|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1351 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
jaga_2001 - a nie masz astygmatyzmu na tym oku, co niedowidziało? Czy obydwie soczewki miały identycznie obniżoną moc w stosunku do okularów?
Ja mam astygmatyzm na 1 oku, ale ze względów finansowych (tak często używam soczewek, jak i Ty, a różnicy w widzeniu dużej nie ma) mam obydwie sferyczne. Nie mam idealnie dobranych, podchodzą mi do góry, bo mam krzywą rogówkę. Kolejnym razem ubiorę inny rozmiar. Znalazłam przykład z Allegro, gdy porządny użytkownik, sprzedający tylko soczewki, umieścił ogłoszenie o nowości, nie sprzedawanej jeszcze w Polsce - Acuvue Clear. Okazało się, że to rosyjski odpowiednik Surevue, bez atestu do sprzedaży w Europie. Ludzie kupowali, pytanie o to cudo znalazłam na jakimś forum.
![]() |
#1352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdy okulista dobieral soczewki to tez o astygmatyzmie nic nie wspominal a po zalozeniu soczewek bylam slepa. ![]() ![]() ![]() Ooo, a co CLear nie slyszalam tego. Sama je kupowalam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1353 |
Nie depcze krokusów
|
Czy dobrze rozumiem? Obniżył Ci moc na prawe oko, zamiast podwyższyć na lewe? Nie widzę w soczewce (mniejszej o 0,5D od okularowej mocy) idealnie na prawe oko, a na małe odległości nawet gorzej niż w szkle sferycznym, trochę mam zamazany widok, co jest zwłaszcza widoczne na literkach. Lekarka powiedziała, że mogę spróbować o 0,25D mocniejsze niż teraz (czyli o 0,25D mniej niż w okularach), taka poprawka na astygmatyzm. W cylindrycznym okularowym widzę świetnie, ale pole widzenia jest małe, przedmioty się z boku zakrzywiają, wydaje mi się, że ziemia jest okrągła, jak to w cylindrycznym
![]()
![]() |
#1354 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak. Okulary nosze -1,5 D na oboje oczu. Natomiast lekarz przepisala mi soczewki o nastepujacej mocy:
- prawe oko: -1,0 D - lewe oko: -1,5 D Roznica 0,5 D i przez to nie wdzialam dobrze na prawe oko. Wszystko widzialam zamazane, co mnie doprowadzalo do "szewskiej pasji". Wiec gdy kupowalam soczewki to za pierwszym razem podwyzszylam sobie moc na prwe oko o 0,25D i widzialam juz lepiej. Gdy poszlam do innego lekarza i zapytalam sie o soczewki to powiedzial, ze smialo moge nosic je o takiej mocy jakie nosze okulary. ![]()
#1355 |
Nie depcze krokusów
|
Przelicza się od 3D, więc nie mam pojęcia, czemu dano Ci za małe i to jeszcze o 0,5D! Niezbadane są wyroki lekarskie...
![]() |
#1356 |
Zadomowienie
|
A ja neiwiem co zrobić... Wcześniej nosiłam soczewki Focus Toric o parametrach: Lewe oko- -1,0 cyl -1,75, Prawe oko- -1,20 cyl -2,50.
Po około 2 latach noszenia tych soczewek udałam się do innego okulisty który przepisał mi B&L SofLens Toric o parametrach: Lewe oko- -1,00 cyl -2,25, Prawe oko- -2,00 cyl -2,75 i mimo że w Focusach nie widziałam idealnie dobrze, poza tym często mi się przerywały to jednak były o niebo lepsze niż te! Okulistka powiedziała mi że nosiłam soczewki o za małej mocy cylindra chociażby i przepisała mi o większej ale te soczewki są okropne... widzę dużo gorzej niż w tamtych ![]() ![]() ![]()
#1357 |
Wtajemniczenie
|
Tez mam taki problem
![]() Pierwsze soczewki dopasowywalam u okulisty. Dobral mi soczewki roczne, soczewki na prawe i lewe oko roznily sie i moca, i cylindrem, i tymi % (zapomnialam co to jest ![]() Po raz kolejny zaplacilam za dobor soczewek, dostalam miesieczne Proclear Toric, ale te soczewki od optyka, maja te sama moc i cylinder na oboje oczu, a roznia sie tylko tymi % (jedno oko 10, drugie 140), a ja wiem, ze zawsze mialam wieksza wade w prawym oku. W tych soczewkach widze gorzej niz w tych starych, zwlaszcza prawym okiem. Za miesiac powinnam zamowic sobie soczewki i tez sie zastanawiam, czy isc do kolejnego okulisty i znow placic za dobor soczewek, czy zamowic sobie soczewki Proclear o mocach tych starych, rocznych, w ktorych lepiej widzialam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1358 |
Przyczajenie
|
![]()
Malla - dzieki za wszystko
![]() Niewiem czy to od tego ale na pudeleczku do przechowywania soczewk jest nazwa CIBA VISION MicroBlock moze to z takiej firmy mam soczewki co otym sadzicie?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1359 | |
Nie depcze krokusów
|
justyskak - masz po prostu pudełeczko CivaVision, to się nie wiąże z soczewkami. A jaki masz płyn? Najczęściej pudełeczko dostaje się z płynem. Gdyby były i na palcu niebieskawe, i na oku (to lekkie podbarwienie, po przesunięciu szkła na twardówkę łatwo w ten sposób soczewkę rozróżnić, to pomaga przy ściąganiu), to miałabyś któreś z najpopularniejszych. Wklejam mój przykład.
Dziewczyny astygmatki, niestety nie jest łatwo dobrać sobie toryczne. A i sposób opisu może się różnić i wprowadzać nas w błąd: Cytat:
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-03-02 o 22:25 Powód: dołożyłam fotkę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1360 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz ma OBOWIĄZEK powiadomić pacjenta o wszystkim co nam przepisuje, a jeśli tego nie robi należy się o to upomnieć dla własnego dobra! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Stanach za coś takiego podawałoby się lekarzy do sądu. Bo to jest umyślne narażanie pacjenta na uszczerbek na zdrowiu!!
![]() |
#1362 |
Nie depcze krokusów
|
Nie, to nie był żart, tylko metoda stosowana w wielu profesjonalnych salonach. Gdy pacjent przychodzi po dobór soczewek i życzy sobie konkretny model, bo "taki mu polecił kolega lub przeczytał w internecie", zakłada się na jedno oko soczewkę innej firmy niż na drugie (oczywiście o zbliżonych parametrach) albo nie mówi się, co zakłada (jak w przypadku Justyny). W ten sposób absolutnie nie szkodzi się zdrowiu i nie jest to podstawa do sądzenia się! Bo niby w jaki sposób? Przecież soczewka ma być dopasowana do oka, a nie do wyimaginowanych preferencji (wiadomo, potem dochodzi kwestia kosztów, ale to inna sprawa, da się pogodzić). Jeśli jakiś świeżak przychodzi do lekarza i chce kwartalnych Bauschów, bo ma znajomego, który nimi tanio handluje, lekarz, który od razu mu je przepisze, dopiero może mu zaszkodzić! Szkodzi też lekarz, który ma umowę podpisaną z konkretną firmą i przepisuje tylko jej produkty (o co podejrzewam mojego). Chyba że klient ma alergię na dany składnik (zdarza się przy Hydraclear), a o tym powinien poinformować lekarza wcześniej. Wg zaleceń, po raz pierwszy bada się oko w pół godziny po aplikacji, potem po paru dniach na wizycie kontrolnej. Gdy szkło jest ostatecznie zaakceptowane przez lekarza i pacjenta, podaje się jego namiary na karteczce typu "noszę szkła takie i takie". W ten sposób dodatkowo lekarz zyskuje pewność, że pacjent stawi się na niezbędną kontrolę po ok. tygodniu (powinna być bezpłatna), zanim minie okres wymiany.
![]() |
#1363 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przychodzac do okulisty na dobor soczewek nie mialam o nich zielonego pojecia. Wiedzialam tylko, ze chcialabym soczewki miesieczne. Okulista stwierdzil, ze moge nosic TYLKO roczne, nie powiedzial nawet jakiej firmy, zamowil mi te soczewki, zalozyl i puscil do domu nie dajac zadnej informacji o parametrach. Na wizycie kontrolnej poprosilam jego asystentke o dane moich soczewek, podala mi je na karteczce, ale bez parametru DIA, wiec te parametry moglam sobie, za przeproszeniem, wsadzic. Dobrze, ze nie byly potrzebne. Przy wizycie zwiazanej z koncem uzytkowania soczewek i kolejnym moim pytaniu o soczewki miesieczne (roczne zaczely mnie uwierac juz po 9 miesiacach noszenia, poza tym ten ciagly stres, ze je zniszcze, zgubie, a to tyle $ i pol-slepota przez co najmniej tydzien), nadal twierdzil, ze moge nosic TYLKO soczewki roczne. Znow mi je zamowil, ale tym razem wreczyl mi je w buteleczkach, dzieki czemu mialam i nazwe producenta, i parametry. Zaczelam szperac w necie, okazalo sie, ze moj okulista jest przedstawicielem Ciba Vision, mozliwe, ze w ich ofercie soczewki toryczne z moimi parametrami sa tylko w wariancie rocznym, wiec wg. niego TYLKO takie moge nosic. Poza tym, zamawiajac mi soczewki dorzucil sobie co najmniej 30% marzy. Zrezygnowalam z jego uslug. Edytowane przez misiapisia Czas edycji: 2008-03-03 o 16:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1364 |
Raczkowanie
|
Mój okulista ma kontrakt z J&J... Nosiłam już Acuvue, później Acuvue 2, później nagle zmieniali na Acuvue Oasys wszystkim pacjentom. Już nie chodzi o rodzaj, ale jak wiadomo to soczewki mają różne krzywizny, na początku dobrał mi 8,7 a gdy zmienili na Oasysy wszystkim pacjentom bez wyjątku nagle zostałam zmuszona nosić 8,4 bo tylko takie produkują. A co do marży... jeśli soczewki Oasys kosztują na allegro załóżmy 70zł to oni tez muszą na tym zarobić. Nie wiem ile mój okulista płaci w hurtowni, ale przez parę lat płaciłam 120zł za opakowanie, więc musieli nieźle sobie doliczać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1365 |
Nie depcze krokusów
|
misiapisia - w jaki sposób to sprawdziłaś? Po prostu wpisałaś nazwisko w Google, czy znalazłaś jakieś listy przedstawicieli? Teraz na szczęście soczewek torycznych o krótszym okresie wymiany jest więcej.
Ja jestem w podobnej sytuacji co karmenisia, tak podejrzewam. Na półce w salonie wypatrzyłam głównie J&J, poza tym B&L (niepolecane przez moją okulistkę) i CV (również niepolecane przez nią, co tłumaczy m.in. uszkadzaniem mechanicznym rogówki przy dłuższym stosowaniu, a przecież multum osób nosi i chwali Optixy). Obecność kilku firm może być spowodowana zamawianiem przez konkretnych klientów, okulistka zaleca same J&J, z tego co zauważyłam w ciągu paru dni. Plakaty wiszą różne, nie zauważyłam gadżetów J&J, ale to niekoniecznie świadczy o braku umowy. Wg niej J&J robi najzdrowsze, najbardziej komfortowe soczewki, czyli Advance i Oasys, o tych drugich słyszałam dużo złego, jeśli chodzi o podrażnianie oka. Dostałam krzywiznę 8,7, bo tylko takie były dostępne. Tłumaczyła to tym, że taką praktykuje szkołę - przepisywanie nieco większych, by były bardziej ruchome i umożliwiały przepływ filmu łzowego. Ufam jej i przyznaję, że nie mam problemów z jakością widzenia (ani mgiełek, ani chwilowego braku ostrości po mrugnięciu), ale nie podoba mi się, że soczewki nie są wycentrowane, tylko układają się u góry, dolną krawędzią tuż przy granicy tęczówki. Boję się, że będzie to powodowało mechaniczne uszkodzenia rogówki, źle się czuję z tą myślą. Na moje wątpliwości zaleciła kupienie gdzie indziej 8,3 (co ciekawe, nie zaproponowała zamówienia u nich), będą się lepiej układać, ale mniej ruszać LUB Oasysów, które mają taki materiał, że dostosowuje się do oka, stąd produkcja w 1 krzywiźnie (wkleję niedługo link do artykułu o tym). EDIT: Wklejam link do artykułu (swoją drogą, ciekawy portal), w którym wyraźnie jest wspomniane, że materiał Oasysów senofilkon A ma takie właściwości, że łatwo dostosowuje się do szerokiego zakresu kształtów rogówki, stąd występuje tylko w 1 krzywiźnie. http://www.clspectrum.com/article.as...ne\0606070.htm
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-03-03 o 22:56 Powód: podaję obiecany link |
![]() ![]() |
![]() |
#1366 |
Zakorzenienie
|
Malla ja mimo wszystko idąc z wizytą do okulisty jak i do każdego innego lekarza żądam pełnych informacji o tym co mi zapisują i nie wyobrażam sobie żeby ktoś miał to przede mną zatajać, nawet rzekomo dla mojego dobra. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.
Co do firm produkujących soczewki, sądzę że nie ma "lepszych" i "gorszych", a dobrze że jest pomiędzy nimi konkurencja bo to ich pcha do ustawicznego udoskonalania swoich produktów. Ja z własnego doświadczenia powiem, że przez dłuższy czas nosiłam 3 miesieczne B&L i byłam z nich bardzo zadowolona, aż tu nagle pewien lekarz w VE powiedział mi że to soczewki do noszenia 8h dziennie (ja nosiłam kilkanaście) i że są już przestarzałe. W związku z tym poprosiłam o zapisanie mi nowszych wg niego lepszych i zdrowszych soczewek i co dostałam? IWeary produkowane specjalnie dla VE! Po 2 miesiącach ich noszenia oczy miałam tak podrażnione że poszłam na wizytę kontrolną na której Pani Doktor stwierdziła że wszystko jest ok i kazała mi nosić je dalej. Ponosiłam jeszcze 2 miesiące i trafiłam do lekarza z "suchym okiem". Wyrzuciłam pozostałe 2 pary do kosza, a Pani powiedziała że w takim razie najlepszym rozwiązaniem będą dla mnie J&J Oasysy, tylko żebym pod żadnym pozorem nie przedłużała ich noszenia nawet o 1 dzień ponad 2 tygodnie bo na pewno będę mieć komplikacje. Te soczewki tak samo były dla mnie bardzo niekomfortowe i nieprzyjemne. Gdy kolejny raz poszłam do tej samej okulistki powiedziała mi że w takim razie powinnam nosić soczewki jednodniowe (na ktore kompletnie mnie nie stać), wtedy ja poprosiłam ją o okulary. Przepisała mi, ale kazała kupić u nich, bo gdy kupię w jakimś innym zakładzie optycznym na pewno będę w nich źle widzieć! Zapytałam u nich optyka ile będą takie okulary kosztować, zażyczyli sobie 1200zł za same szkła. Nie miałam takiej kwoty więc okulary kupiłam na mieście i faktycznie widzę w nich bardzo źle. W związku z tym poszłam do innej okulistki, w mniej "renomowanym" salonie. Powitała mnie starsza, bardzo serdeczna i sympatyczna Pani. Niemal ze łzami w oczach opowiedziałam jej o moich przejściach i o tym, że nie wyobrażam sobie życia w okularach. A ona zbadała mi oczy, powiedziała że są zdrowe i nie ma żadnych przeciwwskazań żebym dalej nosiła soczewki. Zrobiła mi wszelkie potrzebne badania, na każdym kroku tłumaczyła co teraz sprawdza, a potem wyjaśniła, że są osoby które o wiele lepiej od soczewek nowej generacji tolerują soczewki starszego typu i że soczewki kwartalne B&L są dalej najpopularniejszymi soczewkami na świecie pod względem ilości użytkowników więc jeśli dobrze się w nich czułam to nie widzi problemu żebym nosiła je nadal. Zatem wróciłam do nich i wszystko wróciło do normy. W międzyczasie kolega przywiózł mi z Anglii do wypróbowania soczewki miesięczne Proclear Compatimbiles CooperVision, które są najpopularniejszymi soczewkami w Anglii (to również soczewki starszego typu) i okazało się że są rewelacyjne. Tak więc teraz nosze kwartalne Bauschy wymiennie z miesięcznymi Proclear i nie ufam ani VE ani okulistom na siłę wciskającym mi nowości. |
![]() ![]() |
![]() |
#1367 |
Zakorzenienie
|
Ja też teraz zamówiłam kwartalne Bauscha, mam w planach nosić je ze 2 m-ce i te Procleary zamówiłam na wypróbowanie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1368 |
Przyczajenie
|
Noszę okulary od ponad 5 lat.
![]() Kolezanki doradzają mi założenie szkiel kontaktowych. Proszę Was o radę jakiej firmy są najlepsze? |
![]() ![]() |
![]() |
#1369 |
Nie depcze krokusów
|
lalaith - nie wspomniałam nigdzie o zatajaniu informacji. Jak najbardziej każdy okulista po dobraniu odpowiednich soczewek daje karteczkę z informacją na temat ich parametrów, to jest jego obowiązek. A to, że stanie się to za tydzień lub dwa na wizycie kontrolnej, nie jest żadną stratą dla pacjenta. Przecież przyszedł po to, by dobrać odpowiednie dla swoich oczu soczewki. Rezultat jest ten sam.
Też zauważyłam, że osoby, które długo noszą soczewki i zaczynały od rocznych/kwartalnych, bardziej tolerują te starszego typu. Osoby z małym stażem wolą takie kluski jak ja mam. Jakie miałaś problemy z Oasysami? Podrażniały Ci oczy? Dostałam zezwolenie na noszenie je miesiąc, ale wiem, że gdyby coś się stało z oczami, mogę mieć pretensje tylko do siebie. Rozmowy z lekarzem przecież nie nagrywałam. Próbowałaś może nową generację CV - Biofinity? regina127 - idź na dobór do specjalisty. Żadna koleżanka, żadne forum internetowe Ci nie pomoże. Są soczewki starsze, nowsze, cieńsze, grubsze, różnie tolerowane przez oczy. Nie wiesz czy możesz nosić, a już kombinujesz jakie. Dobór zostaw lekarzowi, a w internecie czytaj głównie o pielęgnacji ![]()
![]() |
#1370 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do doboru szkieł przez lekarza - ja mam niezbyt miłe doświadczenia:/ Na pierwszej wizycie pani doktor założyła mi soczewki miesięczne, ale strasznie podrażniło mi się jedno oko. już myślałam, że nie będe mogła nosić szkiełek, bo podrażnienie się za mną sporo czasu ciągnęło ![]() ![]()
![]() |
#1371 |
Nie depcze krokusów
|
Dalijka - sama? Rozumiem, że Oasysy mają "uniwersalny" rozmiar, ale jak dobierałaś rozmiary innych, skoro różnią się parametrami? Gdzie kupujesz soczewki, w internecie? Pytam, bo wymieniasz często, w takim przypadku cena jest bardzo ważna. Próbowałaś nosić je przez miesiąc?
![]() |
#1372 |
Raczkowanie
|
Malla - powiem Ci, że w badaniu wyszło, że mam krzywiznę 8,6 i dia 13,8. Dostałam wtedy Focus night&day, ale średnio mi pasowały. Potem nosiłam darmowe jednorazówki Dailies, ale tez nie spełniły moich oczekiwań, wiec postanowiłam spróbować inną firmę. Tak się złożyło, że znajoma poleciła mi J&J, ale tak jak mówisz nie ma tam identycznych parametrów... Jednak pomogła mi miła pani w kasie VE odpowiadając, że 8,4 nie zrobi mi różnicy tak jak i średnica 14. Kupiłam jedną parę na próbę i okazało się, że trafiłam
Kupuję soczewki i płyny na Allegro, nie ma co przepłacać u optyka. A naprawdę dużo można zaoszczędzić ![]() Raz nosiłam je przez miesiąc, żeby zobaczyć jak to jest, i przyznam szczerze nie zauważyłam niczego co by mnie zaniepokoiło. Ale już po miesiącu wymieniłam, nie lubię niepotrzebnie ryzykować zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie.
#1373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiem że dużo osób je nosi i lubi, więc pozostaje Ci tylko przetestować na sobie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1374 |
Nie depcze krokusów
|
Dalijka - niestety, mnie nie poinformowano, jaka według badania wyszła mi średnica i krzywizna, tylko zapisano na kartce krzywiznę przepisanych soczewek (średnicę mają jedną). Rozumiem, że parametry różnych soczewek, mimo iż identyczne, mogą się różnić i na dobór nowych powinno się iść znowu do lekarza, ale tak jak podkreśla Lalaith, chcę takie rzeczy po badaniu wiedzieć. Uspokoiłaś mnie co do Oasysów (od jakiego czasu je nosisz?), mam nadzieję, że uda mi się dziś lub jutro kupić 1 parę na próbę. Co Ci nie pasowało w Focusach i Dailiesach?
Lalaith - obawiam się właśnie tego osławionego podrażnienia. Nie noszę szkieł na co dzień, z prostego lenistwa i małych obaw zdrowotnych. W Advance mam świetny obraz (oprócz oka astygmatycznego, ale pozwolono mi na nie zwiększyć sobie moc o 0,25-0,5D celem korekcji do dali). No nic, spróbuję. Spodobało mi się grzebanie w oku, szerokie pole widzenia i naturalna wielkość obrazu, naprawdę warto było ![]() Ciekawe, co u JustynyK?
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-03-05 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#1375 |
Wtajemniczenie
|
A ja sie wlasnie wscieklam i musze sie wyzalic
![]() Soczewka mi sie potargala ![]() ![]() Uzywam tych Proclear'ow dopiero 3 miesiace, a zostaly mi juz tylko 2 komplety soczewek z 6!! Nie radze sobie z nimi, czy co? Stare, roczne byly sztywniejsze i grubsze, nigdy nie zdazylo mi sie ich potargac, czy zepsuc, a przy Proclear'ach zdarza mi sie juz drugi raz, ze soczewka jest potargana. Nie moge chodzic w okularach, bo sa za slabe, nie poznaje ludzi na ulicach i potem slysze, ze jestem taka dumna, ze nawet "czesc" nie powiem ![]() Czy te Proclear'y sa rzeczywiscie tak cienkimi soczewkami w porownaniu do innych miesiecznych? |
![]() ![]() |
![]() |
#1376 |
Nie depcze krokusów
|
Widzę, że też do forum dołączyłaś
![]() ![]()
![]() |
#1377 |
Wtajemniczenie
|
Dolaczylam
![]() Próbowałam zrobic sobie termin u innego (podobno najlepszego w miescie) okulisty i dostalam termin, owszem, ale w... maju ![]() Do tego, u ktorego bylam juz nie pojde. O tym jeszcze nie pisalam, ale teraz napisze. Przy pierwszej wizycie soczewkowej poprosilam o recepte na okulary. Dostalam, ale poniewaz nie mialam czasu (czas to pieniadz ![]() Caly ten sprzet do badania wzroku mial podlaczony do komputera, i tam na monitorze mial te moje dioptrie i cylindry. Cos mu sie zle nacisnelo i zdaje sie, ze skasowaly mu sie te moje aktualne wyniki. Cos tam mieszal, klikal (komputer mialam w zasiegu wzroku) i w koncu wydrukowal recepte na okulary. Podejrzewalam, ze cos jest nie tak, wiec po przyjsciu do domu porownalam te "nowa" recepte z ta stara i co sie okazalo? Okazalo sie, ze na obu receptach sa te same wartosci! Mysle, ze po prostu skasowaly mu sie te moje nowe wyniki, a poniewaz nie chcialo mu sie badac mnie jeszcze raz, to wydrukowal mi recepte z danymi sprzed roku. Gdybym zrobila okulary rok wczesniej wg. tej starej recepty, widzialabym w nich zle, zrobilabym nowe, wg. tej nowej i... stracilabym tylko kase, bo tez widzialabym zle, tylko dlatego, ze "szanowny" pan okulista spieprzyl sprawe. Po tym numerze z recepta i upartym twierdzeniu, ze innych soczewek niz roczne nosic nie moge nie mam do faceta zaufania. Za to optyk, to tylko optyk, nie lekarz, poszlam do niego tylko dlatego, ze te stare kontakty uwieraly mnie tak bardzo, ze nie moglam czekac ponad miesiac na wizyte u innego okulisty. Teoretycznie moge tam isc i bez placenia za dobor prosic o lepsze dopasowanie soczewek, ale oczy soczewkowcow wymagaja kontroli lekarskiej, a tego mi optyk nie zapewni. Edytowane przez misiapisia Czas edycji: 2008-03-05 o 13:15 Powód: literowka |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1378 |
Nie depcze krokusów
|
Normalnie, brak mi słów... ... ...
![]() |
#1379 |
Wtajemniczenie
|
No widziasz Malla, poszlabys po raz kolejny do takiego okulisty?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1380 |
Nie depcze krokusów
|
Na pewno nie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.