|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Czy można chodzic na basen w soczewkach? Bo z tego co czytałam , należy albo zdjąc albo uzywac jednodniowych. To prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
... po Twojej wypowiedzi strasznie się przeraziłam, że mogłabym zniszczyć sobie rogówkę ![]()
![]() |
#4173 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście mam już lata praktyki w noszeniu soczewek i wybrane takie w których czuję się najlepiej, więc nie zamierzam eksperymentować (jeszcze Frequency wypróbuję). To co napisałam było informacją dla koleżanki, jeśli to co robi robi pod kontrolą lekarza to uważam że jest jak najbardziej ok. Cytat:
arizoona nie ma co się przerażać, ale po co eksperymentować na własną rękę? Lepiej przejść się do lekarza. Ja sobie nie zniszczyłam rogówki tylko porysowałam, ale tego pewnie nawet lekarz nie mógł przewidzieć. Przez kilka miesięcy chodziłam bez soczewek, smarowałam oczy maścią i się zregenerowały. Teraz jest super. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4174 |
Wtajemniczenie
|
ok, ale z drugiej strony sama widzisz jaka jest duża różnica w noszeniu między 8,4 a 8,6 więc gdybyś spróbowała np 9,0 mogłaby być równie dobrze za duża.Samemu bez lampy szczelinowej trudno to ocenić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4175 |
Nie depcze krokusów
|
Lepiej większa niż mniejsza
![]() Mnie też mówił, że sama mogę brać 8,3 lub 8,4, bo pewnie i tak będą za duże, ale jednak ze Surevue wolałam pójść do niego (są luźniejsze od Oasys mimo identycznych parametrów, nawet ja to czułam). To takie moje zboczenie z drugiego forum ![]() Cóż, jest parę rzeczy, co do których się z nim nie zgadzam.
![]() |
#4176 |
Wtajemniczenie
|
no tak, ja po prostu nie lubię takiego podejścia, żeby mówić że jakiś rozmiar soczewki będzie dobry zanim się zobaczy jak leży na oku.
niestety ja też się nie zgadzam w paru rzeczach ![]() Ale to i tak jeden z najlepszych specjalistów z jakimi miałam okazję rozmawiać. Słyszałam w jednym salonie vision express, że mają wprowadzić coś takiego, że jak się kupuje u ich soczewki to można poprosić o darmowe sprawdzenie przez okulistę czy noszone soczewki są dobrze dopasowane. Zestaw podróżny w takiej postaci jak pokazywała chyba pani jesień nie jest najlepszym pomysłem ponieważ nie powinno się przelewać płynu do innych pojemniczków. Hm może powinni zacząć produkować płyn w jakiś małych ampułkach jak sól fizjologiczną... |
![]() ![]() |
![]() |
#4177 |
Nie depcze krokusów
|
Myślę, że on to tak pod kątem polskich użytkowników albo zasady "lepsza większa niż mniejsza, skoro i tak trafisz do mnie za parę miesięcy".
Ciekawe z VE. Zwłaszcza jeśli chodzi o dopasowanie tego, co u nich sprzedają ![]() Lalaith - Precision UV mają dużą krzywiznę.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-27 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4178 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A OtpiFree polecam kupować na Allegro. Mój dziś przyleciał, także jak coś mogę polecić pewnego sprzedawcę. Thx Cytat:
A opinią o AirOptixach mnie zmartwiłaś. Myślałam, że też będą takie fajne jak Biofinity. Jak mają być podobne do Oasysów to nie wiem czy je chcę. Tamte to straszne sztywniaki były w porównaniu do Biofinity. Cytat:
Cytat:
To czekam(y) na relację. Edytowane przez MagJa Czas edycji: 2009-01-27 o 21:53 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4179 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4180 | ||
Zakorzenienie
|
Ponieważ przepłakałam dziś całe popołudnie i wieczór, więc relacji póki co nie będzie - oczy mam całe czerwone, zapuchnięte i piekące, bynajmniej nie od soczewek
![]() W każdym razie miałam je na oczach 10h. I widziałam w nich wyraźniej niż w Oasys'ach, nic mi się nie rozmazywało. I są bledsze od pozostałych soczewek, wokół tęczówki widac obwódkę przezroczystą a nie błękitną - w sumie to raczej plus ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-01-28 o 07:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4181 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
9.0 na własną rękę bym nie próbowała, ale oscylowała właśnie w takich granicach 8.6-8.9, ale raczej 8.6-8.7, standardy. Oj, z takim dużym uwodnieniem bym nie ryzykowała, a jeśli chodzi o filtry to okulary słoneczne są i tak niezbędne bo chodzi nie tylko o oczy ale i o cieniuchną skórę wokół nich. Jak już pisałam w tych soczewkach które mam chodzi mi się dobrze i już nie mam specjalnie ochoty na eksperymenty. Cytat:
![]() 80zł, ale przez cały rok masz następne wizyty za darmo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4182 |
Zakorzenienie
|
Malla Ty się na tym znasz więc pomóż.
Chciałam sobie kupić ten płyn: http://www.allegro.pl/item536517646_..._monosept.html Ale tam pisze coś takiego: Płyn MonoSept dezynfekuje soczewki. Po cyklu neutralizacji można ponownie nosić soczewki. Zaleca się aby by przed założeniem soczewki opłukać płynem EYEYE Saline To ten: http://www.allegro.pl/item536517607_..._soczewek.html Czy faktycznie muszę mieć obydwa czy to tylko chwyt reklamowy? |
![]() ![]() |
![]() |
#4183 |
Zakorzenienie
|
Lalaith jakie nosisz teraz soczewki ?
#4184 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4185 |
Zakorzenienie
|
hmm... to ja już nie wiem które wybrać
![]() ![]()
#4186 |
Przyczajenie
|
ja już mam dość noszenia soczewek, okularów i tak ciągle. okazało się, ze mam mieć przez miesiąc okulary, bo mam jakąs wydzielinę na rzęsach i jakieś zapalenie chyba, dostalam krople, 3 razy dziennie. po miesiącu poszłam do kontroli a tu kolejne 2 tyg w okularach, do tego nowe krople za 70 zł. raptem 5 ml. już mam tego dość. w dodatku nienawidzę okularów. nie wiem co zrobię, gdy w poniedziałek znowu okaze się, ze nie moge nosić soczewek. a czy ktoś z was miał operację laserową na oczy?
#4187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Muszę powiedzieć, że są to najlepsze z testowanych przeze mnie soczewek - nie bolą mnie oczy, nie mam ochoty ich sobie wydrapać, cud ![]()
![]() |
#4188 |
Wtajemniczenie
|
lalaith moim zdaniem z tymi płynami to chwyt reklamowy, tak jak po użyciu szamponu zaleca się użycie odzywki z tej samej serii
![]() Jeżeli płyn się zneutralizuje to można je od razu zakładać na oczy, najważniejsze jest żeby moczyły się w płynie wystarczająco długo bo jeżeli wyciągniesz je przed upływem 6h można sobie poparzyć rogówkę. A co do vision express to pozostaje tylko liczyć na sumienie specjalisty który Cię bada. Oni wcale nie muszą wciskać na siłę soczewek, to ich decyzja. Ja znam osoby które tam pracują i jak widzą, że ani Iwear ani johnson nie leży odsyłają pacjentów do innego salonu gdzie dobierają inne soczewki Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2009-01-28 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4189 |
Nie depcze krokusów
|
MagJa - Oasys sztywniaki?
![]() ![]() zuczang - to miłe, że tak robią. Wg mnie takie sprawdzenie i tak powinno być w cenie wizyty, ale skoro zaniżane są ceny wizyt, staje się to nieopłacalne. Od strony biznesowej ich rozumiem, ale medycznej nie. Jak można pacjenta wypuścić do domu po 1 wizycie, na której soczewki są świeżutkie i niech sobie radzi sam? Lalaith - a będziesz próbować Frequency? Na ulotce AOSeptu jest również napisane, że dobrze by było przemywać przed założeniem solą. To tak jak na ulotkach zwykłych płynów, tylko ile osób przepłukuje przed założeniem... Nie robię tego, bo sól sprzedawana osobno ma konserwanty i mogłaby mnie podrażnić, co czyniłoby stosowanie AO bezsensownym. Sól z apteki jest ważna 24 godz. po otwarciu, pozostają małe ampułki, których nie lubię. Na szczęście nie miałam jeszcze potrzeby przepłukiwania soczewek i jakbym miała jakiś paproch, użyłabym kropli :/ Zresztą po założeniu zakraplam oczy. Pani Jesień - super, że testy przebiegają pomyślnie! Ale skąd te łzy? ![]() Dyna - wstrzymaj się z soczewkami, bo inaczej to cholerstwo będzie Cię trzymać i trzymać miesiącami... Najważniejsze jest wyleczenie oczu. Fiolka - iWearów jest tyle, od jednodniowych przez dwutygodniowe po chyba 2 rodzaje miesięcznych plus johnsony, że nie powinno być problemów z doborem u większości pacjentów.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-28 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4190 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny! fiolkamożesz coś więcej o tym "poparzeniu rogówki" bo brzmi strasznie?
Frequency wypróbuję. Malla nigdy na ulotce zwykłego płynu nie spotkałam się z informacją żeby przemywać soczewkę solą przed założeniem. Czyli używałąś AOSeptu bez żadnego przemywania? Na ile Ci wystarczył? Monosept to dokładnie to samo czy czymś się różni? |
![]() ![]() |
![]() |
#4191 |
Przyczajenie
|
Wczoraj byłem w punkcie gdzie przyjmuje lekarz i chciałem się zapytać o soczewki kontaktowe. W 1 pukncie powiedziała mi taka pani co sprzedaje okulary że może mnie zapisać do lekarza i on nauczy mnie przymierzac i zdejmowac itp w cenie wizyty (80zl) dostane 2 tyg.soczewki...Pokazalem jej jaka mam wade -0.5 i -0.25 i mowie ze slyszalem ze soczewki liczy sie ze np.mam wade 0.5 to o 0.5 sie odejmuje...Ona powiedziala ze nie, dopiero jest tak powyzej -4! Pojechalismy do 2 punktu i tam powiedziala mi ze nie ma soczewek do takiej wady...Jezeli juz to by 1 oko zrobila ale tak nie mozna bo 2 by bylo bez soczewki...Powiedziala ze ogolnie soczewki sa od -0.75...I teraz nie wiem jak to wkoncu jest...Ta 1 chciala mnie nakrecic na to zebym zaplacil 80zl za wizyte u lekarza czy tak jest jak powiedziala??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4192 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem typem osoby chętnie zwierzającej się, więc powiem tylko, że już jest w porządku
![]() ![]() Głupotę zrobiłam - poszłam umyć włosy z soczewkami na oczach, oczywiście woda mi się do nich dostała, do tego rozmazał mi się tusz i pobrudził soczewki ![]() ![]()
#4193 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() No fakt, pisała nawet. Gapa ze mnie ![]() Chyba muszę przemyśleć sprawę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A propos, idę myć głowę, zanim znów dziś padnę ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4194 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny może pomożecie:
Mam soczewki minusowe one day moist johnsona, normalnie mi się "poruszają", jak pod koniec dnia odczuwam suchość i wkrapalm krople (probowłam 2 różnych rodzai do soczewek) to mi sie soczewka przysysa do źrenicy i z trudnością przyhcodzi mi ich sciagniecie. Nie odczuwałam tego przyssania poki raz dosłownie przed samym sciagnieciem wpuscilam kropelki a potem myslalam ze soczewek nie zdejme ![]() Help! |
![]() ![]() |
![]() |
#4195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lalaith rogówkę można poparzyć niezneutralizowanym roztworem nadtlenku wodoru, który jest odpowiedzialny za dezynfekcję w tym płynie. Dlatego tak ważne jest żeby nie wyciągać soczewek z płynu przez upływem 6h i żeby używać tylko pojemniczków dołączonych do płynu które zawierają odpowiedni dys katalityczny i jeszcze nie stosować starych pojemniczków ponieważ ten dysk działa przez kontretną ilość neutralizacji ( nie pamiętam teraz ile) a potem się zużywa i nie jest skuteczny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4196 |
Nie depcze krokusów
|
lalaith - chodziło mi o to, że na ulotkach płynów all in one jest o przemywaniu nimi przed założeniem. Robiłam tak, bo oprócz przekonania, że tak trzeba, soczewka z kroplą łatwiej się przyklejała, co ułatwiało mi naukę zakładania. Całkiem intuicyjnie, bez lektury ulotki, żeby nie zakładać soczewek moczonych we własnym brudzie, robiła tak moja współlokatorka. A poza tym to niewiele znam osób, które nie zakładają od razu po wyjęciu z pojemniczka...
Nie wiem jakie Monosept ma składniki oprócz H2O2 i czym może się różnić. Z tego co ostatnio czytałam na stronach amerykańskich, płyny katalityczne potrafią się nieźle różnić, w konserwantach i odczuciach. xxxXDxxx - szczerze to przy takiej wadzie nie nosiłabym soczewek wcale, zbyt duże ryzyko. MagJa - zgadzam się, podbarwienie gasi mój piwny kolor oczu. Fuksjaaa - z mojego skromnego doświadczenia wynika, że soczewki hydrożelowe trudniej się ściągają, bo są tak elastyczne, że się uszczypnąć nie dają. Ale to co piszesz, czyli przyklejanie do oka i utrudnione poruszanie po nim, nie jest normalne...
![]() |
#4197 |
Zakorzenienie
|
Ostatnia dyskusja na temat pielęgnacji przyczyniła się do tego, że zaopatrzyłam się w AOSept - tekst o pływaniu soczewek we własnym brudzie podziałał mi na wyobraźnię
![]() ![]() Dziewczyny, czy Wy w ogóle nie czujecie soczewek na oczach, tak zupełnie nic a nic? ![]() ![]()
![]() |
#4198 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Markowski gdy mi wyjal soczewki z oka to je przeplukal i wlozyl na chwile wlasnie do plynu katalitycznego. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2009-01-29 o 10:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4199 |
Wtajemniczenie
|
nie chciałam nikogo nastraszyć...ogólnie jak się stosuje do zaleceń to nie ma obawy że płyn się nie zneutralizował
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Będę wdzięczna jak może komus się uda mi pomóc. Z góry dziękuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:36.