|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 |
Przyczajenie
|
![]()
Płyn
Klarview High Comfort (Barnaux EYEYE All in One NO RUB) Klarview czyści, usuwa osady białka, służy do płukania i dezynfekcji, przechowywania, nawilża i ułatwia zakładania soczewek kontaktowych. Pielęgnuje oko. Wszystko w jednym produkcie! Ze względu na unikalny skład zawierający prowitaminę B5 płyn Klarview odżywia, chroni i wspomaga samoregeneracyjne właściwości rogówki podczas noszenia soczewek. Utrzymuje również ich wilgotność. Co o tym płynie myslicie prowitamina B5? |
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | |
Matka Smoka
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
A apropos opisów płynów to nie ma sensu ich tu przytaczać, bo na tej podstawie żadna z nas nic Ci nie powie - na każdym płynie jest praktycznie taki sam opis. Liczy się skład a nie to co powie producent. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Przyczajenie
|
Dzien dobry Dziewczynki
![]() A ja juz mam nadzieje na dobre, przeprosiłam sie z Iwearami ![]() ![]() Kupiłam tez na próbe polecane przez Was Procleary, powinny dzis dojsc.A ok 11 marca musze wymienic soczewki na nowe wiec wyprobuje to "cudo" ![]() Czy moze mi ktoras wytłumaczyc jaki jest sens kupowania soczewek po 3 sztuki w opakowaniu?Rozumiem, jak ktos bierze 2 takie opakowanie-wychodzi 6 szt.ale po co komu 3 soczewki??? Miłego dzionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4474 |
Nie depcze krokusów
|
3 soczewki... Bo jak któraś się zniszczy, to nie musisz kupować od razu całego opakowania? Bo jak masz różne wady, to wszystko jedno?
Jazzlyn - Bausch wypuścił w odpowiedzi na tę stronę swoje własne badania podważające sens tamtych badań http://www.truthaboutstaininggrid.com Ja to w ogóle jestem zwolennikiem oprócz płynów katalitycznych po prostu zmieniania co jakiś czas płynu. Ponoć składnik z OptiFree się kumuluje i może prowadzić do uszkodzenia rogówki.
![]() |
#4475 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie... czy istnieje coś takiego jak płyn wyłącznie dezynfekujący??? dokonałam ostatnio beznadziejnego zakupu na allegro
![]()
#4476 |
Nie depcze krokusów
|
Co to za płyn?
![]() |
#4477 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4478 |
Wtajemniczenie
|
Nais polecam salon optyczny w galerii podolany. Galeria jest trochę na uboczu Poznania ale gabinet jest tam bardzo dobrze wyposażony np do dokumentacji robione są zdjęcia stanu oczu no i profesjonalna obsługa oczywiście.
Na profesjonalny dobór soczewek można także liczyć w salonach optycznych w Plazie: Lider optyk oraz w Vision express ( polecam umówienie się na wizytę do optometrysty). Myślę też że w salonach SKORUPSKI też jest dobrze. Nie wiem jak dokładnie tam wygląda dobór soczewek ale byłam na jednym szkoleniu prowadzonym przez pana Skorupskiego i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Jazzlyn sprawa z kompatybilnością płynów nie jest taka oczywista jakby wynikało to z tej strony którą podałaś. Po pierwsze nie ma jednoznacznego powiązania pomiedzy barwieniem rogówki a zwiększeniem ryzyka infekcji. Barwienie w tych badaniach było robione 2 godziny po założeniu soczewki a po 6 godzinach ono znika, wiec nie są to słate ubytki w nabłonku rogówki tylko chwilowa reakcja na płyn. Płyn opti free, który według tych badań wygląda na jeden z najdelikatniejszych zwiera substancję dezynfekującą Aldox, która może nie powoduje barwienia rogóki natomiast jej długotrwałe stosowanie powoduje uszkodzenie połączeń między komórkowych w nabłonku przez co zaburza jego integraloność i to zwiększa ryzyko infekcji. Powiedzmy sobie szczerze że nie ma płynu który ma same plusy i jest ewidentnie lepszy od pozostałych dostępnych na rynku. Ważnyy jest komoft użytkowania i regularne kontrole u specjalisty. |
![]() ![]() |
![]() |
#4479 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Skorupski sobie dobrze radzi, skoro może sobie pozwolić na wprowadzenie marki własnej.
![]() ![]() |
![]() |
#4480 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam taki problem, przepraszam jeśli się powtarzam ale troszkę nie mam czasu na przeglądniecie wszystkich postów
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Nie depcze krokusów
|
martus - a jaki masz płyn, stosujesz pigułki anty, płuczesz przed założeniem?
Nie mam takich problemów z J&J, ale tym bardziej nie polecałabym Ci kwartalnych...
![]() |
#4482 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Ostatnio coś mnie naszło i postanowiłam, że kupię sobie soczewki, zerówki bo nie mam żadnej wady wzroku . No i znalazłam na allegro soczewki roczne w przystepnej cenie http://www.allegro.pl/item562079963_...jemniczek.html Czy miała któraś z was te soczewki ? Nie jestem zbytnio obeznana w tematach soczewek, więc przed zakupem postanowiłam zapytać żeby nie wyrzucić 70 zł w błoto ![]()
#4483 |
Raczkowanie
|
Miałam opti-free i Solo care Aqua. kiedys brałam tabletki anty ale nie zauważyłam różnicy pomiędzy ich braniem i niebraniem...oczywiście po wyjęciu z pudełka jeszcze raz je przepłukuje kilkoma kroplami na palcu
|
![]() ![]() |
![]() |
#4484 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 |
Rozeznanie
|
Gentle Sensitive Eyes Plus, Salline solution, firmy Bausch & Lomb
#4486 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie. Już od kilku lat noszę soczewki J&J Acuvue Advance for Astigmatism i zawsze mówiono mi, że są to soczewki miesieczne. A ostatnio usłyszałam, że dwutygodniowe...:confused : To jak to w końcu z nimi jest?
![]() |
#4487 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
Osobiście uważam, że noszenie soczewek po to tylko, żeby miec inny kolor oczu jest bez sensu. To jest ciało obce i nie jest to obojetne dla oka, więc po co ryzykować skoro nie ma potrzeby?? Te soczewki z aukcji to dla mnie jakieś podejrzane - pierwsze słysze o rocznych soczewkach. A już pomijając wszystko - soczewki nawet takie musi dobrać Ci optometrysta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4488 |
Nie depcze krokusów
|
martus - idź z takimi kilkudniowymi soczewkami do okulisty zajmującego się soczewkami, może masz jakiś stan zapalny albo reakcje alergiczne. Może czas na zmianę soczewek, ale dopiero po wyeliminowaniu czynników patologicznych.
hejYou - soczewki dobiera się u specjalisty, a nie kupuje na własną rękę, to nie kosmetyk! Zwłaszcza, że będą to Twoje pierwsze. Są salony, gdzie dobiera się 2-tygodniowe lub miesięczne kolorówki, nawet można różne poprzymierzać, popytaj w okolicy. W obecnej sytuacji nie ryzykowałabym takiej kasy na niepewny efekt i ryzyko ogromnego dyskomfortu. marga - niestety, 2-tygodniowe. lara - cytat ze strony producenta: "Sensitive Eyes® Plus saline solution removes loosened debris and traces of daily cleaner from the lens surface when used as a rinse after cleaning. Also removes existing calcium deposits and prevents new deposits from accumulating when used as directed with heat disinfection. May be used as a diluent for enzyme tablets, to store lenses, and as a final (pre-inserting) rinse after chemical (not heat) and hydrogen peroxide disinfection. Specially formulated with potassium - a component of natural tears." Jeśli nie stosujesz dezynfekcji termicznej albo płynów na bazie wody utlenionej, jak np. Monosept, musisz kupić zwykły płyn dezynfekujący. Aż strach pomyśleć, ile osób dało się na aukcji nabrać na informację, że płyn ten służy do czyszczenia soczewek (przejrzałam allegro)! Nie mam pojęcia, jaki na rynku jest płyn jedynie do dezynfekcji soczewek miękkich, przy twardych to inaczej wygląda... Kup sobie jakikolwiek. Jeśli nie masz kasy po tym zakupie, to kup tani płyn, a tego używaj do płukania przed założeniem. Jeśli jeszcze się nie spłukałaś, możesz spróbować Monoseptu lub AOSeptu, po którego użyciu bardziej się przydaje dodatkowy płyn niż w przypadku all-in-one. Jeśli w tym płynie przechowywałaś soczewki, to pozbądź się ich, aby uniknąć zakażenia.
![]() |
#4489 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję ci, Fiolka
![]() ![]() EDIT: Dziś zapisałam się na badanie do tego gabinetu na Podolanach. Drożej niż tam, gdzie byłam za pierwszym razem, ale wygląda to dużo bardziej profesjonalnie, no i będę miała te wszystkie badania, o których pisała Fiolka ![]() ![]() Edytowane przez Nais Czas edycji: 2009-03-04 o 13:07 Powód: dopisek :) |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4490 |
Zadomowienie
|
Malla dzięki za odpowiedź. No to ładnie przez tyle czasu optyk wmawiał mi że są miesięczne
![]()
![]() |
#4491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są to sozewki 2-tygodniowe, ale mi optyk powiedział, że jak się nosi poniżej 6h dziennie to mozna nosić do miesiąca ( ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4492 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny jak mi się skończy płyn będę testować Replenish, mam już zakupione 2 butle ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Ineso mogłabyś mi podać instrukcję płynu Eyeye, bo mam go ale instrukcja jest tylko po zagranicznemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4493 |
Matka Smoka
|
lalaith - instrukcję użycia??? jestem akurat w delegacji i mam tylko butelkę 100 ml bez instrukcji. Mam w domu całe opakowanie ale dopiero w piątek wracam i nie mam neta, ale może w weekend mi się uda. Będę pamiętać.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4494 |
Nie depcze krokusów
|
Dziewczyny, ale jestem naiwna i głupia
![]() Dostałam ostatnio od kolegi kupon na prawie bezpłatną wizytę w VE jak kupię coś za niewielką cenę (teraz mają promocję, że badanie za darmo bez konieczności zakupu, ale tylko ostrości). Zadzwoniłam umówić się i zapytać, czy mogę przyjść z własnymi soczewkami, "bo mam nowe, a nie ufam obecnemu lekarzowi, blablabla". Kupiłam koledze zapas płynów, a sobie w innym, wspominanym tu salonie parę Biofinity łudząc się, że ta moja ciasna rogówka to może jednak śmiechu warta jest i będę mogła nosić coś miększego niż Optixy o "uniwersalnej" krzywiźnie 8,6... Założyłam rano i okazały się jednak trochę luźne jak na moje odczucia. Przez resztę dnia mimo obfitego polewania kroplami ciągle mnie coś kłuło w lewym oku (czemu zawsze w lewym?), przy silniejszym mrugnięciu soczewka się za bardzo przesuwała, trochę jakby zwijała... Na badaniu oczywiście wszystko ok ![]() ![]()
![]() |
#4495 |
Raczkowanie
|
OMG!!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4496 |
Nie depcze krokusów
|
Trzymam kciuki!
Mój drugi dzień noszenia Biofinity jest ok, lewe oko nie kłuje. Ale i tak to nie produkt dla mnie, niestety.
![]() |
#4497 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jestem już po wizycie u optyka poleconego przez Fiolkę. Jestem zadowolona
![]() ![]() Wizyta kosztowała mnie 89zł, w tym oczywiście para soczewek (z zastrzeżeniem, że gdybym wolała za tydzień zwiększyć moc, to oczywiście nie ma problemu ![]() Jeszcze raz dziękuje, Fiolko ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4498 |
Nie depcze krokusów
|
Nais - pozazdrościć
![]() PS. Strasznie nie lubię wywijania powiek :P
![]() |
#4499 |
Wtajemniczenie
|
Malla, teraz muszę wyjść, odpowiem wieczorem, jak wrócę.
Mi też się wywijanie nie spodobało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Zakorzenienie
|
Jak to gdybyś wolała zwiększyć moc? To można tak sobie wybierać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.