|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Nie jestem ekspertem ale z tego co wyczytalam na roznych forach to chyba nie... Ja na moich pierwszych soczewkach mialam 8,4 a teraz mam 8,6 i nie widze zadnej roznicy w komforcie noszenia.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. <--------Moja kreskówkowa idolka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1112 |
Raczkowanie
|
ja nosilam tylko 8,7 wiem trudno mi powiedziec
|
![]() ![]() |
![]() |
#1113 |
Zakorzenienie
|
8,6 i 8,7 to promień standardowy w większości firm soczewek.
Tylko J&J ma promień standardowy 8,3 i 8,4 i to to samo co 8,6 i 8,7 u innych firm. Jeśli masz Johnsony 8,7 to faktycznie masz niestandardowy promień krzywizny, ale wydaje mi się że tych soczewek jest jednak mnóstwo na allegro. Zerknij tu: http://www.allegro.pl/search.php?str...ec=0&country=1 Albo tu: http://www.allegro.pl/search.php?str...ec=0&country=1 |
![]() ![]() |
![]() |
#1114 |
Raczkowanie
|
pomylilo mi sie. ja nosze krzywizne 8,3, a moc -2,5 i uzywam ACUVUE ADVANCE
|
![]() ![]() |
![]() |
#1115 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Rozeznanie
|
ja tez mam pytanie co do tej krzywizny. Jak okulstka przepisywała mi soczewki to nie napisała ani nic nie powiedziała jaką mam wziąć krzywizne. Napisała tylko, soczewki Optima FW trzymiesięczne +4,5 i +2,5. W tym gabinecie okulistycznym od razu się kupuje soczewki, więc dałam karteczkę sprzedawcy, a on mi mówi że "optima FW 3m" nie produkuje soczewek o mocy powyżej +4 i zapytał się okulstki czy może mi dać jakieś inne trzymiesięczne. Okulstka powiedziała, że tak, bez problemu. Więc sprzedawca dał mi jakieś takie mało spotykane Zeiss Contact.PLUS, które mają krzywizne BC=8,9 i DIA=14,1.
To był taki wstęp do mojego pytania :P A pytanie brzmi: Nigdzie nie mogę znaleźć w necie ani tych soczewek ani soczewek o takiej krzywiźnie. A skoro okulistka nie napisała mi nic o krzywiźnie to mogę sobie kupić soczewki Soflens 59 (miesięczne), które mają krzywiznę 8,6 i DIA=14,2?
![]() |
#1117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1118 |
Rozeznanie
|
Byłąm zapytać okulistkę o tą krzywiznę i powiedziała mi, że to są tak małe różnice, że spokojnie mogę kupować 8,6
![]() |
#1119 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1120 |
Wtajemniczenie
|
Teraz nosze Proclear o krzywiznie 8,9, wczesniej nosilam roczne bez okreslonego stopnia krzywizny, ale o krzywiznie "plaskiej", ktora obejmuje mniej wiecej krzywizny 8,8 - 8,9.
Pytalam w kilku miejscach, czy moge uzywac soczewek B&L Softlens 66 Toric, ale one maja krzywizne 8,6 i nie powinnam ich nosic bo za mala krzywizna jest dla oka niezdrowa, mowic prosto - soczewka by mnie gniotla w oko i nie przylegalaby tak jak trzeba. Dlatego czasem sie dziwie gdy czytam, ze ktos ot tak przeskakuje z jednych soczewek na inne, skoro rozne firmy maja soczewki o roznych krzywiznach, ktore nie kazdemu pasuja. |
![]() ![]() |
![]() |
#1121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny. Jestem poczatkujaca uzytkowniczka soczewek i mam pytanie (bo do mojego okulisty mam spory kawalek i nie ma czasu sie wybrac).
Okulistka przepisala mi miesieczne soczewki O2, o promieniu krzywizny 8,6. Za tydzien przypada mi wymiana moich pierwszych soczewek i zastanawiam sie czy nie moglabym kupic teraz trzymiesiecznych np Soflens 38 o moim promieniu krzywizny...Czy ktoras z Was przeszla z miesiecznych na trzymiesieczne bez konsultacji okulistki? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 |
Raczkowanie
|
Hej. Mam pytanie dotyczące soczewek kolorowych. A mianowicie, czy jak chciałabym przejść sobie na soczewki kolorowe tej firmy, które noszę obecnie to czy powinnam zrobić ponownie badanie pod kątem soczewek kolorowych, tak jak mi powiedzieli w Vision Express? Pani z obsługi powiedziała, że soczewki kolorowe mogą mieć inne parametry czy coś takiego...Czy jest to konieczne??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą w VE potwornie wyłudzają kasę, więc ja bym im nie ufała |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A czy do pielęgnacji soczewek 3miesięcznych wystarczy sam płyn? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1127 |
ćwir ćwir
|
Dziewczyny a tak z czystej ciekawosci, nie zeby planowala... Czy mozna soczewki wlozyc na cala noc do wody zamiast do plynu? Kiedys po imprezie okazalo sie, ze zostaje na noc u kolezanki, a nie mialam ze soba plynu, zastanawialam sie nad wlozeniem ich do kieliszkow z woda, ale w koncu wolalam w nich sie przespac, mimo szalonego dyskomfortu na drugi dzien....Myslicie, ze soczewkom cos by sie stalo?
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2008-01-14 o 14:15 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
#1128 |
Zakorzenienie
|
Kat!e wystarczy
Ćwirka ktoś już tu pisał na ten temat. Soczewek z wody ponoć nie da się włożyć do oczu, tak szczypią. Jak masz taką sytuację polecam sól wizjologiczną, w aptece 30 groszy fiolka Ja miałam kiedyś taką sytuację w Sylwestra. Byłam na wsi u kumpeli, a na drugi dzień okazało się że nie mam czym wrócić do krakowa, bo busy w nowy rok nie jeździły. Jakaś koleżanka miała płyn ale nie miałyśmy dodatkowych pojemniczków dla mnie, więc gotowałam słoiki, a potem stały tak pochyło na szafie, bo inaczej musiałabym tam wlać masę płynu, a tak wystarczyło troszeczkę. I tak zanim na to wpadłyśmy minęło mnóstwo czasu i w rezultacie soczewki miałam na oczach 30 godz i... nic mi nie było ![]() Ale nigdy więcej! Od tego czasu zawsze gdy nie jestem pewna noszę ze sobą mały płyn i pojemniczek na soczewki. Człowiek uczy się na błędach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | |
ćwir ćwir
|
Cytat:
Nie zauwazylam, ze juz to bylo ![]() Ogolnie to zawsze w torebce mam pojemniczek od tamtej pory, ale ciekawilo mnie od strony technicznej ![]() ![]()
![]() |
#1130 |
Raczkowanie
|
Znowu mam pewne watpliwosci...
Chcialabym teraz kupic te 3 miesieczne soczewki, ale ogladajac je na Allegro to przy Softlensach BC ma 8.7 (ja nosze 8.6) a srednica 14.00 (ja mam 13.8) Czy takie rozbieznosci moga miec jakis wplyw na komfort nosenia ? Poza tym przyjzalam sie karteczce, ktora dostalam od okulistki (ta niby recepta, ktora mam dawac przy zakupie kolejnych soczewek u optyka) i tam mam wypisane jedynie moce soczewek... Zadnych BC ani srednicy. Jak wiec mialabym kupic soczewki u optyka? Do moich parametrow doszlam patrzac na wartosci soczewek ktore dostalam jako gratisy - jednidniowe Focus dailies. Wiec parametrow optixow, ktore teraz nosze nie moge byc na 100% pewna, nie mialam do nich zadnego pudelka. Optixy na allegro maja srednice 14.2...Sama juz nie wiem, jaka srednice mam miec...Moze dostalam te jedniodniowki o srednicy 13.8, bo tylko takie byly na stanie...?! |
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1132 |
Raczkowanie
|
Dzieki Lalaith
![]() Jutro wloze te jednodniowe. Ciekawa jestem czy jest jakas odczuwalna roznica w srednicy 13.8 a 14.2. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1133 |
Raczkowanie
|
Ja nosiłam soczewki kontaktowe przez prawie 3 lata, bez większej przerwy na okulary, i teraz mam rozszerzone żyłki w oku
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1134 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1135 |
Raczkowanie
|
Właśnie nic konkretnego, tylko, że mam sie zgłosić na rutynową kontrolę za pół roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1136 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1137 |
Wtajemniczenie
|
zwątpiłam... dzis brat byl po soczewki i okulista bardzo wyraznie powiedzial iz ciągłe noszenie soczewek na dzien i noc szkodzi i bezwzglednie nie powinno sie ich nosic dluzej niz 8h. Bo po kilku latach (2-3latach) dochodzi do zapalenia spojowek, uszkodzenia rogowki, uzkodzenia naczyn krwionosnych w oku i bla bla bla...
A bylo juz tutaj o tym wsponinane, ze nic podobnego sie nie dzieje (tzn. wypowiadaly sie na ten temat osoby, ktore nosza juz dluuugo takowe soczewki). Bylam swiecie przekonana ze po to je wymyslili i zrobili aby je tak wlasnie nosic jesli jest potrzeba ![]() ![]() Teraz mam powazne watpliwosci... ![]() Prosze, wypowiedzcie sie jeszcze raz na ten temat!
![]() |
#1138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1139 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1140 |
Wtajemniczenie
|
A jakie nosisz? Wlasnie te dzien i noc?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.