Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-14, 09:51   #3691
karolcia106
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

witam

udało się...założylam sama soczewki po raz pierwszy) meczylam sie przy lustrze ok.20 minut i w koncu sie udalo...
nie jestem tylko pewna czy wlasciwa strona zalozylam, ale widze dobrze wiec chyba wszystko jest ok., probowalam rozroznic talerzyk od miseczki ale wydaje mi sie ze soczewki po wywroceniu w kazda strone tak samo wyglądają...
a powiedzcie mi, prosze czy ten pojemniczek na soczewki moze stac caly dzien z tym plynem, czy powinnam go wylac a wieczorem wlac nowa porcje(przy zdejmowaniu soczewek)??
karolcia106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-14, 09:53   #3692
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia106 Pokaż wiadomość
witam

udało się...założylam sama soczewki po raz pierwszy) meczylam sie przy lustrze ok.20 minut i w koncu sie udalo...
nie jestem tylko pewna czy wlasciwa strona zalozylam, ale widze dobrze wiec chyba wszystko jest ok., probowalam rozroznic talerzyk od miseczki ale wydaje mi sie ze soczewki po wywroceniu w kazda strone tak samo wyglądają...
a powiedzcie mi, prosze czy ten pojemniczek na soczewki moze stac caly dzien z tym plynem, czy powinnam go wylac a wieczorem wlac nowa porcje(przy zdejmowaniu soczewek)??
Na instrukcji obsługi płynu pisze co z nim robisz: rano po wyjęciu soczewek wylewasz stary płyn, płukasz pojemniczek z każdej strony (oczywiście wewnątrz) świeżym płynem i zostawiasz do wyschnięcia. Kiedy wyschnie możesz pojemniczek zamknąć. Wieczorem nalewasz świeżą porcję.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-14, 17:05   #3693
Malla
Nie depcze krokusów

Aisza25 - w silikonowych uwodnienie jest nieistotne, a w hydrożelowych wykazuje dodatnią korelację z przepuszczaniem tlenu, ale i tak wszystko zależy od materiału i indywidualnej reakcji, więc raczej nie ma co się tym sugerować. Mój kolega też ma takie "gluty" i usłyszał to samo co Ty, z zaleceniem przepłukiwania soczewek w ciągu dnia, odstawienia do płynu np. na godzinę. I tak idzie rano do pracy, wraca i ściąga soczewki, je obiad, coś tam jeszcze robi, a potem idzie w nich na trening.
Stary 2008-11-15, 11:58   #3694
Aisza25
Przyczajenie

Dziewczyny, a używacie soczewek przy kominku/ognisku. Bo tak się zastanawiam, zawsze jak wracam do domu napalić w kominku to od razu ściągam soczewki bo wystarczy że zbliżę się do ognia (np. dmuchnąć) to szczypie. Nigdzie nie znalazłam info na ten temat, więc może coś wiecie.
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-15, 16:28   #3695
karolcia106
Raczkowanie

Witam
chcialabym sie dowiedziec dziewczyny, na jak dlugo starcza Wam plynu do soczewek?? ja mam 360ml i sie zastanawiam na jak dlugo powinnien mi wystarczyc?? bo mam soczewki 3 miesieczne, a pudeleczko do soczewek czytalam ze trzeba zmieniac co 30 dni...czyli co, za miesiac musze kupic nowy plyn zeby miec nowe pudeleczko?? czy pudeleczka tez sa osobno w sprzedazy??
pozdrawiam
Stary 2008-11-15, 16:36   #3696
sabbatha
Zakorzenienie

sa w sprzedazy.

a w ogole co za idiota wymyslil zeby plyn amo complete nie mial zakretki tylko cos takiego dziwnego niedajacego sie zgubic, ale jak go otwieram to ZAWSZE dotkne koncowki butelki bo sie nie da inaczej. eh...

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-15, 17:20   #3697
kubuku86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolcia106 Pokaż wiadomość
Witam
chcialabym sie dowiedziec dziewczyny, na jak dlugo starcza Wam plynu do soczewek?? ja mam 360ml i sie zastanawiam na jak dlugo powinnien mi wystarczyc?? bo mam soczewki 3 miesieczne, a pudeleczko do soczewek czytalam ze trzeba zmieniac co 30 dni...czyli co, za miesiac musze kupic nowy plyn zeby miec nowe pudeleczko?? czy pudeleczka tez sa osobno w sprzedazy??
pozdrawiam

mnie płyn 360 ml wystarcza na ok 2,5 miesiąca
a pojemniczki na soczewki zmieniam jak mi sie płyn skończy(wydaje mi się że na instrukcji użytkowania płynu nawet jest tak napisane)
i wszystko dotąd było ok
ale nie wiem czy dobrze robie
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-15, 22:37   #3698
kjmm
Raczkowanie

A czy ktoś z Was używa kropli Tears Naturale II firmy Alcon? Czy mogą być one stosowane wraz z soczewkami? Niestety taka informacja nie widnieje na tych kroplach...
kjmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-16, 10:24   #3699
Ineso
Matka Smoka

Ja pojemniczek zmieniam wtedy, co duzy płyn, więc wychodzi, że co 2,5 msc. Myślicie, że za rzadko? No i przyznam się, że ja po wyjęciu soczewek nie przepłukuję pojemniczka i go zamykam od razu - nie mam warunków, żeby stał sobie otwarty . Wydaje mi się, ze gorzej by było gdyby był otwarty i leciały do niego wszystkie zarazki z łazienki.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-16, 12:02   #3700
Malla
Nie depcze krokusów

Pojemniczek zmienia się z każdym płynem, więc jeśli masz płyn na pół roku (Renu, Opti Free), to może być co pół roku. Nie ma nigdzie czasowych zaleceń, niektórzy propagują wyrzucanie po 3 miesiącach, ale badań pod tym kątem nie znalazłam. Po wylaniu resztek trzeba go przepłukać płynem - niewiele potrzeba - i położyć otwarty do góry dnem. Z zakrętką to samo. Musi dobrze wyschnąć. Gdy jest zamknięty, wilgoć dłużej się utrzymuje, a w wilgoci lubią rozmnażać się żyjątka. Po wyschnięciu pojemniczek się zamyka, żeby nie wlatywały do niego śmieci z powietrza. To kwestia priorytetów - zapewnienie warunków, których bakterie nie lubią, jest ważniejsze niż kurz i inne tworki, które do otwartego mogą wlecieć.

kjmm - musi być w ulotce taka informacja, nie na opakowaniu, ale w ulotce. To jest obecnie wymóg co do każdych kropli do oczu.
Stary 2008-11-16, 12:47   #3701
fiolka85
Wtajemniczenie

Ineso Malla ma racje, w przypadku pojemniczka na soczewki priorytetem jest niedopuszczenie do namnażania się bakterii lub innych mikroorganizmów czyli wypłukanie zanieczuszczonego płynu z pojemniczka i wysuszenie pojemniczka.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-16, 12:54   #3702
karolcia106
Raczkowanie

A może pojemniczek wystarczy rano po prostu wytrzeć jakąś czystą sciereczką do sucha i od razu zamknąć?? co sądzicie??
Stary 2008-11-16, 20:17   #3703
kjmm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
kjmm - musi być w ulotce taka informacja, nie na opakowaniu, ale w ulotce. To jest obecnie wymóg co do każdych kropli do oczu.
Na ulotce również takiej informacji nie ma, a farmaceutka sprzedała te krople mamie jako krople do stosowania przy soczewkach. A ja mam wątpliwości bo nigdzie nic nie mogę na ten temat znaleźć;/
kjmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-16, 22:03   #3704
Ineso
Matka Smoka

Ok przekonałyście mnie (jak zawsze). Swoja drogą, że jakies zacmienie miałam umysłowe i nie wpadłam na to, żeby do gory nogami pojemniczek ustawiac. Juz niedługo bede miec łazienkę tylko dla siebie, więc wtedy łatwiej będzie mi się zorganizowac z takimi zabiegami higienicznymi.

karolcia - szmatka też ma w sobie pewnie jakies zyjątka, a poza tym paprochy...więc wydaje mi się, że nie ma to sensu.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-16, 22:03   #3705
Quickie
Przyczajenie

Kjmm używałam kiedyś tych kropli. Przypisała mi je okulistka, która dobierała mi szkła. Podkreślała, że tylko Tears Naturale II, w przeciwieństwie do Tears Naturale I, mogą być używane bezpośrednio na szoczewki. Było to jakieś 3 lata temu. Na tej stronce znalazłam informacja, że krople mogą być używane przez osoby noszące soczewki kontaktowe: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p5048-Tears_Naturale_II Swoją drogą, zastanawiające jest, dlaczego nie ma żadnej informacji na ulotce.
Quickie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-16, 22:57   #3706
Malla
Nie depcze krokusów

W tym wątku też się przewijały te krople, ale już nie pamiętam czy I czy II.
Stary 2008-11-17, 11:19   #3707
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Quickie Pokaż wiadomość
Kjmm używałam kiedyś tych kropli. Przypisała mi je okulistka, która dobierała mi szkła. Podkreślała, że tylko Tears Naturale II, w przeciwieństwie do Tears Naturale I, mogą być używane bezpośrednio na szoczewki. Było to jakieś 3 lata temu. Na tej stronce znalazłam informacja, że krople mogą być używane przez osoby noszące soczewki kontaktowe: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p5048-Tears_Naturale_II Swoją drogą, zastanawiające jest, dlaczego nie ma żadnej informacji na ulotce.
Mi to wytłumaczył znajomy farmaceuta. Jeżeli krople nie mogą być używane na soczewki taka informacja musi widnieć na ulotce. A jeżeli mogą nie musi o tym pisać, więc jeśli nie pisze oznacza że mogą. Swoją drogą mam koleżankę która najtańsze krople Lacrimal, których z soczewkami się nie używa chlapie na soczewki i nic się z nimi złego nie dzieje.

Co do suszenia pojemniczków ja je kładę na czystym praniu które leży na kaloryferze już suche, schną w 15 minut, a potem zamykam. Ale czasami jak gdzieś jadę, zdarza mi się zamknąć mokre. Pojemniczki zmieniam średnio co 3 miesiące, czasem częściej, pół roku jednak uważam za przesadę. Czytałam nie raz, że zmienia się ja właśnie co 3 miesiące, a gdy zmieniamy płyn częściej i mamy nowy pojemniczek to dobrze nawet zmieniać go częściej. Z tym miesiącem to też przesada w drugą stronę, sądzę że to kolejny chwyt marketingowy.

Wróciłam właśnie z weekendu w górach, soczewki nosiłam tam 20 godzin na dobę, więc teraz leżą sobie w pojemniczku i odpoczywają
Stary 2008-11-17, 12:28   #3708
Malla
Nie depcze krokusów

Twoje odpoczywają, a moje świeżutkie pracują dziś 9 godzin przy kompie.
Stary 2008-11-17, 12:41   #3709
Malla
Nie depcze krokusów

Z ulotki TN I:
"W czasie zakraplania preparatu należy na kilka minut wyjąć soczewki kontaktowe. Preparat Tears Naturale nie jest przeznaczony dla osób noszących miękkie soczewki kontaktowe."
Czyli TN II, tak jak pisała Quickie, to te dla nas.
Stary 2008-11-18, 09:19   #3710
Light Limara
Zadomowienie

już znalazłam odpowiedź na moje pytanie

Edytowane przez Light Limara
Czas edycji: 2008-11-18 o 10:51 Powód: już znalazłam odpowiedź na moje pytanie
Light Limara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-18, 15:49   #3711
Sacrifice
Przyczajenie

Dziewczyny jakich tuszy do rzęs używacie?

Jak miałam MaxFactor albo Rimmel to moje oczy przeżywały tragedię: łzawiły, miałam mgłę przed oczami, a czasami nawet przeszywający ból, a wcale mocno się nie malowałam..

Teraz używam BeYu i niemam już żadnych problemów, ale efekt średnio mnie zadowolala, więc możecie mi coś polecić?
Sacrifice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-18, 18:38   #3712
Malla
Nie depcze krokusów

Niestety, łagodne tusze dla wrażliwców (np. LRP) nie dają teatralnego efektu jak choćby MF...
Stary 2008-11-19, 00:11   #3713
Busia28
Przyczajenie

Dziewczyny czy Wasze soczewki są idealnej wielkości jak tęczówka czy wystają kilka mm ponad tęczówkę (rysunek a) czy b) ?)

Acha jeszcze jedno, tyle się tu pisze o tzw. "suchym oku", sztucznych łzach... a co z odmiennym zjawiskiem czyli ze zwiększonym łzawieniem lub większym nawilżeniem oka podczas posiadania soczewek. Macie też coś takiego? A jeśli tak to co wtedy robicie

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a.jpg (14,4 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg b.jpg (14,9 KB, 16 załadowań)
Busia28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-19, 08:00   #3714
LadyInBlack2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Busia28 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wasze soczewki są idealnej wielkości jak tęczówka czy wystają kilka mm ponad tęczówkę (rysunek a) czy b) ?)

Acha jeszcze jedno, tyle się tu pisze o tzw. "suchym oku", sztucznych łzach... a co z odmiennym zjawiskiem czyli ze zwiększonym łzawieniem lub większym nawilżeniem oka podczas posiadania soczewek. Macie też coś takiego? A jeśli tak to co wtedy robicie

Busia28, o ile mi wiadomo to raczej wszystkie soczewki wychodzą poza tęczówkę- tak jest w moim przypadku i tak było w przypadku wszystkich znajomych, który używali soczewek a dlaczego pytasz?

a jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie- ja mam akurat oko suche, ale może Twoje dolegliwości wynikają z tego, że soczewki są źle wyczyszczone lub powinnaś je już wymienić na nowe lub włożyłaś " tyłem do przodu" (u mnie oczy nadmiernie łzawią tylko w tych przypadkach) lub po prostu Twoje oczy nie tolerują soczewek kontaktowych. Od dawna nosisz? Może warto odwiedzić okulistę?
LadyInBlack2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-19, 13:32   #3715
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:

soczewki są idealnej wielkości gdy wystają poza tęczówkę.
Jeżeli soczewka jest takiej wielkości jak na rysunku a to jest za mała.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-19, 13:46   #3716
201606210931
Konto usunięte

noszę soczewki od 3 miesięcy. Wcześniej używałam okularów, ale tyko do pracy przy komputerze.
Mam wadę na lewe oko -3,5. Dostałam u okulisty soczewki tylko na lewe oko, na prawe nie. I tu pojawia się problem, bo czuję różnicę między ostrością widzenia w oku lewym a w prawym. Pod koniec dnia nie marzę o niczym innym tylko o zdjęciu soczewek.
Kupiłam zapas na pól roku, teraz 3 szt leżą w szawce i nie chće o nich nawet myśleś.
Jak myślicie, czy mogę sobie sama zmienić firmę soczewek i dobrać na prawe oko 0.5 ?
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-19, 16:38   #3717
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:

Suche oko objawia się często także nadmiernym łzawieniem.

Cytat:
Niestety, łagodne tusze dla wrażliwców (np. LRP) nie dają teatralnego efektu jak choćby MF...
MF 2000Calorie Dramatic Look jest tuszem hypoalergicznym i mogą go używać osoby noszące soczewki kontaktowe. Wiem bo go używałam. Co do innych tuszy MF nie wiem.
Stary 2008-11-19, 22:28   #3718
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - nawet nie wiedziałam (zazwyczaj nie sugeruję się tym co jest na opakowaniu, nie mam zaufania), a to od lat mój faworyt, ładnie rozdziela, nie skleja Teraz mam podkręcający.

Busia28 - odpowiedź na pytanie 2: wtedy zazdrościmy A tak serio, to co do pierwszego, soczewka miękka MUSI wychodzić poza tęczówkę, inaczej jest ŹLE. Soczewki twarde to inna bajka. Śliczne oko wkleiłaś.

Hipokryzja - szkoda, że ktoś Ci sprzedał kota w worku, każąc kupić całe opakowanie zanim się okaże, czy to produkt dla Ciebie, wkurza mnie to bardzo Nie, nie możesz sama kupić innych, bo jest zbyt wiele przyczyn dla których możesz widzieć słabiej.
Stary 2008-11-20, 09:39   #3719
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny a ja mam ostatnio problemy z widzeniem, nie wiem czy soczewki mi się trefne trafiły, a może astygmatyzm mi się zrobił.. Brrr... W każdym razie nie widzę ostro twarzy:-O Jak to w ogóle jest możliwe?? Byłam na konferencji, wszystko widziałam super, oprócz twarzy pań prelegujących? Co jest grane??
Stary 2008-11-20, 14:10   #3720
201606210931
Konto usunięte

Cytat:

Hipokryzja - szkoda, że ktoś Ci sprzedał kota w worku, każąc kupić całe opakowanie zanim się okaże, czy to produkt dla Ciebie, wkurza mnie to bardzo Nie, nie możesz sama kupić innych, bo jest zbyt wiele przyczyn dla których możesz widzieć słabiej.
Malla dzięki za odpowiedź
czyli kurcze muszę jeszcze raz iść na wizytę
Wybieram się do Wa-wy, pewnie wejdę do Vision Express, czy to prawda, że badanie pod kątek soczewek jest tam bezpłatne? Trzeba się wcześniej jakoś zapisać ?

Mogę wystawić te soczewki nieużywane na allegro?
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości