|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Cytat:
![]() A czy jest możliwe aby od mocy -0,25 do - 6,00 soczewka była tak samo gruba? Podają tak, np: dla soflens38 "Grubość centralna (tc): 0.035mm (-0.25D do -6.00D), 0.032mm do 0.026mm (-6.25D do -9.00D), 0.038mm do 0.094mm (plano do +4.00D)" No chyba, że źle interpretuję. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2252 |
Nie depcze krokusów
|
To soczewka minusowa mocniejsza jest cieńsza od plano?
Wróciłam właśnie od okulisty, nie wiem co piszę, bo jeszcze nie akomoduję jak trzeba i mam źrenice jak ćpunka... Za to z siatkówką wszystko w porządku, widzę iskierki ze względu na niedotlenienie spowodowane bardzo niskim ciśnieniem :/ (ostatnio ogólne miałam 80/60). Wada nieznacznie w prawym oku się zwiększyła, ale jak zmrużę oczy, to przeczytam najniższy rząd, jaki tylko mi wyświetlono.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2010-03-29 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2253 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podaję link do artykułu, w którym są mapy obrazujące przepuszczalność tlenu dla soczewek o mocy -3 i -6 http://cibavisionacademy.pl/pdf/dk_r...st_istotne.pdf Myślę że nie ma szans żeby nam się tutaj udało zebrać wszystkie informacje potrzebne do tego żeby policzyć ile procentowo mniej tlenu dociera do oka przez mocniejszą soczewkę. Można by policzyć tylko tę różnicę w centralnej części soczewki, ale właściwie nie wiadomo jaka część soczewki ma taką grubość, w którym miejscu zaczyna się ona zmieniać i w jaki sposób się zmienia. A do tego dochodzi jeszcze fakt że każde oko reaguje inaczej za zmianę dostępu tlenu. Dlatego właśnie moim zdaniem kierowanie się się różnymi wartościami liczbowymi w kontaktologii ma sens tylko do pewnego stopnia, bo tak na prawdę liczy się to, jak oko reaguje na konkretną soczewkę, tryb jej noszenia i pielęgnację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2254 |
Nie depcze krokusów
|
Ale fajna stronka, nigdy o niej nie słyszałam
![]()
![]() |
#2255 |
Raczkowanie
|
Stronka faktycznie bardzo ciekawa i profesjonalna. Różnica w przepuszczalności tlenu dla –3 i –6 jednak spora. No i nigdy bym się nie spodziewała, że w różnych miejscach soczewki jest różny dopływ tlenu i że jest on tak istotny na obwodzie rogówki. A jak to się ma do części centralnej (widzę, że tu dalekowidze mają gorzej)?
No i różnica w materiałach też spora. Wychodzi na to, że B&L ciągle jedzie na tych przestarzałych. Nie ma może podobnego porównania z uwzględnieniem niedawno wprowadzonych materiałów? To by było ciekawe. ![]() Fiolka, jak masz jeszcze takie inne ciekawe artykuły, to proszę wrzuć je. Dzięki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2256 |
Nie depcze krokusów
|
To jest tłumaczenie artykułu z Contact Lens Spectrum, bardzo fajna stronka.
http://www.clspectrum.com I jeszcze Review Of Optometry. http://www.revoptom.com Na te stronki zaglądam najczęściej ![]()
![]() |
#2257 |
Wtajemniczenie
|
Zgłaszam się jako nowa użytkowniczka soczewek
![]() Byłam dzisiaj na pierwszej wizycie z dobraniem soczewek, myślę, że wizyta była ok, pani wytłumaczyła mi wszytsko, nauczyła zakładać i ściągać (bardzo szybko mi sie udało, mam nadzieję, że wieczorem również będzie tak bezproblemowo), dostałam zestaw startowy z Ciba Vision, miałam oglądane oczy w soczewkach (nie wiem jak się nazywa to urządzenie, ale świeciło takim mocnym światłem w oko), a za miesiąc wizyta kontrolna w celu sprawdzenia czy wszytsko ok. W zestawie dostałam płyn 60 ml, jest malutki, chyba nie starczy mi na miesiąc. Na ile średnio wystarcza taki płyn, bo odrazu bym sobie dokupiła ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 |
Matka Smoka
|
Gatulacje i powodzenia!!!
![]() Płynu powinno Ci wystarczyć na 2-3 tygodnie. Może zaczekaj z tydzień z kupnem - jakby się okazało, że pły Cię szczypie, itp. |
![]() ![]() |
![]() |
#2259 |
Konto usunięte
|
Pisałam jakiś czas temu o czerwonych plamkach, które pojawiły się przy tęczówce . Otóż problem tkwił w płynie. Teraz zamieniłam go na Solo-care Aqua i plamki zniknęły, a już się bałam, że to jakaś infekcja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2260 |
Raczkowanie
|
Wniosek z artykułu- najlepiej nosić soczewki z przepuszczalnością tlenu minimum 125
![]() Zaczęłam sie zastanawiać jaki parametr mają moje przyszłe Air Optix N &D, zagubiłam gdzies adres tej strony, który kiedys któraś z zasoczewkowanych podawała w wątku tam była taki fajny spis wielu różnych modeli. Ja mam poszerzone naczynka w oku i również to jest jakaś reakcja na płyn lub krople które używałam, mam nadzieje że niedługo przejdzie ![]() A już znalazłam, cytuje: 'Soczewki o wysokiej przepuszczalności tlenu, Dk = 140 (Dk/t 175 dla soczewki o mocy –3,00 D i grubości centralnej 0,08 mm, w temperaturze 35°).'
Non omnis moriar... Edytowane przez poziomka_321 Czas edycji: 2010-03-30 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2261 |
Wtajemniczenie
|
Jak narazie nie mam problemu z widzeniem z bliska w soczewkach, ale czuję się w nich trochę "dziwnie", tzn. tylko jak myślę o tym, że mam je na oczach, nie jest to żaden wielki dyskomfort, ale takie wlasnie uczucie, że coś tam jest, czasem obraz jest zamazany, ale to znika po mrugnięciu. Czy będzie tak cały czas, czy to jest kwestia przyzwyczajenia i minie po jakimś czasie?
Naszczeście, ze ściąganiem żadnych problemów nie mam, zrobiłam to za pierwszym razem, oboje oczu nie zajęło mi dłużej niż 3 minuty łącznie z czyszczeniem (przynajmiej ten promlem z głowy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2262 |
Matka Smoka
|
Odczucie, że ,.ma się coś w oku" znika po jakimś czasie. Jezeli chodzi o zamglenia, itp. to ja np. wciąż je miewam (podejrzewam, że czasem migruja mi po prostu kosmetyki).
|
![]() ![]() |
![]() |
#2263 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() galyfilcon to ACUVUE ADVANCE ( J&J) balafilcon to PURE VISION ( B&L) lotrafilcon B to AIR OPTIX ( Ciba Vision) lotrafilcon A to AIR OPTIX NIGHT & DAY ( Ciba Vision) Wszystkie te soczewki sa silikonowo-hydrożelowe, czyli najnowszej generacji. B&L nie robi tylko soczewek soflens ale też nowsze Pure Vision, które są uwzględnione w tym artykule. Ojoj ja mam tego kilka GB na dysku i kilka kilogramów na szafkach ![]() Proszę nie uznawać tego artykułu jako jedynego źródła informacji na temat tego które soczewki są najlepsze dla oczu, bo ten artykuł został stworzony przez pracowników Ciba Vision i porusza on głównie te kwestie w których soczewki tej firmy wypadają najlepiej... Podałam ten link tylko po to żeby pokazać że obliczenie ile tlenu przepuszcza jaka soczewka nie jest takie łatwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2264 |
Nie depcze krokusów
|
Mnie to przekonało
![]()
![]() |
#2265 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 |
Nie depcze krokusów
|
Pod tym kątem mnie przekonało:
"Podałam ten link tylko po to żeby pokazać że obliczenie ile tlenu przepuszcza jaka soczewka nie jest takie łatwe." Wierzę, że to nie takie łatwe. Zostaję przy Oasysach, nie są złe.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2010-03-31 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2267 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() (trudno by był, skoro artykuł jest z roku2006 ![]() A skoro jakiś materiał jest z 2008, to ja już wcześniejsze uznaję za stare tak w przenośni. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2268 |
Nie depcze krokusów
|
Porównywanie takich parametrów z jednodniówkami nie wydaje mi się zbyt obiektywne.
![]() |
#2269 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2270 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Faktycznie porównywanie soczewek jednodniowych z miesięcznymi trochę mija się z cele ponieważ materiały które są wykorzystywane do ich produkcji muszą spełniać trochę inne wymagania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2271 |
Nie depcze krokusów
|
A to swoją drogą, moje mają i tak prawie 150
![]()
![]() |
#2272 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
Konto usunięte
|
Ja jutro idę na wizytę kontrolną odnośnie tego czegoś, co mi się na powiece tydzień temu zrobiło. Na szczęście lekarz powiedział, że to będzie darmowa wizyta, więc nie będę znowu majątku wydawać
![]() ![]() ![]() W ogóle uznałam, że jak skończą mi się te dwutygodniowe co mam, to pójdę na dobór soczewek miesięcznych, bo jednak to taniej wychodzi... A chwilowo mnie nie stać na zabawę w dwutygodniowe ![]() No i się czaję na porządną wizytę u okulisty, tylko muszę się rozeznać, co i jak... |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2275 |
Nie depcze krokusów
|
Danaeee84 - oby z powieką było wszystko w porządku...
wzrok - to są bardzo dobre soczewki, wytrzymują nawet cały dzień na szlaku w halnym ![]()
![]() |
#2276 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() http://www.twojesoczewki.com/aktykul...suchego_oka,10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2277 |
Wtajemniczenie
|
Można ocenić tak mniej więcej ile procent tlenu przepuszczają soczewki? Jeśli bez soczewek do oka się dostaje 100 % tlenu (?) to przy soczewce ile procent, jeśli soczewka ma dużą przepuszczalność Dk/t?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2278 |
Nie depcze krokusów
|
W artykule w poście ponad Twoim jest taki wykres z procentami.
![]() |
#2279 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za zwrócenie uwagi, właśnie to mi chodziło, nie zauważyłam tego postu, bo pewnie był dodany chwileczkę przede mną lub równo ze mną, dodał się pierwszy, poprostu go nie zobaczyłam uznając mój post za najnowszy i czekając na odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2280 |
Wtajemniczenie
|
No przecież, że mają
![]() ( pisałam o Dk/t a pomyślałam oDk który dla senofilconu niższy niż 125) gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...Jest to trochę skomplikowane ponieważ w różnych publikacjach są porównywane są nie zawsze te same soczewki, inne parametry itp Kiedyś próbowałam zrobić coś takiego dla własnego użytku ale zrezygnowałam i na razie nie mam motywacji zwłaszcza, że nie jest to do końca praktyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.