|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
lalaith - a ty masz soczewki z tej firmy, co mi link podałaś?
muszę mamie powiedzieć, że to jest takie tanie. bo do tej pory wychodziło mi, że będę musiała wydawać jakieś 70zł miesięcznie, a mama na to nie chciała się zgodzić. a tutaj kupuję soczewki za 67zł i starczy mi na trzy miesiące, do tego muszę tylko dokupić płyn, tak? no to świetnie zabieram się za przekonywanie mamy ;]a co robicie nad jeziorem? macie soczewki czy nosicie okulary? bo ja sobie nie wyobrażam, że można pływać w soczewkach..^ i mam jeszcze jedno pytanie- słyszałam, że czasami soczewki miesięcznie można nosić trochę dłużej, jeżeli nie boli oko i wszystko jest w porządku. co o tym myślicie, czy robiłyście już tak kiedyś?
|
|
#1982 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dostaniesz u okulisty tzw. podręcznik użytkownika, czyli małą, papierową książeczkę z instrukcjami i odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania. Będzie dobrze
|
|
|
#1983 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mogłabyś powiedzieć, o co chodzi z tym starterem Optixów dokładniej?
|
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ich aktualnie nie noszę, ale nosiłam przez lata i były super. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby się zestarzały przed terminem. Teraz noszę miesięczne. Żadnych soczewek nie możesz nosić dłużej niż czas podany przez producenta jako bezpieczny. Ew jeśli byś nosiła je rzadko, np co kilka dni, wtedy można nosić je kilka dni dłużej, ale tylko kilka dni, a nie np tydzien czy dwa!
Ze starterami to jest tak, że w róznych salonach są badania na soczewki i zwykle dany salon daje 1 pare soczewek miesiecznych jakies firmy gratis przy płatnym doborze. Ja na swojej pierwszej wizycie dostalam pare soczewek 2 tygodniowych J&J, ale od razu powiedzialam okulistce ze chce nosic 3 miesieczne i takie mi przepisala (napisala na karteczce nazwe i parametry), a ja juz sobie je sama kupilam w sklepie internetowym. Przez pierwsze dwa dni czulam drobna roznice, a potem juz nie i okazaly sie dla mnie lepsze od tych 2 tygodniowych. |
|
|
|
#1985 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aha. Ja nie potrzebuję badania w salonie, żeby dobrać soczewki, bo mam dobrą okulistkę. Znalazłam gdzieś w necie nawet kupon na soczewki AirOptix i jeszcze jakieś inne, ale badanie jest w VisionExpress, a tam to jest tak fatalna jakość tych ich pseudo 'badań', że ja dziękuję za coś takiego ;] A tak z ciekawości spytam (nie czytałam całego wątku... tylko pierwsze i ostatnie strony) jakie soczewki Wy aktualnie nosicie? I jak to jest: jeśli mam soczewki np. z AirOptix, to muszę używać płynu z tej samej formy czy mogę np. jakiś inny? Jest w tym jakaś różnica?
|
|
|
#1986 |
|
Zadomowienie
|
Nie koniecznie tej samej firmy musi być płyn. Ważne żeby nie było przeciwwskazań żeby do danych soczewek używać jakiegoś tam płynu. Takie informacje są w ulotce, którą powinien dać lekarz.
Ja używam AirOptixów, a do tego mam płyn OptiFree, który jest zalecany dla soczewek J&J. Nie mam w związku z tym żadnych problemów z soczewkami.
|
|
#1987 |
|
Zakorzenienie
|
a używasz kwartalnych czy miesięcznych? i ile one kosztują?
|
|
#1988 |
|
Zadomowienie
|
Używam miesięcznych z tego względu, że okulistka powiedziała mi, że ona nie bierze odpowiedzialności jeśli coś mi się stanie przez noszenie soczewek kwartalnych. Doszłam do wniosku, że skoro one rzeczywiście najlepsze nie są (chociaż mi się je użytkowało dobrze), to lepiej przerzucić się na miesięczne.
W tej chwili używam Soflensów 59 na zmianę z AirOptix. Soflensy są bardzo tanie (ok. 50 zł za opakowanie na 3 miesiące), ale niezbyt komfortowe dla mnie. Z płynem i wysyłką wychodzi ok. 33 zł/miesiąc (przy zamawianiu jednego opakowania). AirOptixy ostatnio sporo staniały (ok. 10 zł), ale ja mam zapas na rok (:P zapobiegliwość), także przy cenie 80 zł/6 szt wychodzi mi 26 zł/miesiąc+13 zł za płyn. Zawsze trzeba wziąć pod uwagę jakąś zniszczoną/zgubioną itp. zmaltertowaną soczewkę, to będzie ok. 45 zł/miesiąc. Mam też soczewki jednodniowe Focus Dailies. Przydatne w sytuacjach typu wyjazd na wakacje, bo nie muszę się martwić o płyn, pielęgnację soczewek itp. Jednak cena jakby się chciało nosić przez cały miesiąc bez przerwy jest dość wysoka - 120 zł.
|
|
#1989 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
Czy w związku z tym, że jak piszecie Optixy staniały, potanieja też IWear w VE? ja mam jeszcze jedno opakowanie w zapasie, więc na razie się nie rozglądam, ale z tego co widziałąm przechodząc koło salonu, cena taka sama.
|
|
|
|
|
#1990 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A w jakim VE byłaś? W jakim mieście? Ja miałam w domyśle te z niektórych centr handlowych w Warszawie na pewno nie wszystkie są tak fatalne, ale z tego co słyszałam, a słyszałam opinie kilku różnych lekarzy, po badaniach z VE pacjenci przychodzą do nich, bo mają wręcz zawroty głowy od źle dobranych okularów.Ja używałam soczewek PureVision z Bausch & Lomb, ale średnio z nich byłam zadowolona. Strasznie szybko mi wysychały, uwierały mnie, a czasem miałam wrażenie, że niektóre są wręcz nawet krzywe (czy to możliwe? ), bo ciągle uwierały mnie w tym samym miejscu. A płynu używałam iWear All-in-one z VE. Może źle dobrałam płyn i to on miał taki wpływ na soczewki? Nie wiem już sama. Teraz poważnie zastanawiam się właśnie nad AirOptixami, konkretnie nad tymi dla astygmatyków.
|
|
|
#1991 |
|
Nie depcze krokusów
|
SophieNeveu - pakiet startowy Air Optix, zgodnie z wymaganiami producenta, zawiera parę miesięcznych Optix lub N&D, 5 par jednodniowych Focus Dailies Aqua Comfort, płyn SoloCare 60ml i krople AQuify 2ml, pojemnik na soczewki. Ilość sztuk i objętości ustala producent, więc salon nie może startera modyfikować, ewentualnie zaproponować własny, ale to już inna kwestia. Nie wszystkie salony mają je dostępne, w Krakowie np. sieć Contempo.
Musisz założyć soczewki w trakcie wizyty u okulistki, więc ona powinna je posiadać na stanie, zapytaj czy będziesz miała coś gratis lub ze zniżką. Na stronie www.staininggrid.com jest tabelka kompatybilności soczewek z płynami. Badania z tej strony nie były opłacone przez żadną firmę i do danego typu soczewek wcale nie trzeba stosować płynu tej samej firmy, np. OptiFree produkuje firma Alcon, a okuliści często zalecają go do Johnsonów. Przy czym nie są to testy komfortu, ale usuwania osadów i wpływu na biodegradację soczewki. Optixy potaniały, bo w maju wypuścili na rynek nową wersję, Aqua Optix Widziałam je na stronie www.soczewki.net.pl (99zł/6szt.). Poprzedniej wersji już nie zamierzają produkować.Co do iWear, to Ciba zaprzecza, jakoby produkowała dla nich soczewki. Z tego co słyszałam, dwóch optyków z VE założyło zakład produkcyjny gdzieś w Ameryce Południowej, bodajże w Wenezueli, a technologia produkcji nie jest szerzej znana. Coś w tym stylu. Płynów Ciba się nie wypiera.
|
|
#1992 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() :conf used: a skąd w takim razie logo Ciby na opakowaniu soczewek IWear ??? Ciba nie ma nic przeciwko, że jest ono wykorzystywane prze VE? coś dziwne to jest...
|
|
|
|
|
#1993 |
|
Nie depcze krokusów
|
A kupujesz w VE czy w necie?
Napisz do CV, to zobaczysz, co odpiszą :P Temat jest co najmniej intrygujący... Może sprzedali im starą technologię z zastrzeżeniem umieszczania logo, ale iWeary są kiepskie, większość osób, która ma porównanie iWear/Optix woli te drugie. Piszą na opakowaniu, z jakiego materiału są zrobione?
|
|
#1994 |
|
Zakorzenienie
|
mam soczewki
teraz tylko mam mały problem.. u optyka powiedzieli mi że koszt miesiecznych soczewek bedzie wynosił 44zł miesięcznie .. nie stać mnie na takie coś, pozatym jeszcze zaproponowali jakieś inne starsze, 3miesięczne za 76 zł.. dodam że teraz mam ACUVUE OASYs Z HYDRACLEAR Plus. Gdzie moge kupić taniej miesięczne soczewki???
|
#1995 |
|
Nie depcze krokusów
|
Proste: w internecie (tylko lepiej nie na Allegro), poszukaj to się zaskoczysz, gdy zobaczysz, że 44zł to na 3 miesiące starczy
|
|
#1996 |
|
Matka Smoka
|
Kupuję w VE.
Zrobiłam skan soczewek (na jednej soczewce z naklejką maskujacą Cibę, na drugiej bez naklejki) oraz opakowania zbiorczego. Nie wiem na ile to bedzie widoczne, więc napiszę, że na opakowaniu jest napisane: Manufactured CIBA Vision Cooperation Duluth, GA 30097 USA Na naklejce, w języku polskim: Zawartoś: 6 sterylnych miekkich soczewek kontaktowych o lekkim zabarwieniu, zawierajacych 67% lotraficon i 33% wody zanurzonych w roztworze soli fizjologicznej z buforem fosforanowym. Malla, powiem szczerze, że trochę brak mi czasu i chęci pisania do Ciby czy VE Ale jak się coś dowiesz to dawaj znac.
|
|
|
|
#1997 |
|
Zadomowienie
|
może ktoś mógłby mi polecić soczewki do bardzo wrażliwych oczu? Mam już dość okularów i co jakiś czas próbuję róźnych soczewek i nic, zawsze to samo czyli podrażnione oczy już po kilku godzinach od pierwszego założenia. NIe mam już sił próbować. Ostatnio walczyłam kolejny raz z acuve oasis - (nie wiem jak to się pisze) i jest żle. Niby soczewki leżą dobrze na oku i nic mi nie przeszkadza ale oczy bardzo szybko męczą mi się w soczewkach i stają się czerwone. Cały czas mam nadzieję, może ktoś może mi coś polecić?
|
|
|
|
#1998 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ineso - opis rodem optixowy, ten sam materiał i uwodnienie. Nie wiemy tylko jak wygląda proces produkcyjny. Po co się tym zadręczać, ważne, że dobrze się sprawują
![]() musicman - po pierwsze trzeba sprawdzić, co powoduje podrażnienie. Może to nie soczewki, tylko płyn (dla wrażliwców zaleca się katalityczne typu AOSept), ale wtedy świeża, czysta para (np. jednodniówki) nie wywoływałaby takich objawów... Żeby nie było szkiełka czuć i nie powodowało problemów, musi być idealnie dobrane. Przyda się dobry lekarz z szerokim asortymentem, który poda Ci dokładnie parametry, na których masz bazować, bo może potrzebujesz nietypowych, np. krzywiznę 9,0. Mam znajomego z dużą krzywizną i na wszystkie soczewki reagował jak Ty, lekarze mówili, że jest wszystko w porządku, aż wreszcie wkurzył się i poszedł do świetnego specjalisty tylko od soczewek, który uświadomił mu tę prostą rzecz. Ważny jest też stan powiek. Jakie prócz Oasys już próbowałaś? Silikony, hydrożele, o jakich parametrach? Czy każdy model widział na Twoich oczach dobry lekarz (jak miałam za duże, to lekarka mówiła, że leżą ok, wreszcie poszłam gdzie indziej)? Stosujesz jakieś krople? Wrażliwcom często poleca się Proclear.
|
|
#1999 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?A tak w ogóle to nie każdy okulista zna się na soczewkach, w państwowej przychodni za darmo np soczewek nie dobierzesz, tylko musisz to zrobić w prywatnym gabinecie. Jeśli do takiego chodzisz i Twoja okulistka dobiera soczewki no to ok, ale nie rozumiem w takim razie zupełnie Twojego stwierdzenia.. Cytat:
|
||
|
|
|
#2000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko teraz pytanko: według jakich parametrów mam szukać i na co zwracać uwagę?? bo nie znam sie kompletnie .. wiem że mam wadę -2,2 na każde oko. I jakie stronki polecacie, z których zamawiałyście już i jesteście zadowolone?
|
|
#2001 |
|
Nie depcze krokusów
|
party_girl7 - Oasys mają tylko jedne parametry. Jeśli chodzi o inne soczewki, to okulista powinien poinformować, jakie parametry są dla Ciebie odpowiednie. Pamiętaj o kontrolach co pół roku, warto pokazywać się na nich w soczewkach, zwłaszcza jeśli chcesz próbować inne.
|
|
#2002 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Nie jest to przychodnia państwowa, tylko prywatna. A okulistka ma duże doświadczenie.Mam nadzieję, że rozumiesz już sens tamtego stwierdzenia. Odnosi się ono do całego postu, nie wyrwanego zdania. Sugerujesz, ze soczewki mogły być za grube? To miałoby w sumie sens, bo często czułam, że są dla mnie jakieś takie za ciężkie i za sztywne. Zupełnie nie orientuję się w soczewkach, nosiłam tylko te PureVision i nie wiem na co innego mogłabym zmienić. Czy coś mi to da, jeśli soczewki będą zawierały więcej wody? Cytat:
Nie przemawia do mnie ta tabelka. Jestem chyba jakaś niereformowalna ![]() Jakie dokładniej są te soczewki Aqua Optix? Mam jeszcze takie pytanie: SoftLensy to soczewki miękkie? Czym różnią się np. od PureVision?
|
|
|
#2003 |
|
Nie depcze krokusów
|
SophieNeveu - pozazdrościć okulistki! Rewelacja, jak z bajki
![]() PV są grube, rodzina Optixów nieco mniej, ale jednak - są upakowane silikonem, który usztywnia. Jak chcesz dobrać soczewki, skoro lekarz nawet nie zobaczy jak leżą, jak się zachowują na oku? To podstawa. Nie musisz iść od razu (choć powinno się i polecałabym), bo skoro kontrole mają być co pół roku, to na pewno termin noszenia i wizyty się zazębią, a ewentualne (odpukać!) uszkodzenia zostaną w porę wykryte. Zapytaj lekarki o modele, które możesz nosić, obejrzycie razem katalogi, orientacyjne ceny, niech Ci trochę poopowiada... Soflens są miękkie (twarde to inna bajka, do ich dobrania trzeba dokładnie zmapować rogówkę) i różnią się od PV tym, że są hydrożelowe, czyli zbudowane ze starszego technologicznie, bardziej elastycznego, ale mniej przepuszczającego tlen materiału.
|
|
#2004 |
|
Zadomowienie
|
dzięki za rady, myślę że tak jak poradziłą mi Malla udam się jeszcze raz do dobrego specjalisty zajmującego się doborem soczewek i z dużym asortymentem. Do tej pory chodziłam do takich którzy wybór mieli mały
![]() Czy ktoś mógłby mi polcecić takiego w Łodzi lub Częstochowie? |
|
|
|
#2005 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam jeszcze jedno pytanie :p
jak wiecie, planuję kupno soczewek i mama jest nawet trochę bardziej przychylna. i pojawia się problem- kompletnie nie wiem, jakie soczewki mam używać.. które na sam początek by się nadawały? nie chcę kupować u optyka, bo one wyjdą drogo. chcę przez internet, najlepiej o niskiej cenie^ czy możecie mi pomóc?
|
|
#2006 |
|
Zakorzenienie
|
hej
a ja jestem na etapie sprawdzania soczewek miesięcznych, pierwsze jakie mi poleciła okulistka to Softlensy 59.. O niebo lepiej, niż Oasysy.. Natomiast u optyka powiedziano mi, że będą one powoli wycofywane i polecają mi Pure Visions. Próbować?
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B 14.05.2017 Bruno
|
|
|
|
#2007 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety moja okulistka ma mało soczewek. NIe wiem jak teraz, ale ostatnio miala same Bausch&Lomby. Muszę do niej isc z katalogiem. Już nie czuję sie jak taki zoltodziob jak na samym poczatku, znam kilka firm soczewek, ![]() Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Jak dobiera sie moc soczewek? Bo wiem, jest ona slabsza niz okularów. Wiem, ze to zadanie okulisty, ale chcialabym sama jakos to sprawdzic. spotkalam sie niedawno z taką inteligentną tabelką, ale za cholerę nie mogę jej teraz znaleźć.
|
|
|
#2008 |
|
Nie depcze krokusów
|
dontknow - to nie Ty wybierasz soczewki, ale Twoje oko. My Ci nic nie poradzimy, bo to zbyt indywidualne. Np. ja mam ciasną rogówkę i mam wybór spośród tylko paru modeli, z czego wysokotlenoprzepuszczalne silikonowe pasują mi jedynie Johnsony, wiele tu do wybrzydzania nie mam. Jeśli pozioma średnica rogówki ma mniej niż 12mm, średnica soczewki nie powinna być większa od 14mm, a najnowsze czy kolorowe modele mają dużą średnicę (z materiałów na stronie Ciba Vision). Pierwszą parę zakładasz u lekarza, więc musisz kupić na miejscu, chyba że dostaniesz gratis. Każda z nas nosi inne soczewki i inne sobie chwali, a ceny aż tak bardzo się nie różnią.
O resztę (firmy, modele, silikony, czas noszenia itp.) pytaj lekarza, nie nas, on Ci najlepiej wytłumaczy SophieNeveu - chodzi Ci o tę tabelkę? Vertex distance to odległość od szczytu rogówki do szkieł okularowych.
|
|
#2009 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli Twoja okulistka przeprowadza badanie doboru soczewek kontaktowych to nie ma sensu jej zmieniać! Cytat:
Możesz je wypróbować, ale to kwestia indywidualna jak je zaakceptuje Twoje oko. Dla mnie np Soflens38 (dawne Optimy) 3miesięczne są super, natomiast Soflens59 miesięczne okazały się porażką straszną. Wytrzymałam w nich tydzień i wylądowałam u okulisty ze strasznym podrażnieniem oczu (a moje oczy nie tak znowu łatwo podrażnić) Wobec tego ciężko mi się odnieść do pytania czy coś Ci to da czy będą zawierać więcej wody, bo Soflens38 ma 38% wody czyli są małouwodnione, a Soflens59 59% czyli średnio, a te pierwsze się w moim przypadku sprawdziły a drugie absolutnie nie, choć pod względem ostrości widzenia były to chyba najlepsze soczewki jakie miałam, świetnie centrowały się na oku, ale straszliwie wysuszały! Spotkałam się z opinią że soczewki które zawierają więcej wody ściągają wodę dodatkowo z oka i wysuszają je, a małouwodnione tego nie czynią, ale co do tego też nie jestem przekonana odkąd noszę Procleary które mają 62% wody i jestem zadowolona. Może Malla coś na ten temat wie? Cytat:
Cytat:
Ja już Ci wysyłałam nawet linek do tanich i dobrych soczewek, ale i tak musisz iść najpierw do okulisty żeby Ci je zapisał! |
||||
|
|
|
#2010 |
|
Zakorzenienie
|
Malla wyślij mi proszę linek skąd wzięłaś tę informację że soczewki 3 miesięczne na całym świecie są miesięcznymi, a tylko w Polsce są 3 miesięczne? Przecież na opakowaniu tych soczewek jak byk pisze po angielsku że są to soczewki 3 miesięczne (specjalnie sprawdziłam)
?!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:57.

zabieram się za przekonywanie mamy ;]

tylko pierwsze i ostatnie strony) jakie 

na pewno nie wszystkie są tak fatalne, ale z tego co słyszałam, a słyszałam opinie kilku różnych lekarzy, po badaniach z VE pacjenci przychodzą do nich, bo mają wręcz zawroty głowy od źle dobranych okularów.

?