|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Trzymamy, take it easy
![]()
![]() |
#4682 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
![]() Muszę tylko pamiętać, żeby ominąć jutro tusz do rzęs szerokim łukiem ![]()
#4683 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() No więc już jestem "po".. póki co jest dobrze ![]() 1. Pierwsza para soczewek, którą dostalam za darmo, do Acevue Oasis. Niby są miesięczne, tak zostałam poinformowana. Ale w necie znalazłam informację, że Acevue Oasis są tylko dwutygodnionwe... Nic już z tego nie wiem. Tym bardziej że dostałam polecenie, aby właśnie te soczewki kupować, a opakowanie 6 sztuk kosztuje 95 złotych, wiec w przypadku dwutygoniowych wychodzi trochę za drogo... 2. Czy muszę mieć jakieś krople do oczu? 3. Mam problem z rozróżnieniem strony soczewki - kształtem wygląda dla mnie tak samo niezależnie w którą stronę ją wywinę, gdy zginam w każdym wypadku zagina się do środka, a napisu zadnego nie dostrzegam pod światło... ![]() 4. No i ostatnie - płyn. Dostałam płyn Sauflon All in ine light. Wszystkie informacje na nim są po angielsku... teoretycznie mogłabym przetłumaczyć ze słownikiem, ale może mi jednak powiecie - czy przecjowywać go w ciemym miejscu albo jakieś inne ważne informacje(np ile dni od otwarcia może być używany)... Z góry dziękuję za pomoc ![]()
#4684 |
Nie depcze krokusów
|
nieprzytomna - Oasys są 2-tygodniowe, w necie kosztują poniżej 80zł. Mnie zalecono je na 3 tygodnie, a gdy przychodziłam na kontrolę po tym czasie, to mi pozwalano do miesiąca, ale miałam wtedy specyficzne układy z okulistką w ramach reklamacji. Strony w ich przypadku są bardzo łatwe do rozróżnienia, bo na lewej robi się talerzyk z brzegami wywiniętymi na zewnątrz, poza tym cyferki są dość wyraźne pod światło.
Kropli mieć nie musisz, jak będą jakieś problemy, to zawsze możesz zawitać do apteki albo sprawić sobie minimsy (wychodzą drożej, ale ponieważ są jednorazowe, nie ma przymusu zużycia ich np. do miesiąca). Nie mam ulotki Sauflona, będziesz musiała doczytać po angielsku, a jak znajdziesz ją w necie, to nam prześlij, a wyciągniemy z niej co ważniejsze informacje. Jak tam zakładanie itp? ![]()
![]() |
#4685 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Skoro masz problem z rozróżnianiem stron to pozostaje mieć nadzieję, że jak założysz na złą stronę to nie będzie chciała się ułożyć na oku i będzie uwierać. Po tym poznasz, że jest na lewej stronie ![]() Ogólnie nic złego się nie stanie jak je założysz na złą stronę ( oprócz tego że może uwierać) więc nie ma się co tym za bardzo stresować a z czasem zaczniesz zauważać różnicę. O Sauflonie też nic nie wiem. Mam nadzieję że specjalista o którego byłaś wspomniał o czyszczeniu mechanicznym soczewek przed włożeniem do pojemniczka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4686 | |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedź dziewczyny
![]() No to tak - z tą długością noszenia... Prawdopodobnie będę nosić miesiąc, bo zwłaszcza wg mojej mamy, "powinnam słuchać lekarki, a nie internetu"... Jest to jedna z lepszych okulistek w okolicy, więc chyba powinna wiedzieć, co robi? Co do stron to ja ich naprawdę nie widzę, ale znalazłam na to sposób - po prostu bardzo się staram, aby soczewka się nie przewinęła na drugą stronę ![]() Zakładanie i zdejmowanie idzie mi na szczęście coraz lepiej ![]() Ale o mechanicznym czyszczeniu nic nie wiem ![]() W instrukcji do soczewek też nic nie pisze, mimo iż jest dział o pielęgnacji... ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Znalzałam w necie taki artykuł: Cytat:
Więc o co Ci chodziło, fiolka85? ![]()
![]() |
#4687 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bo porównuję do Soflensów38 Frequency i one mają dużo mniejszą przepuszczalność tlenu! Czy to oznacza że Soflensy są jednak zdrowsze dla moich oczu?
Czy te krople można stosować na soczewki: OPTIVE ALLERGAN roztwór nawilżający do oczu o podwójnym działaniu pielęgnującym: smarująco - nawilżajacym 10ml. Przydatność 6 miesięcy po otwarciu, bardzo wydajne. Opis: Skład: Sól sodowa karboksymetylocelulozy 0,5%, gliceryna 0,9%, substancja konserwująca o nazwie PURITE 0,01% Działanie: OPTIVE jest jałowym wielodawkowym roztworem, ma unikalne podwójne działanie, które zapewnia długotrwały komfort dla oczu. Smaruje powierzchnię oka i nawilża komórki powierzchni oka poprzez przywrócenie naturalnej równowagi osmotycznej. Zawiera substancję konserwującą o nazwie PURITE, która rozkłada się do naturalnych składników łez na powierzchni oka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4688 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - tak, te krople to to samo co Re fresh.
Co do przepuszczalności tlenu, to hmm... są 2 parametry, które ją mierzą, zwykle podaje się dk/t, a ten drugi dość ciężko znaleźć. Wolałabym jednak te z wyższym. Nieprzytomna - tutaj znajdziesz opis czyszczenia mechanicznego, to ulotka innego płynu.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-26 o 14:50 Powód: wygwiazdkowało mi całe słowo "*******" |
![]() ![]() |
![]() |
#4689 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale ja zrozumiałam to tak, że jeśli ktoś ma "w zanadrzu" 4 godziny, to po prostu wkłada je na 4 godziny do tego płynu i "same" się dezynfekują. A jeśli ktos nie ma tych 4 godzin, to możliwe jest czyszczenie w 5 minut(mechaniczne). Dobrze rozumiem? Bo z tego by wynikało, że jeśli moje sobie pływają ![]()
![]() |
#4690 |
Wtajemniczenie
|
Nieprzytomna, najnowsze zalecenia są takie, żeby zawsze czyścić soczewki mechanicznie, niezależnie od tego, co jest napisane na ulotce płynu. Tak mi powiedział optyk.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Przyczajenie
|
A ja wczoraj zdjęłam soczewki, dokładnie je umyłam i jakie było moje zdziwienie gdy dzisiaj rano zauważyłam, że do pojemniczka zapomniałam nalać płynu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4692 |
Wtajemniczenie
|
tak jak napisała Nais pomimo,iż na niektórych płynach dalej jest informacja, że nie trzeba czyścić soczewek mechanicznie to zaleca się żeby jednak to robić, ponieważ znacznie zwiększa to skuteczność dezynfekcji a co za tym idzie zmniejsza ryzyko infekcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 |
Nie depcze krokusów
|
Aisza - pech
![]() Kończą mi się Biofinity. Chyba się jednak skurczyły w trakcie, bo już na nadmierną ruchomość nie narzekam. Żadnej suchości. Wczoraj po imprezie o mało nie zapomniałam ich zdjąć, bo ich nie czułam.
![]() |
#4694 |
Konto usunięte
|
Moja mama wczoraj rozmawiała ze swoją znajomą, która nosi soczewki miesięczne, ale powiedziała je, że nosi je 3 miesiące i nic się nie dzieje. Czy ona nie szkodzi swoim oczom? Wydaję mi się, że skoro soczewki miesięczne, to miesięczne i lepiej nie nosić ich 3 miesiące
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4695 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4696 |
Wtajemniczenie
|
Malla jesteś pewna że re fresh też zawierają glicerynę? Bo mi szczerze powiedziawszy w tym składzie nie podoba się gliceryna. Nie wiem czy ją można stosować na soczewki i chyba nie ma jej w większości kropli nawilżających dla soczewkowiczów.
Ale pewna nie jestem mam tylko takie podejrzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4697 |
Raczkowanie
|
Dziś byłam u okulisty mam nosić okulary w szkole na lekcjach przy komputerze telewizorze i w kinie, mimo to nie chce okularów bo wyglądam strasznie. Na prawe mam -0.5 a lewe mam zdrowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - nie jestem pewna, znalazłam takie informacje na jakimś forum zagranicznym. Nie sprawdzałam ich, ale teraz widzę, że faktycznie nie mają :/
EDIT: hmm, nie znalazłam nigdzie przeciwwskazań ani zaleceń również.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-27 o 15:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4699 |
Zakorzenienie
|
Używam płynu ReNu MultiPlus. Dzisiaj kupiłam sobie ReNu MPS dla wrażliwych oczu. Czy używałyście go? Jest dobry?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4700 |
Raczkowanie
|
Pomocy odpiszcie!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4701 |
Raczkowanie
|
Skoro masz wadę tylko na jedno oko, to wystarczy Ci jedna soczewka. Tylko skoro nie masz okularów nosić ciągle to z soczewką jest ten problem, że nie bedziesz przecież jej co chwilę zdejmować. Soczewki dobiera optometrysta. A koszt to jakieś 25zł za sztukę miesięcznych plus płyn (ok. 35 zł za 350ml).
#4702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A te krople to chyba jednak coś innego bo są ponad 2 razy droższe od Re Fresh.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 |
Raczkowanie
|
Te Frequency to mi się dziś do oczu przykleiły i nie mogłam ich ściągnąć. Jeszcze mi się to nigdy nie przytrafiło z żadnymi innymi soczewkami.
#4704 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4705 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#4706 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4707 |
Raczkowanie
|
Może źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, że wiem na pewno że soczewki się przykleiły a nie że były zbyt śliskie.
#4708 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli ktoś z Poznania chciałby wypróbować BIOFINITY to mogę polecić salon, w którym są dostępne próbne soczewki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Kolejny dzień noszenia soczewek i kolejny problem... ![]() Z lewym okiem idzie mi gładko jeżeli chodzi o zakładanie - soczewka od razu przykleja się do oka i ładnie układa.... Ale z prawym jest masakra... ![]() ![]() ![]() Może mi to ktoś wyjaśnić? ![]() Kończą mi się już nerwy na te soczewki... ![]()
#4710 |
Przyczajenie
|
aż się muszęęę wam pochwalićć . ! ; ))
udało sięę . !! przekonałam . chybaa . , alee dop. za miesiąc . aj . już sie nie mogęę doczekaćć . ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.