|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Jedną z próbnego mierzenia musiałam wyrzucić po 3 dniach- coś było z nią nie tak, na oku miałam masakrę |
|
|
|
|
#4382 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja nie nosze ich od pietku, oko (co dziwne dla mnie) nie jest zaczerwienione, nie łzawi, ale caly czas...boli .Zaraz mnie opierniczycie pewnie, ale zakropiłam sobie sama oczy Floxalem...dostalam go w aptece, w ktorej bez recepty mozna kupic...wszystko . Nie powiem, przyniosły mi te krople spora ulge.Jutro wybieram sie jednak do pani okulistki, nie wytrzymam do srody, poza tym martwi mnie to oko Qrcze, mam nadzieje, ze to nic powaznego![]() TOMORROW ,co rozumiesz przez "na oku miałam masakre" ? Edytowane przez figga771 Czas edycji: 2009-02-22 o 19:06 |
|
|
|
|
#4383 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Zapisałam się do okulisty i prawdopodobnie, jeśli wszystko będzie OK, też niedługo będę nosić soczewki... Mam w sumie jedną wątpliwość, pewnie już pojawiała sie taka na wątku, ale wyszukiwarka niewiele mi pomogła, więc jeśli nie będzie to problemem, proszę o wyjaśnienie Otóż co z makijażem oczu? Bo jeśli będę musiała zrezygnować z czarnej kredki/eyelinera i tuszu do rzęs, to chyba wolę już okulary...Czy to może zależy od soczewek? Wiem, że moja znajoma nosi(nie rozmawiam z nią zbyt często), a wiele razy widziałam ją w mocnym makijażu... Jednak nie jestem w stanie stwierdzić, czy miała wtedy założone soczewki. Ale raczej tak.
|
#4384 |
|
Zakorzenienie
|
ciągle mnie kuło strasznie, wszystkie żyłki czerwone (a każda zakończona takim zaognieniem ) i -najgorsze- masa jakiś podejrzanych brązowawych plamek na oku, szczególnie na górze
Edytowane przez TOMORROW Czas edycji: 2009-02-22 o 21:02 |
|
|
|
#4385 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4386 |
|
Nie depcze krokusów
|
Tomorrow - brązowe plamki w polu widzenia czy na białej części oka?
nieprzytomna - maluj się ostrożnie, żeby drobinki np. sypkich cieni nie wpadały do oka. Nie maluj się po wewnętrznej stronie oka! Drobinki kosmetyków mogą uszkodzić soczewki. Mówi się, żeby odpuścić sobie tusze z włókienkami, ale przestudiowałam sprawę i... nie znalazłam takiego :/ Po prostu uważaj, żeby sobie nie nasypać do oczu.
|
|
#4387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A lepiej malować się przed czy po założeniu soczewek? Kreski wewnątrz oka na szczęście już nie robię
|
|
#4388 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4390 |
|
Nie depcze krokusów
|
a "demalować"
po zdjęciu
|
|
#4391 |
|
Matka Smoka
|
Byłam u mojej ulubionej optometrystki w VE i pytałam o to płukanie w AOsepcie raz w tygodniu i wg niej to jest bez sensu, bo ona jest przeciwnikiem nadmiaru płynów/środków używanych naraz. Oko jest wrażliwe więc nie należy go narażać na takie zmiany. Więc ja zostaję przy Eyeye. Niestety chyba mi lewe oko słabnie
Wynegocjowałam jeszcze trzy miesiące bez zmiany na mocniejsze moce na lewe, no ale jak się następnym razem okaże, że jednak słabiej widzę, to będę się musiała przestawić. A dopiero teraz widzę jaka to wygoda z zakupem soczewek jak się ma taką samą wadę.
|
|
|
|
#4392 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dziś u okulisty i przy okazji badania do pracy sprawdziłam w końcu Biofinity. Wczoraj minął dokładnie miesiąc od kiedy pierwszy raz je założyłam, ale okulistka stwierdziła, że leżą b. dobrze, są czyściutkie i nie widzi objawów, które wskazywałyby na opisywane przeze mnie dolegliwości (uczucie piasku, suchość, czasem kłucie). Na wszelki wypadek przepisała mi kropelki Mexitrol, mam się nimi pokurować przez 3-4 dni i potem znów próbować z soczewkami.
Czy któraś z Was ich używała? Bo ciekawi mnie cena, a w aptekach netowych nie mogę znaleźć tych kropli. Okulistka powiedziała, że kosztują ok. 17zł, a w pierwszej lepszej aptece, którą miałam po drodze zażyczyli sobie 26zł. I teraz nie wiem czy okulistka ma nieaktualne informacje czy ta apteka tak zdziera |
|
|
|
#4393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może skoro Eyeye to nie AOSept tylko Monosept (ta sama firma)? W Krakowie widziałam u optyka kosztuje 35zł. |
|
|
|
|
#4394 |
|
Matka Smoka
|
Może właśnie oprócz tej soli coś tam w soczewce zostaje? nie dopytywałam o szczegóły, wystarczyło mi, że jej się ten pomysł nie spodobał. Na razie póki nic mi się złego z oczami nie dzieje to zostane przy starej pielęgnacji, a jak tylko moje zycie się ustabilizuje (czyli koniec wiecznych delegacji i podróży) to może całkiem na AOsept się przerzucę.
Zapomniałam napisać, że kupiłam jakiś czas temu krople RE fresh. Fajne są i fajną cenę mają Szkoda, że termin ważności tylko 2 msc - na pewno ich nie zuzyję i w sumie przy przeliczeniu wyjdą finansowo podobnie jak Hylo comod.
|
|
|
|
#4395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4396 |
|
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - gdzie znalazłaś Monosept?
|
|
#4397 |
|
Raczkowanie
|
czeba wpier zalozyc a potem malowac sie...nie wolno sie malowac na krawedzi oka tylko pod krawedzia...szkla to przerabana sprawa ja sie nabawilalm infekcji lecze ja przez 2 mies;/ malowalalm sie na krawedzi i stalo sie;/ i okazalo sie ze mam zakarzenie;/ musialam wyrzucic kredke i turz i szkla wszystko bylo w bakteriach...
najlepsze krople nawilzajace sa to krople FRESZ bez recepty za 16 zł... mozna je zakrapiac na szkla...sa to takie szcztuczne łzy jutro ide na kontrole do okulisty zobaczyc czy juz mi zeszla infekcja ale podejrzewam ze nie bo mi jeszcze troche ropieja;/
|
|
|
|
#4398 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a jakie to były soczewki, takie które poprawiaja ostrość widzenia (kiedyś pisałyście o tym, że jak patrzycie np. na lampę na ulicy to Wam się troche obraz rozmazuje- mam to samo..) ??
moglabym prosic o nazwę?
|
#4399 |
|
Nie depcze krokusów
|
Yes - masz na myśli asferyczne? Różne mogą być przyczyny rozmazywania...
|
|
#4400 |
|
Zakorzenienie
|
CHyba juz sie dokopałam
![]() Chodziło mi o efekt mgiełki/ rozmazania jak się patrzę na sztuczne światło... ![]() i z tego co wyczytałam dziewczyny polecają pure vision ![]() akurat jutro jadę do okulisty to sobie wezmę tą 1 soczewkę na próbę ![]() a tu opis: http://www.salonoptyczny.pl/%3Cb%3ES...on%3C-b%3E.php chodziło mi własnie o tą 'aberracje sferyczną'
|
#4401 |
|
Nie depcze krokusów
|
Heh, spotkałam się z zupełnie odmiennymi opiniami o Purevision
|
|
#4402 |
|
Wtajemniczenie
|
nasty18 możesz napisać coś więcej o tej infekcji? Jakie miałaś objawy, co to dokładnie za zakażenie, czym się leczysz i na jak długo przestałaś nosić soczewki?
yes teoretycznie pure vision powinny niwelować ten efekt ( ale wiadomo jak to z soczewkami każdemu pasuje coś innego). Asferycznie są też soczewki jednodniowe tej firmy soflens one day. Moja znajoma próbowała właśnie tych jednodniowych i mówiła, że faktycznie dają lepsze odwzorowanie obrazu ale na co dzień dalej nosi Oasys. |
|
|
|
#4403 |
|
Przyczajenie
|
Hej!
Byłam wreszcie u okulistki I musze odszczekac to co wczesniej o niej napisałam.Pani "na zywo" okazała sie byc bardzo sympatyczna, zbadala mi ślipia bardzo dokładnie, nie stwierdziła zadnej infekcj.A powodem moich problemow z soczewkami sa suche oczy, wg. okulistki miałam juz to wczesniej (fakt, ze czesto mnie piekły i były zmaczone po maratonie przy kompie ), a kontakty tylko to pogłebiły.Dostałam recepte na HYAL-DROP multi i od jutra mam wracac do soczewekSłuchajcie, ktore soczewki polecacie przy suchym oku?Wiem, ze pewnie juz o tym było, czytałam wątek, ale trudno wszystko spamietac ![]() Aaaa, i jeszcze p.doktor stwierdziła u mnie silna akomodacje oka, a ja nie dopytałam co to, ma to wpływ na soczewki? I jeszcze moja wada....pol zycia miałam -2,5 D( nie nosiłam okularow wcale), w VE wyszło -2,25, u mojej okulistki komputerowo -1,75 (!!!) a w tych smiesznych okularkach -2 D.Okulistka sama była zdziwiona i nie bardzo umiała to wytłumaczyc, ale stwierdziła, ze skoro dobrze widze w soczewkach -2,25 to niech tak zostanie. Edytowane przez figga771 Czas edycji: 2009-02-25 o 20:11 |
|
|
|
#4404 |
|
Nie depcze krokusów
|
Figga - ale pisałaś, że Ci jeszcze ropieją...? Suchym oczom ciężko dogodzić, zaprzyjaźnij się z kropelkami. Ogólnie przyjęło się, że nisko uwodnione soczewki są dobre, czyli z silikonowych np. Optix N&D, ze starszych Proclear lub Optima. Nie można jednak generalizować, bo tolerancja materiału soczewki to bardzo indywidualna sprawa. Na mnie najlepiej działa... przerwa od soczewek :P
|
|
#4405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wzielam 1 na probe pure vision i standardowo juz 1 night & day Tylko, że okulistka powiedziała mi że w pure vision nie mozna spac , a na necie piszą że można . Powiedziala, że na razie night & day są najlepsze pod względem przepuszczalności gazów, więc nie będę ryzykowała spania w tych pierwszych
|
|
#4406 |
|
Nie depcze krokusów
|
A po co w ogóle spać w soczewkach?
|
|
#4407 |
|
Zakorzenienie
|
bo prowadze strasznie zakręcony tryb życia, rano nie miałabym czasu żeby je założyć, wieczorem żeby ściągnąć (ale dla pure będę musiała się poświęcić..;p )- wiem jak było na początku jak zaczynałam przygodę z kontaktami... Dlatego po jakimś czasie przeszłam na te w których można spać. A poza tym prawie za każdym razem jak zakładam soczewkę (noszę tylko na 1 oko
) to moje oko reaguje strasznie- szczypie, łzawi... Nie wiem od czego to zależy... Dlatego wolę mieć te 30 dni na oku soczewkę i nie 'katować' oka wielokrotnymi próbami wkładania soczewki. A poza tym jak mam night & day to raz w tygodniu ściągam soczewkę na 1 dzien i 1 noc, żeby oko odpoczęło trochę
|
#4408 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
.Zakrapiałam dzis dosc czesto i musze przyzna, ze juz lepiej sie moje oczy maja .Okulistka tez wspominała o silikonowych soczewkach.Oj, ciekawa jestem jak to jutro z tymi soczewkami bedzie
|
|
|
|
|
#4409 |
|
Nie depcze krokusów
|
yes - przecież założenie soczewki to 2 minuty, podobnie zdjęcie, a pieczenie po założeniu jest związane zwykle ze zbyt wczesnym założeniem po przebudzeniu (co najmniej pół godziny trzeba odczekać) lub reakcją na płyn... Noszenie przedłużone niestety wywołuje wiele komplikacji, więcej niż starsze soczewki noszone grzecznie tylko w dzień
Pure faktycznie nie mają aż tak dużej przepuszczalności w porównaniu z innymi n&d, trochę mnie dziwi jak można było je dopuścić do miesięcznego noszenia bez zdejmowania.Figga - a, faktycznie, to Nasty pisała. Oczy są takie małe, a tyle problemu, gdy nie działają sprawnie...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-02-25 o 20:54 |
|
|
|
#4410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A, i w sumie nie nosiłam tej soczewki co mam teraz (focus night & day) przez równe 30 dni, tylko 22. Jutro je zdejme, żeby oczko rzeczywiście odpoczęło..
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:56.

Czuje
) dolnymi powiekami....I co ja mam robic?nosic je dalej w nadzieji, ze oko sie przyzwyczai?Qrde, czy to mozliwe aby w VE okulstka była tak nie kompetentna i wcisneła mi 
.Zaraz mnie opierniczycie pewnie, ale zakropiłam sobie sama oczy Floxalem...dostalam go w aptece, w ktorej bez recepty mozna kupic...wszystko
. Nie powiem, przyniosły mi te krople spora ulge.Jutro wybieram sie jednak do pani okulistki, nie wytrzymam do srody, poza tym martwi mnie to oko

. Powiedziala, że na razie night & day są najlepsze pod względem przepuszczalności gazów, więc nie będę ryzykowała spania w tych pierwszych