|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 |
Idiotka
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
A właśnie, skąd wiecie ile wynosi DIA waszych soczewek?
#962 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Idiotka
|
Acha,no cóż ja nie zostałam o tym poinformowana ..Okulista napisał mi tylko jaką mam wade i BC...
#964 |
Nie depcze krokusów
|
adziorek1990 - na każdym opakowaniu powinno być napisane, jaka jest średnica (zbiorczym lub/i pojedynczym blistrze). Ale znajomość BC i DIA może być zdradliwa, bo nie istnieje coś takiego jak "Twoja krzywizna" i "Twoja średnica". KAŻDA soczewka musi być dobrana w gabinecie, bo każda może zachowywać się inaczej, nawet jak ma te same parametry. Soczewki zrobione są przecież z różnych materiałów i mają też inne parametry.
annsusan - idź do lepszego gabinetu, gdzie Ci dobiorą inne soczewki. Próbując samodzielnie coś wymyślić, możesz skończyć znacznie gorzej. Jakie nosiłaś wcześniej? Optixy? Jeśli tak, to one przepuszczają dużo tlenu i mogą w nich do tygodnia spać, od nich przepuszczają więcej tlenu Night&Day czy Biofinity, które można nosić dość długo. Niestety, długie noszenie soczewek często prowadzi do takich komplikacji, jakie masz ![]() ![]()
![]() |
#965 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a czy wy też nie płaczecie podczas krojenia cebuli, kiedy macie na sobie soczewki? Zauważyłam to wiele razy. Wczoraj skroiłam kilka cebul i nie zapiekło mnie nawet, a normalnie jestem bardzo wrażliwa - np. dziś chodzę w okularach i oczy zaczęły szczypać już podczas obierania jednej małej cebulki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#966 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z NFZ napewno nie skorzystam.. kolejki itp.. prywatnie, tez kiepsko bo w okolicy wszedzie z 50zl za wizyte.. Nosilam iWear XR Comfort monthly, od czerwca nosilam iWear XR Comfort multiple days. Te drugie mialy być lepsze. Ale tez przy tych wrastajacych naczynkach powinno sie odczuwac nietoleracje soczewek tzn. jak zalozy sie soczewki powinno sie 'czuc' soczewke, powinna przeszkadzac itp. a ja nie odczywam zadnego dyskomfotru.. Nie chce rezygnowac z soczewek, bo okularów wprost nienawidze, chodz z 'musu' staram sie je zaakceptowac. Ale w duszy czuje sie w nich okropnie. Moze tez nie decydowac sie na soczewki miesieczne tylko np. dwutygodniowe? albo jednodniowe.. bo jakbym przez te dwa tygodnie załozyla je z cztery razy to 'zmarnowałyby' sie.. Znalazłam takie: http://hamerlik.com/air-optix-o2-optix-6szt-p-61.html Edytowane przez annsusan Czas edycji: 2009-10-25 o 18:37 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#968 |
Wtajemniczenie
|
Nais - z cebula mam to samo!
![]() chociaz ja zawsze bylam malo wrazliwa na cebule, jeszcze zanim zaczelam nosic soczewki. bywa tez tak, ze jedna cebula jest bardziej 'placzliwa' od drugiej. northern_star. tak. wystarczy przejrzec watek lub jakakolwiek strone o soczewkach. to jest akurat jedna z najczesciej powtarzanych informacji. soczewki zawsze PRZED makijazem/demakijazem. Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-10-25 o 21:20 Powód: maslo maslane mi wyszlo |
![]() ![]() |
![]() |
#969 |
Nie depcze krokusów
|
annsusan - te iWeary, które nosiłaś, to właśnie Optix, tylko VE sprzedaje je pod własną nazwą, na przywiązaniu Klienta do "własnego" produktu zarabiają
![]() Przy wrastających naczynkach wcale nie trzeba nic czuć, prawdę mówiąc, jak przejrzysz np. poprzednią część wątku, w którym padało to schorzenie, to znajdziesz wypowiedzi, z których wynika, że dziewczyny w ogóle nie zdawały sobie sprawy z tego, że coś jest nie tak... Soczewki dwutygodniowe kosztują tyle co miesięczne, więc jak chcesz zaoszczędzić, to one do tego się nie nadają. Wszystkie jednodniówki prócz TruEye Johnsona są zrobione ze starszego materiału, który nie przepuszcza dużo tlenu, więc mimo wielu zalet, jakie posiadają, mogą nie do końca Ci odpowiadać...
![]() |
#970 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś z Was ma soczewki toryczne? moje pierwszr próbne mia ły być dziś do odbioru i dowiedzialam się, że jeszcze tydzień, a może nawet i dwa to potrwa. Też tak macie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#972 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#973 |
Konto usunięte
|
Ja jutro mam pierwszą wizytę od kiedy noszę soczewki. Mam wziąć ze sobą płyn, pojemniczek i okulary tak? Może głupie pytanie, ale będę mogła tam umyć ręce?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#974 |
Nie depcze krokusów
|
Jasne, w końcu lekarze też myją ręce
![]()
![]() |
#975 |
Konto usunięte
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Raczkowanie
|
jeszcze jedno pytanie
![]() jak dużo płynu trzeba wlać do blistra? bo ja zawsze wlewam tylko troche, tak żeby soczewka mogła "pływać", ale zastanawiam się, czy nie powinno się zapełnic płynem całego blistra? czy to ma jakieś znaczenie?
#977 |
Raczkowanie
|
Ja też wlewam tyle żeby soczewki się zamoczyły, tak mniej więcej do połowy.
Chodzi o to żeby się oczyściły i nie wyschły. Edytowane przez Angel22 Czas edycji: 2009-10-27 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#978 |
Nie depcze krokusów
|
Do blistra się nie wlewa, bo to jednorazowe opakowanie na soczewkę, ale do pojemniczka dodawanego do płynu nalewa się do oznaczonej pojemności, czasem są kreseczki. Nie ma sensu po brzegi, ale też nie wystarczy tylko tyle, by pokryć soczewkę, bo wtedy ona pływa we własnych brudach i dezynfekcja może okazać się niewystarczająca, poza tym jak pudełko się poruszy (np. w podróży), to soczewka może przykleić się do wieczka ponad płynem i wyschnąć.
![]() |
#979 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#980 |
Wtajemniczenie
|
Ja wlewam tyle (bo akurat nie używam płynu katalitycznego, brak pieniędzy zmusił mnie na kilka dni do powrotu do Renu... Choć nie powinnam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Konto usunięte
|
Ja już po wizycie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#982 |
Nie depcze krokusów
|
Czyścisz mechanicznie? Płuczesz strumykiem płynu przed włożeniem do pojemnika i przed założeniem? Nie wlewasz za mało płynu?
Jak tam wizyta, ściągałaś soczewki na niej?
![]() |
#983 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#984 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wrastające naczynka masz zdiagnozowane przez lekarza ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#985 |
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj byłam w sklepie optycznym odebrać moje niedawno zamawiane okulary, przymierzyłam je i dosłownie szok! Tak bardzo przyzwyczaiłam się do soczewek że aż zapomniałam o tym że obraz w okularach jest czasem troche zniekształcony i że jak popatrze za boki albo w górę to już nie widać dobrze xD
|
![]() ![]() |
![]() |
#986 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie, nie ściągałam soczewek. Siadłam na fotelu odczytałam ostatni rządek, potem okulistka przystawiła mi ta maszynkę co świecą lampki w oczy (nie wiem jak to się fachowo nazywa ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#987 |
Nie depcze krokusów
|
Tak to wygląda, jak ten pan pokazuje:
http://www.youtube.com/watch?v=PfsI3c54cFM&feature=fvw Z dysku odłączają się bąbelki, które jak dla mnie nie wyglądają na bąbelki, tylko na jakieś płaty ;]
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-10-29 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym koszyczkiem to wszystko masz w instrukcji płynu, kup sobie i na pewno sobie poradzisz bo to dziecinnie proste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko jak ona mi to mówiła ja nie miałam pojęcia że od soczewek może się 'coś' takiego zrobic i siedziałam kompletnie zielona, a ona mi prostym sposobem próbowała wytłumaczyc. Podobno (w czerwcu) była to niezaawansowana zmiana. Ale juz postanowilam, ze nie ma co gdybac i sie zamartwiac co sie dzieje, narazie chodze w okularach, zapisze sie do okulisty (niestety na nfz, ale mam nadzieje ze beda cos wiedziec na temat soczewek) i niech mi zrobi badania dna okna.. Jakie są jeszcze badania pod kątem soczewek, wrastającyh naczynek czy też rogówki, siatkówki? Zapytam o soczewki Air Optix Night&Day AQUA albo biofinity.. i o noszenie ich jakies 3 lub 4 dni w tygodniu, lub 3 dni i np. na jakies pare godziny w kilka dni w tygodniu.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#990 |
Nie depcze krokusów
|
Główna różnica między lekarzem w przychodni a w prywatnej poradni jest taka, że w przychodni nie można dobrać soczewek, bo nie są tam sprzedawane. Pozostałe różnice to sprzęt i uprawnienia kontaktologiczne. Co do uprawnień, większość z przychodni i tak pracuje gdzieś prywatnie i te uprawnienia posiada. Ja się zawsze za dyplomami na ścianach rozglądam ;]
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:07.