Kolorowe soczewki kontaktowe, wątek zbiorczy - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-18, 16:07   #3961
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe, wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez earthpace Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że ludzie najczęściej mają 8.7 i soczewki 8.6 - 8.7 są najodpowiedniejsze. Mi osobiście 8.3 nie pasowały, ale słyszałam, że niektórym to różnicy nie robi. Trzeba przebadać oczy i zwracać na to uwagę, bo soczewki źle dobrane i noszone za długo robią więcej krzywdy niż pożytku.
moje sa 8,6 a drażnią mi oczy.ciekawe dlaczego?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 16:31   #3962
nastgirl87
Przyczajenie

A to moje soczewki Freshlook dimensions Pacific Blue. Miały być błękitne, ale widocznie mam za ciemne oczy, aby uzyskać efekt jak ze strony producenta Teraz czekam na Crystal blue, jak przyjdą wkleję fotki. A jak się te podobają ??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (15,7 KB, 201 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (25,4 KB, 189 załadowań)
nastgirl87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 16:45   #3963
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
jaka jest standartowa krzywizna oka?czy mozna kupic uniwersalne soczewki nie lecznicze??
Nie ma czegoś takiego jak standardowa krzywizna oka i nie istnieją uniwersalne soczewki. Soczewki dobieramy do oka, a nie oko do soczewki... I zawsze powinno się zweryfikować to dobranie u specjalisty (najlepiej optometrysty) - zdaję sobie sprawę, że dobór kolorowych soczewek w gabinecie to fikcja, ale po znalezieniu tych wymarzonych należałoby się udać z nimi na kontrolę.

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Wydaje mi się, że ludzie najczęściej mają 8.7 i soczewki 8.6 - 8.7 są najodpowiedniejsze. Mi osobiście 8.3 nie pasowały, ale słyszałam, że niektórym to różnicy nie robi. Trzeba przebadać oczy i zwracać na to uwagę, bo soczewki źle dobrane i noszone za długo robią więcej krzywdy niż pożytku.
Osobom może i nie robi, ale oczom - jak najbardziej!
Faktycznie wiele osób dobrze czuje się w soczewkach o BC 8.6, najczęściej produkowanych właśnie w tej krzywiźnie. Ale to indywidualna kwestia.
Cytat:
moje sa 8,6 a drażnią mi oczy.ciekawe dlaczego?
Może właśnie dlatego, że są niedobrane. A może chodzi o konstrukcję soczewki, może o materiał z którego jest wykonana. Może nawet wszystko naraz. Jak masz podrażnione oczy od soczewek, to po pierwsze bym ich nie nosiła, a po drugie dla mnie byłby to impuls to zbadania tej sprawy u specjalisty.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 21:41   #3964
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak standardowa krzywizna oka i nie istnieją uniwersalne soczewki. Soczewki dobieramy do oka, a nie oko do soczewki... I zawsze powinno się zweryfikować to dobranie u specjalisty (najlepiej optometrysty) - zdaję sobie sprawę, że dobór kolorowych soczewek w gabinecie to fikcja, ale po znalezieniu tych wymarzonych należałoby się udać z nimi na kontrolę.

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Osobom może i nie robi, ale oczom - jak najbardziej!
Faktycznie wiele osób dobrze czuje się w soczewkach o BC 8.6, najczęściej produkowanych właśnie w tej krzywiźnie. Ale to indywidualna kwestia.

Może właśnie dlatego, że są niedobrane. A może chodzi o konstrukcję soczewki, może o materiał z którego jest wykonana. Może nawet wszystko naraz. Jak masz podrażnione oczy od soczewek, to po pierwsze bym ich nie nosiła, a po drugie dla mnie byłby to impuls to zbadania tej sprawy u specjalisty.
dziękuję

dlatego nie ubieram ich.
z poczatku myślałam,że trzeba się przyzwyczaić ,ale chyba nie powinno sie czuć dobrze dobranych soczewek.trudno jest wybrać materiał jeśli zna się parametry i kupić w necie.
czy jest jakiś sposób wyszukiwania,czy to zalezy od szczęścia?jak szukac dobrego materiału?

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2012-02-20 o 21:42
Stary 2012-02-21, 06:58   #3965
earthpace
Zakorzenienie

Mam wrażenie, że soczewka o nieodpowiedniej krzywiźnie nie tylko podrażnia oko, ale można też to poznać po trudnościach z "widzeniem" (może być "efekt bańki" ) i będziesz po prostu czuć, że soczewka źle leży na oku (odstaje, uwiera, przemieszcza się).

Nais, może nie wyraziłam się najlepiej, ale wydaje mi się, że chodzi nam o to samo. Po prostu spotkałam się z osobami, które przy podobnej krzywiźnie do mojej, nosiły soczewki o całkiem innej krzywiźnie i nie odczuwały różnicy (przynajmniej tak deklarowały).
Zdecydowanie nie popieram bagatelizowania kwestii doboru soczewek, bo oczy to nie zabawka. Soczewki muszą dobrze dopasowane, powinny być dobrej firmy (a już na pewno na co dzień beznadziejne są tanie, koloryzujące soczewki!) i nie powinno się ich nosić dłużej niż 8 godzin dziennie (a przynajmniej się starać).

Margo, W Twoim przypadku podrażnienie może wynikać z wielu przyczyn. Przede wszystkim jak to napisano wyżej trzeba się wybrać do specjalisty i soczewki odpowiednio dobrać. Aby wyeliminować ryzyko niedopasowania. Jeśli soczewki masz dopasowane, może to oznaczać, że podrażniają Cię ponieważ materiał nie podpasował Twojemu oku, może soczewka jest za gruba (np. mnie oczy szczypią i szybciej się męczą od miesięcznych soczewek, bo są grubsze, noszę więc delikatniejsze - 2tygodniowe), czasem nawet zależeć to może od firmy (ja lepiej toleruje JJ niż CibaVision) czy od płynu do soczewek.. Może być tryliard powodów. A niektórym po prostu w ogóle soczewki "nie leżą", bo to często cecha osobnicza.
Trzeba być jednak świadomym, że źle dobrane soczewki lub soczewki tanie, niesprawdzone, koloryzujące = nadwyrężające oczy, zbyt intensywnie noszone, mogą prowadzić do szeregu komplikacji: niedotlenienia rogówki czy podrażnień oka, co w dalszej perspektywie może prowadzić do dużych problemów ze wzrokiem. Także trzeba używać z głową
earthpace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 21:16   #3966
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam wrażenie, że soczewka o nieodpowiedniej krzywiźnie nie tylko podrażnia oko, ale można też to poznać po trudnościach z "widzeniem" (może być "efekt bańki" ) i będziesz po prostu czuć, że soczewka źle leży na oku (odstaje, uwiera, przemieszcza się).

Nais, może nie wyraziłam się najlepiej, ale wydaje mi się, że chodzi nam o to samo. Po prostu spotkałam się z osobami, które przy podobnej krzywiźnie do mojej, nosiły soczewki o całkiem innej krzywiźnie i nie odczuwały różnicy (przynajmniej tak deklarowały).
Zdecydowanie nie popieram bagatelizowania kwestii doboru soczewek, bo oczy to nie zabawka. Soczewki muszą dobrze dopasowane, powinny być dobrej firmy (a już na pewno na co dzień beznadziejne są tanie, koloryzujące soczewki!) i nie powinno się ich nosić dłużej niż 8 godzin dziennie (a przynajmniej się starać).

Margo, W Twoim przypadku podrażnienie może wynikać z wielu przyczyn. Przede wszystkim jak to napisano wyżej trzeba się wybrać do specjalisty i soczewki odpowiednio dobrać. Aby wyeliminować ryzyko niedopasowania. Jeśli soczewki masz dopasowane, może to oznaczać, że podrażniają Cię ponieważ materiał nie podpasował Twojemu oku, może soczewka jest za gruba (np. mnie oczy szczypią i szybciej się męczą od miesięcznych soczewek, bo są grubsze, noszę więc delikatniejsze - 2tygodniowe), czasem nawet zależeć to może od firmy (ja lepiej toleruje JJ niż CibaVision) czy od płynu do soczewek.. Może być tryliard powodów. A niektórym po prostu w ogóle soczewki "nie leżą", bo to często cecha osobnicza.
Trzeba być jednak świadomym, że źle dobrane soczewki lub soczewki tanie, niesprawdzone, koloryzujące = nadwyrężające oczy, zbyt intensywnie noszone, mogą prowadzić do szeregu komplikacji: niedotlenienia rogówki czy podrażnień oka, co w dalszej perspektywie może prowadzić do dużych problemów ze wzrokiem. Także trzeba używać z głową
Teraz rozumiem, co miałaś na myśli
Może być tak, że dana osoba dobrze się czuje w różnych soczewkach o różnych krzywiznach, ponieważ jest tak, jak napisałam (wiedzę czerpię głównie z wątku o zwykłych soczewkach, gdzie wypowiada się praktykująca optometrystka) - dobre dopasowanie zależy od kilku czynników i BC jest tylko jednym z nich, ważnym ale nie decydującym Poza tym wiele osób ma prawie zerową wiedzę o soczewkach i nie zdaje sobie sprawy, że nawet soczewki odczuwane jako wygodne, mogą być źle dobrane - stąd poczucie, że krzywizna jest właściwie nieistotna.
Na tym wątku wiele osób bagatelizuje podstawowe zasady doboru, jako najważniejszą cechę przyjmując kryterium koloru. Kwestia zdrowia i wygody schodzi na drugi plan. Dlatego niezmordowanie wygłaszam swoje nudne tyrady jak zdarta płyta, licząc że zainteresuję choć jedną osobę Misja taka

Tak poza tym earthpace to zgadzam się z każdym twoim słowem które zacytowałam

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
dziękuję

dlatego nie ubieram ich.
z poczatku myślałam,że trzeba się przyzwyczaić ,ale chyba nie powinno sie czuć dobrze dobranych soczewek.trudno jest wybrać materiał jeśli zna się parametry i kupić w necie.
czy jest jakiś sposób wyszukiwania,czy to zalezy od szczęścia?jak szukac dobrego materiału?
Dobrze dobrane soczewki są na oku niewyczuwalne. Należy przy tym pamiętać, że fakt nieodczuwania soczewek nie zwalnia nas z obowiązku dbania o higienę i regularne kontrole. Zaniedbanie tych kwestii może mieć opłakane skutki.

Jeśli chodzi o dobranie soczewek, to wiadomo - najlepiej zrobi to specjalista. Jednak gabinety, o ile w ogóle mają jakieś kolorowe soczewki, to w ograniczonym wyborze. Tu łatwiej mają osoby które noszą soczewki korekcyjne, bo celują w parametry podobne do soczewek noszonych na co dzień. Jeśli ktoś chce kolorówki tylko dla efektu, no to pierwszym kryterium doboru staje się najczęściej wygoda... Ideałem byłaby konsultacja w gabinecie, zakup i wizyta z zakupioną parą u specjalisty. Jeśli decydujesz się na zakup soczewek bez konsultacji, to rzeczywiście jest to kwestia szczęścia - ale ja bym to szczęście poparła potem wizytą w dobrym gabinecie, nie tylko ze względu na sam dobór. Optometrysta wyjaśni każdą wątpliwość, podpowie jak pielęgnować soczewki, na co zwrócić uwagę i przede wszystkim zbada,, czy nie wdają się komplikacje. Mi optometrysta stwierdził początek alergii, która na początku nie daje żadnych objawów, ale która ostatecznie prowadzi do zakazu noszenia soczewek. Nie wiedziałabym tego bez badania.

Kończąc wywód Obecnie najnowocześniejszy materiał to silkonowo - hydrożelowy, jednak o ile mi wiadomo nie produkuje się z niego kolorówek. Materiał hydrożelowy ma mniejszą przepuszczalność tlenu (dodatkowo przepuszczalność jest w kolorówkach mniejsza z powodu kolorowej warstwy) i warto zwrócić uwagę na uwodnienie. Często większe uwodnienie sprawia, że oko bardziej wysycha, pomimo że to właśnie wysokie uwodnienie zapewnia lepszy transport tlenu, a więc dotlenienie oka - jest to kwestia indywidualna. Znam osoby o łatwo wysuszających się oczach (ja ) a znam takie, które cały dzień biegają w przestarzałych hydrożelach i ich oczy mają się nieźle.

Sorki za przydługi tekst, krócej nie umiem Podsyłam link do artykułu o powikłaniach, zwłaszcza polecam przeczytanie wstępu https://docs.google.com/viewer?a=v&q...DE9aA0MkqM-uMw
Stary 2012-02-21, 21:34   #3967
TmargoT
Zakorzenienie

dziękuje za informacje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 15:28   #3968
misia110207
Przyczajenie

Cześć! Jestem w tym temacie zielona więc chciałam prosić o podpowiedz osobę bardziej doświadczoną, a więc poszukuję kolorowych soczewek,
noszę soczewki korekcyjne o krzywiźnie 8.6 średnicy 14.2 minusowe na każdym oku inny -3 i -2,5 mam oczy jasno niebieskie i chciałam podkręcić ich kolor

czy zamawiając soczewki średnica ma bardzo duże znaczenie? gdzie moge znaleźć soczewki o takich parametrach?

Jak wygląda noszenie tzw soczewek bigest eyes gdzie średnica wynosi 15, nie ukrywam że mnie zainteresowały <oczywiście miałąbym zamiar nosić je okazyjnie>

Jeśli ktoś zna odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, bardzo prosze o odpowiedż
misia110207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 15:02   #3969
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misia110207 Pokaż wiadomość
Cześć! Jestem w tym temacie zielona więc chciałam prosić o podpowiedz osobę bardziej doświadczoną, a więc poszukuję kolorowych soczewek,
noszę soczewki korekcyjne o krzywiźnie 8.6 średnicy 14.2 minusowe na każdym oku inny -3 i -2,5 mam oczy jasno niebieskie i chciałam podkręcić ich kolor

czy zamawiając soczewki średnica ma bardzo duże znaczenie? gdzie moge znaleźć soczewki o takich parametrach?

Jak wygląda noszenie tzw soczewek bigest eyes gdzie średnica wynosi 15, nie ukrywam że mnie zainteresowały <oczywiście miałąbym zamiar nosić je okazyjnie>

Jeśli ktoś zna odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, bardzo prosze o odpowiedż
Myślę,że średnica to indywidualna sprawa.Krzywizny nie zmienisz,natomiast nikt Ci nie powie ,czy 15 mm to dla Ciebie za duża średnica,dopóki tego nie sprawdzisz po prostu .

Dziewczyny,ja mam takie pytanie.Mam wyjątkowo duże źrenice,szczególnie w nocy.
Normalnie noszę zwykłe soczewki dziennie,i czasami zakładam kolorowe na jakieś imprezy ( Freshlook 1-Day Colors).No i właśnie podczas noszenia tych soczewek kolorowych stwierdzam,że są ciut za małe tj. gdy jest światło jest ok,ale jak znajdę się w jakimś pomieszczeniu,to mi delikatnie nachodzi kolor na obraz - wiecie o co kaman ,po prostu jest za mała dziurka na źrenicę.
I teraz mam pytanie odnośnie Freshlook Dimensions.Chciałabym przejść na miesięczne ,kolorowe właśnie te,ale nie wiem ,czy mają większą dziurkę w środku,czy taką samą?? W średnicy różnica jest aż 7 mm (13,8 ,a 14,5 ),tylko nie wiem,jak to się ma do średnicy tego wewnętrznego otworka.Pomożecie?
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 18:07   #3970
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ricca166 Pokaż wiadomość
Myślę,że średnica to indywidualna sprawa.Krzywizny nie zmienisz,natomiast nikt Ci nie powie ,czy 15 mm to dla Ciebie za duża średnica,dopóki tego nie sprawdzisz po prostu .

Dziewczyny,ja mam takie pytanie.Mam wyjątkowo duże źrenice,szczególnie w nocy.
Normalnie noszę zwykłe soczewki dziennie,i czasami zakładam kolorowe na jakieś imprezy ( Freshlook 1-Day Colors).No i właśnie podczas noszenia tych soczewek kolorowych stwierdzam,że są ciut za małe tj. gdy jest światło jest ok,ale jak znajdę się w jakimś pomieszczeniu,to mi delikatnie nachodzi kolor na obraz - wiecie o co kaman ,po prostu jest za mała dziurka na źrenicę.
I teraz mam pytanie odnośnie Freshlook Dimensions.Chciałabym przejść na miesięczne ,kolorowe właśnie te,ale nie wiem ,czy mają większą dziurkę w środku,czy taką samą?? W średnicy różnica jest aż 7 mm (13,8 ,a 14,5 ),tylko nie wiem,jak to się ma do średnicy tego wewnętrznego otworka.Pomożecie?
Nie odpowiem ci niestety na twoje pytanie, bo nie wiem - ale miałam kiedyś znajomą o takich dużych źrenicach i myślałam, że może coś jej dolega Wyglądała, jakby miała zakroplone oczy, trochę niepokojąco Również lekarze pytali, czy ma zdrowe oczy (spytałam ją w końcu), ale to po prostu była taka jej cecha
Stary 2012-03-05, 18:20   #3971
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Nie odpowiem ci niestety na twoje pytanie, bo nie wiem - ale miałam kiedyś znajomą o takich dużych źrenicach i myślałam, że może coś jej dolega Wyglądała, jakby miała zakroplone oczy, trochę niepokojąco Również lekarze pytali, czy ma zdrowe oczy (spytałam ją w końcu), ale to po prostu była taka jej cecha
No mi często mówią,że chyba coś ćpałam,albo mam te oczy jak koteczek ze Shreka,albo mówią ,że mam czarne oczy,po czym widzą mnie w dzień i ,,oo ,Ty masz niebieskie oczy".Noo tak,noo
Przy takich źrenicach jest naprawdę problem z kolorowymi soczewkami.Mam nadzieję,że ktoś pomoże . Szkoda,że wśród informacji o soczewkach jest zawsze tylko ogólna średnica,a nie szczegółowe wymiary.

Edytowane przez ricca166
Czas edycji: 2012-03-05 o 18:22

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-05, 20:49   #3972
quadra616
Zadomowienie

Znacie internetowy sklep w UK, gdzie można zamówić tanio soczewki?

happy, happy, happy, happy!
always so cheerful xxx

quadra616 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 21:15   #3973
pola333
Raczkowanie

Przedstawiam wam moje oczyska w Freshlookach Caribean Aqua.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nat.jpg (46,1 KB, 199 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg car.jpg (62,5 KB, 277 załadowań)
pola333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 09:16   #3974
quadra616
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola333 Pokaż wiadomość
Osz kurna! Mega!
Ja czekam na Freshlook'i Green, też się pochwalę)

happy, happy, happy, happy!
always so cheerful xxx

quadra616 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 22:27   #3975
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pola333 Pokaż wiadomość
Świetne, ciekawe czy na ciemnych brązowych oczach też tak by wyglądały, czy mój kolor brzydko by prześwitywał. Czy ktoś nosił te soczewki na ciemnych oczach?
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 12:40   #3976
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zielone_korale Pokaż wiadomość
Świetne, ciekawe czy na ciemnych brązowych oczach też tak by wyglądały, czy mój kolor brzydko by prześwitywał. Czy ktoś nosił te soczewki na ciemnych oczach?
Hej .Jeśli nikt nie odpowie,to looknij na youtubie.Jest tam wiele filmików o tym ,jak wyglądają na brązowych oczach,tylko trzeba dobrze szukać.
Stary 2012-03-21, 08:16   #3977
MINIA 229
Przyczajenie

Dziewczyny wklejam super stronkę,na której są prawdziwe zdjęcia naturalnych oczu i założonych na nich soczewek-freshlook dimensions .Polecam
MINIA 229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 17:30   #3978
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MINIA 229 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wklejam super stronkę,na której są prawdziwe zdjęcia naturalnych oczu i założonych na nich soczewek-freshlook dimensions .Polecam
No ale gdzie ta stronka
Stary 2012-03-21, 17:37   #3979
sweetkitty88
Przyczajenie

http://www.netlens.se/alla-recension...t=&reviews_id=

pewnie o to chodzi
sweetkitty88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-21, 17:57   #3980
MINIA 229
Przyczajenie

Ojej,sorki nie wiem co się stało,to ta strona:FreshLook Dimensions™ 2 szt. DO 50% TANIEJ Od CIBA VISION
Stary 2012-03-22, 08:49   #3981
MINIA 229
Przyczajenie

Nie wiem co się dzieje,ale wygląda na to,że moderator nie chce abym wkleiła tą stronkę.Próbowałam już dwa razy,próbuję jeszcze raz.FreshLook Dimensions™ 2 szt. DO 50% TANIEJ Od CIBA VISION

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Super poszło od razu,wcześniej była informacja,że musi to sprawdzić moderator i jak będzie ok. to się wyśle.Cieszę się,że się udało.
Stary 2012-03-22, 23:33   #3982
ap-hope
Raczkowanie

Czy może mi ktoś/ któraś z was odpowiedzieć na pytanie? Czy bardzo jest niezdrowe dla oczu dobranie innej krzywizny soczewki? Pani optyk zmierzyła mi krzywiznę 8,6, ale że strasznie spodobały mi się kolorowe soczewki o parametrach 8,9. Pani w sklepie powiedziała mi, że soczewka może mi pływać po oku, ale nie zauważyłam tego zupełnie. Noszą się bardzo dobrze i nie widzę różnicy w porównaniu z innymi. Ale tak sobie teraz myślę, że jeśli miałoby się to jakoś negatywnie na mnie odbić to może faktycznie lepiej jest ich pozbyć?
ap-hope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-24, 20:00   #3983
Mitsukki
Naczelny Hipster

No raczej, to jest oko, delikatna rzecz. To nie to co źle dobrany stanik , źle dopasowane soczewki mogą ci zrobić krzywdę. Po to są te wszystkie parametry, żeby się do nich stosować.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-25, 10:47   #3984
karolina_0
Raczkowanie

a moim zdaniem powinnas skonsultowac sie z lekarzem, skoro te soczewki z wieksza krzywizna nie daja ci zadnych skutkow ubocznych podczas noszenia typu szczypanie drapanie to moze akurat ta krzywizna tez jest dla ciebie. a po co marnowac soczewki ktore naprawde ci sie podobaja... a takie naprawde ciezko znalesc
karolina_0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 06:28   #3985
earthpace
Zakorzenienie

Ja nie wiem, ale sama mam krzywiznę 8.6 a noszę soczewki 8.4, 8.7 i 8.9 (wszystkie zalecone przez optyka) i nie odczuwam żadnej różnicy. Odczułam przy 8.3 - ale może to nie wina ich krzywizny , nie wiem.
Nie wiem od czego to zależy, ale fakt jest też taki, że firmy zazwyczaj mają dosyć standaryzowane te krzywizny...i gdybym np chciała nosić tylko z krzywizna 8.6 to musiałabym nosić tylko Freshlooki, które dla mnie są zbyt twarde..
Nie ma też co być nadmierną formalistką i trzeba sobie zaufać - obserwować swój komfort noszenia i oczy, to w końcu my wiemy co jest dla nas najlepsze a nie wskaźniki itd.
earthpace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 07:24   #3986
guglak
Raczkowanie

Witam.
Czy są soczewki jakiejś innej firmy podobne do Focus Softcolor? Dokładnie to chodzi mi o to,żeby nie było dziury na źrenicę tylko cała kolorowa. Wycofali mi idealne soczewki nie tylko pod względem wygody ale i koloru (mało tego wszystkie kolory były idealne) , a te z dziurą za to niesamowicie mnie drażnią.

guglak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 09:07   #3987
karolina_0
Raczkowanie

guglak w laboratorium legro produkuja soczewki dokladnie takich jakich szukasz, bez dziury i ponac zblizone sa do focusow. niestety dosc dlugo czeka sie na zamowienie
karolina_0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 09:11   #3988
Sugarbomb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez guglak Pokaż wiadomość
Witam.
Czy są soczewki jakiejś innej firmy podobne do Focus Softcolor? Dokładnie to chodzi mi o to,żeby nie było dziury na źrenicę tylko cała kolorowa. Wycofali mi idealne soczewki nie tylko pod względem wygody ale i koloru (mało tego wszystkie kolory były idealne) , a te z dziurą za to niesamowicie mnie drażnią.
Wypróbuj Acuvue 2 colors podkreślające.
Sugarbomb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 09:49   #3989
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez guglak Pokaż wiadomość
Witam.
Mam to samo, te kolory były cudowne, soczewki były świetne, oczy się nie męczyły, cudności.
A przez laboratorium nie chcę, nie podoba mi się ich strona, jak dla mnie tam są zerowe informacje podane.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 10:03   #3990
guglak
Raczkowanie

Przez laboratorium raczej nie chcę. Poszukam na razie Acuvue 2 colors i kupię jedna parę na próbę. Dobrze,że chociaż moich drugich (normalnych) nie wycofali bo bym się zapłakała.

guglak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości