Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-09, 16:26   #2401
ZaRo
Przyczajenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Zycze raz jeszcze powodzenia i....cierpliwosci Coz tacy juz sa faceci...
ZaRo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 20:42   #2402
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez 2401corunia69 Pokaż wiadomość
rhapsody

Ja też tak miałam i teraz też się tak zdarza, ale jak wcześniej pisała koleżanka to może być zabrudzenie soczewki. Jak tak mam to zazwyczaj próbuje poruszac soczewką i wtedy przestaje, a jak nie to zdejmuj i zakładam ponownie.
super, czyli szorujesz tym pyłkiem po rogówce??!!!

Cytat:
Napisane przez Anja92 Pokaż wiadomość
Ja noszę jednodniowe i polecam . Nie musisz ich czyścic, kupowac płynów i są bardzo wygodne. Bardzo łatwo się je zakłada i ja od razu zapomianam że mam soczewki na oku .
wygodne - jak dla kogo. Ja stosuję Optixy, ale zdarzyło mi się parę razy uzy jednodniowych J&J oraz Focus - są bardzo cienkie i miałam problem powazny z założeniem, zwijały sie na palcu, nie chciały dokleic na oku...jestem pewna (pamietając moje poczatki soczewkowe), że gdybym z nimi zaczynała to bym nie dała sobie rady.
Cytat:
Napisane przez maszka5 Pokaż wiadomość
chciałabym zdecydowac sie na soczewki ale nosze długie paznokcie czy przy nauce i początkach dam rade zakładac soczewki czy raczej powinnam skrócic.?
uważam, że powinnaś skrócic. Prawie każdy ma na poczatku problem z zakładanie, a paznokcie jeszcze to utrudniają (w dodatku możesz podrażnic oko paznokciem). Potem rutyna sprawi pewnie, że dasz radę załozyc nawet z mocnymi szponami - ale do tego musisz potrenowac i opracowac swój patent
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 21:00   #2403
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

A mi było z właśnie z jednodniowymi na początku dużo łatwiej . Miesięcznych przez ponad tydzień nie mogłam włożyc,a te zakładam i zdejmuję bardzo szybko.

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 09:19   #2404
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Tez tak czasem mam. Poczekaj dzien lub dwa a w miedzyczasie porzadnie nawilzaj oczy, wszytsko powinno wrocic do normy. Sama nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Zdazylo mi sie to ze 4 razy i raz musialam wyrzucic soczewki, bo jedno oko strasznie bolalo, obraz byl zamazany, ogolnie zle widzialam. Wydaje mi sie, ze to wada produkcyjna poszczegolnych soczewek
Ale mnie nic nie boli, z oczami wszystko ok, tyle ze nie widze wyraznie i strasznie mnie to denerwuje
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 12:30   #2405
Kamiska
BAN stały

Witam,

Od kilku lat stosuję kolorowe soczewki kontaktowe (korekcyjne). Do tej pory najlepszymi okazały się Softlanses Focus (Aqua). Próbowalam innych, ale niestety rozmiary albo zabarwienie mi nie pasowało. Szukam soczewek, które rozjaśnia naturalnie niebieskie oczy. Najlszpsze sa takie, które kolor maja na całej powierzcni soczewki (bez otworu na źrenicę). Parametry: 8.9, 14.00.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Kamiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 13:31   #2406
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maszka5 Pokaż wiadomość
chciałabym zdecydowac sie na soczewki ale nosze długie paznokcie czy przy nauce i początkach dam rade zakładac soczewki czy raczej powinnam skrócic.?
Radziłabym skrócić. Po 1 soczewki nie lubią paznokci, łatwo można taką uszkodzić, a po 2 ciężko się soczewkę wyciąga z oka przy dłuższych pazurach. Ją trzeba złapać w palce i wyjąć, a leży ona bezpośrednio na oku, może się to okazać przy pewnej długości paznokci niewykonalne.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 09:29   #2407
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamiska Pokaż wiadomość
Witam,

Od kilku lat stosuję kolorowe soczewki kontaktowe (korekcyjne). Do tej pory najlepszymi okazały się Softlanses Focus (Aqua). Próbowalam innych, ale niestety rozmiary albo zabarwienie mi nie pasowało. Szukam soczewek, które rozjaśnia naturalnie niebieskie oczy. Najlszpsze sa takie, które kolor maja na całej powierzcni soczewki (bez otworu na źrenicę). Parametry: 8.9, 14.00.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Z tym rozjaśnieniem to ciężka sprawa.. O wiele łatwiej przyciemnić. Mam znajomą z czarnymi oczami która żadnych kolorowych soczewek na siebie znaleźć nie może, żadnego koloru ładnie na jej oczach nie widać.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-11, 11:35   #2408
kasia_1402
Rozeznanie

Właśnie , od jakiś 3 godzin mam na oczach swoje pierwsze soczewki,Air Optixy miesięczne.Byłam u okulistki i jak mi się zdaje
trochę przepłaciłam.Dostałam soczewki za ok. 50 zł. -parę na oczach, 50 zł za mały płyn- solo care plus 50 za wizytę.
Ale cóż soczewki a pierwszym razem włożyłam wymyłam i zdjęłam jak trzeba mam oko niebojące ponoć i moja oku była ze mnie dumna
A mam pytanie na jednym oku odczuwam dyskomfort i mam wrażenie, że soczewka się podwija...W gabinecie tego nie czułam...
A i jeszcze jedno jakich używacie tuszy do rzęs, jakiś konkretnych, bo przeczytałam ,że wydłużających nie można...
Stary 2008-07-11, 12:53   #2409
SophieNeveu
Rozeznanie

Ja jak zwykle mam swoje własne przemyślenia i stąd kolejne pytanie: na podstawie jakich badań (dokładnie) określa się wszystkie parametry soczewek, czyt. krzywiznę, oś, średnicę? Bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, a niezmiernie mnie nurtuje to pytanie.
Stary 2008-07-11, 13:15   #2410
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez kasia_1402 Pokaż wiadomość
Właśnie , od jakiś 3 godzin mam na oczach swoje pierwsze soczewki,Air Optixy miesięczne.Byłam u okulistki i jak mi się zdaje
trochę przepłaciłam.Dostałam soczewki za ok. 50 zł. -parę na oczach, 50 zł za mały płyn- solo care plus 50 za wizytę.
Ale cóż soczewki a pierwszym razem włożyłam wymyłam i zdjęłam jak trzeba mam oko niebojące ponoć i moja oku była ze mnie dumna
A mam pytanie na jednym oku odczuwam dyskomfort i mam wrażenie, że soczewka się podwija...W gabinecie tego nie czułam...
A i jeszcze jedno jakich używacie tuszy do rzęs, jakiś konkretnych, bo przeczytałam ,że wydłużających nie można...
na niektórych tuszach do rzęs jest napisane, że są przeznaczone dla użytkowników soczewek kontaktowych. ja mam jeden tusz wydłużający i właśnie znalazłam na nim taką informację.
co do tego podwijania, to nie wiem. spróbuj może jeszcze raz założyć albo zaczekaj do jutra. jeżeli ci nie przejdzie, to zgłoś się do okulistki. wizyta powinna być bezpłatna

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość
Ja jak zwykle mam swoje własne przemyślenia i stąd kolejne pytanie: na podstawie jakich badań (dokładnie) określa się wszystkie parametry soczewek, czyt. krzywiznę, oś, średnicę? Bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, a niezmiernie mnie nurtuje to pytanie.
ja miałam robione badania przy pierwszej wizycie, gdy okulistka sprawdzała czy moja wada się powiększyła, czy zmniejszyła. patrzyłam wtedy na jakieś na drzewko czy coś i ona mi podała świstek z liczbami. tam była wypisana wada i te wymiary.
jak będziesz mieć te badania, to poproś o ten papierek
Stary 2008-07-11, 16:13   #2411
Kruchaaa
Raczkowanie

Hej. Mam wizytę u okulistki na poniedziałek. I właśnie się zastanawiam... Jak zareagowali wasi znajomi na soczewki, jeśli wcześniej chodziliście w okularach?
Stary 2008-07-11, 17:17   #2412
vokuro
Raczkowanie

Ktoś kiedys mnie prosil zeby napisała jakie wrazenia z kupowania soczewek na www.szkla.com kupilam te najtansze za 40 iles zlotych razem z przysylką wyszlo 52 zlote i sa miesieczne sztuk 6 czyli na trzy miesiace. Ogolnie z przysylki i 'tempa' przyslania ich jestem zadowolona oczywiscie wszystko moglo byc szybciej gdyby nie nasza kochana poczta polska Soczewki w porzadku dobrze zapakowane nietnięte tylko jeden problem........ nie widze na nich tych oznaczen ktora strona to ktora. Ma ktos te soczewki??

Moja wada to -4,75 krzywina 8.5 jednak te soczewki maja krzywizne 8.6.
Są to moje drugie soczewki po tych do nauczenia sie jedniodniowych Air-cośtam, czyli przyzwyczajania sie ciag dalszy. Narazie dziwnie wszystko obraz wyrazny tylko martwi mnie to ze jakbym czula soczewke na oku nie przeszkadza mi jakby byla brudna tylko mi sie wydaje ze krzywizna nie jest idealnie dopasowana ale uwazam ze sie przyzwyczaje. Pisałyscie o tym ze niektorzy "skaczą" po krzywiznach, uspokojcie moja wyobraznie ;D czy naprawde to z 8.5 na 8.6 to nie ma prawie zadnej roznicy?? Kiedys mialam astygmatyzm ktory sie cofnął, wlasciwie zostal bardzo znikomy dlatego okulistka zaryzygowała i nie przypisała mi soczewek torycznych.
Czy są tu osoby ktore probowały innych krzywizn niz te ktore przypisał lekarz? Czy to powazny blad? Prosze o odpowiedz ^^
vokuro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 17:40   #2413
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kruchaaa Pokaż wiadomość
Hej. Mam wizytę u okulistki na poniedziałek. I właśnie się zastanawiam... Jak zareagowali wasi znajomi na soczewki, jeśli wcześniej chodziliście w okularach?
Wiele osób mnie nie poznało (dziwię się temu, przecież to wcale nie jest taka wielka zmiana ). Wiele osób stwierdziło, że świetnie wyglądam. Ale tak naprawdę w ogóle mnie to nie obchodzi, noszę soczewki dla własnej wygody i lepszego samopoczucia, wiec ty także nie myśl o opiniach innych. Po co się nad tym zastanawiać? To Twoje oczy.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 18:03   #2414
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
niektórzy nie mogli mnie poznać, ale w końcu zaakceptowali zmianę. mnie samej trudno było się przyzwyczaić, ale jestem zadowolona.
nie bój się tego, co ludzie powiedzą- jak zaczyna nosić się okulary, to też ma się taki problem, ale później on zanika, bo ludzie przestają zwracać na to uwagę

Cytat:
Napisane przez vokuro Pokaż wiadomość
Ktoś kiedys mnie prosil zeby napisała jakie wrazenia z kupowania soczewek na www.szkla.com kupilam te najtansze za 40 iles zlotych razem z przysylką wyszlo 52 zlote i sa miesieczne sztuk 6 czyli na trzy miesiace. Ogolnie z przysylki i 'tempa' przyslania ich jestem zadowolona oczywiscie wszystko moglo byc szybciej gdyby nie nasza kochana poczta polska Soczewki w porzadku dobrze zapakowane nietnięte tylko jeden problem........ nie widze na nich tych oznaczen ktora strona to ktora. Ma ktos te soczewki??

Są to moje drugie soczewki po tych do nauczenia sie jedniodniowych Air-cośtam, czyli przyzwyczajania sie ciag dalszy. Narazie dziwnie wszystko obraz wyrazny tylko martwi mnie to ze jakbym czula soczewke na oku nie przeszkadza mi jakby byla brudna tylko mi sie wydaje ze krzywizna nie jest idealnie dopasowana ale uwazam ze sie przyzwyczaje. Pisałyscie o tym ze niektorzy "skaczą" po krzywiznach, uspokojcie moja wyobraznie ;D czy naprawde to z 8.5 na 8.6 to nie ma prawie zadnej roznicy?? Kiedys mialam astygmatyzm ktory sie cofnął, wlasciwie zostal bardzo znikomy dlatego okulistka zaryzygowała i nie przypisała mi soczewek torycznych.
Czy są tu osoby ktore probowały innych krzywizn niz te ktore przypisał lekarz? Czy to powazny blad? Prosze o odpowiedz ^^
ja mam akurat takie soczewki, które mają tylko jeden wymiar, więc ci nie pomogę. myślę, że kilka mm w tę czy w tamtą nie zaszkodzi.. moje są za duże, ale w ogóle ich nie czuję i jestem zadowolona. tylko widać lekko, że wychodzą poza krawędzie, ale to żaden problem.

w każdym razie dzięki za recenzje sklepu. chyba spróbuję w nim zamówić.
Stary 2008-07-11, 18:07   #2415
Kruchaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Wiele osób mnie nie poznało (dziwię się temu, przecież to wcale nie jest taka wielka zmiana ). Wiele osób stwierdziło, że świetnie wyglądam. Ale tak naprawdę w ogóle mnie to nie obchodzi, noszę soczewki dla własnej wygody i lepszego samopoczucia, wiec ty także nie myśl o opiniach innych. Po co się nad tym zastanawiać? To Twoje oczy.
Wierz mi, chciałabym . Ale boję się tego "oo magda jak ty wyglądasz?" "gdzie twoje okulary?" "coś ty ze sobą zrobiła?" i oceniania czy jest lepiej czy gorzej :/. Taka już jestem
Stary 2008-07-11, 18:09   #2416
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Wierz mi, chciałabym . Ale boję się tego "oo magda jak ty wyglądasz?" "gdzie twoje okulary?" "coś ty ze sobą zrobiła?" i oceniania czy jest lepiej czy gorzej :/. Taka już jestem
ale tak będzie tylko przez pewien czas. nie martw się, to minie!
a jak było, gdy zaczęłaś nosić okulary? nie bałaś się opinii innych?
Stary 2008-07-11, 18:10   #2417
Kruchaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
niektórzy nie mogli mnie poznać, ale w końcu zaakceptowali zmianę. mnie samej trudno było się przyzwyczaić, ale jestem zadowolona.
nie bój się tego, co ludzie powiedzą- jak zaczyna nosić się okulary, to też ma się taki problem, ale później on zanika, bo ludzie przestają zwracać na to uwagę .
Dzięki ;*
Stary 2008-07-11, 18:18   #2418
Kruchaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
ale tak będzie tylko przez pewien czas. nie martw się, to minie!
a jak było, gdy zaczęłaś nosić okulary? nie bałaś się opinii innych?
Hmm. To było dawno, bo w 5. klasie podstawówki. Też się bałam, ale to była dla mnie bardziej... przygoda xD. I, co najważniejsze nie przejmowałam się zbytnio moim wyglądem.
Stary 2008-07-11, 18:50   #2419
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
U mnie większośc nie zauważyła różnicy, dopiero po moim dopytaniu
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-11, 18:51   #2420
Sentenciss
Raczkowanie

Cytat:

Pewnie zamówiłaś Soczewki Soflens 59 firmy Bausch&Lomb, sama takie noszę i za jakiś tydzień też zamawiam, tylko że dwa opakowania...
Na początku mam pytanie do Ciebie, czy na opakowaniu masz oznaczenie, np. opakowanie dla oka prawego oznaczone OP, a dla lewego OL ?
Teraz odpowiedź na Twoje pytanie, soczewki Soflens59 nie mają oznaczenia strony, jednak można łatwo zauważyć, gdy są one wywinięte na drugą stronę. Okulistka tłumaczyła mi to tak: Gdy soczewka jest na dobrej stronie, ma kształt jak kapelusz u grzybka ;D, gdy soczewka jest wywinięta na drugą stronę, jej brzegi są bardziej płasko, a sama soczewka wygląda, jakby miała brzego spłaszczone. W załączniku masz obrazek, na rysunku nr. 1 soczewka jest odwrócona na złą stronę, na drugim na dobrą. W praktyce [przynajmniej przy soczewkach Soflens59] wygląda to identycznie jak na rysunku [tyle, że nie ma oznaczeń '1 2 3']
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (5,3 KB, 19 załadowań)

60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50
Sentenciss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 18:52   #2421
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie ma takiego badania na podstawie którego można stwierdzić że określona średnica i krzywizna na pewno będzie pasować. Trzeba przymierzyć soczewkę i po około 15-20 minutach ocenić jak pokrywa rogówkę, jak cię centruje na oku i ocenić jej ruchomość i jeżeli jest to soczewka toryczna to trzeba sprawdzić czy się nie rotuje (tzn czy oś cylindra nie obraca się przy każdym mrugnięciu). Mogłoby się wydawać że krzywiznę soczewki wyznacza się na podstawie promienia rogówki ale w przypadku soczewek miękkich nie ma takiej zależności
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 19:24   #2422
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Narazie dziwnie wszystko obraz wyrazny tylko martwi mnie to ze jakbym czula soczewke na oku nie przeszkadza mi jakby byla brudna tylko mi sie wydaje ze krzywizna nie jest idealnie dopasowana ale uwazam ze sie przyzwyczaje. ^^
To soczewka powinna być dopasowana do Ciebie a nie Ty starać się przyzwyczaić do źle dopasowanej soczewki, jeżeli ten dyskomfort nie minie po kilku dniach to znaczy że ta soczewka na ciebie nie pasuje i koniec trzeba wybrać coś innego. Na rynku jest taki wybór soczewek że specjalista powinien znaleźć dla ciebie taką w której będziesz się czuła komfortowo.
No chyba że zmieniałaś soczewki z hydrożelowych na silikono-hydrożelowe które są trochę sztywniejsze to faktycznie może wywołać dyskomfort nawet jeśli soczewka jest dobrze dopasowana i trzeba przeczekać ten czas aż oko się przyzwyczai do sztywniejszego materiału,
Stary 2008-07-11, 21:08   #2423
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez Sentenciss Pokaż wiadomość
Pewnie zamówiłaś Soczewki Soflens 59 firmy Bausch&Lomb, sama takie noszę i za jakiś tydzień też zamawiam, tylko że dwa opakowania...
Na początku mam pytanie do Ciebie, czy na opakowaniu masz oznaczenie, np. opakowanie dla oka prawego oznaczone OP, a dla lewego OL ?
Teraz odpowiedź na Twoje pytanie, soczewki Soflens59 nie mają oznaczenia strony, jednak można łatwo zauważyć, gdy są one wywinięte na drugą stronę. Okulistka tłumaczyła mi to tak: Gdy soczewka jest na dobrej stronie, ma kształt jak kapelusz u grzybka ;D, gdy soczewka jest wywinięta na drugą stronę, jej brzegi są bardziej płasko, a sama soczewka wygląda, jakby miała brzego spłaszczone. W załączniku masz obrazek, na rysunku nr. 1 soczewka jest odwrócona na złą stronę, na drugim na dobrą. W praktyce [przynajmniej przy soczewkach Soflens59] wygląda to identycznie jak na rysunku [tyle, że nie ma oznaczeń '1 2 3']
a ja robię to nieco inaczej:
kładę soczewkę na lewej dłoni po prawej stronie, tam gdzie się zgina do połowy. kładę tam soczewkę i zginam rękę. jeżeli krawędzie przylepiają się do skóry, to znaczy, że jest zła strona. jeżeli zbliżają się do siebie, to wtedy znaczy, że można spokojnie zakładać.
można też soczewkę położyć na końcu palców, tak też można sprawdzić.
Stary 2008-07-11, 21:39   #2424
dragonsky
Przyczajenie

Lightbulb Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

witam kupiłem sobie czarne soczewki korekcyjne z aukcji allegro 3 miesięczne, i tu mam fajny pomysł wydłużenia przechowywania soczewek, jestem ciekaw jak by zareagowały na próżnię, są pojemniki i pompki do przechowywania żywności na allegro, i teraz pytanie czy zdało by to egzamin?bo chcę nosić raz na jakiś czas a trzy miesiące to niedługi czas, a takto by sobie leżały np. w pudełku próżniowym w lodówce heh
dragonsky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 21:43   #2425
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Nie ma takiego badania na podstawie którego można stwierdzić że określona średnica i krzywizna na pewno będzie pasować. Trzeba przymierzyć soczewkę i po około 15-20 minutach ocenić jak pokrywa rogówkę, jak cię centruje na oku i ocenić jej ruchomość i jeżeli jest to soczewka toryczna to trzeba sprawdzić czy się nie rotuje (tzn czy oś cylindra nie obraca się przy każdym mrugnięciu). Mogłoby się wydawać że krzywiznę soczewki wyznacza się na podstawie promienia rogówki ale w przypadku soczewek miękkich nie ma takiej zależności
A, fajnie, że mi to mówisz. Moja okulistka tylko założyła mi soczewki i odesłała do domu. Wogóle nie patrzyła potem na to, jak one się układają. Założyła z gory, że wszystko będzie ok. I miała gdzieś fakt, że mnie one uwierały ;/ Genialna kobieta, no poprostu ręce opadaja.

dontknow - ja tez miałam robione to badanie. I mam na tym świstku napisane w następujący sposób:

<tu nazwa całej tej aparatury, data, godzina i nr badania>
RIGHT
<tu moc i cylinder>
VD=12.0
AX 68

LEFT
<moc i cylinder>
AX 144

I nie wiem, co to oznacza. Wiem, że ax to oś, ale mogę miec az taką rozbieżnosc na obu oczach? I co oznacza to VD = 12.0 ? Boże, czuję się taka zielona...
Stary 2008-07-11, 21:54   #2426
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

nigdy się w to nie zagłębiałam, bo okulistka powiedziała, że nie muszę znać wymiarów..
nie wiem, nie mam pojęcia. a szukałaś może w Internecie tych oznaczeń?
Stary 2008-07-11, 22:02   #2427
chooco
Zadomowienie

Cytat:
dontknow - ja tez miałam robione to badanie. I mam na tym świstku napisane w następujący sposób:

<tu nazwa całej tej aparatury, data, godzina i nr badania>
RIGHT
<tu moc i cylinder>
VD=12.0
AX 68

LEFT
<moc i cylinder>
AX 144

I nie wiem, co to oznacza. Wiem, że ax to oś, ale mogę miec az taką rozbieżnosc na obu oczach? I co oznacza to VD = 12.0 ? Boże, czuję się taka zielona...
Ax to oś i to jest nierozłączne z cylindrami- astygmatyzm a VD to niestety nie mam pojecia. A co do osi to nie ma różnicy czy jest duża rozbieżność między oczyma, ciocia okulistka tłumaczyła mi że mając astygmatyzm rogówka (czy cośtam innego) oka jest wklęsła w niektórych miejscach i trzeba to wypełnić i po to są osie żeby stwierdzić w którym konkretnie miejscu oko jest wybrakowane. Tak mi to na chłopski rozum mówiła ;p Mogłam coś przekręcić

edit

VD to Odległość czołowa ale co to to nie mam pojęcia

Cytat:
A, fajnie, że mi to mówisz. Moja okulistka tylko założyła mi soczewki i odesłała do domu. Wogóle nie patrzyła potem na to, jak one się układają. Założyła z gory, że wszystko będzie ok. I miała gdzieś fakt, że mnie one uwierały ;/ Genialna kobieta, no poprostu ręce opadaja.
SophieNeveu byłaś prywatnie czy z NFZ?

Cytat:
Napisane przez dragonsky Pokaż wiadomość
witam kupiłem sobie czarne soczewki korekcyjne z aukcji allegro 3 miesięczne, i tu mam fajny pomysł wydłużenia przechowywania soczewek, jestem ciekaw jak by zareagowały na próżnię, są pojemniki i pompki do przechowywania żywności na allegro, i teraz pytanie czy zdało by to egzamin?bo chcę nosić raz na jakiś czas a trzy miesiące to niedługi czas, a takto by sobie leżały np. w pudełku próżniowym w lodówce heh
Nie powiem pomysł oryginalny , ale raczej nie da rady. Bo zwykle soczewki można przedłużać ale nie na dłuższą metę bo wysychają i z dani na dzień 'zużywają się' i masz po prostu gorsze samopoczucie w nich. Ale nie zobaczysz póki nie spróbujesz :P chociaż nie polecam

szafa . wish
chooco jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-11, 22:35   #2428
SophieNeveu
Rozeznanie

Byłam prywatnie. Mam cylinder -0.25 i -0,50 więc nie muszę nosić torycznych. Ale w takim razie oś nie jest mi zupełnie do niczego potrzebna?
Stary 2008-07-12, 18:02   #2429
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Byłam prywatnie. Mam cylinder -0.25 i -0,50 więc nie muszę nosić torycznych. Ale w takim razie oś nie jest mi zupełnie do niczego potrzebna?
VD to vertex distance = odległość wierzchołkowa czyli odległość między wierzchołkiem rogówki a soczewką okularową. Ty nie musisz znać tej wartości jest ona jedynie potrzebna specjaliście który oblicza moc soczewki kontaktowej właśnie na podstawie tej odległości i mocy szkieł okularowych.Standardowo okulary dobiera się dla VD= 12 mm czyli tak jak w Twoim przypadku.
Osie cylindrów mogą być różne tak samo jak i wada może być inna w oku prawym a inna w lewym.

Jeżeli nie nosisz soczewek torycznych to oś nie jest ci do niczego potrzebna
Stary 2008-07-12, 18:32   #2430
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
A nauczyła Cię przynajmniej ściągać te soczewki czy odesłała do domu z książeczką i że masz się sama nauczyć?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości