Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-22, 06:36   #3931
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

no tak to dobrze świadczy o biofinity, ale niestety suchość oczu mi przeszkadzała, szybko czułam soczewkę na oku, a w proclear nie ma żyłek i tak szybko mi oczy nie wysychają, chociaż niestety ostatnio coraz bardziej :-( czas na wizytę kontrolną u okulistki
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-22, 06:40   #3932
pani-jesień
Zakorzenienie

Zamówiłam sobie parę soczewek Biofinity, tutaj -> klik!
Zastanawiam się jednak czy dobrze zrobiłam, bo są podstępnie i podejrzanie tanie

Ja też mam widoczne żyłki w oczach, odkąd pamiętam, u mnie w rodzinie to normalne. Zapytam jednak o nie okulistkę przy następnej wizycie Czy nie sądzi, że mogą mi od soczewek pękać, wrastać etc.

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-12-22 o 09:57
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-22, 18:32   #3933
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atabe_s Pokaż wiadomość
no tak to dobrze świadczy o biofinity, ale niestety suchość oczu mi przeszkadzała, szybko czułam soczewkę na oku, a w proclear nie ma żyłek i tak szybko mi oczy nie wysychają, chociaż niestety ostatnio coraz bardziej :-( czas na wizytę kontrolną u okulistki
Radziłabym Ci wypróbować Optimy czyli Soflens38 B&L. Są to jedyne soczewki w których w ogóle nie schną mi oczy, we wszystkich innych mam problem suchego oka. I też z pozostałych Proclear są najlepsze, ale Optimy biją i je. Dla suchych oczu są rewelacyjne!

Malla rozmawiałam z okulistką nt tych żyłek. Wg niej nie chodzi o to żeby nie były widoczne, tylko żeby była "prawidłowa siatka żyłek". Ja to rozumiem tak, że one mają jakieś swoje miejsce, a jak się pojawiają tam gdzie nie powinny to wtedy jest źle. Ja mam właśnie taką "prawidłową siatkę". Buziaki!
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-22, 18:48   #3934
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny, a ja mam jeszcze pytanie z innej beczki. Co ile zmieniacie tusze do rzęs? Bo ja się maluję codziennie, a moje oba tusze mają już ponad rok i ciągle jest ich dosyć sporo i nie są jakieś zaschnięte.. Zastanawiam się czy mimo to nie powinnam ich wyrzucić i sprawić sobie nowego tuszu? Czy taki ponad roczny tusz może mnie podrażniać czy coś, czy nie jest przeterminowany?
Stary 2008-12-22, 19:13   #3935
Malla
Nie depcze krokusów

Teoretycznie powinno się wymieniać co kilka miesięcy, ale ja w tyle nigdy nie zużywam kolorówek. Proponuję przy każdej chorobie oczu.

Mam nadzieję, że moja siatka żyłek jest prawidłowa Chciałabym mieć bielutkie gałki jak niektórzy, a tu ani tęczówki ładne, ani gałki czyste...

Używam teraz Hylo-Care. Są ok, ale bez rewelacji. Plus za brak konserwantów. Trochę zacina mi się pompka, co nie zdarzyło mi się w Hylo-Comod, ale to może kwestia przyzwyczajenia. Kropelki są małe, nie wylewają się z oczu, co ma znaczenie, gdy oczy są pomalowane. Ostatnio mam niewielką potrzebę używania, bardziej profilaktycznie je stosuję po założeniu i po zdjęciu soczewek. Polecam.

Bardzo tanie te Biofinity! Ale wyprzedaż rządzi się swoimi prawami, może to ze zwrotów, opakowania były niekompletne itp, a może ktoś ze sklepu to czyta i widzi, jak ciężko kupić je na sztuki w sklepach, więc robi nam na Gwiazdkę prezent
Stary 2008-12-23, 01:10   #3936
Iwonalodz
Zakorzenienie

Ja tusze zmieniam, co 2,3 m-ce i tez maluję się codziennie.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-23, 11:18   #3937
lalaith
Zakorzenienie

Malla przy każdej chorobie oczu to brzmi jakbym ciągle jakieś choroby miała, a tak nie jest Przecież takie coś zdarza się sporadycznie więc żadko bym te tusze musiała wymieniać (odpukać). Zwykle wymieniam jak dostanę nowy od kogoś w prezencie (a to też rzadkość)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-23, 13:56   #3938
Alauka
Raczkowanie

Witam.
Mam pytanko
Nigdy nie miałam szkieł kontaktowych czy soczewek, chciałabym nosić, ale nic na ten temat nie wiem......
Byłam kilka m-cy temu prywatnie u okulisty, ale to była jakaś poraznka, nic się nie dowiedziałam

pracuję przy komputerze, prowadzę auto, mam w jednym oku -1,5 a w drugim -0,5 czy moge nosić szkła? jeśli tak to jakie?
Proszę o pomoc! w okularach strasznie źle się czuje
Stary 2008-12-23, 14:43   #3939
adela50
Wtajemniczenie

mozesz nosic szkiełka ale musi ci je okulista dopasowac, bo jam inna wade a inne soczewki nosze i widze
adela50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-23, 14:51   #3940
Alauka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adela50 Pokaż wiadomość
mozesz nosic szkiełka ale musi ci je okulista dopasowac, bo jam inna wade a inne soczewki nosze i widze
no właśnie tego się obawiałam.... poszłam do najgorszego okulisty jakiego tylko mogłam ale dowiedziałam się o tym po fakcie. Straciłam tylko kasę na wizytę i dalej nic nie wiem....
myślałam, ze mogę kupić z taką mocą jak okulary że sama sobie dobiorę tylko dowiem się co i jak w pielęgnacji, zakładaniu itd...
Stary 2008-12-23, 15:07   #3941
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Bardzo tanie te Biofinity! Ale wyprzedaż rządzi się swoimi prawami, może to ze zwrotów, opakowania były niekompletne itp, a może ktoś ze sklepu to czyta i widzi, jak ciężko kupić je na sztuki w sklepach, więc robi nam na Gwiazdkę prezent
Dobre Ja obstawiam niezbyt długi termin przydatności - chcą się pozbyć Biofinitów nim się przeterminują
Stary 2008-12-23, 17:10   #3942
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Radziłabym Ci wypróbować Optimy czyli Soflens38 B&L. Są to jedyne soczewki w których w ogóle nie schną mi oczy, we wszystkich innych mam problem suchego oka. I też z pozostałych Proclear są najlepsze, ale Optimy biją i je. Dla suchych oczu są rewelacyjne!
w takim razie następnym zakupem będą właśnie Soflens38, może te będą moje naj oczywiście pod kontrolą okulisty
w okularach wogóle nie mam problemu suchych oczu, tylko jak założę soczewki i mam wrażenie że po kilku miesiącach noszenia soczewek en problem jest zdecydowanie większy niż na początku
jak wypróbuję soflens38 to dam znać czy służą moim oczom
Stary 2008-12-23, 19:41   #3943
Malla
Nie depcze krokusów

lalaith - wiem, że nie chorujesz, więc to znaczy, że odpada przejmowanie się terminem tuszu

pani-jesień - biorąc pod uwagę, że weszły w tym roku na rynek polski, to ważność mają co najmniej do 2010r.
Stary 2008-12-23, 20:41   #3944
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
pani-jesień - biorąc pod uwagę, że weszły w tym roku na rynek polski, to ważność mają co najmniej do 2010r.
No tak - pewnie racja. Ale dało mi do myślenia to, że przy innych wyprzedawanych soczewkach jest podkreślone, że mają jeszcze długi termin przydatności, a przy Biofinitach takiego tekstu nie ma
Stary 2008-12-23, 21:03   #3945
Malla
Nie depcze krokusów

Jak dostaniesz, to daj znać.
Stary 2008-12-23, 21:09   #3946
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Jak dostaniesz, to daj znać.
Jasne, że dam znać Tylko nie wiem, kiedy to nastąpi, bo napisali mi, że nie posiadają na stanie moich mocy (cholerne ćwiartki) i muszę czekać
Stary 2008-12-24, 11:43   #3947
Aisza25
Przyczajenie

Mam pytanie do osób którym od noszenia soczewek robią się widoczne żyłki. Powiedzcie gdzie wam się te żyłki robią? Bo mi się robią na białku od wewnętrznej strony twarzy- tej stronie białka bliżej nosa. Pozatym zauważyłam, że żyłki widać mi tylko w dniu w którym robię sobie przerwę w noszeniu soczewek. Czy widoczne żyłki są groźne? O czym to świadczy? Noszę Acuvue Advance Hydraclear + płyn Renu. Może poradzicie mi jakieś dobre kropelki którch bym używała w dniu przerwy od soczewek. Od soczewek odpoczywam średnio 2 dni w tygodniu, zazwyczaj środa + niedziela. Jeśli ma to znaczenie to palę papierosy.
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-24, 19:47   #3948
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atabe_s Pokaż wiadomość
w takim razie następnym zakupem będą właśnie Soflens38, może te będą moje naj oczywiście pod kontrolą okulisty
w okularach wogóle nie mam problemu suchych oczu, tylko jak założę soczewki i mam wrażenie że po kilku miesiącach noszenia soczewek en problem jest zdecydowanie większy niż na początku
jak wypróbuję soflens38 to dam znać czy służą moim oczom
Tylko z tymi soczewkami jest trochę problem, bo są starszej generacji, a okuliści zdecydowanie wolą wciskać wszystkim nowości, które choć zdrowsze dla oczu nie zawsze lepiej się noszą, czy dadzą w ogóle nosić czego ja jestem przykładem.
Ale w tych soczewkach praktycznie kropli używam tylko rano i wieczór profilaktycznie, w każdych innych musiałam po kilka razy dziennie.

Cytat:
lalaith - wiem, że nie chorujesz, więc to znaczy, że odpada przejmowanie się terminem tuszu
No tak całkiem to niestety nie, ale teraz łykam suplementy i mam nadzieję że przestanę całkiem..
Odkryłam ostatnio super okład na oczy: z herbatki lipowej! Znalazłam na wizażu że ma takie właściwości: działanie osłaniające, łagodzące, kojące, zwęża naczynka, likwiduje zaczerwienienia i podrażnienia. Pierwsze wrażenie: szok, ta herbatka jest tłusta. Drugie: okład fajniejszy niż herbata, rumianek czy świetlik, których używałam do tej pory.
Stary 2008-12-25, 09:26   #3949
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

ale akurat moja pani okulistka pytała się mnie jakie chcę soczewki: miesięczne czy kwartalne B&L, oczywiście polecała bardziej miesięczne jako nowocześniejsze ale mówiła że jak finansowo za drogo to mogę kwartalne nosić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-28, 10:44   #3950
pani-jesień
Zakorzenienie

Rany, jaką dziś traumę przeżyłam! Założyłam rano soczewkę na lewe oko, ale mimo tego nadal byłam "ślepakiem", więc doszłam do wniosku, że nie ułożyła się jak należy - zamknęłam powiekę i lekko ją potarłam, żeby scentrować soczewkę. Ale nic to nie dało. Po prostu nic nie widziałam. Ani z daleka, ani z bliska Próbowałam ją zdjąć, niestety, nie udawało mi się to. Nie miałam w ogóle pojęcia czy mam tę soczewkę na oku, czy może gdzieś mi "popłynęła". W lusterku nie mogłam jej dojrzeć, czułam jakieś uwieranie - ale soczewki ciągle mnie uwierają, więc nie było to dla mnie wskazówką czy jest na swoim miejscu, czy nie. Ryczałam jak bóbr ze strachu, zadzwoniłam do TŻ z prośbą o ratunek (mieszka dosłownie 100 m ode mnie), ale nim przybył, udało mi się ściągnąć to cholerstwo. Soczewka była na oku, ale z niewiadomych względów ciężko mi się ją ściągało, tak jakby przykleiła się do oka

Wydaje mi się, że moja ślepota po założeniu soczewki była spowodowana tym, że pomyliłam lewą z prawą - pewnie źle je włożyłam do pojemniczka i zamiast na lewe oko założyć -1,75, założyłam -4,75 Ale nie upewniłam się co do tego, bo prostu się boję, przysięgłam sobie, że już nie założę soczewek na oczy, koszmar

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-12-28 o 11:18
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 22:24   #3951
Lucid Dream
Przyczajenie

Witam ponownie drogie Panie (jak ktos nie pamieta, to facetem jestem;P ) Myślałem ze to juz koniec moich problemów z soczewkami, a jednak nie:P

Ostatnio miałem jakieś pytanie dotyczące soczewek jednodniowych. Teraz również mam pytanie z nimi związane. Nie były mi wczesniej potrzebne, teraz są i bardzo zalezy mi na czasie Normalnie nosze soczewki Acuvue Advance Hydraclear -1.75 , krzywizna 8,7 srednica 14,0mm . No i chciałem sobie zamówić soczewki 1 dniowe Acuvue Moist , ale na allegro i na innych stronach gdzie mozna kupic soczewki nie ma takich o srednicy 14mm i krzywiznie 8,7. Są tylko krzywizny 8,5 / 9,0 i srednica bodajze 14,2mm. W ogóle szukałem i nie ma 1 dniowych o 'moich parametrach'. Moje pytanie w związku z tym jest następujące: czy jak te soczewki będą noszone okazyjnie to nic nie stoi na przeszkodzie zebym je zamówił i nosił? (te o krzywiznie 8,5). One mi sa potrzebne na środe^^ wiem mogłem to zrobić wczesniej, no ale cóż zdarza sie tak:P

Znalazłem za to coś ciekawego:P
http://www.kontaktowe.pl/index.php?p...duct&prod_id=4
Acuvue2 - mozna nosic w trybie night&Day a mi zalezy zeby chociaz ta jedną noc nie sciągac tych soczewek, ale nigdy nie nosiłen takich, zawsze sciagam przed snem. Czy bez konsultacji z lekarzem moge tak sobie przez 1 noc przespac w nich, a reszte juz nosic normalnie (2 tygodnie?) Bo one przynamniej maja krzywizne 8,7 :P
Bardzo proszę o możliwie jak naszybsza odpowiedź )
Lucid Dream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-29, 12:58   #3952
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Ja od dwóch dni noszę zalecone przez panią doktor Ac. Oasys i muszę przyznać,ze jestem bardzo zadowolona Nie czuję ich w oczach,nie mam wiecznego wrażenia,że coś mi wpadło do oka albo jakby mi ktoś piaskiem sypnął
Ja w takich soczewkach 3 dzień- jestem zachwycona!
Zdecydowałam się na 2 tygodniowe.
NIC, po prostu NIC nie czuję że mam cokolwiek na oku. lekarka mi jak założyła to od pierwszej chwili pełen komfort choć przygotowałam się na tortury przyzwyczajania się że mam coś w oku. A ty NIC, zadnego dyskomfortu.
Okulary niech spadają w życiu juz z tym badziewiem nie będe się męczyć, wolę ślepa chodzić.

Tylko zdejmować na początku nie umiałam, nie umiałam sobie soczewki z oka wydłubać z 15 minut siedziałam z panią doktor az w końcu na chama soczewkę z oka "wytarłam", ale teraz już mam sposób.
Bosz, jaka wygoda w końcu

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-29, 15:21   #3953
lalaith
Zakorzenienie

LucidDream nie ma czegoś takiego jak "Twoje parametry". Każde soczewki mają inne parametry i to że nosisz soczewki jakiejś firmy o pewnych parametrach nie znaczy to wcale że innej firmy o tych samych parametrach będą na Ciebie dobre. Dlatego każdą zmianę firmy i parametrów soczewek musisz konsultować z okulistą.
Stary 2008-12-29, 20:54   #3954
Malla
Nie depcze krokusów

Aisza25 - biorąc pod uwagę, jak łatwo jest odciągnąć dolną powiekę, a ciężko górną, widzę wyraźniejsze żyłki tylko u dołu i po stronie przynosowej, cały czas te samek, po 1 z każdej strony. Reszta żyłek, choć widoczna, to nie rzuca mi się w oczy, tylko te są bardzo wyraźne. Wrzuć "krople" w "przeszukaj ten wątek", to znajdziesz multum opinii.

Pani Jesień - masz już Biofinity? Gdy czasem przez przypadek założę na chwilę okulary mimo soczewek (przyzwyczajenie, heh), to też w nich nic nie widzę, więc to całkiem możliwe, że założyłaś nie na to oko co trzeba. Żeby się upewnić, lepiej na słabsze oko załóż tę drugą, będziesz widzieć jak w za słabych okularach, ale przynajmniej z bliska będzie ok, co ułatwi zdjęcie.

Lucid Dream - nie wiem po co tyle kombinujesz? Advance miały kiedyś atest na okazyjne spanie, podobnie jak obecnie Oasys (czyli tydzień bez przerwy lub 2 tygodnie ze ściąganiem na noc). Wycofano go, gdy te drugie weszły na rynek, ale kompletnie niezrozumiałe dla mnie jest, jakim cudem utrzymano go dla hydrożelowych, nie przepuszczających zbyt dużo tlenu Acuvue2... Ich kupno byłoby dla Ciebie uwstecznieniem. A już zdecydowanie nie polecam zakładania po raz pierwszy nowych soczewek w dniu, na który zostały przeznaczone, można się na tym strasznie przejechać. Nie wypadną Ci oczy, gdy założysz je wieczorem przed imprezą, a zdejmiesz lub wyrzucisz (nawet wyrzucenie wyjdzie Ci taniej niż kupienie nowych plus przesyłka) nad ranem jak się skończy, sumarycznie będziesz je mieć na oczach tyle samo godzin, co normalnie za dnia, gdy zakładasz rano, a ściągasz wieczorem, tyle tylko, że noc zamieni się z dniem. Jeśli wcześniej nie spałeś w soczewkach, to nie polecam, dodatkowo oczy dobije dym papierosowy, alkohol i zmęczenie. Jak urwie Ci się film lub nie będziesz w stanie zdjąć, to rano soczewki wyrzuć albo chociaż wyczyść dokładnie mechanicznie i zrób sobie kilka dni przerwy od nich, zmieniając codziennie płyn.

cava - gratuluję, mnie pierwszy raz samodzielne zdjęcie zajęło 4 godziny, a drugie 1,5!
Stary 2008-12-30, 12:12   #3955
cava
Zakorzenienie

Cytat:
cava - gratuluję, mnie pierwszy raz samodzielne zdjęcie zajęło 4 godziny, a drugie 1,5!
dzięki sama jestem zaskoczona jak gładko poszło.

A co z tymi kroplami do oczu? Ja żadnych nie dostałam, trzeba je zapuszczać codziennie, czy tylko w razie jakichś infekcji, innych kłopotów (jakich?)
Trzeba mieć jakies krople na wszelki wypadek? Jakie najlepiej?

Dzis kolejny rzut miłości do soczewek, w końcu widziałam gdzie jadę na treningu a nie jak ostatni ślepak, pozycja na sępa, zmrużone oczka i wrzask instruktorki. :P Kocham moje soczewki. :-D

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2008-12-30 o 12:14
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-30, 12:40   #3956
chitty
Rozeznanie

Cytat:
atabe_s - jeśli było mniej żyłek, to dobrze o nich świadczy, ja niestety mam cały czas widoczne, już nawet nie zwracam na to uwagi

chitty - hello a jakie nosisz?
noszę Acuvue Oasys with Hydraclear (johnson&Johnson)

wymianka.

tylko w weekendy.

chitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-30, 12:55   #3957
turkusowa kropka
Raczkowanie

subskrypcja

turkusowa kropka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-30, 16:37   #3958
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
dzięki sama jestem zaskoczona jak gładko poszło.

A co z tymi kroplami do oczu? Ja żadnych nie dostałam, trzeba je zapuszczać codziennie, czy tylko w razie jakichś infekcji, innych kłopotów (jakich?)
Trzeba mieć jakies krople na wszelki wypadek? Jakie najlepiej?

Dzis kolejny rzut miłości do soczewek, w końcu widziałam gdzie jadę na treningu a nie jak ostatni ślepak, pozycja na sępa, zmrużone oczka i wrzask instruktorki. :P Kocham moje soczewki. :-D

Kropelek nie trzeba używać jeżeli nie ma takiej potrzeby. Tylko w razie uczucia suchości oczu albo w razie jakiś infekcji, podrażnienia jeżeli zaleci okulista.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-30, 17:25   #3959
Malla
Nie depcze krokusów

chitty - jaki ładny avek

cava - ja się kropelkuję, żeby nie wyschnąć, ostatnio nawet bardziej profilaktycznie po założeniu i zdjęciu soczewek, bo już mnie tak nie wysuszają jak wcześniej.
Stary 2008-12-30, 18:41   #3960
fiolka85
Wtajemniczenie

czy któraś z was stosowała może krople Bauscha Hyal-drop multi? bez konserwantów ponoć mają wygodny aplikator i nie trzeba ściskać buteleczki żeby je wydobyć ze środka.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości