|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Ech, starość nie radość, jak coś w kościach trzaska to normalne
![]()
![]() |
#4052 |
Raczkowanie
|
hej hej od ladnych kilku lat nosze okulary
![]() ![]() ![]() ![]()
#4053 |
Raczkowanie
|
witam mam sporą wadę -6,50 i -4,75 i noszę soczewki juz 3 lata miałam problem suchego oka ale krople załatwiły problem ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4054 |
Raczkowanie
|
Jakiej firmy soczewki kontaktowe sa w miare najlepsze i w dobrej cenie?? slyszalam ze kontakty bauscha powoduja zapalenie oka
![]()
#4055 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4056 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4057 |
Zakorzenienie
|
Ja idę jutro po raz pierwszy do optyka
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4058 |
Raczkowanie
|
skoro Cię bolą oczy spróbuj soczewek miesiecznych lub 3 miesięcznych i pamietaj,że nie wolno przekraczac czasu ekspoatacji...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4059 |
Zakorzenienie
|
Kupujecie soczewki przez Allegro? Może macie godnych zaufania sprzedawców i mogłybyście polecić któregoś?
Baaardzo bym była wdzięczna ![]()
#4060 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4061 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4062 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Malla - a wkleisz tutaj też ten link do porównania płynów? rzadko teraz mam dostęp do neta i nie na długo więc nie chce mi się szukac. Z góry dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4063 |
Raczkowanie
|
Problem z soczewkami
Kolejny raz potrzebuję waszej pomocy
![]() Od niecałego tygodnia noszę soczewki-okres próbny. Dostałam soczewki kwartalne Bausch&Lomb Optima FW i uwaga: nie miałam większego problemu ze ściąganiem i zakładaniem soczewek. Widziałam super, byłam zadowolona przez te kilka krótkich dni. Przy sciąganiu soczewek to raczej normalne, że czasem się sklejają, prawda? I z tymi jest tak samo. Słyszałam, że wałkowanie palcem delikatnie pomaga lub zwykłe zamoczenie w płynie.Raz się skleiła jedna z nich-po wielu trudach wygrałam walkę i rozkleiła się. W poniedziałek słodkie bis. 3 dzień soczewka leży w płynie [opti free express], jest sklejona na pół. Boki się rozklejają ale na środku jest tak zassana, że ani 'wałkowanie' opuszkiem palca nie pomaga, ani moczenie w płynie, nic. Czytałam o soczewkach kwartalnych tej firmy, ze tak mają.. i czy po niecałym tygodniu użytkowania mogłabym je zmienić?Jak uważacie? Jutro chciałabym pójść do okulisty i powiedzieć o wszystkim, tylko boję się że zwyczajnie będzie zły i się wścieknie za moją..emm nieudolność. Załóżmy, że pozwoli mi zmienić. Chciałabym, żeby to były soczewki miesięczne. Czy ktoś poleci mi firmę? Słyszałam, że J&J są zadowalające. Chodzi przede wszystkim o to sklejanie się. Myślałąm, że będe męczyć się z zakładnaiem itd. a tu wypadło sklejanie się, yh. Proszęo polecenie mi jakiejś zaufanej, niedrogiej firmy ![]() Edytowane przez Obstinate Czas edycji: 2009-01-14 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4064 |
Rozeznanie
|
Dot.: Problem z soczewkami
Ojej, soczewki kwartalne, nie wiedziałam, ze jeszcze coś takiego istnieje! Szczerze mogę polecić soczewki J&J, takie miesięczne (właściwie 14 dniowe do miesiaca, jak jest napisane na opakowaniu), uzywałam paru rodzajów i nigdy nie miałam problemu ze sklejaniem. Nawet jesli soczewka sie skleiła po włozeniu do pojemniczka było po problemie. Porozmawiaj z okulistą, nie sądzę, zeby sie zdenerwował
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4065 |
Zakorzenienie
|
Powiem Ci, że mnie zdziwił Twój wątek, bo ja używam soczewek iWear i nigdy w życiu mi się nie skleiły...
#4066 |
Wtajemniczenie
|
nigdy nie uzywałam soczewek innych niz jednodniowe (i całe szczęście, bo bardzo często je gubie przy zakładaniu
![]() ![]()
![]() Edytowane przez crippled Czas edycji: 2009-01-14 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4067 |
Nie depcze krokusów
|
Zapalenia powodują użytkownicy, a nie soczewki.
Eee... o co chodzi? Nosisz jednodniówki 3 dni? cava - lepsze sklepy internetowe niż Allegro, masz kartę stałego klienta, rabaty, informacje na maila o wyprzedażach, pewność pochodzenia produktu, normalną gwarancję itp. Ineso - zajrzyj tutaj, tylko że to porównanie w pewnym kontekście.
![]() |
#4068 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4069 |
Nie depcze krokusów
|
Obstinate - hydrożele Bauscha są "słynne" z tego, że się sklejają prawie nie do rozklejenia, poczytaj tutaj lub tutaj :/
impegata - wklej proszę zdjęcie z opakowania, na którym jest napisane, że "14-dniowe do miesiąca". Johnsony są obecnie 2-tygodniowe (miesięczne Surevue wycofano jakiś czas temu) i tylko na tyle producent daje gwarancję. Jeśli wydłużasz noszenie, to tylko po kontroli w miesięcznych soczewkach u okulisty (trzeba sprawdzić ich stan po takim czasie, zabiałczenie, uszkodzenia itp.), który i tak nie przyjmie odpowiedzialności za to, że coś się stanie z Twoimi oczami po przedłużaniu noszenia... Johnsony są inne od typowych miesięcznych soczewek, bardzo elastyczne i zarazem mniej wytrzymałe (sama noszę Oasys).
![]() |
#4070 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Swoją drogą, jednodniówki też trzeba dobierać. Mam teraz przerwę, została mi jedna para i jednodniówki (nie wiem jakim cudem zdjęłam je po ostatniej imprezie...). Zastanawiam się nad pójściem do Voita i sprawdzeniem przekorygowania, które sugerowała mi ostatnio okulistka... Może kupiłabym po tym nową paczkę już nieco słabszych soczewek. Planowo kolejna wizyta gdzieś w marcu.
![]() ![]() |
![]() |
#4071 |
Raczkowanie
|
Malla-dokładnie, wpisałam w googlach 'sklejona soczewka' i wyskoczyła masa postów odnośnie właśnie soczewek które ja używam.
Słyszałam dobre opinie odnośnie J&J ale w jakiej one są cenie? Dwa tygodnie to w sumie mały okres czasu, nie chce wydawać na tego masę kasy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4072 |
Raczkowanie
|
Ja juz od dwoch lat uzywam Night & Day firmy Ciba Vision. Przed nimi uzywalam jakichs hydrozelowych Johnsona i jeszcze jednych Johnsona, ale nie pamietam nazwy. Jednak tylko N&D mi pasowaly. Nosisz je przez miesiac. Jak nazwa wskazuje mozna w nich spac ale ja nie polecam bo lepiej zeby oko odpoczywalo w nocy a nie mialo na sobie cialo obce i nie "oddychalo" swobodnie. Koszt 3ech par wychodzi 170 zl, takze na miesiac kosztuje mnie ok 60zl jedna para + cena plynu do soczewek (ok 40-45 zl - 350ml starcza na 3 miesiace ).
Zatem na soczewki wydaje okolo 70zl miesiecznie. Te soczewki nigdy mi sie nie skleily w pojemniczku i rowniez bylam zaskoczona ze cos takiego Cie spotkalo. Mysle ze byc moze okulista nie da Ci nowej pary za darmo ale przynajmniej juz wiesz jakich soeczewek na pewno juz nie kupisz ![]()
#4073 |
Raczkowanie
|
Rozumiem, że Twoje soczewki myk myk kupuje się od razu trzema parami, nie po jednej parze?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4074 |
Raczkowanie
|
W wiekszosci salonow sa sprzadawne wlasnie po 3 pary w opakowaniu. Rzadko kiedy sprzedawano mi jedna pare. Zreszta wychodzi drozej. Ale jesli nie chcesz od razu kupowac 3ech par to sprobuj, moze akurat sprzedadza Ci jedna pare jesli powiesz ze chcialabys wyprobowac bo nigdy ich nie uzywalas. W roznych salonach optycznych widzialam bardzo rozne ich ceny, wiec tez zawsze warto pochodzic zanim sie kupi, czasem naprawde sa duze roznice w cenach.
#4075 |
Raczkowanie
|
o tych zapaleniach oczu czy tam czegos innego slyszalam juz od kilku osob noszacych od lat soczewki - najczesciej powtarzala sie wlasnie firma bausha , nie wiem czy to prawda tylko powtarzam co uslyszalam, troche boje sie - bo nigdy nie nosilam kontaktow - przede wszystkim przez strach wkladania soczewek do oczu
![]()
#4076 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Ja osobiście tej firmy nie lubię, choć nie miałam ich soczewek. Nie ufam jej, bo za mało idzie do przodu, osiadając na laurach, np. płyn Renu ma od długiego czasu ten sam skład, nie udoskonala go. Nie ma silikonowych dla astygmatyków, nie dodaje nawilżaczy do soczewek, jej krople do oczu ciężko dostać... A ponieważ Bausche są w sumie najpowszechniejsze, najwięcej rejestruje się problemów i komplikacji, kwestia statystyki. Podobnie jak z niską ceną - są tacy, którzy tak bardzo oszczędzają na soczewkach, że potem na własne życzenie lądują w szpitalu z powikłaniami - kupują najtańsze, przedłużają ich noszenie, śpią w nich, noszą za długo, nie robią przerw, nie zmieniają codziennie płynu itp. Zwłaszcza że, jak pisałam, nie są to nowoczesne soczewki, oprócz Purevision nie można w ich produktach spać ani katować nimi oczu od świtu do nocy. Z mojej klasy licealnej parę dziewczyn poszło na pielęgniarstwo, miały styczność z pacjentami na okulistyce - ponad połowa to nie dziadki z jaskrą, tylko powikłania po soczewkach. Ale to skrajne przypadki... Hydrożelowe soczewki (czyli te bez silikonu) lubią się sklejać, ale faktycznie chyba Bausche najbardziej, jeszcze na sprzedawane w Vision Express iWeary (tylko nie wiem, które - oni sami nie produkują, to produkty dostępne na rynku pod nazwami producentów, ale w VE sprzedawane jako marka własna, coś jak Tesco) czytałam narzekania, że się drą i sklejają. Strach przed grzebaniem w oczach jest naturalnym odruchem. Można się niepokoić, jeśli się go nie posiada ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-15 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4077 |
Zakorzenienie
|
Ja noszę 3 miesięczne bausche i nic mi sie nigdy nie skleiło
|
![]() ![]() |
![]() |
#4078 |
Nie depcze krokusów
|
bo Ty stara wyjadaczka jesteś, pewnie nawet z kropelką superglue by Ci się nie skleiły :P
![]() |
#4079 |
Przyczajenie
|
Są silikony dla astygmatyków- PureVision Toric
|
![]() ![]() |
![]() |
#4080 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.