Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-06-18, 20:12   #451
bbpriv
Przyczajenie

Dot.: soczewki dla bardzo wrażliwych oczu?

Przez ponad 10 lat nosiłam soczewki kontakowe (rozne) i w moim odczuciu jest tylko jeden sposob zeby znalezc odpowiednie dla siebie soczewki - wyprobowac kilka typow. To zaskakujace jak bardzo szkla potrafia roznic sie miedzy soba. Np. soczewki AcuVue firmy Johnson&Johnson sa delikatne i cienkie -> efekt oko lepiej oddycha, mniej podraznien ale... trudniej je zalozyc bo sa "wiotkie", latwo sie targaja przy zakladaniu/ zdejmowaniu. Ale juz np. soczewki firmy CIBA Vision - Focusy maja dosyc "spoista" konsystencje - efekt sa trwalsze , latwo je zalozyc , nie przesuwaja sie na oku , ale sa nieco mniej przepuszczalne , oko gorzej oddycha = wiecej podraznien. A wiec co kto woli...
Ja osobiscie bardzo lubie soczewki Soflens Comfort firmy B&L (cos posredniego miedzy Focusami a AcuVue).
Aha, i jeszcze jedno... To nie soczewki uczulaja, ale plyny do ich przechowywania. Szukaj tych hypoalergicznych
Pozdro.
bbpriv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-18, 20:30   #452
yassue
Raczkowanie

Dot.: soczewki dla bardzo wrażliwych oczu?

oj zdecydowanie jednodniowe.. to jest niestety drozsza zabawa, ale mysle ze jedyne wyjscie w Twojej sytuacji. na moje podraznione oczka zawsze super dzialaly Acuvue 1DAY Moist
yassue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-18, 22:35   #453
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
lalaith jak juz wypróbujesz te soczewki Zeiss to podziel się wrazeniami. Sama jestem ich bardzo ciekawa, jednak ze wzgl. na cene to narazie sotane przy pure vision.
Ok, tak za dwa tygodnie kupię jak mi się skończą Optixy, ale pewnie tak od razu nie będę jeszcze wiedzieć jakie są, dopiero jak pochodzę jakiś czas.
Pozdrawiam
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 07:41   #454
*Justynka*
Wtajemniczenie

Mam pytanie, czy jeśli badanie na soczewki u okulistki kosztuje 45 zł, to pierwsza para (ponoć dwa tygodnie na próbe potem znowu kontrola) jest wliczona w tą cenę, czy dodatkowo trzeba kupić??

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 09:52   #455
meggara
Wtajemniczenie

to juz zalezy od optyka/okulisty do ktorego idziesz, ale z tego co wiem, to mimo badania soczewki kupuje sie osobno.
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 17:39   #456
lalaith
Zakorzenienie

Bardzo dużp salonów np Contempo ma taką promocję że do badania pierwsza para soczewek jest gratis i dodatkowo badanie po miesiącu też za darmo, także trzeba poszukać.
Stary 2007-06-25, 14:50   #457
alicja555
Przyczajenie

Dot.: Soczewki kontaktowe

właśnie się wybieram do okulistki i także chcę zacząć nosić szkła kontaktowe, jednak mam jedno pytanie odnośnie tabletek antykoncepcyjnych, na ulotce pisze, że może wystąpić mniejsza toleancja na soczewki, czy naprawdę trzeba się tym przejmować?? może któraś z was ma ten problem? byłabym wdzięczna za odp
alicja555 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-25, 18:47   #458
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Soczewki kontaktowe

a ja mam takie pytania odnosnie soczewek, nosze jednodniowe i nie wiem ktore lepsze: iweary, j&j acuvue czy j&j acuvue moist? akurat iweary mi sie koncza i sie zastanawiam czy johnsonow nie wyprobowac, hmmm? podzieli sie ktos doswiadczeniami?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-26, 19:38   #459
lalaith
Zakorzenienie

mona_ja podbijam swoje pytanie do Ciebie na temat Zeissów
Stary 2007-06-28, 18:34   #460
mona_ja
Wtajemniczenie

Sorki dziewczyny że mnie dawno nie było i już odpowiadam na wasze pytania: teraz noszę tylko oczewki Zeiss, zdejmuję oczywiście na noc ale zdarza się że się w nich zdrzemnę po południu, i nic się nie dzieje. Czasami późno wieczorem po dłuuuugim noszeniu soczewek ( np dzień w pracy a potem jeszcze jakaś imprezka wieczorem) mam odczucie że oczy są już suche, ale wtedy wkraplam sztuczne łzy i jest ok. Używam płynu Opti Free, na allegro można kupić dużo taniej niż u optyka
mona_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-28, 20:36   #461
Milky_quartz
Zadomowienie

dziewczyny a ile mniej więcej kosztują soczewki toryczne?? Jaki to będzie koszt na 3 miesiące razem z płynem?
Milky_quartz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-28, 21:12   #462
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milky_quartz Pokaż wiadomość
dziewczyny a ile mniej więcej kosztują soczewki toryczne?? Jaki to będzie koszt na 3 miesiące razem z płynem?
Niestety są sporo droższe od normalnych soczewek, tutaj masz przykładowe ceny, ale mogą się różnić w różnych sklepach. Przez internet jest jednak zdecydowanie taniej niż normalnie:
http://soczewki.mediweb.pl/query.php?type=2
W tym samym sklepie płyny pielęgnacyjne:
http://soczewki.mediweb.pl/query.php?category=7
duży(360ml) starcza na 3miesiące, mały(120ml) na miesiąc. Cenowo zdecydowanie bardziej opłaca się kupować duże.

Pamiętaj że po pierwsze soczewki musisz sie tak czy siak udać do lekarza okulisty.

Soczewki i płyny możesz też kupować na allegro:
http://www.allegro.pl/search.php?str...=0&new=0&pay=0
Stary 2007-06-28, 22:21   #463
meggara
Wtajemniczenie

toryczne to miarkuje ze z cylindrem czy tak? Bo sama powinnam takowe nosic, jednakze okulistka powiedziala iz moge spokojnie nosic zwykle tylko o ciut wiekszej mocy (niz moc w okularach) zeby zniwelować niedobor cylindra. W praktyce wyglada to tak:
okulary: -2 i cylinder: 0,5 i 0,75
soczewki: -2,25
Zaznaczam ze tak poradzila mi okulistka (bo jest maly cylinder).
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-06-29, 09:18   #464
Milky_quartz
Zadomowienie

dzięki dziewczyny

meggara - tak. ja mam okulary -1 i cylinder w jednym oku -0,75 a w drugim -1. Sama nie wiem, czy to duży cylinder. Muszę się doradzić okulisty. Soczewki chciałabym mieć tylko na okazje, np. na koncerty, większe imprezy, kiedy trudno mi dojrzeć artystę, a w okularach się nie czuję. Juz nawet nie chodzi o fakt, że nie podobam się sobie, ale mnie męczą, potem mam odciski na nosie i w ogóle muszę non stop uważać, żeby mi nie zleciały Bo w większości przypadków radzę sobie bez okularów ... nie jest to aż tak duża wada. Mam wrażenie, że widzę całkiem normalnie, dopiero jak muszę odczytać coś z daleka to sobie przypominam, że mam a-stygmaty
Milky_quartz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-29, 14:54   #465
lalaith
Zakorzenienie

Zazdroszczę Wam Dziewczyny takich małych wad, ja bez soczewek jestem ślepa jak kret, a odkąd się przerzuciłam z okularów na soczewki to w okularach też nic nie widzę A ostatnio mam coraz częściej problemy z soczewkami i niedługo chyba jedynym wyjściem dla mnie będzie operacja, a to mega dużo kasy i boję sie :/ Pomyśleć że mam znajomych z maleńkimi wadami, którzy noszą soczewki po kilkanaście lat i nie mają z nimi żadnych problemów, choć teoretycznie soczewki zostały stworzone zwłaszcza dla takich ślepaków jak ja którzy nic nie widzą nawet w okularach (( Nic tylko się pociąć!
Stary 2007-06-29, 17:33   #466
meggara
Wtajemniczenie

Mam mala wade to fakt, ale i tak bez okularow czy soczewek czuje sie jak kret. Niestety nie umiem sie bez nich obejsc. Z trudem znosze pobyty na basenie gdy nie mam nic...
lalaith, wiem ze nie powinnam sie wypowiadac bo moja wada to naprawde pikus przy zmartwieniach innych jednakze pamietaj ze wszystkie z watku tutejszego jestesmy z Toba i bedziemy Cie wspieracna ile sie da! Wiec placz i wylewaj zale a my bedziemy przy Tobie stac murem!!!
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-07-01, 15:39   #467
Divine18
Zakorzenienie

co to znaczy toryczne?

ja mam wadę -3,5 dioptrii w obydwu oczkach od niedawna nosze soczewki ale nie codziennie .. tak od czasu do czasu... a czy jak mam szkla kontaktowe na miesiąc to czy to dla nich zle ze sie moczą w tym plynie np 2 dni? powinnam zmieniac plyn jesli ich nie ubieram w dany dzien?

' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. '

Divine18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-01, 20:49   #468
lalaith
Zakorzenienie

Dzieki Dziewczyny, czasem jak tak sobie siedze sama to mysle, ze bez waszego wsparcia byloby ze mna krucho :/ Aa dowiedzialam sie ze w Katowicach w klinice okulistycznej wszczepiaja za darmo soczewki fakijne, ale jestem jeszcze za młoda bo to dopiero od 25 r.ż. Pewnie jak osiagne ten wiek to już przestana refundowac tak jak było z laserem

Divine jak ich nie nosisz to nie ma potrzeby wymieniac plynu codziennie, nie ruszane moga lezec w jednym plynie nawet miesiac
Stary 2007-07-01, 22:21   #469
Divine18
Zakorzenienie

dziekuje lalaith i nie załamuj sie jestem z Tobą kurcze szkoda ze nie moge jakos pomóc

' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. '

Divine18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-07, 09:44   #470
justina88
Raczkowanie

Wink justina88

ja posiadam soczewki od 4 dni ale nadal nie wychodzi mi za dobrze ich zakładanieale mam nadzieje ze z czasem wszystko bedzie ok.
justina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-07, 10:19   #471
Latina90
Raczkowanie

Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

Ja mam soczewki miesięczne, są pakowane po 6 sztuk ( więc na 3 miesiące ), ale mam różną wadę w oczach więc musiałam kupić 2 opakowania. I mam soczewki na 6 miesięcy i płaciłam za nie jakieś 120-140 zł. Teraz już nie pamietam dokładnie.
Latina90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-07, 10:26   #472
_Paulinka_
Zakorzenienie

Dot.: justina88

Cytat:
Napisane przez justina88 Pokaż wiadomość
ja posiadam soczewki od 4 dni ale nadal nie wychodzi mi za dobrze ich zakładanieale mam nadzieje ze z czasem wszystko bedzie ok.
Dojdziesz do wprawy. Na pewno. Teraz noszę soczeki już od ponad 3 lat, ale pamiętam jak to było 1 dnia. Założyła mi je okulistka. (jedną ona, drugą niby ja) Później, gdy chciałam je zdiąć to już byla masakra. Wogóle nie chciały się odczepić. Ponad pół godziny się z nimi męczyłam.
_Paulinka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-07, 13:37   #473
justina88
Raczkowanie

Post Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

to dokładnie tak jak ja.Pierwszy raz nie mogłam ich wogóle sciagnac to było cos okropnego ) szkoda gadac.Ale cóż wole nosic soczewki niż okulary papa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-07, 15:08   #474
_Paulinka_
Zakorzenienie

Cytat:
to dokładnie tak jak ja.Pierwszy raz nie mogłam ich wogóle sciagnac to było cos okropnego ) szkoda gadac.Ale cóż wole nosic soczewki niż okulary papa
Ja też wolałam soczewki i dlatego powiedziałam, że się nie dam i próbowałam dalej.
Stary 2007-07-07, 16:20   #475
justina88
Raczkowanie

Dot.: Paulinka

help!!!może to juz jest nudne to co pisze ale normalnie...dzis znów siedziałam godzine przed lusterkiem próbując włożyc to COS do oka i ledwo ledwo sie udało, może masz swój sprawdzony sposób zakładania soczewek Dodam jeszcze tylko tyle że musze sie do środy nauczyc troche lepiej zakładac bo ide na prawko.
Stary 2007-07-07, 16:27   #476
_Paulinka_
Zakorzenienie

Niestety nie mam takiego sprawdzonego sposobu. Na początku tak jak Ty się z nimi męczyłam. Mogę Cię pocieszyć jednynie tym, że np. moja koleżanka z jakieś pół mięsiąca temu kupiła soczekwi i do tej pory ich nie założyła, bo nie potrafi. Niby pokazyłam jej co i jak, ale i tak nic ztego nie wyszło. Ty przynajmniej umiesz je założyć.
Stary 2007-07-07, 16:45   #477
justina88
Raczkowanie

dziękibede próbowac aż do skutku może opanuje tą sztuke na tyle dobrze że nie bede musiała juz slęczec przed lusterkiem godziny az je włoze.
Stary 2007-07-07, 17:09   #478
*Catherrine*
Zakorzenienie

Latina90, a jakie masz dokładnie te soczewki?
*Catherrine* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-07, 17:13   #479
_Paulinka_
Zakorzenienie

Cytat:
dziękibede próbowac aż do skutku może opanuje tą sztuke na tyle dobrze że nie bede musiała juz slęczec przed lusterkiem godziny az je włoze.
Na pewno Ci się uda.
Stary 2007-07-07, 21:14   #480
justina88
Raczkowanie

Johnson&Johnson (nie wiem czy tak sie pisze)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości