|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Iwonalodz - to ciekawe, że wiele osób, które noszą kontakty od dłuższego czasu, nie może się przystosować do silikonów i nawilżanych cudów. Polityka firmy niestety nieraz nie jest na korzyść klientów... Łykam tylko rutinoscorbin. Moja Mama ma tendencje do żylaków, a ja mam identyczną budowę jak ona i np. pigłuki antykoncepcyjne w moim przypadku odpadają.
![]() |
#1862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że koszty to nie taki wielki problem, w końcu grunt, żebym mogła normalnie wszystko widzieć :P. Najlepsze są ponoć jednodniowe soczewki, to prawda? ![]()
![]() |
#1863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zapytaj lekarza okuliste o wit.PP ona jest na receptę, a wzmacnia naczynka w oku, wystarczy dwa razy w roku jedno, dwa opakowania łyknąć, spytaj o biostymine, ale to zima, bo fotouczulać może i bierz sama z siebie Omegę - odżywia siatkówkę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1864 |
Nie depcze krokusów
|
Iwonalodz - dziękuję, muszę to wziąć pod uwagę
![]() winyl - jeśli cylinder jest mniejszy od 2D, to nie powinno być problemu z samymi mocami, pozostaje kwestia dopasowania rozmiarów i przyzwyczajenia. Wybór torycznych jest trochę mniejszy niż zwykłych, a już jednodniowych jest naprawdę mało. Analizując serię jednej firmy, np. Focus Ciba Vision - Focus Dailies Toric kosztują ok.130zł za 30 sztuk (w internecie taniej), ich miesięczny odpowiednik Focus to ok.200zł za 6 sztuk. Czyli jednodniowe Focusy noszone codziennie będą kosztować ok.260zł miesięcznie, a para miesięcznych tej samej firmy ok.70zł (cena sklepowa), róźnica niemal 4-krotna! Koszty samych soczewek wyrównają się, gdy jednodniówki będziesz nosić max.2x w tygodniu, dodatkowo odpadnie koszt płynu (ok.20zł za miesiąc przy kupnie w sklepie małego opakowania 120ml), więc granica opłacalności przesuwa się do 3x w tygodniu.
![]() |
#1865 |
Zakorzenienie
|
A mnie jeszcze zainteresowały te soczewki: Actifresh 400 firmy Hydron. Ma dobre recenzje i cena w porządku. Niestety znowu nie wiem, czy one są żelowe czy silikonowe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1866 |
Wtajemniczenie
|
Ja nosilam przez 3 miesiace, byly to moje pierwsze soczewki
![]() To tylko moje subiektywne zdanie, kazdemu odpowiada cos innego ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. <--------Moja kreskówkowa idolka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety Optixów nie nosiłam, więc porównania nie mam, a szkoda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1869 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1870 |
Nie depcze krokusów
|
Dokładnie tak. Najważniejsza jest reakcja oka! Firmy produkują różne nowości o cudownych parametrach, ale czy są dobre - weryfikują użytkownicy. Z drugiej strony - każde oko jest inne i to do niego należy dobrać produkt, a nie do portfela czy firmy, którą reprezentuje lekarz.
Iwonalodz - Actifresh to wysokouwodnione hydrożele. Wzrost średnicy pociąga za sobą wzrost krzywizny, więc lepiej wziąć 8,8 niż 8,4.
![]() |
#1871 |
Raczkowanie
|
30 maja jadę na wycieczkę klasową. Jednodniową, ale w planie jest ognisko... Czy mogę brać soczewki? Czy też dym z ogniska może mi jakoś podrażnić oko, bądź źle wpłynąć na noszenie soczewek? Wolę się upewnić wcześniej...
Pochwalę się ;D Tydzień noszenia i zakladanie oraz ściąganie soczewek zajmuje mi 3 min xD A już się bałam, że będę się musiała codziennie z tym męczyć... :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1872 |
Nie depcze krokusów
|
wakacyjnie, świetny czas!
Dym może podrażnić, ale nie musi, po prostu trzymaj się od niego jak najdalej. Co innego zadymione papierosami pomieszczenie, ale Ty będziesz na świeżym powietrzu.
![]() |
#1873 |
Raczkowanie
|
Dzięki ;D Wprawdzie papierosów i tak unikam, bo mam uczulenie na dym papierosowy, więc to się rozumie samo przez się. Ale miałam wątpliwości co do tego ogniska, a naprawdę nie chciałabym rezygnować z soczewek na wycieczce...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak pracowałam w restauracji, gdzie było pełno oparów dymu to miałam niestety z tym problem i większość czasu przechodziłam wtedy w okularach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1875 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1876 |
Nie depcze krokusów
|
Oj, jak się przyzwyczaisz, to okulary pójdą szybko w kąt
![]()
![]() |
#1877 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1878 |
Nie depcze krokusów
|
Parametry zachęcające, no i mają filtr UV. Masz możliwość wypróbowania pary, np. z Allegro? Martwi mnie ta krzywizna, bo co jeśli Twoje oko ma 8,4 mimo noszenia 8,6, które świetnie leżały...
A teraz trochę wiedzy dla szczególnie zainteresowanych: --- Przepuszczalność (dk/t): -W przypadku hydrożeli, kilkakrotnie niższa niż w silikonach może być myląca, bo wcale nie oznacza ilości tlenu docierającego do oka, tylko bodajże zdolność jego rozprowadzania i przechodzenia przez soczewkę, no i jest to parametr nieliniowy, różnica między 80 a 170 jest minimalna (wykres w linku poniżej). W hydrożelach 30 ilość tlenu jest podobna co w silikonach 80. --- Nie istnieje na rynku wybijająca się, cudowna soczewka, którą można polecić każdemu i mimo w miarę podobnych właściwości, każdą czuje się inaczej, na szczęście wybór jest duży: -W dzień różnice w ilości tlenu docierającego do oka między poszczególnymi modelami nie są duże (na lekką niekorzyść hydrożeli, ale jak wiadomo, nie powinno się nosić szkieł od rana do nocy przez cały tydzień, odpoczynek dla oczu to najważniejsza rzecz pozwalająca uniknąć komplikacji, tak jak wspominała Lalaith w kontekście zadymionych pomieszczeń), dopiero w nocy, ale jeśli ktoś śpi w hydrożelach, które nie są do tego absolutnie przeznaczone, to jego niemądry wybór... Reklama Optixów z 5x większym przepuszczaniem niż w innych modelach jest mocno naciągana. --- Dla użytkownika najważniejszy jest komfort: -Dużą rolę odgrywa rodzaj materiału i jego sztywność. Optixy całodobowe (maksymalne osiągnięte dk/t) nie przyjęły się tak dobrze, jak się tego spodziewano, bo wiele osób odczuwa dyskomfort noszenia, podobnie PureVision (są sztywniejsze niż inne, co widać w tabelce w linku poniżej). Nie warto więc windować dk/t do góry, skoro można ulepszyć inne parametry i osiągnąć podobny wynik, także w zwykłych hydrożelach (choć tu trochę trudniej, bo dochodzi rola wody i suchych oczu). --- Uwodnienie: -Wysokie jest wskazane w hydrożelach, bo woda przewodzi w nich tlen, ale w trakcie wysychania taka soczewka pobiera więcej wody z oka, wysuszając je. W silikonach woda nie odgrywa ważnej roli, bo za tlen odpowiada silikon. OptixN&D chwalą się, że mają mało wody i mogą być używane przy ZSO. Wysokouwodnione są bardziej wiotkie, elastyczne (czy wygodniejsze? tego nie wiem, to chyba kwestia subiektywna). Źródło tutaj, już kiedyś chyba wklejałam tego linka, ale warto powtórzyć. Artykuł jest głównie o szkłach typu night&day, czyli silikonowo-hydrożelowym, wysoko przepuszczającym tlen rozwiązaniu, przy którym występuje najmniej patologii, gdy ściąga się na noc. Drogim rozwiązaniu :/ Niekoniecznie pasującym wszystkim, bo to same silikonowe (kwestia komfortu). I jest z deka sponsorowany (wychwalanie Proclear i Biofinity, w sumie słuszne, bo to świetne produkty, niesłusznie mało dostępne w salonach). Co ciekawe, konkluzja nie jest zbyt optymistyczna, bo sugeruje nienoszenie na noc nawet najnowszych wynalazków! Z przymrużeniem oka patrzę na tabelki porównawcze, bo widać konkurencję między Ciba Vision a Cooper Vision (sponsorem badań) w postaci udowadniania wybiórczymi badaniami, jakie to Optixy mają świetne parametry, ale są niekomfortowe wg użytkowników (opinie subiektywne, znam dużo osób, które są nimi zachwycone)... O najpopularniejszych w sklepach J&J i B&L jest mało, wspominane jest badanie wykazujące większy komfort Advance i niestety większą ilość patologii po nich w porównaniu ze ściąganymi na noc OptixN&D - wg mnie jest to badanie nieobiektywne, bo powinni porównać je z dziennymi Optixami. Z drugiej strony, jeśli ilość tlenu jest tak podobna we wszystkich silikonowych, co powoduje wzrost komplikacji? Można zwariować - ból głowy zostawmy naukowcom ![]() Koniec wywodu, znikam na jakiś czas, za tydzień idę na dobór nowych ![]()
![]() |
#1879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1880 |
Zakorzenienie
|
Iwonko a Zeissy próbowałaś? Dla mnie też są bardzo ok, zarówno miesięczne jak i 3 miesięczne!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziekuję za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1882 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny mam takie pytanie, nosze od niedawna soczewki toryczne
na karcie mam zapisane tak prawe oko -1,75 ax 10, lewe oko -2,25 ax 170, czy jesli sama zwiekszylambym te pierwsza wartosc o 0,25 to czy ax 170 zostaje bez zmian czy tez ulega zwiekszenieu, prosze wytlumaczcie mi to i w ogole co oznaczaja te zapisy bo ja narawede nie znam sie na tym a chciclabym wiedziec
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1883 |
Nie depcze krokusów
|
Oś jest taka sama jak w okularach, niezależnie od mocy. Problem może polegać na tym, że soczewki produkują co 5-10 stopni i w przypadku osi np. 173 można wypróbować 170 i 175 (idealnie tylko te na indywidualne zamówienie). Czemu chcesz zwiększać moc?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1884 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1885 |
Konto usunięte
|
Gdybym chciała zacząć nosić soczewki to od jakich powinnam zacząć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Iwonko ja Zeissy próbowałam ze sklepu, 3 miesięczne kosztowały 31zł sztuka, a miesieczne 23, czyli taki standardzik, ale myślę że w necie będzie taniej, tutaj przykładowo na allegro żeby była jasność o jakie soczewki mi chodzi: http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=363276968 - miesięczne http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=363276977 - kwartalne Do tego jest też bardzo fajny płyn tej firmy - http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=363276980 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1887 |
Zakorzenienie
|
czesc
![]()
#1888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej zrobić sobie pod kontem soczewek badanie, a wtedy nie opłaca się brać soczewek jednodniowych tylko miesięczne, bo 1 para jest zwykle wliczona w cenę badania czyli badanie płatne ok 50zł, a para soczewek do tego gratis. A nawet jeśli kupiłabyś sobie parę soczewek jednodniowych samodzielnie bez konsultacji z okulistą, to jeśli by Ci się spodobały i chciałabyś je nosić to MUSIAŁABYŚ zrobić sobie jednak badanie. Zwykle do pierwszego badania drugie po około 2 tygodniach-miesiącu jest gratis żeby okulista zobaczył jak oczy tolerują materiał z którego zrobiona jest soczewka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1889 |
Zakorzenienie
|
Po 3 latach denerwuje mnie już dzienne ściąganie soczewek
![]()
#1890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.