|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1591 |
Raczkowanie
|
Pilne-kolorowe soczewki do b.ciemnych oczu.
Z góry przepraszam - wiem, że takie wątki już pewnie były, ale nie mam czasu się przez nie przebijać.
Chodzi mi tylko o polecenie sprawdzonych soczewek do ciemnych oczu (piwne) - chciałabym kupić szafirowe lub fioletowe. Mam na uwadze firmy Freshlook - podobno efekt widać nawet na ciemnych oczach. Czy to w ogóle jest możliwe, żeby chociaż delikatnie kolor mi się zmienił i jeśli tak to jaką firmę polecacie? Dzięki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1592 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe
Dzisiaj dostałam freshlooki dimensions pacyfic blue -efekt beznadziejny na moich zielonych oczach...fakt one nie są kryjące, ale myslałam ze chociaz troche bedzie widać tego niebieskiego
![]() pozniej wkleje fotki
![]() |
#1593 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pilne-kolorowe soczewki do b.ciemnych oczu.
Cytat:
edit. Freshlook dimensions, kolor niby pacyfic blue hehe 1. moje naturalne
bruised but never broken Edytowane przez jennifer777 Czas edycji: 2008-11-14 o 14:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1594 |
Zadomowienie
|
natalka26 - Freshlooki colors lub colorblends zakryją piwne oczy, poszukaj w tym wątku "true sapphire" albo "violet" (colors) wrzucaliśmy różne zdjęcia.
Jennifer, mi sie podoba efekt, ale wyglądaja bardziej na zielone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1595 |
Wtajemniczenie
|
A jaa już zamówiłam True Saphir i tylko czekam aż przyjdą
![]() ![]()
![]() |
#1596 |
Nie depcze krokusów
|
jennifer777 - ładne
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1597 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ps. wklejajcie zdjęcia ![]()
![]() |
#1598 |
Przyczajenie
|
witam
![]() przyłączam się do wątku. Mam do Was pytanie: czy możecie mi polecić jakieś fajne brązowe soczewki? Kupiłam w sierpniu Pretty Hazel Big Eyes, jednak chciałabym nabyć coś innego. i żeby ten otwór na źrenicę nie był taki duży.. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1599 |
Nie depcze krokusów
|
natalka26 - jak nie masz czasu się przebijać, to uszanuj czas osób, które pisały o tym sto razy. Moim sposobem było wpisanie w "przeszukaj ten wątek" słowa "piwne" albo "ciemne". Jest też na Wizażu wątek z samymi zdjęciami.
![]() |
![]() |
#1600 |
Raczkowanie
|
ciekawe jakie soczewki ma panna madison..
ostatnio pokazywali jej starsze zdjęcia i naturalny kolor to niebieski.. a teraz ma brązowe.. dziwne, że na żadnym zdjęciu nie prześwituje jej niebieski..
![]() |
#1601 |
Zadomowienie
|
Masz na myśli Holly? Ona ma naturalnie brązowe oczy i ciemne włosy, więc prędzej te niebieskie były soczewkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1602 |
Wtajemniczenie
|
Mam już swoje soczeki, ColorBlends True Saphir
![]() Jak widzicie przykryją nawet ciemne, brązowe oczy. Mogę tak wyjśc do ludzi jutro xD ?
Edytowane przez Anja92 Czas edycji: 2017-06-19 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1603 |
Zadomowienie
|
Ładnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1604 |
Nie depcze krokusów
|
Wow
![]()
![]() |
![]() |
#1605 |
Wtajemniczenie
|
Miło mii
![]() ![]()
![]() |
#1606 |
Przyczajenie
|
A czy z moimi oczyskami da sie coś zrobic?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1607 |
Wtajemniczenie
|
Wyjdzie, tylko musisz wybrać soczewki zmieniające kolor oczu, a nie podkreślające, czy rozświetlające.
![]() |
#1608 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1609 |
Nie depcze krokusów
|
Popatrz na zdjęcia Anji nieco wyżej.
EDIT: O, Anja mnie ubiegła ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-23 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1610 |
Przyczajenie
|
Dot.: soczewki kontaktowe ogólnie
opowiem wam taka ciekawostkę bo "przenosiłam" trochę soczewki, bo kwartalne noszę już 6 m-cy, czuje się w nich dobrze, ostatnio poprosiłam okulistę podczas wizyty żeby sprawdził ich stan bo kończy się termin (nie przyznałam się że są bardzo przeterminowane - niby) okulista obejrzał i powiedział ze są w doskonałym stanie i mogę je jeszcze spokojnie trochę ponosić z oczami też wszystko o'k żadnego podraznienie czy uczulenia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1611 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: soczewki kontaktowe ogólnie
Przecież to jest oczywiste, że nie zauważysz niczego gołym okiem, soczewki ogląda się w znacznym powiększeniu. Lekarzom w większości nie ufam, mam sprawdzonego, który nie boi się pokazać pacjentowi co nosi (soczewki za długo noszone są widoczne pod odpowiednimi filtrami jako całe w białkowe kropki). W soczewki kwartalne (które w innych krajach sprzedawane są jako miesięczne, chyba tylko w Polsce jako 3-miesięczne, w USA jako 2-tygodniowe) noszone pół roku i brak jakichkolwiek powikłań, zabiałczenia soczewki po prostu nie wierzę. Materiał soczewek biodegraduje od czasu otwarcia, a płyny nie usuwają wszystkich osadów, które zostają w porach soczewki i rozmnażają się w nich bakterie. Krawędzie szczerbią się niezauważalnie i rysują rogówkę oraz powieki. Soczewki z czasem podsychają, tracą przepuszczalność tlenu, a niedotlenienie rogówki jest najczęstsze z powikłań.
Terminy ustala się po szczegółowych badaniach, dla ułatwienia noszenia przyjęła się jednostka tygodni i miesięcy (kto by zmieniał co 37 dni i 10 godzin). Badania obejmują stopień zabrudzenia soczewek, rozmnażanie mikroorganizmów, stan techniczny. Termin oznacza bezpieczny czas noszenia (choć wiele osób nawet tego nie wytrzymuje, np. palacze albo dziewczyny biorące tabsy), gdy soczewka sama w sobie (nie licząc pielęgnacji, to swoją drogą...) nie powoduje komplikacji albo są one minimalne. Nie wiem czy piszesz tu jako sprzedawca - pierwszy post na forum. Proponuję lekturę np. Contact Lens Spectrum i obejrzenie zdjęć osób, które tak się zachowują jak Ty. Parę lat takiego noszenia i możesz mieć tak zdartą rogówkę, że ani nie będziesz się kwalifikować na laser, ani nie będziesz mogła już nosić żadnych soczewek. Soczewki same w sobie są ryzykiem - niedotlenienie oka, wysuszenie, zmiana stopnia wrażliwości. Nawet noszone terminowo i odpowiednio czyszczone. Jeśli nie zmieniasz na czas i czyścisz jak bądź, to Twoja sprawa, ale nie namawiaj do tego innych. Mamy jedną parę oczu na całe życie. PS. Ludzie zrobią wszystko, żeby zaoszczędzić. Nawet majtki będą zmieniać raz w tygodniu. PS 2. Nie różnią się grubością ani materiałem? Widać jak "dużo" wiesz o soczewkach...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-24 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1612 |
Raczkowanie
|
Obserwuję to forum od jakiegoś czasu.... kurcze przestraszyła mnie twoja wypowiedz. Noszę soczewki 10 lat, wcześniej trzymiesięczne, obecnie miesięczne, wymieniam regularnie. natomiast co do mycia soczewek, kurde nigdy tego nie robiłam, bo jestem zabieganą osobą, zwłaszcza rano nie mam na to czasu a wieczorem jestem tak padnięta ze szok... Kiedys używałam płynu Renu no scrub, niby bie trzeba szyscic, ale pamietam ze lekrz mowil zeby czyscic jezeli robilo sie to do tej pory. Ja wrzucam je do pojemniczka, zamykam je na pare godzin i jak do tej pory nie było żadnych problemów. Az wstyd sie przynac! Nawet nie zawsze wymieniam płyn w pojemniczku na świeży
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1613 |
Przyczajenie
|
Nie jestem sprzedawcą i nie namawiam, poprostu taka ciekawostka przyrodnicza, po raz pierwszy przenosiłam soczewki zupełnie przypadkowo. Natomiast zdziwiło mnie że po obejrzeniu oczywiście nie "gołym okiem" okulista nie zauważył że soczewki są używane już od dłuższego czasu. Soczewki oraz oczy pielęgnuję na bieżąco jak należy.
Świat jest taki że trudno ufać wielu osobom - lekarzom ale też i producentom, chociażby opisane przez Ciebie sytuacje że te same soczewki w różnych krajach sprzedawane są jako 2-tygodniowe, 1 czy 3-miesięczne to też jest nie fair , a sprawa kręci się wokół pieniędzy. Dla mnie to nie jest jakiś ogromny wydatek w skali roku ale dla producenta gdy takich odbiorców są tysiące to już większa KASA i do kieszenie a nie z... przyznaj. Piszę po raz pierwszy bo chciałam zasięgnąć opinii a czuje że Malla zdenerwowałam zupełnie nie zamierzenie, po treści widać że osoba bardzo zorientowana w temacie prawie naukowo wyjaśniony problem czyżby ...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1614 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1615 |
Wtajemniczenie
|
Malla, bardzo rzeczowa wypowiedź
![]() ![]() A co do okulistów: raz poszłam do okulisty w nieco przenoszonych miesięcznych soczewkach (o ok. 2 tyg). Poświeciła mi latarką do oka i stwierdziła, że już stare są te soczewki. Głupio mi się zrobiło, więc przy następnej wizycie już pilnowałam terminu i miałam świeżutkie soczewki. Ponownie poświeciła mi po oczach i stwierdziła to samo, co przy poprzedniej wizycie ![]()
![]() |
#1616 |
Nie depcze krokusów
|
agusia7307 - mam wykształcenie biologiczne i zgłębiam temat soczewek na własną rękę, nie jestem przedstawicielem żadnej firmy. Opowiem może z innej strony, łagodniej
![]() Termin przydatności to czas, na który producent daje gwarancję, że przed jego przekroczeniem, przy odpowiedniej pielęgnacji, ryzyko komplikacji jest minimalne. Ryzyko jednak zawsze jest, stąd soczewkowicz musi chodzić na kontrole co pół roku. To nie znaczy, że dla każdego użytkownika termin wymiany jest identyczny. Jeden będzie musiał zmieniać miesięczne co 2 tygodnie, inny może nosić je tydzień dłużej, przy czym po samowolnym przedłużeniu terminu materiał degraduje i znacznie szybciej ulega niszczeniu, np. po tygodniu przenoszenia zmiany w soczewce mogą być większe niż po 4 tygodniach noszenia świeżej pary od otwarcia. Tak więc nie jest to liniowe, tylko potem leci "na łeb, na pysk". W USA terminy są znacznie krótsze, bo pełnią one rolę "minimalnych", a termin jest ustalany dla każdego pacjenta indywidualnie w wyniki regularnych wizyt: po tygodniu, dwóch, miesiącu itp. To lekarz decyduje, po którym tygodniu nie jest wskazane dalsze noszenie. Stąd też soczewki u nas miesięczne są tam oznaczone jako od 1 dnia do miesiąca (możesz sprawdzić sama w sklepie internetowym). I tak powinno być. W Polsce jest mniejsza kultura zdrowotna ![]() Nie rozumiem osób, które narzekają, że mają słaby wzrok i płaczą, że kiedyś oślepną (zdarzają mi się takie chwile załamania, gdy z roku na rok jest coraz gorzej), ale noszą soczewki "dopóki nie uwierają". W skali mikro uwierająca soczewka jest podobna do zrobienia sobie peelingu oczu albo noszenia papieru ściernego. lilithin - może Ci się szybciej zabiałczają, czyść za każdym razem mechanicznie.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-24 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1617 |
Raczkowanie
|
Witam!
Przyznaję, że dopiero od niedawna 'bawię się' kolorowymi soczewkami, ale już mi się bardzo spodobały. Naturalny kolor moich oczu to dość jasny niebieski, a ponieważ zawsze chciałam mieć brązowe to od takich zaczęłam (Acuvue 2 Colours Opaque - Honey). Niestety mój niebieski nieco się spod nich przebijał, więc wyglądało to troszkę sztucznie. Ale na wieczorne wyjścia w sam raz. Później przyszła kolej na turkusy (Freshlook ColorBlends - Turquoise), które bardzo mi przypadły do gustu. Obecnie używam póki co ulubionych w kolorze ametystu (Freshlook ColorBlends - Amethyst). I te właśnie widać na zdjęciu. Niestety ich 2 tygodnie żywotności już się kończą buuu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1618 |
Nie depcze krokusów
|
A Freshlooki nie są miesięczne?
![]() |
![]() |
#1619 |
Raczkowanie
|
O, dzięki że mi przypomniałaś
![]() Jakoś bardziej utkwił mi w głowie ten termin przydatności Acuvue. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1620 |
Raczkowanie
|
Piękne są te amethystowe, cikawe jakby się prezentowały na piwnych oczach
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.