|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podpisuję się pod tym. Soczewki zmieniają w życiu okularnika [ 6,5 roku z okularami !] tak dużo, że to jest nie do opisania. Ja jestem bardzo zadowolona, że noszę soczewki. To była jedna z najlepszych decyzji. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1233 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeszcze jak sie ma duza wade to juz w ogole ![]()
![]() |
#1234 |
Wtajemniczenie
|
A co ja mam powiedziec? 20 (!) lat w okularach i wada -8 (!). Zalozenie kontaktow zmienilo mnie, moje zycie i swiat, a przede wszystkim moje spojrzenie na siebie i swiat
![]() 2 lata temu dostalam moje pierwsze kontakty, jak juz kiedys pisalam, nastawialam budzik pol godziny wczesniej, zeby zdazyc je zalozyc przed wyjsciem do pracy, potem doszlam do wprawy. Malla, pierwszego wieczoru tez myslalam, ze bede w nich spac, bo nie umialam ich wyjac ![]() Nie zalamuj sie, trenuj, trening czyni mistrza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1235 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej Dziewczyny ;] jestem tu nowa na tym wątku ale widzę że może on mi dużo pomóc
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1236 |
Wtajemniczenie
|
Co do lekarza to ja nie pomoge, bo nie jestem z Twoich okolic
![]() co do samej wizyty - standardowa. Lekarz Cie zbada, jak powiesz ze chcesz soczewki moze np powiedziec ze masz podraznione oczy, przepisze jakies krople/tabletki, zeby sie uspokoilo i moze kazac przyjsc np za dwa tygodnie (ja tak mialam bo jestem alergikiem).A moze byc tak ze zalatwisz wszystko"od reki". Bedzie Cie wszystkiego uczyl, pielegnacji, jak sie zaklada soczewki, jak zdejmuje, jak sprawdzic, czy nie sa "na lewa strone". Dostaniesz karteczke na ktorej bedziesz miec opisane jakie musisz miec soczewki. Ja dostalam pierwsza pare i maly plyn gratis do wizyty.Potem juz musialam kupowac ![]()
#1237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1238 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1239 |
BAN stały
|
Malla- a moze sprobouj soczewek miesięcznych night&day? Można w nich chodzić 30 dni (i nocy
![]() ![]() ![]() Ja strasznie nie lubiłam się cackać w to całe codzienne zakładanie, zdejmowania (o zgrozo kiedyś sobie naciągnęłam taką błonkę w oku i w ogoleeee, kiedy wam opowiem :P) i czyszczenie- dlatego teraz noszę nigh&day ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1240 |
Zadomowienie
|
ja mam 3-miesieczne. kiedy zakladalam je 1 raz to zajelo mi caly dzien..tragedia...balam sie wsadzic do oka i kiedy juz bylo blisko to mruglalam i wypadala... teraz zakladanie soczewek zajmuje mi ok 10 sek na jedno oko (zalezy czy sa pruchy wtedy musze zdejmowac;/) . teraz czuje sie pewniejsza siebie kiedy nie nosze okularow bardziej atrakcyjna. moze dlatego ze okulary bardzo pomnijszaly mi oczy
![]()
![]() |
#1241 |
Wtajemniczenie
|
Ja obecnie (po 5miesiecznej praktyce) jestem w stanie sobie zalozyc soczewke bez lusterka
![]() ![]() ![]() ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. <--------Moja kreskówkowa idolka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1242 |
Nie depcze krokusów
|
Niesamowicie podnosicie na duchu
![]() Fructissa - opowiedz o tej błonce, tak ku przestrodze, proszę... Jaka jest różnica w kosztach? Byłam dzisiaj u optyka wybrać okulary (wzięłam wiśniowe z odkrytym dołem, ale to nie na tym wątku powinnam pisać, hehe). Wspomniałam o mgle, nie mógł uwierzyć, że lekarka zakładała i coś takiego wystąpiło. Mierzyłam szkła (na tych metalowych gigantycznych okularach co w salonach mają) o mniejszych mocach i widziałam w nich bardzo dobrze, tylko z dali troszkę słabiej, więc to nie kwestia mocy. Zaproponował mi za darmo inne szkiełko na próbę, innej firmy, mocniejsze, ale o krzywiźnie 8.3 (wspominałyście o różnicach między firmami). Jeszcze nie wiem co robią te krzywizny i średnice, muszę poczytać w necie o tym, bo ta decyzja wyszła tak spontanicznie, że nie zdążyłam się wyedukować, co do mnie jest niepodobne. Nie wiem też czy można nosić 2 różnych firm o innych parametrach itp. Ach, jeszcze zauważyłam, że szkła nie leżą idealnie symetrycznie wokół tęczówki, tylko troszkę więcej od góry. Próbowałam je przesuwać, ale wracały naturalnie na swoje miejsce. Nie wiem czy szukam dziury w całym, jedno oko widziało idealnie w każdym kierunku i odległości, świetne uczucie... karola017 - nie jestem z Lublina, ale wizyta wszędzie wygląda tak samo. W moim przypadku wszystko mierzyły maszyny, tak to teraz raczej wygląda. Komputerowe badanie to jest to ![]()
![]() |
#1243 |
Raczkowanie
|
Dzięki za info
![]() A i gdyby znalazła się jakaś Wizażystka korzystająca z usług jakiegoś okulisty z Lublina to proszę o kontakt! Bo chcębyć przygotowana na wszystko w 100% no i zawsze lepiej iść do sprawdzonego lekarza, chyba mnie rozumiecie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1244 |
Wtajemniczenie
|
Ja przy pierwszym zdejmowaniu soczewek tak się bałam dotknąć moich oczu, że aż się popłakałam
![]() Soczewka przykleiła się do kranu ![]() Na chemię przyszłam z półgodzinnym opóźnieniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1245 |
BAN stały
|
Malla- 30 zł sztuka (1 soczewka starcza na 1 miesiąc)
o tej 'błonce' opowiem innym razem, bo teraz mam za duzo % we krwi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1246 |
Nie depcze krokusów
|
karola017 - w moim przypadku zwykła wizyta kosztowała 30zł, 2 szkiełka 40zł, płyn 120ml (na oko starczy na 2 tygodnie-miesiąc) 20zł.
Poddałam się ![]() Czytałam w tym wątku, że Acuvue Advance którejś z dziewczyn szybko się psuły i matowiły, powodując efekt mgły, tylko że ja użyłam tylko 1 raz... Na soczewkikontaktowe.pl czytałam, że do Acuvue jest wskazany płyn OptiFree Alcona, mnie optyk dał Solo Care Aqua Ciba Vision, czy to może mieć wpływ na niedoczyszczenie i lepkość? Te soczewki są bardzo żelowe, dotykałam innych testowych i czuć różnicę. Czy któraś z Was ma astygmatyzm i soczewki nietoryczne? Czy na każdą odległość widzicie w nich dobrze, czy tylko do dali w przypadku minusów?
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-02-10 o 19:58 Powód: wieczorny dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#1247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A teraz pytanie na boku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1248 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1249 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam następujące odczucia (chyba podobne do zapalenia spojówek):
1. uczucia wpadnięcia czegoś do oka czego nie możesz wyiągnąć bo tego nie ma ![]() 2. ...kłucie 3. szczypanie 4. ból jak... uhuhu ![]() 5. nadwrażliwośc na światło Generelanie jest tak: masz otwarte oczy -> boli, masz zamknięte -> boli, wpuszczasz sobie coś do oka -> nie boli bo juz tego oka nie czujesz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1250 |
Nie depcze krokusów
|
Ja miałam tylko raz czy dwa w życiu zapalenie spojówki, nic więcej - oprócz szybkiego pogarszania wzroku - mi się nie działo, na szczęście. Niestety, większość znajomych nosząca soczewki ma jakieś dolegliwości, jak to zostało określone w połowie wątku, "odczuwają silny dyskomfort" albo mają zapalenie spojówek. Od piątku budzę się z oklejonymi powiekami, ale nie bolą mnie oczy i są białe.
Dzisiaj znowu próbowałam założyć, udało mi się ładnie oczyścić szkło ![]() ![]() Wkurza mnie, że TŻ wydaje się być rozczarowany i zdegustowany moimi żałosnymi próbami. Na znak poparcia zmian z bólem zgolił nawet 3-4 cm bródkę, którą miał od wielu lat. Na darmo :/ A nie ma podanych składów w necie? Może ktoś stąd napisze. U mnie w mieszkaniu jest tylko moje Solo i NoRub współlokatorki. Od początku tego wątku, również na stronach dotyczących wzroku zalecają dobrać odpowiednio płyny, choć nie zawsze są tej samej firmy co szkła. Wszyscy mi mówią, że czują różnicę z innymi, głównie pod względem nawilżenia oka.
![]() |
#1251 |
Raczkowanie
|
Nosi któraś O2optix? Zazwyczaj noszę Acuvue Oasys, ale ze względu na wysoka przepuszczalność tlenu i fakt że wszyscy je tak zachwalali postanowiłam spróbować optix'y. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, ale te soczewki są jakieś ciężkie, grube i sztywne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1252 |
Zadomowienie
|
Noszę soczewki już niemal 2 tygodnie i jestem bardzo zadowolona!!
![]() ![]() Tylko dziś nie wiem co się stało... miałam egzamin i ogromnie się denerwowałam. Cała byłam po nim czerwona z wysiłku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1253 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
brrrrrr... a myślisz, że to zapalenie spowodowane było tym, że soczewki miesięczne, czy może przez firmę, albo nieodpowiednie dbanie o soczewki? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Malla mi się wydaje że u Ciebie to kwestia psychiki bardziej niż czegokolwiek innego wywołuje te problemy z soczewkami. Strasznie szukasz dziury w całym, to naprawdę nie jest takie trudne, grunt to pozytywne nastawienie ![]() I nie mówię tego żeby Cię krytykować, na dowód powiem że też miałam kiedyś taki straszny wewnętrzny opór, ale nie chodziło o soczewki, ale o tampony! I naprawdę baaardzo dużo czasu zajęło zanim się do nich przemogłam! Z soczewkami na szczęście nie miałam takiego problemu, pewnie dlatego, że nienawidzę okularów i soczewki były dla mnie wybawieniem. Nie poddawaj się tak łatwo! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1255 |
Nie depcze krokusów
|
lalaith - chyba trafiłaś! Do tamponów do teraz się nie przekonałam, ale to raczej dlatego, że mam bardzo obfite płyny i cały czas ze mnie sika na prawo i lewo, co obrzydza zakładanie. Kolejna próba jutro po powrocie z pracy, nie dam się tak łatwo poddać. Przeczytałam już cały ten wątek, mnóstwo stron internetowych, radziłam się znajomych i już dużo o tym wiem, coraz mniej się boję. Może jestem zbyt mało zdeterminowana? Nie przeszkadzają mi okulary (brzydka jestem i bez nich), ale wada. Jedno oko mam normalne, drugie astygmatyczne, to daje dziwny efekt w okularach, np. żeby zobaczyć coś wyraźnie z boku, muszę obrócić całą głowę.
karmenisia - moja współlokatorka ma Optixy i jest z nich bardzo zadowolona, jej mama też je ma, ponieważ obydwie nie tolerują B&L (ciekawa sytuacja, swoją drogą). I obydwie nie lubią tych, które ja mam, bo twierdzą, że są zbyt "rozmemłane" ;] Zauważyłam jeszcze ciekawą rzecz - wśród moich znajomych, którzy noszą szkła od ponad 5 lat, najpopularniejsze są B&L, nie potrafią przystosować się do żadnych innych.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-02-11 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#1256 |
Rozeznanie
|
Ja mam soczewki miesieczne B&L i bardzo mi pasuja. Nie czuje ich wogóle na oku i nie mam zadnych problemów. To zalezy od oka. Mojej kolezance zbierało sie białko na soczewce i musiała zmienić na jakies inne. Mi te odpowiadaja i sa super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słyszałam że są ludzie którzy nie tolerują ciał obcych w organiźmie i to jest jednym z przeciwwskazan do noszenia soczewek, bo po prostu nie są w stanie ich założyć. No ale sama osobiście nikogo takiego nie znam.. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1258 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
Mam pytanie: czym sie roznia drozsze pyny do mycia soczewek od tych tanszych ?
Bo u okulisty sprzedali mi drozszy, a w drogerii sa takie duzo tansze. Nie czuje roznicy w uzyciu... Czy te drozs ze sa duzo lepsze ?
#1259 |
Nie depcze krokusów
|
Nie ma to jak mały off topic
![]() ![]() Czy Wy miałyście kiedyś problem ze zdjęciem szkła z palca do oka? eternalvoyageur - a jakich firm są te tańsze? Generalnie widzę po polskich sklepach, że kosztują dość podobnie.
![]() |
#1260 |
Wtajemniczenie
|
Ja pisze z niemiec... ostatnio mialam firmy Kiara czy cos podobnego....
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:26.