Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-02, 22:05   #4471
marn
Przyczajenie

Smile Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Płyn
Klarview High Comfort (Barnaux EYEYE
All in One NO RUB)

Klarview czyści, usuwa osady białka, służy do płukania i dezynfekcji, przechowywania, nawilża i ułatwia zakładania soczewek kontaktowych. Pielęgnuje oko. Wszystko w jednym produkcie! Ze względu na unikalny skład zawierający prowitaminę B5 płyn Klarview odżywia, chroni i wspomaga samoregeneracyjne właściwości rogówki podczas noszenia soczewek. Utrzymuje również ich wilgotność.
Co o tym płynie myslicie prowitamina B5?
marn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 07:18   #4472
Ineso
Matka Smoka

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez marn Pokaż wiadomość
Płyn
Klarview High Comfort (Barnaux EYEYE
All in One NO RUB)

Klarview czyści, usuwa osady białka, służy do płukania i dezynfekcji, przechowywania, nawilża i ułatwia zakładania soczewek kontaktowych. Pielęgnuje oko. Wszystko w jednym produkcie! Ze względu na unikalny skład zawierający prowitaminę B5 płyn Klarview odżywia, chroni i wspomaga samoregeneracyjne właściwości rogówki podczas noszenia soczewek. Utrzymuje również ich wilgotność.
Co o tym płynie myslicie prowitamina B5?
Czy Ty sobie w ogóle zadajesz trud czytania naszych odpowiedzi??!!Bo na to nie wygląda i jest to denerwujące.

A apropos opisów płynów to nie ma sensu ich tu przytaczać, bo na tej podstawie żadna z nas nic Ci nie powie - na każdym płynie jest praktycznie taki sam opis. Liczy się skład a nie to co powie producent.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 07:26   #4473
figga771
Przyczajenie

Dzien dobry Dziewczynki

A ja juz mam nadzieje na dobre, przeprosiłam sie z IwearamiOdkad uzywam kropelek jest super, nie czuje, ze nosze soczewki-nareszcie.Tylko to dziwne uczucie, kiedy wpuszczam krople na oko z soczewka-nagle przez chwile czuje ja cała na oku, ale zaraz jest ok.

Kupiłam tez na próbe polecane przez Was Procleary, powinny dzis dojsc.A ok 11 marca musze wymienic soczewki na nowe wiec wyprobuje to "cudo"

Czy moze mi ktoras wytłumaczyc jaki jest sens kupowania soczewek po 3 sztuki w opakowaniu?Rozumiem, jak ktos bierze 2 takie opakowanie-wychodzi 6 szt.ale po co komu 3 soczewki???

Miłego dzionka
figga771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 12:37   #4474
Malla
Nie depcze krokusów

3 soczewki... Bo jak któraś się zniszczy, to nie musisz kupować od razu całego opakowania? Bo jak masz różne wady, to wszystko jedno?

Jazzlyn - Bausch wypuścił w odpowiedzi na tę stronę swoje własne badania podważające sens tamtych badań
http://www.truthaboutstaininggrid.com

Ja to w ogóle jestem zwolennikiem oprócz płynów katalitycznych po prostu zmieniania co jakiś czas płynu. Ponoć składnik z OptiFree się kumuluje i może prowadzić do uszkodzenia rogówki.
Stary 2009-03-03, 13:01   #4475
lara
Rozeznanie

Mam pytanie... czy istnieje coś takiego jak płyn wyłącznie dezynfekujący??? dokonałam ostatnio beznadziejnego zakupu na allegro czyli płynu do soczewek, w którym można je oczyszczać i przechowywać, ale który nie dezynfekuje. Nie doczytałam opisu, bo nawet mi nie przyszło do głowy że są płyny tego typu - zawsze używalam all-in-one. Teraz nie wiem co z nim zrobić, nie chciałabym zmarnować, a sam w sobie zapewne jest niebezpieczny :-/
lara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 13:57   #4476
Malla
Nie depcze krokusów

Co to za płyn?
Stary 2009-03-03, 16:08   #4477
Jazzlyn
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Jazzlyn - Bausch wypuścił w odpowiedzi na tę stronę swoje własne badania podważające sens tamtych badań
http://www.truthaboutstaininggrid.com

Ja to w ogóle jestem zwolennikiem oprócz płynów katalitycznych po prostu zmieniania co jakiś czas płynu. Ponoć składnik z OptiFree się kumuluje i może prowadzić do uszkodzenia rogówki.
Dzięki za stronę, poczytam
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 16:43   #4478
fiolka85
Wtajemniczenie

Nais polecam salon optyczny w galerii podolany. Galeria jest trochę na uboczu Poznania ale gabinet jest tam bardzo dobrze wyposażony np do dokumentacji robione są zdjęcia stanu oczu no i profesjonalna obsługa oczywiście.
Na profesjonalny dobór soczewek można także liczyć w salonach optycznych w Plazie: Lider optyk oraz w Vision express ( polecam umówienie się na wizytę do optometrysty).
Myślę też że w salonach SKORUPSKI też jest dobrze. Nie wiem jak dokładnie tam wygląda dobór soczewek ale byłam na jednym szkoleniu prowadzonym przez pana Skorupskiego i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

Jazzlyn sprawa z kompatybilnością płynów nie jest taka oczywista jakby wynikało to z tej strony którą podałaś.
Po pierwsze nie ma jednoznacznego powiązania pomiedzy barwieniem rogówki a zwiększeniem ryzyka infekcji.
Barwienie w tych badaniach było robione 2 godziny po założeniu soczewki a po 6 godzinach ono znika, wiec nie są to słate ubytki w nabłonku rogówki tylko chwilowa reakcja na płyn.
Płyn opti free, który według tych badań wygląda na jeden z najdelikatniejszych zwiera substancję dezynfekującą Aldox, która może nie powoduje barwienia rogóki natomiast jej długotrwałe stosowanie powoduje uszkodzenie połączeń między komórkowych w nabłonku przez co zaburza jego integraloność i to zwiększa ryzyko infekcji.
Powiedzmy sobie szczerze że nie ma płynu który ma same plusy i jest ewidentnie lepszy od pozostałych dostępnych na rynku.
Ważnyy jest komoft użytkowania i regularne kontrole u specjalisty.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 16:51   #4479
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Nais polecam salon optyczny w galerii podolany. Galeria jest trochę na uboczu Poznania ale gabinet jest tam bardzo dobrze wyposażony np do dokumentacji robione są zdjęcia stanu oczu no i profesjonalna obsługa oczywiście.
Na profesjonalny dobór soczewek można także liczyć w salonach optycznych w Plazie: Lider optyk oraz w Vision express ( polecam umówienie się na wizytę do optometrysty).
Myślę też że w salonach SKORUPSKI też jest dobrze. Nie wiem jak dokładnie tam wygląda dobór soczewek ale byłam na jednym szkoleniu prowadzonym przez pana Skorupskiego i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
Zdjęcia stanu oczu? Eee, to wypas

Skorupski sobie dobrze radzi, skoro może sobie pozwolić na wprowadzenie marki własnej.
Stary 2009-03-03, 17:58   #4480
martus9
Raczkowanie

Dziewczyny mam taki problem, przepraszam jeśli się powtarzam ale troszkę nie mam czasu na przeglądniecie wszystkich postów od dwóch lat nosze soczewki...tzn z przerwami bo czasem ich nie nosze...zawsze kupowałam miesięczne Johnsona.Mam taki problem że nie umiem ich długo nosic!po paru dniach nie są już takie czyste i źle widzę!może ta firma jest beznadziejna a może je źle czyszczę?? daję na przegub dłoni leję trochę plynu,pocieram palcem przez kilka sekund ,to samo druga strona, Ale one i tak szybko tracą swoją moc! ostatnio sie zastanawiałam nad 3-miesięcznymi bo ponoć juz od 60 zl mozna kupić ,ale nie wiem czy jest sens jesli ja po tygodniu je 'zmęczę'jak dbacie o to cholerstwo...?macie tak samo jak ja?
martus9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 17:59   #4481
Malla
Nie depcze krokusów

martus - a jaki masz płyn, stosujesz pigułki anty, płuczesz przed założeniem?
Nie mam takich problemów z J&J, ale tym bardziej nie polecałabym Ci kwartalnych...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-03, 18:09   #4482
hejYou
Zakorzenienie

Hej dziewczyny

Ostatnio coś mnie naszło i postanowiłam, że kupię sobie soczewki, zerówki bo nie mam żadnej wady wzroku . No i znalazłam na allegro soczewki roczne w przystepnej cenie http://www.allegro.pl/item562079963_...jemniczek.html

Czy miała któraś z was te soczewki ? Nie jestem zbytnio obeznana w tematach soczewek, więc przed zakupem postanowiłam zapytać żeby nie wyrzucić 70 zł w błoto
Stary 2009-03-03, 18:22   #4483
martus9
Raczkowanie

Cytat:
martus - a jaki masz płyn, stosujesz pigułki anty, płuczesz przed założeniem?
Nie mam takich problemów z J&J, ale tym bardziej nie polecałabym Ci kwartalnych...
Miałam opti-free i Solo care Aqua. kiedys brałam tabletki anty ale nie zauważyłam różnicy pomiędzy ich braniem i niebraniem...oczywiście po wyjęciu z pudełka jeszcze raz je przepłukuje kilkoma kroplami na palcu
martus9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 18:53   #4484
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Zdjęcia stanu oczu? Eee, to wypas
Mhm moim zdaniem tamten gabinet to wzór do naśladowania.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 19:49   #4485
lara
Rozeznanie

Cytat:
Co to za płyn?
Gentle Sensitive Eyes Plus, Salline solution, firmy Bausch & Lomb
lara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 20:17   #4486
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Dziewczyny mam do Was pytanie. Już od kilku lat noszę soczewki J&J Acuvue Advance for Astigmatism i zawsze mówiono mi, że są to soczewki miesieczne. A ostatnio usłyszałam, że dwutygodniowe...:confused : To jak to w końcu z nimi jest?

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 21:03   #4487
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez hejYou Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Ostatnio coś mnie naszło i postanowiłam, że kupię sobie soczewki, zerówki bo nie mam żadnej wady wzroku . No i znalazłam na allegro soczewki roczne w przystepnej cenie http://www.allegro.pl/item562079963_...jemniczek.html

Czy miała któraś z was te soczewki ? Nie jestem zbytnio obeznana w tematach soczewek, więc przed zakupem postanowiłam zapytać żeby nie wyrzucić 70 zł w błoto

Osobiście uważam, że noszenie soczewek po to tylko, żeby miec inny kolor oczu jest bez sensu. To jest ciało obce i nie jest to obojetne dla oka, więc po co ryzykować skoro nie ma potrzeby?? Te soczewki z aukcji to dla mnie jakieś podejrzane - pierwsze słysze o rocznych soczewkach. A już pomijając wszystko - soczewki nawet takie musi dobrać Ci optometrysta.
Stary 2009-03-03, 21:39   #4488
Malla
Nie depcze krokusów

martus - idź z takimi kilkudniowymi soczewkami do okulisty zajmującego się soczewkami, może masz jakiś stan zapalny albo reakcje alergiczne. Może czas na zmianę soczewek, ale dopiero po wyeliminowaniu czynników patologicznych.

hejYou - soczewki dobiera się u specjalisty, a nie kupuje na własną rękę, to nie kosmetyk! Zwłaszcza, że będą to Twoje pierwsze. Są salony, gdzie dobiera się 2-tygodniowe lub miesięczne kolorówki, nawet można różne poprzymierzać, popytaj w okolicy. W obecnej sytuacji nie ryzykowałabym takiej kasy na niepewny efekt i ryzyko ogromnego dyskomfortu.

marga - niestety, 2-tygodniowe.

lara - cytat ze strony producenta:
"Sensitive Eyes® Plus saline solution removes loosened debris and traces of daily cleaner from the lens surface when used as a rinse after cleaning. Also removes existing calcium deposits and prevents new deposits from accumulating when used as directed with heat disinfection. May be used as a diluent for enzyme tablets, to store lenses, and as a final (pre-inserting) rinse after chemical (not heat) and hydrogen peroxide disinfection. Specially formulated with potassium - a component of natural tears."

Jeśli nie stosujesz dezynfekcji termicznej albo płynów na bazie wody utlenionej, jak np. Monosept, musisz kupić zwykły płyn dezynfekujący. Aż strach pomyśleć, ile osób dało się na aukcji nabrać na informację, że płyn ten służy do czyszczenia soczewek (przejrzałam allegro)!
Nie mam pojęcia, jaki na rynku jest płyn jedynie do dezynfekcji soczewek miękkich, przy twardych to inaczej wygląda... Kup sobie jakikolwiek. Jeśli nie masz kasy po tym zakupie, to kup tani płyn, a tego używaj do płukania przed założeniem. Jeśli jeszcze się nie spłukałaś, możesz spróbować Monoseptu lub AOSeptu, po którego użyciu bardziej się przydaje dodatkowy płyn niż w przypadku all-in-one.
Jeśli w tym płynie przechowywałaś soczewki, to pozbądź się ich, aby uniknąć zakażenia.
Stary 2009-03-03, 22:52   #4489
Nais
Wtajemniczenie

Dziękuję ci, Fiolka Właśnie o taką informację mi chodziło

EDIT: Dziś zapisałam się na badanie do tego gabinetu na Podolanach. Drożej niż tam, gdzie byłam za pierwszym razem, ale wygląda to dużo bardziej profesjonalnie, no i będę miała te wszystkie badania, o których pisała Fiolka Łącznie z całą tą krzywizną

Edytowane przez Nais
Czas edycji: 2009-03-04 o 13:07 Powód: dopisek :)
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 14:15   #4490
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Malla dzięki za odpowiedź. No to ładnie przez tyle czasu optyk wmawiał mi że są miesięczne a ja tak je nosiłam...

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 15:20   #4491
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
Malla dzięki za odpowiedź. No to ładnie przez tyle czasu optyk wmawiał mi że są miesięczne a ja tak je nosiłam...
Gdzieś w tym wątku był już poruszany temat advanców tylko, że tych zwykłych.
Są to sozewki 2-tygodniowe, ale mi optyk powiedział, że jak się nosi poniżej 6h dziennie to mozna nosić do miesiąca (). Nie wiem co to ma do rzeczy....ja noszę je max. 3 tyg
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 16:02   #4492
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
Bo jest mało kompatybilny z jej soczewkami? Połączenie nowoczesnych soczewek silikonowo-hydrożelowych ze złym płynem może spowodować naruszenie bariery ochronnej oka tzn nabłonka rogówki, i tym samym oczy są bardziej podatne na infekcje. Przy takim słabym wyniku jak 24% ten płyn jest niezalecany przy jej soczewkach.
Dodam jeszcze że zwyczajnie nie ufam firmie Renu po aferze z MoistureLoc który wycofali po tym jak jego użytkownicy nabawili się grzybicy rogówki a parę osób potrzebowało przeszczepu, ten płyn miał bardzo wysoki procent "plamienia" rogówki, badania wykazały to już w 2004 a dopiero gdy ludzie zaczęli tracić wzrok wycofali go ze sprzedaży, dopiero po 2 latach Według badań ReNu MultiPlus tez jest w grupie wysokiego ryzyka.
Tylko jak już ktoś wcześniej pisał te badania robiła dla własnych potrzeb firma J&J która trzyma sztamę z Alconem, więc ja bym na to patrzyła z przymrużeniem oka.

Dziewczyny jak mi się skończy płyn będę testować Replenish, mam już zakupione 2 butle

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Ineso mogłabyś mi podać instrukcję płynu Eyeye, bo mam go ale instrukcja jest tylko po zagranicznemu ?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 19:12   #4493
Ineso
Matka Smoka

lalaith - instrukcję użycia??? jestem akurat w delegacji i mam tylko butelkę 100 ml bez instrukcji. Mam w domu całe opakowanie ale dopiero w piątek wracam i nie mam neta, ale może w weekend mi się uda. Będę pamiętać.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-04, 21:12   #4494
Malla
Nie depcze krokusów

Dziewczyny, ale jestem naiwna i głupia
Dostałam ostatnio od kolegi kupon na prawie bezpłatną wizytę w VE jak kupię coś za niewielką cenę (teraz mają promocję, że badanie za darmo bez konieczności zakupu, ale tylko ostrości). Zadzwoniłam umówić się i zapytać, czy mogę przyjść z własnymi soczewkami, "bo mam nowe, a nie ufam obecnemu lekarzowi, blablabla". Kupiłam koledze zapas płynów, a sobie w innym, wspominanym tu salonie parę Biofinity łudząc się, że ta moja ciasna rogówka to może jednak śmiechu warta jest i będę mogła nosić coś miększego niż Optixy o "uniwersalnej" krzywiźnie 8,6... Założyłam rano i okazały się jednak trochę luźne jak na moje odczucia. Przez resztę dnia mimo obfitego polewania kroplami ciągle mnie coś kłuło w lewym oku (czemu zawsze w lewym?), przy silniejszym mrugnięciu soczewka się za bardzo przesuwała, trochę jakby zwijała... Na badaniu oczywiście wszystko ok Może to kwestia przyzwyczajenia? Spróbuję ponosić, może miałam jakiegoś paprocha, który nie wypłynął... Jak wróciłam do domu, nie mogłam doczekać się zdjęcia, obraz tracił ostrość, co świadczyło o wysuszaniu soczewek. Pozytywnie zaskoczyło mnie prawe oko, w którym czułam się jak w jednodniówkach (czyli coś było nie tak, ale ogólnie nic nie czułam). Żyłki mniej wystawały niż w dotychczas testowanych soczewkach, porównywalnie chyba z Surevue, które są dość łagodne dla oczu, ale jednak to "tylko" hydrożele. Soczewki są słabo zabarwione (johnsony są dość mocno błękitne), obraz wcale nie jest ostrzejszy niż w Oasys, a nasłuchałam się, jaki to w nich full HD. Nie zdejmują się tak łatwo jak inne silikony. Wydaje mi się, że komfort jest porównywalny z hydrożelami, a parametry znacznie zdrowsze. Polecam tym, którzy mogą nosić bc 8.6, ja jednak wracam do ostrobrzegich Oasys
Stary 2009-03-05, 08:43   #4495
nasty18
Raczkowanie

OMG!! dzis ide do uklisty na 12!! tak jak wam wczesnie mowilam mam infekcje ktora lecze od 2 mies;/ dzis mam mi powiedziec okulistka czy mam wyleczone czy nie ale podejrzewam ze lewe oko jescie nie eh bo mi ropieje;/XD 3ymajcie kciuki za mnie!!!
nasty18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-05, 10:25   #4496
Malla
Nie depcze krokusów

Trzymam kciuki!

Mój drugi dzień noszenia Biofinity jest ok, lewe oko nie kłuje. Ale i tak to nie produkt dla mnie, niestety.
Stary 2009-03-05, 11:44   #4497
Nais
Wtajemniczenie

Dziewczyny, jestem już po wizycie u optyka poleconego przez Fiolkę. Jestem zadowolona Wizyta trwała godzinę, podejrzewam że gdybym nie umiała zakładać soczewek, to trwałaby jeszcze dłużej. Badanie było bardzo dokładne, lekarz po każdym etapie sam (nie musiałam się dopytywać) tłumaczył mi, co widział, co jest dobrze a co nie. Odpowiadał wyczerpująco na każde pytanie. Nawet odwinął mi górną powiekę, żeby sprawdzić czy wszystko jest tam ok, po czym uprzedził że zmiany które widzi, mogą poskutkować zakazem noszenia soczewek - był szczery. Pokazał mi, dlaczego soczewki, które sama sobie kupiłam, nie są dla mnie dobre. I można by tak jeszcze długo wymieniać Generalnie mogę powiedzieć, że spotkałam się z bardzo profesjonalnym podejściem.
Wizyta kosztowała mnie 89zł, w tym oczywiście para soczewek (z zastrzeżeniem, że gdybym wolała za tydzień zwiększyć moc, to oczywiście nie ma problemu ) plus płyn oraz za tydzień darmowa wizyta kontrolna. Kolejne wizyty będą kosztować 29zł, co jak na prywatne lecznictwo nie jest wysoką ceną, tym bardziej że gabinet jest bardzo dobrze wyposażony. Zamierzam właśnie tam chodzić na badania.
Jeszcze raz dziękuje, Fiolko

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-05, 12:08   #4498
Malla
Nie depcze krokusów

Nais - pozazdrościć O co chodzi z tymi zmianami pod powiekami i czemu nie są dla Ciebie dobre poprzednie soczewki?
PS. Strasznie nie lubię wywijania powiek :P
Stary 2009-03-05, 12:29   #4499
Nais
Wtajemniczenie

Malla, teraz muszę wyjść, odpowiem wieczorem, jak wrócę.
Mi też się wywijanie nie spodobało
Stary 2009-03-05, 13:04   #4500
lalaith
Zakorzenienie

Jak to gdybyś wolała zwiększyć moc? To można tak sobie wybierać ?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości