|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3961 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe, wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3962 |
Przyczajenie
|
A to moje soczewki Freshlook dimensions Pacific Blue. Miały być błękitne, ale widocznie mam za ciemne oczy, aby uzyskać efekt jak ze strony producenta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3963 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
Faktycznie wiele osób dobrze czuje się w soczewkach o BC 8.6, najczęściej produkowanych właśnie w tej krzywiźnie. Ale to indywidualna kwestia. Może właśnie dlatego, że są niedobrane. A może chodzi o konstrukcję soczewki, może o materiał z którego jest wykonana. Może nawet wszystko naraz. Jak masz podrażnione oczy od soczewek, to po pierwsze bym ich nie nosiła, a po drugie dla mnie byłby to impuls to zbadania tej sprawy u specjalisty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dlatego nie ubieram ich. z poczatku myślałam,że trzeba się przyzwyczaić ,ale chyba nie powinno sie czuć dobrze dobranych soczewek.trudno jest wybrać materiał jeśli zna się parametry i kupić w necie. czy jest jakiś sposób wyszukiwania,czy to zalezy od szczęścia?jak szukac dobrego materiału? Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-02-20 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3965 |
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że soczewka o nieodpowiedniej krzywiźnie nie tylko podrażnia oko, ale można też to poznać po trudnościach z "widzeniem" (może być "efekt bańki" ) i będziesz po prostu czuć, że soczewka źle leży na oku (odstaje, uwiera, przemieszcza się).
Nais, może nie wyraziłam się najlepiej, ale wydaje mi się, że chodzi nam o to samo. Po prostu spotkałam się z osobami, które przy podobnej krzywiźnie do mojej, nosiły soczewki o całkiem innej krzywiźnie i nie odczuwały różnicy (przynajmniej tak deklarowały). Zdecydowanie nie popieram bagatelizowania kwestii doboru soczewek, bo oczy to nie zabawka. Soczewki muszą dobrze dopasowane, powinny być dobrej firmy (a już na pewno na co dzień beznadziejne są tanie, koloryzujące soczewki!) i nie powinno się ich nosić dłużej niż 8 godzin dziennie (a przynajmniej się starać). Margo, W Twoim przypadku podrażnienie może wynikać z wielu przyczyn. Przede wszystkim jak to napisano wyżej trzeba się wybrać do specjalisty i soczewki odpowiednio dobrać. Aby wyeliminować ryzyko niedopasowania. Jeśli soczewki masz dopasowane, może to oznaczać, że podrażniają Cię ponieważ materiał nie podpasował Twojemu oku, może soczewka jest za gruba (np. mnie oczy szczypią i szybciej się męczą od miesięcznych soczewek, bo są grubsze, noszę więc delikatniejsze - 2tygodniowe), czasem nawet zależeć to może od firmy (ja lepiej toleruje JJ niż CibaVision) czy od płynu do soczewek.. Może być tryliard powodów. A niektórym po prostu w ogóle soczewki "nie leżą", bo to często cecha osobnicza. Trzeba być jednak świadomym, że źle dobrane soczewki lub soczewki tanie, niesprawdzone, koloryzujące = nadwyrężające oczy, zbyt intensywnie noszone, mogą prowadzić do szeregu komplikacji: niedotlenienia rogówki czy podrażnień oka, co w dalszej perspektywie może prowadzić do dużych problemów ze wzrokiem. Także trzeba używać z głową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3966 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Może być tak, że dana osoba dobrze się czuje w różnych soczewkach o różnych krzywiznach, ponieważ jest tak, jak napisałam (wiedzę czerpię głównie z wątku o zwykłych soczewkach, gdzie wypowiada się praktykująca optometrystka) - dobre dopasowanie zależy od kilku czynników i BC jest tylko jednym z nich, ważnym ale nie decydującym ![]() Na tym wątku wiele osób bagatelizuje podstawowe zasady doboru, jako najważniejszą cechę przyjmując kryterium koloru. Kwestia zdrowia i wygody schodzi na drugi plan. Dlatego niezmordowanie wygłaszam swoje nudne tyrady jak zdarta płyta, licząc że zainteresuję choć jedną osobę ![]() ![]() Tak poza tym earthpace to zgadzam się z każdym twoim słowem które zacytowałam ![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
Jeśli chodzi o dobranie soczewek, to wiadomo - najlepiej zrobi to specjalista. Jednak gabinety, o ile w ogóle mają jakieś kolorowe soczewki, to w ograniczonym wyborze. Tu łatwiej mają osoby które noszą soczewki korekcyjne, bo celują w parametry podobne do soczewek noszonych na co dzień. Jeśli ktoś chce kolorówki tylko dla efektu, no to pierwszym kryterium doboru staje się najczęściej wygoda... Ideałem byłaby konsultacja w gabinecie, zakup i wizyta z zakupioną parą u specjalisty. Jeśli decydujesz się na zakup soczewek bez konsultacji, to rzeczywiście jest to kwestia szczęścia - ale ja bym to szczęście poparła potem wizytą w dobrym gabinecie, nie tylko ze względu na sam dobór. Optometrysta wyjaśni każdą wątpliwość, podpowie jak pielęgnować soczewki, na co zwrócić uwagę i przede wszystkim zbada,, czy nie wdają się komplikacje. Mi optometrysta stwierdził początek alergii, która na początku nie daje żadnych objawów, ale która ostatecznie prowadzi do zakazu noszenia soczewek. Nie wiedziałabym tego bez badania. Kończąc wywód ![]() ![]() Sorki za przydługi tekst, krócej nie umiem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3967 |
Zakorzenienie
|
dziękuje za informacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3968 |
Przyczajenie
|
Cześć! Jestem w tym temacie zielona więc chciałam prosić o podpowiedz osobę bardziej doświadczoną, a więc poszukuję kolorowych soczewek,
noszę soczewki korekcyjne o krzywiźnie 8.6 średnicy 14.2 minusowe na każdym oku inny ![]() ![]() czy zamawiając soczewki średnica ma bardzo duże znaczenie? gdzie moge znaleźć soczewki o takich parametrach? Jak wygląda noszenie tzw soczewek bigest eyes gdzie średnica wynosi 15, nie ukrywam że mnie zainteresowały <oczywiście miałąbym zamiar nosić je okazyjnie ![]() Jeśli ktoś zna odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, bardzo prosze o odpowiedż ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3969 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny,ja mam takie pytanie.Mam wyjątkowo duże źrenice,szczególnie w nocy. Normalnie noszę zwykłe soczewki dziennie,i czasami zakładam kolorowe na jakieś imprezy ( Freshlook 1-Day Colors).No i właśnie podczas noszenia tych soczewek kolorowych stwierdzam,że są ciut za małe tj. gdy jest światło jest ok,ale jak znajdę się w jakimś pomieszczeniu,to mi delikatnie nachodzi kolor na obraz - wiecie o co kaman ![]() I teraz mam pytanie odnośnie Freshlook Dimensions.Chciałabym przejść na miesięczne ,kolorowe właśnie te,ale nie wiem ,czy mają większą dziurkę w środku,czy taką samą?? W średnicy różnica jest aż 7 mm (13,8 ,a 14,5 ),tylko nie wiem,jak to się ma do średnicy tego wewnętrznego otworka.Pomożecie?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3970 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3971 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przy takich źrenicach jest naprawdę problem z kolorowymi soczewkami.Mam nadzieję,że ktoś pomoże ![]() Edytowane przez ricca166 Czas edycji: 2012-03-05 o 18:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3972 |
Zadomowienie
|
Znacie internetowy sklep w UK, gdzie można zamówić tanio soczewki?
![]()
![]() |
#3973 |
Raczkowanie
|
Przedstawiam wam moje oczyska w Freshlookach Caribean Aqua.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3974 |
Zadomowienie
|
Osz kurna! Mega!
Ja czekam na Freshlook'i Green, też się pochwalę ![]()
![]() |
#3975 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3976 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3977 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny wklejam super stronkę,na której są prawdziwe zdjęcia naturalnych oczu i założonych na nich soczewek-freshlook dimensions .Polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3978 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3979 |
Przyczajenie
|
http://www.netlens.se/alla-recension...t=&reviews_id=
pewnie o to chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3980 |
Przyczajenie
|
Ojej,sorki nie wiem co się stało,to ta strona:FreshLook Dimensions™ 2 szt. DO 50% TANIEJ Od CIBA VISION
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3981 |
Przyczajenie
|
Nie wiem co się dzieje,ale wygląda na to,że moderator nie chce abym wkleiła tą stronkę.Próbowałam już dwa razy,próbuję jeszcze raz.FreshLook Dimensions™ 2 szt. DO 50% TANIEJ Od CIBA VISION
---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Super poszło od razu,wcześniej była informacja,że musi to sprawdzić moderator i jak będzie ok. to się wyśle.Cieszę się,że się udało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3982 |
Raczkowanie
|
Czy może mi ktoś/ któraś z was odpowiedzieć na pytanie? Czy bardzo jest niezdrowe dla oczu dobranie innej krzywizny soczewki? Pani optyk zmierzyła mi krzywiznę 8,6, ale że strasznie spodobały mi się kolorowe soczewki o parametrach 8,9. Pani w sklepie powiedziała mi, że soczewka może mi pływać po oku, ale nie zauważyłam tego zupełnie. Noszą się bardzo dobrze i nie widzę różnicy w porównaniu z innymi. Ale tak sobie teraz myślę, że jeśli miałoby się to jakoś negatywnie na mnie odbić to może faktycznie lepiej jest ich pozbyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3983 |
Naczelny Hipster
|
No raczej, to jest oko, delikatna rzecz. To nie to co źle dobrany stanik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3984 |
Raczkowanie
|
a moim zdaniem powinnas skonsultowac sie z lekarzem, skoro te soczewki z wieksza krzywizna nie daja ci zadnych skutkow ubocznych podczas noszenia typu szczypanie drapanie to moze akurat ta krzywizna tez jest dla ciebie. a po co marnowac soczewki ktore naprawde ci sie podobaja... a takie naprawde ciezko znalesc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3985 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem, ale sama mam krzywiznę 8.6 a noszę soczewki 8.4, 8.7 i 8.9 (wszystkie zalecone przez optyka) i nie odczuwam żadnej różnicy. Odczułam przy 8.3 - ale może to nie wina ich krzywizny , nie wiem.
Nie wiem od czego to zależy, ale fakt jest też taki, że firmy zazwyczaj mają dosyć standaryzowane te krzywizny...i gdybym np chciała nosić tylko z krzywizna 8.6 to musiałabym nosić tylko Freshlooki, które dla mnie są zbyt twarde.. Nie ma też co być nadmierną formalistką i trzeba sobie zaufać - obserwować swój komfort noszenia i oczy, to w końcu my wiemy co jest dla nas najlepsze a nie wskaźniki itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3986 |
Raczkowanie
|
Witam.
Czy są soczewki jakiejś innej firmy podobne do Focus Softcolor? Dokładnie to chodzi mi o to,żeby nie było dziury na źrenicę tylko cała kolorowa. Wycofali mi idealne soczewki nie tylko pod względem wygody ale i koloru (mało tego wszystkie kolory były idealne) , a te z dziurą za to niesamowicie mnie drażnią.
![]() |
#3987 |
Raczkowanie
|
guglak w laboratorium legro produkuja soczewki dokladnie takich jakich szukasz, bez dziury i ponac zblizone sa do focusow. niestety dosc dlugo czeka sie na zamowienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3988 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3989 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
A przez laboratorium nie chcę, nie podoba mi się ich strona, jak dla mnie tam są zerowe informacje podane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3990 |
Raczkowanie
|
Przez laboratorium raczej nie chcę. Poszukam na razie Acuvue 2 colors i kupię jedna parę na próbę. Dobrze,że chociaż moich drugich (normalnych) nie wycofali bo bym się zapłakała.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.