Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-24, 15:19   #4141
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

pani-jesień tak powiedział mi jeden lekarz ale szczerze mówiąc ja w to nie za bardzo wierzę i uważam że przy suchym oku sztuczne łzy są niezbędne. A jeśli są niezbędne to nawat jak uzależniają to co za różnica skoro i tak musimy ich używać

Wielkość oczu faktycznie nie ma nic do rzeczy, źle się wyraziłam, ale już krzywizna oka ma i to bardzo dużo.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 15:37   #4142
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
pani-jesień tak powiedział mi jeden lekarz ale szczerze mówiąc ja w to nie za bardzo wierzę i uważam że przy suchym oku sztuczne łzy są niezbędne. A jeśli są niezbędne to nawat jak uzależniają to co za różnica skoro i tak musimy ich używać
Pod warunkiem, że to uzależnienie nie spowoduje skutków ubocznych...

Cytat:
Wielkość oczu faktycznie nie ma nic do rzeczy, źle się wyraziłam, ale już krzywizna oka ma i to bardzo dużo.
Ja jeszcze niedawno myślałam, że wielkość oka wpływa na krzywiznę, a na pewno na średnicę...

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2009-01-24 o 15:38
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 16:05   #4143
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - z tym wyleżeniem w AOS to też trochę inaczej wygląda, bo po neutralizacji zmienia się w sól fizjologiczną, nie ma więc dostatecznej ochrony przed namnażaniem bakterii. Ostatnio mnie zbulwersowało, że w USA zaleca się trzymanie w nim soczewek max. 24 czy 48 godz. (już nie pamiętam, ale łatwo mogę znaleźć ten artykuł, jakby kogoś interesowało - in English, of course), a na ulotce jest kilkanaście dni... :/

Lalaith - stojące opakowania też mają minusy (choć przyzwyczaiłam się i wolę takie od grzebania w miseczkach i martwienia się, czy jak się potelepie w bagażniku, to soczewka przyklei się do wieczka i wyschnie), np. przy nieświadomym zakażeniu jednego oka łatwo o zarażenie drugiego (tak jak przy tych samych wadach na obydwu oczach zaleca się zakładanie soczewki na to samo oko, by nie przenosić bakterii).

katka_19 - ale które iWeary? Zapraszam do okulisty, niech je obejrzy, prawdopodobnie są źle dobrane rozmiarem lub trzeba zmodyfikować moc. Przy doborze zawsze powinno się badać ostrość widzenia w soczewkach, a nie ślepo ufać tabelom przeliczania mocy. Moc zależy nie tylko od materiału (np. przejrzystość, doświadczony użytkownik widzi różnicę, czy obraz jest full HD ), ale i od użytkownika, od doboru, łez... Tak więc to nie jest tak, że producent oszukuje i zaniża normy, to nie buty, że możesz nosić jedne 36, a drugie 39

Fiolka - nie wiem co to za patyczki :/ Ale skoro przyssawek można już używać do miękkich... Niedługo czyściki ultrafioletowe wrócą do łask Zgadzam się co do ilości godzin noszenia soczewek (podobnie jak ilości dni) - gdyby nie odgórne zalecenia, zapanowałaby soczewkowa anarchia, może nawet ze względu na komplikacje byłyby sprzedawane tylko na czarnym rynku Taki scenariusz mi przyszedł do głowy po obejrzeniu filmu "Blindness" z Julianne Moore, na podstawie tekstu Jose Saramagi, w którym nagle świat opanowuje epidemia ślepoty...
PS. Jakie dostępne dla szarego człowieka w internecie czasopisma polecasz? Lubię CLS, bo jest tylko o soczewkach i piszą prostym językiem, podczytuję też Review of Optometry.
Masz dostęp do jakichś wyników badań np. skuteczności płynów albo komplikacji po soczewkach?

Truskawkowa Wiosna - mam zwykłej wielkości gałki oczne, szpary i tęczówkę, ale ciasną rogówkę, która głównie decyduje o rozmiarze soczewki, dlatego mam taki problem z doborem. Najwięcej jest krzywizn 8.6, a na mnie nawet 8.4 potrafią być za duże (Oasys akurat są ok, pewnie dzięki silikonowi, ale już zwykłe hydrożele o tych samych parametrach się bardziej ruszają). Niestety, w dobie uniwersalizacji takie osoby jak ja są dyskryminowane

Pani Jesień - też jestem ciekawa, jaki jest mechanizm ich "uzależniania" - mniejsza produkcja łez czy może ich mniejsza lepkość...

Krakowianki, w salonach Contempo pojawiły się Biofinity na sztuki (22zł) pod nazwą EyeOxy. Moim zdaniem to beznadziejna, nienowoczesna nazwa, której użycie może zwiększy udział CooperVision na rynku polskim, ale nie zmieni słabej znajomości tej bardzo dobrej firmy.
Stary 2009-01-24, 23:18   #4144
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Po miesiącu powinny wylądować w koszu, niezależnie od tego czy założysz je 30 czy 3 razy. W tym drugim przypadku radzę zmienić soczewki na jednodniówki, które są chyba najlepsze dla osób które ubierają soczewki sporadycznie, albo na 3 miesięczne, bo wychodzą najtaniej.
Właśnie dlatego pierwotnie chciałam jednodniówki, ale jak przekalkulowałam jaki jest ich koszt na miesiąc, to zrezygnowałam i testuję miesięczne. Docelowo chciałabym nosić soczewki na co dzień, ale póki co moje oczy muszą się przyzwyczaić i z tego powodu nie mogę zakładać soczewek jak idę na 8-11h do pracy, a znów na zdejmowanie ich przed lustrem nad umywalką jeszcze się nie odważyłam i raz jak poszłam w soczewkach, to mimo dużego dyskomfortu wytrwałam w nich do końca. Może jutro spróbuję je znów założyć, ściąganie idzie mi już całkiem sprawnie, a i same Biofinity wydają się być ok, więc może nie będzie źle i jakoś 10h wytrzymam.

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
MagJa -> mają -1 Nie wiem czy mogę tutaj podać linka
Jak to ten sklep, w którym miałaś kupować i podawałaś linka, to wiem, o który chodzi

Cytat:
A właśnie, skoro już w temacie jesteśmy, to jakich kropli używacie? jakie polecacie wrażliwcom? Najlepiej takie, co 1-2 aplikacje na dzień wystarczą, bo ja wiecznie mam problemy z prawidłowym kropnięciem sobie do oka. Wiecznie zalewam sobie policzki

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Krakowianki, w salonach Contempo pojawiły się Biofinity na sztuki (22zł) pod nazwą EyeOxy. Moim zdaniem to beznadziejna, nienowoczesna nazwa, której użycie może zwiększy udział CooperVision na rynku polskim, ale nie zmieni słabej znajomości tej bardzo dobrej firmy.
Dobrze wiedzieć, chociaż i tak na Allegro Biofinity wychodzą taniej, nooo może jak się jedną parę kupi to porównywalnie, ale jak więcej, to taniej
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 13:12   #4145
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
Jak to ten sklep, w którym miałaś kupować i podawałaś linka, to wiem, o który chodzi
O, to ja podawałam tego linka? Dobrze wiedzieć

Ja też kiedyś przemyśliwałam nad jednodniówkami. Ale przeraża mnie ich słaba przepuszczalność tlenu
Jeśli jednak Biofinity mi podpasują i nie będę sobie wyobrażała życia bez soczewek (), to chyba wypróbuję jakieś jednodniowe w maju - męczy mnie wtedy alergia na pyłki - oczy mam łzawiące, swędzące, zaczerwienione, opuchnięte - nie wyobrażam sobie noszenia wtedy soczewek miesięcznych Chociaż jednodniowe to też może nie być najlepszy pomysł w takiej sytuacji i lepiej pozostać przy okularach
Stary 2009-01-25, 15:14   #4146
Malla
Nie depcze krokusów

Pani Jesień - różnica między przepuszczalnością 25 a 125 nie jest tak wielka, jakby się wydawało po liczbach, popatrz na wykres z tego artykułu. Jednodniówkom taka przepuszczalność wystarczy, bo: mają inną budowę, są mniej wytrzymałe (cieńsze, elastyczniejsze), nie osadzają się na nich białka dzień za dniem, nie można w nich spać.
Jeśli ktoś nosi od 6 rano do 23 i ma wybór, czy lepiej pod kątem tlenu nosić jednodniówki, czy miesięczne wysokoprzepuszczalne, wtedy bym się skłaniała ku tej drugiej opcji, ale za mało o tym wiem.
Stary 2009-01-25, 16:25   #4147
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Jesień - różnica między przepuszczalnością 25 a 125 nie jest tak wielka, jakby się wydawało po liczbach, popatrz na wykres z tego artykułu. Jednodniówkom taka przepuszczalność wystarczy, bo: mają inną budowę, są mniej wytrzymałe (cieńsze, elastyczniejsze), nie osadzają się na nich białka dzień za dniem, nie można w nich spać.
Jeśli ktoś nosi od 6 rano do 23 i ma wybór, czy lepiej pod kątem tlenu nosić jednodniówki, czy miesięczne wysokoprzepuszczalne, wtedy bym się skłaniała ku tej drugiej opcji, ale za mało o tym wiem.
Hmmm... W takim razie podawanie tej przepuszczalności tlenu jest trochę bez sensu... Do jednodniówek przekonuje mnie to, że są bardziej higieniczne Ale z drugiej strony - drogie są

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-25, 19:15   #4148
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
O, to ja podawałam tego linka? Dobrze wiedzieć
Jeśli chodzi o Biofinity za 9,9zł z wyprzedaży to tak

Cytat:
Ja też kiedyś przemyśliwałam nad jednodniówkami. Ale przeraża mnie ich słaba przepuszczalność tlenu
Jeśli jednak Biofinity mi podpasują i nie będę sobie wyobrażała życia bez soczewek (), to chyba wypróbuję jakieś jednodniowe w maju - męczy mnie wtedy alergia na pyłki - oczy mam łzawiące, swędzące, zaczerwienione, opuchnięte - nie wyobrażam sobie noszenia wtedy soczewek miesięcznych Chociaż jednodniowe to też może nie być najlepszy pomysł w takiej sytuacji i lepiej pozostać przy okularach
Co do alergii, to się nie wypowiem, bom laik w temacie soczewek, ale Biofinity podobają mi się coraz bardziej. Założyłam je dziś o 8 rano, także o 12h mam je na oczach, a z tego przez 10h siedziałam przed kompem i w klimie. Mały dyskomfort się pojawił, ale nawet nosząc okulary czasem pod koniec dnia odczuwam skutki kompa i klimy.
No i teraz najchętniej bym je zdjęła, żeby dać oczom odpocząć, ale okazało się, że płynu mam mniej niż przypuszczałam i chyba mnie czeka nocka w soczewkach Niby są Day&Night, ale trochę się boję Póki co moczę pojemniczek we wrzątku i jak wyschnie, to wleję tą resztkę płynu i obadam czy dam radę zakryć nim soczewki. Oby. Płyn już mam zamówiony, ale najwcześniej we wtorek będzie, bo jeszcze go nie wysłali.

Cytat:
Hmmm... W takim razie podawanie tej przepuszczalności tlenu jest trochę bez sensu... Do jednodniówek przekonuje mnie to, że są bardziej higieniczne Ale z drugiej strony - drogie są
Mnie przekonuje i higiena i bezproblemowość, bo nie trzeba się cackać z ich myciem, ba! nawet płynu osobno nie trzeba kupować. Ale i tak przeliczając miesięczny koszt soczewek wraz z płynem, jednodniówki wychodzą dużo drożej Fakt, że trzymiesięczne czy jeszcze dłuższe okresowo pewnie jeszcze taniej, ale pozostanę przy miesięcznych, bo chyba są najbardziej optymalne pod względem i ceny i higieny. A do ceregieli z myciem chyba już się przyzwyczaiłam i nie jest mi to straszne
Stary 2009-01-25, 19:24   #4149
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o Biofinity za 9,9zł z wyprzedaży to tak
No tak, faktycznie

Cytat:
Co do alergii, to się nie wypowiem, bom laik w temacie soczewek, ale Biofinity podobają mi się coraz bardziej. Założyłam je dziś o 8 rano, także o 12h mam je na oczach, a z tego przez 10h siedziałam przed kompem i w klimie. Mały dyskomfort się pojawił, ale nawet nosząc okulary czasem pod koniec dnia odczuwam skutki kompa i klimy.
Jak miło czytać takie posty Oby u mnie też się sprawdziły
Planujesz wybrać się do okulisty, żeby sprawdził jak leżą na Twoich oczach?

Cytat:
Mnie przekonuje i higiena i bezproblemowość, bo nie trzeba się cackać z ich myciem, ba! nawet płynu osobno nie trzeba kupować. Ale i tak przeliczając miesięczny koszt soczewek wraz z płynem, jednodniówki wychodzą dużo drożej
No właśnie Mnie również z tego względu soczewki miesięczne wydają się być najlepszym rozwiązaniem.
Stary 2009-01-25, 19:47   #4150
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak miło czytać takie posty Oby u mnie też się sprawdziły
Planujesz wybrać się do okulisty, żeby sprawdził jak leżą na Twoich oczach?
Planuję, planuję Nawet rozważam wybranie się na taką wizytę jutro, jak znajdę gabinet, gdzie dają zestaw soczewek na wypróbowanie z innej firmy niż J&J. Bo zamiast kupować jutro na mus małą buteleczkę płynu w sklepie, dla przykładu w Vision Expres 120ml OptiiFree widziałam dziś za 22zł, już wolę dać te załóżmy 50zł za wizytę. No i za tą cenę dostać i inne soczewki na próbę, i mini płyn , i przy okazji sprawdzić jak leżą Biofinity. Ale jeszcze się okaże, czy to mi się w ogóle uda, czy jednak jestem za sprytna Bo w sumie zwykle te zestawy startowe reklamują jako "Twoje pierwsze soczewki", a dla mnie pierwsze to one już nie będą. No ale z drugiej strony skoro nie jestem zadowolona z usług jednego okulisty, to kto mi broni iść do drugiego i zobaczyć co on mi dobierze. W końcu wolny rynek mamy, a jeszcze jak płacę, to i wymagam
Rano podzwonię, gdzie się da i zobaczymy.
Stary 2009-01-25, 19:57   #4151
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Planuję, planuję Nawet rozważam wybranie się na taką wizytę jutro, jak znajdę gabinet, gdzie dają zestaw soczewek na wypróbowanie z innej firmy niż J&J. Bo zamiast kupować jutro na mus małą buteleczkę płynu w sklepie, dla przykładu w Vision Expres 120ml OptiiFree widziałam dziś za 22zł, już wolę dać te załóżmy 50zł za wizytę. No i za tą cenę dostać i inne soczewki na próbę, i mini płyn , i przy okazji sprawdzić jak leżą Biofinity. Ale jeszcze się okaże, czy to mi się w ogóle uda, czy jednak jestem za sprytna Bo w sumie zwykle te zestawy startowe reklamują jako "Twoje pierwsze soczewki", a dla mnie pierwsze to one już nie będą. No ale z drugiej strony skoro nie jestem zadowolona z usług jednego okulisty, to kto mi broni iść do drugiego i zobaczyć co on mi dobierze. W końcu wolny rynek mamy, a jeszcze jak płacę, to i wymagam
Rano podzwonię, gdzie się da i zobaczymy.
Ha, to może i ja pójdę do innego okulisty, i dostanę zestaw startowy
Oczywiście żartuję - próbowałam już Air Optix'ów i Oasys'ów, więc nie zaproponują mi czegoś nowego, co mogłoby być dla mnie interesujące Jeśli mi Biofinity nie podpasują, chyba dam sobie spokój z soczewkami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-26, 14:58   #4152
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie dlatego pierwotnie chciałam jednodniówki, ale jak przekalkulowałam jaki jest ich koszt na miesiąc, to zrezygnowałam i testuję miesięczne. Docelowo chciałabym nosić soczewki na co dzień, ale póki co moje oczy muszą się przyzwyczaić i z tego powodu nie mogę zakładać soczewek jak idę na 8-11h do pracy, a znów na zdejmowanie ich przed lustrem nad umywalką jeszcze się nie odważyłam i raz jak poszłam w soczewkach, to mimo dużego dyskomfortu wytrwałam w nich do końca. Może jutro spróbuję je znów założyć, ściąganie idzie mi już całkiem sprawnie, a i same Biofinity wydają się być ok, więc może nie będzie źle i jakoś 10h wytrzymam.
Ja od początku soczewki nosiłam przez cały dzień, a nie były to soczewki night&day więc się nie masz czego obawiać.

Cytat:
A właśnie, skoro już w temacie jesteśmy, to jakich kropli używacie? jakie polecacie wrażliwcom? Najlepiej takie, co 1-2 aplikacje na dzień wystarczą, bo ja wiecznie mam problemy z prawidłowym kropnięciem sobie do oka. Wiecznie zalewam sobie policzki
Hylo-Comod, Hylo-Care
Stary 2009-01-26, 15:05   #4153
lalaith
Zakorzenienie

Ciekawostka
Czytałam ostatnio wywiad z Julanne Moore. Ma 48 lat, a od 15 roku życia nieprzerwanie nosi soczewki Ja też tak chcę (a nawet całe życie jak się uda, o ile się nie zdecyduję na operację)!
Stary 2009-01-26, 16:43   #4154
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:

Fiolka - nie wiem co to za patyczki :/ Ale skoro przyssawek można już używać do miękkich... Niedługo czyściki ultrafioletowe wrócą do łask Zgadzam się co do ilości godzin noszenia soczewek (podobnie jak ilości dni) - gdyby nie odgórne zalecenia, zapanowałaby soczewkowa anarchia, może nawet ze względu na komplikacje byłyby sprzedawane tylko na czarnym rynku Taki scenariusz mi przyszedł do głowy po obejrzeniu filmu "Blindness" z Julianne Moore, na podstawie tekstu Jose Saramagi, w którym nagle świat opanowuje epidemia ślepoty...
PS. Jakie dostępne dla szarego człowieka w internecie czasopisma polecasz? Lubię CLS, bo jest tylko o soczewkach i piszą prostym językiem, podczytuję też Review of Optometry.
Masz dostęp do jakichś wyników badań np. skuteczności płynów albo komplikacji po soczewkach?
chodziło mi o przyssawki tylko wypadło mi z głowy jak to się nazywa siostra mówiła że było to dosyć nieprzyjemne.

Nie mam dostępu do żadnych dodatkowych badań bo na razie nie za bardzo mnie stać na wykupienie sobie hasła na dostęp do różnych artykułów w necie, a poza tym staram się korzystać z biblioteki dopóki mam legitymację jak dostęp do niej mi się skończy to pewnie zainwestuję w hasło.

Cytat:
podawanie DK/t ma sens jak najbardziej, co prawda dostęp tlenu do rogówki nie jest liniową zależnością od Dk/t ale mimo wszystko większe Dk/t to większy dostęp tlenu.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 17:30   #4155
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Ciekawostka
Czytałam ostatnio wywiad z Julanne Moore. Ma 48 lat, a od 15 roku życia nieprzerwanie nosi soczewki Ja też tak chcę (a nawet całe życie jak się uda, o ile się nie zdecyduję na operację)!
Ha! Będę obczajać w filmach
Stary 2009-01-26, 20:40   #4156
Ineso
Matka Smoka

Wypatrzyłam właśnie nowość (chyba, że jestem ślepa) na szkla.com - zestaw podróżny.
http://szkla.com/192_zestaw-podrozny.html
Dla mnie na podróż trochę mało płynu, ale tak sobie myślę, że do noszenia w torebce na wszelki wypadek? Pytanie tylko jaką ważność będzie miał płyn przelany do tych fiolek?

Malla, jaki termin ważności ma AOSept? bo rozważam czy nie kupić i przynajmniej od czasu do czasu w nim nie pomoczyć soczewek, ale to by oznaczało, że jedna butla starczy mi na długo. Bo chyba mniejszych nie ma?

PS Moja koleżanka trafiła ostatnio przypadkiem do tej optometrystki w VE Czyzyny, którą się zachwycałam tutaj kiedyś - i też była zachwycona.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 23:01   #4157
Malla
Nie depcze krokusów

3 m-ce
Stary 2009-01-26, 23:10   #4158
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Ha, to może i ja pójdę do innego okulisty, i dostanę zestaw startowy
Oczywiście żartuję - próbowałam już Air Optix'ów i Oasys'ów, więc nie zaproponują mi czegoś nowego, co mogłoby być dla mnie interesujące Jeśli mi Biofinity nie podpasują, chyba dam sobie spokój z soczewkami
U okulisty dziś nie byłam i chyba dopiero w lutym dam radę, ale wczoraj z musu poszłam w końcu spać w Biofinitach i, o dziwo, rano nawet nie czułam, że je mam. Tylko delikatna ropka w kącikach oczu świadczyła, że coś jest nie tak. Ale przechodziłam w nich jeszcze do 22, a więc łącznie 38h bez przerwy i było ok. Co prawda pod wieczór drobny dyskomfort się pojawił, ale ogólnie jest super Niemniej jednak dziś wykosztowałam się u optyka i kupiłam mały płyn 120ml za 23zł, chociaż pewnie jutro przyleci 360ml kupione za jakieś 30zł już z przesyłką. I ten i ten to OptiFree. Niezłą mają marżę w optykach, duży płyn kosztował bodajże 43zł.
A Air Otpixów też może spróbuję, bo jak nie znajdę okulisty, który sprawdzi dopasowanie moich Biofinitów na NFZ, to pójdę do salonu, gdzie właśnie z Cibą współpracują i fajny zestaw startowy dają, bo i soczewki miesięczne i płyn i kropelki i zapas jednodniówek.

Cytat:
Ja od początku soczewki nosiłam przez cały dzień, a nie były to soczewki night&day więc się nie masz czego obawiać.
Mam się czego obawiać, bo w Oasys'ach w pracy uczucie piasku pojawiło się bardzo szybko, po 6h miałam już dość, a musiałam wytrzymać 11h
No ale całe szczęście Biofinity są inne, w nich mogę siedzieć w pracy

Cytat:
Hylo-Comod, Hylo-Care
A czy je się kupuje tylko u optyka czy można dostać i w aptece?

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Wypatrzyłam właśnie nowość (chyba, że jestem ślepa) na szkla.com - zestaw podróżny.
http://szkla.com/192_zestaw-podrozny.html
Dla mnie na podróż trochę mało płynu, ale tak sobie myślę, że do noszenia w torebce na wszelki wypadek? Pytanie tylko jaką ważność będzie miał płyn przelany do tych fiolek?
Widziałam te pudełeczka, faktycznie praktyczne, nie trzeba całej butli tachać ze sobą, no i sam pojemniczek nie wala się luzem po torebce.
Mnie się jeszcze takie cusie podobają http://www.lensa.pl/Wild_Range_Texture_113.html chociaż one akurat na same soczewki, płyn tak czy siak trzeba tachać.
Stary 2009-01-27, 08:20   #4159
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
U okulisty dziś nie byłam i chyba dopiero w lutym dam radę, ale wczoraj z musu poszłam w końcu spać w Biofinitach i, o dziwo, rano nawet nie czułam, że je mam. Tylko delikatna ropka w kącikach oczu świadczyła, że coś jest nie tak. Ale przechodziłam w nich jeszcze do 22, a więc łącznie 38h bez przerwy i było ok. Co prawda pod wieczór drobny dyskomfort się pojawił, ale ogólnie jest super
38h, nieźle

Cytat:
Niemniej jednak dziś wykosztowałam się u optyka i kupiłam mały płyn 120ml za 23zł, chociaż pewnie jutro przyleci 360ml kupione za jakieś 30zł już z przesyłką. I ten i ten to OptiFree. Niezłą mają marżę w optykach, duży płyn kosztował bodajże 43zł.
Ja za duży płyn Opti Free dałam 45 zł

Cytat:
Mam się czego obawiać, bo w Oasys'ach w pracy uczucie piasku pojawiło się bardzo szybko, po 6h miałam już dość, a musiałam wytrzymać 11h
Ja przy Oasys'ach po 6h miałam wrażenie, że mi oczy wypadną

Cytat:
No ale całe szczęście Biofinity są inne, w nich mogę siedzieć w pracy

Cytat:
A czy je się kupuje tylko u optyka czy można dostać i w aptece?
O ile mi wiadomo - kupuje się je w aptece

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
podawanie DK/t ma sens jak najbardziej, co prawda dostęp tlenu do rogówki nie jest liniową zależnością od Dk/t ale mimo wszystko większe Dk/t to większy dostęp tlenu.
Pokręcone to wszystko

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2009-01-27 o 08:22
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 08:44   #4160
lalaith
Zakorzenienie

MagJa może Oasysy były na Ciebie po prostu za ciasne, jak na mnie?
AirOptixy są to grube i sztywne soczewki, zupełnie inne niż delikatniutkie Biofinity, osobiście nie polecam, ale wiem że dużo osób je sobie chwali.
Kropli o których mówiłam nie dostaniesz u optyka, jedynie w aptece. Ja żadnych objawów uzależnienia nie doświadczam choć używam kropli z przerwami od lat.

Ineso kontaktolog mówi że AOSept jest najdroższym z płynów katalitycznych, dwa pozostałe Zeissy są o ok 10-15zł tańsze, trzeba popatrzyć ile one mają ważności.
Stary 2009-01-27, 08:47   #4161
arizoona
Zakorzenienie

Dziewczyny jaka jest różnica między płynem Opti Free Express a Renu MultiPlus Bausch&Lomb ?
Z soczewkami mam do czynienia od zeszłego czwartku kiedy to na wizycie u okulistki dostałam pierwszą parę soczewek Oasys i mini płyn Opti Free. Chciałam sobie zamówić na all płyn bo widzę, że korzystniejsze są tam ceny niż u optyka.
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 08:48   #4162
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arizoona Pokaż wiadomość
Dziewczyny jaka jest różnica między płynem Opti Free Express a Renu MultiPlus Bausch&Lomb ?
Z soczewkami mam do czynienia od zeszłego czwartku kiedy to na wizycie u okulistki dostałam pierwszą parę soczewek Oasys i mini płyn Opti Free. Chciałam sobie zamówić na all płyn bo widzę, że korzystniejsze są tam ceny niż u optyka.
Opti jest delikatniejszy jeśli masz wrażliwe oczy, ale obydwa są ok. Ja tam specjalnej różnicy nie widzę.
Stary 2009-01-27, 09:04   #4163
arizoona
Zakorzenienie

Dzięki a jak z soczewkami ? Jaka jest różnica między Soflens Bausch&Lomb a Oasys dwutygodniowe ? Spokojnie będę mogła je nosić ? Chcę teraz zakupić miesięczne i nie wiem czy będę odczuwała jakieś zmiany
Stary 2009-01-27, 09:10   #4164
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:

Dzięki a jak z soczewkami ? Jaka jest różnica między Soflens Bausch&Lomb a Oasys dwutygodniowe ? Spokojnie będę mogła je nosić ? Chcę teraz zakupić miesięczne i nie wiem czy będę odczuwała jakieś zmiany
My też nie wiemy Dopóki nie spróbujesz, to się nie przekonasz...
Stary 2009-01-27, 09:16   #4165
arizoona
Zakorzenienie

Cytat:
My też nie wiemy Dopóki nie spróbujesz, to się nie przekonasz...
No nic muszę zaryzykować ale dzięki za odpowiedz
Stary 2009-01-27, 09:19   #4166
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:

Dla mnie np i jedne i drugie były beznadziejne, Soflens 59 porysowały mi rogówkę, Oasys okazały się za ciasne i strasznie piekły mnie w nich oczy choć okuliści twierdzili że są dla mnie idealne! Dopiero kontaktolog orzekł że te soczewki przy mojej dużej krzywiźnie i średnicy to jak wciskanie na mnie butów w rozmiarze 32.
Jakie masz parametry oka? Pytałaś okulisty jakie inne soczewki możesz wypróbować?
Wszystkie soczewki nawet o takich samych parametrach jak poprzednie trzeba dobierać pod ścisłą kontrolą okulisty!
Stary 2009-01-27, 09:23   #4167
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Oasys okazały się za ciasne i strasznie piekły mnie w nich oczy choć okuliści twierdzili że są dla mnie idealne!
Nie potrafię tego pojąć! Dlaczego tak twierdzili? Współpraca z J&J czy brak profesjonalizmu?
Stary 2009-01-27, 09:46   #4168
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Nie potrafię tego pojąć! Dlaczego tak twierdzili? Współpraca z J&J czy brak profesjonalizmu?
Myślę że i to i to. Niestety to nie był błąd jednego okulisty tylko kilku. Także do żadnych masówek typu VE już nigdy nie pojdę. Zresztą teraz już nie muszę na nowo dobierać soczewek, po wizycie u kontaktologa która trwała ok 2 godzin(!) wiem już co i jak i mogę to robić sama.
A na badania kontrolne co pół roku chodzę do zwykłej okulistki na NFZ, która jest świetnym ordynatorem chirurgii w szpitalu w Witkowicach i wielu prawie niewidzącym osobom wróciła wzrok więc jej ufam, nie ma co bulić grubej kasy u okulistów którzy gadają bzdury, a ich jedyna wiedza nt soczewek wywodzi się z 2 dniowych szkoleń firm produkujących soczewki, które przez ten czas zachwalają swój "najlepszy" produkt, a później podpisują z nimi umowy. Już nasza wiedza nt soczewek jest większa bo przynajmniej mamy czas i chęć jeszcze coś poza tym mądrego poczytać.
Stary 2009-01-27, 11:10   #4169
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślę że i to i to. Niestety to nie był błąd jednego okulisty tylko kilku. Także do żadnych masówek typu VE już nigdy nie pojdę. Zresztą teraz już nie muszę na nowo dobierać soczewek, po wizycie u kontaktologa która trwała ok 2 godzin(!) wiem już co i jak i mogę to robić sama.
nie przesadziłaś trochę z tym samodzielnym dobieraniem soczewek na podstawie informacji zdobytych w czasie 2 godzinnej rozmowy z kontaktologiem ??
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 11:13   #4170
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę że i to i to. Niestety to nie był błąd jednego okulisty tylko kilku. Także do żadnych masówek typu VE już nigdy nie pojdę.
Też nie mam zaufania do masówek typu VE czy Lynx Ale z braku laku... Żadnego dobrego kontaktologa, niestety, nie znam Szkoda, że nie jestem z Krakowa

Przyszły moje Biofinity!

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości