|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Ja zakładałam pierwszy raz soczewki u okulisty, to zajęło mi to ok. 5 minut, potem jak w domu próbowałam to jakieś max 10 minut
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Raczkowanie
|
A w tym pierwszym dniu ile godzin maksymalnie można nosić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w domu raz chyba z 15min,ale co dzien coraz lepiej,teraz juz tylko chwile,z czasem sie nabiera praktyki i szybko leci... jak u o okulistki załozyłam to 3h i miałam zdjąć i każdego dnia miałam godzine wydłużać sobie,aby oczy przyzwyczaić,bo bolaly mnie na poczatku,a teraz nic a nic nosze 2 tyg i jutro pedze na kontrole...
![]() |
#784 |
Raczkowanie
|
mi u okulisty załozenie zajęło kilka minut, w domu też. na pewno mniej niż 5
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Nie depcze krokusów
|
gwiazdeczka172 - nie podoba im się to
![]() Elucidate - wow ![]() dance makabre - powodzenia! Czekamy na relację. karola01 - odnoszę wrażenie, że nie pofatygowałaś się do lekarza na dobór soczewek i instruktaż?
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
A ja się chciałam pochwalić, że w końcu odwiedziłam sławny salon
![]() Żałuję tylko, że tak długo zwlekałam z wizytą, bo przez pół roku żyłam ze świadomością, że mam obuocznie -1, podczas gdy naprawdę mam OP -1,25 a OL - 1,5. I to nie tak, że przez te pół roku mi się wada pogłębiła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wracając do tematu - pan doktor faktycznie jest bardzo miły, dużo mówi i fachowo podchodzi do tematu. Myślałam, że dostanę zrypkę za samodzielne dobieranie soczewek, a tu się okazało, że wcale tak źle mi to nie wyszło i nawet mnie pochwalił ![]() ![]() ![]() Teraz tylko muszę jeszcze zużyć zapas płynu i spróbować Monoseptu albo AOSeptu (gdzie polecacie kupować te płyny?) No i soczewek trzeba się pozbyć, bo narobiłam zapasów jednodniówek i Frequency 55, a teraz jak już wiem, że potrzebuję mocniejszych nie będę się przecież z nimi męczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Nie depcze krokusów
|
![]() A widzisz, mnie oświecił również, że potrzebuję innych mocy i skrajnej krzywizny (niskiej). Ile zapłaciłaś za wizytę? Kontrola mi się zbliża i nie wiem, czy iść do niego, czy do VE... AOSept kupuję w necie za ok.44zł. Niestety, nie jest tani ![]() Monosept kupowała Lalaith tanio w Krakowie w sklepie stacjonarnym.
![]() |
#788 |
po prostu Em :)
|
Malla, nie idź do VE. Ja w ciągu miesiąca byłam tu i tu i różnica w podejściu i fachowości jest naprawdę kolosalna.
![]()
![]() |
#789 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zapłaciłam w końcu 100zł za wizytę + 50zł za soczewki, ale siedziałam tam z 50min ![]() Cytat:
Lalaith podpytam, ale i tak póki co pozostaje mi zakup przez net, nie wiem kiedy będę znów w Krk. Edytowane przez MagJa Czas edycji: 2009-10-01 o 00:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
Jako że wczoraj pękła mi soczewka
![]() ![]() Soczewki Frequency Aspheric, które teraz noszę i Frequency 55, które nosiłam jeszcze tydzień temu ma akurat wielu sprzedawców w całkiem korzystnych cenach. Ale właśnie, nie tak dawno u jednego z nich kupiłam sobie 2 pary Frequency 55, a otrzymałam (chyba ![]() Co więcej gdy po otrzymaniu przesyłki wysłałam maila do sprzedawcy z prośbą o wyjaśnienie, o podanie jakiejś strony poświadczającej, że to to samo, odpowiedzi nie doczekałam się wcale. Sama doszukałam się jakichś informacji, że są soczewki medyczne 55 zalecane po zabiegach itp., ale one są 2-tygodniowe. Specjalistki moje kochane, może Wy rozwiążecie tą zagadkę ![]() Edytowane przez MagJa Czas edycji: 2009-10-01 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Wtajemniczenie
|
Już po
![]() ![]() Moi okulistka mówi, że soczewki nie liczą dni- można otwarte trzymać miesiąc, niezależnie ile się nosi (a propo pytania kilka ston wcześniej) ![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
![]() ![]() |
![]() |
#792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmartwiło mnie to że pani doktor powiedziała, że na soczewkach już jest osad a mają dopiero tydzień ![]() mówiła tez że oczy wyglądają dobrze (może ja sobie wmawiałam że brzydko wyglądają i że jest dużo czerwonych żyłek) powiedziałam też o mgiełce i to od wysychania soczewki podobno... takie info otrzymałam, mam spróbowac jednodniowych i przyjść za tydzień gdzieś i jak nadal będzie to samo to dostanę miesięczne... ja już nie wiem ![]() ![]() ![]() aaaa i jeszcze dostałam próbkę kropelek Aquify 2ml ![]() ah no i jeszcze powiedziała, że biorąc hormony moje oczy mogą szybciej schnąć Edytowane przez gwiazdeczka172 Czas edycji: 2009-10-01 o 17:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Wtajemniczenie
|
MagJa moim zdaniem to te same soczewki. ten sam materiał, to samo uwodnienie, ta sama średnica. Jedynie inne oznaczenie promienia krzywizny ale zwykle rozmiar MED odpowiada promieniowi 8,6. No i jedna wyprodukowana w USA a druga w UK.
Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2009-10-01 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Rozeznanie
|
Witajcie! Jestem w posiadaniu dwutygodniowych soczewek Acuvue Johnsona. Kiedyś nosiłam jednodniowe iWear i było wszystko ok. Niestety, te zakładam już 4 raz na dłużej i nie czuję się w nich dobrze
![]() ![]() ![]()
#796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może i to 8,6 kto wie, ale najważniejsze, że ogólnie nosi się je dobrze i po 20 dniach użytkowania nadal są czyściutkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#797 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie jestem pewna czy 8,6 to MED ale porównując z innymi dostępnymi promieniami krzywizny, myślę że promień ok. 8,3mm odpowiada oznaczeniu STEEP, ok 8,6mm- MED a ok 9mm - FLAT |
|
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Zadomowienie
|
hmm chyba sie dopisze do watku bo tez powaznie mysle o soczekawch.
jeszcze nigdy nie nosilam, ale tez mam problemy, tak jak pisala jedna dziewczyna kilka postow do gory, szczegolnie na uczelni na wykladach jak nie dowidze i denerwuje mnie juz to bo ciagle musze spisywac od kogos kto siedzi obok;/ mam okularki do noszenia niby takie do telewizora, do komputera, do czytania, ale nie jestem przyzwyczajona, tzn w domu tak, ale poza domem ich nie nosze. chcialabym sprobowac z soczewkami. niby nie mam duzej wady bo -1 w prawym i -1 w lewym oku. 2dni temu pytalam u optyka, ta sama firma gdzie robilam okulary w wakacje, to kobieta mi powiedziala ze oni sprzedaja soczewki w zestawach tylko 3pary po 150zl. to byl salon visoion express. no i powiedziala mi ze musze sie przebadac wczesniej bo szczerze mowiac to nie widzialam o tym wczesniej. hm, ale nie mozna kupic jakos tak pojedynczych sztuk czy pary na wyprobowanie? jak tak to gdzie najlepiej? troche mnie przerazilyscie tym ze zakladania trwa po 30min na poczatku, zawsze myslalam ze to tylko chwila ![]()
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W większości salonów przy doborze soczewek (płatnym) pierwszą parę dostaje się gratis, kostuje to ok 50-100zł, czasem w cenie ma się jeszcze płyn startowy i pojemniczek, zwykle jednak trzeba sobie to dokupić. VE tutaj nie polecamy, bo tam drogo, a kupowanie 3 par soczewek od razu kiedy jeszcze nie wiadomo czy możemy je nosić i czy akurat te jest całkowicie bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
BAN stały
|
Jak rozpoznac ze soczewka ma osad bialkowy?(miesieczne soczewki)
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Nie wiem, czy mnie pamiętacie, ale swego czasu (w zimie) udzielałam się w tym wątku. A ściślej to głównie psioczyłam, bo nic mi nie pasowało ![]() Próbowałam soczewek Air Optix, Acuvue Advance i Avuvue Oasys oraz Biofinity. W końcu się poddałam ![]() Ostatnio jednak zaczęły wkurzać mnie okulary, czuje się w nich trochę jak Kopciuszek, więc znów zaczynam myśleć nad soczewkami ![]() ![]() Zastanawiam się nad miesięcznymi Pure Vision ![]()
#803 |
Wtajemniczenie
|
Dziś pierwszy raz wkładałam soczewki poza gabinetem okulistycznym- pół godziny w plecy, ledwo zdążyłam do szkoły
![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez BarwyOczu Czas edycji: 2009-10-02 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Nawet jednodniówki trzeba dobrać pod okiem specjalisty, soczewki dostosowuje się nie tylko do wysokości wady, ale przede wszystkim do rozmiarów oka. Nie wiem, jak Cię badał ten optyk (optycy nie wykonują badań!), czy oglądał Twoje oczy w sprzęcie pod wysokim powiększeniem? Może to był optometrysta (odrębny zawód)? Generalnie zaleca się na początku noszenie po parę godzin i stopniowe wydłużanie, np. 2 godziny jednego dnia, drugiego trzy, trzeciego cztery... Albo cztery godziny przez pierwsze trzy dni... Różnie bywa, ale 4h to chyba standard. Moje oczy źle znosiły soczewki i wytrzymywały na początku 2-4 godziny, a teraz już spokojnie kilkanaście, więc to także kwestia tego, jak TY będziesz się w nich czuła. Jak często zamierzasz nosić? Pierwsze założenie i zdjęcie to dla mnie był wielki dramat, ale to nie reguła ![]() TeaHouseMoon - kto Ci dobierał te soczewki? fiolka85 - B&L chyba stosuje takie rozmiary - S/M, F/M. Prawie jak ubrania, tylko F zamiast L ![]() eloania - w jednym na pewno mieli rację w salonie - koniecznie trzeba pójść na kompleksowe badanie pod kątem dobrania soczewek. Ceny soczewek i płynów obejrzyj w internecie, to się przyjemnie zaskoczysz w porównaniu z tym, co Ci zaproponowali. Na początek nie kupuje się całego opakowania (jak kota w worku), tylko dostaje lub kupuje w trakcie pierwszej wizyty próbną parę, a dopiero potem decyduje o dalszym używaniu tego modelu. pani-jesień - nie jesteś nienormalna ![]() Decydowałaś się już na jakieś o większej krzywiźnie? MagJa - w necie bardzo często sprzedają soczewki sprowadzane z zagranicy, zwłaszcza z USA (np. O2 Optix, w Europie sprzedawane pod nazwą Air Optix). Te, które kupiłaś, to bezpłatne soczewki, zapewne przeznaczone na próbne ![]() gwiazdeczka172 - zwróć szczególną uwagę na czyszczenie, za każdym razem myj soczewki mechanicznie z obydwu stron i obficie przepłukuj. Może pomoże zmiana płynu... Z hormonami to niestety prawda, mogą sprzyjać wysychaniu. Kropelki mogą okazać się niezbędną inwestycją. BarwyOczu - jaki salon w Krakowie polecasz pod kątem porządnej wizyty kontrolnej?
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Raczkowanie
|
Jestem już po
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie taki diabeł straszny jak go maluja ![]() idz do jakiegos okulisty,bo tak sobie nie mozna dobrac soczewek... mi dała Acuve i po 2 tyg kontrola czy dobrze sie czuje i wczoraj byłam i wszytsko ok i tym razem wzielam na 3 miesiace 3 pary,bo wiem,ze moje oko je toleruje... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#808 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ps. dostałam Acuvue 1-Day TRUEYE i one mają większą średnicę bo 14,2 oraz krzywiznę 8,5, więc chyba te Air Optixy powinny pasować ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 | |
Zakorzenienie
|
I ja polecam odwiedzić salon na Floriańskiej
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Nie depcze krokusów
|
Może po prostu w USA je zalecają na tyle, tam mają nieco inne terminy...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.