Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-10, 22:45   #3901
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

madiya - a w okularach jakie masz?

Kurczę, dziwi mnie to, że wcześniej miałam na lewym oku soczewkę słabszą tylko o 0,25D w porównaniu z obecną, a widziałam znacznie słabiej niż dziś, gdy okulistka przyłożyła mi soczewkę z taką mocą dodatnią...
Stary 2008-12-10, 23:37   #3902
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madiya Pokaż wiadomość
fiolka85 właśnie pani doktor, która dobierała mi soczewki na badaniu powiedziała mi, że lepiej dobrać soczewki o takiej mocy, żeby widzieć w nich "łagodnie" a nie "agresywni" jak się wyraziła. Przy odczytywaniu liter w jednych szkiełkach widziałam tak super ostro "agresywnie", że aż światło tablicy po oczach mi biło a w drugich litery były mnie wyraźne. No i właśnie lekarka przepisała mi te słabsze szkła.
No wiesz to jest kwestia indywidualna, soczewki mają spełniać oczekiwania użytkownika. Takie rzeczy wychodzą w trakcie badania, jedni jak im się dołoży 0,25D to z uśmiechem na twarzy mówią, że wreszcie jest wyraźnie a inni z grymasem stwierdzają, że teraz to aż razi po oczach. No i od razu wiadomo co robić.
Nie można na siłę nikomu wmuszać ostrzejszego widzenia jeżeli jest to dla niego niekomfortowe, ale nie można też dać za słabych mocy osobie o dużych wymaganiach wzrokowych w imię teorii łagodnych kształtów.
Jeżeli Tobie odpowiada takie łagodne widzenie to OK, ja natomiast wolę widzieć maksymalnie ostro.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-10, 23:40   #3903
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
madiya - a w okularach jakie masz?

Kurczę, dziwi mnie to, że wcześniej miałam na lewym oku soczewkę słabszą tylko o 0,25D w porównaniu z obecną, a widziałam znacznie słabiej niż dziś, gdy okulistka przyłożyła mi soczewkę z taką mocą dodatnią...
No ale pisałaś, że dziś to badanie było z odległości ok 3m , a to zbyt mała odleglość żeby dobrze ocenić widzenie na dal. Może gdybyś spojrzała na coś w większej odległości to być zauważyła większą różnicę

A ten test z kolorami to test czerwono zielony (optometryści to bardzo praktyczni ludzie, wymyślają logiczne nazwy łatwe do zapamiętania .)

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2008-12-10 o 23:43
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 07:00   #3904
Malla
Nie depcze krokusów

fiolka85 - to jak "corneal staining", też się spodziewałam po polsku kosmicznego określenia, a to zwykłe, dosłowne tłumaczenie Wydaje mi się, że to były 3m, bo gabinet nie był duży, a i tablica miała mniej, bo 10 rzędów (zwykle 11 czy 12 nie widzę, bo znaczki są po prostu za małe). Pamiętam, że w małych gabinetach czytałam przez lustro - nie wiem czy po to, by zwiększyć odległość, czy aby nie przeczytać wcześniej tablicy i jej nie zapamiętać, co mi się zdarzało, jak byłam młodsza i miałam małą wadę, której byłam świadoma. Wolę widzieć ostro, zwłaszcza że zazwyczaj jak miałam łagodniejsze okulary, to po paru tygodniach już widziałam gorzej, a teraz widzę tak samo jak na początku roku.
Stary 2008-12-11, 08:33   #3905
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxXDxxx Pokaż wiadomość
Hmm a moge wiedziec ile placisz ok. za soczewki kwartalne i czy zdaja egzamin te kwartalne? :P
Nie rozumiem, jaki egzamin? Mówię że je noszę bo w nich najlepiej się czuję. Wypróbowałam całe mnóstwo miesięcznych m.in. J&J Advance i Oasysy, O2 i Air Optixy, B&L Soflens59 i PureVision, Zeissy, Proclear Compatimbiles (te dwa ostatnie z miesięcznych zdecydowanie najlepsze) oraz całe mnóstwo jednodniówek, ale kwartalne Soflens38 biją wszystkie na głowę. Pewnie dlatego że są nisko uwodnione i nie "wysysają" dodatkowo łez z oka jak to się zdarzało w innych soczewkach, przez co miewałam w nich problemy z suchym okiem. W kwartalnych mi się to nie zdarza.
Płacę przez internet ok 50zł za 6 sztuk, czyli 3 pary.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 10:52   #3906
madiya
Raczkowanie

Malla na recepcie na okulary mam dokładnie to samo napisane.

fiolka85 w zasadzie to sama nie byłam pewna, w których szkiełkach lepiej widzę, a pani doktor podpowiedziała mi właśnie, że lepiej dobrać łagodniejsze szkła, no i się zgodziłam, ale chyba jednak wolałabym te mocniejsze, chciałabym tak super ostro widzieć. Teraz widzę dobrze, ale mogłoby być lepiej.
A to 0,25D dodaje się do sfery tak? Mam taki plan, że teraz, jak pójdę w sprawie tych soczewek z Ciba Vision, to zabiorę ze sobą opakowanie po obecnych soczewkach, ale dodatkowo zrobię badanie i ewentualnie poproszę o troszkę mocniejsze szkła. A tak się zastanawiam, czy w nowych soczewkać krzywizna i średnica muszą być dokładnie takie same, jak w moich obecnych. Teraz mam krzywiznę 8.5 a średnicę 14.5 i się zastanawiam, czy każda firma soczewek ma takie wartości, czy jakieś inne odpowiadające tym
madiya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 11:11   #3907
Malla
Nie depcze krokusów

madiya - co model, to inne wartości i inaczej się dopasowują do oczu (kwestia różnic w materiale), toryczne są jeszcze w miarę podobne rozmiarami, tzn. mają mniejszy rozrzut niż sferyczne. Moce wyglądają na dobre, jeśli masz identyczne w okularach, co w soczewkach. Wg mnie po prostu źle Ci się układają. Opisz swoje objawy okuliście, o tym dziwnym widzeniu na boki i podwójnym w dół.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-11, 16:25   #3908
xxxXDxxx
Przyczajenie

@lalaith
Hmm 50 zł za 3 pary czyli starczają na bardzo długo... około 9 miesiecy... Też własnie chce kupic soczewki poniewaz nie nawidze okularow i nie chce w nich chodzic...Kupilem okulary dalem ok 400 zł i malo kiedy je zakladam, a nie chce zeby popsul mi sie wzrok do konca
xxxXDxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 21:37   #3909
radioheadka
Zadomowienie

Cytat:
Radioheadka - nie zgadzam się z założeniem z góry, że się nie przyzwyczaisz. U krótkowidzów faktycznie jest tak, że dość łatwo (zwłaszcza młodych) da się ich przyzwyczaić do zbyt mocnych szkieł, ale ich noszenie nie jest dobre, bo niepotrzebnie angażuje mechanizmy, które odpowiadają za dostosowanie, co może je długoterminowo osłabić [a teraz spróbuję poszukać jakiegoś źródła wiedzy podkładowej o tym]. O ile są zbyt mocne? Warto spróbować sztukę lub dwie słabszych, po paru tygodniach wzrok młodej osoby powinien się przyzwyczaić. ALE jeśli masz mały astygmatyzm (do 0,25D), to małe powiększenie mocy sferycznej może go korygować, wracam więc do pytania "o ile za mocne".
Malla bardzo Ci dziękuję Dr dokładnie nie sprecyzował ile powinnam wg komputera mieć, jednak szacuję, że o,25 za mocne, więc niewiele...Jeśli chodzi o ten astygmatyzm, to on jest na drugim oku...Spróbuję kupić jednak ćwiartkę słabszą soczewkę, zobaczymy czy się przyzwyczaję...
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 21:46   #3910
witch_18
Zakorzenienie

Ja od dwóch dni noszę zalecone przez panią doktor Ac. Oasys i muszę przyznać,ze jestem bardzo zadowolona Nie czuję ich w oczach,nie mam wiecznego wrażenia,że coś mi wpadło do oka albo jakby mi ktoś piaskiem sypnął Oczywiście ostrość widzenia też się poprawiła po zwiększeniu mocy
Postanowiłam jednak zainwestować w te 2 tygodniowe soczewki.Przynajmniej moje oczy nie będą się dłużej męczyły.
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 06:28   #3911
betig1975
Wtajemniczenie

Wczoraj dostałam paczkę z soczewkami i płynem ze sklepu sklep-soczewki.pl. Było to moje 3 zamówienie w tym sklepie i dostałam jedną soczewkę gratis. Miła niespodzianka. Mam nadzieję, że następnym razem też dostanę, to będę miała parę. Bo co ja zrobię z jedną soczewką
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 15:45   #3912
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxXDxxx Pokaż wiadomość
@lalaith
Hmm 50 zł za 3 pary czyli starczają na bardzo długo... około 9 miesiecy... Też własnie chce kupic soczewki poniewaz nie nawidze okularow i nie chce w nich chodzic...Kupilem okulary dalem ok 400 zł i malo kiedy je zakladam, a nie chce zeby popsul mi sie wzrok do konca
Ja kupiłam okulary za 650zł i nic w nich nie widzę
Stary 2008-12-16, 16:45   #3913
pani-jesień
Zakorzenienie

Czy "Biofinity" wymawia się tak, jak się pisze? Zawsze mam problemy z tymi cholernymi nazwami (Wymowa "Acuvue" do tej pory jest dla mnie zagadką )
Stary 2008-12-16, 19:01   #3914
Malla
Nie depcze krokusów

pani-jesień - normalnie, "biofiniti". "Akjuwy" też mnie denerwują
Stary 2008-12-16, 20:28   #3915
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
pani-jesień - normalnie, "biofiniti". "Akjuwy" też mnie denerwują
Dzięki, Malla
Jak mi się zachce jechać jutro do kontroli, to zapytam o Biofinity. Ale pewnie mi się nie zachce (), coś czuję, że po prostu zainwestuję w nowe oprawki i chyba to nawet wolę niż kolejne podejście do kontaktów, trochę się do tego zraziłam
Stary 2008-12-16, 21:23   #3916
Malla
Nie depcze krokusów

Biofinity są rzadko dostępne, zapytaj wcześniej czy mają produkty Cooper Vision.
Stary 2008-12-17, 17:55   #3917
A_K
Raczkowanie

GG do A_K

Dzisiaj byłam u okulisty i mam soczewki
Pani doktor przepisala mi -1, okulary nosze -1,25. podobno w soczewkach powinna być słabsza moce, ale jak czytałam to nie zawsze to się pokrywa u was
Na razie mam "okres probny" mam J&J miesięczne, za tydzien mam sie zgłosić do kontroli. Jestem w soczewkach od 3 godzin i troche czuje takie "łaskotanie" w oku.
Okulistka mówiła, ze tak może być, tez tak miałście?
Wybaczcie przeczytałam tylko trochę wątku, bo nadrobić taką liczbe postów to ciężko
ach, jeszcze takie pytanko (jak pojde do niej to sie bede o to dopytywała) Co jakis czas oczy mi zachodzą jakby mgłą Musze mrugnąc i wtedy jest juz ok, czy to się zalicza do normalnych rzeczy ? Czy mam już się bać?
Patrze na all jakie sa soczewki w sprzedazy i wpadla mi w rece taka aukcja: http://allegro.pl/item507457629_ultr...zt_gratis.html

Stosowałyście może? wiecie czy to coś warte?
Wpisywałam w "przeszukaj wątek" hasła, ale nic nie znalazło, jeśli już o tym bylo pisane, nie krzyczcie
Stary 2008-12-18, 08:29   #3918
tangerynka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez A_K Pokaż wiadomość
Na razie mam "okres probny" mam J&J miesięczne, za tydzien mam sie zgłosić do kontroli. Jestem w soczewkach od 3 godzin i troche czuje takie "łaskotanie" w oku.
Okulistka mówiła, ze tak może być, tez tak miałście?
Wybaczcie przeczytałam tylko trochę wątku, bo nadrobić taką liczbe postów to ciężko
ach, jeszcze takie pytanko (jak pojde do niej to sie bede o to dopytywała) Co jakis czas oczy mi zachodzą jakby mgłą Musze mrugnąc i wtedy jest juz ok, czy to się zalicza do normalnych rzeczy ? Czy mam już się bać?
A jakie to są J&J miesięczne? Jak się nazywają? Bo nie wiedziałm że J&J robi miesięczne.

Ja noszę soczewki ok. miesiąca więc to dopiero moje początki, ale takich objawów jak Ty - z łaskotaniem ani z mgłą nie mam.
tangerynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 08:41   #3919
lalaith
Zakorzenienie

A_K nic się nie bój, wszystko co opisujesz jest najzupełniej normalne, oczy muszą się przyzwyczaić do ciała obcego, u jednych trwa to krócej u innych dłużej, ale przebieg ma podobny.
Stary 2008-12-18, 15:18   #3920
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tangerynka Pokaż wiadomość
A jakie to są J&J miesięczne? Jak się nazywają? Bo nie wiedziałm że J&J robi miesięczne.
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to Surevue... One chyba są miesięczne
Ale podejrzewam, że A_K pisała jednak o Acuvue (pewnie A. Oasys ), wielu okulistów ma dziwny zwyczaj wciskania ludziom, że te soczewki są miesięczne
Stary 2008-12-18, 20:17   #3921
Malla
Nie depcze krokusów

A propos J&J, dostałam podwyżkę, nie będę już nosić Oasys przez miesiąc Tak, tylko Surevue są stricte miesięczne, ale już ich nie produkują, można co najwyżej kupić resztki.

Mgły nie miałam na początku noszenia ani potem w trakcie, miałam ją dopiero przy źle dobranych jednodniówkach po paru godzinach, mimo używania kropli. Nie podoba mi się ten objaw.

A wymienione soczewki to starsze technologicznie hydrożele reklamowane przez sprzedawcę w taki sposób, by nabierały się osoby, które nie orientują się na rynku. Na Allegro soczewek się nie szuka, tylko u okulisty. Na aukcjach można co najwyżej kupować, gdy już się nosi odpowiedni model, który zalecił lekarz. "Hipercienkość" mnie rozwaliła.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-12-18 o 20:20
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 13:41   #3922
Busia28
Przyczajenie

Red face Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cześć

Noszę miesięczne soczewki Pure Vision. Zgodnie z informacjami na ich temat można je nosić w trybie elastycznym nieprzerwanie przez 30 dni i nocy. Czy jak ja korzystam z soczewek 3-4 dni w tygodniu to czy mogę je nosić dłużej z 6-8 tygodni zamiast 4?

Słyszałam, że pewne dwutygodniowe soczewki JJ większość osób i tak używa przez 4 tygodnie i to sugerują nawet okuliści, także czy tak samo mogę dłużej nosić soczewki Pure Vision?

Oczywiście to pytanie do soczewkowych praktyczek a nie teoretyczek
Busia28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 14:11   #3923
pani-jesień
Zakorzenienie

Załamałam się Byłam zapytać o Biofinity i się dowiedziałam, że nie ma, oczywiście Pani powiedziała, że nie zna salonu we Wrocławiu, który by sprzedawał te soczewki. Chyba, że na zamówienie. A ja zamawiać w salonie nie będę, bo to mi się nie opłaca, wolę przez neta, jeżeli już Ale zamówienie też mi się właściwie nie opłaca, bo ja chcę tylko jedną parę na spróbowanie. Moi rodzice jadą do Dublina na 5 dni, chyba poproszę ich, żeby kupili mi tam te Biofonity, może tak się bardziej opłaca Wypróbuję je sobie, pójdę do okulisty, zapytam czy pasują i może to będzie strzał w 10

Napaliłam się na te soczewki, bo do salonu poszłam właściwie dowiedzieć się o cenę szkieł i kiedy ją usłyszałam, to mało trupem nie padłam Mam dużą różnicę dioptrii między lewym a prawym okiem (L: -1,75 sfera; P: -4,25 sfera i -0,5 cylinder) i trzeba zrobić jakąś kombinację z pocienianiem, dogrubianiem, zmianą parametrów, więc w sumie szkła kosztowałyby mnie 600 zł A jeszcze oprawki, jeszcze robocizna - nie dam przecież 1000 zł na okulary W moim przypadku najlepszym rozwiązaniem są jednak soczewki kontaktowe, potwierdziła mi to pani w salonie, załamka

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-12-19 o 21:50
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 19:17   #3924
Malla
Nie depcze krokusów

pani-jesień - faktycznie, nieciekawa różnica w wadach, trudno uzyskać podobne widzenie (np. wielkość obrazu) dla obu oczek.

Busia28 - nie, nie można. Co do J&J są kontrowersje, bo miały kiedyś atest miesięczny. PV nigdy nie miały dłuższego. Miesiąc to i tak bardzo dużo, wystarczająco aby materiał się niszczył i osadziły się na nim nieusuwalne płynami syfki. A w trybie przedłużonym i tak można je nosić po konsultacji z okulistą, a nie z własnego widzimisię. To są i tak tanie soczewki.
Stary 2008-12-19, 21:50   #3925
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
pani-jesień - faktycznie, nieciekawa różnica w wadach, trudno uzyskać podobne widzenie (np. wielkość obrazu) dla obu oczek.
No właśnie
Hmmm... a może bym spróbowała soczewek PureVision? Z tego co widzę, przepuszczalność tlenu nie jest aż tak tragicznie niska (strasznie się boję niskiej przepuszczalności O2...) Już sama nie wiem, co robić...
Stary 2008-12-19, 21:59   #3926
Malla
Nie depcze krokusów

PV mają wysoką, skoro można w nich spać, ale jeśli nie lubisz nadmiaru silikonu, możesz w nich krótko wytrzymać. Na Twoim miejscu sprawdziłabym czy to nie kwestia materiału, może starszej generacji produkty bardziej Ci podejdą albo te Biofinity (może są gdzieś na sztuki).

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-12-19 o 22:00
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 22:03   #3927
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
PV mają wysoką, skoro można w nich spać, ale jeśli nie lubisz nadmiaru silikonu, możesz w nich krótko wytrzymać.
Hmmm... Bardzo możliwe, że moja nietolerancja AirOptixów była spowodowana nadmiarem silikonu... A jeśli tak, to nie ma sensu próbować PV? Najbardziej mnie korcą Biofinity, mają świetne parametry i bardzo dobre opinie, tak bym chciała, żeby mi podpasowały...

Edit: Dobra, to jednak sprawdzę PV Tym bardziej, że nie są drogie...

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-12-19 o 22:04
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-20, 13:37   #3928
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

ja miałam biofinity na próbę, jak dla mnie żadna rewelacja, oczy mi w nich podsychały tak samo jak w soflens 66, tyle że nie były pełne czerwonych żyłek, lepsze dla mnie są proclear ale nie bez wad niestety, ideału jeszcze nie znalazłam
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-20, 14:02   #3929
chitty
Rozeznanie

witam wszystkie posiadaczki soczewek
ja mam dość sporą wadę oczu, ta wada ciągle mi się powiększa, mam już ją od około 7 lat. od 2 lat noszę soczewki zwykłe, nie koloryzujące.

wymianka.

tylko w weekendy.

chitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-21, 16:44   #3930
Malla
Nie depcze krokusów

atabe_s - jeśli było mniej żyłek, to dobrze o nich świadczy, ja niestety mam cały czas widoczne, już nawet nie zwracam na to uwagi

chitty - hello a jakie nosisz?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości