|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
też chciałam zadać to pytanie, wyprzedziłaś mnie
![]() co do mojej odpowiedzi, to wkładam różnie.. one same się jakoś ułożą, a nie chce mi się ich specjalnie poprawiać. to ja mam też inne pytanie- taki drobiazg, ale dla mnie ważny. ile płynu nalewacie? bo mi okulistka powiedziała, że wystarczy tyle, żeby mogły swobodnie pływać. więc lałam po mniej więcej 10 kropelek, ale soczewki przyklejały się do boku xp więc ile wy wlewacie?
![]() |
#2372 |
Zadomowienie
|
A nosi ktoś z Was jednodniowe? Kiedyś próbowałam miesięcznych i 2 tyg, ale oczy mnie bolały i były suche, teraz chciałabym spróbować jednodniowych, bo już mogę sobie finansowo na nie pozwolić. Ale czy rzeczywiście są lepsz i mniej obciązające oko niz te "długoterminowe"??
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
#2373 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem są one bardziej praktyczne (Choć nigdy ich nie nosiłam..), bo nie musisz przejmować się płynem i tym całym czyszczeniem- po prostu codziennie masz nowe soczewki.
przez to też soczewki są czystsze- dostaje się na nie mniej zarazków, bo w końcu to tylko jeden dzień.
![]() |
#2374 |
Rozeznanie
|
hey
![]() dziś przy zakładaniu soczewek poczułam taki jakby piasek pod powieką, pomrugałam trochę okiem, myślałam że zaraz przejdzie. Zdjęłam, więc jeszcze raz soczewke, wypłukałam i założyłam znów. Teraz tego uczucia nie było, pojawiło się minimalnie jak sciagałam soczewki na wieczór. Co to moze być? tak się objawia suche oko? czy mogł to być jakiś pyłek itp? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2375 |
Zakorzenienie
|
może za dużo płynu albo soczewka była przybrudzona.
mnie szczypie oko jak mam pełno pyłków na soczewce. czasami wystarczy, że trochę popłaczę, a czasami muszę założyć znowu. myślę, że nic złego się nie dzieje ![]()
![]() |
#2376 |
Rozeznanie
|
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2377 |
Przyczajenie
|
rhapsody
Ja też tak miałam i teraz też się tak zdarza, ale jak wcześniej pisała koleżanka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2378 |
Zakorzenienie
|
Ja wlewam zgodnie z instrukcją, niemal do pełna. Kupiłam nawet specjalnie małe pojemniczki B&L żeby zużyć mniej płynu, leję tak do 3mm od góry, jakbym pojemnikiem nie narywała, będzie pływać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2379 |
Raczkowanie
|
mam wielką ochotę zrezygnować z okularów
![]() ![]() moja okulistka powiedziała mi że nie ma przciwskazań co do noszenia soczewek ![]() więc muszę sięwybrać do jakiegoś optyka co by mi je odpowiednio dobrał- wielkością , krzywizną i czym tam jeszcze trzeba... a co z mocą? rozumiem że to sprawdzi ale podobno moc okularów różni się od mocy soczewek ja mam -2,75 i -1,75 mam pytanie jak to jest z zakładaniem? jak długo dochodziłyście do wprawy?? bo ja mam czasem problemy z wkropieniem kropelek- oko mi się zamyka samo- "boi" się ich jak ognia- nie wiedzieć czemu ![]() i jeszcze jedna wątpliwość...może wydać Wam się śmieszna ![]() ale jak to jest z płakaniem???? czy jest możliwość że soczewka może wypłynąć ![]() wielkie dzięki za wsparcie dla wreszcie "rzucającej" okulary Wizażanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2380 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mi tam wszystko okulista dobierał, więc się nie przejmuj, wszystko Ci dobiorą ![]() Właśnie na samym początku mi strasznie oko się bało, ale góra 2 tygodnie ćwiczeń i sekundka wystarcza już na założenie ![]() ![]() Ooo a z płakaniem to powiem Ci tak... ![]() ![]()
- W poszukiwaniu... ![]() - Znalazłam? ![]() - Tak! ![]() Kocham! ![]() Edytowane przez MalinowaNastka Czas edycji: 2008-07-08 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2381 |
Raczkowanie
|
MalinowaNastka wielkie dzięki
![]() tego płakania się obawiam najbardziej... bo lubię czasem popłakać ![]() doczekać się nie mogę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2382 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2383 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2384 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Minusem jest cena. Niestety...
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2385 |
Wtajemniczenie
|
No, cena niestety wysoka. Dlatego będę ich nosic przez cały czas. Teraz mam paczkę do zużycia a później ponownie miesięczne itd.
![]() |
#2386 |
Zakorzenienie
|
kubukuku86- ja noszę soczewki od niecałych dwóch tygodni i jestem zadowolona. nie mam już żadnego problemu z zakładaniem. najgorzej jest przez pierwsze parę dni, ale potem dochodzi się już do wprawy.
a co do płakania, to nie wiem, bo nie zdążyłam jeszcze się rozryczeć ![]()
![]() |
#2387 |
Raczkowanie
|
Hm.. Soczewki noszę już od dobrych czterech lat, może nawet pięciu i teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do okularów
![]() Dla wszystkich nowicjuszek: nie bójcie się zakładania, na początku jest trudno, bo oko nie jest przyzwyczajone, ale wystarczy odrobina praktyki i dojdziecie do wprawy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2388 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Sentenciss, ja zamawialam( pisalam juz o tym wczesniej) juz chyba ze 3 razy i za kazdym bylam zadowolona, bo przesylka docierala do mnie bardzo szybko no i ogolnie wszystko bylo ok. wiem, ze mozna sobie u nich "wypracowac" jakies znizki ale musze jeszcze o tym doczytac... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2389 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Naprawdę nie ma czego się obawiać ![]() ![]() ![]() Przyznam się jestem "płaczo-beczek"... ![]() ![]() Hihi Ja wczoraj kupiłam sobie 3 pary soczewek ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2390 |
Rozeznanie
|
ostatnio wymyśliłam że kupie sobie kolorowe soczewki (zerówki) takie na miesiąc i za każdym razem gdy je zakladałam czułam że coś mam na oku i widziałam gorzej, jakby za mgłą. Myślałam ze to z czasem minie, ale nie tak jest za każdym razem. Dodam ze mam minimalną wadę (bodajże -0.25), która nie wymaga ciągłego noszenia okularów, jedynie gdy muszę ogladać dalej położone rzeczy. Czy to może mieć jakiś związek z tym? Zeby widzieć normalnie w soczewkach i czuć się komfortowo muszę kupić korekcyjne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2391 |
Zakorzenienie
|
może soczewki były za duże albo za małe..?
pewnie nie znałaś wymiaru swojej soczewki i kupiłaś pierwsze lepsze. obstawiam, że tym jest spowodowany twój dyskomfort.
![]() |
#2392 |
Zakorzenienie
|
A jak namówić męża do noszenia soczewek?? kiedyś próbował i miał potem problemy z wyjęciem, skończyło się na wizycie u okulisty, który je wyjął.
Mąż ma dużą różnicę dioptrii pomiędzy oczami, okulary nie są w stanie dobrze tego skorygować, ale nie chce się dac namówić bo ma uraz po tej pierwszej niefortunnej próbie dawno temu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2393 |
Rozeznanie
|
no ja nosze soczewki od czwartku ,raz da sie szybko wyjac raz nie.tez mam bojace oko,ktore mi sie zamyka ale jest coraz lepiej.dalej troche mi sie rozmazuje z bliska,tylko zdaje mi sie ze mam suche oko troszczke.okulistka miała mi przypisac krople i zapomniałam.płynu kazała mi wlewac wiecej niz pól pojemniczka,a wkładam soczewki jak mi popadna.a mam takie pytanie-jak nosze soczewki miesieczne a byłaby jakas imprezka i powiedzmy ze nie byłabym w stanie wyciagnac to jakbym spała w niej to by cos sie stało.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2394 |
Wtajemniczenie
|
to zależy jakie soczewki miesięczne nosisz, bo niektóre nadają się do przedłużonego noszenia i można w nich się przespać i nic groźnego nie powinno się stać natomiast jeżeli nosisz soczewki hydrożelowe to spanie w nich może trochę boleć, szczypać i piec a z punktu widzenia twojego oka to najprawdopodobniej dojdzie do niedotlenienia rogówki i jej obrzęku oraz podsychania oka.
Ogólnie nie polecam spania w soczewkach które nie są do tego przeznaczone a najlepiej w ogóle nie spać w soczewkach |
![]() ![]() |
![]() |
#2395 |
Zakorzenienie
|
Potwierdzam, ryczeć można ile wlezie, nic się nie dzieje.
![]() I nawet piasek znika i kłuć przestaje potem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2396 |
Zakorzenienie
|
Kup sobie sztuczne łzy do zakraplania na soczewkę w aptece albo u optyka np Hylo-Comod, Hylo-Care, GeanTeal, Tears Naturalle II, Blink.. Jest ich mnóstwo i wcale nie musi ich przepisywać lekarz!
A powiedzcie mi, co mam zrobić jeśli ubrałam świeżą parę soczewek o dobrych mocach i widzę w nich źle? A we wcześniejszych widziałam rewelacyjnie! Noszę już soczewki kilka lat i ze 3 razy zdarzyła mi się taka sytuacja.. Żal mi ich wyrzucać a przecież nie będę tak chodzić i źle widzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2397 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja nosze soczewki dopiero od 2 tyg. i jestem baaardzo zadowolona. marza_mr , ja tez sie balam soczewek ale u optyka pod jego kontrola je zakladalam i kilka razy zdjelam i obawy troche sie rozwialy. Fakt na poczatku zakladanie wymagalo troche czasu ale teraz idzie mi juz calkiem sprawnie. Moze powiedz mezowi, ze trudne sa tylko poczatki a pozniej tylko z gorki ![]() Pozdrawiam i powodzenia!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2398 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2399 |
Raczkowanie
|
chciałabym zdecydowac sie na soczewki ale nosze długie paznokcie czy przy nauce i początkach dam rade zakładac soczewki czy raczej powinnam skrócic.?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ZaRo dziękuję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.