|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
madiya - a w okularach jakie masz?
Kurczę, dziwi mnie to, że wcześniej miałam na lewym oku soczewkę słabszą tylko o 0,25D w porównaniu z obecną, a widziałam znacznie słabiej niż dziś, gdy okulistka przyłożyła mi soczewkę z taką mocą dodatnią...
![]() |
#3902 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie można na siłę nikomu wmuszać ostrzejszego widzenia jeżeli jest to dla niego niekomfortowe, ale nie można też dać za słabych mocy osobie o dużych wymaganiach wzrokowych w imię teorii łagodnych kształtów. Jeżeli Tobie odpowiada takie łagodne widzenie to OK, ja natomiast wolę widzieć maksymalnie ostro. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3903 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ten test z kolorami to test czerwono zielony ![]() ![]() Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2008-12-10 o 23:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3904 |
Nie depcze krokusów
|
fiolka85 - to jak "corneal staining", też się spodziewałam po polsku kosmicznego określenia, a to zwykłe, dosłowne tłumaczenie
![]()
![]() |
#3905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Płacę przez internet ok 50zł za 6 sztuk, czyli 3 pary. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3906 |
Raczkowanie
|
Malla na recepcie na okulary mam dokładnie to samo napisane.
fiolka85 w zasadzie to sama nie byłam pewna, w których szkiełkach lepiej widzę, a pani doktor podpowiedziała mi właśnie, że lepiej dobrać łagodniejsze szkła, no i się zgodziłam, ale chyba jednak wolałabym te mocniejsze, chciałabym tak super ostro widzieć. Teraz widzę dobrze, ale mogłoby być lepiej. A to 0,25D dodaje się do sfery tak? Mam taki plan, że teraz, jak pójdę w sprawie tych soczewek z Ciba Vision, to zabiorę ze sobą opakowanie po obecnych soczewkach, ale dodatkowo zrobię badanie i ewentualnie poproszę o troszkę mocniejsze szkła. A tak się zastanawiam, czy w nowych soczewkać krzywizna i średnica muszą być dokładnie takie same, jak w moich obecnych. Teraz mam krzywiznę 8.5 a średnicę 14.5 i się zastanawiam, czy każda firma soczewek ma takie wartości, czy jakieś inne odpowiadające tym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Nie depcze krokusów
|
madiya - co model, to inne wartości i inaczej się dopasowują do oczu (kwestia różnic w materiale), toryczne są jeszcze w miarę podobne rozmiarami, tzn. mają mniejszy rozrzut niż sferyczne. Moce wyglądają na dobre, jeśli masz identyczne w okularach, co w soczewkach. Wg mnie po prostu źle Ci się układają. Opisz swoje objawy okuliście, o tym dziwnym widzeniu na boki i podwójnym w dół.
![]() |
#3908 |
Przyczajenie
|
@lalaith
Hmm 50 zł za 3 pary czyli starczają na bardzo długo... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3909 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3910 |
Zakorzenienie
|
Ja od dwóch dni noszę zalecone przez panią doktor Ac. Oasys i muszę przyznać,ze jestem bardzo zadowolona
![]() ![]() ![]() Postanowiłam jednak zainwestować w te 2 tygodniowe soczewki.Przynajmniej moje oczy nie będą się dłużej męczyły. |
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj dostałam paczkę z soczewkami i płynem ze sklepu sklep-soczewki.pl. Było to moje 3 zamówienie w tym sklepie i dostałam jedną soczewkę gratis. Miła niespodzianka. Mam nadzieję, że następnym razem też dostanę, to będę miała parę.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3913 |
Zakorzenienie
|
Czy "Biofinity" wymawia się tak, jak się pisze?
![]() ![]() ![]()
#3914 |
Nie depcze krokusów
|
pani-jesień - normalnie, "biofiniti". "Akjuwy" też mnie denerwują
![]()
![]() |
#3915 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, Malla
![]() Jak mi się zachce jechać jutro do kontroli, to zapytam o Biofinity. Ale pewnie mi się nie zachce ( ![]() ![]()
#3916 |
Nie depcze krokusów
|
Biofinity są rzadko dostępne, zapytaj wcześniej czy mają produkty Cooper Vision.
![]() |
#3917 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj byłam u okulisty i mam soczewki
![]() Pani doktor przepisala mi -1, okulary nosze -1,25. podobno w soczewkach powinna być słabsza moce, ale jak czytałam to nie zawsze to się pokrywa u was ![]() Na razie mam "okres probny" mam J&J miesięczne, za tydzien mam sie zgłosić do kontroli. Jestem w soczewkach od 3 godzin i troche czuje takie "łaskotanie" w oku. Okulistka mówiła, ze tak może być, tez tak miałście? Wybaczcie przeczytałam tylko trochę wątku, bo nadrobić taką liczbe postów to ciężko ach, jeszcze takie pytanko (jak pojde do niej to sie bede o to dopytywała) Co jakis czas oczy mi zachodzą jakby mgłą ![]() ![]() Patrze na all jakie sa soczewki w sprzedazy i wpadla mi w rece taka aukcja: http://allegro.pl/item507457629_ultr...zt_gratis.html Stosowałyście może? wiecie czy to coś warte? Wpisywałam w "przeszukaj wątek" hasła, ale nic nie znalazło, jeśli już o tym bylo pisane, nie krzyczcie ![]()
#3918 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja noszę soczewki ok. miesiąca więc to dopiero moje początki, ale takich objawów jak Ty - z łaskotaniem ani z mgłą nie mam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
Zakorzenienie
|
A_K nic się nie bój, wszystko co opisujesz jest najzupełniej normalne, oczy muszą się przyzwyczaić do ciała obcego, u jednych trwa to krócej u innych dłużej, ale przebieg ma podobny.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale podejrzewam, że A_K pisała jednak o Acuvue (pewnie A. Oasys ![]() ![]()
![]() |
#3921 |
Nie depcze krokusów
|
A propos J&J, dostałam podwyżkę, nie będę już nosić Oasys przez miesiąc
![]() Mgły nie miałam na początku noszenia ani potem w trakcie, miałam ją dopiero przy źle dobranych jednodniówkach po paru godzinach, mimo używania kropli. Nie podoba mi się ten objaw. A wymienione soczewki to starsze technologicznie hydrożele reklamowane przez sprzedawcę w taki sposób, by nabierały się osoby, które nie orientują się na rynku. Na Allegro soczewek się nie szuka, tylko u okulisty. Na aukcjach można co najwyżej kupować, gdy już się nosi odpowiedni model, który zalecił lekarz. "Hipercienkość" mnie rozwaliła.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-12-18 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Przyczajenie
|
![]()
Cześć
Noszę miesięczne soczewki Pure Vision. Zgodnie z informacjami na ich temat można je nosić w trybie elastycznym nieprzerwanie przez 30 dni i nocy. Czy jak ja korzystam z soczewek 3-4 dni w tygodniu to czy mogę je nosić dłużej z 6-8 tygodni zamiast 4? ![]() Słyszałam, że pewne dwutygodniowe soczewki JJ większość osób i tak używa przez 4 tygodnie i to sugerują nawet okuliści, także czy tak samo mogę dłużej nosić soczewki Pure Vision? ![]() Oczywiście to pytanie do soczewkowych praktyczek a nie teoretyczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Zakorzenienie
|
Załamałam się
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Napaliłam się na te soczewki, bo do salonu poszłam właściwie dowiedzieć się o cenę szkieł i kiedy ją usłyszałam, to mało trupem nie padłam ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2008-12-19 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 |
Nie depcze krokusów
|
pani-jesień - faktycznie, nieciekawa różnica w wadach, trudno uzyskać podobne widzenie (np. wielkość obrazu) dla obu oczek.
Busia28 - nie, nie można. Co do J&J są kontrowersje, bo miały kiedyś atest miesięczny. PV nigdy nie miały dłuższego. Miesiąc to i tak bardzo dużo, wystarczająco aby materiał się niszczył i osadziły się na nim nieusuwalne płynami syfki. A w trybie przedłużonym i tak można je nosić po konsultacji z okulistą, a nie z własnego widzimisię. To są i tak tanie soczewki.
![]() |
#3925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hmmm... a może bym spróbowała soczewek PureVision? ![]() ![]()
![]() |
#3926 |
Nie depcze krokusów
|
PV mają wysoką, skoro można w nich spać, ale jeśli nie lubisz nadmiaru silikonu, możesz w nich krótko wytrzymać. Na Twoim miejscu sprawdziłabym czy to nie kwestia materiału, może starszej generacji produkty bardziej Ci podejdą albo te Biofinity (może są gdzieś na sztuki).
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-12-19 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edit: Dobra, to jednak sprawdzę PV ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2008-12-19 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3928 |
Raczkowanie
|
ja miałam biofinity na próbę, jak dla mnie żadna rewelacja, oczy mi w nich podsychały tak samo jak w soflens 66, tyle że nie były pełne czerwonych żyłek, lepsze dla mnie są proclear ale nie bez wad niestety, ideału jeszcze nie znalazłam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3929 |
Rozeznanie
|
witam wszystkie posiadaczki soczewek
ja mam dość sporą wadę oczu, ta wada ciągle mi się powiększa, mam już ją od około 7 lat. od 2 lat noszę soczewki ![]()
#3930 |
Nie depcze krokusów
|
atabe_s - jeśli było mniej żyłek, to dobrze o nich świadczy, ja niestety mam cały czas widoczne, już nawet nie zwracam na to uwagi
![]() chitty - hello ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.