielkie!
Myślę że to jest odpowiedź i zarazem rozwiązanie mojego problemu Nawet nie miałem pojęcia o takim zjawisku... .

Dla zainteresowanych znalazłem opis tych soczewek i w.w. zjawiska

http://www.salonoptyczny.pl/%3Cb%3ES...on%3C-b%3E.php

Wypróbuję jednodniowe i dam znać co i jak. Tymczasem dzisiejszy dzień ogłaszam dniem bez soczewki
Stary 2008-11-11, 13:31   #3663
cichyalter
Przyczajenie

Taaaa tylko teraz tak patrzę i się okazuję, że średnice mają 14 a nie jak moje obecne 14,2 - czy to może miec jakiś wpływ :|
Stary 2008-11-11, 14:17   #3664
Malla
Nie depcze krokusów

cichyalter - bo soczewki zmienia się u lekarza, a nie z polecenia koleżanek z internetu
Stary 2008-11-11, 14:41   #3665
cichyalter
Przyczajenie

tak też zrobie
Stary 2008-11-11, 16:13   #3666
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ja właśnie czytałam, że Purevision i typowe asferyki jak Frequency i Bioxy niezbyt się sprawdzają pod tym kątem :/ Jak się cieszę, że nie mam problemów ze złym widzeniem z bliska, halo, zlepianiem itp, chyba by mnie szlag trafił...
A pamiętasz może gdzie to czytałaś? bo przecież idea powierzchni asferycznej jest właśnie taka żeby eliminować aberracje
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-12, 17:36   #3667
karolcia106
Raczkowanie

Witam
ide jutro na tzw. wizyte soczewkową do okulisty(bardzo chce nosisz soczewki). Nie wiem dokladnie jak wizyta bedzie przebiegac ale nie to jest powodem mojego postu. otoz zastanawiam sie czy moge sie umalowac??bo czy np. okuliscie nie bedzie przeszkadzal tusz na rzesach itp?? moze co niektorym pytanie wyda sie to smieszne hehe ale naprawde mnie to zastanawia) bardzo prosze o odpowiedz)
pozdrawiam wszystkich milosnikow soczewek <papa>
karolcia106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-12, 17:44   #3668
wiola_p
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolcia106 Pokaż wiadomość
Witam
ide jutro na tzw. wizyte soczewkową do okulisty(bardzo chce nosisz soczewki). Nie wiem dokladnie jak wizyta bedzie przebiegac ale nie to jest powodem mojego postu. otoz zastanawiam sie czy moge sie umalowac??bo czy np. okuliscie nie bedzie przeszkadzal tusz na rzesach itp?? moze co niektorym pytanie wyda sie to smieszne hehe ale naprawde mnie to zastanawia) bardzo prosze o odpowiedz)
pozdrawiam wszystkich milosnikow soczewek <papa>
ja jak bylam pierwszy raz to troche sie rozmazalam przez tusz zanim zalozylam i zdjelam kilka razy wiec moze zrezygnuj z tuszu
wiola_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-12, 18:28   #3669
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Tak, z tuszu lepiej zrezugnuj . Ja też się rozmazałam xD

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-12, 19:10   #3670
Malla
Nie depcze krokusów

fiolka - pewnie na optometrii, jako subiektywne opinie użytkowników. Poszukam.

karolcia - jasne, że się nie maluj. Po co dodatkowo podrażniać sobie oczy rozmazanym tuszem?
Stary 2008-11-12, 21:32   #3671
karolcia106
Raczkowanie

Witam ponownie,
dziekuję wszystkim za rade, moze rzeczywiscie zrezygnuję z tuszu, chociaz ciężko bedzie...wiecie kobiety nawet po bułki do sklepu musza sie umalowac hehehe
Pozdrawiam serdecznie )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-12, 21:50   #3672
Malla
Nie depcze krokusów

Bez przesady, wytrzymasz pół dnia bez tuszu. Do dermatologa też poszłabyś w makijażu?
Stary 2008-11-13, 12:21   #3673
LadyInBlack2
Rozeznanie

ja używam soczewek od ponad pół roku. Najpierw były 2-tyg, potem miesięczne i obecnie noszę 3-mies. Zauważyłam, że te 3-mies są dla mnie najbardziej komfortowe. Wiem że niby im krótszy okres ich przydatności tym lepiej ale jakoś te krótkoterminowe strasznie szybko mi wysychały- miesięczne to już w ogóle po 2 tyg nadawały się tylko do kosza
LadyInBlack2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 12:42   #3674
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyInBlack2 Pokaż wiadomość
ja używam soczewek od ponad pół roku. Najpierw były 2-tyg, potem miesięczne i obecnie noszę 3-mies. Zauważyłam, że te 3-mies są dla mnie najbardziej komfortowe. Wiem że niby im krótszy okres ich przydatności tym lepiej ale jakoś te krótkoterminowe strasznie szybko mi wysychały- miesięczne to już w ogóle po 2 tyg nadawały się tylko do kosza

A jakie nosisz 3-m-czne? Optimy?
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 13:05   #3675
LadyInBlack2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
A jakie nosisz 3-m-czne? Optimy?
w tej chwili Bausch&Lomb z filtrem UV
Stary 2008-11-13, 13:16   #3676
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
w tej chwili Bausch&Lomb z filtrem UV

o, nie wiedziałam, że są 3-mczne z filtrem.
Ja mam pure vision, ale nie jestem w 100% zadowolona. Wieczorem czuję te soczewki i muszę je zdjąć. Jak jestem w domu to nie ma problemu, gorzej, jak gdzieś wyjdę - czuję dyskomfort.
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 13:43   #3677
LadyInBlack2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
o, nie wiedziałam, że są 3-mczne z filtrem.
Ja mam pure vision, ale nie jestem w 100% zadowolona. Wieczorem czuję te soczewki i muszę je zdjąć. Jak jestem w domu to nie ma problemu, gorzej, jak gdzieś wyjdę - czuję dyskomfort.
to Ci szczerze polecam B&L są bardzo komfortowe, ostatnio miałam je na sobie od 8.00 do 2.00 i miałam wrażenie że nie mam soczewek. Najgorsze były dla mnie 1-mies, tylko kurcze nie pamiętam jakiej były firmy ale potwornie wysychały gniotły w oko, miałam tez czasem wrażenie jakby mi się odklejały od oka
Stary 2008-11-13, 17:17   #3678
karolcia106
Raczkowanie

Witajcie Drogie Wizazanki

Bylam dzis na wizycie soczewkowej. pani dr przepisala mi soczewki 3miesieczne firmy Bausch&Lomb?? co myslicie o firmie??
Poszlam do sklepu, zabulilam za wszystko 110zl ( (razem z plynem), potem z powrotem do pani dr w celu aplikacji. Jakos poszlo, ale nie widze w nich tak ostro jak w okularach( czy to normalne, pozatym czuje je na oczach... pani dr powiedziala ze moge je czuc przez pierwsze dni a potem powinno byc lepiej...mam nadzieje...
boje sie tylko jak sobie poradze ze sciaganiem...wytlumaczyla mi jak je mam sciągnąć ale wiecie teoria to tylko teoria...no nic pozniej bede probowac)trzymajcie kciuki)

a co do makijazu to mialyscie racje ...jak tylko powiedzialam ze chce nosic soczewki, pani doktor wypalila z pytaniem czy mam makijaz na oczach) i cale szczescie ze nie mialam)

pozdrawiam
Stary 2008-11-13, 17:38   #3679
Malla
Nie depcze krokusów

LadyInBlack2 - z tego co wiem, w Polsce nie istnieją 3-miesięczne B&L z filtrem UV. Możesz podać konkretną nazwę? Jeśli masz skłonności do suchych oczu, soczewki z niskim uwodnieniem mogą być dla Ciebie wygodniejsze. Weź jednak pod uwagę, że są bardziej niekorzystne dla dotlenienia rogówki, bo przepuszczają mniej tlenu, więc nie noś ich za długo (odpada od 8 do 2, nawet jak jest wygpdnie) i pamiętaj o regularnych kontrolach, a będzie dobrze

karolcia106 - poczekaj parę dni, oczy muszą się przyzwyczaić. Lekarz powinien sprawdzić ostrość widzenia w założonych soczewkach, jeśli będzie dalej słabiej niż w okularach, to idź do niego i od razu zgłoś o co chodzi. Nawet zanim wejdziesz do gabinetu powiedz o co chodzi, większość nie każe wtedy płacić za wizytę, która notabene w porządnym salonie i tak powinna być bezpłatna po tygodniu czy dwóch. Nie martw się, kolejnym razem zaopatrzysz się przez neta i będzie taniej, i tak masz najtańsze soczewki na rynku Trzymam kciuki za zakładanie i ściąganie!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-13, 18:24   #3680
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

sorry nie było mnie długo a ja mam wadę taką ze w oku prawym jest sfera -1,5 i cylinder +2,5 a w prawym oku mam sfere -1,5 i cylinder +3.0 no i byłam zapytać u optyka ile by kosztowaly takie soczewki i powiedziano mi ze na jedno oko 6 soczewek 200 zł i na drugie 6 soczewek miesiecznych 200 zł + płyn, pani optyk stwierdziła ze nie powinnam nosic szkieł kontaktowych bo mam za duzy ten astygmatyzm i jak kupie soczewki moze sie zdazyc tak ze vede w nich zle widzieć
"Malla" nosze okulary juz 8 lat i jakby ciebie tak ludzie wyśmiewali jak mnie kiedyś to sama byś była smutna!!! miałam juz tyle par oprawek i zawsze nie wyglądałam w nich ładnie
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 19:13   #3681
Malla
Nie depcze krokusów

evak1988 - w salonie zawsze będzie drożej, spójrz tutaj, znacznie taniej. Mogą być problemy z dobraniem Ci soczewek na prawe oko. Warto spróbować - wcale nie musisz kupować od razu całego opakowania! W salonie mierzy się parę próbną, a jeśli ten salon praktykuje inaczej, to zmień koniecznie. Przykro mi, że Cię wyśmiewają, powystrzelałabym tych dupków!

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-11-13 o 19:14
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 20:05   #3682
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

postaram sie pojść do okulistki jeszcze raz na konkretne badanie i potem odwiedze roznych optyków, a w gimnazjum to sie ze mnie wyśmiewali potem im starsi ludzie to juz nie ale tez sie zdazyło a najbardziej to mnie rozwala ze ci ludzie mi teraz "cześć" mówią- że się tak odważą? ktoś sie staje ładniejszy to nagle złe osoby nie pamiętają jak zraniły inną osobę
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 20:09   #3683
karolcia106
Raczkowanie

Udało się, sama sciagnęłam soczewki i nawet nie zajelo mi to duzo czasu ale...jak sciagnelam lewa soczewke to ta zlozyla sie wpol tak jakby sie skleiła, ze ledwo co ja rozlozylam, mam nadzieje ze jej nie uszkodzilam,jak myslicie??
prawa natomiast wydaje mi sie, ze sie wywinela kilka razy i teraz nie bede wiedziala ktora strona zakladac( jak rozpoznac ktora strona to ta wlasciwa??
kiedy spytalam okulistki ktora strona jest wlasciwa i jak ja rozpoznac ,to ta powiedziala ze jak zle zaloze to napewno sie zorientuje...wkurzylo mnie to troche...
no nic zobacze jutro co i jak z moja lewa soczewka , mam nadzieje ze wszystko w porządku , w koncu tyle kasy na to wydalam
Stary 2008-11-13, 20:15   #3684
sabbatha
Zakorzenienie

ogladnij soczewke czy jest cala po prostu, sklejanie sie to norma z czasem nauczysz sie nie sklejac a rozkleja sie dobrze gdy obficie zmoczy sie ja plynem do soczewek i probuje tak jaky rozsunac a nie rozkleic

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 20:51   #3685
Malla
Nie depcze krokusów

evak1988 - gimnazjum to bardzo drażliwy wiek, powinno się wtedy niektórych izolować

karolcia106 - zdarza się, bylebyś ją łagodnie, przy użyciu płynu rozkleiła. Hydrożele tak mają, wtedy można je rozerwać, więc uważaj, ale powinno być ok. Jak rozpoznać strony? Miseczka kontra talerzyk O tym np. tutaj.
Stary 2008-11-13, 21:22   #3686
karolcia106
Raczkowanie

Dziekuję Malla za informacje. mam nadzieje ze niedlugo dojde do wprawy w rozroznianiu stron soczewek.
Pozdrawiam serdecznie
Stary 2008-11-13, 21:42   #3687
LadyInBlack2
Rozeznanie

Cytat:
LadyInBlack2 - z tego co wiem, w Polsce nie istnieją 3-miesięczne B&L z filtrem UV. Możesz podać konkretną nazwę? Jeśli masz skłonności do suchych oczu, soczewki z niskim uwodnieniem mogą być dla Ciebie wygodniejsze. Weź jednak pod uwagę, że są bardziej niekorzystne dla dotlenienia rogówki, bo przepuszczają mniej tlenu, więc nie noś ich za długo (odpada od 8 do 2, nawet jak jest wygpdnie) i pamiętaj o regularnych kontrolach, a będzie dobrze
Malla wiesz co, nie mam już opakowania więc nie powiem Ci dokładnie ale pamiętam że na opakowaniu było B&L z filtrem UV i teraz nie wiem- jeśli naprawdę w PL nie ma 3-mies z UV tzn że sprzedali mi miesięczne zobaczę jak się będą zachowywały na oczach po miesiącu- jak zaczną uwierać tzn że sprzedali mi nie te, a jeśli będzie ok to przy następnym zakupie obejrzę opakowanie dokładnie i napiszę co to było, ok?
swoją drogą wiem, że nie powinnam nosić ich za długo i przy komputerze i w klimatyzowanych pomieszczeniach i że spać też w nich nie powinnam- wszystkie te przewinienia zdarzają mi się naprawdę rzadko i wyjątkowych bądź nieprzewidzianych sytuacjach. Przymierzam się w ogóle do noszenia ze sobą soczewek i okularów żeby zmieniać w pracy tak jak tą robią niektórzy w mojej firmie ale nie wiem jak miałabym potem zaaplikować soczewkę na pomalowane oko- bałabym się trochę, że tusz mi wejdzie pod powiekę np a niestety moje stanowisko wymaga starannego make-upu więc pójście do pracy bez makijażu odpada.

a tak w ogóle Malla serdecznie Ci dziękuję za porady , jestem jak by na to nie patrzeć początkującą "soczewicą" więc każdą soczewkową wiedzę od doświadczonych chłonę jak gąbka
Stary 2008-11-14, 09:36   #3688
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam tak samo, wszystkie moje próby noszenia miesięcznych soczewek przypłaciłam dyskomfortem i potwornym stresem, jedne wręcz porysowały mi rogówkę! Jedne jedyne Proclear się sprawdziły, ale i tak są mniej komfortowe niż 3-miesięczne Bausche właśnie.
Soczewki noszę od 5 lat.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-14, 09:37   #3689
Aisza25
Przyczajenie

Cytat:
LadyInBlack2 - (...) Jeśli masz skłonności do suchych oczu, soczewki z niskim uwodnieniem mogą być dla Ciebie wygodniejsze. Weź jednak pod uwagę, że są bardziej niekorzystne dla dotlenienia rogówki, bo przepuszczają mniej tlenu, więc nie noś ich za długo
Nie wiem , może coś kręcę, ale wydaje mi się, że soczewka o niskim uwodnieniu przepuszcza więcej tlenu.

Ja natomiast mam pytanie- mój typowy dzień to: pobudka 6 rano, od 7 jestem w samochodzie w którym podczas dnia spędzam około sześć godzin, kilka godzin przy komputerze. Soczewki zdejmuje około 20. Bliżej wieczoru czuje coś jakby uwieranie soczewki na oku. Po zdjęciu prawa soczewka jest normalnie wilgotna, natomiast lewa jest wyraźnie "sztywniejsza". Ponadto wczoraj się im przyjrzałam i na prawej była jakby delikatna białą zawiesina. Nigdy nie używałam żadnych kropli, wczoraj zrobiłam soczewkom i pojemniczkowi kąpiel w soli fizjologicznej. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi, co to za zawiesina? Byłam w dwóch okulistów i jedyne co słyszę to "jak da się nosić to nosimy". Mam Biofinity+Renu ten żółty. Przy poprzednich soczewkach nic takiego nigdy nie zauważyłam.
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-14, 09:47   #3690
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aisza25 Pokaż wiadomość
Nie wiem , może coś kręcę, ale wydaje mi się, że soczewka o niskim uwodnieniu przepuszcza więcej tlenu.

Ja natomiast mam pytanie- mój typowy dzień to: pobudka 6 rano, od 7 jestem w samochodzie w którym podczas dnia spędzam około sześć godzin, kilka godzin przy komputerze. Soczewki zdejmuje około 20. Bliżej wieczoru czuje coś jakby uwieranie soczewki na oku. Po zdjęciu prawa soczewka jest normalnie wilgotna, natomiast lewa jest wyraźnie "sztywniejsza". Ponadto wczoraj się im przyjrzałam i na prawej była jakby delikatna białą zawiesina. Nigdy nie używałam żadnych kropli, wczoraj zrobiłam soczewkom i pojemniczkowi kąpiel w soli fizjologicznej. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi, co to za zawiesina? Byłam w dwóch okulistów i jedyne co słyszę to "jak da się nosić to nosimy". Mam Biofinity+Renu ten żółty. Przy poprzednich soczewkach nic takiego nigdy nie zauważyłam.
Z tym uwodnieniem i przepuszczalnością tlenu bywa przeróżnie. Np Focusy Night&Day faktycznie łączą niskie uwodnienie z doskonałą przepuszczalnością tlenu, ale już w 3miesięcznych B&L to niestety nie funkconuje. Ale to jakby na to nie patrzeć są dosyć stare soczewki, więc pewnie jak je tworzono jeszcze tak było jak mówi Malla. W nowoczesnych soczewkach możemy mieć i to i to
Może wypróbuj te Focusy, bo Biofinity mają dość duże uwodnienie w związku z czym mogą bardziej wysuszać. Sama się przymierzam do ich wypróbowania, tylko na razie fundusze są przeszkodą. Bo mimo iż Optimy najlepiej mi służą to jednak wolałabym nosić jakieś nowocześniejsze, zdrowsze dla oka soczewki, a jak już pisałam prawie wszystkie miesięczne i dwutygodniowe drażniły mi oczy i nie mam siły na eksperymenty
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości