|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Fuksjaa one są po prostu bardzo nawilżone po zakropleniu i zdjęcie ich w takim stanie to zwyczajnie kwestia wprawy. Ja po latach noszenia soczewek kwartalnych, które zdejmowałam bez problemu za jednym "szczypnięciem" miałam problem np ze sciągnięciem Proclear albo Oasysów które są duużo bardziej śliskie, musiałam się do tego po prostu przyzwyczaić. Także nic złego się nie dzieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4202 |
Raczkowanie
|
Witam. Od kilku dni noszę soczewki i muszę przyznać, że jest ogrooomna różnica i większy komfort niż w okularach
![]() ![]() Będąc u okulisty zapomniałam zadać kilku pytań, więc postanowiłam tu. Co to jest krzywizna oka? Widziałam na opakowaniu soczewek i zastanawiam się czy to skala wypukłości oka? Może dziwne pytanie, ale ciekawi mnie to. Może mam jakoś "nadwypukłe" oczy ![]() Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
#4203 |
Nie depcze krokusów
|
Pani Jesień - tak mi to właśnie tłumaczył kontaktolog. Skutecznie, nie?
Czy coś czuję, hmm... Na pewno tuż po założeniu, bo to normalne. W ciągu dnia czasem, ale nie jest to gryzienie, jakby coś wpadło do oka, tylko po prostu odczucie posiadania czegoś. Ja nie uważam soczewek za genialny wynalazek, przy którym można zapomnieć o wadzie, u mnie się nie sprawdzają na co dzień. Ale nie wyobrażam już sobie okularów w pewnych sytuacjach! Czasem łapię się na tym, że szukam przerażona okularów, aż nagle się zorientuję, że znajduję je za szybko, bo widzę je za ostro, a jak widzę ostro, to jest coś nie tak ![]() Lalaith - ale Ty jesteś rozsądnym użytkownikiem, nie boisz się okulistów. Tak, możesz przemywać zwykłym płynem. Ważne, by nie płukać nim przed umieszczeniem w Monosepcie, bo wtedy ten drugi będzie się zbyt mocno pienił i w ogóle oszaleje i wybuchnie ![]() kurczak31 - im mniejsze bc z opakowania, tym soczewka jest wypuklejsza. Rogówka posiada mniejsze bc tak mniej więcej do 1mm niż soczewka. Ja mam takie wypukłe oko ("ciasna" rogówka), a Lalaith ma bardziej płaskie i potrzebuje luźniejszych soczewek. Większości ludziom odpowiada bc 8.6, najczęściej spotykane. Ale nie znaczy to, że tym ludziom nie dałoby się dobrać do ich oczu lepszego modelu, gdyby tylko były produkowane w kilku krzywiznach. I to jest smutne. Uniwersalizacja, która jest na rękę tylko portfelowi producenta i nieświadomym użytkownikom.
![]() |
#4204 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Początkowo nie spodobało mi się to, że AOSeptem nie można czyścić soczewek mechanicznie (nie mam przekonania do samego "polewania", wizja niedomytych, brudnych soczewek jest dla mnie paskudna ![]() ![]() Muszę przyznać, ze bardzo skutecznie ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-01-30 o 11:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4205 |
Raczkowanie
|
Malla, dziękuję za odpowiedź
![]()
#4206 |
Przyczajenie
|
Wczoraj byłem w punkcie gdzie przyjmuje lekarz i chciałem się zapytać o soczewki kontaktowe. W 1 pukncie powiedziała mi taka pani co sprzedaje okulary że może mnie zapisać do lekarza i on nauczy mnie przymierzac i zdejmowac itp w cenie wizyty (80zl) dostane 2 tyg.soczewki...Pokazalem jej jaka mam wade -0.5 i -0.25 i mowie ze slyszalem ze soczewki liczy sie ze np.mam wade 0.5 to o 0.5 sie odejmuje...Ona powiedziala ze nie, dopiero jest tak powyzej -4! Pojechalismy do 2 punktu i tam powiedziala mi ze nie ma soczewek do takiej wady...Jezeli juz to by 1 oko zrobila ale tak nie mozna bo 2 by bylo bez soczewki...Powiedziala ze ogolnie soczewki sa od -0.75...I teraz nie wiem jak to wkoncu jest...Ta 1 chciala mnie nakrecic na to zebym zaplacil 80zl za wizyte u lekarza czy tak jest jak powiedziala??
Pisałem już ale jakoś nikt mi nie chce odpisac... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4207 |
Nie depcze krokusów
|
Pani Jesień - o to mi chodziło, przemywanie pojemniczka - wiedziałam, że coś tam gdzieś świta, a nie chciało mi się zrobić 2 kroków do szafki po ulotkę
![]() xxxXDxxx - istnieją soczewki dla takiej wady, ale Panie miały pewnie umowy z Johnsonem, który produkuje większość 2-tygodniówek na polskim rynku, o mocach od -0,5D. Mnie by było szkoda oczu, bo -0,25D to w mojej osobistej, niemedycznej opinii żadna wada, a soczewki to wysuszanie oczu, niedotlenienie rogówki, urazy powiek, ryzyko stanów zapalnych i niezły wydatek. Nie dziwię się, że kobitki były w szoku, że ktoś z taką wadą chce soczewki. Idź tam, gdzie mają inne firmy oprócz Johnsona. ... ... Byłam dziś w VE i zobaczyłam półeczkę z jednodniówkami - Moist 5zł/szt. Mówię sprzedawczyni, że prosiłabym parę jednodniówek, a ona na to, że nie sprzedają na sztuki. Zapytałam, czemu w takim razie jest podana cena 5zł. Odpowiedziała: dla orientacji. ... ...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-30 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4208 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4210 |
Nie depcze krokusów
|
Tak, przed włożeniem soczewek. Po już nie, zalecają wtedy sól.
![]() |
#4211 |
Raczkowanie
|
Ja będe nosic soczewki toryczne. Mam astygmatyzm i -2,5 na jedno i chyba -3 na drugie oko. Nie mam przy sobie teraz wyników z badania, ale tak mi sie wydaje. Bedą to moje pierwsze szkła. Zawsze meczylam sie z okularami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4212 |
Zakorzenienie
|
Zwracam się do Was z prośbą o pewne wyjaśnienia.
![]() ![]() nauczyć się ich zakładania/zdejmowania. Trochę się natrudziłam zanim udało mi się je zaaplikować ![]() W tych próbnych soczewkach nie czułam się komfortowo - oczy mnie nie piekły, nie czerwieniły się, ale wyraźnie "czułam ich obecność", przy mruganiu jakby powieka lekko o nie obcierała ![]() ![]() I tu pojawia się moje kolejne pytanie, osoby noszące soczewki toryczne pewnie będą bardziej zorientowane ![]() Ekspedientka złożyła zamówienie dokładnie na takie jak w załączniku, ale gdzie oni takie znajdą... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4213 |
Wtajemniczenie
|
hm no to faktycznie dziwne z tymi mocami cylindrów. Ja też nigdzie nie widziałam mocy cyl -2,00 i zarówno okulistka jak i ekspedientka powinny wiedzieć że nie ma takich mocy. W takim przypadku jak twój zamawia się troszkę słabszy cylinder czyli -1,75.
Co do początkowego komfortu w soczewkach to rzadko kiedy osoba która pierwszy raz zakłada soczewki od razu czuje się w nich komfortowo, uczucie ciała obcego w oku może być obecne przez pierwszych kilka dni natomiast pieczenie, szczypanie, nadmierne przekrwienie oczu nie jest normalne i może świadczyć o tym że Twoje oczy nie tolerują płynu, który Ci przepisano albo materiału soczewki. Ostrość widzenia mogła być pogorszona przez to że na jednym oku cylinder był faktycznie za słaby, w nowych soczewkach powinnaś widzieć ostro. Chwilowa utrata ostrości, która wraca po kilku mrugnięciach świadczy o złym dobraniu soczewek tzn oś cylindra obraca się przy mrugania a tak być nie powinno. O tym czy lepsza będzie dla Ciebie oś 170 czy 180 decyduje specjalista. Z doborem soczewek torycznych jest trochę więcej zamieszania bo muszą być dobrane dokładniej niż zwykłe soczewki, ale przy odrobinie chęci okulisty powinno się udać ![]() Czy Ty musiałaś już zapłacić za 2 opakowania soczewek które właściwie nie wiadomo do końca czy będą dobrze dopasowane? |
![]() ![]() |
![]() |
#4214 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4215 |
Wtajemniczenie
|
Z tym nieostrym widzeniem to przez pierwsze kilka minut może się tak robić jak opisałam, ale jeżeli po 15-20 minutach nadal chwilami zamazuje się obraz i wyostrza dopiero bo kilku mrugnięciach albo zamazuje się przy spojrzeniach na boki tzn że soczewka jest źle dobrana.
Jeżeli w tych zamówionych soczewkach tak się będzie działo to nie daj się zbyć, że tak ma być i trzeba się do tej przyzwyczaić... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4216 |
Nie depcze krokusów
|
Poza rozmiarami soczewki to może być kwestia np. osi. Soczewki toryczne to wyższa szkoła jazdy.
![]() |
#4217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdybym się jednak zdecydowała na Monosept (2-3 razy w tygodniu, taki mam plan) to mam nim czyścić soczewki po zdjęciu, przechowywać w nim soczewki i czyścić pojemniczek po zdjęciu soczewek (?) a zwykłym płynem tylko płukać soczewki przed założeniem? Czy mogę zwykłym płynem też czyścić pojemniczek po wylaniu Monoseptu? Gdy Markowski opowiadał mi o tych płynach wszystko wydawało się takie proste, piękne i przyjemne, a teraz mam coraz więcej wątpliwości.. Chyba się przejdę jeszcze raz do tego typa zapytać jak on to widzi :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4218 |
Wtajemniczenie
|
Faktycznie zrobiło się trochę zamieszania...Najlepiej byłoby używać tylko tego płynu i nic więcej najwyżej soli fizjologicznej do przemywania pojemniczka i soczewek przed założeniem na oko.
lalaith ten pan nazywa się Grabowski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4219 |
Nie depcze krokusów
|
"Ten typ"
![]() ![]() Do czego zatem może się przydać zwykły płyn? Do używania na co dzień, a tamtego co parę dni albo do zdezynfekowania soczewki np. gdy upadnie na stolik lub znajdzie się na niej paproch. O, faktycznie Grabowski... Nie zwróciłam uwagi ![]()
![]() |
#4220 |
Przyczajenie
|
Hejka Wszystkim
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4221 |
Nie depcze krokusów
|
kika1234 - przy tak różnych wadach soczewki lepiej sprawdzają się niż okulary. Kolorowych nie można długo nosić, bo przepuszczają mało tlenu i oko się dusi.
![]() |
#4222 |
Raczkowanie
|
Przy takiej wadzie soczewki jak najbardziej możesz nosić. Nawet bardziej soczewki niż okulary ze względu na różnicę dioptrii. Ja tak mam (różnica 2,5 dioptrii) i noszę soczewki.
#4223 |
Przyczajenie
|
Mam soczewki miesieczne. Właściwie dziś mija miesiąc od odpakowania ich, ale przez tydzień ich nie nosiłam, bo postanowiłam, ze moje oczy powinny troche odpocząć, zresztą i tak siedziałam cały czas w domu i nie wychodziłam nigdzie, wiec nie miałam potrzeby ich zakładać.
Czy mogę sobie te dni jakoś 'dodać' do czasu noszenia? Soczewki są czyste, nie zachodzą mgłą i nie mają innych uszkodzań. |
![]() ![]() |
![]() |
#4224 |
Raczkowanie
|
No parę dni to chyba możesz, ale nie więcej niż tydzień. Zresztą sama poczujesz, ze soczewki są do wyrzucenia. Pod koniec już nie da się nosić zbyt długo w ciągu dnia bez uczucia dyskomfortu.
#4225 |
Przyczajenie
|
A ile mogą najdłużej leżeć w pojemniczku? Bo coś czytałam, zę jak długo leżą to w przeddzień założenia trzeba je umyć i wymienić płyn czy coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4226 |
Raczkowanie
|
Tak, najlepiej dzień przed założeniem zmienić płyn na nowy. Mogą leżeć nawet miesiąc
![]()
#4227 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Cieszę się,że nie ma co do tego żadnych przeciwskazań ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4228 |
Zakorzenienie
|
Eh, wszystko mi się kićka, sorry Dziewczyny, ale dla mnie zawsze to wszystko było banalnie proste, a teraz mam tak namieszane w głowie że mi mózg paruje.. :/
W takim razie spróbuję tego Monoseptu używać samodzielnie np od połowy 2 miesiąca noszenia soczewek trzymiesięcznych bo wtedy chyba będzie najrozsądniej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4229 |
Wtajemniczenie
|
hehe to chyba dlatego tego typu płyny nie są najczęściej używanymi , bo nie są wielofunkcyjne i trzeba mieć na wszelki wypadek coś jeszcze( sól fizjologiczną, czy jakiś inny środek do czyszczenia) i wiedzieć co jak i kiedy używać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4230 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-02-03 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.