Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-29, 15:02   #4201
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
nie chciałam nikogo nastraszyć...ogólnie jak się stosuje do zaleceń to nie ma obawy że płyn się nie zneutralizował . Na pewno jeszcze większą pewność daje dodatkowe przepłukanie soczewek po wyciągnięciu solą fizjologiczną, ale myślę że to nie jest konieczne.
A nie mogłabym zamiast solą przepłukiwać soczewek po wyjęciu z monoseptu płynem all in one?

Fuksjaa one są po prostu bardzo nawilżone po zakropleniu i zdjęcie ich w takim stanie to zwyczajnie kwestia wprawy. Ja po latach noszenia soczewek kwartalnych, które zdejmowałam bez problemu za jednym "szczypnięciem" miałam problem np ze sciągnięciem Proclear albo Oasysów które są duużo bardziej śliskie, musiałam się do tego po prostu przyzwyczaić. Także nic złego się nie dzieje !
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-29, 20:29   #4202
kurczak31
Raczkowanie

Witam. Od kilku dni noszę soczewki i muszę przyznać, że jest ogrooomna różnica i większy komfort niż w okularach Po prostu GENIALNY wynalazek!
Będąc u okulisty zapomniałam zadać kilku pytań, więc postanowiłam tu. Co to jest krzywizna oka? Widziałam na opakowaniu soczewek i zastanawiam się czy to skala wypukłości oka? Może dziwne pytanie, ale ciekawi mnie to. Może mam jakoś "nadwypukłe" oczy
Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
Stary 2009-01-29, 23:24   #4203
Malla
Nie depcze krokusów

Pani Jesień - tak mi to właśnie tłumaczył kontaktolog. Skutecznie, nie?

Czy coś czuję, hmm... Na pewno tuż po założeniu, bo to normalne. W ciągu dnia czasem, ale nie jest to gryzienie, jakby coś wpadło do oka, tylko po prostu odczucie posiadania czegoś. Ja nie uważam soczewek za genialny wynalazek, przy którym można zapomnieć o wadzie, u mnie się nie sprawdzają na co dzień. Ale nie wyobrażam już sobie okularów w pewnych sytuacjach! Czasem łapię się na tym, że szukam przerażona okularów, aż nagle się zorientuję, że znajduję je za szybko, bo widzę je za ostro, a jak widzę ostro, to jest coś nie tak

Lalaith - ale Ty jesteś rozsądnym użytkownikiem, nie boisz się okulistów. Tak, możesz przemywać zwykłym płynem. Ważne, by nie płukać nim przed umieszczeniem w Monosepcie, bo wtedy ten drugi będzie się zbyt mocno pienił i w ogóle oszaleje i wybuchnie

kurczak31 - im mniejsze bc z opakowania, tym soczewka jest wypuklejsza. Rogówka posiada mniejsze bc tak mniej więcej do 1mm niż soczewka. Ja mam takie wypukłe oko ("ciasna" rogówka), a Lalaith ma bardziej płaskie i potrzebuje luźniejszych soczewek. Większości ludziom odpowiada bc 8.6, najczęściej spotykane. Ale nie znaczy to, że tym ludziom nie dałoby się dobrać do ich oczu lepszego modelu, gdyby tylko były produkowane w kilku krzywiznach. I to jest smutne. Uniwersalizacja, która jest na rękę tylko portfelowi producenta i nieświadomym użytkownikom.
Stary 2009-01-30, 11:09   #4204
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Na ulotce AOSeptu jest również napisane, że dobrze by było przemywać przed założeniem solą.
Na ulotce AOSeptu (przynajmniej tego, który wczoraj kupiłam ) niczego takiego nie ma, za to stoi jak byk, żeby pojemniczek i koszyczek (BTW - niezły gadżet ) przemywać codziennie solą fizjologiczną. I zastanawiam się czy to konieczne, czy nie

Początkowo nie spodobało mi się to, że AOSeptem nie można czyścić soczewek mechanicznie (nie mam przekonania do samego "polewania", wizja niedomytych, brudnych soczewek jest dla mnie paskudna ) - ale przestałam się tym przejmować, kiedy ujrzałam "gejzer" w pojemniczku, uwierzyłam w to, że kontakty zostaną dokładnie wyczyszczone

Cytat:
Pani Jesień - tak mi to właśnie tłumaczył kontaktolog. Skutecznie, nie?
Muszę przyznać, ze bardzo skutecznie

Cytat:
Czy coś czuję, hmm... Na pewno tuż po założeniu, bo to normalne. W ciągu dnia czasem, ale nie jest to gryzienie, jakby coś wpadło do oka, tylko po prostu odczucie posiadania czegoś.
Kłucie, gryzienie, pieczenie etc. czułam przy Oasysach i AirOptixach, przy Biofitach tego nie ma, tylko czuję właśnie "coś" na oczach - chyba, że kompletnie o tym nie myślę.

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2009-01-30 o 11:10
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 13:26   #4205
kurczak31
Raczkowanie

Malla, dziękuję za odpowiedź
Stary 2009-01-30, 19:07   #4206
xxxXDxxx
Przyczajenie

Wczoraj byłem w punkcie gdzie przyjmuje lekarz i chciałem się zapytać o soczewki kontaktowe. W 1 pukncie powiedziała mi taka pani co sprzedaje okulary że może mnie zapisać do lekarza i on nauczy mnie przymierzac i zdejmowac itp w cenie wizyty (80zl) dostane 2 tyg.soczewki...Pokazalem jej jaka mam wade -0.5 i -0.25 i mowie ze slyszalem ze soczewki liczy sie ze np.mam wade 0.5 to o 0.5 sie odejmuje...Ona powiedziala ze nie, dopiero jest tak powyzej -4! Pojechalismy do 2 punktu i tam powiedziala mi ze nie ma soczewek do takiej wady...Jezeli juz to by 1 oko zrobila ale tak nie mozna bo 2 by bylo bez soczewki...Powiedziala ze ogolnie soczewki sa od -0.75...I teraz nie wiem jak to wkoncu jest...Ta 1 chciala mnie nakrecic na to zebym zaplacil 80zl za wizyte u lekarza czy tak jest jak powiedziala??
Pisałem już ale jakoś nikt mi nie chce odpisac... Chce nosic soczewki przy takiej malej wadzie bo w oklurach nie moge sie odnalezc...Kazdy mowi ze wygladam fajnie ale poprostu nie lubie okularow Wolalbym soczewki...
xxxXDxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 19:07   #4207
Malla
Nie depcze krokusów

Pani Jesień - o to mi chodziło, przemywanie pojemniczka - wiedziałam, że coś tam gdzieś świta, a nie chciało mi się zrobić 2 kroków do szafki po ulotkę W każdym bądź razie ja nie płuczę.

xxxXDxxx - istnieją soczewki dla takiej wady, ale Panie miały pewnie umowy z Johnsonem, który produkuje większość 2-tygodniówek na polskim rynku, o mocach od -0,5D. Mnie by było szkoda oczu, bo -0,25D to w mojej osobistej, niemedycznej opinii żadna wada, a soczewki to wysuszanie oczu, niedotlenienie rogówki, urazy powiek, ryzyko stanów zapalnych i niezły wydatek. Nie dziwię się, że kobitki były w szoku, że ktoś z taką wadą chce soczewki. Idź tam, gdzie mają inne firmy oprócz Johnsona.

...
...
Byłam dziś w VE i zobaczyłam półeczkę z jednodniówkami - Moist 5zł/szt. Mówię sprzedawczyni, że prosiłabym parę jednodniówek, a ona na to, że nie sprzedają na sztuki. Zapytałam, czemu w takim razie jest podana cena 5zł. Odpowiedziała: dla orientacji.
...
...

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-01-30 o 19:16
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-30, 21:01   #4208
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Byłam dziś w VE i zobaczyłam półeczkę z jednodniówkami - Moist 5zł/szt. Mówię sprzedawczyni, że prosiłabym parę jednodniówek, a ona na to, że nie sprzedają na sztuki. Zapytałam, czemu w takim razie jest podana cena 5zł. Odpowiedziała: dla orientacji.
...
...
hahaha, robią z ludzi idiotów... dobrze że w sklepach spożywczych nie podają orientacyjnej ceny za jedną kostkę czekolady
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:04   #4209
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Jesień - o to mi chodziło, przemywanie pojemniczka - wiedziałam, że coś tam gdzieś świta, a nie chciało mi się zrobić 2 kroków do szafki po ulotkę W każdym bądź razie ja nie płuczę.
Ale AOSeptem chyba przepłukujesz pojemniczek?
Stary 2009-01-31, 12:27   #4210
Malla
Nie depcze krokusów

Tak, przed włożeniem soczewek. Po już nie, zalecają wtedy sól.
Stary 2009-01-31, 12:40   #4211
UmbraBumbra
Raczkowanie

Ja będe nosic soczewki toryczne. Mam astygmatyzm i -2,5 na jedno i chyba -3 na drugie oko. Nie mam przy sobie teraz wyników z badania, ale tak mi sie wydaje. Bedą to moje pierwsze szkła. Zawsze meczylam sie z okularami Nie lubie ich strasznie, wiec nosilam, gdy musiałam. Soczewki byly robione na zamówienie, wszystko zalatwialam w Vision Express. Czy któraś tez miała robione na zamowienie? I czy któras z Was kozystała z usług V E? Ja musialam kupic hurtem za 300 zl niespełna na 3 miesiace. Badanie miałam robione 23 grudnia i wtedy zostalo zlozone zamowienie, a szkla przyszły 26 stycznia. Przy czym, jak przyszłam to sie okazalo, ze lekarka, ktora robiła mi badanie jest na urlopie (musi mi pokazac jak sie je zaklada) Jakby mi nie mogli przez telefon powiedziec zeby przyjsc pozniej, gdy ona wróci.. A jak przyszłam do nich osobiscie po okolo 3 tyg, zebvy za[ytac czy juz moze są, to sie okazalo, ze J&J mają teraz remanent i sie to moze przedluzyc do 6 tyg No na szczescie bylo nieco ponad miesiac. Nie wiem, czy ja jestem jakas wybradna. ale deerwuje mnie, ze trzeba tak dlugo na to czekac.
UmbraBumbra jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-31, 15:41   #4212
darkdot
Zakorzenienie

GG do darkdot

Zwracam się do Was z prośbą o pewne wyjaśnienia. Od nastu lat noszę okulary i zdecydowałam się na soczewki. Sprawa u mnie jest bardziej skomplikowana, ponieważ oprócz krótkowzroczności mam astygmatyzm. Poszłam do salonu VisionExpress. Tam miałam komputerowe badanie i ustalenie wszystkich parametrów soczewek. Niestety takich jak ja potrzebuję w salonie nie było. Okulistka znalazła dla mnie soczewki próbne o zbliżonych paramatrach do tych "właściwych", by
nauczyć się ich zakładania/zdejmowania. Trochę się natrudziłam zanim udało mi się je zaaplikować Zostało złożone zamówienie na soczewki "acuvue oasys for astigmatism", mam czekać na ich telefon.
W tych próbnych soczewkach nie czułam się komfortowo - oczy mnie nie piekły, nie czerwieniły się, ale wyraźnie "czułam ich obecność", przy mruganiu jakby powieka lekko o nie obcierała i czasem był problem z ostrością widzenia. Domyślam się, że to spowodowane było nieodpowiednimi parametrami, tak? Te próbne miały takie: [lewe oko] krzywizna: 8,6 średnica: 14,5 moc: -0,5 cylinder: -1,75 oś: 180; [prawe oko] krzywizna: 8,6 średnica: 14,5 moc: -3,00 cylinder: -1,25 oś: 10. Parametry tych właściwych są w załączniku
I tu pojawia się moje kolejne pytanie, osoby noszące soczewki toryczne pewnie będą bardziej zorientowane Przeglądałam Internet w poszukiwaniu ofert, cen potrzebnych mi soczewek i zauważyłam kilka "nieścisłości": praktycznie nigdzie nie ma takich soczewek o średnicy 14,0 - wszędzie są 14,5. Widziałam jedne z 14,0 ale krzywizna wynosiła 8,4 czyli nie taka jak potrzebuję... poza tym mam zamówione soczewki o cylindrach -2,00 podczas gdy produkują z tego co zaobserwowałam -0,75 -1,25, -1,75, -2,25. jest jeszcze sprawa osi - potrzebuję 175, produkują tylko co 10st.
Ekspedientka złożyła zamówienie dokładnie na takie jak w załączniku, ale gdzie oni takie znajdą... Obawiam się, że te które przyjdą mogą być niedobre, a pieniądze za nie są niemałe Jakby znalazł się ktoś tak miły i porozjaśniał mi te sprawy, byłabym bardzo wdzięczna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Image1.jpg (20,3 KB, 21 załadowań)
darkdot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 16:36   #4213
fiolka85
Wtajemniczenie

hm no to faktycznie dziwne z tymi mocami cylindrów. Ja też nigdzie nie widziałam mocy cyl -2,00 i zarówno okulistka jak i ekspedientka powinny wiedzieć że nie ma takich mocy. W takim przypadku jak twój zamawia się troszkę słabszy cylinder czyli -1,75.
Co do początkowego komfortu w soczewkach to rzadko kiedy osoba która pierwszy raz zakłada soczewki od razu czuje się w nich komfortowo, uczucie ciała obcego w oku może być obecne przez pierwszych kilka dni natomiast pieczenie, szczypanie, nadmierne przekrwienie oczu nie jest normalne i może świadczyć o tym że Twoje oczy nie tolerują płynu, który Ci przepisano albo materiału soczewki.
Ostrość widzenia mogła być pogorszona przez to że na jednym oku cylinder był faktycznie za słaby, w nowych soczewkach powinnaś widzieć ostro. Chwilowa utrata ostrości, która wraca po kilku mrugnięciach świadczy o złym dobraniu soczewek tzn oś cylindra obraca się przy mrugania a tak być nie powinno.
O tym czy lepsza będzie dla Ciebie oś 170 czy 180 decyduje specjalista.
Z doborem soczewek torycznych jest trochę więcej zamieszania bo muszą być dobrane dokładniej niż zwykłe soczewki, ale przy odrobinie chęci okulisty powinno się udać trzymam kciuki.

Czy Ty musiałaś już zapłacić za 2 opakowania soczewek które właściwie nie wiadomo do końca czy będą dobrze dopasowane?
Stary 2009-01-31, 16:54   #4214
darkdot
Zakorzenienie

GG do darkdot

Cytat:
hm no to faktycznie dziwne z tymi mocami cylindrów. Ja też nigdzie nie widziałam mocy cyl -2,00 i zarówno okulistka jak i ekspedientka powinny wiedzieć że nie ma takich mocy. W takim przypadku jak twój zamawia się troszkę słabszy cylinder czyli -1,75.
przyglądałam się jakie dane do zamówienia wpisuje ekspedientka i dokładnie wprowadziła -2,0 cylindra

Cytat:
Co do początkowego komfortu w soczewkach to rzadko kiedy osoba która pierwszy raz zakłada soczewki od razu czuje się w nich komfortowo, uczucie ciała obcego w oku może być obecne przez pierwszych kilka dni natomiast pieczenie, szczypanie, nadmierne przekrwienie oczu nie jest normalne i może świadczyć o tym że Twoje oczy nie tolerują płynu, który Ci przepisano albo materiału soczewki.
napisałam, że tych objawów nie miałam, na szczęście

Cytat:
Ostrość widzenia mogła być pogorszona przez to że na jednym oku cylinder był faktycznie za słaby, w nowych soczewkach powinnaś widzieć ostro. Chwilowa utrata ostrości, która wraca po kilku mrugnięciach świadczy o złym dobraniu soczewek tzn oś cylindra obraca się przy mrugania a tak być nie powinno. O tym czy lepsza będzie dla Ciebie oś 170 czy 180 decyduje specjalista.
dokładnie tak miałam jak to opisałaś - utrata ostrości, która wraca po kilku mrugnięciach w prawym oku (gdzie powinno być 175) odczuwałam to bardziej, ale w lewym czasem też występowało.

Cytat:
Z doborem soczewek torycznych jest trochę więcej zamieszania bo muszą być dobrane dokładniej niż zwykłe soczewki, ale przy odrobinie chęci okulisty powinno się udać trzymam kciuki.
dziękuję mam nadzieję, że nie będę musiała długo czekać

Cytat:
Czy Ty musiałaś już zapłacić za 2 opakowania soczewek które właściwie nie wiadomo do końca czy będą dobrze dopasowane?
koszt wyniósł w sumie 260zł ale wpłaciłam tylko 100zł zaliczki.
darkdot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-01, 00:08   #4215
fiolka85
Wtajemniczenie

Z tym nieostrym widzeniem to przez pierwsze kilka minut może się tak robić jak opisałam, ale jeżeli po 15-20 minutach nadal chwilami zamazuje się obraz i wyostrza dopiero bo kilku mrugnięciach albo zamazuje się przy spojrzeniach na boki tzn że soczewka jest źle dobrana.

Jeżeli w tych zamówionych soczewkach tak się będzie działo to nie daj się zbyć, że tak ma być i trzeba się do tej przyzwyczaić...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-01, 13:14   #4216
Malla
Nie depcze krokusów

Poza rozmiarami soczewki to może być kwestia np. osi. Soczewki toryczne to wyższa szkoła jazdy.
Stary 2009-02-02, 10:45   #4217
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Lalaith - ale Ty jesteś rozsądnym użytkownikiem, nie boisz się okulistów. Tak, możesz przemywać zwykłym płynem. Ważne, by nie płukać nim przed umieszczeniem w Monosepcie, bo wtedy ten drugi będzie się zbyt mocno pienił i w ogóle oszaleje i wybuchnie
Skąd wiesz że można przemywać zwykłym płynem? Przepraszam za dociekliwość ale wszystko to dla mnie robi się coraz bardziej skomplikowane i nie wiem czy nie poprzestanę na zwykłym płynie :/
A gdybym się jednak zdecydowała na Monosept (2-3 razy w tygodniu, taki mam plan) to mam nim czyścić soczewki po zdjęciu, przechowywać w nim soczewki i czyścić pojemniczek po zdjęciu soczewek (?) a zwykłym płynem tylko płukać soczewki przed założeniem? Czy mogę zwykłym płynem też czyścić pojemniczek po wylaniu Monoseptu? Gdy Markowski opowiadał mi o tych płynach wszystko wydawało się takie proste, piękne i przyjemne, a teraz mam coraz więcej wątpliwości..
Chyba się przejdę jeszcze raz do tego typa zapytać jak on to widzi :/
Stary 2009-02-02, 16:35   #4218
fiolka85
Wtajemniczenie

Faktycznie zrobiło się trochę zamieszania...Najlepiej byłoby używać tylko tego płynu i nic więcej najwyżej soli fizjologicznej do przemywania pojemniczka i soczewek przed założeniem na oko.

lalaith ten pan nazywa się Grabowski
Stary 2009-02-02, 17:04   #4219
Malla
Nie depcze krokusów

"Ten typ" mi mówił, że do niego wrzuca się soczewki i tyle. Ulotka twierdzi, że trzeba nim przemyć pojemniczek PRZED włożeniem soczewek. PO założeniu soczewek nie traktuje się tym płynem pojemnika, bo będą się działy dziwne rzeczy i w ogóle szaleństwo z siłą wodospadu Jeśli chodzi o zwykły płyn, to można nim przemywać soczewki PRZED założeniem, bo wtedy na soczewkach jest już sól fizjologiczna i nie miesza się różnych płynów, co mogłoby dać niespodziewane efekty. Jeśli potraktuje się płynem soczewki np. przy czyszczeniu mechanicznym PRZED włożeniem do pojemnika, to płyn katalityczny będzie się zbyt mocno pienił i uciekał z pojemnika. Zresztą przy tego rodzaju płynach nie czyści się soczewek mechanicznie, nie ma takiej potrzeby, a i lanie wodą utlenioną po rękach nie należy do przyjemności.

Do czego zatem może się przydać zwykły płyn? Do używania na co dzień, a tamtego co parę dni albo do zdezynfekowania soczewki np. gdy upadnie na stolik lub znajdzie się na niej paproch.

O, faktycznie Grabowski... Nie zwróciłam uwagi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-02, 18:42   #4220
kika1234
Przyczajenie

Hejka Wszystkim ja od roku noszę okulary i pomyślałam,że może mogłabym zmienić je na soczewki.. Nie wiem tylko czy przy mojej wadzie (-3 lewe oko, -6 prawe oko) są one wskazane. Wybieram się w tym tygodniu do okulisty i oczywiście skonsultuję to z nią,ale chciałam też zapytać kogoś,kto po prostu ich używa każdego dnia i nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa... czy są również kolorowe soczewki korekcyjne? Pomyślałam również,że wraz ze zmianą okularów na soczewki mogłabym również zmienić barwę mojej tęczówki pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
kika1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 19:14   #4221
Malla
Nie depcze krokusów

kika1234 - przy tak różnych wadach soczewki lepiej sprawdzają się niż okulary. Kolorowych nie można długo nosić, bo przepuszczają mało tlenu i oko się dusi.
Stary 2009-02-02, 19:16   #4222
Devayani
Raczkowanie

Przy takiej wadzie soczewki jak najbardziej możesz nosić. Nawet bardziej soczewki niż okulary ze względu na różnicę dioptrii. Ja tak mam (różnica 2,5 dioptrii) i noszę soczewki.
Stary 2009-02-02, 19:19   #4223
rysowniczka
Przyczajenie

Mam soczewki miesieczne. Właściwie dziś mija miesiąc od odpakowania ich, ale przez tydzień ich nie nosiłam, bo postanowiłam, ze moje oczy powinny troche odpocząć, zresztą i tak siedziałam cały czas w domu i nie wychodziłam nigdzie, wiec nie miałam potrzeby ich zakładać.
Czy mogę sobie te dni jakoś 'dodać' do czasu noszenia? Soczewki są czyste, nie zachodzą mgłą i nie mają innych uszkodzań.
rysowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 19:25   #4224
Devayani
Raczkowanie

No parę dni to chyba możesz, ale nie więcej niż tydzień. Zresztą sama poczujesz, ze soczewki są do wyrzucenia. Pod koniec już nie da się nosić zbyt długo w ciągu dnia bez uczucia dyskomfortu.
Stary 2009-02-02, 19:29   #4225
rysowniczka
Przyczajenie

A ile mogą najdłużej leżeć w pojemniczku? Bo coś czytałam, zę jak długo leżą to w przeddzień założenia trzeba je umyć i wymienić płyn czy coś.
rysowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 19:34   #4226
Devayani
Raczkowanie

Tak, najlepiej dzień przed założeniem zmienić płyn na nowy. Mogą leżeć nawet miesiąc tylko potem są do wyrzucenia, chyba, że to trzymiesięczne.
Stary 2009-02-02, 19:34   #4227
kika1234
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Devayani Pokaż wiadomość
Przy takiej wadzie soczewki jak najbardziej możesz nosić. Nawet bardziej soczewki niż okulary ze względu na różnicę dioptrii. Ja tak mam (różnica 2,5 dioptrii) i noszę soczewki.

Cieszę się,że nie ma co do tego żadnych przeciwskazań trochę mi się okulary znudziły, a niestety przy mojej wadzie bez nich czuję się jak dziecko we mgle po wizycie u mojej okulistki podejmę ostateczną decyzję co do tego. Mam też nadzieję,że przy astygmatyźmie również będę mogła nosić szkiełka dziękuję bardzo za odzew! Pozdrawiam
kika1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 14:56   #4228
lalaith
Zakorzenienie

Eh, wszystko mi się kićka, sorry Dziewczyny, ale dla mnie zawsze to wszystko było banalnie proste, a teraz mam tak namieszane w głowie że mi mózg paruje.. :/
W takim razie spróbuję tego Monoseptu używać samodzielnie np od połowy 2 miesiąca noszenia soczewek trzymiesięcznych bo wtedy chyba będzie najrozsądniej.
Stary 2009-02-03, 17:24   #4229
fiolka85
Wtajemniczenie

hehe to chyba dlatego tego typu płyny nie są najczęściej używanymi , bo nie są wielofunkcyjne i trzeba mieć na wszelki wypadek coś jeszcze( sól fizjologiczną, czy jakiś inny środek do czyszczenia) i wiedzieć co jak i kiedy używać.
Stary 2009-02-03, 17:48   #4230
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez rysowniczka Pokaż wiadomość
Mam soczewki miesieczne. Właściwie dziś mija miesiąc od odpakowania ich, ale przez tydzień ich nie nosiłam, bo postanowiłam, ze moje oczy powinny troche odpocząć, zresztą i tak siedziałam cały czas w domu i nie wychodziłam nigdzie, wiec nie miałam potrzeby ich zakładać.
Czy mogę sobie te dni jakoś 'dodać' do czasu noszenia? Soczewki są czyste, nie zachodzą mgłą i nie mają innych uszkodzań.