![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki
O Jezu ile ja się namęczyłam zanim założyłam pierwszą soczewkę, chyba z 40 minut ją zakladalam a potem mialam dość, ale przecież musialam wlozyć drugą, bo nie bede chodzić z jedną
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
A mozna wiedziec dziewczyny w jaki sposob wy je wyjmujecie? Bo z tego co piszecie, to wielu z was sprawia to duze problemy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Pierwszy raz też miałam problemy jedną zakładałam 1,5 godziny,drugą "tylko" 40 minut
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Najpierw lewą ręką przytrzymuję sobie dolną powiekę (a to tak się mówi? "dolna częśc powieki" czy raczej "dolna cześć oka"?? ![]() ![]() ![]() Ale na tej płytce (o której już pisałam) to mówią żeby ściągnąć soczewkę aż w dół oka ![]() ![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#35 | |
... choć nie Westwood
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Zazwyczaj przesuwam soczewkę w dół, tak by "wlazła" na paznokiec. Wtedy łapię soczewke paznokciem i wyrzucam. Tylko, że nie polecam tej metody przy soczewkach innych niż jednodniowe, bo można łatwo je uszkodzić. Z kolei zakładanie wygląda tak: wyciągam soczewkę z opakowania, zawracam uwagę czy jest po właściwej stronie, potem biorę ją na palec wskazujący. Lewą ręką przytrzymuję dolną powiekę oka, a soczewkę wkładam i mrugam, by sprawdzić czy aby dobrze lezy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ja noszę soczewki już jakieś 4 lata. Zakładanie soczewek przez pierwszy MIESIĄC zajmowało mi ok. godziny
![]() Za to zdejmowanie nigdy nie było problemem. hehe teraz raz dwa i już ![]() Moje patenty: ZAKŁADANIE: wyciągam soczewkę z pojemnika palcem wskazującym. Po czym przekładam ją na inny palec, wskazujący wycieram do sucha i znowu zabieram soczewkę na niego. Środkowym palcem ciągnę skórę pod okiem w dół, a soczewkę przykładam do gałki ocznej po czym przesuwam odrobinę do góry. CZuć wtedy uwalnianie się powietrza spod soczewki. Zamykam oko i już ![]() ZDEJMOWANIE: Przykładam palec wskazujący płasko do oka i ściągam w dół. Jak nie pójdzie to kilka razy. Soczewka przesuwa się w dół i wylatuje z oko. Żaden problem ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#37 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() Za to zakładam dokładnie tak samo jak Ty ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Ines ja jakoś nie miałam większych problemów z zakładnieniem soczewek ... Korzystałam troszkę z tej stronki http://www.mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=1003 Zakładam soczewki identycznym sposobem jaki jest tu przedstawiony
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zdejmuję metodą "szczypnięcia". Odsuwam lekko powiekę, przesuwam nieco soczewkę w bok, palcami prawej ręki (kciuk+wskazujący) chwytam za wierzch soczewki i zostaje mi ona w palcach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Właśnie te Wasze sposoby wydają mi się lepsze,Madziulka_17 dzięki za link
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja tez zdejmuje chwytajac soczewke w 2 palce, u mnie sa to oba wskazujace
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może przytrzymaj górną powiekę? Ważne żeby mieć suchy palec. Jak raz nie wyjdzie to wytrzeć i znowu próbować. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja zarówno zakładania jak i zdejmowania nauczyłam się migiem u okulisty(moja okulistka powiedziała,że ma wrażenie jakbym już kiedyś to robiła chociaż to był mój pierwszy raz w życiu
![]() ![]() *Zakładanie: Wylewam płyn razem ze znajdującą się w nim soczewką na lewą dłoń. Kładę soczewkę na palcu wskazującym prawej ręki i czekam aż trochę przeschnie. Palcem środkowym prawej ręki odciągam dolną powiekę nieco w dół, a palcem środkowym lewej ręki chwytam górną powiekę i odciągam ją do góry. Zakładam soczewkę i zamykam oko na chwilkę, potem dużo mrugam i gotowe. *Zdejmowanie: Ja stosuję metodę szczypnięcia. Odciągam dolną powiekę w dół palcem środkowym, przesuwam soczewkę w dół i chwytam ją palcem wskazującym i kciukiem. Może to brzmi skomplikowanie,ale jest to czynność banalna, która z czasem wchodzi w nawyk i nie sprawia kłopotów. Powodzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Skoro już tyle o soczewkach, to chciałam się Was poradzić
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam sobie ostatnio krople Artelac
![]() ![]() ![]() Ja już taka jestem,że czasem używam czegoś o czym wcześniej nie przeczytałam-albo się wcześniej kogoś nie poradziłam ![]()
Everything I'm not, made me everything I am. wyloguj Edytowane przez jaszmurka Czas edycji: 2005-08-19 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam jeszcze taki "poradnik"
nie wiem czy znacię tą stronkę ale podaję... ![]() ![]() http://www.soczewkikontaktowe.pl/
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Jaszmurka ja nie znałam dziękuje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do zakładania soczewek, to też się namęczyłam przy pierwszych razach, ale potem poooszło, teraz zakładam migiem, nawet lusterka nie potrzebuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam chyba za 12 zł?
A oto, co znalazłam w necie: Cytat:
ps. beoneself -> na Twoim avatarku to chyba Alexis Bledel ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Niestety,również należę do klubu "suchych oczu".Ostatnio zmieniłam soczewki z Focusów na Acuvue2 i czuję się bardziej komfortowo do tego stopnia,że nie używam juz kropelek.A co do kropelek,używałam Lacrimalu.Są bardzo dobre i mają ekonomiczne opakowanie-tzn.,że w jednej paczce są dwie buteleczki po 5 ml(chyba).Stąd jedna paczka wystarcza na dwa miesiące.
Mam pytanie,czy ktoś nosi nowe Acuvue(hydrożelowe?)?Chci ałabym wiedzieć czy rzeczywiście są tak rewelacyjne jak twierdzi prodecent. Pozdrowienia dla wszystkich soczewkowych wizażanek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Już kilka wizażanek pytało się mnie o avatar, więc wygląda na to, że jest nas - fanek GG - więcej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Ciba Vision ma krople Aquify, specjalnie przeznaczone do uzywania jak sie ma soczewki na oczach. Sa w dwoch pojemnosciach - 2 i 5 ml, ale sa drogie, 5ml kosztuje cos okolo 35zl, 2ml nie pamietam ale chyba ok 20zl.
Raz mialam opakowanie 5ml - dobze nawilzaja, baaardzo wydajne (wystarczy jedna kropelka, przy kilkukrotnym zakraplaniu w ciagu dnia po miesiacu mialam jeszcze pol buteleczki), ale niestety nieekonomiczne: wg producenta krople mozna uzywac tylko miesiac od otwarcia pojemnika, nie napisane jest dlaczego, mozliwe ze bakterie dostaja sie do srodka, albo jakies subtancje reaguja ze soba - nie wiem. Ale jak napisalam, po miesiacu mialam jeszcze pol buteleczki, a jako jestem przewrazliwiona na punkcie oczu (mialam juz problemy z zle dobranymi soczewkami, suchym okiem, zylkami na bialku, ktore niestety nie chca zniknac) wyzucialam ja. Czyli wywalilam ok 18 zl do kosza > ![]() Uzywalam tez kropli Homeoptic firmy Boiron, opakowanie 10 pojemniczkow 0,3 lub 0,4ml, bardzo paktyczne, bez srodkow koserwujacych wiec mozna uzywac na soczewki, miesiecznie wychodzi ponad 30 zl, przy codziennym zuzywaniu jednego pojemniczka. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też mam Lacrimal, ale w aptece powiedziano mi, że nie wolno stosować ich jak ma się założone soczewki. Nie wiem dlaczego, ale na pewno głównym skłądnikiem jest jakiśtam alkohol. Używam ich na noc po zdjęciu.
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
W moim wcześniejszym poście cytowałam za stroną internetową, gdzie podane były krople ogólnie do suchych oczu, niekoniecznie dla osób noszących soczewki. Wymieniony tam Lacrimal nie jest do soczewek! Sama kupiłam, bo kobieta w aptece zapewniała mnie, że można, ale na dołączonej ulotce wyraźnie jest napisane, że można je aplikować 30 min. przed założeniem soczewek. Nie wiem, jak inne wymienione tam krople, ale Artelac jest właśnie dla noszących soczewki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
A ja zastanawiam sie nad kolorowymi szklami, chcialabym wczesniej zobaczyc jak w nich wygladam i teraz pytanie czy w kazdym lepszym salonie optycznym dostane soczewke testowa do przymierzenia czy jest to raczej rzadkosc?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.