Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-06, 12:40   #1111
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Nie jestem ekspertem ale z tego co wyczytalam na roznych forach to chyba nie... Ja na moich pierwszych soczewkach mialam 8,4 a teraz mam 8,6 i nie widze zadnej roznicy w komforcie noszenia.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-06, 12:42   #1112
oleszka88
Raczkowanie

ja nosilam tylko 8,7 wiem trudno mi powiedziec
oleszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-06, 16:08   #1113
lalaith
Zakorzenienie

8,6 i 8,7 to promień standardowy w większości firm soczewek.
Tylko J&J ma promień standardowy 8,3 i 8,4 i to to samo co 8,6 i 8,7 u innych firm.
Jeśli masz Johnsony 8,7 to faktycznie masz niestandardowy promień krzywizny, ale wydaje mi się że tych soczewek jest jednak mnóstwo na allegro. Zerknij tu:
http://www.allegro.pl/search.php?str...ec=0&country=1
Albo tu:
http://www.allegro.pl/search.php?str...ec=0&country=1
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-06, 16:43   #1114
oleszka88
Raczkowanie

pomylilo mi sie. ja nosze krzywizne 8,3, a moc -2,5 i uzywam ACUVUE ADVANCE
oleszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-06, 17:15   #1115
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oleszka88 Pokaż wiadomość
pomylilo mi sie. ja nosze krzywizne 8,3, a moc -2,5 i uzywam ACUVUE ADVANCE
czyli masz promień standardowy, patrz wyżej
Stary 2008-01-07, 14:27   #1116
~Gonia~
Rozeznanie

ja tez mam pytanie co do tej krzywizny. Jak okulstka przepisywała mi soczewki to nie napisała ani nic nie powiedziała jaką mam wziąć krzywizne. Napisała tylko, soczewki Optima FW trzymiesięczne +4,5 i +2,5. W tym gabinecie okulistycznym od razu się kupuje soczewki, więc dałam karteczkę sprzedawcy, a on mi mówi że "optima FW 3m" nie produkuje soczewek o mocy powyżej +4 i zapytał się okulstki czy może mi dać jakieś inne trzymiesięczne. Okulstka powiedziała, że tak, bez problemu. Więc sprzedawca dał mi jakieś takie mało spotykane Zeiss Contact.PLUS, które mają krzywizne BC=8,9 i DIA=14,1.
To był taki wstęp do mojego pytania :P A pytanie brzmi: Nigdzie nie mogę znaleźć w necie ani tych soczewek ani soczewek o takiej krzywiźnie. A skoro okulistka nie napisała mi nic o krzywiźnie to mogę sobie kupić soczewki Soflens 59 (miesięczne), które mają krzywiznę 8,6 i DIA=14,2?

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-07, 15:16   #1117
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
ja tez mam pytanie co do tej krzywizny. Jak okulstka przepisywała mi soczewki to nie napisała ani nic nie powiedziała jaką mam wziąć krzywizne. Napisała tylko, soczewki Optima FW trzymiesięczne +4,5 i +2,5. W tym gabinecie okulistycznym od razu się kupuje soczewki, więc dałam karteczkę sprzedawcy, a on mi mówi że "optima FW 3m" nie produkuje soczewek o mocy powyżej +4 i zapytał się okulstki czy może mi dać jakieś inne trzymiesięczne. Okulstka powiedziała, że tak, bez problemu. Więc sprzedawca dał mi jakieś takie mało spotykane Zeiss Contact.PLUS, które mają krzywizne BC=8,9 i DIA=14,1.
To był taki wstęp do mojego pytania :P A pytanie brzmi: Nigdzie nie mogę znaleźć w necie ani tych soczewek ani soczewek o takiej krzywiźnie. A skoro okulistka nie napisała mi nic o krzywiźnie to mogę sobie kupić soczewki Soflens 59 (miesięczne), które mają krzywiznę 8,6 i DIA=14,2?
Kurcze, skomplikowana sprawa, bo okulistka powinna była Ci powiedzieć jaki masz promień krzywizny oka. Optima wydaje mi się że jest produkowana tylko w krzywiźnie 8.3 (albo 8.4) i 8.7 (czyli standardowej), więc nie wiem jakim cudem mogła Ci przepisać te soczewki, a potem jakieś inne o promieniu krzywizny 8.9, czyli bardzo dużym. Średnica jest prawie identyczna więc nią nie masz co sobie zawracać głowy, jednak tą krzywiznę ja bym skonsultowała jeszcze z jakimś innym okulistą (tylko że to dodatkowy wydatek), albo jeszcze raz z tą samą, powinna Ci odpowiedzieć na to pytanie w ramach tamtego badania czyli bezpłatnie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-12, 15:22   #1118
~Gonia~
Rozeznanie

Byłąm zapytać okulistkę o tą krzywiznę i powiedziała mi, że to są tak małe różnice, że spokojnie mogę kupować 8,6

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-12, 16:44   #1119
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
Byłąm zapytać okulistkę o tą krzywiznę i powiedziała mi, że to są tak małe różnice, że spokojnie mogę kupować 8,6
Nie uważam żeby to były małe różnice, ale widocznie okulistka zna się lepiej
Stary 2008-01-12, 16:54   #1120
misiapisia
Wtajemniczenie

Teraz nosze Proclear o krzywiznie 8,9, wczesniej nosilam roczne bez okreslonego stopnia krzywizny, ale o krzywiznie "plaskiej", ktora obejmuje mniej wiecej krzywizny 8,8 - 8,9.
Pytalam w kilku miejscach, czy moge uzywac soczewek B&L Softlens 66 Toric, ale one maja krzywizne 8,6 i nie powinnam ich nosic bo za mala krzywizna jest dla oka niezdrowa, mowic prosto - soczewka by mnie gniotla w oko i nie przylegalaby tak jak trzeba.
Dlatego czasem sie dziwie gdy czytam, ze ktos ot tak przeskakuje z jednych soczewek na inne, skoro rozne firmy maja soczewki o roznych krzywiznach, ktore nie kazdemu pasuja.

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-12, 18:45   #1121
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
Teraz nosze Proclear o krzywiznie 8,9, wczesniej nosilam roczne bez okreslonego stopnia krzywizny, ale o krzywiznie "plaskiej", ktora obejmuje mniej wiecej krzywizny 8,8 - 8,9.
Pytalam w kilku miejscach, czy moge uzywac soczewek B&L Softlens 66 Toric, ale one maja krzywizne 8,6 i nie powinnam ich nosic bo za mala krzywizna jest dla oka niezdrowa, mowic prosto - soczewka by mnie gniotla w oko i nie przylegalaby tak jak trzeba.
Dlatego czasem sie dziwie gdy czytam, ze ktos ot tak przeskakuje z jednych soczewek na inne, skoro rozne firmy maja soczewki o roznych krzywiznach, ktore nie kazdemu pasuja.
Zgadzam się w tym w zupełności. Zważywszy że ten promień krzywizny jest niestandardowy. Noszenie źle dobranych soczewek może prowadzić do poważnych konsekwencji ocznych, w tym uszkodzeń przedniego odcinka rogówki, a wtedy o korzystaniu z soczewek będziemy mogły już tylko pomarzyć!
Stary 2008-01-13, 09:20   #1122
Kat!e
Raczkowanie

Czesc dziewczyny. Jestem poczatkujaca uzytkowniczka soczewek i mam pytanie (bo do mojego okulisty mam spory kawalek i nie ma czasu sie wybrac).
Okulistka przepisala mi miesieczne soczewki O2, o promieniu krzywizny 8,6. Za tydzien przypada mi wymiana moich pierwszych soczewek i zastanawiam sie czy nie moglabym kupic teraz trzymiesiecznych np Soflens 38 o moim promieniu krzywizny...Czy ktoras z Was przeszla z miesiecznych na trzymiesieczne bez konsultacji okulistki?
Pozdrawiam
Kat!e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-13, 13:26   #1123
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kat!e Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny. Jestem poczatkujaca uzytkowniczka soczewek i mam pytanie (bo do mojego okulisty mam spory kawalek i nie ma czasu sie wybrac).
Okulistka przepisala mi miesieczne soczewki O2, o promieniu krzywizny 8,6. Za tydzien przypada mi wymiana moich pierwszych soczewek i zastanawiam sie czy nie moglabym kupic teraz trzymiesiecznych np Soflens 38 o moim promieniu krzywizny...Czy ktoras z Was przeszla z miesiecznych na trzymiesieczne bez konsultacji okulistki?
Pozdrawiam
Ja się po prostu przy pierwszej wizycie spytałam czy po miesiącu będę mogła sobie zmienić miesięczne na trzymiesięczne i okulistka powiedziała że nie ma żadnego problemu więc myślę że u Ciebie też nie będzie.
Stary 2008-01-13, 23:01   #1124
MarciaM
Raczkowanie

GG do MarciaM

Hej. Mam pytanie dotyczące soczewek kolorowych. A mianowicie, czy jak chciałabym przejść sobie na soczewki kolorowe tej firmy, które noszę obecnie to czy powinnam zrobić ponownie badanie pod kątem soczewek kolorowych, tak jak mi powiedzieli w Vision Express? Pani z obsługi powiedziała, że soczewki kolorowe mogą mieć inne parametry czy coś takiego...Czy jest to konieczne??
MarciaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-14, 13:15   #1125
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarciaM Pokaż wiadomość
Hej. Mam pytanie dotyczące soczewek kolorowych. A mianowicie, czy jak chciałabym przejść sobie na soczewki kolorowe tej firmy, które noszę obecnie to czy powinnam zrobić ponownie badanie pod kątem soczewek kolorowych, tak jak mi powiedzieli w Vision Express? Pani z obsługi powiedziała, że soczewki kolorowe mogą mieć inne parametry czy coś takiego...Czy jest to konieczne??
Poszukaj sobie w internecie jakie parametry mają soczewki kolorowe które chcesz zacząć nosić i porównaj je z tymi które nosisz obecnie.
Swoją drogą w VE potwornie wyłudzają kasę, więc ja bym im nie ufała
Stary 2008-01-14, 13:36   #1126
Kat!e
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Ja się po prostu przy pierwszej wizycie spytałam czy po miesiącu będę mogła sobie zmienić miesięczne na trzymiesięczne i okulistka powiedziała że nie ma żadnego problemu więc myślę że u Ciebie też nie będzie.
Ja niestety nie pomyslalam, zeby zapytac o to. Bylam tak uradowana sama mysla, ze wkoncu pozbede sie okularkow
A czy do pielęgnacji soczewek 3miesięcznych wystarczy sam płyn?
Stary 2008-01-14, 13:46   #1127
Ćwirka
ćwir ćwir

Dziewczyny a tak z czystej ciekawosci, nie zeby planowala... Czy mozna soczewki wlozyc na cala noc do wody zamiast do plynu? Kiedys po imprezie okazalo sie, ze zostaje na noc u kolezanki, a nie mialam ze soba plynu, zastanawialam sie nad wlozeniem ich do kieliszkow z woda, ale w koncu wolalam w nich sie przespac, mimo szalonego dyskomfortu na drugi dzien....Myslicie, ze soczewkom cos by sie stalo?

Edytowane przez Ćwirka
Czas edycji: 2008-01-14 o 14:15 Powód: literowka
Ćwirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-14, 14:06   #1128
lalaith
Zakorzenienie

Kat!e wystarczy

Ćwirka ktoś już tu pisał na ten temat. Soczewek z wody ponoć nie da się włożyć do oczu, tak szczypią. Jak masz taką sytuację polecam sól wizjologiczną, w aptece 30 groszy fiolka
Ja miałam kiedyś taką sytuację w Sylwestra. Byłam na wsi u kumpeli, a na drugi dzień okazało się że nie mam czym wrócić do krakowa, bo busy w nowy rok nie jeździły.
Jakaś koleżanka miała płyn ale nie miałyśmy dodatkowych pojemniczków dla mnie, więc gotowałam słoiki, a potem stały tak pochyło na szafie, bo inaczej musiałabym tam wlać masę płynu, a tak wystarczyło troszeczkę. I tak zanim na to wpadłyśmy minęło mnóstwo czasu i w rezultacie soczewki miałam na oczach 30 godz i... nic mi nie było
Ale nigdy więcej! Od tego czasu zawsze gdy nie jestem pewna noszę ze sobą mały płyn i pojemniczek na soczewki. Człowiek uczy się na błędach
Stary 2008-01-14, 14:18   #1129
Ćwirka
ćwir ćwir

Cytat:
Kat!e wystarczy

Ćwirka ktoś już tu pisał na ten temat. Soczewek z wody ponoć nie da się włożyć do oczu, tak szczypią. Jak masz taką sytuację polecam sól wizjologiczną, w aptece 30 groszy fiolka
Ja miałam kiedyś taką sytuację w Sylwestra. Byłam na wsi u kumpeli, a na drugi dzień okazało się że nie mam czym wrócić do krakowa, bo busy w nowy rok nie jeździły.
Jakaś koleżanka miała płyn ale nie miałyśmy dodatkowych pojemniczków dla mnie, więc gotowałam słoiki, a potem stały tak pochyło na szafie, bo inaczej musiałabym tam wlać masę płynu, a tak wystarczyło troszeczkę. I tak zanim na to wpadłyśmy minęło mnóstwo czasu i w rezultacie soczewki miałam na oczach 30 godz i... nic mi nie było
Ale nigdy więcej! Od tego czasu zawsze gdy nie jestem pewna noszę ze sobą mały płyn i pojemniczek na soczewki. Człowiek uczy się na błędach

Nie zauwazylam, ze juz to bylo

Ogolnie to zawsze w torebce mam pojemniczek od tamtej pory, ale ciekawilo mnie od strony technicznej Dziekuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-14, 14:32   #1130
Kat!e
Raczkowanie

Znowu mam pewne watpliwosci...
Chcialabym teraz kupic te 3 miesieczne soczewki, ale ogladajac je na Allegro to przy Softlensach BC ma 8.7 (ja nosze 8.6) a srednica 14.00 (ja mam 13.8) Czy takie rozbieznosci moga miec jakis wplyw na komfort nosenia ?

Poza tym przyjzalam sie karteczce, ktora dostalam od okulistki (ta niby recepta, ktora mam dawac przy zakupie kolejnych soczewek u optyka) i tam mam wypisane jedynie moce soczewek... Zadnych BC ani srednicy. Jak wiec mialabym kupic soczewki u optyka? Do moich parametrow doszlam patrzac na wartosci soczewek ktore dostalam jako gratisy - jednidniowe Focus dailies. Wiec parametrow optixow, ktore teraz nosze nie moge byc na 100% pewna, nie mialam do nich zadnego pudelka. Optixy na allegro maja srednice 14.2...Sama juz nie wiem, jaka srednice mam miec...Moze dostalam te jedniodniowki o srednicy 13.8, bo tylko takie byly na stanie...?!
Stary 2008-01-14, 15:50   #1131
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Znowu mam pewne watpliwosci...
Chcialabym teraz kupic te 3 miesieczne soczewki, ale ogladajac je na Allegro to przy Softlensach BC ma 8.7 (ja nosze 8.6) a srednica 14.00 (ja mam 13.8) Czy takie rozbieznosci moga miec jakis wplyw na komfort nosenia ?

Poza tym przyjzalam sie karteczce, ktora dostalam od okulistki (ta niby recepta, ktora mam dawac przy zakupie kolejnych soczewek u optyka) i tam mam wypisane jedynie moce soczewek... Zadnych BC ani srednicy. Jak wiec mialabym kupic soczewki u optyka? Do moich parametrow doszlam patrzac na wartosci soczewek ktore dostalam jako gratisy - jednidniowe Focus dailies. Wiec parametrow optixow, ktore teraz nosze nie moge byc na 100% pewna, nie mialam do nich zadnego pudelka. Optixy na allegro maja srednice 14.2...Sama juz nie wiem, jaka srednice mam miec...Moze dostalam te jedniodniowki o srednicy 13.8, bo tylko takie byly na stanie...?!
Optixy mają średnicę 14.2 i spokojnie możesz je zamienić na Soflensy 3 miesięczne, różnica jest żadna
Stary 2008-01-14, 18:25   #1132
Kat!e
Raczkowanie

Dzieki Lalaith
Jutro wloze te jednodniowe. Ciekawa jestem czy jest jakas odczuwalna roznica w srednicy 13.8 a 14.2. Pozdrawiam
Stary 2008-01-15, 16:04   #1133
taliena
Raczkowanie

GG do taliena

Ja nosiłam soczewki kontaktowe przez prawie 3 lata, bez większej przerwy na okulary, i teraz mam rozszerzone żyłki w oku Oczywiście natychmiast musiałam przerzucić się na okulary. Zastanawiam się czy któraś z Was miała też coś takiego i po jakim czasie mogła wrócić do soczewek. Szczerze nie cierpię okularów (mam wadę -7,00 i -4.00) i chciałabym jak najszybciej móc nosić znów soczewki.
taliena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-15, 16:14   #1134
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki Lalaith
Jutro wloze te jednodniowe. Ciekawa jestem czy jest jakas odczuwalna roznica w srednicy 13.8 a 14.2. Pozdrawiam
A jakie 1dniowe nosisz? Może też je kiedyś miałam

Cytat:
Napisane przez taliena Pokaż wiadomość
Ja nosiłam soczewki kontaktowe przez prawie 3 lata, bez większej przerwy na okulary, i teraz mam rozszerzone żyłki w oku Oczywiście natychmiast musiałam przerzucić się na okulary. Zastanawiam się czy któraś z Was miała też coś takiego i po jakim czasie mogła wrócić do soczewek. Szczerze nie cierpię okularów (mam wadę -7,00 i -4.00) i chciałabym jak najszybciej móc nosić znów soczewki.
A co mówi lekarz?
Stary 2008-01-15, 16:27   #1135
taliena
Raczkowanie

GG do taliena

Właśnie nic konkretnego, tylko, że mam sie zgłosić na rutynową kontrolę za pół roku.
taliena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 17:07   #1136
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taliena Pokaż wiadomość
Właśnie nic konkretnego, tylko, że mam sie zgłosić na rutynową kontrolę za pół roku.
No ale powiedział Ci że masz odstawić soczewki, to nie zapytałaś na jak długo?
Stary 2008-01-15, 18:46   #1137
meggara
Wtajemniczenie

zwątpiłam... dzis brat byl po soczewki i okulista bardzo wyraznie powiedzial iz ciągłe noszenie soczewek na dzien i noc szkodzi i bezwzglednie nie powinno sie ich nosic dluzej niz 8h. Bo po kilku latach (2-3latach) dochodzi do zapalenia spojowek, uszkodzenia rogowki, uzkodzenia naczyn krwionosnych w oku i bla bla bla...
A bylo juz tutaj o tym wsponinane, ze nic podobnego sie nie dzieje (tzn. wypowiadaly sie na ten temat osoby, ktore nosza juz dluuugo takowe soczewki).
Bylam swiecie przekonana ze po to je wymyslili i zrobili aby je tak wlasnie nosic jesli jest potrzeba . W koncu by nie zrobili czegos co szkodzi oczom? Lub byloby przynajmniej jakies ostrzezenie na opakowaniu?
Teraz mam powazne watpliwosci...

Prosze, wypowiedzcie sie jeszcze raz na ten temat!
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 18:55   #1138
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
zwątpiłam... dzis brat byl po soczewki i okulista bardzo wyraznie powiedzial iz ciągłe noszenie soczewek na dzien i noc szkodzi i bezwzglednie nie powinno sie ich nosic dluzej niz 8h. Bo po kilku latach (2-3latach) dochodzi do zapalenia spojowek, uszkodzenia rogowki, uzkodzenia naczyn krwionosnych w oku i bla bla bla...
A bylo juz tutaj o tym wsponinane, ze nic podobnego sie nie dzieje (tzn. wypowiadaly sie na ten temat osoby, ktore nosza juz dluuugo takowe soczewki).
Bylam swiecie przekonana ze po to je wymyslili i zrobili aby je tak wlasnie nosic jesli jest potrzeba . W koncu by nie zrobili czegos co szkodzi oczom? Lub byloby przynajmniej jakies ostrzezenie na opakowaniu?
Teraz mam powazne watpliwosci...

Prosze, wypowiedzcie sie jeszcze raz na ten temat!
Ja soczewki noszę już ok. 10 lat i nie miałam żadnego zapalenia itp. Niedawno byłam u okulistki i nawet chwaliła mój wybór soczewek
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 19:06   #1139
Kat!e
Raczkowanie

Cytat:
A jakie 1dniowe nosisz? Może też je kiedyś miałam
Focus dailies. Niestety zapomnialam sie dzisiaj i wlozylam miesieczne. Jutro sprobuje.
Stary 2008-01-15, 21:07   #1140
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Ja soczewki noszę już ok. 10 lat i nie miałam żadnego zapalenia itp. Niedawno byłam u okulistki i nawet chwaliła mój wybór soczewek
A jakie nosisz? Wlasnie te dzien i noc?
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości