|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
|
|
|
#4892 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje za odpowiedzi!
|
|
#4893 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Okulary do pływania z korekcją.Z wodą to jest tak, że żyje w niej bardzo groźny pierwotniak, który zżera nieuleczalnie rogówkę, dlatego nie poleca się kontaktu z nią. Ten stworek zostaje w soczewce, mogą go nie usunąć płyny, tam się namnaża, a w oczach robi coś takiego. Wolę nie ryzykować, podobnie jak nie jeżdżę motorem 200km/h ![]() Soczewki najlepiej wyrzucić od razu po pływaniu (nie na darmo najlepsi pływacy, w tym nasz Otylia, mają jednodniówki zamiast supernowoczesne soczewki wysokotlenoprzepuszczalne ), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na miasto i imprezy brać zwykłe miesięczne. Na basen polecam okularki, nad morze jednodniówki. Promocji faktycznie teraz mnóstwo.
|
|
|
#4894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4895 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
Chodziło mi bardziej o to czy macie osobiste doświadczenia.PS acha, 198 km/h też nie jeździj
Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2009-05-05 o 16:12 Powód: ps |
|
|
|
|
#4896 |
|
Raczkowanie
|
hej! ja mam takie pytanie (moze glupie, ale caly czas mam watpliwosci) Ile wlasciwie mozna nosic soczewki miesieczne? To znaczy czy tak dokladnie co do dnia? 4 tygodnie, 30dni, 31? Sorry ale tak sie jakos zastanawiam...
|
|
|
|
#4897 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc nie liczy się co do dnia.
|
|
|
|
|
#4898 |
|
Raczkowanie
|
Od 9 miesięcy noszę soczewki. I praktycznie cały czas miesięczne Air Optix- te najlepiej mi służą. dbam o nie właściwie, wymieniam regularnie i staram się zdejmować jak wracam do domu. Co jakiś czas, szczególnie pod koniec dnia wysychają mi oczy, i czuje okropne "tarcie" i się zastanawiam czy lepiej zainwestować w Air Optix Aqua czy w krople do oczu... aaa... no i biore tabletki anty - a czytałam że to może mieć wpływ na nawilżenie oka
![]() używała któraś obydwóch rodzai?? duża różnica?? bo właśnie będę zamawiać pakiecik na pół roku i się zastanawiam który najlepiej wielkie dzięki za odp a może to wina płynu- bo jeszcze nie zmieniałam nigdy, odkąd mi okulistka do tych soczewek poleciła solo care Edytowane przez kubuku86 Czas edycji: 2009-05-05 o 18:30 |
|
|
|
#4899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do płynu myślę że to nie jego wina, ale warto czasem zmieniać płyn, nie stosować jednego stale. Fajnie nawilża Opti Free Replenish. |
|
|
|
|
#4900 |
|
Raczkowanie
|
a Optixami się nie będzie "gryzł"?
|
|
|
|
#4901 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Niektóre firmy nie produkują szkieł o różnych mocach dla jednej pary.Cytat:
Oczy są zbyt ważne, by ryzykować. Cytat:
Naprawdę zastanawia mnie, jak osoba kąpiąca się codziennie może przedłużać soczewki albo nie zmieniać płynu. Przecież to też higiena, wręcz ważniejsza, bo bez zmysłu wzroku jest bardzo ciężko w życiu, dlatego trzeba o niego wyjątkowo dbać.
|
|
|
#4902 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4903 |
|
Nie depcze krokusów
|
Również nie piszę, że Cię coś uwiera, tylko podałam przykład objawu zużycia dla wszystkich, co czytają. Piszesz, że soczewka jest lepka i ciężko ją zdjąć, a to ewidentnie oznacza jej zużycie, problem z nawilżaniem oczu lub alergią, więc jeśli zbliża się termin, nie ma co się zastanawiać, że jeszcze nie upłynął, tylko wywalić bez żalu. Dobrze, że je wtedy wyrzucasz, bo nasłuchałam się już o komplikacjach osób przenoszących soczewki... Gdybyś obejrzała soczewkę pod dużym powiększeniem i po wybarwieniu, przestałabyś ją nosić, gdyby wystąpiły podane przez Ciebie objawy, szkoda że mało gabinetów pokazuje takie obrazki pacjentom, działają na wyobraźnię
![]() Słyszałam od paru studentów tej dziedziny i pokrewnej, że na zajęcia nie lubią przychodzić w soczewkach, bo nieraz są obiektami badań z niezbyt miłym dla nich komentarzem, np. "o, jakie brudne" Papier ścierny przy zbyt długim noszeniu to bardzo dobre porównanie, również dla świeżej soczewki przy suchym oku. Po suchym oku soczewka ślizga się ciężko i może fizycznie uszkodzić rogówkę. Wszystko dzieje się w skali mikro, możemy tego nawet nie odczuć. Komplikacje również dają się odczuć często dopiero wtedy, gdy trzeba wkroczyć z farmakologią i odstawić na pewien czas soczewki całkowicie, a czasem jest za późno na ich wyleczenie, np. wrastających naczynek, których nie czuć, ale ich rozwój może zaobserwować lekarz i pomóc zatrzymać postęp.Poza tym ważną rzeczą jest biodegradalność materiału - odkładają się w nim białka, na których mnożą się bakterie, które nie są usuwane całkowicie przez płyny. Znacznie łatwiej z czasem o infekcje. Nawet czyszczenie mechaniczne nie usuwa wszystkich świństw (pamiętajcie o najnowszych zaleceniach dotyczących czyszczenia w ten sposób za każdym razem, to zajmuje minutę więcej, a dużo daje!). Wśród osób z komplikacjami jest bardzo dużo młodych ludzi, bo są lekkomyślni i olewają zalecenia lekarzy, wietrząc wszędzie spisek producentów. Denerwuje mnie, że jako szary użytkownik mam taki mały dostęp do rzetelnej informacji np. na temat skuteczności płynów czy wpływu danego modelu soczewek na suche oczy Dodam, że nie jestem bez grzechu, bo przez długi czas nosiłam Oasys przez 3-4 tygodnie (bo rzadko nosiłam, bo drogie, bo wszyscy mówią, że można itp.), na szczęście zaglądali na nie lekarze - mając na początku problemy z doborem, często lądowałam w gabinecie, co parę tygodni przez jakieś pół roku. Zawsze przychodźcie na kontrolę w soczewkach przed terminem, przy okazji dowiecie się, czy nie zmieniły niekorzystnie swych właściwości oraz w jakim są stanie.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-05-06 o 00:33 Powód: dopisek |
|
|
|
#4904 |
|
Raczkowanie
|
Witam
mam pytanko, może któraś z Was będzie w stanie mi jakoś doradzić... chciałabym zmienić soczewki z iWear na Soflens 59 tylko że są w nich różne średnice... tzw DIA (w pierwszych 13,8 a w drugich 14,2) czy jest to jakaś istotna sprawa? Jeżeli się orientujecie to prosiłabym o odpowiedź Pozdrawiam
|
#4905 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma czegoś takiego jak gryzienie się płynu z soczewkami.
Cytat:
|
|
|
|
|
#4906 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4907 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, orientujecie się gdzie w Krakowie mogę znaleźć okulistę przyjmującego w ramach NFZ? Niekoniecznie musi znać się na soczewkach...jak sprawa wygląda w przypadku studentów, jakie dokumenty trzeba mieć?? proszę pomóżcie, dosyć pilna sprawa..
|
|
|
|
#4908 |
|
Nie depcze krokusów
|
radioheadka - z takich dobierających soczewki nie słyszałam o żadnym, natomiast znam babeczkę z NFZ, która się w nich orientuje, wyślę Ci namiary na PW.
|
|
#4909 |
|
Zakorzenienie
|
witam wszystkich
od godziny jestem posiadaczem soczewek. Z wrażenia nie wypytałam się o wszystko okulisty, więc może wy mi pomożecie. Dodam, że nie przeczytałam całego wątku, bo jest tych stron kilka, więc jak zapytam o cos kolejny raz to się nie denerwujcie. Wszystko jest oki z soczewkami, tylko widzę jakoś tak za mgłą, czy to normalne na początku? Czy mi to przejdzie? Mogę już jutro cały dzień nosić soczewki, czy powinnam kilka godzin najpierw dziennie przyzwyczajać oko? Jak to jest z tym płynem, przy każdym wkładaniu soczewek zmieniam płyn na nowy tak? czy trzeba ten pojemnik przemywać wodą, czy ten płyn jest już wystarczająco dezynfekujący? Soczewka może całą noc leżeć w tym płynie? Przepraszam jeśli moje pytania są śmieszne, ale jestem świeżynka w tej kwestii
|
#4910 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Okulista powinien Ci powiedzieć ile czasu an początku masz nosić soczewki. Ja mogłam nosić 10-12 h. Kiedy chcesz ściągnąć soczewki nalewasz do pojemniczka płyn, wkładasz i mogą tak leżeć przez noc. Rano wylewasz płyn. W żadnym wypadku nie przemywaj pojemnika ani soczewek kranówką! Tylko i wyłącznie płyn do tego przeznaczony. Przed włożeniem soczewek do pojemnika trzeba je opłukać w płynie. |
|
|
|
|
#4911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4912 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4913 |
|
Nie depcze krokusów
|
Na początku noś krócej i wydłużaj noszenie: 4, 6, 8, 10 godzin...
|
|
#4914 |
|
Zakorzenienie
|
jakie polecacie bardziej - CIBA O2 (AIR) Optix CZY oPTIX aQUA?
|
#4915 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za wszystkie rady
Wczoraj jakieś 5 minut próbowałam jak mam zdjąć soczewki, i jak udało mi się 1 zdjąć to druga poszła od razu bez problemu. Rano wstałam i 10 minut próbowałam je założyć, ale niestety nie udało mi się. Oczy zaczęły boleć i nie chciałam się spóźnić do pracy więc dałam sobie spokój. Zaraz będę próbowała znowu, oby teraz było lepiej. Miłego dnia
|
#4916 |
|
Nie depcze krokusów
|
Justyna - Aqua to te same soczewki, tylko z dodatkiem nawilżającym. Powinny być lepsze, docelowo zwykłe znikną z rynku.
Stokrotka - teraz to już będzie z górki
|
|
#4917 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie udało mi się założyć, ale tylko jedną. Drugie oko mam za bardzo podrażnione, a poza tym soczewka poleciała mi z oka na bluzkę tak zaczęłam mrugać i teraz muszą ją w tym płynie przez 4 godziny potrzymać nie?
Zdejmować tą jedną, czy ponosić trochę? mam taką samą wadę -1,25 i teraz śmiesznie widzę, na jedno zamazany widok a na drugi wyraźnie
|
#4918 |
|
Nie depcze krokusów
|
stokrotka24 - nie musisz jej przetrzymywać, przetrzyj palcem, polej płynem obficie. Nie ma sensu chodzić w jednej ;]
|
|
#4919 |
|
Zakorzenienie
|
ja gdzieś wyczytałam, że trzeba 4 godziny odkażać, ale skoro mówisz, że tylko trzeba wytrzeć to następnym razem tak zrobię. Już zdjęłam tą jedną, a jutro jak odpoczną oczy bo strasznie mnie pieką to założę obie
dzięki za rady
|
#4920 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie spadła Ci na podłogę czy brudną powierzchnię. Za każdym razem głaszcz soczewkę ruchem przód-tył, czyszcząc ją mechanicznie i nie żałuj płynu do przepłukiwania.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:57.