Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-18, 10:35   #4621
radioheadka
Zadomowienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

lalaitha co to za 'nowe' soflensy 38? nosisz je w trybie trzymiesięcznym, czy miesięcznym? kurcze, bo jk gdzieś dawno temu wyczytałam, że to niezdrowe soczewki, że za granicą są przeznaczone do 1-miesięcznego tryby, blablabla...
Ale teraz jestem na etapie poszukiwań, bo moje oczy przestaly lubić PureVision
i zastanawiam się, czy nie nosić soflensów w trybie miesięcznym..??
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 16:00   #4622
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
lalaitha co to za 'nowe' soflensy 38? nosisz je w trybie trzymiesięcznym, czy miesięcznym? kurcze, bo jk gdzieś dawno temu wyczytałam, że to niezdrowe soczewki, że za granicą są przeznaczone do 1-miesięcznego tryby, blablabla...
Ale teraz jestem na etapie poszukiwań, bo moje oczy przestaly lubić PureVision
i zastanawiam się, czy nie nosić soflensów w trybie miesięcznym..??
Źle się wyraziłam, nie nowe tylko świeże, w sensie wczoraj pierwszy dzień ubrałam. Noszę je w w trybie 3 miesięcznym, ale czasem noszę dla odmiany miesięczne. Okulistka mi tak zaleciła, żeby w tym czasie oko "odpoczęło", ale mam wrażenie że jest na odwrót, że moje oczy w trzymiesięcznych odpoczywają po miesięcznych
Myślę że spokojnie możesz je nosić miesiąc-dwa, bo kosztują nawet taniej niż niektóre miesięczne, więc to ekonomiczny wybór. Choć to soczewki stare bo mają ok 25 lat. A coś z miesięcznych CooperVision próbowałaś już?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 16:19   #4623
Devayani
Raczkowanie

Które w takim razie soczewki są silikonowe, bo takie zaleciła mi okulistka?
Stary 2009-03-18, 16:29   #4624
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Witam

W przyszłym tygodniu wybieram się do okulisty... właśnie z zamiarem "przepisania" pierwszych soczewek...

Tato dowiedział się, że pierwsza para jest wliczona w cenę wizyty(idę prywatnie).
Czyli mam rozumieć, że wyjdę w soczewkach... ale co z płynem do przechowywania i tym pojemniczkiem? Też dostanę czy muszę kupić? Ile wogóle wziąść ze sobą pieniędzy?

Pozdrawiam

Edit: czy idąc na taką wizytę mogę mieć rzęsy pomalowane tuszem?

Edytowane przez nieprzytomna
Czas edycji: 2009-03-18 o 16:58
nieprzytomna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 16:34   #4625
Kamfcia
Przyczajenie

14 .

; /
Kamfcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 17:09   #4626
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Devayani Pokaż wiadomość
Które w takim razie soczewki są silikonowe, bo takie zaleciła mi okulistka?
A gdzie byłaś u okulisty bo mi np w VE też wciskali sylikony których moje oczy nie tolerowały?

Sylikonowe to np Pure Vision, O2 Optix, Acuvue Advance i Oasys J&J, Biofinity CooperVision..

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Witam

W przyszłym tygodniu wybieram się do okulisty... właśnie z zamiarem "przepisania" pierwszych soczewek...

Tato dowiedział się, że pierwsza para jest wliczona w cenę wizyty(idę prywatnie).
Czyli mam rozumieć, że wyjdę w soczewkach... ale co z płynem do przechowywania i tym pojemniczkiem? Też dostanę czy muszę kupić? Ile wogóle wziąść ze sobą pieniędzy?

Pozdrawiam
Cena wizyty to ok 50-100zł, zazwyczaj gratis jest tylko pierwsza para soczewek, ale czasem zdarza się że cały "zestaw startowy" z płynem i pojemniczkiem. Zwykle dostajesz też książeczkę z instrukcją użytkowania soczewek. Cena małego płynu, bo taki najlepiej kupić na początek to ok 10zł, zwykle z pojemniczkiem, jeśli będzie sam to pojemniczek jakieś 3zł. Najlepiej weź pieniążki na wizytę, pewnie tato już się dowiedział przez telefon ile + ok 20zł na płyn i pojemniczek żeby mieć zapas.

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Kamfcia Pokaż wiadomość
14 .

; /
Oj, to młodziuka jesteś.. A jak dużą masz tą wadę?
Stary 2009-03-18, 17:17   #4627
Malla
Nie depcze krokusów

Na początku napiszę, że nie znam się na asferycznych.

Lalaith - wprawę w użytkowaniu poznaje się po właśnie takich drobnostkach jak szorstkość, sklejanie... Dla mnie każde soczewki są inne, a jeszcze jestem w tym świeża (rok, miesiąc i tydzień)

radioheadka - coś w tym jest, faktycznie chyba tylko w Polsce są kwartalne... noś w takim razie krócej, miesiąc-dwa, czyść za każdym razem mechanicznie, co pół roku stawiaj się na kontroli, a będzie dobrze

nieprzytomna - absolutnie nie rób makijażu! Na początku możesz z niego całkiem zrezygnować, bo może się okazać, że soczewki są dobre, ale oczy podrażnia kosmetyk, który się pod nie dostaje. Najlepiej wyeliminować taki czynnik na starcie. Właściwie nie mam nic do dodania do powyższej wypowiedzi. Zapytaj, kiedy najbliższa kontrola (powinna być do miesiąca czasu!). O wszystko pytaj lekarza, poczytaj też trochę teraz w necie, żeby potem z podrażnionymi oczami nie siedzieć przed kompem Powodzenia!

Kamfcia - zainwestowałam dopiero na studiach, więc Ci nie doradzę. Powiedz, że niebezpiecznie jest ćwiczyć na wf-ie w okularach, a może zafundują Ci jednodniówki, które oprócz w dni z wf-em, będziesz ubierać też czasem na specjalne okazje. Są drogie (jakieś 5zł za 1 dzień), ale jest po nich najmniej komplikacji i rodzice często się zgadzają na taki układ.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 17:17   #4628
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Cena wizyty to ok 50-100zł, zazwyczaj gratis jest tylko pierwsza para soczewek, ale czasem zdarza się że cały "zestaw startowy" z płynem i pojemniczkiem. Zwykle dostajesz też książeczkę z instrukcją użytkowania soczewek. Cena małego płynu, bo taki najlepiej kupić na początek to ok 10zł, zwykle z pojemniczkiem, jeśli będzie sam to pojemniczek jakieś 3zł. Najlepiej weź pieniążki na wizytę, pewnie tato już się dowiedział przez telefon ile + ok 20zł na płyn i pojemniczek żeby mieć zapas.
Problem w tym, że o to akurat nie spytał No ale oczywiście wezmę na zapas, to nie problem.
Ale teraz pojawił się inny Piszesz o cenie płynu, czy na pewno myślimy o tym samym? Rozmawiałam niedawno ze znajomą i mówiła, że płaci za płyn 60 zł... Ale w sumie rozumiem, bo napisałaś że to dena za mały, a ona może mówiła o dużym A dlaczego najlepiej na początek kupić mały płyn? Aha i czy będę to wszystko mogła kupić na miejscu jeśli nie będzie wliczone w cenę wizyty, czy zostanę odesłana do optyka?
Stary 2009-03-18, 17:19   #4629
Malla
Nie depcze krokusów

nieprzytomna - skoro akurat tu jestem, to odpiszę szybciutko. Stosuję najdroższy płyn o pojemności 360ml i w necie kosztuje 43zł, w sklepach jaieś 10zł więcej. Może to jakaś butla 720ml, ale ciężko takie dostać i zużyć w terminie.
Stary 2009-03-18, 17:24   #4630
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Malla - no to zobaczę jak będzie z tym płynem Napiszę później, ile kosztował w końcu i jaki
No i grzecznie, posłusznie posłucham Twojej rady co do makijażu... będzie ciężko, no ale cóż...

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie...
Otóż z tego co wiem to soczewki 3-miesieczne to takie, które kupuje sie w opakowaniu po 6 sztuk, czyli w sumie są jednomiesięczne.
Ale czy ich "ważność" zależy od czasu czy od częstości użytkowania?
Chodzi mi np o to, że jeśli nie używałabym ich p[rzez tydzień, to czy czas ten wydłuża się o tydzień? Albo odwrotnie - czy jeśli zdejmowałabym i zakładała je kilka razy dziennie, to czy ich ważność się "skraca"?
Stary 2009-03-18, 17:30   #4631
Devayani
Raczkowanie

Cytat:
A gdzie byłaś u okulisty bo mi np w VE też wciskali sylikony których moje oczy nie tolerowały?

Sylikonowe to np Pure Vision, O2 Optix, Acuvue Advance i Oasys J&J, Biofinity CooperVision..
No byłam w VE i pani doktor powiedziała, że przy suchym oku tylko silikony, a ja nie znosiłam Oasys i O2Optix a przy Biofinity (które nosiło mi się super) po zdjęciu oczy mnie tak piekły, że wolałam mieć cały czas soczewkę na oku. Spróbuję jednak te Proclear, bo już je miałam i było ok.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 17:45   #4632
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Otóż z tego co wiem to soczewki 3-miesieczne to takie, które kupuje sie w opakowaniu po 6 sztuk, czyli w sumie są jednomiesięczne.
Ale czy ich "ważność" zależy od czasu czy od częstości użytkowania?
Chodzi mi np o to, że jeśli nie używałabym ich p[rzez tydzień, to czy czas ten wydłuża się o tydzień? Albo odwrotnie - czy jeśli zdejmowałabym i zakładała je kilka razy dziennie, to czy ich ważność się "skraca"?
Nie, to nieprawda. Soczewka 3-miesięczna to taka, którą od momentu otwarcia można nosić do 3 miesięcy, ten czas się nie skraca i wynika z biodegradalności materiału soczewki.

Devayani - nie wiem czy przy suchym oku tylko silikony, może hydrożele z niską zawartością wody? Soczewkami silikonowymi o niskim uwodnieniu są Optix Night&Day.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-03-18 o 17:46
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 17:46   #4633
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
No byłam w VE i pani doktor powiedziała, że przy suchym oku tylko silikony, a ja nie znosiłam Oasys i O2Optix a przy Biofinity (które nosiło mi się super) po zdjęciu oczy mnie tak piekły, że wolałam mieć cały czas soczewkę na oku. Spróbuję jednak te Proclear, bo już je miałam i było ok.
Właśnie przy suchym oku tylko niskouwodnione soczewki, u mnie najlepiej sprawdzają się hydrożele, sylikonów nie toleruję.
Ah, ten VE, kłamczuchy wstrętne :/
Stary 2009-03-18, 19:13   #4634
Caprice
Rozeznanie

mam takie pytanie - jak sprawdzić czy zakładam prawidłową stroną soczewkę? odpowiedź na pewno gdzieś już w tym temacie jest, ale przeczytać 155 stron to zajęło by trochę dużo czasu

noszę soczewki j&j oasys od 2 dni
Stary 2009-03-18, 19:23   #4635
Malla
Nie depcze krokusów

na lewej stronie ma kształt talerzyka, z wywiniętymi na zewnątrz brzegami, a na dobrej stronie jest miseczka półokrągła

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 19:26   #4636
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caprice Pokaż wiadomość
mam takie pytanie - jak sprawdzić czy zakładam prawidłową stroną soczewkę? odpowiedź na pewno gdzieś już w tym temacie jest, ale przeczytać 155 stron to zajęło by trochę dużo czasu

ja od roku noszę soczewki,a nie potrafię rozpoznać-tak patrząc na soczewkę na palcu- czy jest odpowiednio ułożona. Ale kiedyś specjalnie ją wywinęłam, żeby zobaczyć, czy można wyczuć , że jest źle- i w ogóle nie chciała przylgnąć do oka, tylko się zwijała i wypadała
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 19:30   #4637
Caprice
Rozeznanie

dzięki wielkie
Stary 2009-03-18, 19:32   #4638
radioheadka
Zadomowienie

Cytat:
Źle się wyraziłam, nie nowe tylko świeże, w sensie wczoraj pierwszy dzień ubrałam. Noszę je w w trybie 3 miesięcznym, ale czasem noszę dla odmiany miesięczne. Okulistka mi tak zaleciła, żeby w tym czasie oko "odpoczęło", ale mam wrażenie że jest na odwrót, że moje oczy w trzymiesięcznych odpoczywają po miesięcznych
Myślę że spokojnie możesz je nosić miesiąc-dwa, bo kosztują nawet taniej niż niektóre miesięczne, więc to ekonomiczny wybór. Choć to soczewki stare bo mają ok 25 lat. A coś z miesięcznych CooperVision próbowałaś już?
Próbowałam airOptix- niezbyt mi podchodziły, soflensy 59 z tego co pamiętam dosc dobrze mi się nosily, ale wyczytalam gdzies, ze niezbyt ciekawe mają parametry i przeszlam na PureVision. Byłam z nich bardzo zadowolona, ale od jakiegoś czasu oczy mnie zaczęły piec, zachodzić mgłą...Wyprobowalam w zeszlym miesiącu BIOXY, w sumie ok, ale przerazil mnie ubytek, który powstal na soczewce po 2 tygodniach...
Jesli chodzi o firmę CooperVision, to tu gdzie się zaopatruję nie są dostępne (pan Jarek-Ty chyba pisalas, ze tez u niego kupujesz?).
Chyba spróbuję wrócić do tej optimy, widzę że na allegro już po 10 zł są..
Ale żałuję, że przestaly mi pasowac PureVision, nie wiem co się stało, zmieniłam płyn, ale nic to nie dało...
Stary 2009-03-18, 19:35   #4639
Malla
Nie depcze krokusów

Tomorrow - akurat Oasys bardzo łatwo rozróżnić

Radioheadka - a co lekarz na taką reakcję na soczewki? Może coś jest z oczami nie tak i po wyleczeniu nadal będziesz mogła nosić?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 19:39   #4640
Devayani
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Caprice Pokaż wiadomość

Z tego co pamiętam oasys mają cyferki 123 i po tym poznać, która strona jest prawa.
Stary 2009-03-18, 19:46   #4641
radioheadka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

Radioheadka - a co lekarz na taką reakcję na soczewki? Może coś jest z oczami nie tak i po wyleczeniu nadal będziesz mogła nosić?
Właśnie byłam u lekarza jakiś niecały miesiąc wczesniej i wszystko było w porządku, tzn mówił że oczy zaczerwienione trochę, ale po za tym było wszystko ok...
Stary 2009-03-18, 19:50   #4642
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Z tego co pamiętam oasys mają cyferki 123 i po tym poznać, która strona jest prawa.
Tak, mają. Nigdy na nie nie patrzę Zastanawiam się, jak dalekowzroczni sobie radzą.
Stary 2009-03-19, 12:07   #4643
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie, to nieprawda. Soczewka 3-miesięczna to taka, którą od momentu otwarcia można nosić do 3 miesięcy, ten czas się nie skraca i wynika z biodegradalności materiału soczewki.
Czyli mogę ją mieć założoną np od 6:00 do 15:00, później ściągnąć i założyć od 20:00 do 24:00 (takie przykładowe godziny)?

Hmm... a duża jest różnica w cenie pomiędzy 3-miesięcznymi a miesięcznymi pakowanymi po 3 pary, które starczają na tyle samo? Lepiej kupić te pakowane po 3 i zmianiać co miesiąc, prawda?
Stary 2009-03-19, 12:52   #4644
Malla
Nie depcze krokusów

nieprzytomna - na ulotce płynu jest napisane, ile minimum należy w nim trzymać, średnio chyba 4 godziny?

3-miesięczne przy częstym używaniu wychodzą najtaniej, ale miesięczne są zdrowsze.
Stary 2009-03-19, 16:15   #4645
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
Próbowałam airOptix- niezbyt mi podchodziły, soflensy 59 z tego co pamiętam dosc dobrze mi się nosily, ale wyczytalam gdzies, ze niezbyt ciekawe mają parametry i przeszlam na PureVision. Byłam z nich bardzo zadowolona, ale od jakiegoś czasu oczy mnie zaczęły piec, zachodzić mgłą...Wyprobowalam w zeszlym miesiącu BIOXY, w sumie ok, ale przerazil mnie ubytek, który powstal na soczewce po 2 tygodniach...
Jesli chodzi o firmę CooperVision, to tu gdzie się zaopatruję nie są dostępne (pan Jarek-Ty chyba pisalas, ze tez u niego kupujesz?).
Chyba spróbuję wrócić do tej optimy, widzę że na allegro już po 10 zł są..
Ale żałuję, że przestaly mi pasowac PureVision, nie wiem co się stało, zmieniłam płyn, ale nic to nie dało...
Soczewek nie kupuję u Pana Jarka, bo ma drogie, tylko płyny.

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:
Czyli mogę ją mieć założoną np od 6:00 do 15:00, później ściągnąć i założyć od 20:00 do 24:00 (takie przykładowe godziny)?
Możesz nawet na 2 godziny ściągnąć w ciągu dnia jak np chcesz się zdrzemnąć, tylko że one wtedy w płynie tylko przeleżą, żeby się zdezynfekowały muszą się moczyć 4-6 godzin w zależności od płynu.

A od 6 do 24 nie możesz chodzić w soczewkach? Bo rozumiem że to sporadyczne przypadki kiedy jesteś tyle czasu na nogach, a nie że prowadzisz tak intensywny tryb życia?
Stary 2009-03-19, 17:07   #4646
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
nieprzytomna - na ulotce płynu jest napisane, ile minimum należy w nim trzymać, średnio chyba 4 godziny?

3-miesięczne przy częstym używaniu wychodzą najtaniej, ale miesięczne są zdrowsze.
Cytat:
Możesz nawet na 2 godziny ściągnąć w ciągu dnia jak np chcesz się zdrzemnąć, tylko że one wtedy w płynie tylko przeleżą, żeby się zdezynfekowały muszą się moczyć 4-6 godzin w zależności od płynu.

A od 6 do 24 nie możesz chodzić w soczewkach? Bo rozumiem że to sporadyczne przypadki kiedy jesteś tyle czasu na nogach, a nie że prowadzisz tak intensywny tryb życia?
Dziękuję za odpowiedzi A z tymi godzinami chodziło mi np o sytuację w której wstaję o 6 i do 15 jestem w szkole, później po południu praktycznie nic nie robię więc nie są mi potrzebne, ale np o 21 wychodzę na imprezę i zamierzam wrócić nad ranem Oczywiście sporadycznie, ale wiem że takie sytuacje czasami mają miejsce zwłaszcza w wakacje, kiedy jestem na nogach praktycznie od 7 rano do 3 w nocy A dlatego myślę o ściąganiu tych soczewek w ciągu dnia, bo to chyba niedobrze, jak tyle godzin się je nosi? (czytałam coś w necie o tych, co można nosić nawe podczas snu, ale zakładam, że będę mieć te tradycyjne, które na noc się ściąga)
Stary 2009-03-19, 17:22   #4647
Malla
Nie depcze krokusów

nieprzytomna - myślę, że to dobry pomysł, warto wyrabiać w sobie dobre nawyki.
Stary 2009-03-19, 18:11   #4648
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi A z tymi godzinami chodziło mi np o sytuację w której wstaję o 6 i do 15 jestem w szkole, później po południu praktycznie nic nie robię więc nie są mi potrzebne, ale np o 21 wychodzę na imprezę i zamierzam wrócić nad ranem Oczywiście sporadycznie, ale wiem że takie sytuacje czasami mają miejsce zwłaszcza w wakacje, kiedy jestem na nogach praktycznie od 7 rano do 3 w nocy A dlatego myślę o ściąganiu tych soczewek w ciągu dnia, bo to chyba niedobrze, jak tyle godzin się je nosi? (czytałam coś w necie o tych, co można nosić nawe podczas snu, ale zakładam, że będę mieć te tradycyjne, które na noc się ściąga)
Jasne że jeśli planujesz imprezę to lepiej soczewki zdjąć w ciągu dnia, też tak robię. Gorzej jak impreza jest nieplanowana Ja zaczynam odczuwać soczewki zwykle jak przysypiam w autobusie wracając do domu...
Stary 2009-03-20, 13:31   #4649
Kamfcia
Przyczajenie

za mało . ?

przecież możnaa nosić od tego wieku . ;P
Kamfcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 14:10   #4650
201707171013
Konto usunięte

No właśnie, ja mam 13 lat i chciałam nosić soczewki. Najlepiej miesięczne, bo na codzienne moja mama się nie zgodzi, bo to za duży wydatek. Mam wadę -2 obuocznie. Jeśli okulistka powie mi, że jestem za młoda na soczewki, to będzie słuszny argument, czy tak naprawdę wiek nie ma nic do rzeczy?

Czy badanie na noszenie soczewek jest płatne? Czy muszę się na nie wcześniej umawiać, czy lekarz może mi je wykonać przy najbliższej wizycie (mam wizytę za 2 tygodnie, ale ostatnio o soczewkach nic nie wspominałam)?
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości