|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Cytat:
Często niedotlenienie nie daje żadnych objawów subiektywnych a potem po kilku latach noszenia soczewek niektórzy są mocno zdziwieni, że tyle czasu wszystko było dobrze i nagle oczy przestały tolerować soczewki....( a wystarczyłyby regularne kontrole, które pozwalają na wykrycie zmian zanim będą one na tyle zaawansowane, że będzie trzeba zrezygnować z soczewek) Długotrwałe niedotlenie powoduje też zmiany w metaboliźmie rogówki a to prowadzi do osłabienia mechanizmów obronnych rogówki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#842 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja w sobotę idę na kontrolę do mojego lekarza, trzymajcie kciuki, żeby wszystko było dobrze ![]() W każdym bądź razie póki co nie kupuję nowych soczewek, dopiero po badaniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Zakorzenienie
|
ja teraz tak mialam, po 2.5 roku noszenia soczewek zaczelam miec notoryczne zapalenia spojowek, oczy jak u krolika itp. Przy kontroli wyszlo uczulenie na oczach (nie znam sie to nie powiem jakie) i zalecenie 2-3 miesiecy bez soczewek ( nawet jak ubralam sporadycznie to bylo zle) - potem wszystko wrocilo do normy (no prawie, ale to "prawie" wyeliminowalam zamiana tuszu na 2000 calorie MF)
|
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie do noszących jednodniowe:
Ile płacicie za jedną parę soczewek w salonie optycznym? I jakie krople polecacie, aby nawilżyć oko?Chodzi mi o krople bardziej przeznaczone do soczewek jednodniowych. |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Matka Smoka
|
A niby czemu do jednodniowych mają być inne krople? pierwsze słyszę. Ważne żeby były bez konserwantów i tyle. Ja przy jednodniowych w ogóle nie mam potrzeby zakraplania. Bosz jak ja ich nienawidzę - znów w sobotę walczyłam pół godziny żeby wydłubać soczewkę z lewego oka - nie muszę Wam mówić jak ono potem wyglądało:/
Byłam dziś w Niemczech i doznałam szoku widząc, iż w sklepie Tchibo (tym od kawy!) sprzedają soczewki! nie bardzo rozumiem te praktyki - z jednej strony się straszy, że soczewki niezdrowe, itp. a z drugiej pozwala sprzedawać już wszędzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#846 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chciałabym używać jakichś kropli,aby moje oczy po kilkugodzinnym noszeniu soczewek były nadal " w formie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Matka Smoka
|
karola - krople nie są po to, aby oczy były w formie. Używa się ich wtedy, gdy ma się problem z suchością w oku - odczuwalną albo zauważoną przez optometrystę. Jeżeli nosisz soczewki i nie czujesz dyskomfortu to nie ma potrzeby zakrapiania oczu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Nie depcze krokusów
|
fiolka85 - dzięki za wyręczenie, ja bym tego tak profesjonalnie nie napisała
![]()
![]() |
#849 |
Wtajemniczenie
|
nie wiem ile osób odwiedzających to forum zastanawia się nad laserową korekcją wzroku, ale myślę, że pewnie kilka takich się znajdzie. Dlatego chciałabym przytoczyć historię z dnia dzisiejszego. Do salonu, w którym pracuję przyszła na badanie Pani po laserowej korekcji wzroku u której po 4 latach wada zaczęła wracać, zrobiła się na tyle duża, że nie dało się już obejść bez okularów, ale Pani przyzwyczajona do soczewek nie chciała okularów tylko znowu soczewki. I tutaj pojawił się problem...ponieważ teraz w żadnych soczewkach Pani nie czuje się komfortowo. Oczy szybko robią się podrażnione, podsychają już nie mówiąc o próbie korzystania z komputera w soczewkach. Pani jest skazana na okulary soczewki nosi tylko okazjonalnie i to krótko. Ogólnie podsumowała tą sytuację tak, że gdyby wiedziała, że po zabiegu są takie problemy z suchością oczu i tolerancją soczewek to by się na niego nie zdecydowała...
|
![]() ![]() |
![]() |
#850 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powtórzę swoje pytanie: jak myślicie, czy zabranie ze sobą na wizytę "znoszonych" soczewek, aby ocenić ilość osadów - to dobry pomysł? Lekarz jeszcze mi tego nie sprawdzał i zastanawiam się, czy to możliwe, ale jedna z dziewczyn pisała, że lekarka u niej to oceniała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Nie depcze krokusów
|
Nais - wskazane jest, by na kontrolę udać się w noszonych soczewkach, ja dostałam w VE ochrzan, że przyszłam w świeżych.
Wada po laserowej korekcji często wraca, sam zabieg często nie wyrównuje wady do zera. Wiadomo, że -1D w porównaniu z -10D to pestka, ale jak ktoś nienawidzi okularów, to może zabiegu żałować.
![]() |
#852 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#853 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomocy!!!Od paru dni zauważyłam zaczerwienienie lewego oka, wokół tęczówki pojawiła się czerwona obręcz tak jakby odbita od soczewki!!Mam swieze soczewki Air Optix,wiec moze to wina plynu?Juz nie wiem bo nie moge zalozyc soczewki,bo od razu mnie boli i mam zaczerwienienie wokol teczowki.Moze ktos z Was tez tak mial i moze mi pomoc?I powiedziec czego to wina?
|
![]() ![]() |
![]() |
#854 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli po tych kilku dniach założenie soczewki znowu spowoduje dyskomfort to trzeba się przyjrzeć dokładniej soczewce, być może jest uszkodzona i nadaje się do wyrzucenia. Jeżeli z soczewką jest wszystko w porządku to należy się udać do specjalisty. Jeżeli zaczerwienie nie znika po zdjęciu soczewki i objawy występują cały czas to należy od razu się udać do specjalisty, być może rozwija się stan zapalny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Matka Smoka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj byłam na drugiej kontroli i o dziwo dostałam caaaały zestaw startowy od pani doktor hehe
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
Raczkowanie
|
Fiolka dziekuje za info
![]() Jak je sciagnelam to zaczerwienie ustepuje,ale czuje lekkie pieczenie.Zrobie tak jak mowisz nie bede nosic soczewek przez pare dni,bo rzeczywiscie zakladalam je nadal i oko nie mialo kiedy sie zregenerowac.Kupilam tez swiezy plyn i soczewki. |
![]() ![]() |
![]() |
#859 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Stosowanie kropli nawilżających w ciągu tych kilku dni zmniejszy pieczenie i przyspieszy regenerację. Jeżeli po kilku dniach ( myślę, że najlepiej poczekać tydzień) wszystko będzie w porządku to i tak przez kilka kolejnych dni należy być ostrożnym, ponieważ nowy nabłonek jest delikatny i bardziej podatny na uszkodzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#860 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#861 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Nie depcze krokusów
|
potwierdzam, miałam 3 z 4
![]() |
#863 |
Konto usunięte
|
Mam Hyal Drop i jestem zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#864 |
Raczkowanie
|
A te krople nawilzajace to sa sztuczne lzy,tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
Zakorzenienie
|
eh bez sensu
![]() dzisiaj pierwszy dzionek nosiłam Air Optixy i chyba też nie to... dostałam mocniejsze a widzę jak w tych słabszych to raz dwa - raz jest że ich nie czuję wcale, a za chwile jak któraś zacznie mnie kłuć w oko to masakra ![]() no ale to może od tego, że Optixy są sztywniejsze i trochę wieksze od Acuvue... sama nie wiem co myśleć, nic ponoszę, pomęczę się, jak nie minie to... albo znowu zmienie, albo rzuce to wszystko ![]() ps. gdzie mogłabym kupić na sztuki soczewki? bo coś mi się zdaje, że mój optyk nie ma innych niż Acuvue i Optixy niestety... |
![]() ![]() |
![]() |
#866 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na sztuki można kupować na Allegro. Rozumiem, że jesteś zdecydowana na samodzielne poszukiwania? A ja jestem po wizycie u lekarza. Szału z tymi moimi oczami nie ma, brodawy jak były tak są, ale się nie powiększyły od poprzedniej wizyty ![]() Mam pytanie do Fiolki. Lekarz mówił coś o nowych soczewkach jednodniowych, które dopiero mają wejść na rynek. Ma to być rewolucja cenowa, bo mają być bardzo tanie w stosunku do tych, które są obecnie na rynku. Ale nic więcej o nich nie wiedział, może ty słyszałaś? Niestety, nie wiem nawet, jaka to firma ma wypuścić takie cudo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#867 |
Przyczajenie
|
nie wiem czy już ktoś o to pytał, bo strasznie dużo stron i nie chciało mi się wszystkiego czytać - co myślicie o miesięcznych soczewkach, które można nosić noc i dzień? używał ktoś?
|
![]() ![]() |
![]() |
#868 |
Nie depcze krokusów
|
Gwiazdeczka - warto spróbować jednodniowe, czasem dodawane są jako gratis do wizyty. Może to kwestia materiału (jednodniówki nie mają silikonu).
Starsucker - nie musisz wszystkiego czytać, od czego jest wyszukiwarka ![]()
![]() |
#869 |
Raczkowanie
|
Próbowałam Air Optix Night&Day przez chwilę, ale ze względu na rozmiar zdecydowałam się na Pure Vision. Zdecydowanie wygodniej, bo krzywzina i średnica pasują idealnie. Jesli chodzi o komfort noszenia nie mogę narzekać. Zdarza mi się spać w soczewkach. Widzenie za mgłą nie występuje, nie mam wrażenia zmeczonych oczu. Ogólnie jest w porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Przyczajenie
|
o. właśnie o tych pure vision myślałam, dziękuję za informację :3
mam wadę wzroku której nie koryguję bo nie lubię chodzić w okularach, a znam siebie i wiem że nie zawsze będzie mi się chciało wyjmować soczewki, bo czasem jestem tak zmęczona że ledwie mam siłę się rozebrać, a rano zapewne ciągle zapominałabym je włożyć przed wyjściem xd ale Ty tylko czasem śpisz w tych soczewkach czy zdarza Ci się także przez kilka nocy ich nie zdejmować? bo producent opisuje je jako takie, które można nosić w trybie ciągłym przez 30 dni i strasznie mnie interesuje czy to aby na pewno nie podrażnia oczu.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.