Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-27, 11:27   #4171
_Emi_
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Czy można chodzic na basen w soczewkach? Bo z tego co czytałam , należy albo zdjąc albo uzywac jednodniowych. To prawda?
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 12:14   #4172
arizoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dla mnie np i jedne i drugie były beznadziejne, Soflens 59 porysowały mi rogówkę, Oasys okazały się za ciasne i strasznie piekły mnie w nich oczy choć okuliści twierdzili że są dla mnie idealne! Dopiero kontaktolog orzekł że te soczewki przy mojej dużej krzywiźnie i średnicy to jak wciskanie na mnie butów w rozmiarze 32.
Jakie masz parametry oka? Pytałaś okulisty jakie inne soczewki możesz wypróbować?
Wszystkie soczewki nawet o takich samych parametrach jak poprzednie trzeba dobierać pod ścisłą kontrolą okulisty!
Oasys mam BC 8,4 DIA 14,00 Moc: -1 okulistka mówiła mi że mogę inne nosić od 8,4 do 8,7

... po Twojej wypowiedzi strasznie się przeraziłam, że mogłabym zniszczyć sobie rogówkę już nie wiem które wybrać
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 16:36   #4173
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
nie przesadziłaś trochę z tym samodzielnym dobieraniem soczewek na podstawie informacji zdobytych w czasie 2 godzinnej rozmowy z kontaktologiem ??
Nie przesadziłam, bo mi powiedział że mogę sobie próbować różne rodzaje soczewek o krzywiźnie większej lub równej 8.6 i średnicy większej lub równej 14.0.
Ja osobiście mam już lata praktyki w noszeniu soczewek i wybrane takie w których czuję się najlepiej, więc nie zamierzam eksperymentować (jeszcze Frequency wypróbuję). To co napisałam było informacją dla koleżanki, jeśli to co robi robi pod kontrolą lekarza to uważam że jest jak najbardziej ok.

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Czy można chodzic na basen w soczewkach? Bo z tego co czytałam , należy albo zdjąc albo uzywac jednodniowych. To prawda?
Możesz chodzić w soczewkach jeśli masz szczelne, nieprzepuszczające wody okularki, w innym przypadku faktycznie pozostają jednodniówki.

arizoona nie ma co się przerażać, ale po co eksperymentować na własną rękę? Lepiej przejść się do lekarza. Ja sobie nie zniszczyłam rogówki tylko porysowałam, ale tego pewnie nawet lekarz nie mógł przewidzieć. Przez kilka miesięcy chodziłam bez soczewek, smarowałam oczy maścią i się zregenerowały. Teraz jest super.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 17:27   #4174
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie przesadziłam, bo mi powiedział że mogę sobie próbować różne rodzaje soczewek o krzywiźnie większej lub równej 8.6 i średnicy większej lub równej 14.0.
.
ok, ale z drugiej strony sama widzisz jaka jest duża różnica w noszeniu między 8,4 a 8,6 więc gdybyś spróbowała np 9,0 mogłaby być równie dobrze za duża.Samemu bez lampy szczelinowej trudno to ocenić.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 19:30   #4175
Malla
Nie depcze krokusów

Lepiej większa niż mniejsza

Mnie też mówił, że sama mogę brać 8,3 lub 8,4, bo pewnie i tak będą za duże, ale jednak ze Surevue wolałam pójść do niego (są luźniejsze od Oasys mimo identycznych parametrów, nawet ja to czułam). To takie moje zboczenie z drugiego forum

Cóż, jest parę rzeczy, co do których się z nim nie zgadzam.
Stary 2009-01-27, 20:09   #4176
fiolka85
Wtajemniczenie

no tak, ja po prostu nie lubię takiego podejścia, żeby mówić że jakiś rozmiar soczewki będzie dobry zanim się zobaczy jak leży na oku.

niestety ja też się nie zgadzam w paru rzeczach a miałam nadzieję że spotkałam guru soczewkowego.
Ale to i tak jeden z najlepszych specjalistów z jakimi miałam okazję rozmawiać.

Słyszałam w jednym salonie vision express, że mają wprowadzić coś takiego, że jak się kupuje u ich soczewki to można poprosić o darmowe sprawdzenie przez okulistę czy noszone soczewki są dobrze dopasowane.

Zestaw podróżny w takiej postaci jak pokazywała chyba pani jesień nie jest najlepszym pomysłem ponieważ nie powinno się przelewać płynu do innych pojemniczków.
Hm może powinni zacząć produkować płyn w jakiś małych ampułkach jak sól fizjologiczną...
Stary 2009-01-27, 21:40   #4177
Malla
Nie depcze krokusów

Myślę, że on to tak pod kątem polskich użytkowników albo zasady "lepsza większa niż mniejsza, skoro i tak trafisz do mnie za parę miesięcy".
Ciekawe z VE. Zwłaszcza jeśli chodzi o dopasowanie tego, co u nich sprzedają

Lalaith - Precision UV mają dużą krzywiznę.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-01-27 o 21:41
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-27, 21:52   #4178
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
38h, nieźle

Ja za duży płyn Opti Free dałam 45 zł

Ja przy Oasys'ach po 6h miałam wrażenie, że mi oczy wypadną
Też sama się sobie dziwiłam, że tyle wytrzymałam. No ale te soczewki są naprawdę bardzo komfortowe i mam cichą nadzieję, że okulista potwierdzi, że mogę je nosić bez przeszkód, bo przy Oasysach zaczęłam się już dołować, że soczewki nie dla mnie. No bo skoro pani doktor powiedziała, że są ok, a nie są, tzn. że moje oko nie lubi się z kontaktami, a tu guzik prawda, całe szczęście. Się lubi Oby tylko z wzajemnością
A OtpiFree polecam kupować na Allegro. Mój dziś przyleciał, także jak coś mogę polecić pewnego sprzedawcę.

Cytat:
O ile mi wiadomo - kupuje się je w aptece
Thx

Cytat:
MagJa może Oasysy były na Ciebie po prostu za ciasne, jak na mnie?
AirOptixy są to grube i sztywne soczewki, zupełnie inne niż delikatniutkie Biofinity, osobiście nie polecam, ale wiem że dużo osób je sobie chwali.
Kropli o których mówiłam nie dostaniesz u optyka, jedynie w aptece. Ja żadnych objawów uzależnienia nie doświadczam choć używam kropli z przerwami od lat.
Może i były za ciasne. Odkąd się Was radzę, to sama do takiego wniosku dochodzę, ale okulistka po zbadaniu mnie pod lampą stwierdziła, że są ok.
A opinią o AirOptixach mnie zmartwiłaś. Myślałam, że też będą takie fajne jak Biofinity. Jak mają być podobne do Oasysów to nie wiem czy je chcę. Tamte to straszne sztywniaki były w porównaniu do Biofinity.

Cytat:
Myślę że i to i to. Niestety to nie był błąd jednego okulisty tylko kilku. Także do żadnych masówek typu VE już nigdy nie pojdę. Zresztą teraz już nie muszę na nowo dobierać soczewek, po wizycie u kontaktologa która trwała ok 2 godzin(!) wiem już co i jak i mogę to robić sama.
A ile taka przyjemność wizyty u kontaktologa kosztuje?

Cytat:
A na badania kontrolne co pół roku chodzę do zwykłej okulistki na NFZ, która jest świetnym ordynatorem chirurgii w szpitalu w Witkowicach i wielu prawie niewidzącym osobom wróciła wzrok więc jej ufam, nie ma co bulić grubej kasy u okulistów którzy gadają bzdury, a ich jedyna wiedza nt soczewek wywodzi się z 2 dniowych szkoleń firm produkujących soczewki, które przez ten czas zachwalają swój "najlepszy" produkt, a później podpisują z nimi umowy. Już nasza wiedza nt soczewek jest większa bo przynajmniej mamy czas i chęć jeszcze coś poza tym mądrego poczytać.
Pewnie masz w tym dużo racji, niestety. Sama jestem doskonałym przykładem pacjenta, któremu wciśnięto jedyną słuszną firmę, czyli J&J bez słowa komentarza co innego mogę nosić.

Cytat:

Przyszły moje Biofinity!
To czekam(y) na relację.

Edytowane przez MagJa
Czas edycji: 2009-01-27 o 21:53
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 22:27   #4179
zuczang
Raczkowanie

Cytat:

Słyszałam w jednym salonie vision express, że mają wprowadzić coś takiego, że jak się kupuje u ich soczewki to można poprosić o darmowe sprawdzenie przez okulistę czy noszone soczewki są dobrze dopasowane.
Ja miałam w VE sprawdzone od razu po dobraniu oraz pani mi powiedziała,że mogę w ciągu miesiąca zgłosić się na darmowe sprawdzenie czy soczewki dobrze leżą(co też uczyniłam ),także to już chyba wprowadzone

zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 23:20   #4180
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
To czekam(y) na relację.
Ponieważ przepłakałam dziś całe popołudnie i wieczór, więc relacji póki co nie będzie - oczy mam całe czerwone, zapuchnięte i piekące, bynajmniej nie od soczewek

W każdym razie miałam je na oczach 10h. I widziałam w nich wyraźniej niż w Oasys'ach, nic mi się nie rozmazywało.
I są bledsze od pozostałych soczewek, wokół tęczówki widac obwódkę przezroczystą a nie błękitną - w sumie to raczej plus

Cytat:
A opinią o AirOptixach mnie zmartwiłaś. Myślałam, że też będą takie fajne jak Biofinity. Jak mają być podobne do Oasysów to nie wiem czy je chcę. Tamte to straszne sztywniaki były w porównaniu do Biofinity.
Mnie osobiście wydaje się, że Oasys'sy są ciensze, delikatniejsze niż Biofinity - łatwiej je zgiąć, łatwiej się sklejają etc... Ale AirOptixy są naprawdę bardzo sztywne w porównaniu do innych - mnie to potwornie męczyło - oczy mnie bolały praktycznie od 1. sekundy założenia

Cytat:
O ile dobrze pamiętam, lalaith zapłaciła 80 zł

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2009-01-28 o 07:37
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 12:17   #4181
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
ok, ale z drugiej strony sama widzisz jaka jest duża różnica w noszeniu między 8,4 a 8,6 więc gdybyś spróbowała np 9,0 mogłaby być równie dobrze za duża.Samemu bez lampy szczelinowej trudno to ocenić.

Mnie sprawdzali w lampie szczelinowej w VE i nie tylko tam Oasysy i wszędzie mówili że leżą fantastycznie, a kiedy się skarżyłam że noszą się beznadziejnie to się dziwili bo to "najlepsze" ze wszystkich soczewki i skoro nie te to już tylko jednodniówki! Dziękuje za takie sprawdzanie i wyciąganie ode mnie kasy za nic. Sorry Bez odpowiednich kompetencji i lampa szczelinowa niewiele daje. Jeśli chcą Ci coś wcisnąć i tak wcisną, wszelkie badania typu "pierwsze soczewki gratis" mają na celu rozreklamowanie jakiejś firmy i soczewki które na takim badaniu otrzymujesz, dostajesz takie jakie oni akurat mają gratis od producenta.
9.0 na własną rękę bym nie próbowała, ale oscylowała właśnie w takich granicach 8.6-8.9, ale raczej 8.6-8.7, standardy.

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Lalaith - Precision UV mają dużą krzywiznę.
Oj, z takim dużym uwodnieniem bym nie ryzykowała, a jeśli chodzi o filtry to okulary słoneczne są i tak niezbędne bo chodzi nie tylko o oczy ale i o cieniuchną skórę wokół nich.
Jak już pisałam w tych soczewkach które mam chodzi mi się dobrze i już nie mam specjalnie ochoty na eksperymenty.

Cytat:
Napisane przez pani-jesien Pokaż wiadomość
Ponieważ przepłakałam dziś całe popołudnie i wieczór, więc relacji póki co nie będzie - oczy mam całe czerwone, zapuchnięte i piekące, bynajmniej nie od soczewek
Co się stało biedaku ??

Cytat:
80zł, ale przez cały rok masz następne wizyty za darmo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-28, 12:51   #4182
lalaith
Zakorzenienie

Malla Ty się na tym znasz więc pomóż.

Chciałam sobie kupić ten płyn:
http://www.allegro.pl/item536517646_..._monosept.html

Ale tam pisze coś takiego:
Płyn MonoSept dezynfekuje soczewki. Po cyklu neutralizacji można ponownie nosić soczewki. Zaleca się aby by przed założeniem soczewki opłukać płynem EYEYE Saline

To ten:
http://www.allegro.pl/item536517607_..._soczewek.html

Czy faktycznie muszę mieć obydwa czy to tylko chwyt reklamowy?
Stary 2009-01-28, 13:25   #4183
arizoona
Zakorzenienie

Lalaith jakie nosisz teraz soczewki ?
Stary 2009-01-28, 13:33   #4184
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arizoona Pokaż wiadomość
Lalaith jakie nosisz teraz soczewki ?
3 miesięczne Optimy B&L i miesięczne Proclear, wymiennie. Teraz akurat mam Proclear, ale Optimy są dla mnie najlepsze
Stary 2009-01-28, 13:41   #4185
arizoona
Zakorzenienie

hmm... to ja już nie wiem które wybrać Okulistka mówiła, że mogę jakie kolwiek tylko podała mi parametry więc nie wiem co mam teraz robić
Stary 2009-01-28, 14:59   #4186
Dyna
Przyczajenie

GG do Dyna Send a message via Skype™ to Dyna

ja już mam dość noszenia soczewek, okularów i tak ciągle. okazało się, ze mam mieć przez miesiąc okulary, bo mam jakąs wydzielinę na rzęsach i jakieś zapalenie chyba, dostalam krople, 3 razy dziennie. po miesiącu poszłam do kontroli a tu kolejne 2 tyg w okularach, do tego nowe krople za 70 zł. raptem 5 ml. już mam tego dość. w dodatku nienawidzę okularów. nie wiem co zrobię, gdy w poniedziałek znowu okaze się, ze nie moge nosić soczewek. a czy ktoś z was miał operację laserową na oczy?
Stary 2009-01-28, 16:18   #4187
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arizoona Pokaż wiadomość
hmm... to ja już nie wiem które wybrać Okulistka mówiła, że mogę jakie kolwiek tylko podała mi parametry więc nie wiem co mam teraz robić
Spróbuj Biofinitów

Muszę powiedzieć, że są to najlepsze z testowanych przeze mnie soczewek - nie bolą mnie oczy, nie mam ochoty ich sobie wydrapać, cud
Stary 2009-01-28, 19:10   #4188
fiolka85
Wtajemniczenie

lalaith moim zdaniem z tymi płynami to chwyt reklamowy, tak jak po użyciu szamponu zaleca się użycie odzywki z tej samej serii
Jeżeli płyn się zneutralizuje to można je od razu zakładać na oczy, najważniejsze jest żeby moczyły się w płynie wystarczająco długo bo jeżeli wyciągniesz je przed upływem 6h można sobie poparzyć rogówkę.

A co do vision express to pozostaje tylko liczyć na sumienie specjalisty który Cię bada. Oni wcale nie muszą wciskać na siłę soczewek, to ich decyzja. Ja znam osoby które tam pracują i jak widzą, że ani Iwear ani johnson nie leży odsyłają pacjentów do innego salonu gdzie dobierają inne soczewki

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2009-01-28 o 19:17
Stary 2009-01-28, 19:29   #4189
Malla
Nie depcze krokusów

MagJa - Oasys sztywniaki? Jak dla mnie są idealne. Lepsze niż jednodniówki, które potrafią na palcu oklapnąć jak... no nie powiem co

zuczang - to miłe, że tak robią. Wg mnie takie sprawdzenie i tak powinno być w cenie wizyty, ale skoro zaniżane są ceny wizyt, staje się to nieopłacalne. Od strony biznesowej ich rozumiem, ale medycznej nie. Jak można pacjenta wypuścić do domu po 1 wizycie, na której soczewki są świeżutkie i niech sobie radzi sam?

Lalaith - a będziesz próbować Frequency? Na ulotce AOSeptu jest również napisane, że dobrze by było przemywać przed założeniem solą. To tak jak na ulotkach zwykłych płynów, tylko ile osób przepłukuje przed założeniem... Nie robię tego, bo sól sprzedawana osobno ma konserwanty i mogłaby mnie podrażnić, co czyniłoby stosowanie AO bezsensownym. Sól z apteki jest ważna 24 godz. po otwarciu, pozostają małe ampułki, których nie lubię. Na szczęście nie miałam jeszcze potrzeby przepłukiwania soczewek i jakbym miała jakiś paproch, użyłabym kropli :/ Zresztą po założeniu zakraplam oczy.

Pani Jesień - super, że testy przebiegają pomyślnie! Ale skąd te łzy?

Dyna - wstrzymaj się z soczewkami, bo inaczej to cholerstwo będzie Cię trzymać i trzymać miesiącami... Najważniejsze jest wyleczenie oczu.

Fiolka - iWearów jest tyle, od jednodniowych przez dwutygodniowe po chyba 2 rodzaje miesięcznych plus johnsony, że nie powinno być problemów z doborem u większości pacjentów.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-01-28 o 19:30
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-28, 20:06   #4190
lalaith
Zakorzenienie

Dzięki Dziewczyny! fiolkamożesz coś więcej o tym "poparzeniu rogówki" bo brzmi strasznie?

Frequency wypróbuję. Malla nigdy na ulotce zwykłego płynu nie spotkałam się z informacją żeby przemywać soczewkę solą przed założeniem. Czyli używałąś AOSeptu bez żadnego przemywania? Na ile Ci wystarczył? Monosept to dokładnie to samo czy czymś się różni?
Stary 2009-01-28, 20:28   #4191
xxxXDxxx
Przyczajenie

Wczoraj byłem w punkcie gdzie przyjmuje lekarz i chciałem się zapytać o soczewki kontaktowe. W 1 pukncie powiedziała mi taka pani co sprzedaje okulary że może mnie zapisać do lekarza i on nauczy mnie przymierzac i zdejmowac itp w cenie wizyty (80zl) dostane 2 tyg.soczewki...Pokazalem jej jaka mam wade -0.5 i -0.25 i mowie ze slyszalem ze soczewki liczy sie ze np.mam wade 0.5 to o 0.5 sie odejmuje...Ona powiedziala ze nie, dopiero jest tak powyzej -4! Pojechalismy do 2 punktu i tam powiedziala mi ze nie ma soczewek do takiej wady...Jezeli juz to by 1 oko zrobila ale tak nie mozna bo 2 by bylo bez soczewki...Powiedziala ze ogolnie soczewki sa od -0.75...I teraz nie wiem jak to wkoncu jest...Ta 1 chciala mnie nakrecic na to zebym zaplacil 80zl za wizyte u lekarza czy tak jest jak powiedziala??
xxxXDxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 20:33   #4192
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Co się stało biedaku ??
Cytat:
Pani Jesień - super, że testy przebiegają pomyślnie! Ale skąd te łzy?
Nie jestem typem osoby chętnie zwierzającej się, więc powiem tylko, że już jest w porządku Ale dziękuję za zainteresowanie

Głupotę zrobiłam - poszłam umyć włosy z soczewkami na oczach, oczywiście woda mi się do nich dostała, do tego rozmazał mi się tusz i pobrudził soczewki Od razu je zdjęłam i wyczyściłam, myślicie, że nic im nie będzie?
Stary 2009-01-28, 21:14   #4193
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
W każdym razie miałam je na oczach 10h. I widziałam w nich wyraźniej niż w Oasys'ach, nic mi się nie rozmazywało.
I są bledsze od pozostałych soczewek, wokół tęczówki widac obwódkę przezroczystą a nie błękitną - w sumie to raczej plus
Też mi się podoba, że są bledsze. W ogóle to jakaś dyskryminacja osób o tęczówkach innych niż niebieskie, bo niebieskookim to może i nawet ładnie podbiją barwę, ale moim piwnym ślipkom niekoniecznie. A Biofinity są prawie bezbarwne, bo ta ich niebieskość jest na tyle blada, że ledwie je widać, jak się w płynie taplają.

Cytat:
Mnie osobiście wydaje się, że Oasys'sy są ciensze, delikatniejsze niż Biofinity - łatwiej je zgiąć, łatwiej się sklejają etc... Ale AirOptixy są naprawdę bardzo sztywne w porównaniu do innych - mnie to potwornie męczyło - oczy mnie bolały praktycznie od 1. sekundy założenia
Może trochę się źle wyraziłam, bo Biofinity są może i bardziej sztywniejsze, bo się tak nie odkształcają jak Oasys, ale w dalszym ciągu utrzymuje, że Oasysy były grubsze. Chyba Bo w sumie pewnie to, że one po prostu były na mnie za ciasne, wpłynęło też z lekka na moje przekłamane odczucia co do nich. Bo na oczach wydawały mi się bardzo sztywne, a faktycznie zaginały się łatwiej niż Biofinity i skleić też mi się je zdarzyło, a tych nie.

Cytat:
O ile dobrze pamiętam, lalaith zapłaciła 80 zł
No fakt, pisała nawet. Gapa ze mnie

Cytat:
80zł, ale przez cały rok masz następne wizyty za darmo.
Chyba muszę przemyśleć sprawę

Cytat:
Spróbuj Biofinitów

Muszę powiedzieć, że są to najlepsze z testowanych przeze mnie soczewek - nie bolą mnie oczy, nie mam ochoty ich sobie wydrapać, cud
Fajnie, że i Tobie przypasowały Oby tak dalej.

Cytat:
MagJa - Oasys sztywniaki? Jak dla mnie są idealne. Lepsze niż jednodniówki, które potrafią na palcu oklapnąć jak... no nie powiem co
A ja wolę Biofinity i coraz bardziej zaczynam się modlić, żeby okulista potwierdził moje przeczucia, jak w końcu się do niego wybiorę. Bo ostatnio notorycznie zdarza mi się zasypiać w soczewkach. Jestem tak zmęczona, że zanim się doczekam na wolną łazienkę, to padam i budzę się w środku nocy albo nawet nad ranem, oczywiście w pełnym rynsztunku No i gdybym miała soczewki dzienne, to by było nieciekawie, a że mam dobówki to (mam nadzieję) nic złego się nie dzieje.

A propos, idę myć głowę, zanim znów dziś padnę
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 22:19   #4194
Fuksjaaa
Raczkowanie

Dziewczyny może pomożecie:
Mam soczewki minusowe one day moist johnsona, normalnie mi się "poruszają", jak pod koniec dnia odczuwam suchość i wkrapalm krople (probowłam 2 różnych rodzai do soczewek) to mi sie soczewka przysysa do źrenicy i z trudnością przyhcodzi mi ich sciagniecie. Nie odczuwałam tego przyssania poki raz dosłownie przed samym sciagnieciem wpuscilam kropelki a potem myslalam ze soczewek nie zdejme

Help!
Fuksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 22:37   #4195
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:

Fiolka - iWearów jest tyle, od jednodniowych przez dwutygodniowe po chyba 2 rodzaje miesięcznych plus johnsony, że nie powinno być problemów z doborem u większości pacjentów.
Iwear Iwearowi nie równy niektórzy w ogóle nie biorą pod uwagę aplikowania iwearów które nie są produkowane przez cibe. Wtedy pole wyboru się znacznie zmniejsza... ale przynajmniej wiesz co aplikujesz.

Lalaith rogówkę można poparzyć niezneutralizowanym roztworem nadtlenku wodoru, który jest odpowiedzialny za dezynfekcję w tym płynie. Dlatego tak ważne jest żeby nie wyciągać soczewek z płynu przez upływem 6h i żeby używać tylko pojemniczków dołączonych do płynu które zawierają odpowiedni dys katalityczny i jeszcze nie stosować starych pojemniczków ponieważ ten dysk działa przez kontretną ilość neutralizacji ( nie pamiętam teraz ile) a potem się zużywa i nie jest skuteczny.
Stary 2009-01-28, 22:46   #4196
Malla
Nie depcze krokusów

lalaith - chodziło mi o to, że na ulotkach płynów all in one jest o przemywaniu nimi przed założeniem. Robiłam tak, bo oprócz przekonania, że tak trzeba, soczewka z kroplą łatwiej się przyklejała, co ułatwiało mi naukę zakładania. Całkiem intuicyjnie, bez lektury ulotki, żeby nie zakładać soczewek moczonych we własnym brudzie, robiła tak moja współlokatorka. A poza tym to niewiele znam osób, które nie zakładają od razu po wyjęciu z pojemniczka...
Nie wiem jakie Monosept ma składniki oprócz H2O2 i czym może się różnić. Z tego co ostatnio czytałam na stronach amerykańskich, płyny katalityczne potrafią się nieźle różnić, w konserwantach i odczuciach.

xxxXDxxx - szczerze to przy takiej wadzie nie nosiłabym soczewek wcale, zbyt duże ryzyko.

MagJa - zgadzam się, podbarwienie gasi mój piwny kolor oczu.

Fuksjaaa - z mojego skromnego doświadczenia wynika, że soczewki hydrożelowe trudniej się ściągają, bo są tak elastyczne, że się uszczypnąć nie dają. Ale to co piszesz, czyli przyklejanie do oka i utrudnione poruszanie po nim, nie jest normalne...
Stary 2009-01-29, 10:26   #4197
pani-jesień
Zakorzenienie

Ostatnia dyskusja na temat pielęgnacji przyczyniła się do tego, że zaopatrzyłam się w AOSept - tekst o pływaniu soczewek we własnym brudzie podziałał mi na wyobraźnię

Dziewczyny, czy Wy w ogóle nie czujecie soczewek na oczach, tak zupełnie nic a nic? Nawet kiedy o tym myślicie i się na tym skupiacie? Czy nie odczuwacie żadnej różnicy, żadnej ulgi po zdjęciu kontaktów?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 10:56   #4198
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
lalaith - chodziło mi o to, że na ulotkach płynów all in one jest o przemywaniu nimi przed założeniem. Robiłam tak, bo oprócz przekonania, że tak trzeba, soczewka z kroplą łatwiej się przyklejała, co ułatwiało mi naukę zakładania. Całkiem intuicyjnie, bez lektury ulotki, żeby nie zakładać soczewek moczonych we własnym brudzie, robiła tak moja współlokatorka. A poza tym to niewiele znam osób, które nie zakładają od razu po wyjęciu z pojemniczka...
Nie wiem jakie Monosept ma składniki oprócz H2O2 i czym może się różnić. Z tego co ostatnio czytałam na stronach amerykańskich, płyny katalityczne potrafią się nieźle różnić, w konserwantach i odczuciach.

Ja zawsze przepłukuję soczewki po wyjęciu z płynu.
Markowski gdy mi wyjal soczewki z oka to je przeplukal i wlozyl na chwile wlasnie do plynu katalitycznego.

Cytat:
Lalaith rogówkę można poparzyć niezneutralizowanym roztworem nadtlenku wodoru, który jest odpowiedzialny za dezynfekcję w tym płynie. Dlatego tak ważne jest żeby nie wyciągać soczewek z płynu przez upływem 6h i żeby używać tylko pojemniczków dołączonych do płynu które zawierają odpowiedni dys katalityczny i jeszcze nie stosować starych pojemniczków ponieważ ten dysk działa przez kontretną ilość neutralizacji ( nie pamiętam teraz ile) a potem się zużywa i nie jest skuteczny.
No to mnie nastraszyłaś..

Cytat:
Dziewczyny, czy Wy w ogóle nie czujecie soczewek na oczach, tak zupełnie nic a nic? Nawet kiedy o tym myślicie i się na tym skupiacie? Czy nie odczuwacie żadnej różnicy, żadnej ulgi po zdjęciu kontaktów?
Przy dobrze dobranych soczewkach nic za nic Ja tak mam i zawsze miałam w Optimach B&L, już od 6 lat. Dlatego tak mi przeszkadzało gdy chciałam je zmienić na miesięczne, bo większość z nich jednak czułam Potem wróciłam do kwartalnych i znowu jest super

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2009-01-29 o 10:58
Stary 2009-01-29, 12:12   #4199
fiolka85
Wtajemniczenie

nie chciałam nikogo nastraszyć...ogólnie jak się stosuje do zaleceń to nie ma obawy że płyn się nie zneutralizował . Na pewno jeszcze większą pewność daje dodatkowe przepłukanie soczewek po wyciągnięciu solą fizjologiczną, ale myślę że to nie jest konieczne.
Stary 2009-01-29, 14:28   #4200
Fuksjaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fuksjaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny może pomożecie:
Mam soczewki minusowe one day moist johnsona, normalnie mi się "poruszają", jak pod koniec dnia odczuwam suchość i wkrapalm krople (probowłam 2 różnych rodzai do soczewek) to mi sie soczewka przysysa do źrenicy i z trudnością przyhcodzi mi ich sciagniecie. Nie odczuwałam tego przyssania poki raz dosłownie przed samym sciagnieciem wpuscilam kropelki a potem myslalam ze soczewek nie zdejme

Help!

Będę wdzięczna jak może komus się uda mi pomóc.

Z góry dziękuje
Fuksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości