Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-04, 13:28   #3841
radioheadka
Zadomowienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
radioheadka - jest taka pani na Kazimierzu, co na NFZ bada soczewki, ale ich nie dobiera, więc jak będzie coś nie tak, to nie doradzi Ci innych. Na wizytę czeka się do kilku tygodni. Weteranką nie jestem, byłam tylko u 3 lekarzy w sprawie soczewek.
- W VE w Carrefourze na Czyżynach mają bardzo fajną obsadę lekarzy, trzeba się wcześniej zapisać. Wizyta 59zł, jeśli kupisz produkty za 100zł, to wizyta jest za 1zł. Jakie dobrali Ci tam soczewki i czemu je zmieniłaś (oprócz kasy, jak ktoś zmienia na SofLensy, Bioxy czy PV to wiadomo, że chodzi o kasę...)? Osiągnęłam ich próg cenowy i wyszłam na tym jakbym kupowała w necie. Badanie podobało mi się, pierwszy raz badano mi powieki i stopień suchości oczu. Lekarz był szorstki (nie trafiłam na tę panią co Ineso), ale dużo mówił, dużo badał; mówił do mnie trochę takim tonem, jakby dziecku coś wbijał do głowy, więc chyba mu zależy, żeby ludzie coś wynieśli z jego gabinetu. Zaznaczam, że przyszłam tam z soczewkami dobranymi gdzie indziej, więc uniknęłam iWearów.
- Wielkim profesjonalistą jest Grabowski z gabinetu doboru sk przy salonie Voit na Floriańskiej, umawia się przez telefon lub na stronie internetowej, co najmniej tydzień wcześniej. Wizyta trwała 1 godz, a przyszłam tylko sprawdzić, czy dobrane gdzie indziej soczewki mi pasują, bo miałam wątpliwości (niesłusznie, jak się okazało, bo problem polegał na czym innym). Gadał bez przerwy, że też mu się chce po tylu latach i przy tylu pacjentach Zapłaciłam 50zł (całkiem mało jak na centrum miasta), ale wizyta z doborem nowych soczewek kosztuje 100zł, w tym są soczewki próbne i bezpłatne najbliższe kontrole. Nie wiem czy są jakieś haczyki cenowe typu przymus kupienia całego opakowania.

Zapisałam się na jutro do pana, mam kilka pytań...Przede wszystkim chcę, żeby sprawdził czy moje PureVision dobrze leżą na oku, mam jechać w soczewkach od razu, prawda?Czy może tam założę, po tym jak przebada mi ogólnie wzrok?
I jeszcze jedno niemądre pytanie: czy mogę mieć pomalowane rzęsy? bo będę po zajęciach i nie wiem, czy w ogóle się nie malować, czy nie ma to znaczenia?
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 16:08   #3842
rysowniczka
Przyczajenie

Dziś jest juz lepiej.
Mam podrażnioną lekko dolną powiekę. Czy to normalne? Wogóle jak mrugam to tylko tą dolną powieką czuję soczewkę.

Wróciłam dzis ze szkoły. Czekam przed drzwiami, żeby mi ktos otworzył, bo jak zwykle kluczy zapomniałam. Otwiera mi tata. - Dzień dobry. -chwila zdziwienia. - To ty córcia?
Wogóle mnie nie poznał
rysowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 18:12   #3843
Malla
Nie depcze krokusów

radioheadka - oczywiście, że się nie maluj. Lepiej mieć soczewki już na oczach i ewentualnie zdjąć na miejscu, jak będzie taka konieczność.

rysowniczka - hehe, mnie też w pracy nie poznawali Dolna powieka może być podrażniona np. od zdejmowania (na początku trochę to zajmuje).
Stary 2008-12-04, 19:05   #3844
Nadia2221
Przyczajenie

GG do Nadia2221

Hey sluchajcie nosilam dotychczas zwykle soczewki, teraz kupilam sobie kolorowe o takich samych parametrach i widze mgle miejscami, jakby ten kolor zaslanial mi czesciowo oko to co do kolorowych soczewk powinnma miec inna krzywizne itp?
Nadia2221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 19:33   #3845
pani-jesień
Zakorzenienie

Wczoraj byłam wreszcie na kontroli. Ale nie dowiedziałam się, z jakiego powodu Air Optixy mogły być dla mnie takie koszmarne w noszeniu
Kiedy powiedziałam, że mam uczucie, że są za duże, okulistka stwierdziła, że owszem, są dość duże, ale się nie zawijają I dostałam Oasysy J&J na próbę Miałam je 2 lata temu prawie i były paskudne, zobaczymy, jak będzie teraz Póki co, czuję je na oczach, ale nie nazwałabym ich takimi masakratorami jak Optixy aż sztywne od silikonu Dokucza mi za to jakaś dziwnie kiepska ostrość widzenia Widzę kiepsko z bliska i z daleka Nie rozumiem czemu, bo moce mam identyczne jak w Optixach... Pojawiło się to wczoraj wieczorem, w tej chwili szlag mnie już trafia

O co chodzi z okiem dominującym? Malla, jaki masz astygmatyzm?
Stary 2008-12-04, 19:38   #3846
Malla
Nie depcze krokusów

Oj, Nadia, Nadia... Co soczewka to inna, nie sugeruj się parametrami, tylko dobierz soczewki u lekarza.

pani-jesień - spróbuj się przyzwyczaić. Może lepszym wyjściem będą soczewki bez silikonu. Mam dość mały astygmatyzm na jednym oku, -0,75D.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-12-04 o 19:39
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 22:26   #3847
magrat16
Zakorzenienie

Uff byłam dzisiaj u okulistki. Po badaniu powiedziała, że wszystko w porządku, dno oka ładne, żadnych wad. Dobrała mi mocniejsze szkła. Nie ma przeciwskazań do noszenia soczewek, powinny mieć taką samą moc jak okulary. Odradziła mi jednodniowe, polecając 2 tygodniowe.Niestety nie miała soczewek do przymierzania. Poleciła dobrać u optyka.
Jak oddam okulary do wymiany, to zobaczę czy u mnie da radę dobrać soczewki. Mam w miarę dobrze wyposażony salon, w którym mam już zniżkę stałego klienta.
Jeśli tu się nie uda. Zapiszę się do mojej pani doktor. Najważniejsze, że jestem zdecydowana. Właściwie to tata mnie na soczewki namawiał, więc fundusze też mam
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 22:58   #3848
Malla
Nie depcze krokusów

Po pierwsze: ciekawe dlaczego odradziła jednodniowe. Po drugie: optyk nie dobiera soczewek.
Stary 2008-12-05, 05:55   #3849
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
pani-jesień - spróbuj się przyzwyczaić. Może lepszym wyjściem będą soczewki bez silikonu. Mam dość mały astygmatyzm na jednym oku, -0,75D.
Tak właśnie mi się wydawało, że masz mały astygmatyzm Myślałam, że może taki jak ja czyli - 0,5 D i już się wystraszylam, że też będę potrzebowała soczewki torycznej na moje biedne prawe oko

Spróbuję się przyzwyczaić, jasne, ale chyba nie jest do końca normalne, że po 5 godzinach noszenia soczewek moje oczy czują się tak, jak po paru nieprzespanych nocach i ściągając kontakty czuję niesamowitą ulgę...
Stary 2008-12-05, 09:14   #3850
lalaith
Zakorzenienie

Pytanie z innej beczki. Czy jak pracuje dajmy na to na rano, potem wracam do domu i siedzę w domu kilka godzin, a wieczorem wychodzę, to czy na te godziny w domu w środku dnia mogę normalnie zdejmować soczewki żeby oczy odpoczęły? A co jeśli to jest godzina, dwie?
Ostatnio noszę soczewki długo bo praca, studia i dlatego chciałabym jak najbardziej oszczędzać oczy.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 17:32   #3851
witch_18
Zakorzenienie

Ja wklejam skład kropel Eyeye Hydraclair,o który prosiłyście

Składniki aktywne: dexpanthenol 2%, HydraFlex 0,5%. Konserwanty: polyhexanide 0,0001%.Krople nie zawierają konserwantów.
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-05, 17:52   #3852
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Konserwanty: polyhexanide 0,0001%.Krople nie zawierają konserwantów.
hmm... widzę pewną sprzeczność
Stary 2008-12-05, 18:03   #3853
witch_18
Zakorzenienie

Poprawka - na ulotce jest napisane,,że ampułki nie mają konserwantów.
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 18:26   #3854
Malla
Nie depcze krokusów

to już jasne
Stary 2008-12-05, 19:21   #3855
fiolka85
Wtajemniczenie

Malla chyba jakaś opatrzność losu zaprowadziła Cię do pana Grabowskiego i sprawiła, że tu o nim napisałaś a ja się zasugerowałam Twoją opinią i poszłam do niego.
Jest świetnym specjalistą ,jak się okazało optometrystą . Także moja siostra biedna siedziała na tym fotelu i się nudziła a On rozmawiał głownie ze mną.
No i co najlepsze jeżeli przyjadę do krk po studiach to jest szansa, że będę mogła z nim współpracować
Więc Malla chyba niechcący baaardzo mi pomogłaś, to spotkanie może zaważyć na reszcie mojego życia, za co jestem Ci bardzo wdzięczna.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-05, 20:28   #3856
Ineso
Matka Smoka

fiolka85 - daj znac jak trafisz do Krk, bardzo chętnie do Ciebie przyjdę na konsultację

witch_18 - dzięki za skład.
Malla - dzięki za analizę.
Teraz już wszystko jasne, więc buteleczki są be.

szkla.com - znów ma jakąś obsówę czasową. Zamówiłam płyny w poniedziałek i do dzisiaj cisza. Dobrze, że ich jeszcze nie potzrebuję. Ale po co się tak mocno reklamują, skoro nie wyrabiają czasowo???:/
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 22:26   #3857
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
fiolka85 - daj znac jak trafisz do Krk, bardzo chętnie do Ciebie przyjdę na konsultację
Oj to trafianie do krk może mi zająć jeszcze ok 1,5 roku, bo najpierw muszę skończyć studia i najprawdopodobniej poczekam rok, aż mój TŻ też skończy edukację i wtedy będziemy się zastanawiać gdzie by się osiedlić.
Cieszę się bardzo, że ktoś chciałby do mnie przyjść mam nadzieję, że dobry kierunek studiów wybrałam i sprawdzę się w tym zawodzie.
Stary 2008-12-06, 12:15   #3858
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Oj to trafianie do krk może mi zająć jeszcze ok 1,5 roku, bo najpierw muszę skończyć studia i najprawdopodobniej poczekam rok, aż mój TŻ też skończy edukację i wtedy będziemy się zastanawiać gdzie by się osiedlić.
Cieszę się bardzo, że ktoś chciałby do mnie przyjść mam nadzieję, że dobry kierunek studiów wybrałam i sprawdzę się w tym zawodzie.
fiolka85, Ty studiujesz na Medycznej i będziesz okulistką czy studiujesz optometrię, czy jeszcze co innego?

Ja się jeszcze rok temu zastanawiałam nad podyplomówką z optometrii
Stary 2008-12-06, 15:21   #3859
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
fiolka85, Ty studiujesz na Medycznej i będziesz okulistką czy studiujesz optometrię, czy jeszcze co innego?

Ja się jeszcze rok temu zastanawiałam nad podyplomówką z optometrii
Ja studiuję optometrię i mam zamiar być optometrystką.

A dlaczego się nie zdecydowałaś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-06, 16:23   #3860
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Ja studiuję optometrię i mam zamiar być optometrystką.

A dlaczego się nie zdecydowałaś?
Ponieważ obroniłam się pod koniec września w tym roku i już było za poźno na złożenie dokumentów Poza tym nie byłam pewna czy optometria ma w Polsce jakiś sens Ale chyba ma, prawda?

Prawdę mówiąc znów się zaczynam zastanawiać... Ja kończyłam Ochronę Środowiska, ale tak nie do końca czuję, że to moje powołanie Może od października 2009 zacznę jednak optometrię...? To jest 2-letnia podyplomówka na Politechnice Wrocławskiej.

Nie mam jednak pewności, czy nadaję się do tego, póki co jestem kompletną ignorantką w tej dziedzinie

A na jakiej Uczelni Ty studiujesz? To są normalne 5-letnie studia?

Przepraszam wszystkich za OT
Stary 2008-12-06, 17:23   #3861
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Nigdzie się nie wybieram (ja już etap ,,gdzie?" mam za sobą)
Stary 2008-12-06, 18:06   #3862
Malla
Nie depcze krokusów

Fiolka - bardzo się cieszę uwielbiam tego gościa.

Ineso - może dlatego, że szukają pracowników do wysyłek? ;]

W Krakowie niestety optometrii nie ma
Stary 2008-12-06, 18:43   #3863
Ineso
Matka Smoka

Sprawdziłam na stronie status zamówienia i jest juz gotowe do odbioru. Zatem tylko zapomnieli zadzwonic albo brakuje im i do pakowania i do dzwonienia ludzi
Swoją drogą, mam koleżankę, która tam była kiedyś na jakiejś rozmowie kwalifikacyjnej, bo mieszka tuż obok a szukała czegoś dorywczego. Szkoda, że do niej nie zadzwonili

Edytowane przez Ineso
Czas edycji: 2008-12-06 o 18:44

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-06, 20:03   #3864
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Ponieważ obroniłam się pod koniec września w tym roku i już było za poźno na złożenie dokumentów Poza tym nie byłam pewna czy optometria ma w Polsce jakiś sens Ale chyba ma, prawda?

Prawdę mówiąc znów się zaczynam zastanawiać... Ja kończyłam Ochronę Środowiska, ale tak nie do końca czuję, że to moje powołanie Może od października 2009 zacznę jednak optometrię...? To jest 2-letnia podyplomówka na Politechnice Wrocławskiej.

Nie mam jednak pewności, czy nadaję się do tego, póki co jestem kompletną ignorantką w tej dziedzinie

A na jakiej Uczelni Ty studiujesz? To są normalne 5-letnie studia?

Przepraszam wszystkich za OT
Ja mam nadzieję, że ma sens!! bo na pewno jest potrzebna, tylko trzeba trochę powalczyć z przeciwnościami...
Zachęcam do studiowania moim zdaniem świetny kierunek. Nie wiem jak we Wrocławiu to wygląda ale w Poznaniu studiuje się bardzo przyjemnie, chociaż ja bym dodała do programu parę potrzebnych rzeczy i usunęła parę niepotrzebnych...
Ja studiuję na UAM w Poznaniu. Najpierw 3 lata licencjat optyka okularowa a teraz 2 lata dopełniające optometria.

Cytat:
Fiolka - bardzo się cieszę uwielbiam tego gościa.

Ineso - może dlatego, że szukają pracowników do wysyłek? ;]

W Krakowie niestety optometrii nie ma
Dlatego wyemigrowałam aż do Poznania zamiast do Krakowa.
Stary 2008-12-06, 22:13   #3865
Malla
Nie depcze krokusów

Także myślę, że ma sens. Przy takim odsetku wad wzroku, prawie każdy ma jakąś...
Stary 2008-12-07, 10:23   #3866
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Także myślę, że ma sens. Przy takim odsetku wad wzroku, prawie każdy ma jakąś...
To akurat prawda. Ale Polacy chyba są przyzwyczajeni do okulistów i nie wiem, jak wygląda ich podejście do optometrystów

Optometria wydaje mi się ciekawa, naprawdę poważnie się zastanawiam

Dziś 5. dzień w Oasysach, ostrość obrazu coraz lepsza
Stary 2008-12-07, 11:21   #3867
radioheadka
Zadomowienie

Byłam na tej wizycie w VE, generalnie jestem zadowolon, widać, że pan dr zna się na rzeczy, poza tym zapłaciłam tylko 30zł dzięki temu kuponowi Okazało się, że mam lekki astygmatyzm na prawe oko, o czym nie wiedziałam...(ale ostatnio ciekawe rzeczy mi wychodzą-na wakacjach podczas przypadkowego badania na potrzeby pracy okazało się, że nie mam widzenia przestrzennego)

W każdym razie, co najbardziej mnie zdziwiło, dr stwierdził, że mam za dużą moc lewej soczewki, jednak teraz oko się przyzwyczaiło i będę gorzej widzieć, gdybym chciała ją zmniejszyć; stąd pytanie do Was, ekspertki Czy są jakieś negatywne skutki tego, że noszę za mocne szkło?
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 12:10   #3868
Malla
Nie depcze krokusów

Fiolka - nie wiedziałam, że on jest oprometrystą, myślałam że lekarzem specjalizującym się w soczewkach, chociaż w sumie jedno drugiego nie wyklucza ;] Mają w salonie lekarza obok, ale niestety nie ma zniżki na skorzystanie z usług obydwu naraz, więc z wysuszonymi oczami musiałam iść we wrześniu do VE (które nie zawiodło).

Pani Jesień - jestem po biologii i też mnie bardziej ciągnie w stronę tematów medycznych niż kwiatków i ścieków, szkoda że o tym kierunku dowiedziałam się dopiero w lutym bieżącego roku.

Radioheadka - nie zgadzam się z założeniem z góry, że się nie przyzwyczaisz. U krótkowidzów faktycznie jest tak, że dość łatwo (zwłaszcza młodych) da się ich przyzwyczaić do zbyt mocnych szkieł, ale ich noszenie nie jest dobre, bo niepotrzebnie angażuje mechanizmy, które odpowiadają za dostosowanie, co może je długoterminowo osłabić [a teraz spróbuję poszukać jakiegoś źródła wiedzy podkładowej o tym]. O ile są zbyt mocne? Warto spróbować sztukę lub dwie słabszych, po paru tygodniach wzrok młodej osoby powinien się przyzwyczaić. ALE jeśli masz mały astygmatyzm (do 0,25D), to małe powiększenie mocy sferycznej może go korygować, wracam więc do pytania "o ile za mocne".

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-12-07 o 12:11
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 12:32   #3869
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Jesień - jestem po biologii i też mnie bardziej ciągnie w stronę tematów medycznych niż kwiatków i ścieków, szkoda że o tym kierunku dowiedziałam się dopiero w lutym bieżącego roku.
Po biologii? A pracujesz w zawodzie? Bo moja siostra w tym roku kończy biologię i już płacze, że pracy nie znajdzie

Swoją drogą - czyta się Ciebie jak zawodową okulistkę/optometrystkę

W środę na kontroli okulistka powiedziała, że na następnej wizycie (17.12) pokombinuje coś z mocami soczewek, nie wiem czemu coś jej się nie podoba - chce mi chyba zmienić na słabsze, co mnie niezbyt cieszy
Zastanawia mnie, czemu ma służyć badanie pt.: "Na jakim tle pani lepiej widzi: czerwonym czy zielonym?" Pytałam, ale się nie dowiedziałam Tyle wiem, że o jakiś kontrast chyba chodzi
Stary 2008-12-07, 13:03   #3870
Malla
Nie depcze krokusów

Pani Jesień - tutaj specjalistką jest tylko Fiolka, mam nadzieję że nie czyta często wątku o kolorowych soczewkach, bo można się w nim trochę podłamać widząc, jaką samowolkę dziewczyny uprawiają. Po Biologii pracuję w Banku i zajmuję się Bezpieczeństwem operacji internetowych, też na "B". Dużo moich znajomych robi doktorat, ale tylko za granicą ma to sens, w Polsce jest mało placówek z prawdziwego zdarzenia, ludzie są raczej tanią siłą roboczą, która robi za niewielkie pieniądze wtórne eksperymenty.

Radioheadka - na razie mam dla Ciebie 1 nienaukowy link, zwróć uwagę na post administratora.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości