Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-25, 17:16   #961
adziorek1990
Idiotka

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

A właśnie, skąd wiecie ile wynosi DIA waszych soczewek?

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 17:51   #962
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez adziorek1990 Pokaż wiadomość
A właśnie, skąd wiecie ile wynosi DIA waszych soczewek?
od okulisty / optometrysty
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 17:53   #963
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
od okulisty / optometrysty
Acha,no cóż ja nie zostałam o tym poinformowana ..Okulista napisał mi tylko jaką mam wade i BC...

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 18:14   #964
Malla
Nie depcze krokusów

adziorek1990 - na każdym opakowaniu powinno być napisane, jaka jest średnica (zbiorczym lub/i pojedynczym blistrze). Ale znajomość BC i DIA może być zdradliwa, bo nie istnieje coś takiego jak "Twoja krzywizna" i "Twoja średnica". KAŻDA soczewka musi być dobrana w gabinecie, bo każda może zachowywać się inaczej, nawet jak ma te same parametry. Soczewki zrobione są przecież z różnych materiałów i mają też inne parametry.

annsusan - idź do lepszego gabinetu, gdzie Ci dobiorą inne soczewki. Próbując samodzielnie coś wymyślić, możesz skończyć znacznie gorzej. Jakie nosiłaś wcześniej? Optixy? Jeśli tak, to one przepuszczają dużo tlenu i mogą w nich do tygodnia spać, od nich przepuszczają więcej tlenu Night&Day czy Biofinity, które można nosić dość długo. Niestety, długie noszenie soczewek często prowadzi do takich komplikacji, jakie masz Zakatowałaś sobie oczka Nie jestem specjalistą, ale brzmi to na wrastające naczynka w rogówkę, które wynikają z niedotlenienia rogówki i których wzrostu nie da się cofnąć, ale ich wczesne stadium nie jest groźne. Rób często przerwy od soczewek, nie chodź w nich w domu, zdejmuj na weekendy... jak tylko czujesz, że nie są niezbędne.
Stary 2009-10-25, 18:27   #965
Nais
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a czy wy też nie płaczecie podczas krojenia cebuli, kiedy macie na sobie soczewki? Zauważyłam to wiele razy. Wczoraj skroiłam kilka cebul i nie zapiekło mnie nawet, a normalnie jestem bardzo wrażliwa - np. dziś chodzę w okularach i oczy zaczęły szczypać już podczas obierania jednej małej cebulki
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 18:34   #966
annsusan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
annsusan - idź do lepszego gabinetu, gdzie Ci dobiorą inne soczewki. Próbując samodzielnie coś wymyślić, możesz skończyć znacznie gorzej. Jakie nosiłaś wcześniej? Optixy? Jeśli tak, to one przepuszczają dużo tlenu i mogą w nich do tygodnia spać, od nich przepuszczają więcej tlenu Night&Day czy Biofinity, które można nosić dość długo. Niestety, długie noszenie soczewek często prowadzi do takich komplikacji, jakie masz Zakatowałaś sobie oczka Nie jestem specjalistą, ale brzmi to na wrastające naczynka w rogówkę, które wynikają z niedotlenienia rogówki i których wzrostu nie da się cofnąć, ale ich wczesne stadium nie jest groźne. Rób często przerwy od soczewek, nie chodź w nich w domu, zdejmuj na weekendy... jak tylko czujesz, że nie są niezbędne.
Lepszego gabinetu.. majac złe doświadczenia z dwoma gabinetami prywatnymi, postanowiłam pare lat temu korzystac z usług VE...
Z NFZ napewno nie skorzystam.. kolejki itp.. prywatnie, tez kiepsko bo w okolicy wszedzie z 50zl za wizyte..
Nosilam iWear XR Comfort monthly, od czerwca nosilam iWear XR Comfort multiple days. Te drugie mialy być lepsze.
Ale tez przy tych wrastajacych naczynkach powinno sie odczuwac nietoleracje soczewek tzn. jak zalozy sie soczewki powinno sie 'czuc' soczewke, powinna przeszkadzac itp. a ja nie odczywam zadnego dyskomfotru..
Nie chce rezygnowac z soczewek, bo okularów wprost nienawidze, chodz z 'musu' staram sie je zaakceptowac. Ale w duszy czuje sie w nich okropnie.

Moze tez nie decydowac sie na soczewki miesieczne tylko np. dwutygodniowe? albo jednodniowe.. bo jakbym przez te dwa tygodnie załozyla je z cztery razy to 'zmarnowałyby' sie..

Znalazłam takie: http://hamerlik.com/air-optix-o2-optix-6szt-p-61.html

Edytowane przez annsusan
Czas edycji: 2009-10-25 o 18:37
annsusan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 19:31   #967
northern_star
Raczkowanie

jak jest z demakijażem oczu? powinno się go wykonywać po zdjęciu soczewek, tak?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-25, 21:19   #968
anka.d
Wtajemniczenie

Nais - z cebula mam to samo!
chociaz ja zawsze bylam malo wrazliwa na cebule, jeszcze zanim zaczelam nosic soczewki.
bywa tez tak, ze jedna cebula jest bardziej 'placzliwa' od drugiej.

northern_star. tak. wystarczy przejrzec watek lub jakakolwiek strone o soczewkach. to jest akurat jedna z najczesciej powtarzanych informacji. soczewki zawsze PRZED makijazem/demakijazem.

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2009-10-25 o 21:20 Powód: maslo maslane mi wyszlo
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 22:05   #969
Malla
Nie depcze krokusów

annsusan - te iWeary, które nosiłaś, to właśnie Optix, tylko VE sprzedaje je pod własną nazwą, na przywiązaniu Klienta do "własnego" produktu zarabiają Jeśli Ci pasują, lekarz nie widział przeciwwskazań i dobrze się w nich czujesz, to noś je dalej, tylko rzadziej. Koniecznie czyść je mechanicznie za każdym razem.

Przy wrastających naczynkach wcale nie trzeba nic czuć, prawdę mówiąc, jak przejrzysz np. poprzednią część wątku, w którym padało to schorzenie, to znajdziesz wypowiedzi, z których wynika, że dziewczyny w ogóle nie zdawały sobie sprawy z tego, że coś jest nie tak...

Soczewki dwutygodniowe kosztują tyle co miesięczne, więc jak chcesz zaoszczędzić, to one do tego się nie nadają. Wszystkie jednodniówki prócz TruEye Johnsona są zrobione ze starszego materiału, który nie przepuszcza dużo tlenu, więc mimo wielu zalet, jakie posiadają, mogą nie do końca Ci odpowiadać...
Stary 2009-10-26, 17:14   #970
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez northern_star Pokaż wiadomość
jak jest z demakijażem oczu? powinno się go wykonywać po zdjęciu soczewek, tak?
tak, najpierw zdejmujemy soczewki
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 16:08   #971
jomic
Zakorzenienie

Czy ktoś z Was ma soczewki toryczne? moje pierwszr próbne mia ły być dziś do odbioru i dowiedzialam się, że jeszcze tydzień, a może nawet i dwa to potrwa. Też tak macie?
jomic jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-27, 16:25   #972
spioch7
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jomic Pokaż wiadomość
Czy ktoś z Was ma soczewki toryczne? moje pierwszr próbne mia ły być dziś do odbioru i dowiedzialam się, że jeszcze tydzień, a może nawet i dwa to potrwa. Też tak macie?
Tak ja czekalam na moje soczewki 1,5 mies to byly moje pierwsze i ostatnie zakupy w salonie bo w zbyt krotkim odstepie czasu musialabym kupowac kolejne pary zeby miec swieze i ciaglosc noszenia soczewek. teraz kupuje w internecie i czekam do 2tyg max od daty zamowienia.
spioch7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 17:01   #973
201707171013
Konto usunięte

Ja jutro mam pierwszą wizytę od kiedy noszę soczewki. Mam wziąć ze sobą płyn, pojemniczek i okulary tak? Może głupie pytanie, ale będę mogła tam umyć ręce?
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 17:38   #974
Malla
Nie depcze krokusów

Jasne, w końcu lekarze też myją ręce
Stary 2009-10-27, 17:54   #975
201707171013
Konto usunięte

Dzięki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-27, 20:12   #976
northern_star
Raczkowanie

jeszcze jedno pytanie

jak dużo płynu trzeba wlać do blistra? bo ja zawsze wlewam tylko troche, tak żeby soczewka mogła "pływać", ale zastanawiam się, czy nie powinno się zapełnic płynem całego blistra? czy to ma jakieś znaczenie?
Stary 2009-10-27, 20:33   #977
Angel22
Raczkowanie

Ja też wlewam tyle żeby soczewki się zamoczyły, tak mniej więcej do połowy.
Chodzi o to żeby się oczyściły i nie wyschły.

Edytowane przez Angel22
Czas edycji: 2009-10-27 o 20:36
Angel22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 20:37   #978
Malla
Nie depcze krokusów

Do blistra się nie wlewa, bo to jednorazowe opakowanie na soczewkę, ale do pojemniczka dodawanego do płynu nalewa się do oznaczonej pojemności, czasem są kreseczki. Nie ma sensu po brzegi, ale też nie wystarczy tylko tyle, by pokryć soczewkę, bo wtedy ona pływa we własnych brudach i dezynfekcja może okazać się niewystarczająca, poza tym jak pudełko się poruszy (np. w podróży), to soczewka może przykleić się do wieczka ponad płynem i wyschnąć.
Stary 2009-10-27, 20:53   #979
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez northern_star Pokaż wiadomość
jeszcze jedno pytanie

jak dużo płynu trzeba wlać do blistra? bo ja zawsze wlewam tylko troche, tak żeby soczewka mogła "pływać", ale zastanawiam się, czy nie powinno się zapełnic płynem całego blistra? czy to ma jakieś znaczenie?
u mnie jest taka linia zaznaczona na pewnej wysokosci, wiec do niej wlewam (bywa, ze ciut mniej). tak czy siak caly pojemniczek to to nie jest
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-27, 22:02   #980
Nais
Wtajemniczenie

Ja wlewam tyle (bo akurat nie używam płynu katalitycznego, brak pieniędzy zmusił mnie na kilka dni do powrotu do Renu... Choć nie powinnam ), aby soczewka swobodnie pływała. To jest mniej więcej 3/4 pojemniczka. Nalewam troszkę, wkładam oczyszczone soczewki, a potem uzupełniam płyn do odpowiedniej ilości. Dzięki temu jestem pewna, że płynu jest wystarczająco dużo i że soczewki są zamoczone.
Stary 2009-10-28, 18:48   #981
201707171013
Konto usunięte

Ja już po wizycie Wada taka sama. Z rogówką wszystko dobrze. Swoją drogą - zastanawiam sie nad zmianą płynu, bo mój Complete firmy AMO jest strasznie słaby (z pojemniczka po nocy wyjmuje brudne soczewki ) Myślałam nad Opti Free, czy to dobry wybór? Jeśli nie to macie jakiś godny polecenia? (Oprócz AOSeptu, bo jakoś nie rozumiem systemu czyszczenia).
Stary 2009-10-28, 19:45   #982
Malla
Nie depcze krokusów

Czyścisz mechanicznie? Płuczesz strumykiem płynu przed włożeniem do pojemnika i przed założeniem? Nie wlewasz za mało płynu?

Jak tam wizyta, ściągałaś soczewki na niej?
Stary 2009-10-29, 10:40   #983
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie Wada taka sama. Z rogówką wszystko dobrze. Swoją drogą - zastanawiam sie nad zmianą płynu, bo mój Complete firmy AMO jest strasznie słaby (z pojemniczka po nocy wyjmuje brudne soczewki ) Myślałam nad Opti Free, czy to dobry wybór? Jeśli nie to macie jakiś godny polecenia? (Oprócz AOSeptu, bo jakoś nie rozumiem systemu czyszczenia).
Nie ma nic prostszego. Wkładasz soczewki do koszyczka, nalewasz płynu do kreski do pojemniczka, umieszczasz koszyczek w pojemniczku i gotowe
Stary 2009-10-29, 10:48   #984
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annsusan Pokaż wiadomość
Lepszego gabinetu.. majac złe doświadczenia z dwoma gabinetami prywatnymi, postanowiłam pare lat temu korzystac z usług VE...
Z NFZ napewno nie skorzystam.. kolejki itp.. prywatnie, tez kiepsko bo w okolicy wszedzie z 50zl za wizyte..
Nosilam iWear XR Comfort monthly, od czerwca nosilam iWear XR Comfort multiple days. Te drugie mialy być lepsze.
Ale tez przy tych wrastajacych naczynkach powinno sie odczuwac nietoleracje soczewek tzn. jak zalozy sie soczewki powinno sie 'czuc' soczewke, powinna przeszkadzac itp. a ja nie odczywam zadnego dyskomfotru..
Nie chce rezygnowac z soczewek, bo okularów wprost nienawidze, chodz z 'musu' staram sie je zaakceptowac. Ale w duszy czuje sie w nich okropnie.

Moze tez nie decydowac sie na soczewki miesieczne tylko np. dwutygodniowe? albo jednodniowe.. bo jakbym przez te dwa tygodnie załozyla je z cztery razy to 'zmarnowałyby' sie..

Znalazłam takie: http://hamerlik.com/air-optix-o2-optix-6szt-p-61.html
Większego szajsu niż VE i IWear nie spotkałam i przestrzegam wszystkich przed ich soczewkami, okropnie niewygodne, czuje się je na oczach, które pieką, bolą i w ogóle.
A wrastające naczynka masz zdiagnozowane przez lekarza ?

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Ja wlewam tyle (bo akurat nie używam płynu katalitycznego, brak pieniędzy zmusił mnie na kilka dni do powrotu do Renu... Choć nie powinnam ), aby soczewka swobodnie pływała. To jest mniej więcej 3/4 pojemniczka. Nalewam troszkę, wkładam oczyszczone soczewki, a potem uzupełniam płyn do odpowiedniej ilości. Dzięki temu jestem pewna, że płynu jest wystarczająco dużo i że soczewki są zamoczone.
Ja za płyn katalityczny Monosept płacę u optyka 35zł

Cytat:
Opti jest super tylko butelkę ma jakąś zrytą, płyn nie leje się jednym strumykiem tylko rozlewa na boki, dlatego sporo płynu się marnuje. Lepszy pod tym względem jest Renu.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 16:04   #985
maddzia007
Zakorzenienie

A ja dzisiaj byłam w sklepie optycznym odebrać moje niedawno zamawiane okulary, przymierzyłam je i dosłownie szok! Tak bardzo przyzwyczaiłam się do soczewek że aż zapomniałam o tym że obraz w okularach jest czasem troche zniekształcony i że jak popatrze za boki albo w górę to już nie widać dobrze xD
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 17:20   #986
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Czyścisz mechanicznie? Płuczesz strumykiem płynu przed włożeniem do pojemnika i przed założeniem? Nie wlewasz za mało płynu?

Jak tam wizyta, ściągałaś soczewki na niej?
Tak, robię wszystkie czynności przez Ciebie wymienione a wyjmuję soczewki całe w osadzie i muszę znowu czyścić mechanicznie, płukać i dopiero założyć. Na pewno nie wlewam za mało płynu do pojemniczka. Wlewam więcej niż połowę.

Nie, nie ściągałam soczewek. Siadłam na fotelu odczytałam ostatni rządek, potem okulistka przystawiła mi ta maszynkę co świecą lampki w oczy (nie wiem jak to się fachowo nazywa ), pytała się czy mam z soczewkami jakiś problem i właściwie zaraz wyszłam.
Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Nie ma nic prostszego. Wkładasz soczewki do koszyczka, nalewasz płynu do kreski do pojemniczka, umieszczasz koszyczek w pojemniczku i gotowe
To tam jest płyn i koszyczek? Masz może jakieś zdjęcie tego? Bo nie mogę sobie wyobrazić dwóch pojemniczków
Stary 2009-10-29, 17:40   #987
Malla
Nie depcze krokusów

Tak to wygląda, jak ten pan pokazuje:
http://www.youtube.com/watch?v=PfsI3c54cFM&feature=fvw
Z dysku odłączają się bąbelki, które jak dla mnie nie wyglądają na bąbelki, tylko na jakieś płaty ;]

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-10-29 o 17:41
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 18:07   #988
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie ściągałam soczewek. Siadłam na fotelu odczytałam ostatni rządek, potem okulistka przystawiła mi ta maszynkę co świecą lampki w oczy (nie wiem jak to się fachowo nazywa ), pytała się czy mam z soczewkami jakiś problem i właściwie zaraz wyszłam.
Takie niezbyt profesjonalne to badanie.

A z tym koszyczkiem to wszystko masz w instrukcji płynu, kup sobie i na pewno sobie poradzisz bo to dziecinnie proste.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 18:45   #989
annsusan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Większego szajsu niż VE i IWear nie spotkałam i przestrzegam wszystkich przed ich soczewkami, okropnie niewygodne, czuje się je na oczach, które pieką, bolą i w ogóle.
A wrastające naczynka masz zdiagnozowane przez lekarza ?
Kobieta w VE która przeprowadza badania jest raczej lekarzem.
Tylko jak ona mi to mówiła ja nie miałam pojęcia że od soczewek może się 'coś' takiego zrobic i siedziałam kompletnie zielona, a ona mi prostym sposobem próbowała wytłumaczyc. Podobno (w czerwcu) była to niezaawansowana zmiana.
Ale juz postanowilam, ze nie ma co gdybac i sie zamartwiac co sie dzieje, narazie chodze w okularach, zapisze sie do okulisty (niestety na nfz, ale mam nadzieje ze beda cos wiedziec na temat soczewek) i niech mi zrobi badania dna okna..
Jakie są jeszcze badania pod kątem soczewek, wrastającyh naczynek czy też rogówki, siatkówki?
Zapytam o soczewki Air Optix Night&Day AQUA albo biofinity.. i o noszenie ich jakies 3 lub 4 dni w tygodniu, lub 3 dni i np. na jakies pare godziny w kilka dni w tygodniu..
annsusan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 18:49   #990
Malla
Nie depcze krokusów

Główna różnica między lekarzem w przychodni a w prywatnej poradni jest taka, że w przychodni nie można dobrać soczewek, bo nie są tam sprzedawane. Pozostałe różnice to sprzęt i uprawnienia kontaktologiczne. Co do uprawnień, większość z przychodni i tak pracuje gdzieś prywatnie i te uprawnienia posiada. Ja się zawsze za dyplomami na ścianach rozglądam ;]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości