Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-11, 13:35   #2071
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Wapnienie rogówki :O?????????????? To co ja mam robić żeby temu zapobiec, nie obejdę się bez kropli Używam ich przez cały czas, codziennie od kilku lat
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 15:11   #2072
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - poczytam jeszcze trochę o tym, bo coś nie chce mi się wierzyć, że fosforany w tych kroplach coś robią, skoro nie ma ich w składzie... Na forach wspominali o buforze, ale tu jest cytrynian, nijak nie ma tam fosforu, może po prostu kiedyś skład był inny? Wolę stosować krople niż mieć zdartą rogówkę od tarcia soczewkami!
EDIT: Jest chyba tak jak myślę, w związku z negatywnymi wynikami badań, w 2007r. zmienili w składzie fosforany na cytrynian Składy z fosforanem podane na forach internetowych pochodzą z 2007r, potem już są tylko z cytrynianem. Świetna wiadomość. Przynajmniej wiem, czego unikać, np. kropli Hyabak (o ile w nich nie zmieniono składu, poszukam).

Floreta44 - SoloCare też ma wit.B5, a dokładniej prowitaminę w formie dexpantenolu. Masz skład EyEye? Jakie ma środki czyszczące? Właśnie przeczytałam skład płynu ZeroSeven, masakra, jaka chemia :/

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-06-11 o 18:20 Powód: dobra wiadomość
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 15:52   #2073
Floreta44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Lalaith - poczytam jeszcze trochę o tym, bo coś nie chce mi się wierzyć, że fosforany w tych kroplach coś robią, skoro nie ma ich w składzie... Na forach wspominali o buforze, ale tu jest cytrynian, nijak nie ma tam foforu, może po prostu kiedyś skład był inny? Wolę stosować krople niż mieć zdartą rogówkę od tarcia soczewkami!

Floreta44 - SoloCare też ma wit.B5, a dokładniej prowitaminę w formie dexpantenolu. Masz skład EyEye? Jakie ma środki czyszczące? Właśnie przeczytałam skład płynu ZeroSeven, masakra, jaka chemia :/
Ja uzywam płynu Weer ,podobno jest to ten sam płyn co Soro care a ile w tym prawdy to nie wiem salonie mi zapewniali że tak.
Floreta44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 16:38   #2074
Malla
Nie depcze krokusów

Skład ma taki sam.
Stary 2008-06-12, 08:33   #2075
corka_rosy
Wtajemniczenie

Dziewczyny, nie odzywam się, ale regularnie podczytuję
Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej po 3 tyg noszenia. Wciąż miałam bardzo zaczerwione oczy, po badaniu okazało się, że to wina słabego nawilżenia. Lekarz polecił mi zmianę soczewek na night&day. w ogóle powiedział, że w takiej sytuacji (suche oko) zalecają zmianę soczewek właśnie na night&day, bo mają większą przepuszczalność tlenu, a nie na wspomaganie oczu kropelkami. Trochę mnie to zdezorientowało, myślałam, że dostanę jakieś krople i będzie po problemie.
Zachęcał mnie też do wypróbowania całkiem nowych soczewek, które weszły w styczniu na rynek w Stanach, a do nas mają wejść w sierpniu. Niestety, nie pamiętam nazwy, ale mówił, że są super dla osób z takim problemem jak ja.
Na razie kupiłam 3 pary tych nowych, zobaczymy, jak będą się sprawować. Mam lekkie opory przed czymś, co będzie siedzieć w oku przez cały miesiąc bez przerwy, ale z drugiej strony cieszę się na myśl o tym, że któregoś dnia rano otworzę oczy i będę widziała zegarek
Co wy sądzicie o takim rozwiązaniu?

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-12, 09:35   #2076
party_girl7
Zakorzenienie

Hej, byłam wczoraj u optyka tam gdzie robiłam badanie żeby sie zapytać ile będą kosztowały moje soczewki na następny miesiąc.. powiedzieli że 36 lub ewentualnie 32zł. A na takie mnie nie stać... jeszcze jest jedna opcja jakieś 3miesięczne za 60zł ale to podobno straszne "dziady" jak mi ta pani powiedziała hehe.. przepuszczają tylko 30kilka % wody czy czegoś... nazwa była jakaś na b chyba taka dłuższa. Wiecie coś o tych soczewkach?? chyba nie umre od tego no nie?? bo w moim wypadku ze względów finansowych albo te albo nic.. a żeby kupować na necie nie znam tej potrzebnej krzywizny itp itd znam tylko moją wadę wzroku. Pozdrawiam
Stary 2008-06-12, 11:58   #2077
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej po 3 tyg noszenia. Wciąż miałam bardzo zaczerwione oczy, po badaniu okazało się, że to wina słabego nawilżenia. Lekarz polecił mi zmianę soczewek na night&day. w ogóle powiedział, że w takiej sytuacji (suche oko) zalecają zmianę soczewek właśnie na night&day, bo mają większą przepuszczalność tlenu, a nie na wspomaganie oczu kropelkami. Trochę mnie to zdezorientowało, myślałam, że dostanę jakieś krople i będzie po problemie.
Zachęcał mnie też do wypróbowania całkiem nowych soczewek, które weszły w styczniu na rynek w Stanach, a do nas mają wejść w sierpniu. Niestety, nie pamiętam nazwy, ale mówił, że są super dla osób z takim problemem jak ja.
Na razie kupiłam 3 pary tych nowych, zobaczymy, jak będą się sprawować. Mam lekkie opory przed czymś, co będzie siedzieć w oku przez cały miesiąc bez przerwy, ale z drugiej strony cieszę się na myśl o tym, że któregoś dnia rano otworzę oczy i będę widziała zegarek
Mój lekarz nigdy mi nie kazał zmieniać soczewek jesli miałam za bardzo czerwone oczy, a poza tym było ok i moje oczy te soczewki lubiły. Za to zawsze dostawałam nakaz stosowania kropli, często co ok.2 godz. albo nakaz nie noszenia soczewek przez kilka dni lub skrócenie czasu noszenia. Czasem też jakieś leki wspomagające albo cos tam w oku leczące dostałam. Nigdy tez mój lekarz mni nie namawiał na jakies super hiper nowe soczewki jesli byłam zadowolona z tych, co mam.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-12, 13:45   #2078
Malla
Nie depcze krokusów

party_girl7 - kwartalne to hmm... pewnie Optimy, przepuszczają mało tlenu i nie są wysokouwodnione, ale są ponoć cieniutkie i wygodne. Wielu lekarzy po nich jedzie (moja pierwsza nie lubi Optixów i zajmuje się tylko J&J i B&L, za to płyny i krople producenta Optixów poleca), ale jak już wspominałyśmy, komplikacje minimalizowane są najbardziej poprzez regularne kontrole (obowiązkowo co pół roku!), w przypadku produktów starszych, tańszych, gorszej jakości, takie kontrole najlepiej robić jeszcze częściej. Nie musisz ich nosić aż 3 miesiące, możesz krócej, będzie to zdrowsze.

Dla pocieszenia: optyczka podała Ci koszt w salonie (jak na salon to i tak mało!), a w internecie będzie o połowę mniej!

corka_rosy - nie możemy podważyć decyzji specjalisty. O N&D producent mówi, że mają małe uwodnienie i z tego powodu można je zalecić na suche oczy. Użytkownicy weryfikują to indywidualnie, słyszałam przeróżne opinie na ten temat, ale po co się nimi sugerować, warto samemu sprawdzić. Jeśli chodzi o całodobowe, całomiesięczne noszenie, to nie czytałam pozytywnych opinii medycznych na ten temat. We wszelkich artykułach u większości badanych wystąpiły jakieś skutki uboczne (podrażnienie, suchość) lub wręcz stany chorobowe powiek, rogówki, spojówek. Jednak jest to ciało obce, nie przepuszczające całkowicie tlenu, mające swoje tarcie, zaburzające filtr łzowy. Dlatego też raczej zaleca się ich noszenie w trybie dziennym, ze standardowym ściąganiem na noc lub ze ściąganiem co parę dni i robieniem całodniowego odpoczynku dla oczu (np. sobota bezsoczewkowa). Widzenie zegarka po przebudzeniu to musi być wspaniała sprawa... Warto spróbować Jedyne do czego się przyczepię, to krople, zazwyczaj lekarze zalecają je profilaktycznie, bo to najprostszy, najtańszy i najmniej inwazyjny sposób na nawilżenie oka. W trakcie noszenia N&D mogą być bardzo przydatne po przebudzeniu. Ciekawe, co nowego wprowadzono w USA, ostatnie najnowsze o których słyszałam, to Biofinity i Optix Aqua.
Stary 2008-06-12, 14:42   #2079
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Mój lekarz nigdy mi nie kazał zmieniać soczewek jesli miałam za bardzo czerwone oczy, a poza tym było ok i moje oczy te soczewki lubiły. Za to zawsze dostawałam nakaz stosowania kropli, często co ok.2 godz. albo nakaz nie noszenia soczewek przez kilka dni lub skrócenie czasu noszenia. Czasem też jakieś leki wspomagające albo cos tam w oku leczące dostałam. Nigdy tez mój lekarz mni nie namawiał na jakies super hiper nowe soczewki jesli byłam zadowolona z tych, co mam.

Mi jest na razie trudno powiedzieć, czy te soczewki, które mam, są dla mnie dobre, po to moje pierwsze i nie mam w ogóle porównania. Jednak zdecydowanie martwi mnie to zaczerwienienie, nie sądzę, żeby na dłużą metę nie dawało to jakiś dodatkowych skutków ubocznych, dlatego spróbuję n&d, może akurat okaże się, że to jest to.

Cytat:

corka_rosy - nie możemy podważyć decyzji specjalisty. O N&D producent mówi, że mają małe uwodnienie i z tego powodu można je zalecić na suche oczy. Użytkownicy weryfikują to indywidualnie, słyszałam przeróżne opinie na ten temat, ale po co się nimi sugerować, warto samemu sprawdzić. Jeśli chodzi o całodobowe, całomiesięczne noszenie, to nie czytałam pozytywnych opinii medycznych na ten temat. We wszelkich artykułach u większości badanych wystąpiły jakieś skutki uboczne (podrażnienie, suchość) lub wręcz stany chorobowe powiek, rogówki, spojówek. Jednak jest to ciało obce, nie przepuszczające całkowicie tlenu, mające swoje tarcie, zaburzające filtr łzowy. Dlatego też raczej zaleca się ich noszenie w trybie dziennym, ze standardowym ściąganiem na noc lub ze ściąganiem co parę dni i robieniem całodniowego odpoczynku dla oczu (np. sobota bezsoczewkowa). Widzenie zegarka po przebudzeniu to musi być wspaniała sprawa... Warto spróbować Jedyne do czego się przyczepię, to krople, zazwyczaj lekarze zalecają je profilaktycznie, bo to najprostszy, najtańszy i najmniej inwazyjny sposób na nawilżenie oka. W trakcie noszenia N&D mogą być bardzo przydatne po przebudzeniu. Ciekawe, co nowego wprowadzono w USA, ostatnie najnowsze o których słyszałam, to Biofinity i Optix Aqua.
No właśnie, nie zdecyduję się na pewno na noszenie ich przez miesiąc bez przerwy, chociaż pokusa udawania, że nie mam wady wzroku, jest bardzo kusząca Będę raczej traktowała jak zwykłe soczewki miesięczne, ale będę miała większy komfort, jeśli nagle się coś stanie i nie będę miała okazji zdjąć soczewek na noc. Poz tym nie będę miała więcej elastyczności, jeśli chodzi o czas noszenia soczewek, nie będę musiała tak pilnować, żeby nie pzrekroczyć tego zalecanego czasu.
A jakieś krople pewnie i tak kupię, muszę pzrejrzeć wątek, żeby zobaczyć, co polecacie

A powiedzcie mi jeszcze, jak chodzicie na kontrolę w soczewkach, to jakie badania macie wykonywane? Tylko czytanie z tablicy i mikroskop? Czy coś jeszcze?

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-12, 16:08   #2080
Malla
Nie depcze krokusów

Jeszcze nie miałam kompleksowego badania po przyjściu w soczewkach, tylko pod lampą szczelinową (i czytanie z tablicy), ale to dlatego, że tuż przed doborem miałam całą resztę. Do tego trzeba szkiełka zdjąć. Po zakropleniu do badania dna oka trzeba odczekać przed założeniem soczewek, najlepiej schować je do pudełka, a do domu wrócić w okularach. Na dobór kolejnej pary przyszlam w okularach myśląc, że będę musiała założyć szkła w gabinecie, ale usłyszałam, żeby zakupić polecone modele (mam parę - niestety, tylko parę - do wyboru) i płyn (AOSept dostałam wczoraj, zacznę z nową parą za parę dni), ponosić, poobserwować oczy, zanotować spostrzeżenia i dopiero po jakimś czasie się w nich pojawić. Obydwoje lekarzy oglądało moje szkła pod kątem ułożenia na oku i zabiałczania po 2 tygodniach używania 2-tygodniówek (nie ukrywam, że moim celem finansowym są miesięczne i tyle czasu je noszę, skoro uzyskałam potwierdzenie, że nie są zanieczyszczone po tym czasie, dlatego też zamierzam je porządniej czyścić dla spokoju sumienia). Mam gdzieś lekarza, który tylko bada ostrość wzroku, nie za to płacę te 50zł za wizytę. A dno oka, ciśnienie...?
Stary 2008-06-13, 07:38   #2081
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Moja okulistka powiedziała że przy problemach z suchym okiem absolutnie nie powinno się nosić soczewek 24h na dobę bo to może tylko jeszcze bardziej zaszkodzić. Soczewki n&d są ponoć bardzo dobre, ale przy mojej wadzie i właśnie okresowych problemach z suchością nigdy by mi ich nie poleciła do noszenia bez zdejmowania na noc, a ze zdejmowaniem na noc to nie za taką cenę. To opinia kolejnego specjalisty, ale co specjalista to inna opinia

Jeśli chodzi o badanie dna oka to wiem na pewno, że przy soczewkach wystarczy je wykonywać raz na 2 lata ew raz na rok, bo na dno oka soczewki nie mają większego wpływu. Jeśli wszystko poza tym jest ok, to niemożliwe żeby coś się działo na dnie, najpierw zaczęły by się psuć przednie warstwy.

party kwartalne Soflens38 (dawniej Optimy) są super soczewkami, ja je nosiłam i byłam bardzo zadowolona, a dopiero jak zaczęłam pracować to się przerzuciłam na miesięczne. W komforcie nie czuję specjalnie różnicy, ale to ponoć zdrowiej dla oczu, a ja zamierzam nosić soczewki minimum całe życie
Aha i ich cena to niekoniecznie 60zł za parę. Tu masz 3 pary za 66
http://www.lensa.pl/Soflens_38_6szt_67.html
A miesieczne te możesz mieć duuużo taniej np http://www.lensa.pl/Soflens_Comfort_59_6szt_62.html
U mnie sie one nie sprawdzily ale a noz Tobie przypasują? Mam znajomą która je nosi wieeeele lat.

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2008-06-13 o 08:31

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-13, 08:14   #2082
Malla
Nie depcze krokusów

Dokładnie, dno oka to zwykłe badanie zwykłego człowieka i warto je robić raz na rok, a nawet rzadziej. Soczewki Bauscha mają to do siebie, że gdy ktoś je nosi i mu dobrze służą, to nie chce ich zmienić na żadne inne, bo mu inne nie pasują. A przynajmniej osoby, które znam i noszą je wiele lat, tak właśnie mają. To znaczy, że są dobrze dobrane. Po co zmieniać coś, co pasuje.
Stary 2008-06-13, 08:32   #2083
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, dno oka to zwykłe badanie zwykłego człowieka i warto je robić raz na rok, a nawet rzadziej. Soczewki Bauscha mają to do siebie, że gdy ktoś je nosi i mu dobrze służą, to nie chce ich zmienić na żadne inne, bo mu inne nie pasują. A przynajmniej osoby, które znam i noszą je wiele lat, tak właśnie mają. To znaczy, że są dobrze dobrane. Po co zmieniać coś, co pasuje.
Ja zmieniłam, bo jednak mnie przekonało to że miesięczne zdrowsze niż 3 miesięczne...
Stary 2008-06-13, 08:48   #2084
(:tysia:)
Zadomowienie

GG do (:tysia:)

Ja uważam, że nie powinno używać się tych kropli i nawet to odradzała mi moja okulistka.. Ja zauważyłam, że jak zmieniam firmy, z których biorę soczewki, moje oczy lepiej reagują. Sądze, że cos w tym jest a tak w ogóle, to słyszłam coś o soczewkach, które nosi się tylko w nocy i one regulują wzrok! rano się zdejmuje i cały dzień widzi się dobrze! podobno skuteczne, ale wszystkie możemy sobie wyobrazić ile coś takiego kosztuje
(:tysia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 08:56   #2085
plotkara0804
BAN stały

Cześc
Tez jestem zadowolona nosicielka soczewek. Jak sie nosi 14 lat okulary to widac i czuć różnice.Nosze 2 tygodniowe ACUVUE OASYS with
HYDRACLEAR

Mam pytanko. Czy wam tez ropieja oczy, jak zdarzy sie wam zasnać w soczewkach ( dziennych mam na mysli)
Drugie: jak wy dbaie o higiene? bo ja szczerze przyznam sie, że tylko jak zakładam przemyje byle jak i ciach na oczy. A z tego co wiem to powinno sie je starannie wyczyscic po nocy.

pozdrawiam
plotkara0804 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-13, 10:41   #2086
party_girl7
Zakorzenienie

tak, chodzilo jej o te soczewki Bausch&Lomb, dokładniej nie wiem. Skoro mówicie że nie są złe to nie wiem co miała na myśli ta babka... a co to właściwie jest ta krzywizna i rozmiar przy zakupie w internecie? ma to jakieś wielkie znaczenie? bo ja nie znam swojej krzywizny itd tylko znam wade..

a np tutaj: http://www.lensa.pl/Soflens_38_6szt_67.html
jest tam 6 sztuk, czyli że niby na 3 miesiące( para na miesiąc) tak?? to chyba bardziej mi sie opłaca w salonie po 60 zł no nie?..
dla mnie te soczewki to narazie czarna magia, wiec wybaczcie te głupie pytania..
Stary 2008-06-13, 10:45   #2087
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
ma to jakieś wielkie znaczenie? bo ja nie znam swojej krzywizny itd tylko znam wade..

a np tutaj: http://www.lensa.pl/Soflens_38_6szt_67.html
jest tam 6 sztuk, czyli że niby na 3 miesiące( para na miesiąc) tak??
krzywizna i rozmiar ma wielkie znaczenie, ale w soflensach 38 jest chyba tylko jeden rozmiar i krzywizna.

Jedna para starcza na 3 miesiące, więc 3 pary na 9 miesięcy.
Stary 2008-06-13, 12:54   #2088
Malla
Nie depcze krokusów

lalaith - mnie też to przekonuje.

(:tysia: ) - tak, to są ortosoczewki. Kosztują kilka tysięcy zł. Odpowiednio uciskają rogówkę, "naprawiając" wzrok na kilka, kilkanaście godzin.

plotkara0804 - w soczewkach generalnie nie powinno się spać wcale, nawet jeśli producent "pozwala". To pozwolenie jest ustalane na podstawie tlenoprzepuszczalności, a nie komfortu czy komplikacji. Dlatego większość lekarzy zaleca spanie tylko w sytuacjach wyjątkowych (biwak itp.). Co innego przysnąć w autobusie, a co innego drzemać w domu, przecież ściągnięcie soczewek to nie problem, ewentualnie kwestia lenistwa. Przed założeniem nie trzeba już szorować, można przepłukać paroma kroplami płynu. Najważniejsza jest pielęgnacja po zdjęciu, czyli pocieranie z paroma kroplami płynu z każdej strony oraz przepłukanie i to za każdym razem, bo "no rub" to taka trochę marketingowa ściema.

party_girl7 - jeśli to dla Ciebie czarna magia, czemu nie zapytasz o swoje wątpliwości lekarza? Wyniosłaś cokolwiek z wizyty? Kupując teraz sama tylko na podstawie mocy zrobisz sobie więcej krzywdy niż pożytku, i wyrzucisz kupę kasy w błoto. Lekarz ma obowiązek podać wymiary dobranych soczewek, żebyś wiedziała co kupować. Niektóre modele mają tylko jedne parametry, ale to nie znaczy, że wszystkim pasują - wręcz przeciwnie, ja np. mogę używać tylko kilka modeli. Optima ma aż 3 krzywizny, to ma wielkie znaczenie. Poza tym soczewka soczewce nierówna, Optima i Oasys mają te same wymiary, ale inaczej leżą na oczach, może się zdarzyć, że oczy będą lepiej tolerować parę Optima 8,4 i Optix 8,6 niż Oasys 8,4 i Optima 8,4 (oczywiście nie stosuje się różnych szkieł na oczach, to tylko hipoteza). Jeśli soczewka jest miesięczna, to nosi się daną soczewkę max. przez miesiąc, a nie całe opakowanie. Jeśli masz problemy z takimi rzeczami, to przede wszystkim udaj się z powrotem do lekarza lub go zmień, jeśli niechętnie udziela podstawowych informacji. Pytania możesz zanotować wcześniej. Czytanie w internecie nie zastąpi wizyty, to są podstawy każdej wizyty z doborem.
Stary 2008-06-13, 13:38   #2089
Madziulek333
Raczkowanie

Moja mama jest ambitna Ona myślała że 410 to na 3 miesiące a tak naprawde na pół roku :d czyli w granicach rozsądku

A co do soczewek. Mam je na oczach od godziny i prawe oko mnie muli .. Lewe wszystko w porządku, ale prawe .. Nie widze przez nie dobrze. Zrobi mi sie to normalnie ?
Madziulek333 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-13, 15:41   #2090
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
party_girl7 - jeśli to dla Ciebie czarna magia, czemu nie zapytasz o swoje wątpliwości lekarza? Wyniosłaś cokolwiek z wizyty? Kupując teraz sama tylko na podstawie mocy zrobisz sobie więcej krzywdy niż pożytku, i wyrzucisz kupę kasy w błoto. Lekarz ma obowiązek podać wymiary dobranych soczewek, żebyś wiedziała co kupować. Niektóre modele mają tylko jedne parametry, ale to nie znaczy, że wszystkim pasują - wręcz przeciwnie, ja np. mogę używać tylko kilka modeli. Optima ma aż 3 krzywizny, to ma wielkie znaczenie. Poza tym soczewka soczewce nierówna, Optima i Oasys mają te same wymiary, ale inaczej leżą na oczach, może się zdarzyć, że oczy będą lepiej tolerować parę Optima 8,4 i Optix 8,6 niż Oasys 8,4 i Optima 8,4 (oczywiście nie stosuje się różnych szkieł na oczach, to tylko hipoteza). Jeśli soczewka jest miesięczna, to nosi się daną soczewkę max. przez miesiąc, a nie całe opakowanie. Jeśli masz problemy z takimi rzeczami, to przede wszystkim udaj się z powrotem do lekarza lub go zmień, jeśli niechętnie udziela podstawowych informacji. Pytania możesz zanotować wcześniej. Czytanie w internecie nie zastąpi wizyty, to są podstawy każdej wizyty z doborem.
Ok, wybiore sie do tej lekarki po info

Cytat:
Napisane przez Madziulek333 Pokaż wiadomość
Moja mama jest ambitna Ona myślała że 410 to na 3 miesiące a tak naprawde na pół roku :d czyli w granicach rozsądku

A co do soczewek. Mam je na oczach od godziny i prawe oko mnie muli .. Lewe wszystko w porządku, ale prawe .. Nie widze przez nie dobrze. Zrobi mi sie to normalnie ?
ja nosze jakies 3 tyg i nawet teraz czasem mnie muli, wiec narazie sie nie przejmuj, chyba że nie będzie Ci to schodziło..
Stary 2008-06-13, 19:42   #2091
SophieNeveu
Rozeznanie

Kurczę, Ja już się pogubiłam w tych wszystkich soczewkach... Wiem tylko, że chcę krople Blink W poniedziałek idę do okulistki , to rozjaśni mi moje horyzonty i mam nadzieję, że rozwieje wszystki wątpliwości Zapiszę też sobie kilka firm soczewek, o których chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej, i zapytam co ona o nich sądzi.
Stary 2008-06-14, 10:37   #2092
LadyInEcru
Raczkowanie

Czy któraś z was ma podobną wade wzroku jak moja i mimo to nosi soczewki?

Na każdym oku mam zarówno plusy jak i minusy ( czyli poł oka jest krótkowzroczne a pół dalekowzroczne ) w każdym razie okulista coś w tym stylu powiedział, a co mnie najbardziej zdołowało, stwierdził, że nie moge nosic soczewek bo cięzko zdobyć tego typu a jeśli już to zapewne nie bedą dobrze słuzyć. prosze mnie pocieszyć, bo bardzo zalezy mi na soczewkach, czy szukać innego okulisty?
LadyInEcru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 16:29   #2093
behindblueeyes
Zakorzenienie

hej,
od wczoraj mam soczewki, z wkładaniem nie było tak źle-najgorzej pierwszy raz dotknąć oka ale mam problem z rozpoznaniem która lewa a która prawa strona soczewki..jak to rozpoznać? wiem,że na 'lewej' stronie powinna mieć bardziej kształt takiego jakby kapelusza..ale i tak nie wiem co i jak
Stary 2008-06-15, 18:36   #2094
plotkara0804
BAN stały

Cytat:
Napisane przez behindblueeyes Pokaż wiadomość
hej,
od wczoraj mam soczewki, z wkładaniem nie było tak źle-najgorzej pierwszy raz dotknąć oka ale mam problem z rozpoznaniem która lewa a która prawa strona soczewki..jak to rozpoznać? wiem,że na 'lewej' stronie powinna mieć bardziej kształt takiego jakby kapelusza..ale i tak nie wiem co i jak
ja rozpoznaje tak: na lewej stronie jest wtedy jak ma ostre kanty.
plotkara0804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 08:57   #2095
naila
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, nie zdecyduję się na pewno na noszenie ich przez miesiąc bez przerwy, chociaż pokusa udawania, że nie mam wady wzroku, jest bardzo kusząca Będę raczej traktowała jak zwykłe soczewki miesięczne, ale będę miała większy komfort, jeśli nagle się coś stanie i nie będę miała okazji zdjąć soczewek na noc. Poz tym nie będę miała więcej elastyczności, jeśli chodzi o czas noszenia soczewek, nie będę musiała tak pilnować, żeby nie pzrekroczyć tego zalecanego czasu.
Ja Night&Day nosiłam dawno temu, jak jeszcze np. nie było J&J Acuvue Advance, na które po nich przeszłam. Swego czasu mogłam nosić wyłącznie te, bo tylko je moje oczy tolerowały, ale nie chciałam ich obciążać na noc.. nosiłam je jak każde inne soczewki - zdejmując wieczorem do płynu. Moim zdaniem, to bardzo rozsądne podejście Raz tylko zdarzyło się, że zostawiłam je na noc Na dwudniowym wyjeździe w plener. I miałam ten komfort, że wiedziałam, że mi nic nie będzie.. Potem przerzuciłam się na tańsze, jak już mi je oko zaczęło tolerować...

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 10:33   #2096
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyInEcru Pokaż wiadomość
Czy któraś z was ma podobną wade wzroku jak moja i mimo to nosi soczewki?

Na każdym oku mam zarówno plusy jak i minusy ( czyli poł oka jest krótkowzroczne a pół dalekowzroczne ) w każdym razie okulista coś w tym stylu powiedział, a co mnie najbardziej zdołowało, stwierdził, że nie moge nosic soczewek bo cięzko zdobyć tego typu a jeśli już to zapewne nie bedą dobrze słuzyć. prosze mnie pocieszyć, bo bardzo zalezy mi na soczewkach, czy szukać innego okulisty?
Wprawdzie nie mam podobnej wady wzroku, ale wydaje mi się że coś takiego jak soczewki progresywne, tak jak okulary progresywne koryguje właśnie takie wady. Zwykle noszą je starsi krótkowidze, którzy na starość przestają widzieć również z bliska, więc mają dwie wady i krótko- i dalekowzroczność jednocześnie.
Ja bym jeszcze dla głębszej orientacji skonsultowała to z innym okulistą
Stary 2008-06-16, 12:10   #2097
Malla
Nie depcze krokusów

LadyInEcru - szkła progresywne nie tak ciężko zdobyć i nie są kosmicznie drogie, spójrz np. tutaj. Nie słyszałam jednak nic o nich, o komforcie użytkowania, jakości widzenia. Warto się zagłębić i poczytać opinie w sklepach internetowych, na forach. Niektóre salony nie chcą się bawić w zamawianie, bo to dla nich dużo zachodu... Najłatwiej, choć też największym kosztem by było, gdyby okulista podał Ci wymaganą krzywiznę, zamówiłabyś w necie najbardziej zbliżony model (niestety sprzedają tylko całe opakowania) i przyszłabyś do niego, założyłabyś pierwszy raz przy nim, obejrzałby je czy dobrze leżą na oku, nauczył pielęgnacji itp. O tym, czy się spisują, decyduje czas, to kwestia indywidualna.

behindblueeyes - łatwość rozpoznania zależy też od modelu, w Johnsonach widać wyraźniej niż w Optixach, do tego dochodzą znaczniki typu napis 1-2-3, CIBA. Zazwyczaj jest to wyraźna różnica jak między miską a talerzem na zupę, tutaj jest trochę o tym.
Stary 2008-06-16, 20:55   #2098
SophieNeveu
Rozeznanie

Dziewczyny, jestem załamana po dzisiejszej wizycie

Do tej pory uważałam, że moja okulistka to soczewkowe guru. Bzdura.

Po raz kolejny wciskała mi Bausch&Lomby. Nie było mowy o innych soczewkach. W sumie nie dziwie sie jej, ze je wszystkim poleca, bo w koncu sprzedaje je w swoim gabinecie. Wiec sie jej to kalkuluje.

Wogóle niefajnie mnie potraktowała. Rozumiem, ze bylam jej jedną z kilkudziesieciu pacjentek tego dnia, ale to jej nie usprawiedliwia.
Nic mi nie mówiła o soczewkach. O każdą, nawet najdrobniejszą rzecz musiałam się sama jej wypytywać. A na 1/3 moich pytań nie potrafiła udzielić mi odpowiedzi. I powiedziała, ze to ja się nie znam na soczewkach.
Nie dała mi nawet parametrów, według których mogłabym zamówić soczewki w internecie. Według niej wszystkie internetowe sklepy mają podróbki soczewek, a tylko u naszej pani guru można dostać te prawdziwe. ;/

Heh, strasznie mnie rozczarowała dzisiaj. Muszę poszukać nowego lekarza.

Wogóle powiedziała mi, że przy moim astygmatyźmie (-0,25 i -0,50) mogę nosić zwykłe soczewki, nie muszę torycznych, bo to nie jest żaden astygmatyzm.
Oświećcie mnie - czy ona ma rację? Bo już jestem tak zakręcona, że się już pogubiłam.

Dopiero teraz do mnie dotarło, że przy pierwszej wizycie też mi nie ustaliła parametrów soczewek, tylko od razu wcisnęłą mi B&L te co wszystkim. To były moje pierwsze soczewki, i wogole wtedy nie mialam pojecia, ze moga roznic sie krzywizna, osią, itd. Całkowicie jej ufałam. A teraz czuję się wyrolowana i oszukana :[

Mam jeszcze pytanie - czy ktoś z was kupuje soczewki na www.szkla.com? Bo chcę jej udowodnić, że to nie są podróbki soczewek.
Stary 2008-06-16, 20:58   #2099
Melka88
Zakorzenienie

Dziewczyny, kiedyś widziałam soczewki w Rossmannie.. Tak z ciekawości, używała któraś ? Albo słyszała coś o nich ?
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 22:29   #2100
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jestem załamana po dzisiejszej wizycie

Mam jeszcze pytanie - czy ktoś z was kupuje soczewki na www.szkla.com? Bo chcę jej udowodnić, że to nie są podróbki soczewek.
Współczuję przezyć, rzeczywiście "świetna" lekarka. Nie rozumiem czemu nie poszłas do kierownika jeśli nie chciała Ci napisać parametrów Twoich szkieł, po to mi.in.poszłaś! tym bardziej, jak rozumiem płacisz za wizytę. U mojej okulistki nie do pomyślenia ten całokształt zachowań

Ja kupowałam i czasem jeszcze kupuję na: http://www.sklep-soczewki.pl/ i na pewno mają oryginalne, bo od bodajże 2 lat tam kupuję albo sobie albo znajomym, czy siostrze.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości