Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-11, 01:46   #1861
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Iwonalodz - to ciekawe, że wiele osób, które noszą kontakty od dłuższego czasu, nie może się przystosować do silikonów i nawilżanych cudów. Polityka firmy niestety nieraz nie jest na korzyść klientów... Łykam tylko rutinoscorbin. Moja Mama ma tendencje do żylaków, a ja mam identyczną budowę jak ona i np. pigłuki antykoncepcyjne w moim przypadku odpadają.
Stary 2008-05-11, 09:54   #1862
winyl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

winyl - jasne! Jaką masz wadę? Lekarz z uprawnieniami kontaktologicznymi sprawdzi, które będą Ci pasować rozmiarowo. Na początku zakładanie i ściąganie może być koszmarne, ale idzie się szybko przyzwyczaić Jeśli tylko jesteś w stanie ponieść te koszty.
Hm +2 i +2.5. Jeśli chodzi o astygmatyzm, to nie pamiętam .
Myślę, że koszty to nie taki wielki problem, w końcu grunt, żebym mogła normalnie wszystko widzieć :P.
Najlepsze są ponoć jednodniowe soczewki, to prawda? I w takim razie ile takie mniej więcej kosztują?

XOXO
winyl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 12:15   #1863
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Iwonalodz - to ciekawe, że wiele osób, które noszą kontakty od dłuższego czasu, nie może się przystosować do silikonów i nawilżanych cudów. Polityka firmy niestety nieraz nie jest na korzyść klientów... Łykam tylko rutinoscorbin. Moja Mama ma tendencje do żylaków, a ja mam identyczną budowę jak ona i np. pigłuki antykoncepcyjne w moim przypadku odpadają.
Ja nawilżam oko często kroplami, więc soczewka nie musi być super hiper nawilżająca dla mnie silikony są nazwijmy to za grube i w noszeniu i w odczuwaniu. Okulistka jeszcze poradziła mi wrócić do kwartalnej Optimy i nosić ją po 1,5 m-ca lub 2 m-ce, nie ejst droga i tak myslę o tym, ale szukam wsród nowszych.

Zapytaj lekarza okuliste o wit.PP ona jest na receptę, a wzmacnia naczynka w oku, wystarczy dwa razy w roku jedno, dwa opakowania łyknąć, spytaj o biostymine, ale to zima, bo fotouczulać może i bierz sama z siebie Omegę - odżywia siatkówkę.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 13:46   #1864
Malla
Nie depcze krokusów

Iwonalodz - dziękuję, muszę to wziąć pod uwagę TŻ również, bo jemu z powodu alergii strasznie pękają naczynka w oku, na wiosnę wygląda jak wampir.

winyl - jeśli cylinder jest mniejszy od 2D, to nie powinno być problemu z samymi mocami, pozostaje kwestia dopasowania rozmiarów i przyzwyczajenia. Wybór torycznych jest trochę mniejszy niż zwykłych, a już jednodniowych jest naprawdę mało.
Analizując serię jednej firmy, np. Focus Ciba Vision - Focus Dailies Toric kosztują ok.130zł za 30 sztuk (w internecie taniej), ich miesięczny odpowiednik Focus to ok.200zł za 6 sztuk. Czyli jednodniowe Focusy noszone codziennie będą kosztować ok.260zł miesięcznie, a para miesięcznych tej samej firmy ok.70zł (cena sklepowa), róźnica niemal 4-krotna!
Koszty samych soczewek wyrównają się, gdy jednodniówki będziesz nosić max.2x w tygodniu, dodatkowo odpadnie koszt płynu (ok.20zł za miesiąc przy kupnie w sklepie małego opakowania 120ml), więc granica opłacalności przesuwa się do 3x w tygodniu.
Stary 2008-05-11, 14:03   #1865
Iwonalodz
Zakorzenienie

A mnie jeszcze zainteresowały te soczewki: Actifresh 400 firmy Hydron. Ma dobre recenzje i cena w porządku. Niestety znowu nie wiem, czy one są żelowe czy silikonowe i mają dziwne parametry BC:8,8 i 8,4, a ja noszę 8,6 i średnicę mają: 14,30. Nie chce mi sie lecieć do okulisty tylko po te parametry, bo i tak bywam tam dość często i odczuwa to mój portfel może ktoś je miał i je zna? bo opisy są zachęcające i mam ochotę je wypróbować
Stary 2008-05-11, 16:14   #1866
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

Ja nosilam przez 3 miesiace, byly to moje pierwsze soczewki Niestety nie mam o nich zbyt dobrego zdania ;/ Sa sztywniejsze niz obecne (optixy), wydaja sie nieco grubsze, gorzej mi sie je zakladalo i czesto pod koniec dnia "czulam" je na oku.

To tylko moje subiektywne zdanie, kazdemu odpowiada cos innego
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:23   #1867
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ladzia_15 Pokaż wiadomość
Ja nosilam przez 3 miesiace, byly to moje pierwsze soczewki Niestety nie mam o nich zbyt dobrego zdania ;/ Sa sztywniejsze niz obecne (optixy), wydaja sie nieco grubsze, gorzej mi sie je zakladalo i czesto pod koniec dnia "czulam" je na oku.

To tylko moje subiektywne zdanie, kazdemu odpowiada cos innego
Rozumiem, dziekuję za opinię
Niestety Optixów nie nosiłam, więc porównania nie mam, a szkoda.
Stary 2008-05-11, 18:14   #1868
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Mi mądra okulistka powiedziała że niektórzy tak mają i że jeśli lepiej się czuję w soczewkach starszego typu żebym z nich korzystała, a nie tak jak w VE gdzie naciągali mnie na różne cuda po których moje oczy cierpiały!
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 22:15   #1869
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Mi mądra okulistka powiedziała że niektórzy tak mają i że jeśli lepiej się czuję w soczewkach starszego typu żebym z nich korzystała, a nie tak jak w VE gdzie naciągali mnie na różne cuda po których moje oczy cierpiały!
Moja okulistka tez mnie nie namawia konkretnie na daną firmę, chyba, że akurat maja u nich jakąś promocje np. soczewki plus badanie. Zawsze mówi, że każde oko jest inne i trzeba szukać na sobie niestety idealnej soczewki dla siebie. Cos, jak szukanie idealnego podkładu czy tuszu oczywiście jeśli okulista trafi w taką idealną to juz połowa sukcesu
Stary 2008-05-11, 23:00   #1870
Malla
Nie depcze krokusów

Dokładnie tak. Najważniejsza jest reakcja oka! Firmy produkują różne nowości o cudownych parametrach, ale czy są dobre - weryfikują użytkownicy. Z drugiej strony - każde oko jest inne i to do niego należy dobrać produkt, a nie do portfela czy firmy, którą reprezentuje lekarz.

Iwonalodz - Actifresh to wysokouwodnione hydrożele. Wzrost średnicy pociąga za sobą wzrost krzywizny, więc lepiej wziąć 8,8 niż 8,4.
Stary 2008-05-12, 15:51   #1871
wakacyjnie
Raczkowanie

30 maja jadę na wycieczkę klasową. Jednodniową, ale w planie jest ognisko... Czy mogę brać soczewki? Czy też dym z ogniska może mi jakoś podrażnić oko, bądź źle wpłynąć na noszenie soczewek? Wolę się upewnić wcześniej...

Pochwalę się ;D Tydzień noszenia i zakladanie oraz ściąganie soczewek zajmuje mi 3 min xD A już się bałam, że będę się musiała codziennie z tym męczyć... :/
wakacyjnie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-12, 16:42   #1872
Malla
Nie depcze krokusów

wakacyjnie, świetny czas!
Dym może podrażnić, ale nie musi, po prostu trzymaj się od niego jak najdalej. Co innego zadymione papierosami pomieszczenie, ale Ty będziesz na świeżym powietrzu.
Stary 2008-05-12, 16:57   #1873
wakacyjnie
Raczkowanie

Cytat:
wakacyjnie, świetny czas!
Dym może podrażnić, ale nie musi, po prostu trzymaj się od niego jak najdalej. Co innego zadymione papierosami pomieszczenie, ale Ty będziesz na świeżym powietrzu.
Dzięki ;D Wprawdzie papierosów i tak unikam, bo mam uczulenie na dym papierosowy, więc to się rozumie samo przez się. Ale miałam wątpliwości co do tego ogniska, a naprawdę nie chciałabym rezygnować z soczewek na wycieczce...
Stary 2008-05-12, 16:59   #1874
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wakacyjnie Pokaż wiadomość
30 maja jadę na wycieczkę klasową. Jednodniową, ale w planie jest ognisko... Czy mogę brać soczewki? Czy też dym z ogniska może mi jakoś podrażnić oko, bądź źle wpłynąć na noszenie soczewek? Wolę się upewnić wcześniej...

Pochwalę się ;D Tydzień noszenia i zakladanie oraz ściąganie soczewek zajmuje mi 3 min xD A już się bałam, że będę się musiała codziennie z tym męczyć... :/
Myślę że tak, ja jestem ostra imprezowiczka i mniej więcej raz w tygodniu spędzam wieeele godzin w zadymionej knajpie na imprezie, moje oczy przez to nie ucierpiały. Tylko staram się dzień przed albo dzień po chodzić cały bez okularów.
Ale jak pracowałam w restauracji, gdzie było pełno oparów dymu to miałam niestety z tym problem i większość czasu przechodziłam wtedy w okularach
Stary 2008-05-12, 17:19   #1875
wakacyjnie
Raczkowanie

Cytat:
Myślę że tak, ja jestem ostra imprezowiczka i mniej więcej raz w tygodniu spędzam wieeele godzin w zadymionej knajpie na imprezie, moje oczy przez to nie ucierpiały. Tylko staram się dzień przed albo dzień po chodzić cały bez okularów.
Ale jak pracowałam w restauracji, gdzie było pełno oparów dymu to miałam niestety z tym problem i większość czasu przechodziłam wtedy w okularach
U mnie chodzenie w soczewkach ogranicza się do wyjścia do szkoły bądź gdzieś na spacer czy coś... Jak siedzę w domu, to obowiązkowo w okularach... Więc chodzenie w nich (okularach) przez jakiś czas nie jest aż tak dużym problemem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-12, 19:21   #1876
Malla
Nie depcze krokusów

Oj, jak się przyzwyczaisz, to okulary pójdą szybko w kąt Ja zakupiłam z myślą noszenia przez pół tygodnia, a teraz chcę sobie znaleźć takie, które mogłabym nosić jak najczęściej - różnica w widzeniu jest przy mojej wadzie znacząca w porównaniu do okularów (brak zaburzenia wielkości przede wszystkim, po drugie dobre widzenie na boki).
Stary 2008-05-12, 23:03   #1877
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Iwonalodz - Actifresh to wysokouwodnione hydrożele. Wzrost średnicy pociąga za sobą wzrost krzywizny, więc lepiej wziąć 8,8 niż 8,4.
O dziękuję za pełną info pomyslę i może wypróbuję drogie nie są.
Stary 2008-05-13, 12:51   #1878
Malla
Nie depcze krokusów

Parametry zachęcające, no i mają filtr UV. Masz możliwość wypróbowania pary, np. z Allegro? Martwi mnie ta krzywizna, bo co jeśli Twoje oko ma 8,4 mimo noszenia 8,6, które świetnie leżały...

A teraz trochę wiedzy dla szczególnie zainteresowanych:

--- Przepuszczalność (dk/t):
-W przypadku hydrożeli, kilkakrotnie niższa niż w silikonach może być myląca, bo wcale nie oznacza ilości tlenu docierającego do oka, tylko bodajże zdolność jego rozprowadzania i przechodzenia przez soczewkę, no i jest to parametr nieliniowy, różnica między 80 a 170 jest minimalna (wykres w linku poniżej). W hydrożelach 30 ilość tlenu jest podobna co w silikonach 80.

--- Nie istnieje na rynku wybijająca się, cudowna soczewka, którą można polecić każdemu i mimo w miarę podobnych właściwości, każdą czuje się inaczej, na szczęście wybór jest duży:
-W dzień różnice w ilości tlenu docierającego do oka między poszczególnymi modelami nie są duże (na lekką niekorzyść hydrożeli, ale jak wiadomo, nie powinno się nosić szkieł od rana do nocy przez cały tydzień, odpoczynek dla oczu to najważniejsza rzecz pozwalająca uniknąć komplikacji, tak jak wspominała Lalaith w kontekście zadymionych pomieszczeń), dopiero w nocy, ale jeśli ktoś śpi w hydrożelach, które nie są do tego absolutnie przeznaczone, to jego niemądry wybór... Reklama Optixów z 5x większym przepuszczaniem niż w innych modelach jest mocno naciągana.

--- Dla użytkownika najważniejszy jest komfort:
-Dużą rolę odgrywa rodzaj materiału i jego sztywność. Optixy całodobowe (maksymalne osiągnięte dk/t) nie przyjęły się tak dobrze, jak się tego spodziewano, bo wiele osób odczuwa dyskomfort noszenia, podobnie PureVision (są sztywniejsze niż inne, co widać w tabelce w linku poniżej). Nie warto więc windować dk/t do góry, skoro można ulepszyć inne parametry i osiągnąć podobny wynik, także w zwykłych hydrożelach (choć tu trochę trudniej, bo dochodzi rola wody i suchych oczu).

--- Uwodnienie:
-Wysokie jest wskazane w hydrożelach, bo woda przewodzi w nich tlen, ale w trakcie wysychania taka soczewka pobiera więcej wody z oka, wysuszając je. W silikonach woda nie odgrywa ważnej roli, bo za tlen odpowiada silikon. OptixN&D chwalą się, że mają mało wody i mogą być używane przy ZSO. Wysokouwodnione są bardziej wiotkie, elastyczne (czy wygodniejsze? tego nie wiem, to chyba kwestia subiektywna).

Źródło tutaj, już kiedyś chyba wklejałam tego linka, ale warto powtórzyć. Artykuł jest głównie o szkłach typu night&day, czyli silikonowo-hydrożelowym, wysoko przepuszczającym tlen rozwiązaniu, przy którym występuje najmniej patologii, gdy ściąga się na noc. Drogim rozwiązaniu :/ Niekoniecznie pasującym wszystkim, bo to same silikonowe (kwestia komfortu). I jest z deka sponsorowany (wychwalanie Proclear i Biofinity, w sumie słuszne, bo to świetne produkty, niesłusznie mało dostępne w salonach). Co ciekawe, konkluzja nie jest zbyt optymistyczna, bo sugeruje nienoszenie na noc nawet najnowszych wynalazków!

Z przymrużeniem oka patrzę na tabelki porównawcze, bo widać konkurencję między Ciba Vision a Cooper Vision (sponsorem badań) w postaci udowadniania wybiórczymi badaniami, jakie to Optixy mają świetne parametry, ale są niekomfortowe wg użytkowników (opinie subiektywne, znam dużo osób, które są nimi zachwycone)... O najpopularniejszych w sklepach J&J i B&L jest mało, wspominane jest badanie wykazujące większy komfort Advance i niestety większą ilość patologii po nich w porównaniu ze ściąganymi na noc OptixN&D - wg mnie jest to badanie nieobiektywne, bo powinni porównać je z dziennymi Optixami. Z drugiej strony, jeśli ilość tlenu jest tak podobna we wszystkich silikonowych, co powoduje wzrost komplikacji? Można zwariować - ból głowy zostawmy naukowcom

Koniec wywodu, znikam na jakiś czas, za tydzień idę na dobór nowych
Stary 2008-05-13, 23:48   #1879
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Parametry zachęcające, no i mają filtr UV. Masz możliwość wypróbowania pary, np. z Allegro? Martwi mnie ta krzywizna, bo co jeśli Twoje oko ma 8,4 mimo noszenia 8,6, które świetnie leżały...
Planowałam zakupić 3 sztuki w sklepie netowym albo parę na allegro jak mi nie przypasują, wyrzucę po prostu bogatsza o doświadczenie i lżejasza o parę złotych ale nie mam niestety innego wyjścia niż szukanie w taki sposób co za życie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-14, 16:04   #1880
lalaith
Zakorzenienie

Iwonko a Zeissy próbowałaś? Dla mnie też są bardzo ok, zarówno miesięczne jak i 3 miesięczne!
Stary 2008-05-14, 22:27   #1881
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Iwonko a Zeissy próbowałaś? Dla mnie też są bardzo ok, zarówno miesięczne jak i 3 miesięczne!
Nie i powiem szczerze, że pierwsze słyszę podpowiesz gdzie je kupiłaś albo podasz stronkę w necie gdzie kupujesz to chętnie poczytam i zobaczę też, jak one cenowo się sprawują
Dziekuję za pomoc
Stary 2008-05-18, 11:24   #1882
mirynka
Wtajemniczenie

dziewczyny mam takie pytanie, nosze od niedawna soczewki toryczne
na karcie mam zapisane tak prawe oko -1,75 ax 10, lewe oko -2,25 ax 170, czy jesli sama zwiekszylambym te pierwsza wartosc o 0,25 to czy ax 170 zostaje bez zmian czy tez ulega zwiekszenieu, prosze wytlumaczcie mi to i w ogole co oznaczaja te zapisy bo ja narawede nie znam sie na tym a chciclabym wiedziec

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 12:00   #1883
Malla
Nie depcze krokusów

Oś jest taka sama jak w okularach, niezależnie od mocy. Problem może polegać na tym, że soczewki produkują co 5-10 stopni i w przypadku osi np. 173 można wypróbować 170 i 175 (idealnie tylko te na indywidualne zamówienie). Czemu chcesz zwiększać moc?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-18, 16:46   #1884
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:
Oś jest taka sama jak w okularach, niezależnie od mocy. Problem może polegać na tym, że soczewki produkują co 5-10 stopni i w przypadku osi np. 173 można wypróbować 170 i 175 (idealnie tylko te na indywidualne zamówienie). Czemu chcesz zwiększać moc?
ja i tak mam soczewki na zamowienie bo to sa toryczne a takich w sklepach od reki nie ma, chce troszke zwiekszyc moc bo wydaje mi sie ze troche gorzej widze niz w okularach i chce sprobowac troche mocniejszych okulary mam takie na prawe - 2,25 a na lewe - 3,0 soczewki natomiast slabsze.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 21:37   #1885
201704240951
Konto usunięte

Gdybym chciała zacząć nosić soczewki to od jakich powinnam zacząć? Na miesiąc? noszę plusy
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 08:14   #1886
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Gdybym chciała zacząć nosić soczewki to od jakich powinnam zacząć? Na miesiąc? noszę plusy
Najlepiej najpierw wypróbować miesięczne, jeśli będzie ok można zmienić na 3 miesięczne jeżeli kogoś na miesięczne nie stać, a jeśli coś będzie nie tak można wypróbować soczewki jeszcze krótszej wymiany, albo inne miesięczne, takie jest moje zdanie Zwykle pierwsze miesięczne soczewki są gratis przy płatnym badaniu. Powodzenia!

Iwonko ja Zeissy próbowałam ze sklepu, 3 miesięczne kosztowały 31zł sztuka, a miesieczne 23, czyli taki standardzik, ale myślę że w necie będzie taniej, tutaj przykładowo na allegro żeby była jasność o jakie soczewki mi chodzi:
http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=363276968 - miesięczne
http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=363276977 - kwartalne
Do tego jest też bardzo fajny płyn tej firmy - http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=363276980
Stary 2008-05-19, 08:53   #1887
sylwia-zuza
Zakorzenienie

czesc chcialam sobie (i mezowi) kupic na wyprobowanie jednodniowe (boje sie,ze ich niezaakceptujemy)czy, cos jest, do nich jeszcze potrzebne?
Stary 2008-05-19, 08:59   #1888
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia-zuza Pokaż wiadomość
czesc chcialam sobie (i mezowi) kupic na wyprobowanie jednodniowe (boje sie,ze ich niezaakceptujemy)czy, cos jest, do nich jeszcze potrzebne?
Przede wszystkim moc optyczna o ok 0,5-0,75 mniejsza niż w okularach. Poza tym parametry: promień krzywizny i średnica oka.

Najlepiej zrobić sobie pod kontem soczewek badanie, a wtedy nie opłaca się brać soczewek jednodniowych tylko miesięczne, bo 1 para jest zwykle wliczona w cenę badania czyli badanie płatne ok 50zł, a para soczewek do tego gratis.
A nawet jeśli kupiłabyś sobie parę soczewek jednodniowych samodzielnie bez konsultacji z okulistą, to jeśli by Ci się spodobały i chciałabyś je nosić to MUSIAŁABYŚ zrobić sobie jednak badanie.
Zwykle do pierwszego badania drugie po około 2 tygodniach-miesiącu jest gratis żeby okulista zobaczył jak oczy tolerują materiał z którego zrobiona jest soczewka.
Stary 2008-05-19, 09:15   #1889
Nati02
Zakorzenienie

Po 3 latach denerwuje mnie już dzienne ściąganie soczewek Rzućcie mi cenę orientacyjną soczewek miesięcznych, ale do ciągłego noszenia?
Stary 2008-05-19, 09:23   #1890
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:
Przede wszystkim moc optyczna o ok 0,5-0,75 mniejsza niż w okularach. Poza tym parametry: promień krzywizny i średnica oka.

Najlepiej zrobić sobie pod kontem soczewek badanie, a wtedy nie opłaca się brać soczewek jednodniowych tylko miesięczne, bo 1 para jest zwykle wliczona w cenę badania czyli badanie płatne ok 50zł, a para soczewek do tego gratis.
A nawet jeśli kupiłabyś sobie parę soczewek jednodniowych samodzielnie bez konsultacji z okulistą, to jeśli by Ci się spodobały i chciałabyś je nosić to MUSIAŁABYŚ zrobić sobie jednak badanie.
Zwykle do pierwszego badania drugie po około 2 tygodniach-miesiącu jest gratis żeby okulista zobaczył jak oczy tolerują materiał z którego zrobiona jest soczewka.
dzieki a dlaczego musza byc slabsze niz okulary?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości