Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-13, 13:54   #1801
Szotta
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Cytat:
Napisane przez LoveCanada Pokaż wiadomość
Czy pierwszy raz zakladajac soczewki czulyscie je na oku? Nie chodzi o bol, tylko o czucie :P
I nie tylko za pierwszym razem

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 17:58   #1802
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Czy pierwszy raz zakladajac soczewki czulyscie je na oku? Nie chodzi o bol, tylko o czucie :P
dopóki nie natrafiłam na swoje ukochane soczewki, poprzednie (2 rodzaje) czułam każdego dnia
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 21:33   #1803
jomic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolunia84 Pokaż wiadomość
Polecam Salon piękne oczy(galeria kazimierz)pracował kiedyś tam mój mąz i tam są świetne panie okulistki niestety mój mąż sam otworzył swój biznes i juz tam nie pracuje a swojego sklepu nie mogę polecac bo na tym forum to nie etyczne oboje jesteśmy z dyplomami optyków wiec radą słuze
Lolunia84, czy możesz w takim razie odpowiedzieć mi na pytanie? Mam astygmatyzm i moim najwiekszym problemem w tym są skośne osie (60 i 120 stopni), sfera zero, cylinder -1,25. Moje soczewki toryczne (jedna jedyna dotychczas probna para- obecnie ponad miesiac czekam na druga, wlaściwie to juz 1,5 miesiąca) zostawiala mi na ślad na oku po zdjęciu. Oko wygladalo jakby nadal byla na nim soczewka. Kiedyś wstawialm tu zdjęcia. Okulista bez zadnych badan zalecil mi soczewki o wiekszej średnicy. Nie krzywiźnie a własnie średnicy. Muszą być jakies strasznie nietypowie, bo czekam i czekam i nadal nie ma. Tylko czy rzeczywiscie zmiana średnicy może rozwiązać mój prolbem?
jomic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 21:55   #1804
lolunia84
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jomic Pokaż wiadomość
Lolunia84, czy możesz w takim razie odpowiedzieć mi na pytanie? Mam astygmatyzm i moim najwiekszym problemem w tym są skośne osie (60 i 120 stopni), sfera zero, cylinder -1,25. Moje soczewki toryczne (jedna jedyna dotychczas probna para- obecnie ponad miesiac czekam na druga, wlaściwie to juz 1,5 miesiąca) zostawiala mi na ślad na oku po zdjęciu. Oko wygladalo jakby nadal byla na nim soczewka. Kiedyś wstawialm tu zdjęcia. Okulista bez zadnych badan zalecil mi soczewki o wiekszej średnicy. Nie krzywiźnie a własnie średnicy. Muszą być jakies strasznie nietypowie, bo czekam i czekam i nadal nie ma. Tylko czy rzeczywiscie zmiana średnicy może rozwiązać mój prolbem?
Witaj cały twój problem moja droga rozwiąże zmiana okulisty ponieważ nie może polecić soczewek bez badania a na soczewki tyle się nie czeka fakt ,że astygmatyczne są na zamówienie ale bez przesady dwa m-ce jesli przespałaś noc w soczewkach do korekcji astygmatyzmu to może wystąpić lekki obrzęk rogowki ale powinien on ustąpic po max30 min w przypadku soczewek astygmatycznych należy zwrócić uwage na rotacje soczewki wokół osi widzenia o parametrach optycznych decyduje przedewszystkim promień krzywizny tylniej powierzchni częsci optycznej grubość w środku i średnica zewnętrzna soczewki przy miękich soczewkach średnica powinna być taka aby przy patrzeniu na wprost oba brzegi soczewki(gorny i dolny) były przykryte powiekami dlatego srednica soczewki powinna być większa od szerokości szpary powiek .soczewka powinna byćwycentrowana względem osi widzenia i tak ułożonaaby całkowicie zakrywać rąbek rogówki morał jest taki ŻLE DOBRANE SOCZEWKI

Edytowane przez lolunia84
Czas edycji: 2010-02-13 o 22:17
lolunia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 22:21   #1805
LustForLife
Zadomowienie

Dziewczyny czy używałyście płynu Clean Active? Wklepalam w wyszukiwarce i widze, ze byly juz o niego pytania, ale nikt w końcu nie podzielił się wrażeniami, a wlasnie zastanawiam się nad jego zakupem...
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 09:15   #1806
Malla
Nie depcze krokusów

Niestety, nie miałam z nim styczności.

A czy któraś z Was używała nowych kropli Blink Intensive?
Stary 2010-02-14, 09:51   #1807
201707171013
Konto usunięte

Ja mam pytanie, bo się trochę zaniepokoiłam. Otóż ostatnio zauważyłam, że na oku tuż przy tęczówce zrobiła się taka mała czerwona plamka, jakby pękło mi naczynko. Dzisiaj zauważyłam taką plamkę na drugim oku. Co to może znaczyć?
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 10:41   #1808
rare bird
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie, ja nie czułam.

Jedynie taką "wilgoć" z płynu, potem o soczewkach zapomniałam.
Stary 2010-02-14, 11:31   #1809
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie, bo się trochę zaniepokoiłam. Otóż ostatnio zauważyłam, że na oku tuż przy tęczówce zrobiła się taka mała czerwona plamka, jakby pękło mi naczynko. Dzisiaj zauważyłam taką plamkę na drugim oku. Co to może znaczyć?
Jesteś pewna, że nie było tego wcześniej? Jeśli tak, to zrezygnuj na kilka dni z soczewek i obserwuj, czy znika. Zdarzyło mi się kiedyś takie podrażnienie, że przez kilka dni miałam czerwone oczy, choć nic poza tym mi nie dolegało (tylko potem dostałam katar ). W tym czasie nie ryzykowałam noszenia soczewek i samo przeszło.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 12:05   #1810
Malla
Nie depcze krokusów

Nais - to było wtedy, kiedy Twoje oczy pierwsze wiedziały, że będziesz chora?
Stary 2010-02-14, 12:33   #1811
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Nais - to było wtedy, kiedy Twoje oczy pierwsze wiedziały, że będziesz chora?
Tak Zaczerwienienie zniknęło jakiś dzień przed katarem. Ale miałam te oczy czerwone jak królik, nie wiedziałam, co się dzieje. Po chyba dwóch czy trzech dniach już zniknęło. A potem
Stary 2010-02-14, 15:10   #1812
201707171013
Konto usunięte

Dzięki za odpowiedź Nais To może mieć jakiś związek z tym, że jestem przeziębiona? Wcześniej na pewno tego nie miałam. Znaczy od kiedy noszę soczewki to ujawniły mi się żyłki, ale nie było plamek.
Stary 2010-02-14, 15:36   #1813
Nais
Wtajemniczenie

Literka, jasne że tak Nie noś soczewek, dopóki nie będziesz zdrowa, a i zaczerwienienie powinno zniknąć Dopiero, jak ten stan będzie się utrzymywał, będzie powód do zmartwienia
Stary 2010-02-14, 15:44   #1814
201707171013
Konto usunięte

No to mnie uspokoiłaś Żebym nie nosiła soczewek to będzie ciężko, ale postaram się ograniczyć czas noszenia. Dzięki jeszcze raz
Stary 2010-02-14, 17:30   #1815
Lilith36
Rozeznanie

Jakie sklepy internetowe polecacie, jeśli chodzi o kupowanie soczewek?
Macie jakieś dościadczenia ze szkla.com? Słyszałam tyle opinii o internetowych sklepach, że podróbki, że uszkodzone soczewki, że już sama nie wiem który wybrać... Możecie polecić jakiś zaufany? Z góry dziękuję

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 19:05   #1816
lolunia84
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lilith36 Pokaż wiadomość
Jakie sklepy internetowe polecacie, jeśli chodzi o kupowanie soczewek?
Macie jakieś dościadczenia ze szkla.com? Słyszałam tyle opinii o internetowych sklepach, że podróbki, że uszkodzone soczewki, że już sama nie wiem który wybrać... Możecie polecić jakiś zaufany? Z góry dziękuję
ja tam nie wiem ale jeszcze sie nie spotkałam z tym aby ktoś sprzedawał podróbki spróbuj kontaktoweszklapl lub szklacom
Stary 2010-02-14, 19:06   #1817
Szotta
Zakorzenienie

Ja byłam zadowolona z soczewek za szkla.com

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 19:38   #1818
Malla
Nie depcze krokusów

Przetestowane przeze mnie lub moich znajomych sklepy internetowe:
- szkla.com (możliwość odbioru osobistego w Krk, programy lojalnościowe, gratisy, szeroka oferta), taniesoczewki.pl (ten sam właściciel)
- twojesoczewki.com (drogo, ale mają wyprzedaże na sztuki i sieć salonów w dużych miastach),
- 4-eyes.pl (programy lojalnościowe, gratisy, szeroka oferta),
- hamerlik.com (szeroka oferta, mają także okulary),
- optiland.pl (możliwość odbioru osobistego w Krk, nietypowe produkty),
- barwyoczu.pl (dużo kolorowych),
- lensa.pl,
- soczewki.kontaktowe.com (wysyłka także za granicę), kontaktowe.pl (ten sam właściciel)
Stary 2010-02-14, 20:51   #1819
Lilith36
Rozeznanie

W takim razie kupię na szkla.com
Potrzebuję acuvue oasys. Tak pytam o te podróbki, bo koleżanka, której znajomy pracował w takim sklepie opowiadała mi o tym. Albo że sprzedawane są soczewki, których serie nigdy nie wychodzą z linii produkcyjnych danej firmy (czy takie coś w ogóle jest możliwe?). To samo okulista z salonu, ale ten pewnie dlatego,żebym kupiła soczewki w salonie, po wyższej cenie, niż w internecie.

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 21:16   #1820
jomic
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj cały twój problem moja droga rozwiąże zmiana okulisty ponieważ nie może polecić soczewek bez badania a na soczewki tyle się nie czeka fakt ,że astygmatyczne są na zamówienie ale bez przesady dwa m-ce jesli przespałaś noc w soczewkach do korekcji astygmatyzmu to może wystąpić lekki obrzęk rogowki ale powinien on ustąpic po max30 min w przypadku soczewek astygmatycznych należy zwrócić uwage na rotacje soczewki wokół osi widzenia o parametrach optycznych decyduje przedewszystkim promień krzywizny tylniej powierzchni częsci optycznej grubość w środku i średnica zewnętrzna soczewki przy miękich soczewkach średnica powinna być taka aby przy patrzeniu na wprost oba brzegi soczewki(gorny i dolny) były przykryte powiekami dlatego srednica soczewki powinna być większa od szerokości szpary powiek .soczewka powinna byćwycentrowana względem osi widzenia i tak ułożonaaby całkowicie zakrywać rąbek rogówki morał jest taki ŻLE DOBRANE SOCZEWKI
Dzięki. W soczewkach nie spałam nigdy. Fakt, że nosiłam je długo, nawet 14 godzin. Tęczówkę spokojnie mi zakrywały, nie miałam problemów z widzeniem na wprost i na boki i co najbardziej mi się podobało to to, ze widzialam wyraźniej niż w okularach. W środę mam się dowiedzieć czy są. Wtedy pojdę na wizytę kontrolną. Pytałam w różnych salonach- tak z ciekawości- ilę bym czekała u nich na toryczne i wszyscy podają, że do 6 tygodni. Z okulistami tutaj jest problem. Niewiele dobiera soczewki. A ta pani jest najberdziej polecana. Też nie jestem zachwycona i ja jej nie polecę. Ale spiszę sobie wszelkie wymiary i wiadomości jakie mi podałąś i zaskoczę ją następnym razem.

A i na pierwszym badaniu byłam. A potem jak zwróciłam uwagę na ten "odcisk" to juz obyło się bez.

Edytowane przez jomic
Czas edycji: 2010-02-14 o 21:17
jomic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 21:46   #1821
Malla
Nie depcze krokusów

Lilith - nigdy nie wiemy jak jest naprawdę, dlatego lubię kupować w firmach, które mają też sklep stacjonarny. Sklepy internetowe wydają mi się i tak pewniejsze niż allegro.
Stary 2010-02-16, 18:35   #1822
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

dołacze sie pytaniem?

czy powstal kiedys tu jakis ranking? np. które soczewki wygrywają? uwazane sa za najlepsze. które odradzacie?

nie mogę sie zdecydowac czy pozostac przy tych najczesciej noszonych, czy wybrac cos nowego

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 19:47   #1823
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania z wzgórza marzeń Pokaż wiadomość
dołacze sie pytaniem?

czy powstal kiedys tu jakis ranking? np. które soczewki wygrywają? uwazane sa za najlepsze. które odradzacie?

nie mogę sie zdecydowac czy pozostac przy tych najczesciej noszonych, czy wybrac cos nowego
Trudno mówić o jakichś rankingach, bo dobór soczewek to bardzo indywidualna sprawa. Jeśli mówimy o preferencjach, to ja używałam do tej pory trzech rodzajów soczewek i teraz noszę te, które są dla mnie dobre i nie szukam innych. Ale te, które dla mnie są nieodpowiednie, dla kogoś innego mogą być super. Np. Malla kilka postów wyżej pisała, że wg niej Bionifity są świetne, ale dla niej niekoniecznie odpowiednie ze względu na rozmiar - i jak miałaby umieścić te soczewki w jakimś rankingu
Jeśli chodzi o to, czy masz zmieniać soczewki - noś te, które twój specjalista uznał za najlepsze dla ciebie, chyba że nosisz jakieś przestarzałe technologicznie i chciałabyś się przestawić na nowocześniejsze.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-16, 20:24   #1824
lolunia84
Przyczajenie

Cytat:
dołacze sie pytaniem?

Nais ma rację nie ma rankingów
Stary 2010-02-16, 20:55   #1825
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

Cytat:
Nais ma rację nie ma rankingów
szkoda , ze nie ma takiego odpowiednika KWC. Widzę, ze są soczewki, których nie kojarzę na allegro. Ale boje sie w ciemno kupowac. Zwlaszcza jesli widzę b. niską cenę. Ja próbowalm juz kilku rodzajow, ale jakiegos super kandydata nie mam. A dzis zamówlam po raz 1 optixy, mam nadzieję, ze sie sprawdzą.

Stary 2010-02-16, 20:57   #1826
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Przetestowane przeze mnie lub moich znajomych sklepy internetowe:
- szkla.com (możliwość odbioru osobistego w Krk, programy lojalnościowe, gratisy, szeroka oferta), taniesoczewki.pl (ten sam właściciel)
- twojesoczewki.com (drogo, ale mają wyprzedaże na sztuki i sieć salonów w dużych miastach),
- 4-eyes.pl (programy lojalnościowe, gratisy, szeroka oferta),
- hamerlik.com (szeroka oferta, mają także okulary),
- optiland.pl (możliwość odbioru osobistego w Krk, nietypowe produkty),
- barwyoczu.pl (dużo kolorowych),
- lensa.pl,
- soczewki.kontaktowe.com (wysyłka także za granicę), kontaktowe.pl (ten sam właściciel)
Ja dorzucę jeszcze www.hosz.pl (możliwość odbioru osobistego w Krk, a ja jako stała klientka zawsze dostaję jakieś gratisy )
Stary 2010-02-16, 21:04   #1827
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
szkoda , ze nie ma takiego odpowiednika KWC. Widzę, ze są soczewki, których nie kojarzę na allegro. Ale boje sie w ciemno kupowac. Zwlaszcza jesli widzę b. niską cenę. Ja próbowalm juz kilku rodzajow, ale jakiegos super kandydata nie mam. A dzis zamówlam po raz 1 optixy, mam nadzieję, ze sie sprawdzą.
Na tym wątku staramy się zachęcać ludzi, aby dobierali soczewki wyłącznie na podstawie konsultacji ze specjalistą. Zdarza się, że osoba odczuwa dane soczewki jako wygodne i komfortowe, gdy tymczasem są one nieodpowiednie. Tylko specjalista zapewni cię, że konkretne soczewki mają parametry dobre dla twoich oczu. Dlatego nie może powstać "soczewkowe KWC" i dlatego nie powinno się zamawiać soczewek w ciemno. Bo to tak, jakbyś kupowała stanik, nie znając swojego rozmiaru. Pewnie, że zmieścisz się w nieco za mały, a ten nieco za duży też od biedy przejdzie - a chodzi przecież o to, żeby leżał idealnie. Oczy mamy tylko jedne. Dlatego ważne są też wizyty kontrolne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-16, 21:12   #1828
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Na tym wątku staramy się zachęcać ludzi, aby dobierali soczewki wyłącznie na podstawie konsultacji ze specjalistą. Zdarza się, że osoba odczuwa dane soczewki jako wygodne i komfortowe, gdy tymczasem są one nieodpowiednie. Tylko specjalista zapewni cię, że konkretne soczewki mają parametry dobre dla twoich oczu. Dlatego nie może powstać "soczewkowe KWC" i dlatego nie powinno się zamawiać soczewek w ciemno. Bo to tak, jakbyś kupowała stanik, nie znając swojego rozmiaru. Pewnie, że zmieścisz się w nieco za mały, a ten nieco za duży też od biedy przejdzie - a chodzi przecież o to, żeby leżał idealnie. Oczy mamy tylko jedne. Dlatego ważne są też wizyty kontrolne.
kontakty noszę ponad 10 lat i jestem w kontakcie z lekarzem( wiec o parametrach wiem), tylko wiadomo, ze on raczej poleca soczewki jednej lub 2 firm. A szukajac najbardziej odpowiednich dla siebie, musze próbowac innych, prawda? Wiec wolałabym od razu wiedziec, jesli większosc osob miala problem z danymi soczewkami.. O to mi mniej wiecej chodzilo.

Stary 2010-02-16, 21:35   #1829
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
kontakty noszę ponad 10 lat i jestem w kontakcie z lekarzem( wiec o parametrach wiem), tylko wiadomo, ze on raczej poleca soczewki jednej lub 2 firm. A szukajac najbardziej odpowiednich dla siebie, musze próbowac innych, prawda? Wiec wolałabym od razu wiedziec, jesli większosc osob miala problem z danymi soczewkami.. O to mi mniej wiecej chodzilo.
Rozumiem Chociaż znajomość parametrów bywa złudna, w tym wątku udziela się optometrystka, która o tym pisała. Czy twój plan jest taki, jak wiele osób robi z soczewkami kolorowymi - że po zakupie nowych soczewek idą do swojego lekarza, aby zobaczył, czy dobrze leżą?
Jeśli chodzi o problemy z soczewkami, to ja miałam przykre doświadczenie z Soflensami59. Pomijając fakt, iż były kompletnie niedobrane pod względem parametrów (niewiele jeszcze wiedziałam o soczewkach i kupiłam je na własną rękę), to miały za niską jak dla mnie przepuszczalność tlenu, przez co oczy strasznie się męczyły, były czerwone i wysychały. Moi znajomi nie mieli takich odczuć odnośnie tych soczewek. Zmiana - za radą optometrysty - na PureVision była jak przesiadka ze zdezelowanego malucha do mercedesa
Stary 2010-02-16, 22:18   #1830
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
kontakty noszę ponad 10 lat i jestem w kontakcie z lekarzem( wiec o parametrach wiem), tylko wiadomo, ze on raczej poleca soczewki jednej lub 2 firm.
Są jeszcze inni specjaliści, wystarczy sprawdzić, kto prowadzi interesującą Cię firmę albo pójść z nowo zakupionymi w innym miejscu soczewkami na obejrzenie do stałego specjalisty. W przypadku soczewek wolę spróbować parę pod kontrolą i przekonać się, czy są dla mnie odpowiednie niż robić za króliczka doświadczalnego. Nie mogę nosić większości popularnych, polecanych przez koleżanki soczewek, a moje pierwsze to był totalny dramat, choć koleżanka z pracy nosi je od ponad 5 lat i nie ma żadnych zastrzeżeń.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości