Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-03, 13:51   #4891
201707171013
Konto usunięte

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez zafascynowana1 Pokaż wiadomość
Witajcie
Noszę okulary, a chciałabym zainwestować teraz w soczewki. Z tym, że mam pewne obawy. A dokładniej - mam sporą wadę. Prawe oko : -2,5 a lewe -2,75. Myślcie, że soczewki, będą dla mnie odpowiednie?
Wcale nie masz takiej dużej wady. Sama mam -2,25 d obuocznie (okulary -2,50 d). Soczewki są odpowiednie prawie dla każdego. Jeśli tylko chcesz je nosić, zgłoś się do okulisty dobierającego soczewki kontaktowe.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-03, 15:12   #4892
zafascynowana1
Zakorzenienie

Dziękuje za odpowiedzi!

blog KOSMETYCZNY : www.independentwoman92.bl ogspot.com

blog KSIĄŻKOWY : www.modliszkakulturalnie. blogspot.com

zafascynowana1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-04, 21:35   #4893
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Chodzi o to, że jak do oka dostanie Ci się woda to wraz z nią wszelkie drobnoustroje, które osiądą na soczewce - więc później je nosisz cały czas w oku. Więc niekoniecznie od razu musisz ją zdjąć, ale też nie za dobrze zbyt długo ją nosić. Więc lepiej ściągnąć po powrocie z plaży/ basenu. Koszt jednodniówek bywa różny, ceny zaczynają się chyba od ok. 80 zł za 30 sztuk czyli 15 par. Nadchodzi lato, więc pewnie będzie sporo promocji. Popatrz w sklepach soczewkowych na internecie.
A przypomniało mi się przy tej okazji, że miałam spytać czy któraś z Was słyszała/używała okularków do pływania korekcyjnych? widziałam kiedyś takie w Intersport chyba, koszt to ok. 70 zł.
Mówisz-masz Okulary do pływania z korekcją.
Z wodą to jest tak, że żyje w niej bardzo groźny pierwotniak, który zżera nieuleczalnie rogówkę, dlatego nie poleca się kontaktu z nią. Ten stworek zostaje w soczewce, mogą go nie usunąć płyny, tam się namnaża, a w oczach robi coś takiego. Wolę nie ryzykować, podobnie jak nie jeżdżę motorem 200km/h
Soczewki najlepiej wyrzucić od razu po pływaniu (nie na darmo najlepsi pływacy, w tym nasz Otylia, mają jednodniówki zamiast supernowoczesne soczewki wysokotlenoprzepuszczalne ), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na miasto i imprezy brać zwykłe miesięczne. Na basen polecam okularki, nad morze jednodniówki. Promocji faktycznie teraz mnóstwo.
Stary 2009-05-04, 21:48   #4894
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Mówisz-masz Okulary do pływania z korekcją.
Z wodą to jest tak, że żyje w niej bardzo groźny pierwotniak, który zżera nieuleczalnie rogówkę, dlatego nie poleca się kontaktu z nią. Ten stworek zostaje w soczewce, mogą go nie usunąć płyny, tam się namnaża, a w oczach robi coś takiego. Wolę nie ryzykować, podobnie jak nie jeżdżę motorem 200km/h
Soczewki najlepiej wyrzucić od razu po pływaniu (nie na darmo najlepsi pływacy, w tym nasz Otylia, mają jednodniówki zamiast supernowoczesne soczewki wysokotlenoprzepuszczalne ), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na miasto i imprezy brać zwykłe miesięczne. Na basen polecam okularki, nad morze jednodniówki. Promocji faktycznie teraz mnóstwo.
Malla ale Otylia wiele lat nosiła zwykłe miesięczne soczewki, przynajmniej takie reklamowała. Mam w domu stare numery Shape'a i tam reklamuje miesięczne Soflens 66 Toric i Pure Vision.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 16:11   #4895
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Dzięki Malla, ale sama znalazłam przez gooogle Speedo za 80 zł Chodziło mi bardziej o to czy macie osobiste doświadczenia.

PS acha, 198 km/h też nie jeździj

Edytowane przez Ineso
Czas edycji: 2009-05-05 o 16:12 Powód: ps
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 17:32   #4896
123Agsss456
Raczkowanie

hej! ja mam takie pytanie (moze glupie, ale caly czas mam watpliwosci) Ile wlasciwie mozna nosic soczewki miesieczne? To znaczy czy tak dokladnie co do dnia? 4 tygodnie, 30dni, 31? Sorry ale tak sie jakos zastanawiam...
123Agsss456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 17:40   #4897
kwiat-jabloni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 123Agsss456 Pokaż wiadomość
hej! ja mam takie pytanie (moze glupie, ale caly czas mam watpliwosci) Ile wlasciwie mozna nosic soczewki miesieczne? To znaczy czy tak dokladnie co do dnia? 4 tygodnie, 30dni, 31? Sorry ale tak sie jakos zastanawiam...
Ja noszę różnie: raz trochę mniej niż miesiąc, niekiedy trochę dłużej. Wszystko to zależy od jakości soczewki po miesiącu. Jak jest już lepka, nieelastyczna i ciężko ją zdjąć z oka to znak, że trzeba wymienić Więc nie liczy się co do dnia.
kwiat-jabloni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 18:27   #4898
kubuku86
Raczkowanie

Od 9 miesięcy noszę soczewki. I praktycznie cały czas miesięczne Air Optix- te najlepiej mi służą. dbam o nie właściwie, wymieniam regularnie i staram się zdejmować jak wracam do domu. Co jakiś czas, szczególnie pod koniec dnia wysychają mi oczy, i czuje okropne "tarcie" i się zastanawiam czy lepiej zainwestować w Air Optix Aqua czy w krople do oczu... aaa... no i biore tabletki anty - a czytałam że to może mieć wpływ na nawilżenie oka
używała któraś obydwóch rodzai?? duża różnica??
bo właśnie będę zamawiać pakiecik na pół roku i się zastanawiam który najlepiej
wielkie dzięki za odp

a może to wina płynu- bo jeszcze nie zmieniałam nigdy, odkąd mi okulistka do tych soczewek poleciła solo care

Edytowane przez kubuku86
Czas edycji: 2009-05-05 o 18:30
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 18:41   #4899
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubuku86 Pokaż wiadomość
Od 9 miesięcy noszę soczewki. I praktycznie cały czas miesięczne Air Optix- te najlepiej mi służą. dbam o nie właściwie, wymieniam regularnie i staram się zdejmować jak wracam do domu. Co jakiś czas, szczególnie pod koniec dnia wysychają mi oczy, i czuje okropne "tarcie" i się zastanawiam czy lepiej zainwestować w Air Optix Aqua czy w krople do oczu... aaa... no i biore tabletki anty - a czytałam że to może mieć wpływ na nawilżenie oka
używała któraś obydwóch rodzai?? duża różnica??
bo właśnie będę zamawiać pakiecik na pół roku i się zastanawiam który najlepiej
wielkie dzięki za odp

a może to wina płynu- bo jeszcze nie zmieniałam nigdy, odkąd mi okulistka do tych soczewek poleciła solo care
Możesz spróbować jedną parę tych aqua a jeśli nie pomoże to zainwestować w krople. Polecałyśmy w tym wątku konkretne nazwy.
Co do płynu myślę że to nie jego wina, ale warto czasem zmieniać płyn, nie stosować jednego stale. Fajnie nawilża Opti Free Replenish.
Stary 2009-05-05, 18:53   #4900
kubuku86
Raczkowanie

a Optixami się nie będzie "gryzł"?
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 20:55   #4901
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Dzięki Malla, ale sama znalazłam przez gooogle Speedo za 80 zł Chodziło mi bardziej o to czy macie osobiste doświadczenia.
PS acha, 198 km/h też nie jeździj
Z doświadczeniami też się spotkałam, ważne aby znaleźć szczelne, ostrość widzenia ok. Jak mi się ustabilizuje wada, to sobie sprawię. Za jakieś 5 lat Niektóre firmy nie produkują szkieł o różnych mocach dla jednej pary.

Cytat:
Napisane przez 123Agsss456 Pokaż wiadomość
Każdy użytkownik może nosić różnie, jeden 2 tygodnie, inny te same soczewki 5. To wymaga dokładnych, licznych badań, czego się nie praktykuje, więc większość ludzi dostosowuje się do wymagań producenta. Skoro są miesięczne, to noś je maksimum miesiąc. Majtek nie nosisz przecież 3 dni dłużej Oczy są zbyt ważne, by ryzykować.

Cytat:
Napisane przez kwiat-jabloni Pokaż wiadomość
Ja noszę różnie: raz trochę mniej niż miesiąc, niekiedy trochę dłużej. Wszystko to zależy od jakości soczewki po miesiącu. Jak jest już lepka, nieelastyczna i ciężko ją zdjąć z oka to znak, że trzeba wymienić Więc nie liczy się co do dnia.
Jak jest lepka, elastyczna i ciężko zdjąć z oka, to znaczy, że mocno przeginasz i może się to dla Ciebie kiepsko skończyć. Soczewki przed wyrzuceniem mają nie sprawiać żadnych dolegliwości, to gwarantuje bezpieczeństwo noszenia. Jeśli coś jest nie tak - mgli widzenie czy uwiera, trzeba wyrzucić natychmiast. Jeśli doprowadzasz soczewkę do stanu, w którym przylepia się do oka, to chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, co się tam dzieje w skali mikro. To jak chodzenie z papierem ściernym na oczach!

Naprawdę zastanawia mnie, jak osoba kąpiąca się codziennie może przedłużać soczewki albo nie zmieniać płynu. Przecież to też higiena, wręcz ważniejsza, bo bez zmysłu wzroku jest bardzo ciężko w życiu, dlatego trzeba o niego wyjątkowo dbać.
Stary 2009-05-05, 22:25   #4902
kwiat-jabloni
Raczkowanie

Cytat:
Jak jest lepka, elastyczna i ciężko zdjąć z oka, to znaczy, że mocno przeginasz i może się to dla Ciebie kiepsko skończyć. Soczewki przed wyrzuceniem mają nie sprawiać żadnych dolegliwości, to gwarantuje bezpieczeństwo noszenia. Jeśli coś jest nie tak - mgli widzenie czy uwiera, trzeba wyrzucić natychmiast. Jeśli doprowadzasz soczewkę do stanu, w którym przylepia się do oka, to chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, co się tam dzieje w skali mikro. To jak chodzenie z papierem ściernym na oczach!
Ale ja nie pisałam, że mnie coś uwiera i "gryzie" po miesiącu chodzenia. Moje soczewki stają się tylko nieelastyczne i mnie wygodne w użyciu, więc je dopiero wtedy wyrzucam. I porównanie z tym do papieru ściennego to wg mnie wielka przesada - akurat w moim przypadku.
kwiat-jabloni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 22:44   #4903
Malla
Nie depcze krokusów

Również nie piszę, że Cię coś uwiera, tylko podałam przykład objawu zużycia dla wszystkich, co czytają. Piszesz, że soczewka jest lepka i ciężko ją zdjąć, a to ewidentnie oznacza jej zużycie, problem z nawilżaniem oczu lub alergią, więc jeśli zbliża się termin, nie ma co się zastanawiać, że jeszcze nie upłynął, tylko wywalić bez żalu. Dobrze, że je wtedy wyrzucasz, bo nasłuchałam się już o komplikacjach osób przenoszących soczewki... Gdybyś obejrzała soczewkę pod dużym powiększeniem i po wybarwieniu, przestałabyś ją nosić, gdyby wystąpiły podane przez Ciebie objawy, szkoda że mało gabinetów pokazuje takie obrazki pacjentom, działają na wyobraźnię

Słyszałam od paru studentów tej dziedziny i pokrewnej, że na zajęcia nie lubią przychodzić w soczewkach, bo nieraz są obiektami badań z niezbyt miłym dla nich komentarzem, np. "o, jakie brudne" Papier ścierny przy zbyt długim noszeniu to bardzo dobre porównanie, również dla świeżej soczewki przy suchym oku. Po suchym oku soczewka ślizga się ciężko i może fizycznie uszkodzić rogówkę. Wszystko dzieje się w skali mikro, możemy tego nawet nie odczuć. Komplikacje również dają się odczuć często dopiero wtedy, gdy trzeba wkroczyć z farmakologią i odstawić na pewien czas soczewki całkowicie, a czasem jest za późno na ich wyleczenie, np. wrastających naczynek, których nie czuć, ale ich rozwój może zaobserwować lekarz i pomóc zatrzymać postęp.

Poza tym ważną rzeczą jest biodegradalność materiału - odkładają się w nim białka, na których mnożą się bakterie, które nie są usuwane całkowicie przez płyny. Znacznie łatwiej z czasem o infekcje. Nawet czyszczenie mechaniczne nie usuwa wszystkich świństw (pamiętajcie o najnowszych zaleceniach dotyczących czyszczenia w ten sposób za każdym razem, to zajmuje minutę więcej, a dużo daje!). Wśród osób z komplikacjami jest bardzo dużo młodych ludzi, bo są lekkomyślni i olewają zalecenia lekarzy, wietrząc wszędzie spisek producentów.

Denerwuje mnie, że jako szary użytkownik mam taki mały dostęp do rzetelnej informacji np. na temat skuteczności płynów czy wpływu danego modelu soczewek na suche oczy

Dodam, że nie jestem bez grzechu, bo przez długi czas nosiłam Oasys przez 3-4 tygodnie (bo rzadko nosiłam, bo drogie, bo wszyscy mówią, że można itp.), na szczęście zaglądali na nie lekarze - mając na początku problemy z doborem, często lądowałam w gabinecie, co parę tygodni przez jakieś pół roku. Zawsze przychodźcie na kontrolę w soczewkach przed terminem, przy okazji dowiecie się, czy nie zmieniły niekorzystnie swych właściwości oraz w jakim są stanie.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-05-06 o 00:33 Powód: dopisek
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-05, 23:15   #4904
tigerek89
Raczkowanie

Witam
mam pytanko, może któraś z Was będzie w stanie mi jakoś doradzić... chciałabym zmienić soczewki z iWear na Soflens 59 tylko że są w nich różne średnice... tzw DIA (w pierwszych 13,8 a w drugich 14,2) czy jest to jakaś istotna sprawa? Jeżeli się orientujecie to prosiłabym o odpowiedź Pozdrawiam

http://www.suwaczek.pl/cache/6c5e83478e.png

tigerek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-06, 15:31   #4905
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubuku86 Pokaż wiadomość
a Optixami się nie będzie "gryzł"?
Nie ma czegoś takiego jak gryzienie się płynu z soczewkami.

Cytat:
Napisane przez tigerek89 Pokaż wiadomość
Witam
mam pytanko, może któraś z Was będzie w stanie mi jakoś doradzić... chciałabym zmienić soczewki z iWear na Soflens 59 tylko że są w nich różne średnice... tzw DIA (w pierwszych 13,8 a w drugich 14,2) czy jest to jakaś istotna sprawa? Jeżeli się orientujecie to prosiłabym o odpowiedź Pozdrawiam
Akurat Soflens59 i IWeary to tak różne soczewki, nie tylko pod względem parametrów, ale także materiału, elastyczności, grubości, komfortu noszenia itp., itd. , że nie radziłabym zmieniać jednych na drugie bez konsultacji lekarskiej.
Stary 2009-05-06, 20:46   #4906
tigerek89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Akurat Soflens59 i IWeary to tak różne soczewki, nie tylko pod względem parametrów, ale także materiału, elastyczności, grubości, komfortu noszenia itp., itd. , że nie radziłabym zmieniać jednych na drugie bez konsultacji lekarskiej.
no trudno, dzięki serdeczne za informacje

http://www.suwaczek.pl/cache/6c5e83478e.png

tigerek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 12:08   #4907
radioheadka
Zadomowienie

Dziewczyny, orientujecie się gdzie w Krakowie mogę znaleźć okulistę przyjmującego w ramach NFZ? Niekoniecznie musi znać się na soczewkach...jak sprawa wygląda w przypadku studentów, jakie dokumenty trzeba mieć?? proszę pomóżcie, dosyć pilna sprawa..
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 13:52   #4908
Malla
Nie depcze krokusów

radioheadka - z takich dobierających soczewki nie słyszałam o żadnym, natomiast znam babeczkę z NFZ, która się w nich orientuje, wyślę Ci namiary na PW.
Stary 2009-05-07, 18:10   #4909
stokrotka24
Zakorzenienie

witam wszystkich
od godziny jestem posiadaczem soczewek. Z wrażenia nie wypytałam się o wszystko okulisty, więc może wy mi pomożecie. Dodam, że nie przeczytałam całego wątku, bo jest tych stron kilka, więc jak zapytam o cos kolejny raz to się nie denerwujcie.

Wszystko jest oki z soczewkami, tylko widzę jakoś tak za mgłą, czy to normalne na początku? Czy mi to przejdzie?

Mogę już jutro cały dzień nosić soczewki, czy powinnam kilka godzin najpierw dziennie przyzwyczajać oko?

Jak to jest z tym płynem, przy każdym wkładaniu soczewek zmieniam płyn na nowy tak? czy trzeba ten pojemnik przemywać wodą, czy ten płyn jest już wystarczająco dezynfekujący? Soczewka może całą noc leżeć w tym płynie?

Przepraszam jeśli moje pytania są śmieszne, ale jestem świeżynka w tej kwestii

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 18:43   #4910
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
witam wszystkich
od godziny jestem posiadaczem soczewek. Z wrażenia nie wypytałam się o wszystko okulisty, więc może wy mi pomożecie. Dodam, że nie przeczytałam całego wątku, bo jest tych stron kilka, więc jak zapytam o cos kolejny raz to się nie denerwujcie.

Wszystko jest oki z soczewkami, tylko widzę jakoś tak za mgłą, czy to normalne na początku? Czy mi to przejdzie?

Mogę już jutro cały dzień nosić soczewki, czy powinnam kilka godzin najpierw dziennie przyzwyczajać oko?

Jak to jest z tym płynem, przy każdym wkładaniu soczewek zmieniam płyn na nowy tak? czy trzeba ten pojemnik przemywać wodą, czy ten płyn jest już wystarczająco dezynfekujący? Soczewka może całą noc leżeć w tym płynie?

Przepraszam jeśli moje pytania są śmieszne, ale jestem świeżynka w tej kwestii
Co do tej mgły, to moim zdaniem an początku to może być normalne. Ale widziałaś za mgłą zaraz po założeniu soczewek czy po np. kilku godzinach?

Okulista powinien Ci powiedzieć ile czasu an początku masz nosić soczewki. Ja mogłam nosić 10-12 h.

Kiedy chcesz ściągnąć soczewki nalewasz do pojemniczka płyn, wkładasz i mogą tak leżeć przez noc. Rano wylewasz płyn. W żadnym wypadku nie przemywaj pojemnika ani soczewek kranówką! Tylko i wyłącznie płyn do tego przeznaczony. Przed włożeniem soczewek do pojemnika trzeba je opłukać w płynie.
Stary 2009-05-07, 19:08   #4911
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Co do tej mgły, to moim zdaniem an początku to może być normalne. Ale widziałaś za mgłą zaraz po założeniu soczewek czy po np. kilku godzinach?

Okulista powinien Ci powiedzieć ile czasu an początku masz nosić soczewki. Ja mogłam nosić 10-12 h.

Kiedy chcesz ściągnąć soczewki nalewasz do pojemniczka płyn, wkładasz i mogą tak leżeć przez noc. Rano wylewasz płyn. W żadnym wypadku nie przemywaj pojemnika ani soczewek kranówką! Tylko i wyłącznie płyn do tego przeznaczony. Przed włożeniem soczewek do pojemnika trzeba je opłukać w płynie.
dzięki za wyjaśnienie. Co do mgły to zaczęłam tak mieć po 0,5 godz. Soczewka jest dobrej dioptri, bo byłam u okulisty, ale najwyraźniej nie był za dobry, skoro nawet mi nie powiedział ile mam nosić soczewki. Zobaczymy co będzie dalej i czy uda mi się je dzisiaj ściągnąć, bo okulista tylko wyjaśnił mi jak to zrobić, bez demonstracji...

Łukaszek
Stary 2009-05-07, 20:09   #4912
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
dzięki za wyjaśnienie. Co do mgły to zaczęłam tak mieć po 0,5 godz. Soczewka jest dobrej dioptri, bo byłam u okulisty, ale najwyraźniej nie był za dobry, skoro nawet mi nie powiedział ile mam nosić soczewki. Zobaczymy co będzie dalej i czy uda mi się je dzisiaj ściągnąć, bo okulista tylko wyjaśnił mi jak to zrobić, bez demonstracji...
Może ta mgła jest związana z aklimatyzacją soczewek. Jeśli będzie tak cały czas idź do okulisty jeszcze raz. Rzeczywiście nie za dobry okulista. Mnie też nie pokazano jak ściągnąć soczewki, tylko powiedziano i miałam drobny problem. Z zakładaniem jest niestety gorzej na początku. Potem się przyzwyczaisz.
Stary 2009-05-08, 00:28   #4913
Malla
Nie depcze krokusów

Na początku noś krócej i wydłużaj noszenie: 4, 6, 8, 10 godzin...
Stary 2009-05-08, 11:14   #4914
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

jakie polecacie bardziej - CIBA O2 (AIR) Optix CZY oPTIX aQUA?
Stary 2009-05-08, 15:30   #4915
stokrotka24
Zakorzenienie

dzięki dziewczyny za wszystkie rady
Wczoraj jakieś 5 minut próbowałam jak mam zdjąć soczewki, i jak udało mi się 1 zdjąć to druga poszła od razu bez problemu.
Rano wstałam i 10 minut próbowałam je założyć, ale niestety nie udało mi się. Oczy zaczęły boleć i nie chciałam się spóźnić do pracy więc dałam sobie spokój. Zaraz będę próbowała znowu, oby teraz było lepiej.
Miłego dnia

Łukaszek
Stary 2009-05-08, 15:34   #4916
Malla
Nie depcze krokusów

Justyna - Aqua to te same soczewki, tylko z dodatkiem nawilżającym. Powinny być lepsze, docelowo zwykłe znikną z rynku.

Stokrotka - teraz to już będzie z górki
Stary 2009-05-08, 16:09   #4917
stokrotka24
Zakorzenienie

właśnie udało mi się założyć, ale tylko jedną. Drugie oko mam za bardzo podrażnione, a poza tym soczewka poleciała mi z oka na bluzkę tak zaczęłam mrugać i teraz muszą ją w tym płynie przez 4 godziny potrzymać nie?
Zdejmować tą jedną, czy ponosić trochę? mam taką samą wadę -1,25 i teraz śmiesznie widzę, na jedno zamazany widok a na drugi wyraźnie

Łukaszek
Stary 2009-05-08, 16:30   #4918
Malla
Nie depcze krokusów

stokrotka24 - nie musisz jej przetrzymywać, przetrzyj palcem, polej płynem obficie. Nie ma sensu chodzić w jednej ;]
Stary 2009-05-08, 16:36   #4919
stokrotka24
Zakorzenienie

ja gdzieś wyczytałam, że trzeba 4 godziny odkażać, ale skoro mówisz, że tylko trzeba wytrzeć to następnym razem tak zrobię. Już zdjęłam tą jedną, a jutro jak odpoczną oczy bo strasznie mnie pieką to założę obie
dzięki za rady

Łukaszek
Stary 2009-05-08, 16:45   #4920
Malla
Nie depcze krokusów

Nie spadła Ci na podłogę czy brudną powierzchnię. Za każdym razem głaszcz soczewkę ruchem przód-tył, czyszcząc ją mechanicznie i nie żałuj płynu do przepłukiwania.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości