|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
pani-jesień tak powiedział mi jeden lekarz ale szczerze mówiąc ja w to nie za bardzo wierzę i uważam że przy suchym oku sztuczne łzy są niezbędne. A jeśli są niezbędne to nawat jak uzależniają to co za różnica skoro i tak musimy ich używać
![]() Wielkość oczu faktycznie nie ma nic do rzeczy, źle się wyraziłam, ale już krzywizna oka ma i to bardzo dużo. |
![]() ![]() |
![]() |
#4142 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-01-24 o 15:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4143 |
Nie depcze krokusów
|
Ineso - z tym wyleżeniem w AOS to też trochę inaczej wygląda, bo po neutralizacji zmienia się w sól fizjologiczną, nie ma więc dostatecznej ochrony przed namnażaniem bakterii. Ostatnio mnie zbulwersowało, że w USA zaleca się trzymanie w nim soczewek max. 24 czy 48 godz. (już nie pamiętam, ale łatwo mogę znaleźć ten artykuł, jakby kogoś interesowało - in English, of course), a na ulotce jest kilkanaście dni... :/
Lalaith - stojące opakowania też mają minusy (choć przyzwyczaiłam się i wolę takie od grzebania w miseczkach i martwienia się, czy jak się potelepie w bagażniku, to soczewka przyklei się do wieczka i wyschnie), np. przy nieświadomym zakażeniu jednego oka łatwo o zarażenie drugiego (tak jak przy tych samych wadach na obydwu oczach zaleca się zakładanie soczewki na to samo oko, by nie przenosić bakterii). katka_19 - ale które iWeary? Zapraszam do okulisty, niech je obejrzy, prawdopodobnie są źle dobrane rozmiarem lub trzeba zmodyfikować moc. Przy doborze zawsze powinno się badać ostrość widzenia w soczewkach, a nie ślepo ufać tabelom przeliczania mocy. Moc zależy nie tylko od materiału (np. przejrzystość, doświadczony użytkownik widzi różnicę, czy obraz jest full HD ![]() ![]() Fiolka - nie wiem co to za patyczki :/ Ale skoro przyssawek można już używać do miękkich... Niedługo czyściki ultrafioletowe wrócą do łask ![]() ![]() PS. Jakie dostępne dla szarego człowieka w internecie czasopisma polecasz? Lubię CLS, bo jest tylko o soczewkach i piszą prostym językiem, podczytuję też Review of Optometry. Masz dostęp do jakichś wyników badań np. skuteczności płynów albo komplikacji po soczewkach? Truskawkowa Wiosna - mam zwykłej wielkości gałki oczne, szpary i tęczówkę, ale ciasną rogówkę, która głównie decyduje o rozmiarze soczewki, dlatego mam taki problem z doborem. Najwięcej jest krzywizn 8.6, a na mnie nawet 8.4 potrafią być za duże (Oasys akurat są ok, pewnie dzięki silikonowi, ale już zwykłe hydrożele o tych samych parametrach się bardziej ruszają). Niestety, w dobie uniwersalizacji takie osoby jak ja są dyskryminowane ![]() Pani Jesień - też jestem ciekawa, jaki jest mechanizm ich "uzależniania" - mniejsza produkcja łez czy może ich mniejsza lepkość... Krakowianki, w salonach Contempo pojawiły się Biofinity na sztuki (22zł) pod nazwą EyeOxy. Moim zdaniem to beznadziejna, nienowoczesna nazwa, której użycie może zwiększy udział CooperVision na rynku polskim, ale nie zmieni słabej znajomości tej bardzo dobrej firmy.
![]() |
#4144 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to ten sklep, w którym miałaś kupować i podawałaś linka, to wiem, o który chodzi ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też kiedyś przemyśliwałam nad jednodniówkami. Ale przeraża mnie ich słaba przepuszczalność tlenu ![]() Jeśli jednak Biofinity mi podpasują i nie będę sobie wyobrażała życia bez soczewek ( ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4146 |
Nie depcze krokusów
|
Pani Jesień - różnica między przepuszczalnością 25 a 125 nie jest tak wielka, jakby się wydawało po liczbach, popatrz na wykres z tego artykułu. Jednodniówkom taka przepuszczalność wystarczy, bo: mają inną budowę, są mniej wytrzymałe (cieńsze, elastyczniejsze), nie osadzają się na nich białka dzień za dniem, nie można w nich spać.
Jeśli ktoś nosi od 6 rano do 23 i ma wybór, czy lepiej pod kątem tlenu nosić jednodniówki, czy miesięczne wysokoprzepuszczalne, wtedy bym się skłaniała ku tej drugiej opcji, ale za mało o tym wiem.
![]() |
#4147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4148 | ||
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o Biofinity za 9,9zł z wyprzedaży to tak
![]() Cytat:
No i teraz najchętniej bym je zdjęła, żeby dać oczom odpocząć, ale okazało się, że płynu mam mniej niż przypuszczałam i chyba mnie czeka nocka w soczewkach ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4149 | ||
Zakorzenienie
|
No tak, faktycznie
![]() Cytat:
![]() ![]() Planujesz wybrać się do okulisty, żeby sprawdził jak leżą na Twoich oczach? Cytat:
![]()
![]() |
#4150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Rano podzwonię, gdzie się da i zobaczymy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4151 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście żartuję - próbowałam już Air Optix'ów i Oasys'ów, więc nie zaproponują mi czegoś nowego, co mogłoby być dla mnie interesujące ![]() ![]()
![]() |
#4152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hylo-Comod, Hylo-Care |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4153 |
Zakorzenienie
|
Ciekawostka
![]() Czytałam ostatnio wywiad z Julanne Moore. Ma 48 lat, a od 15 roku życia nieprzerwanie nosi soczewki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4154 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie mam dostępu do żadnych dodatkowych badań bo na razie nie za bardzo mnie stać na wykupienie sobie hasła na dostęp do różnych artykułów w necie, a poza tym staram się korzystać z biblioteki dopóki mam legitymację ![]() podawanie DK/t ma sens jak najbardziej, co prawda dostęp tlenu do rogówki nie jest liniową zależnością od Dk/t ale mimo wszystko większe Dk/t to większy dostęp tlenu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4155 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4156 |
Matka Smoka
|
Wypatrzyłam właśnie nowość (chyba, że jestem ślepa
![]() http://szkla.com/192_zestaw-podrozny.html Dla mnie na podróż trochę mało płynu, ale tak sobie myślę, że do noszenia w torebce na wszelki wypadek? Pytanie tylko jaką ważność będzie miał płyn przelany do tych fiolek? Malla, jaki termin ważności ma AOSept? bo rozważam czy nie kupić i przynajmniej od czasu do czasu w nim nie pomoczyć soczewek, ale to by oznaczało, że jedna butla starczy mi na długo. Bo chyba mniejszych nie ma? PS Moja koleżanka trafiła ostatnio przypadkiem do tej optometrystki w VE Czyzyny, którą się zachwycałam tutaj kiedyś - i też była zachwycona. |
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Nie depcze krokusów
|
3 m-ce
![]() |
#4158 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Air Otpixów też może spróbuję, bo jak nie znajdę okulisty, który sprawdzi dopasowanie moich Biofinitów na NFZ, to pójdę do salonu, gdzie właśnie z Cibą współpracują i fajny zestaw startowy dają, bo i soczewki miesięczne i płyn i kropelki i zapas jednodniówek. Cytat:
![]() No ale całe szczęście Biofinity są inne, w nich mogę siedzieć w pracy ![]() A czy je się kupuje tylko u optyka czy można dostać i w aptece? Cytat:
Mnie się jeszcze takie cusie podobają http://www.lensa.pl/Wild_Range_Texture_113.html chociaż one akurat na same soczewki, płyn tak czy siak trzeba tachać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4159 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-01-27 o 08:22 |
||||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4160 |
Zakorzenienie
|
MagJa może Oasysy były na Ciebie po prostu za ciasne, jak na mnie?
AirOptixy są to grube i sztywne soczewki, zupełnie inne niż delikatniutkie Biofinity, osobiście nie polecam, ale wiem że dużo osób je sobie chwali. Kropli o których mówiłam nie dostaniesz u optyka, jedynie w aptece. Ja żadnych objawów uzależnienia nie doświadczam choć używam kropli z przerwami od lat. Ineso kontaktolog mówi że AOSept jest najdroższym z płynów katalitycznych, dwa pozostałe Zeissy są o ok 10-15zł tańsze, trzeba popatrzyć ile one mają ważności. |
![]() ![]() |
![]() |
#4161 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jaka jest różnica między płynem Opti Free Express a Renu MultiPlus Bausch&Lomb ?
Z soczewkami mam do czynienia od zeszłego czwartku kiedy to na wizycie u okulistki dostałam pierwszą parę soczewek Oasys i mini płyn Opti Free. Chciałam sobie zamówić na all płyn bo widzę, że korzystniejsze są tam ceny niż u optyka.
#4162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4163 |
Zakorzenienie
|
Dzięki ![]() ![]()
#4164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4165 |
Zakorzenienie
|
No nic muszę zaryzykować
![]() ![]()
#4166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie masz parametry oka? Pytałaś okulisty jakie inne soczewki możesz wypróbować? Wszystkie soczewki nawet o takich samych parametrach jak poprzednie trzeba dobierać pod ścisłą kontrolą okulisty! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na badania kontrolne co pół roku chodzę do zwykłej okulistki na NFZ, która jest świetnym ordynatorem chirurgii w szpitalu w Witkowicach i wielu prawie niewidzącym osobom wróciła wzrok więc jej ufam, nie ma co bulić grubej kasy u okulistów którzy gadają bzdury, a ich jedyna wiedza nt soczewek wywodzi się z 2 dniowych szkoleń firm produkujących soczewki, które przez ten czas zachwalają swój "najlepszy" produkt, a później podpisują z nimi umowy. Już nasza wiedza nt soczewek jest większa bo przynajmniej mamy czas i chęć jeszcze coś poza tym mądrego poczytać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4169 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Przyszły moje Biofinity! ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.