|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki
Dzięki
Czyli muszę ze sobą zabrać trochę więcej niż na samo badanie Layla, a te 2tygodniowe to tak "na próbę"? A potem już miałaś normalne?
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Aha i jakie mi lepiej na początku wziąć - miesięczne czy 3-miesięczne?
|
|
#93 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Te 2-tygodniowe miałam na 2 tygodnie, im krótszy czas noszenia soczewek (bo są m.in 2-tyg, miesięczne, 3-miesięczne, roczne), tym śa one cieńsze przez co łatwiej się oku do nich przyzwyczaić. Po tych 2 tygoniach znów idziesz na badania, okulista stwierdza, czy w ogóle możesz nosić soczewki i wtedy już może Ci zalecić soczewki o dłuższym okresie używalności. ![]() Cytat:
. Później jak już pisałam, jak Twoje oczy "dobrze będą znosić soczewki" kupujesz miesięczne, 3-miesięczne, roczne . W zasadzie zaleca się soczewki o jak najkrótszym okresie noszenia. Im krótsze tym lepsze.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
||
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Ekspresowa odpowiedź. Już wiem do kogo się zwracać z pytaniami jak dziś wrócę z badania
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tak jak już chyba pisałam noszę miesięczne
. Myślę,że miesięczne są najlepszym rozwiązaniem- ewentualnie 3miesięczne. Rocznych nie polecam . Kurcze... tak czytam Wasze wypowiedzi odnośnie tego że pierwsze soczewki macie wliczone w kwotę wizyty . U mnie tak nie było -to może dlatego? ). Musiałam płacić za wizytę i oddzielnie za pierwsze soczewki. Grrr ![]() Napisz potem jak Ci poszło zakładanie
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem po prostu teraz na wizażu . Wybieram się na zakpuy, więc później może mnie nie być. Ale jak będziesz miała jakieś wątpliwości to pisz, jeśli będę znała odpowiedż to na pewno odpowiem.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Rozmawiałam przed chwilą z koleżanką, która nosi soczewki od paru miesięcy. Badanie robiła za darmo w jednej z naszych przychodni, i za soczewki płaciła normalnie. Żadnych próbnych nie dostała.
Jaszmurko, "pochwalę" się na pewno, tym jaka niezdara jestem
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
Ja płaciłam 60 zł za wizytę. Lekarka dobrała mi soczewki, chciała założyć na próbe(ale się nie udało
.Dochodzę do wniosku, że powinnam wtedy lepiej poszykać optyka. Natuska trzymam kciuki, żeby Ci się udało i żebys nie trafiła na lekarkę, która nie umie obchodzić się z pacjentami
|
|
|
|
|
#99 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Poza tym, czy ona miała dobierane soczewki na tej wizycie? Bo, wiesz badanie to badanie, a badanie z doborem soczewek kontaktowych to co innego . Ale w zasadzie to jak koleżanka nie płaciła za wizytę to na jedno jej wyszło, bo para soczewek 2-tyg. kosztuje 40 zł, a płyn (200ml)-20 zł, razem 60zł, tyle co wizyta ![]() Cytat:
||
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam, badania porobiłam. Pani się troszkę zdziwiła, że nie mam wpisu w prawie jazdy, bo wada choć niewielka życie mi zapewne utrudnia. Soczewek nie dostałam. Będą po nowym roku (miesięczne B&L), wtedy mam przyjść. Lekarka będzie mnie uczyć zakładania, zdejmowania, zasad obchodzenia się z soczewkami. Powiedziała, że mam się przygotować na ok.40-minutową lekcję teorii i praktyki
No, a zapłaciłam wczoraj tylko 50zł za wizytę. A za soczewki zapłacę 40zł + płyn przy następnym spotkaniu.
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
ja nosiłam soczewki od kilku mscy B&L miesięczne softlens66 i byłam z nich bardzo zadowolona,ale ostatnio kupilam 3-miesięczne optima FW(teżB&L)i gorzej widze
.Datę ważności sprawdziłam,wartość napewno się zgadza ,więc o co może chodzić?bo chyba z dnia na dzień wada mi sie znacznie nie pogłębiła ?Bo już nie wiem czy zaryzykować jeszcze raz i znowu kupić kwartalne(wkońcu taniej wychodzą),czy może jednak powrócic do tych miesięcznych?
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki layla lbn
.Na szczęście mam tą samą wadę więc kolejność nie gra u mnie roli,w innym wypadku z pośpiechu napewno bym nie raz załorzyła je odwrotnie .Może jeszcze poczekam pare dni i coś się poprawi,jak nie to wizyta nieunikniona.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
A są może soczewki kolorowe ,przez które widać jedną wielkość źrenicy,tzn.nie widać jak się zmienia,przez cały czas ma taką samą wielkość?
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
uuuuup wiecie?
|
|
#107 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie pamiętam, żebym miała jakieś wielkie trudności z nauką zakładania i ścągania...
Wiem, że jak byłam u okulisty, to babka najpierw sama mi założyła tłumacząc,a potem kazała mi samej ściągnąć i założyć z powrotem ![]() Teraz mi to idzie łatwiuśko I gitarka
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#109 |
|
Rozeznanie
|
ja lubie w soczewkach najbardziej to ze po 6 latach noszenia prawie nie czuję kłucia gdy coś wpadnie mi do oka
tylko niestety w zamian za to pojawiło sie suche oko
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Są soczewki z różnymi wzorami itp.Wobec tego jestem ciekawa,czy istnieją takie z "narysowaną" źrenicą,gdzie nie widać jak się zwęża i rozszerza prawdziwa źrenica,tylko wydaje się, jakby zawsze miała taką samą wielkość(za sprawą soczewki)
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#112 |
|
Przyczajenie
|
Soczewki noszę od wczoraj...
Któraś z nich w końcu musiała upaść do zlewu, to chyba nieuniknione ![]() Okulista już dzisiaj nie pracuje, więc powiedzcie mi proszę, czy mogę użyć takiej soczewki ponownie? |
|
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
|
Jak tylko spadła do zlewu i ją podniosłaś.? Ja tam zawsze takiej używam, nawet po kilka razy potrafi mi spaść, nie wiem co mogło by mi się stać
|
|
|
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
Dzień dobry,
Jeżeli soczewka wpadnie nam do zlewu należy ją wyrzucić. W żadnym wypadku nie należy jej ponownie wkładać na oko. Fakt, że włożyliśmy na oko szkło kontaktowe, które wpadło do zlewu i nic nam się nie stało nie jest dobrym argumentem, aby tak robić w przyszłości. W zlewie znajdują się groźne bakterie dla naszych oczu, jeżeli znajdą się na soczewce, może dojść do poważnej infekcji oka, a wtedy w najlepszym przypadku będziemy musieli na długi czas zrezygnować ze szkieł kontaktowych, inne konsekwencje mogą być o wiele poważniejsze. Pozdrawiam, Ekspert Szkla.com Edytowane przez ekspert_szkla_com Czas edycji: 2015-08-08 o 19:41 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.

Czyli muszę ze sobą zabrać trochę więcej niż na samo badanie 

.
. U mnie tak nie było
-to może dlatego?
). 

?Bo już nie wiem czy zaryzykować jeszcze raz i znowu kupić kwartalne(wkońcu taniej wychodzą),czy może jednak powrócic do tych miesięcznych?

.Może jeszcze poczekam pare dni i coś się poprawi,jak nie to wizyta nieunikniona.