Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-20, 14:14   #4651
Soph
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

u mnie dobór soczewek był bezpłatyny, bo kupowałam je w tym miejscu.

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 14:44   #4652
MagJa
Zakorzenienie

Jestem już po pierwszych testach płynu OptiFree Repelnish i gorąco Wam polecam. Jest spora różnica między starszą wersją Expreess a tą nową. Może nawilżenie nie utrzymuje się 14h, ale siedząc przy kompie, w klimie, oczy zakrapiałam dopiero po 7h!! A potem jeszcze ze 2 razy, przy czym soczewki miałam na oczach jakieś 15-16h. Przy poprzedniku oczy zakrapiałam już po 4h i tak średnio co 3h powtarzałam. Teraz jest zdecydowana różnica, podoba mi się to Oczywiście soczewki ciągle te same, czyli Frequency 55.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:13   #4653
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
No właśnie, ja mam 13 lat i chciałam nosić soczewki. Najlepiej miesięczne, bo na codzienne moja mama się nie zgodzi, bo to za duży wydatek. Mam wadę -2 obuocznie. Jeśli okulistka powie mi, że jestem za młoda na soczewki, to będzie słuszny argument, czy tak naprawdę wiek nie ma nic do rzeczy?

Czy badanie na noszenie soczewek jest płatne? Czy muszę się na nie wcześniej umawiać, czy lekarz może mi je wykonać przy najbliższej wizycie (mam wizytę za 2 tygodnie, ale ostatnio o soczewkach nic nie wspominałam)?
Podbijam pytania i mam jeszcze jedno. Czy opakowania soczewek są podzielone na lewe i prawe oko, czy w jednym znajduje się taka sama ilość na prawe i lewe oko?
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:20   #4654
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Podbijam pytania i mam jeszcze jedno. Czy opakowania soczewek są podzielone na lewe i prawe oko, czy w jednym znajduje się taka sama ilość na prawe i lewe oko?
Nie ma soczewek lewych i prawych. Skoro masz taką samą wadę, to wystarczy, że kupisz jedno opakowanie, przy czym zwykle w opakowaniu są 3szt. Jakbyś miała różne wady, to musiałabyś kupować od razu 2 opakowania, przypuścmy -2 na lewe oko i -2 na prawe, a w Twojej sytuacji, podobnie jak w mojej, nie ma takiego problemu. Zresztą na początek lepiej nie kupować więcej niż 1 pary soczewek, bo niewiadomo jak oko będzie je tolerowało.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:27   #4655
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
Nie ma soczewek lewych i prawych. Skoro masz taką samą wadę, to wystarczy, że kupisz jedno opakowanie, przy czym zwykle w opakowaniu są 3szt. Jakbyś miała różne wady, to musiałabyś kupować od razu 2 opakowania, przypuścmy -2 na lewe oko i -2 na prawe, a w Twojej sytuacji, podobnie jak w mojej, nie ma takiego problemu. Zresztą na początek lepiej nie kupować więcej niż 1 pary soczewek, bo niewiadomo jak oko będzie je tolerowało.
Dziękuję za odpowiedź, bo już się pogubiłam

Jednak dalej nie wiem - czy na najbliższej wizycie będę mogła mieć zrobione badania, czy dopiero umówić się na następną i czy badanie jest płatne.
Stary 2009-03-20, 15:42   #4656
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny nie ma czegoś takiego jak za młody wiek na soczewki! Tylko że jak się nie ma swoich pieniędzy to już zależy od rodziców czy wyrażą zgodę i sfinansują taki zakup. Może argumentem dla nich byłoby np niskie poczucie własnej wartości i czucie się gorszym od rówieśników którzy nie noszą okularów.. No ale to by przeszło chyba tylko przy dużej wadzie i grubych brylach (jak moje). Jeśli macie małe wady wzroku i cieniutkie szkiełka, a rodzice nie chcą się zgodzić na soczewki, to może zgodzą się na jakieś nowe, śliczne oprawki do okularów? Teraz okulary są bardzo modne, wróciły po latach niełaski nawet na wybiegi, więc myślę że to nie głupi pomysł..
A co do zdrowia.. Soczewki dobrze dobrane i prawidłowo użytkowane, z przestrzeganiem wszystkich reguł i wizytami kontrolnymi co pół roku są całkowicie bezpieczne! Można poszukać na necie artykułów lekarzy na ten temat, wydrukować i dać starszym do poczytania

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2009-03-20 o 15:44
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:48   #4657
201707171013
Konto usunięte

Ale moja mama się zgadza, bo wie jak czuję się w okularach Teraz wszystko zależy od badań.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-20, 15:52   #4658
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Ale moja mama się zgadza, bo wie jak czuję się w okularach Teraz wszystko zależy od badań.
No ale to nie było tylko do Ciebie
Stary 2009-03-20, 15:52   #4659
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
No ale to nie było tylko do Ciebie
Wiem, wiem
Stary 2009-03-20, 17:05   #4660
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:

Jednak dalej nie wiem - czy na najbliższej wizycie będę mogła mieć zrobione badania, czy dopiero umówić się na następną i czy badanie jest płatne.
Wszytko zależy od specjalisty do którego się umówiłaś, może dobierze Ci soczewki od razu a może stwierdzić, że potrzebuje więcej czasu na badanie pod kątem soczewek i każe przyjść na ich dobór w innym terminie. Najlepiej tam zadzwoń i się
zapytaj. To samo dotyczy ceny za badanie, w różnych gabinetach różnie to wygląda.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 18:41   #4661
Kamfcia
Przyczajenie

moi starzy się nie zgadzają . . ciagle powtarzają , że jest bardzo dużo infekcji . . ;/

Edytowane przez Kamfcia
Czas edycji: 2009-03-20 o 18:43
Kamfcia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-20, 19:25   #4662
Soph
Zakorzenienie

trzeba być odpowiedzialnym, mieć czyste ręce przy zakładaniu i zdejmowaniu itd...
niech poczytają o tym

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 20:08   #4663
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Wszytko zależy od specjalisty do którego się umówiłaś, może dobierze Ci soczewki od razu a może stwierdzić, że potrzebuje więcej czasu na badanie pod kątem soczewek i każe przyjść na ich dobór w innym terminie. Najlepiej tam zadzwoń i się
zapytaj. To samo dotyczy ceny za badanie, w różnych gabinetach różnie to wygląda.
Idę do tej okulistki nie pierwszy raz, ale o te badania chyba rzeczywiście zadzwonię

Kamfcia, no to nie zazdroszczę
Stary 2009-03-21, 11:13   #4664
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamfcia Pokaż wiadomość
moi starzy się nie zgadzają . . ciagle powtarzają , że jest bardzo dużo infekcji . . ;/
Ale skąd mają takie informacje? Poszperaj w necie, wydrukuj różne fachowe artykuły i daj im do poczytania. Jaką masz wadę wzroku?
Stary 2009-03-21, 11:19   #4665
Nais
Wtajemniczenie

Ostatnio mam zaczerwienione oczka Nie w okolicy tęczówek, tylko bardziej pod dolnymi powiekami w zewnętrznych kącikach. Postanowiłam poczekać tydzień, a jak nie przejdzie, pójdę do lekarza. Koleżanka mówi, że jej siostra miała tak od wiatru, a u nas faktycznie mocno wieje od kilku dni. No nie wiem, ale mam wrażenie, że to zaczerwienienie się zmniejsza, każę obserwować moje oczka TŻtowi żeby nie było, że sama siebie okłamuję Na razie mam tylko jedno z trzech obserwowanych miejsc czerwone trochę, pozostałe jakby wróciły do normy
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-21, 13:05   #4666
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Ostatnio mam zaczerwienione oczka Nie w okolicy tęczówek, tylko bardziej pod dolnymi powiekami w zewnętrznych kącikach. Postanowiłam poczekać tydzień, a jak nie przejdzie, pójdę do lekarza. Koleżanka mówi, że jej siostra miała tak od wiatru, a u nas faktycznie mocno wieje od kilku dni. No nie wiem, ale mam wrażenie, że to zaczerwienienie się zmniejsza, każę obserwować moje oczka TŻtowi żeby nie było, że sama siebie okłamuję Na razie mam tylko jedno z trzech obserwowanych miejsc czerwone trochę, pozostałe jakby wróciły do normy
Może zatarłaś sobie oko?

Polecam moje ostatnie odkrycie. Płyn do miękkich soczewek lensVision Unique do oczu wrażliwy, kupiłam go w drogerii Natura. Do tej pory przeważnie używałam Solo Care Aqua firmy Ciba Vision i muszę powiedzieć, że ten z Natury bardziej mi odpowiada. Warto wypróbować.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 14:37   #4667
Kamfcia
Przyczajenie

- 1. 0
- 1. 25

nie , nie , niee .. tylko nie gadajciee , że mam ładne , cienkie szkiełka . . -> okulary są okropnee .

to coo , że modelki noszą je na wybiegachh . . pff . są okropnee . ! ;/
Stary 2009-03-21, 17:58   #4668
201707171013
Konto usunięte

To nie masz bardzo dużej wady, ale wiem co czujesz, bo sama okropnie się czuję w okularach.
Stary 2009-03-21, 18:27   #4669
Kamfcia
Przyczajenie

teraz nie noszęę . -> póki coo .

----

choć ty rozumieszz . .

a ty jaką maszz . ?

i co , przeżucasz sie na soczewki . ? ;>

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-21, 18:34   #4670
201707171013
Konto usunięte

Ja też na co dzień nie noszę, bo ich nie lubię. Mam wadę -2d - teraz to pewnie -2,25d, cały czas mi się wzrok pogarsza. Tak będę nosić soczewki jeśli badania będą pozytywne. Okulistę mam 15 kwietnia, więc się zobaczy.

A Tobie życzę powodzenia w przekonaniu rodziców.
Stary 2009-03-21, 21:33   #4671
Kamfcia
Przyczajenie

mi w sumiee teżż . .

---

pracuję nad tymm . . kto wiee . ?

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

, a w ogl . .

moze jakieś pomysłyy . ? ;>

Stary 2009-03-22, 09:04   #4672
aluniaa007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Może zatarłaś sobie oko?

Polecam moje ostatnie odkrycie. Płyn do miękkich soczewek lensVision Unique do oczu wrażliwy, kupiłam go w drogerii Natura. Do tej pory przeważnie używałam Solo Care Aqua firmy Ciba Vision i muszę powiedzieć, że ten z Natury bardziej mi odpowiada. Warto wypróbować.
w jakiej cenie ten plyn ?
Stary 2009-03-22, 12:11   #4673
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kamfcia Pokaż wiadomość
mi w sumiee teżż . .

---

pracuję nad tymm . . kto wiee . ?

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

, a w ogl . .

moze jakieś pomysłyy . ? ;>

Porozmawiaj z rodzicami spokojnie, bez awantur. Może pokaz im ta stronę, dużo przejrzystych informacji http://www.soczewkikontaktowe.pl/index.html
Stary 2009-03-22, 23:03   #4674
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Możesz nam wklepać jego skład?

Kamfcia - może Ci nie ufają? Może miałaś zwierzątko, o które nie dbałaś wystarczająco?
Ja rozumiem niepokoje Twoich rodziców. Wystarczy przejrzeć ten wątek i policzyć osoby, które miały problemy w trakcie noszenia soczewek. Trzeba je nosić z głową, odpowiedzialnie.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-03-22 o 23:08
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 23:25   #4675
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aluniaa007 Pokaż wiadomość
w jakiej cenie ten plyn ?
Kupiłam go w promocji, ale nie kosztuje więcej niż 30PLN

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Możesz nam wklepać jego skład?
Oto i on [ żeby był dobry i nie szkodził]:
Kod:
Skład:
Hialuronian Sodu, Poloxamer, EDTA, Polyhexanide 0,0001% w izotonicznym i sterylnym roztworze buforowanym.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-23, 14:01   #4676
Kamfcia
Przyczajenie

nie , nie , niee . . tu raczej chodzi im o te problemy . ;/

( jaa . ? z reguły grzecznaa i odpowiedzialnaa . . -> odpowiedzialna napewnoo )

ja jak przecież się odpowiednio ( higienicznie , wg zasad ) -> to nie bedziee ' żadnej infekcji ' chybaa .
Stary 2009-03-23, 14:43   #4677
lalaith
Zakorzenienie

Ale to nie chodzi tylko o infekcje.. Ja nie miałam żadnej infekcji jeszcze a zdarza się że mam problemy z noszeniem soczewek, bo suche oko, bo alergia np.

No a postaw się w sytuacji osoby takiej jak ja która ma wadę -8 i soczewki to dla niej w zasadzie jedyne wyjście. Uwierz że to o wiele gorsze niż cienkie szkła jakie masz teraz i noś okulary bo wada pogłębia się do 21 roku życia, za jakiś czas może bardzo urosnąć jak będziesz sobie to tak lekko traktować. Też życzę powodzenia w przekonywaniu rodziców! A jak się nie uda to za parę lat sama zarobisz na soczewki.

Ostatnio pieką mnie oczy chyba mi troszkę wysychają i zastanawiam się czy to nie przez zmianę płynu na Eyeye, bo to się jakoś tak zbiegło terminowo.. Wcześniej było wszystko ok. Myślicie że mogę na tych soczewkach wypróbować Replenish? Wiem że nie powinno się zmieniać płynu ale w takiej sytuacji..? A przede mną praktyki w biurze więc wolałabym żeby jednak były dobrze nawilżone.
Stary 2009-03-23, 16:59   #4678
Malla
Nie depcze krokusów

Lepsza zmiana płynu niż męczenie się...
Stary 2009-03-23, 17:22   #4679
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Jutro mój wielki dzień - pierwsze zetknięcie z soczewkami. 3majcie kciuki
Stary 2009-03-23, 17:23   #4680
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Jutro mój wielki dzień - pierwsze zetknięcie z soczewkami. 3majcie kciuki
Trzymamy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości