Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-24, 10:56   #31
landryna210
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Cytat:
Napisane przez landryna210 Pokaż wiadomość
Hej
Mam jeszcze kilka pytań,proszę o pomoc...

Otóż gdy założyłam te soczewki ( udało się po 30 min - masakra ) to w prawym oku czułam straszny dyskomfort.Czułam takie coś,jakby ta soczewka była źle założona,ale gdy oglądałam w lustrze to wszystko było ok.Do tego trochę szczypało przy mruganiu i przy mruganiu również widziałam mgłę.Lewe oko idealnie.No i teraz nie wiem czy źle założyłam czy po prostu na prawe oko nie mogę zakładac soczewki ?

Po 10 minutach zdjęłam ją , założyłam na nowo i to był dopiero koszmar!! Łzy nie przestawały leciec,całe oko czerwone i szczypało jak nie wiem...Co to ma znaczyc ? Dziwię się,że tylko prawe...Czy to są skutki odwrotnego założenia soczewki ? Czy może od tego,że mi spadła ? ( a spadła na deskę sedesową ),a ja głupia tylko ją wyczyściłam płynem i założyłam.Proszę o pomoc,bo nie wiem czy jutro ją założyc...Z góry dzięki...

Pomoże ktoś.... ;( ? Czekam na wasze rady,zanim zamłożę soczewki...A chciałabym dzisiaj spróbowac ;(
landryna210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 12:00   #32
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Pomoże ktoś.... ;( ? Czekam na wasze rady,zanim zamłożę soczewki...A chciałabym dzisiaj spróbowac ;(
Przyczyn może być wiele. Być może uszkodziłaś soczewkę i dlatego tak podrażnia oko. Albo z soczewką jest wszystko ok tylko podrażniłaś sobie oko, próbując ją założyć.
Jeżeli to jest wina soczewki to musisz ją wyrzucić bo zawsze będzie powodowała taki dyskomfort i spróbować założyć nową
Jeżeli przyczyną jest podrażnienie oka to musisz na kilka dni zrezygnować z soczewek i stosować krople nawilżające one złagodzą podrażnienie. Jeżeli po wyjęciu soczewki oko jest dalej podrażnione i krople nawilżające nic nie pomagają to będzie potrzebna wizyta u okulisty. Być może jakiś stan zapalny się tam rozwija.
Opcji jest wiele przez internet nic więcej nie da się stwierdzić...
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 15:23   #33
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: soczewki kontaktowe,...mam problem...

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
spokojnie ja tez na początku miałam takie wrażenie - najważniejsze żeby wyjmując soczewkę z pojemniczka nawilżyc także palec - z mokrego łatwiej się odklei poza tym dziwne że okulista nie pokazał Ci co i jak masz robic mnie moja lekarka chyba 40 minut uczyła jak mam zakładac i zdejmowac
Nie zgadzam się. Powinno być tak jak pisze Wizażanka:
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;12425819]Haha, chyba mam dziwne palce U mnie im bardziej suchy palec tym łatwiej soczewka się od niego odklei. Oko musi być mokre, więc przy zakładniau soczewki zalej na nią kroplę płynu, soczewka na suchym palcu i wiksa, pójdzie jak po maśle [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez anntab Pokaż wiadomość
Ja noszę właśnie Aque i specjalnie rano sprawdziłam: oprócz tego, że na opakowaniu zbiorczym (kartonowym) jest napisane Air Optix Aqua, to na każdym pojedyńczym opakowaniu z soczewką też jest to napisane...
Widocznie masz europejskie, a dziewczyny amerykańskie albo po prostu inną serię produkcyjną.

Yoona - to niemożliwe, że nie da się odkleić kłaczka po użyciu płynu bądź czyszczeniu mechanicznym (pocieranie palcem zmoczonej płynem soczewki we wnętrzu zmoczonej płynem dłoni przód-tył).

Caramella - w ulotce płynu jest informacja, ile można przechowywać w nim soczewki. Polecam jednak przy nieużywanych soczewkach wymieniać płyn co 1-2 dni, a nie trzymać przez tydzień, bo płyn ulega skażeniu i traci możliwości dezynfekujące.

landryna210 - Fiolka ma rację, uwierz jej, bo już niedługo sama będzie dobierała soczewki pacjentom
Załóż nową soczewkę i zobaczysz, czy przy nowej też będą takie objawy. Jednak nie wątpię, że przy tak podrażnionym oku przy każdych mogą być... Wstrzymaj się z próbami na parę dni.

Callitus - soczewki dobiera się u specjalisty, może się okazać, że tych, które sobie upatrzysz, nie będziesz mogła nosić, np. ja tak mam. Okulary i tak MUSISZ mieć, bo soczewek nie można nosić non stop od świtu do nocy, w końcu to plastik w oczach.
Stary 2009-05-24, 16:05   #34
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

Otóż gdy założyłam te soczewki ( udało się po 30 min - masakra ) to w prawym oku czułam straszny dyskomfort.Czułam takie coś,jakby ta soczewka była źle założona,ale gdy oglądałam w lustrze to wszystko było ok.Do tego trochę szczypało przy mruganiu i przy mruganiu również widziałam mgłę.Lewe oko idealnie.No i teraz nie wiem czy źle założyłam czy po prostu na prawe oko nie mogę zakładac soczewki ?

Po 10 minutach zdjęłam ją , założyłam na nowo i to był dopiero koszmar!! Łzy nie przestawały leciec,całe oko czerwone i szczypało jak nie wiem...Co to ma znaczyc ? Dziwię się,że tylko prawe...Czy to są skutki odwrotnego założenia soczewki ? Czy może od tego,że mi spadła ? ( a spadła na deskę sedesową ),a ja głupia tylko ją wyczyściłam płynem i założyłam.Proszę o pomoc,bo nie wiem czy jutro ją założyc...Z góry dzięki...
ja tak miałam z pierwszymi soczewkami z VE- niezależnie od rozpakowanej pary- na prawym oku masakra, już myślałam, że mam to oko jakieś niezdatne do noszenia soczewek

ale jak zmieniłam na inne (B&L) wszystko jest ok

póki co odczekaj dłuższy czas-niech soczewka się wyczyści a oko odpocznie sobie
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 16:22   #35
sofiadanseuse
Raczkowanie

poradzcie mam zielone oczy i zastanawiam sie miedzy standartowym blue a cool blue. Ktory bedzie lepiej wygladal na zielonych oczach? Mam na mysli soczewki COLOURVUE
blue sa 3 tonowe a cool blue daja efekt big eyes. Czy ktos moze mial te soczewki? prosze o opinie
sofiadanseuse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 18:33   #36
Callitus
Zakorzenienie

Mam jeszcze kilka pytań: czy w sklepie Twoje soczewki (znajduje się w Marino) robią badania? A jeśli nie, to czy w VE dobrze dobierają soczewki?

Bardzo mi zależy na czasie i niestety nie mogę czekać kilku tygodni na wizytę w poradni państwowej. Jestem bardzo... zdesperowana
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 18:58   #37
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Mam jeszcze kilka pytań: czy w sklepie Twoje soczewki (znajduje się w Marino) robią badania? A jeśli nie, to czy w VE dobrze dobierają soczewki?

Bardzo mi zależy na czasie i niestety nie mogę czekać kilku tygodni na wizytę w poradni państwowej. Jestem bardzo... zdesperowana
wszystko tylko nie VE
dadzą Ci najdroższe soczewki jakie bedą mieli ich własnej marki-ot ich dobieranie

nie wiem, czy akurat w Marino dobierają, ale na pewno w Twoich soczewkach przed Areną na Komandorskiej (ale jak tam jest, to już nie wiem)
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-24, 19:01   #38
Callitus
Zakorzenienie

Nie chcę kupować w VE soczewek, tylko żeby mi dobrali soczewki (to znaczy ile d). Jakby co, to się wybiorę na Komandorską Dziękuję bardzo za odpowiedź
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 19:45   #39
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
wszystko tylko nie VE
dadzą Ci najdroższe soczewki jakie bedą mieli ich własnej marki-ot ich dobieranie
To nie prawda. W VE dobiera się zarówno ich soczewki jak i innych marek Johnson&Johnson czy CIBA VISION. Wszystko zależy od tego na jakiego specjalistę trafisz. Nie można tak generalizować.

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Nie chcę kupować w VE soczewek, tylko żeby mi dobrali soczewki (to znaczy ile d). Jakby co, to się wybiorę na Komandorską Dziękuję bardzo za odpowiedź
Dobór soczewek nie polega tylko na podaniu ile d, ale na dobraniu konkretnego modelu soczewki, który będzie pasował do kształtu twojego oka.

Malla
nie mów hop zanim nie skończę pisać pracy magisterskiej...

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2009-05-24 o 19:55
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 23:11   #40
Malla
Nie depcze krokusów

VE nie jest takie złe, mają szeroki wybór.
Stary 2009-05-25, 13:12   #41
landryna210
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Przyczyn może być wiele. Być może uszkodziłaś soczewkę i dlatego tak podrażnia oko. Albo z soczewką jest wszystko ok tylko podrażniłaś sobie oko, próbując ją założyć.
Jeżeli to jest wina soczewki to musisz ją wyrzucić bo zawsze będzie powodowała taki dyskomfort i spróbować założyć nową
Jeżeli przyczyną jest podrażnienie oka to musisz na kilka dni zrezygnować z soczewek i stosować krople nawilżające one złagodzą podrażnienie. Jeżeli po wyjęciu soczewki oko jest dalej podrażnione i krople nawilżające nic nie pomagają to będzie potrzebna wizyta u okulisty. Być może jakiś stan zapalny się tam rozwija.
Opcji jest wiele przez internet nic więcej nie da się stwierdzić...

Dzięki za rady ;* Ale teraz jestem przekonana,że założyłam ją odwrotnie bo wczoraj i dzisiaj nosiłam je cały czas i wszystko było ok.Wtedy zapomniałam spojrzec na te numerki na soczewkach (123)
Stary 2009-05-25, 18:50   #42
Malla
Nie depcze krokusów

Jest jeszcze sprawdzanie metodą talerzyka-miseczki
Stary 2009-05-26, 11:16   #43
landryna210
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Jest jeszcze sprawdzanie metodą talerzyka-miseczki

No tak,ale to raczej dla osób,które w miarę długo noszą soczewki i z biegiem czasu potrafią odróżnic ,,na oko "
Stary 2009-05-26, 12:17   #44
Malla
Nie depcze krokusów

no co Ty, w johnsonach to jest tak wyraźne, że od razu widziałam różnicę pierwszego dnia, a byłam zupełnie zielona w tych sprawach (nawet nie wiedziałam, że są 2 strony)
Stary 2009-05-26, 14:29   #45
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
no co Ty, w johnsonach to jest tak wyraźne, że od razu widziałam różnicę pierwszego dnia, a byłam zupełnie zielona w tych sprawach (nawet nie wiedziałam, że są 2 strony)
Ja również od razu widziałam. Cyferki 123 odkryłam po 3 tygodniach.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-26, 17:32   #46
landryna210
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Ja również od razu widziałam. Cyferki 123 odkryłam po 3 tygodniach.

Ja jednak wolę dla pewnosci spojrzec na cyferki ;D Na początku to nawet ich nie mogłam dostrzec xD
Stary 2009-05-26, 18:22   #47
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

ja tak raz miałam i okazało się, że założyłam soczewkę na lewą stronę. założyłam jeszcze raz i przestało szczypać. czasami tez jak długo próbowałaś założyć oko jest zmęczone i może szczypać. Nie zniechęcaj się i próbuj dalej, może dzisiaj oko odpocznie, Na pewno dasz radę

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 20:28   #48
isiaczekk
Zakorzenienie

Hej, przyłączam się do szczęśliwych nosicielek soczewek. Mam wady -2,25 i - 3,25, dostałam miesięczne soczewki Ciba o2optix, o ktorych byla juz mowa w wątku i płyn /solocare aqua. Mam takie pytanie dotyczące czyszczenia soczewek. Czy jak już je wyczyszczę i włożę do pojemniczka z płynem one tam leżą całą noc i czy następnego dnia muszę płyn z pojemniczka wylać i zmeinic czy nie? bo chyba zle zrozumialam okulistkę, a nie chce jej juz niepokoic o tej porze, a z ulotki tez wyczytac nie moge;/
Stary 2009-05-27, 20:53   #49
Malla
Nie depcze krokusów

Zawsze zmienia się płyn, nie można do dezynfekcji czy choćby zwykłego płukania użyć 2x tego samego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-27, 21:11   #50
isiaczekk
Zakorzenienie

no tak też myślałam, ale wolałam dopytać
Stary 2009-05-27, 21:55   #51
Malla
Nie depcze krokusów

Polecam poczytać instrukcję użytkownika, tutaj przykładowo instrukcja Johnsona, fajna sprawa:
http://www.acuvue.pl/PDF/PIGOasys.pdf

I jeszcze tak dla przypomnienia, warto wiedzieć:
"Średnia roczna częstość występowania wrzodziejącego zapalenia rogówki u osób noszących soczewki kontaktowe w trybie dziennym jest oceniana na ok. 4,1 na 10 000 osób i ok. 20,9 na 10 000 osób stosujących soczewki w systemie przedłużonego noszenia (bez zdejmowania na noc)."
Stary 2009-05-29, 10:51   #52
Caroline05
Raczkowanie

GG do Caroline05

Mam takie pytanie: skoro w VE dobrali mi iWeary (zwykle), to znaczy, że mogę bez obaw nosić AirOptix(aqua)? Bo gdieś się doczytala, że iWeary to wlasnie airoptixy, tak?
Caroline05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 11:33   #53
Malla
Nie depcze krokusów

Nie każde iWeary to Optixy. Jaka jest ich dokładna nazwa?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-29, 17:33   #54
coccinelle7
Zadomowienie

Witam! mam problem. Byłam wczoraj u okulisty po dobór soczewek (wcześniej nosiłam tylko okulary)- przy okazji okazało się, że wada mi się pogorszyła. Okulistka zapisała dwie recepty-na okulary i na soczewki, i na obu taka sama wada-> -1. Słyszałam ze soczewki powinny mieć mniejszą moc niż okulary? Tym bardziej, że jak założyła mi te próbne -1 to wydawały mi się za mocne i ogólnie miałam ból i zawroty głowy. Myślicie, że powinnam kupić -0,75 czy wg zaleceń okulistki -1?
Stary 2009-05-29, 18:29   #55
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coccinelle7 Pokaż wiadomość
Witam! mam problem. Byłam wczoraj u okulisty po dobór soczewek (wcześniej nosiłam tylko okulary)- przy okazji okazało się, że wada mi się pogorszyła. Okulistka zapisała dwie recepty-na okulary i na soczewki, i na obu taka sama wada-> -1. Słyszałam ze soczewki powinny mieć mniejszą moc niż okulary? Tym bardziej, że jak założyła mi te próbne -1 to wydawały mi się za mocne i ogólnie miałam ból i zawroty głowy. Myślicie, że powinnam kupić -0,75 czy wg zaleceń okulistki -1?
Dlaczego nie powiedziałaś okulistce od razu, ze są za mocne?
Stary 2009-05-30, 11:29   #56
Malla
Nie depcze krokusów

Soczewkom zmniejsza się moc od wady rzędu ok.3D. Twoje reakcje mogą być normalne, bo wcześniej nosiłaś zbyt słabe okulary, to dla oczu lekki szok. Powinnaś już na badaniu powiedzieć o reakcji, to spróbowałybyście słabsze. Nic nie szkodzi pogadać z babeczką dla świętego spokoju.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-05-30 o 11:30
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-30, 11:30   #57
coccinelle7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Dlaczego nie powiedziałaś okulistce od razu, ze są za mocne?
Wtedy tego tak bardzo nie zauważyłam, zresztą wiadomo- pierwszy kontakt z soczewkami- łzy itp i ogólnie tak dziwnie, że nie zwróciłam uwagi że są za mocne.

Zresztą nieważne, chciałam dowiedzieć się tylko jednego- czy macie soczewki słabsze niż wasza wada?
Gdzieś czytałam, że powinny być słabsze bo są tuż przy oku, a od okularów jest jednak mała odległość- nie wiem na ile w tym prawdy...
Stary 2009-05-30, 11:36   #58
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez Caroline05 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie: skoro w VE dobrali mi iWeary (zwykle), to znaczy, że mogę bez obaw nosić AirOptix(aqua)? Bo gdieś się doczytala, że iWeary to wlasnie airoptixy, tak?
Tylko Iwear Comfort to AirOptix i w tym przypadku można nosić Optixy aqua.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-30, 12:19   #59
Malla
Nie depcze krokusów

Coccinelle - przecież odpowiedź jest nad Twoim postem...
Stary 2009-05-30, 15:00   #60
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Soczewkom zmniejsza się moc od wady rzędu ok.3D. Twoje reakcje mogą być normalne, bo wcześniej nosiłaś zbyt słabe okulary, to dla oczu lekki szok. Powinnaś już na badaniu powiedzieć o reakcji, to spróbowałybyście słabsze. Nic nie szkodzi pogadać z babeczką dla świętego spokoju.
Dziwne, bo ja mam 2,50 d okulary, a soczewki 2,25 d więc to 3 d to chyba nie reguła.
Cytat:
Napisane przez coccinelle7 Pokaż wiadomość
Wtedy tego tak bardzo nie zauważyłam, zresztą wiadomo- pierwszy kontakt z soczewkami- łzy itp i ogólnie tak dziwnie, że nie zwróciłam uwagi że są za mocne.

Zresztą nieważne, chciałam dowiedzieć się tylko jednego- czy macie soczewki słabsze niż wasza wada?
Gdzieś czytałam, że powinny być słabsze bo są tuż przy oku, a od okularów jest jednak mała odległość- nie wiem na ile w tym prawdy...
Ja mam słabsze od okularów i jest ok.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości