![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Cytat:
No i oczywiście co jakiś czas (pół roku minimum) trzeba kontrolować wzrok u okulisty. Ja mam komplet badać robionych co 3 miesiące i cała wizyta jest w cenie soczewek. Więc nie zawsze opłaca się zaoszczędzić i kupić na allegro. Na zdrowiu oszczedzać nie warto. Przeciwskazaniem moga być niektóre choroby oczu(np. zapalenia spojówek), specyficzne wady wzroku, alergie, itd. I naprawde nie można nosić soczewek 1-miesięcznych 3 miesiące!! Możesz sobie zniszczyć oczy. I wtedy pozostają juz tylko okulary. A przeszczepów oczu jeszcze się nie robi ![]() Co do nawilzania oka, to polecam krople, ale tylko specjalnie stworzone dla soczewek kontaktowych. Niektóre kropeli, np. Visine nie mogą byc używane razem z soczewką. Oczy wysychają od niektórych leków, np. pigułki antykoncepcyjnej, od klimatyzacji, siedzenie przy komputerze godzinami (niestety), ja od kiedy zaczęłam pracować 8 godzin dziennie przy kompie musze ich używać, bo stan nawilżenia oka pogorszył się strasznie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nosiłam okulary całe swoje życie. Po piętnastu latach "założyłam" soczewki. Moje oczy tak bardzo "przyzwyczaiły się do okularów, że nie potrafiły przyzwyczaić się do soczewek. Przez prawie 2 miesiące moje oczka próbowały przystosować się do nowego sposobu widzenia, w soczewkach widziałam gorzej niż bez nich, ale w końcu udało się. Ja polecam soczewki, zredukowały one moją wadę wzroku o prawie 4 dioptrie, czego okulary nie potrafiły. Potrzebowałam jednakże sporo czasu, by przewrócić swój sopsób widzenia. Serdecznie polecam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A o minusach niestety nie wiem za dużo. Wiem, jeszcze, że wada wzroku może się zatrzymać, czy zmiejszyć podczas okresu dojrzewania. Niestety u mnie tak nie było. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
no właśnie bo ja mam wade "-" ale jak narazie od roku sie nie zmienia(-1,5) a są wkońcu soczewki roczne czy nie??bo nie moge sie doszukac
![]()
#126 |
Raczkowanie
|
Ja nigdy nie zakładałam soczewek i stale paraduję w okularach
![]() Dziewczyny czy trudno zakładało się Wam pierwszy raz soczewki - a może ktoś Was tego uczył. Opiszcie proszę jak to się robi żeby niechcący nie wydłubać sobie gałek ( hi hi hi) |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Ja od kilku miesięcy noszę soczewki O2optix. Jestem z nich zadowolona, ale nie mam porównania do innych. Okulistka poleciła mi je jako soczewki o zwiększonym nawilżeniu i przepuszczalności tlenu. Nie narzekam. Poza tym, że są to soczewki miesięczne to można je nosić bez przerwy do 6 dni (chyba dobrze zapamiętałam
![]() Motylka, nie ma się czego bać. Ja też nie wyobrażałam sobie wsadzać sobie coś do oka. Na próbie makijażu ślubnego pani powiedziała mi, że okulary nie pasują mi do sukni i mam się zastanowić nad soczewkami. To był potrzebny mi "kop", żeby przejść na soczewki. Okulista dobierze Ci soczewki i nauczy Cię je zakładać i zdejmować. Początki nie były najprostsze, ale nie taki diabeł straszny ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie soczewki są o wiele lepsze od okularów, teraz nie wyobrażam sobie życia bez soczewek. Naprawdę świetny wynalazek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o dodatkowe nawilżacze w postaci kropli, to przy innych soczewkach ich poszukiwałam, choś nie trafiłam na ideał, przy Jonsonach Advance rzadziej się przydają. Ponoć najlepsze sa te pakowane w jednorazowe dawki - w tzw. minimsach ponieważ nie zawierają podrażniających konserwantów- ja stosowałam Homeoptic ( średnie) i Visine dla wrażliwych oczu - te akurat są po prostu fatalne, nie wiem jak oni mogli to przeznaczyć do wrażliwych oczu - po prostu wypalają oko, okropnie mnie pieką. Używałam jeszcze lubrykantu AQuify- 30 zł kosztuje- ale też moim zdaniem bez rewelacji, miałam jeszcze jedne krople nawilżające za ok. 16 zł i te były w smie najfajniejsze ale nie pamietam nazwy- chyba to były ReNu Jeśli macie jaieś ulubione dodatkowe nawilżacze napiszcie... ![]() Ach i może jeszcze które płyny najbardziej lubicie - ja przy Jonsonach używam Opti Free- jest całkiem ok, dobrze czyści, nie podrażnia, ale oczywiście nawilżania nigdy dość. Właściwe ten zestaw Acuvue Advance+ Opti free jest moim ulubinym aktualnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
Ja noszę B&L ,kwartalne, od 7 lat i jestem z nich bardzo zadowolona. Nie widzę powodu aby zamieniać je na inne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
pytałam o koszt jaki wynoszą soczewki...podajcie każda swój
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznaję, że przez pierwszy tydzień były super, w ogóle nie czułam ich na oku, ale dziś mija drugi tydzień od kiedy je noszę, i niestety znowu mam potrzebę zakrapiania oczu ![]() A jeśli chodzi o krople, to stosuję Genteal - bez recepty, ok. 22zł w aptece, przeznaczone do soczewek. Wcześniej miałam Oculotect fluid sine, kropelki w minimsach, ale są niestety strasznie drogie, chyba ok. 40zł za 20 sztuk. mychaaa podaję koszty soczewek, przez które przeszłam ![]() iWear miesięczne - 109zł za 6 sztuk CIBA Focus Night&Day miesięczne całodobowe - 90zł za 2 sztuki J&J Acuevue Hydraclear 2-tygodniowe (można nosić do miesiąca) - 44zł za 2 sztuki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kiedyś miałam taką fajną maść leczniczą, myślę że ona dawałaby dobry poślizg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Ja nosze od 3 lat Baush&Lomb i tez jestem z nich zadowolona.. Chociaz pamietam na początku miałam Jonnsony i były takie delikatne - tylko że sa droższe. ;(
Mnie niestety wada stale rośnie. Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach! Mnie od tego sie pogorszyło. To jest zabójstwo dla oczu, jak siadam do kompa to zakładam okulary Taty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Lalitka:
Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach???? To chyba jakies nowe odkrycie. To przecież siedzenie przy kompie zbyt długo niszczy twoje oczki, a nie soczewki. Z pewnością okulary twojego Taty sprawią ci większą wadę niż twoje soczewki. Nie polecam zdejmowania soczewek do komputera. Oko wtedy męczy się szybciej, i jest bardziej narażone na zmęczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
A są takie soczewki kolorowe albo zwykłe z "narysowaną"źrenicą?C hodz i mi o takie,jak są z różnymi wzorami,że te wzory zawsze widać.Żeby ta "narysowana"źrenica była zawsze jednakowej wielkości i żeby nie było widać jak prawdziwa się zmienia
![]()
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja również mam długie doświadczenie z soczewkami. Mam bardzo wrażliwe oczy i zawsze miałam problemy z doborem soczewek, ale ostanio natrafiłam na rewelacyjne soczewki (tzn. poleciła mi je koleżanka z pracy, której siostra jest w stanach i używa tylko tych soczewek) to jest firma coopervision a soczewki nazywają się proclear. Dla mnie są rewleacyjne maksymalny komfort na oku, nawet pod koniec dnia oczy mnie nie pieką i nie mam uczucia suchości na oku. Ja używam miesięcznych, ale wiem że są również roczne. Niestety nie u każdego optyka sa dostępne, także trzeba się o nie popytać. Nie wiem dlaczego nie są u nas tak popularne jak w np w stanach |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety te soczewki są trudno dostępne, trzeba się naszukać po optykach, ale naprawdę warto. ja o ich istnieniu dowiedziałm się od koleżanki, której siostra mieszka w stanach, gdzie te soczewki są bardzo popularne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie do osob noszacych soczewki,wyjmujecie szkla przed zmyciem makijżu? Podobno tak trzba robic,jednak ja wyjmuje je po demakijazu ob inaczej nic nie widze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zmywam makijaz w soczewkach, nie mam podraznien, soczewki mi sie nie przekrecaja, nie podwijaja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
ja też zmywam makijaż w soczewkach...
![]() Jeszcze dziwniejsze jest to, że gdy kroję cebulkę, w okularach, momentalnie mam załzawione, piekące oczy, a w soczewkach mogę kroić do woli i nic mnie nie podrażnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, Jak sie nazywaja soczweki 3-miesieczne B&L?
I drugie pytanie-czy do zmiany firmy soczewek potrzebna jest nowa recepta-a w zwiazku z tym nowa wizyta u lekarza?-tzn czy recepta jest na konkretna firme? Bo wlasnie zdecydowalam sie na szkla kontaktowe i lekarka wypisala mi recepte na jakies szkla za 200$, a B&L kosztuja ok 15$-wiec roznica spora. Dodam, ze wade mam -1.5, i zadnych innych anomali. Czy jak poprosze lekarke o inne szkla, to mi je wypisze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.