Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-20, 14:54   #3721
tangerynka
Rozeznanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
Malla dzięki za odpowiedź
czyli kurcze muszę jeszcze raz iść na wizytę
Wybieram się do Wa-wy, pewnie wejdę do Vision Express, czy to prawda, że badanie pod kątek soczewek jest tam bezpłatne? Trzeba się wcześniej jakoś zapisać ?
Jest bezpłatne jeśli dokona się u nich zakupu na min.100 zł. Dobre jest to, że jeśli kupisz u nich komplet soczewek a okaże się że jednak ci nie odpowiadają będziesz mogła je zwrócić (oczywiście te niewykorzystane) i wymienić na inne które lekarz ci dobierze. Przynajmniej w salonie w Wolaparku tak jest. Tam też nie trzeba się zapisywać bo zawsze jest lekarz który dobiera soczewki, ale nie w każdym salonie VE zawsze jest taki lekarz więc lepiej zadzwonić i zapytać.
Właśnie dwa tygodnie temu dobierałam tam soczewki i jestem zadowolona. Po dwóch tygodniach jest tam darmowa wizyta kontrolna.
tangerynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 15:08   #3722
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tangerynka Pokaż wiadomość
Jest bezpłatne jeśli dokona się u nich zakupu na min.100 zł. Dobre jest to, że jeśli kupisz u nich komplet soczewek a okaże się że jednak ci nie odpowiadają będziesz mogła je zwrócić (oczywiście te niewykorzystane) i wymienić na inne które lekarz ci dobierze. Przynajmniej w salonie w Wolaparku tak jest. Tam też nie trzeba się zapisywać bo zawsze jest lekarz który dobiera soczewki, ale nie w każdym salonie VE zawsze jest taki lekarz więc lepiej zadzwonić i zapytać.
Właśnie dwa tygodnie temu dobierałam tam soczewki i jestem zadowolona. Po dwóch tygodniach jest tam darmowa wizyta kontrolna.
Czyli co jeśli najpierw zrobią mi badanie a później kupię te soczewki za 100 zł, to te badanie będzie bezpłatne?
Będę w punkcie VE w Arkadii
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 15:56   #3723
Malla
Nie depcze krokusów

Właśnie tak jak mówi tangerynka, płacisz za wszystko po badaniu, wtedy się decydujesz czy w ogóle bierzesz soczewki. Jak przyszłam do filii krakowskiej, to akurat się wbiłam do kolejki, bo ktoś nie przyszedł, zeszyt był zapełniony na cały tydzień pacjentami.

Lalaith - pewnie zwykłe zmęczenie...
Stary 2008-11-20, 15:58   #3724
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Właśnie tak jak mówi tangerynka, płacisz za wszystko po badaniu, wtedy się decydujesz czy w ogóle bierzesz soczewki. Jak przyszłam do filii krakowskiej, to akurat się wbiłam do kolejki, bo ktoś nie przyszedł, zeszyt był zapełniony na cały tydzień pacjentami.

Lalaith - pewnie zwykłe zmęczenie...
nie orientujecie się ile kosztuje badanie, jeśli nic nie kupię ?
Chociaż, jak już sobie zbadam ten wzrok to pewnie wezmę te soczewki, ale miesieczne to wyjdzie chyba mniej niż 100 zł
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 16:11   #3725
Malla
Nie depcze krokusów

Chyba 59 albo 69zł, może na stronie mają napisane... Wystarczy wziąć 2 pary miesięczne i płyn, ja brałam 3 pary soczewek i wyszło ponad 100zł.
Stary 2008-11-20, 16:58   #3726
sabbatha
Zakorzenienie

u nas badanie 40 zł lub 50 (w zależności czy soczewki dostaniesz toryczne czy zwykłe) i gratis miesięczne soczewki ;p

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 17:09   #3727
Malla
Nie depcze krokusów

Jak się nic nie kupi, to można wydrukować z netu zniżkę i badanie będzie kosztowało 30zł.
Stary 2008-11-20, 17:35   #3728
_Emi_
Zakorzenienie

Mam soczewki moje pierwsze w zyciu od wtorku. Acuvue Oasys. Nie wiem czy są dobre czy nie, nie znam sie jeszcze Ogólnie czuję się bardzo dobrze tylko czasem coś mnie uwiera w lewym oku :/
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 15:32   #3729
witch_18
Zakorzenienie

Ja soczewki noszę od ładnych 4 lat.Od samego początku nosiłam B&L Comforty i nie miałam z nimi żadnych problemów.Jednak od około roku zaczęłam mieć problem,czuje suchość w oku,jak tylko wracam do domu to muszę zdejmować soczewki,gdy kiedyś mogłam nosić je cały dzień.Byłam na kontroli i okulistka poleciła mi soczewki bardziej natlenione,żeby zwiększyć wygodę.Zapisała mi Acuvue Oasys, jednak ostatecznie kupiłam jakieś inne o bardzo podobnych właściwościach polecone przez sprzedawczynię w VE,bo zależy mi na soczewkach miesięcznych.Tyle,że te nosi mi się jeszcze gorzej niż poprzednie Comforty Teraz mam dylemat,bo chcę kupić soczewki na najbliższe pół roku na stronie internetowej,ale nie wiem jakie wybrać - Comforty czy też spróbować czegoś innego typu PureVision czy AirOptix Możecie mi któreś polecić?Może miałyście podobny problem?
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 16:13   #3730
Malla
Nie depcze krokusów

witch_18 - zamiast wyrzucać kasę na całe opakowanie z netu w błoto, lepiej iść do lekarza, niech popatrzy pod kątem Twoich dolegliwości, co może Ci zaproponować. Masz dokładną nazwę tych z VE? Używasz kropli do oczu?

_Emi_ - dla mnie są ok, ale nie mam za bardzo porównania. Zresztą każde oko lubi co innego.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-11-21 o 16:15
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 17:10   #3731
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
witch_18 - zamiast wyrzucać kasę na całe opakowanie z netu w błoto, lepiej iść do lekarza, niech popatrzy pod kątem Twoich dolegliwości, co może Ci zaproponować. Masz dokładną nazwę tych z VE? Używasz kropli do oczu?
Tylko właśnie byłam z tym u lekarza i te soczewki niby lepiej nawilżone są gorsze od poprzednich,zwykłych Comfortów.Kropli nie używam,ale chyba właśnie pora zakupić sobie jakieś,może one mi coś pomogą
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 17:34   #3732
Malla
Nie depcze krokusów

witch_18 - jak nie używasz kropli to zupełnie inna historia. Może nie byłoby potrzeby zmieniania tych soczewek, co miałaś wcześniej, gdybyś zakraplała suche oczy? To wydatek 30zł na 3 miesiące, np. Hylocomod. Suchość oczu prowadzi do groźnych powikłań, często zdarza się zasoczewkowanym, ale można to mieć pod kontrolą.
Każde oko inaczej reaguje na zmianę soczewek (zwłaszcza zmianę takich mięciutkich jak Bausche na nieco sztywniejsze jakimi są Johnsony), a i z czasem reakcja się zmienia, oczy mogą się zacząć buntować. Dlatego warto robić sobie przerwy i nie przemęczać oczu, żeby się nie okazało, że ciężko znaleźć coś odpowiedniego. Częste zmiany modeli i eksperymenty z nowymi też nie są zbyt dobre.
Masz opakowanie po tych z VE albo potrafiłabyś je wskazać? Na ich stronie są zdjęcia.
Stary 2008-11-21, 17:44   #3733
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Tylko właśnie byłam z tym u lekarza i te soczewki niby lepiej nawilżone są gorsze od poprzednich,zwykłych Comfortów.Kropli nie używam,ale chyba właśnie pora zakupić sobie jakieś,może one mi coś pomogą
Ale powiedziałaś, że nie kupiłaś ostatecznie tego co Ci polecił okulista tylko jakieś inne za namową Pani z VE ( swoją drogą jeżeli jakiś sprzedawca ma ambicje na dobieranie komuś soczewek to niech się doedukuje, bo bez odpowiedniego wykształcenia sprawia zagrożenie dla pacjentów)
Może powinnaś jeszcze spróbować tych soczewek, które polecił Ci okulista.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 21:53   #3734
Ineso
Matka Smoka

Po tym jak dziś mi okulary zaparowały w autobusie (huhuha nadeszła zima zła), wyznam, że kocham soczewki po prostu!!! Nawet jak mi czasem zmęczą oczy po całym dniu.

taka sobie dygresja to była
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 22:51   #3735
Malla
Nie depcze krokusów

Fiolka - no właśnie się zastanawiam, czy witch nie dostała PrecisionUV zamiast Optixów. VE na sprzedawcę kształci każdego, ważne żeby znał firmy, jakie oferują. Każdy sprzedawca mówi tam, że ich płyny są dla alergików itp. Może zgłoszę się do nich na kurs ;]

Ineso - no właśnie, jak padało wczoraj to też wolałam o 7 rano założyć kontakty, przy czym o 16 zdjęłam je, bo spadła mi ostrość widzenia. Nie miałam mgły przed oczami, ale dalsze napisy się rozmazywały :/
Stary 2008-11-23, 12:32   #3736
Aisza25
Przyczajenie

I rozwiązał się mój problem z Biofinity. Nie chodzi o soczewkę a płyn. Czułam soczewkę już po założeniu i winiłam za to soczewkę, a po prostu wyszło na to, że mam zbyt wrażliwe oczy na płyn B&L. Wczoraj przed założeniem przeczyściłam soczewki solą fizjologiczną i było super. Dziwi mnie tylko, że w Excel'ach tak nie było, ale możliwe. Już namierzyłam optyka w mojej okolicy który ma na stanie AOSept+ i od jutra mam nadzieje dyskomfort się skończy
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 18:05   #3737
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
. Każdy sprzedawca mówi tam, że ich płyny są dla alergików itp. Może zgłoszę się do nich na kurs ;]
/
hehe żeby ich czegoś nauczyć?
Ja współczuje wszystkim osobom tam sprzedającym ( z resztą nie tylko tam ale we wszystkich tego typu firmach), że muszą przejść te wszystkie kursy i jeszcze stosować się do nich.

Nie chodziło mi o to że ta pani była za mało wykształcona żeby być sprzedawcą tylko, że sprzedawca nie powinien proponować kupowania innych soczewek niż są na recepcie bo to wykracza poza jego kompetencje. Jeżeli chce sama wybierać co jest dla kogoś lepsze to niech zostanie optometrystą lub okulistą, ale dopóki jest sprzedawcą to niech sprzedaje to co zalecił specjalista
Stary 2008-11-23, 18:56   #3738
Malla
Nie depcze krokusów

Dokładnie. Zwłaszcza jeśli mieli dany produkt na stanie. Szukam pracy wciąż, więc może mnie ten kurs nie ominie...
Stary 2008-11-24, 09:30   #3739
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie. Zwłaszcza jeśli mieli dany produkt na stanie. Szukam pracy wciąż, więc może mnie ten kurs nie ominie...
no to życzę powodzenia w szukaniu pracy. Lepszy vision niż fielmann ( moim zdaniem ) ale w sumie wszystko zależy od tego do którego salonu trafisz i z jakimi ludźmi będziesz pracować. Bo ja słyszałam bardzo różne opinie od znajomych, którzy mieli okazje pracować w vision. Jedni zadowoleni a inni się sami zwolnili, zależy jakiego masz dyrektora salonu i na jakim stanowisku pracujesz...
A próbowałaś wysyłać CV do firm soczewkowych?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-24, 12:17   #3740
Malla
Nie depcze krokusów

Przyjmują tylko akwizytorów, a ja nie mam do tego serca. Banki w czasie kryzysu nie chcą rekrutować, a mam czas do lutego.
Stary 2008-11-24, 13:26   #3741
Tomy86
Przyczajenie

A myślicie że można zamiennie stosować soczewki optixy O2 (air) i spherical
Kupiłem parę na ten miesiąc optixy spherical ale okazały się za słabe i teraz jak chce kupić także z optixów to tylko widze O2. Wiem mógłbym sie skontaktowac z moją okulistką ale może to nie jest konieczne.

A tak w ogole to przez czas kiedy nosze soczewki (ok 8 lat, teraz mam 22) to najlepiej sie czułem w soflensach 66, niestety juz ich nie produkują
Tomy86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 13:36   #3742
lalaith
Zakorzenienie

A próbował już ktoś z Was te nowe miesięczne Optixy Aqua? Jak odczucia?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 14:36   #3743
Malla
Nie depcze krokusów

Tomy86 - wiele osób chwaliło te SofLensy, także tutaj na forum... Ale cóż, producent nie wycofał ich bez powodu. O2 Optix, Air Optix i Ciba Spherical to te same soczewki, tylko że w Europie są to Air, w USA O2, a Spherical... przyznam, że nie wiem skąd się bierze ;]

lalaith - na Optometrii opinie są bardzo mieszane, ale raczej bez rewelacji Na razie jednak za mało ich.
Stary 2008-11-24, 17:30   #3744
Astoria
Raczkowanie

Może Wam uda się rozwiać moje wątpliwości Od około poł roku używam soczewek O2OPTIX Ciba Vision, jestem z nich bardzo zadowolona - do tego płyn Solo Care Aqua. Ostatnio zaczęłam odczuwać pewien dyskomfort, po paru godzinach noszenia mam zaczerwienione oczy, a soczewki zmieniam regularnie i czyszczę jak należy. Zastanawiam się nad zmian płynu - może oczy za bardzo przyzwyczaiły się do poprzedniego. Byłybyście mi w stanie coś polecić (wcześniej używałam jeszcze Renu, myślę, że gorszy od Solo) czy może najlepiej wybrać się do okulisty z tym pytaniem?

Astoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 17:39   #3745
Malla
Nie depcze krokusów

Astoria - A kiedy ostatnio byłaś u lekarza? Bo jeśli pół roku temu, to już czas na kontrolę Może to być kwestia płynu, ale też lekkiego stanu zapalnego. Nieco łagodniejsze płyny to OptiFree, AOSept, Sauflon jednoskładnikowy. Zanim zmienisz płyn, warto wyeliminować choroby oczu.
Stary 2008-11-24, 17:48   #3746
Astoria
Raczkowanie

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Podobną sytuację miałam rok temu, jednak było to zdecydowanie bardziej nasilone. Okulista zmienił wtedy soczewki na te przepuszczające więcej tlenu. I znowu po pół roku coś zaczyna się dziać... Masz rację - i tak należy już zrobić kontrolę. Przy okazji zapytam o zmianę płynu

Astoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 19:29   #3747
pixelka
Zakorzenienie

GG do pixelka

Mam nadzieję, że mi pomożecie

Do tej pory używałam soczewek 3miesięcznych SofLens z Bausch&Lomb, (średnica 14mm, krzywizna 8,7).

Ostatnio będąc u okulisty, dowiedziałam się, że mam dośc mocno podrażnione oczy przez soczewki (przekrwione, wysuszone i zmęczone) dlatego lekarz zalecił mi używanie soczewek jednodniowych.

Problem polega na tym, że będąc już w domu, od razu wziełam się za szukanie soczewek na allegro (bo tam zawsze je kupuje). Przeszukałam sporo aukcji, potem też poszukałam trochę w sieci... i wychodzi na to, że soczewki jednodniowe są dostepne tylko o średnicy 13,90 i promieniu krzywizny 8,6.

W takim razie moje pytanie do Was... czy mogę ich normalnie używac? Skoro nie ma takich jednodniowych żeby miały średnicę 14 i promien 8,7?
pixelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 19:49   #3748
Ineso
Matka Smoka

Astoria - polecam płyn EYEYE. Też używam Optixów, płyn wczesniej też Solo. Zmiana na wielki plus
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 20:11   #3749
lalaith
Zakorzenienie

Astoria ja tu widzę typowe objawy które u mnie też się pojawiały na początku zimy, z winy klimatyzacji i przesuszonego powietrza w domu, pracy, na studiach.. Oczy schną i soczewki również, a to powoduje dyskomfort i nieprzyjemne objawy. Radzę stosować krople nawilżające bo wątpię żeby zmiana płynu coś dała. U mnie sprawdza się też zmiana soczewek na niskouwodnione które nie wysysają całej wilgoci z oczu jak te o wysokim uwodnieniu.

pixelka myślę że tak, ale musisz się jeszcze upewnić w czasie wizyty u okulisty, bo lekarz musi sprawdzić w lampie szczelinowej jak leżą.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 20:12   #3750
Malla
Nie depcze krokusów

pixelka - osobiście wychodzę z założenia, że w przypadku jednodniówek używanych okazyjnie można wybrać cokolwiek podobnego do szkieł dobranych u lekarza, ale jeśli zamierza się ich używać codziennie, to lekarz powinien je dobrać, zwłaszcza w przypadku podejrzenia, że mogą być za małe. Traktuję je trochę po macoszemu, bo są zupełnie inne od standardowych - bardziej miękkie, cienkie i elastyczne. Ale to tylko mój punkt widzenia. Jednodniówki mają bardzo podobne rozmiary, tzw. standardy, większości osób będą pasować. Na mnie jak zwykle są za małe i po paru godzinach muszę je zdjąć. Szkoda, że nie dostałaś próbnej pary od lekarza, niewiele by go to kosztowało, a może okazać się, że nie będą Ci pasować, jeśli kupisz całą paczkę w necie. Proponowałabym udać się ponownie do salonu i poprosić o parę nawilżanych jednodniówek.

lalaith - jak tam ostrość widzenia? Coraz bardziej dokucza mi, że mam soczewkę nietoryczną.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości