Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-07, 09:22   #841
fiolka85
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Cytat:
Napisane przez Laluna1986 Pokaż wiadomość
Malla a jakie są objawy niedotlenienia oka? czy można to samemu w domu sprawdzić? czy dowiadujesz się po fakcie, jak ślipka sa już bardzo nadwyrężone?
Objawy niedotlenienia to obrzęk rogówki, mikrocysty i wakuole oraz neowaskularyzacja ( tego samemu nie da się zauważyć) a z objawów widocznych gołym okiem - zaczerwienie rąbka, z objawów subiektywnych to można odczuwać pogorszenie widzenia ( spowodowane obrzękiem rogówki), światłowstręt.
Często niedotlenienie nie daje żadnych objawów subiektywnych a potem po kilku latach noszenia soczewek niektórzy są mocno zdziwieni, że tyle czasu wszystko było dobrze i nagle oczy przestały tolerować soczewki....( a wystarczyłyby regularne kontrole, które pozwalają na wykrycie zmian zanim będą one na tyle zaawansowane, że będzie trzeba zrezygnować z soczewek)
Długotrwałe niedotlenie powoduje też zmiany w metaboliźmie rogówki a to prowadzi do osłabienia mechanizmów obronnych rogówki.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 11:45   #842
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Objawy niedotlenienia to obrzęk rogówki, mikrocysty i wakuole oraz neowaskularyzacja ( tego samemu nie da się zauważyć) a z objawów widocznych gołym okiem - zaczerwienie rąbka, z objawów subiektywnych to można odczuwać pogorszenie widzenia ( spowodowane obrzękiem rogówki), światłowstręt.
Często niedotlenienie nie daje żadnych objawów subiektywnych a potem po kilku latach noszenia soczewek niektórzy są mocno zdziwieni, że tyle czasu wszystko było dobrze i nagle oczy przestały tolerować soczewki....( a wystarczyłyby regularne kontrole, które pozwalają na wykrycie zmian zanim będą one na tyle zaawansowane, że będzie trzeba zrezygnować z soczewek)
Długotrwałe niedotlenie powoduje też zmiany w metaboliźmie rogówki a to prowadzi do osłabienia mechanizmów obronnych rogówki.
Jedna znajoma właśnie tak miała, że nagle po dwóch latach noszenia soczewek - oczy zaczęły się robić czerwone i szczypać od razu po założeniu soczewek (nie wiem tylko, czy miała wcześniej jakieś sygnały ostrzegawcze). Nie wiem, czy miała dobrą lekarkę, ale nie umiała ona stwierdzić, co jest przyczyną tego stanu, jedynie powiedziała, że nie jest to zapalenie spojówek. Podczas noszenia okularów wszystko było ok.
A ja w sobotę idę na kontrolę do mojego lekarza, trzymajcie kciuki, żeby wszystko było dobrze Cały czas używam płynu MonoSept, płuczę soczewki również solą fizjologiczną i nie używam żadnej chemii (ani kropli, ani płynów, tylko dwa razy Renu). Jednak wieczorem oczy robią się czerwone, niezależnie od tego, czy mam okulary czy soczewki (może od komputera, bo spędzam przy nim sporo czasu). Mam też plan zanieść ze sobą soczewki noszone przez 3 tygodnie, aby lekarz ocenił ilość osadu - jak myślicie, to dobry pomysł? Bo podejrzewamy również uczulenie na osady, nie tylko na płyn.
W każdym bądź razie póki co nie kupuję nowych soczewek, dopiero po badaniu.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 16:17   #843
sabbatha
Zakorzenienie

ja teraz tak mialam, po 2.5 roku noszenia soczewek zaczelam miec notoryczne zapalenia spojowek, oczy jak u krolika itp. Przy kontroli wyszlo uczulenie na oczach (nie znam sie to nie powiem jakie) i zalecenie 2-3 miesiecy bez soczewek ( nawet jak ubralam sporadycznie to bylo zle) - potem wszystko wrocilo do normy (no prawie, ale to "prawie" wyeliminowalam zamiana tuszu na 2000 calorie MF)

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 18:53   #844
karola01
Raczkowanie

A ja mam takie pytanie do noszących jednodniowe:

Ile płacicie za jedną parę soczewek w salonie optycznym?

I jakie krople polecacie, aby nawilżyć oko?Chodzi mi o krople bardziej przeznaczone do soczewek jednodniowych.
karola01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 19:27   #845
Ineso
Matka Smoka

A niby czemu do jednodniowych mają być inne krople? pierwsze słyszę. Ważne żeby były bez konserwantów i tyle. Ja przy jednodniowych w ogóle nie mam potrzeby zakraplania. Bosz jak ja ich nienawidzę - znów w sobotę walczyłam pół godziny żeby wydłubać soczewkę z lewego oka - nie muszę Wam mówić jak ono potem wyglądało:/

Byłam dziś w Niemczech i doznałam szoku widząc, iż w sklepie Tchibo (tym od kawy!) sprzedają soczewki! nie bardzo rozumiem te praktyki - z jednej strony się straszy, że soczewki niezdrowe, itp. a z drugiej pozwala sprzedawać już wszędzie.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 19:36   #846
karola01
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
A niby czemu do jednodniowych mają być inne krople? pierwsze słyszę. Ważne żeby były bez konserwantów i tyle. Ja przy jednodniowych w ogóle nie mam potrzeby zakraplania. Bosz jak ja ich nienawidzę - znów w sobotę walczyłam pół godziny żeby wydłubać soczewkę z lewego oka - nie muszę Wam mówić jak ono potem wyglądało:/

Byłam dziś w Niemczech i doznałam szoku widząc, iż w sklepie Tchibo (tym od kawy!) sprzedają soczewki! nie bardzo rozumiem te praktyki - z jednej strony się straszy, że soczewki niezdrowe, itp. a z drugiej pozwala sprzedawać już wszędzie.
Tego nie wiedziałam,dlatego Was pytam.
Chciałabym używać jakichś kropli,aby moje oczy po kilkugodzinnym noszeniu soczewek były nadal " w formie".
Stary 2009-10-07, 19:56   #847
Ineso
Matka Smoka

karola - krople nie są po to, aby oczy były w formie. Używa się ich wtedy, gdy ma się problem z suchością w oku - odczuwalną albo zauważoną przez optometrystę. Jeżeli nosisz soczewki i nie czujesz dyskomfortu to nie ma potrzeby zakrapiania oczu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 20:09   #848
Malla
Nie depcze krokusów

fiolka85 - dzięki za wyręczenie, ja bym tego tak profesjonalnie nie napisała
Stary 2009-10-07, 20:40   #849
fiolka85
Wtajemniczenie

nie wiem ile osób odwiedzających to forum zastanawia się nad laserową korekcją wzroku, ale myślę, że pewnie kilka takich się znajdzie. Dlatego chciałabym przytoczyć historię z dnia dzisiejszego. Do salonu, w którym pracuję przyszła na badanie Pani po laserowej korekcji wzroku u której po 4 latach wada zaczęła wracać, zrobiła się na tyle duża, że nie dało się już obejść bez okularów, ale Pani przyzwyczajona do soczewek nie chciała okularów tylko znowu soczewki. I tutaj pojawił się problem...ponieważ teraz w żadnych soczewkach Pani nie czuje się komfortowo. Oczy szybko robią się podrażnione, podsychają już nie mówiąc o próbie korzystania z komputera w soczewkach. Pani jest skazana na okulary soczewki nosi tylko okazjonalnie i to krótko. Ogólnie podsumowała tą sytuację tak, że gdyby wiedziała, że po zabiegu są takie problemy z suchością oczu i tolerancją soczewek to by się na niego nie zdecydowała...
Stary 2009-10-07, 20:47   #850
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
nie wiem ile osób odwiedzających to forum zastanawia się nad laserową korekcją wzroku, ale myślę, że pewnie kilka takich się znajdzie. Dlatego chciałabym przytoczyć historię z dnia dzisiejszego. Do salonu, w którym pracuję przyszła na badanie Pani po laserowej korekcji wzroku u której po 4 latach wada zaczęła wracać, zrobiła się na tyle duża, że nie dało się już obejść bez okularów, ale Pani przyzwyczajona do soczewek nie chciała okularów tylko znowu soczewki. I tutaj pojawił się problem...ponieważ teraz w żadnych soczewkach Pani nie czuje się komfortowo. Oczy szybko robią się podrażnione, podsychają już nie mówiąc o próbie korzystania z komputera w soczewkach. Pani jest skazana na okulary soczewki nosi tylko okazjonalnie i to krótko. Ogólnie podsumowała tą sytuację tak, że gdyby wiedziała, że po zabiegu są takie problemy z suchością oczu i tolerancją soczewek to by się na niego nie zdecydowała...
To po operacji wada może powrócić? Tyle pieniędzy... I jeszcze te problemy...
Powtórzę swoje pytanie: jak myślicie, czy zabranie ze sobą na wizytę "znoszonych" soczewek, aby ocenić ilość osadów - to dobry pomysł? Lekarz jeszcze mi tego nie sprawdzał i zastanawiam się, czy to możliwe, ale jedna z dziewczyn pisała, że lekarka u niej to oceniała.
Stary 2009-10-07, 20:57   #851
Malla
Nie depcze krokusów

Nais - wskazane jest, by na kontrolę udać się w noszonych soczewkach, ja dostałam w VE ochrzan, że przyszłam w świeżych.

Wada po laserowej korekcji często wraca, sam zabieg często nie wyrównuje wady do zera. Wiadomo, że -1D w porównaniu z -10D to pestka, ale jak ktoś nienawidzi okularów, to może zabiegu żałować.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 22:59   #852
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Nais - wskazane jest, by na kontrolę udać się w noszonych soczewkach, ja dostałam w VE ochrzan, że przyszłam w świeżych.

Wada po laserowej korekcji często wraca, sam zabieg często nie wyrównuje wady do zera. Wiadomo, że -1D w porównaniu z -10D to pestka, ale jak ktoś nienawidzi okularów, to może zabiegu żałować.
Jak byłam ostatnim razem, to przyszłam właśnie w świeżych. I lekarz rzucił tylko komentarz w stylu "nie ma to jak świeże soczewki" - nic nie mówił o osadach, stąd moje pytanie
Stary 2009-10-08, 00:21   #853
Marcia1984
Raczkowanie

Dziewczyny pomocy!!!Od paru dni zauważyłam zaczerwienienie lewego oka, wokół tęczówki pojawiła się czerwona obręcz tak jakby odbita od soczewki!!Mam swieze soczewki Air Optix,wiec moze to wina plynu?Juz nie wiem bo nie moge zalozyc soczewki,bo od razu mnie boli i mam zaczerwienienie wokol teczowki.Moze ktos z Was tez tak mial i moze mi pomoc?I powiedziec czego to wina?
Marcia1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-08, 08:04   #854
karola01
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
karola - krople nie są po to, aby oczy były w formie. Używa się ich wtedy, gdy ma się problem z suchością w oku - odczuwalną albo zauważoną przez optometrystę. Jeżeli nosisz soczewki i nie czujesz dyskomfortu to nie ma potrzeby zakrapiania oczu.
Dziękuję za odpowiedź. Szczerze mówiąc jestem jeszcze zielona w tych sprawach, bo dopiero co zaczęłam nosić soczewki.
Stary 2009-10-08, 12:11   #855
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marcia1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomocy!!!Od paru dni zauważyłam zaczerwienienie lewego oka, wokół tęczówki pojawiła się czerwona obręcz tak jakby odbita od soczewki!!Mam swieze soczewki Air Optix,wiec moze to wina plynu?Juz nie wiem bo nie moge zalozyc soczewki,bo od razu mnie boli i mam zaczerwienienie wokol teczowki.Moze ktos z Was tez tak mial i moze mi pomoc?I powiedziec czego to wina?
Jeżeli po zdjęciu soczewki wszystko jest w porządku i zaczerwienie znika to należy przestać nosić soczewki na kilka dni i stosować krople nawilżające. Prawdopodobnie to uszkodzenie nabłonka rogówki, które samo się zagoi jak tylko nie będzie się mu tego utrudniać.
Jeżeli po tych kilku dniach założenie soczewki znowu spowoduje dyskomfort to trzeba się przyjrzeć dokładniej soczewce, być może jest uszkodzona i nadaje się do wyrzucenia. Jeżeli z soczewką jest wszystko w porządku to należy się udać do specjalisty.

Jeżeli zaczerwienie nie znika po zdjęciu soczewki i objawy występują cały czas to należy od razu się udać do specjalisty, być może rozwija się stan zapalny.
Stary 2009-10-08, 17:18   #856
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez karola01 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź. Szczerze mówiąc jestem jeszcze zielona w tych sprawach, bo dopiero co zaczęłam nosić soczewki.
Ten wątek to właściwe miejsce, aby nabrać innych kolorów
Stary 2009-10-08, 18:19   #857
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

ja dzisiaj byłam na drugiej kontroli i o dziwo dostałam caaaały zestaw startowy od pani doktor hehe a jeden już dostałam wczesniej tylko że Acuvue :P teraz dostałam Air Optix i od jutra będe próbować jak mi się je nosi mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze pozdrowionka
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-08, 19:30   #858
Marcia1984
Raczkowanie

Fiolka dziekuje za info))
Jak je sciagnelam to zaczerwienie ustepuje,ale czuje lekkie pieczenie.Zrobie tak jak mowisz nie bede nosic soczewek przez pare dni,bo rzeczywiscie zakladalam je nadal i oko nie mialo kiedy sie zregenerowac.Kupilam tez swiezy plyn i soczewki.
Stary 2009-10-08, 20:17   #859
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Fiolka dziekuje za info))
Jak je sciagnelam to zaczerwienie ustepuje,ale czuje lekkie pieczenie.Zrobie tak jak mowisz nie bede nosic soczewek przez pare dni,bo rzeczywiscie zakladalam je nadal i oko nie mialo kiedy sie zregenerowac.Kupilam tez swiezy plyn i soczewki.
proszę
Stosowanie kropli nawilżających w ciągu tych kilku dni zmniejszy pieczenie i przyspieszy regenerację.
Jeżeli po kilku dniach ( myślę, że najlepiej poczekać tydzień) wszystko będzie w porządku to i tak przez kilka kolejnych dni należy być ostrożnym, ponieważ nowy nabłonek jest delikatny i bardziej podatny na uszkodzenia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-08, 20:51   #860
Marcia1984
Raczkowanie

A jakie krople nawilzajace sa dobre?a czy moga byc sztuczne lzy?
Stary 2009-10-08, 22:12   #861
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
A jakie krople nawilzajace sa dobre?a czy moga byc sztuczne lzy?
jakiekolwiek bez konserwantów.
moim zdaniem dobre są hyal drop multi, hyabak, hylo-comod, hylo-care
Stary 2009-10-08, 22:19   #862
Malla
Nie depcze krokusów

potwierdzam, miałam 3 z 4
Stary 2009-10-09, 18:24   #863
201707171013
Konto usunięte

Mam Hyal Drop i jestem zadowolona
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-09, 22:13   #864
Marcia1984
Raczkowanie

A te krople nawilzajace to sa sztuczne lzy,tak?
Stary 2009-10-09, 23:02   #865
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

eh bez sensu
dzisiaj pierwszy dzionek nosiłam Air Optixy i chyba też nie to...
dostałam mocniejsze a widzę jak w tych słabszych to raz
dwa - raz jest że ich nie czuję wcale, a za chwile jak któraś zacznie mnie kłuć w oko to masakra az sie przerażam czasami, bo wydaje mi się jaby wwiercała mi sie oko heh :P
no ale to może od tego, że Optixy są sztywniejsze i trochę wieksze od Acuvue...
sama nie wiem co myśleć, nic ponoszę, pomęczę się, jak nie minie to... albo znowu zmienie, albo rzuce to wszystko

ps. gdzie mogłabym kupić na sztuki soczewki? bo coś mi się zdaje, że mój optyk nie ma innych niż Acuvue i Optixy niestety...
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 11:21   #866
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
eh bez sensu
dzisiaj pierwszy dzionek nosiłam Air Optixy i chyba też nie to...
dostałam mocniejsze a widzę jak w tych słabszych to raz
dwa - raz jest że ich nie czuję wcale, a za chwile jak któraś zacznie mnie kłuć w oko to masakra az sie przerażam czasami, bo wydaje mi się jaby wwiercała mi sie oko heh :P
no ale to może od tego, że Optixy są sztywniejsze i trochę wieksze od Acuvue...
sama nie wiem co myśleć, nic ponoszę, pomęczę się, jak nie minie to... albo znowu zmienie, albo rzuce to wszystko

ps. gdzie mogłabym kupić na sztuki soczewki? bo coś mi się zdaje, że mój optyk nie ma innych niż Acuvue i Optixy niestety...
Dziwne, że cię aż tak boli. Ja miałam ogromny dyskomfort przy Soflensach 59, ale nie aż tak.
Na sztuki można kupować na Allegro. Rozumiem, że jesteś zdecydowana na samodzielne poszukiwania?

A ja jestem po wizycie u lekarza. Szału z tymi moimi oczami nie ma, brodawy jak były tak są, ale się nie powiększyły od poprzedniej wizyty Znaczy Monosept mi służy. Mogę nadal nosić miesięczne PureVision, z tym że jednak następna kontrola za 4 miesiące.
Mam pytanie do Fiolki. Lekarz mówił coś o nowych soczewkach jednodniowych, które dopiero mają wejść na rynek. Ma to być rewolucja cenowa, bo mają być bardzo tanie w stosunku do tych, które są obecnie na rynku. Ale nic więcej o nich nie wiedział, może ty słyszałaś? Niestety, nie wiem nawet, jaka to firma ma wypuścić takie cudo
Stary 2009-10-10, 11:37   #867
starsucker
Przyczajenie

nie wiem czy już ktoś o to pytał, bo strasznie dużo stron i nie chciało mi się wszystkiego czytać - co myślicie o miesięcznych soczewkach, które można nosić noc i dzień? używał ktoś?
starsucker jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 12:09   #868
Malla
Nie depcze krokusów

Gwiazdeczka - warto spróbować jednodniowe, czasem dodawane są jako gratis do wizyty. Może to kwestia materiału (jednodniówki nie mają silikonu).

Starsucker - nie musisz wszystkiego czytać, od czego jest wyszukiwarka
Stary 2009-10-10, 13:20   #869
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez starsucker Pokaż wiadomość
nie wiem czy już ktoś o to pytał, bo strasznie dużo stron i nie chciało mi się wszystkiego czytać - co myślicie o miesięcznych soczewkach, które można nosić noc i dzień? używał ktoś?
Próbowałam Air Optix Night&Day przez chwilę, ale ze względu na rozmiar zdecydowałam się na Pure Vision. Zdecydowanie wygodniej, bo krzywzina i średnica pasują idealnie. Jesli chodzi o komfort noszenia nie mogę narzekać. Zdarza mi się spać w soczewkach. Widzenie za mgłą nie występuje, nie mam wrażenia zmeczonych oczu. Ogólnie jest w porządku.
BarwyOczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 13:39   #870
starsucker
Przyczajenie

o. właśnie o tych pure vision myślałam, dziękuję za informację :3

mam wadę wzroku której nie koryguję bo nie lubię chodzić w okularach, a znam siebie i wiem że nie zawsze będzie mi się chciało wyjmować soczewki, bo czasem jestem tak zmęczona że ledwie mam siłę się rozebrać, a rano zapewne ciągle zapominałabym je włożyć przed wyjściem xd

ale Ty tylko czasem śpisz w tych soczewkach czy zdarza Ci się także przez kilka nocy ich nie zdejmować? bo producent opisuje je jako takie, które można nosić w trybie ciągłym przez 30 dni i strasznie mnie interesuje czy to aby na pewno nie podrażnia oczu..
starsucker jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości