Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-17, 14:27   #2521
Westalka
Zakorzenienie

Dot.: Vision Express - soczewki?

A może powiedz, że nie chcesz ich soczewek?
Bo z tego, co pamiętam, to oni uczą na tych swoich soczewkach.

Więc, jak ich nie uprzedzisz, to chyba będziesz musiała za tę parę zapłacić.

Westalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-17, 14:31   #2522
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206
Konto usunięte

Westalka,zobaczę jak to jest na miejscu Bo ta promocja 1 zł za badanie jest tylko wtedy,gdy kupi się te ich soczewki podobno.. Jutro jak wrócę to się odezwę tu i poinformuję co i jak Może akurat komuś się przyda.. tak jak mi
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-17, 16:49   #2523
SophieNeveu
Rozeznanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
SophieNeveu ja chodzę do VE właśnie w centrum handlowym. Najwyraźniej trafiłam na fajną lekarkę, więc będę się jej trzymac. W skrócie jak wyglądała wizyta: przyszłam w soczewkach i najpierw miałam badania z soczewkami: standardowe elektroniczne, czytanie literek, te wszystkie dziwne rysunki na astygmatyzm (pierwszy raz w zyciu, choc do okulistów chodze od lat 10!), oglądanie jak leży i porusza się soczewka (ściskała mi powieki, itp). Potem ściągniecie soczewek i powtórka wszystkich testów, a nastepnie zakroplenie tym zółtym płynem i oglądanie stanu rogówki. Do tego szczegółowy wywiad: ile noszę soczewki, czy mam suche oko, czy coś boli, drazni, jak pielęgnuje soczewki (okazało się, że źle), itd. Sporo rad typu - raz na jakiś czas kropelka do oka (na podrażnienia, tak jak Lailath radziła ostatnio), przepłukanie oka solą fizjologiczną, etc. Całośc trwała chyba 40 minut. Na mnie to zrobiło kolosalne wrażenie, bo wcześniej dłużej niż 10 minut to nigdy nie trwało.
Badanie w VE kosztuje generalnie 59 zł, ale jak kupisz potem soczewki jest gratis.
Ja, jako że mieszkam w Warszawie to planuję wybrać się do VE w Arkadii albo Złotych Tarasach (tam są 2), jeszcze nie zdecydowałam gdzie dokładnie.
Jakbym trafiła na równie dobrą lekarkę, jak ty, byłabym w 7 niebie W mojej też prawie 10-letniej 'karierze' noszenia okularów chciałabym w końcu, żeby ktoś profesjonalnie dobrał mi soczewki. Bo jak do tej pory nie trafiłam na nikogo, o kim mogłabym powiedzieć, że jest dobrym lekarzem i będę do niego wracać.
W sumie to badanie w VE nie wychodzi tak źle, bo od razu są soczewki, i to te, które chcę wypróbować. U mojej ostatniej okulistki płaciłam 30 zł za 1 soczewkę (PureVision z B&L, zdarła ze mnie nieźle) więc na jedno wychodzi. Muszę tylko liczyć na łut szczęścia, żeby trafić na dobrą osobę. Jak się tak wybiorę (w sierpniu najwcześniej) to zdam relację
Stary 2008-07-17, 18:12   #2524
Iwonalodz
Zakorzenienie

Ja tez nosze Procleary i jestem z nich zadowolona na tyle, że na razie nie szukam innych Wczesniej uzywałam wycofanych Softlensów66, które były dla mnie super. Softlensy59- kiepskie, Purevisions- nie dla moich oczu.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-17, 20:51   #2525
Konto usunięte

Ineso,pisałaś,że jeśli się kupi soczewki w VE to badanie jest darmowe.. Czy chodzi tu tylko o soczewki iWear? Czy wszystkie,które posiadają w VE?
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-17, 21:27   #2526
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
W VE są świetne promocje na zakup płynu iWear Premium o składzie Solo Care, tylko że nie potrafię do końca uwierzyć, że jest identyczny (raz próbowałam i nie zauważyłam różnicy).
Właśnie dziś się o tym dowiedziałam! Nie mogłam uwierzyć, ale faktycznie skład mają identyczny. Myślę, że mogą być to te same płyny zwłaszcza, że marka iWear jest produkowana przez CibaVision dla vision express
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-17, 23:41   #2527
ojalika
Wtajemniczenie

z jakiej firmy dostane soczewki podkreślające kolor oka? używałyście takich?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 09:11   #2528
Ineso
Matka Smoka

[1=df3cc6c2e997633e57b9145 321fcef026d2b0250_5ebf1ef 22d206;8257923]Ineso,pisałaś,że jeśli się kupi soczewki w VE to badanie jest darmowe.. Czy chodzi tu tylko o soczewki iWear? Czy wszystkie,które posiadają w VE?[/quote]

Wszystkie soczewki lub ewentualnie okulary.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 09:38   #2529
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Lalaith - gdzieś tu wyczytałam, że nosisz procleary. Jesteś zadowolona z nich?
Ja mam soflensy, jest ok, tylko pracuję 8 godz. przy komputerze i czasami po południu czuję lekki dyskomfort. Wysuszają mi się oczy i muszę używać kropli nawilżających. Zastanawiam się nad proclearami, mają one takie same parametry soflensy.
A jakie masz Soflensy? Jeśli 59 to ja w nich nie wytrzymałam tygodnia, tak mi wysuszały oczy że wylądowałam u okulisty z porysowaną rogówką ;( Przez dwa tygodnie musiałam smarować oczy maścią i nie mogłam w ogóle nosić soczewek, to było straszne..

Soflens38 są bardzo porządne.

Proclear też bardzo porządne, nie wiem czy lepsze od Soflens38 ale zdrowsze chyba jednak bo miesięczne..

Co do komputera Ci nie pomogę, bo nie pracuję, a w domu zwykle korzystam rano albo wieczorem to jestem wtedy w okularach. Ale jak mi się zdarzy w ciągu dnia to nigdy nie miałam z soczewkami problemu (chodzi o Soflens38 i Proclear bo z innymi niestety tak )
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 09:56   #2530
betig1975
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedź. Jam mam soflens 59. Ogólnie jestem zadowolona, pasują mi. Takie soczewki zaaplikował mi okulista. Bo tylko takie sprzedają w optyku (firmy B&L).
Trochę miałam problemów, jak zmieniłam płyn na renu, musiałam odstawić ten płyn. Ale ostatnio zauważyłam, że mam suche oczy i lekki dyskomfort. Czytałam, że procleary polecają przy suchości oka. Zamówiłam już 2 szt. na próbę, one mają takie same parametry jak soflensy - 8.6 i 14.2. Jak będą mi pasować, to pójdę w nich na kontrol do okulisty (zbliża isię termin wizyty).
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 10:29   #2531
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź. Jam mam soflens 59. Ogólnie jestem zadowolona, pasują mi. Takie soczewki zaaplikował mi okulista. Bo tylko takie sprzedają w optyku (firmy B&L).
Trochę miałam problemów, jak zmieniłam płyn na renu, musiałam odstawić ten płyn. Ale ostatnio zauważyłam, że mam suche oczy i lekki dyskomfort. Czytałam, że procleary polecają przy suchości oka. Zamówiłam już 2 szt. na próbę, one mają takie same parametry jak soflensy - 8.6 i 14.2. Jak będą mi pasować, to pójdę w nich na kontrol do okulisty (zbliża isię termin wizyty).
Powinnaś poczuć różnicę bo jest zdecydowana! Ja używam płynu Renu bo mi odpowiada.
Na suchość oczu też dobre są krople wg mnie najlepsze to Hylo-Comod i Hylo-Care, obydwa można kropić na soczewki. Mi teraz już wystarczy kropelka rano i wieczór, dawniej bywało że musiałam kropić częsciej.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 10:48   #2532
betig1975
Wtajemniczenie

Mam nadzieję, że poczuję różnicę. Jak już przetestuję, to napiszę.
Używam kropli Hylo-Comod - są dobre.
Mam wrażliwe oczy, często zaczerwienione po pracy. Jak miałam okulary, to oczy też były zmęczone i zaczerwienione. Niestety komputer tak na mnie działa. Lekarz dał mi krople na zmęczone oczy, kroplę rano i wieczorem, łagodzą podrażnienia.
Moja siostra chodzi w optimach już kilka lat i jest z nich bardzo zadowolona. Nie ma żadnych problemów.
Stary 2008-07-18, 11:02   #2533
Malla
Nie depcze krokusów

Z komputerem to jest tak, że to raczej nie kwestia monitora (chyba że masz za małą częstotliwość odświeżania, źle dobrany kontrast i jasność), tylko braku mrugania. Występuje wtedy tzw. pseudomruganie, które nie nawilża oka. Możesz sobie na monitorze przykleić karteczkę-przypominajkę

Przeglądam sobie inne wątki o soczewkach, zwłaszcza kolorowych - korcą mnie nadal Freshlook One-Day, tylko nie ma sensu kupować naraz całego opakowania...
Stary 2008-07-18, 11:28   #2534
Ineso
Matka Smoka

Ja właśnie po wizycie w VE.
Tym razem troche krócej było, ale bardzo ok. Podrażnień i ubytków mam mniej (dzięki lepszej pielęgnacji chyba), aczkolwiek mam suche oko i lekkie zaczerwienienie, więc przykaz codziennego stosowania kropli bez konserwantów (zakupiłam w aptece juz Hylo-Comod z Waszego polecenia). Poza tym wybroniłam się przed zamianą na mniejsze soczewki (skoro rogówka ok). Podobno to kwestia czasu i w VE pojawi się też Optix Aqua. Na razie zakupiłam zwykłe Iwear, sztuk 6 i całość kosztowała mnie 80 zł (badanie gratis, uzbierany rabat).
Okulistka zaprezentowała mi też cały ,,mechanizm" stosowania AOseptu skomplikowany ten pojemniczek trochę...no i płyn do stosowania przez ludzi ,,inteligentnych" Nawet nie wiedziałam, że AOseptem nie wolno przepłukać po prostu soczewki.
Malla, dostarła PW?
Stary 2008-07-18, 11:38   #2535
betig1975
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Malla - monitor mam nowy lcd, wydaje się dobrze ustawiony. Może za mało mrugam, chociaż jak pisałam, w okularach też męczyły mi się oczy.
Stary 2008-07-18, 11:50   #2536
Ineso
Matka Smoka

Ja sama i kilka moich znajomych stosuje soczewki IWear wraz z tymi płynami i wszyscy jesteśmy zadowoleni, więc nie rozumiem skąd takie negatywne opinie...
Stary 2008-07-18, 11:51   #2537
Idril
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ojalika Pokaż wiadomość
z jakiej firmy dostane soczewki podkreślające kolor oka? używałyście takich?
Ja używam Naturalne mam zielono-szare, nosze soczewki wzmacniające kolor i mam cudownie trawiasty kolor oczu
Używam focusów z Ciby
Idril jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 11:59   #2538
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Bo J&J ma w ogóle inne krzywizny. Ja we wszystkich firmach mam krzywiznę 8.6-8.7 a w J&J 8.3-8.4
Już wielokrotnie o tym pisałam i kilku okulistów już mi to mówiło.
Ano widzisz, a mnie żaden tak nie powiedział. Kupiłam te Soflensy takie właśnie z powodu tego co tu wyczytałam. I się okazuje, że słusznie. Na forum można wyciągnąć więcej informacji niż od lekarza, straszne...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 12:00   #2539
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - dostała, podziękowała
Stary 2008-07-18, 13:00   #2540
Ineso
Matka Smoka

ooo połączono wątki i lekki bałagan się zrobił

Malla i co, ta sama lekarka?
Stary 2008-07-18, 13:47   #2541
Chatte96
Zadomowienie

Noszę soczewki od ponad 10 lat.
Od dawna uzywam Soflensów38- popieram opinie powyższe, jestem z nich zadowolona (zwłaszcza w pierwszym z ok. 2,5 miesiąca użytkowania).
Mam też Soflensy 59. Ich zaletą jest niska cena, ale faktycznie, nie odczuwam w nich pełnego komfortu i wytrzymuję najdłużej 3 tygodnie - a nie miesiąc.
Chatte96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 14:47   #2542
Konto usunięte

Byłam dzisiaj w VE i jestem szczęśliwą posiadaczką soczewek iWear.. :P Choć okulary mam z cylindrem 0.5 to soczewki mam sferyczne i widzę w nich całkiem dobrze.. może nie tak dobrze jak w okularach,ale widzę na pewno lepiej niż bez nich Dałam za dwa opakowania i płyn 316 zł.. a że kupiłam od razu od nich soczewki to dostałam jedną parę gratis,tą,którą mi założyli,gdy uczyli mnie zakładać i wyjmować soczewki..Właśnie przed chwilą sama je wyjęłam,bo mam zamiar się przespać.. i nie zajęło mi to więcej niż minutę hehe Soczewki są bardzo wygodne i prawie w ogóle ich nie czuję na oku.. mimo,że trochę się przybrudziły,gdy je wkładałam,bo miałam troszkę paluchy brudne od mojej kredki do oczu :P no,ale teraz leżą w pudełeczku z płynem i się czyszczą Mam nadzieję,że będę z nich zadowolona!W końcu mam zapas na 7 miesięcy.. bo musiałam kupić dwa opakowania(oko prawe inne niż lewe.. Pozdrawiam!
Stary 2008-07-18, 16:57   #2543
ojalika
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Idril Pokaż wiadomość
Ja używam Naturalne mam zielono-szare, nosze soczewki wzmacniające kolor i mam cudownie trawiasty kolor oczu
Używam focusów z Ciby
w jakiej są cenie?
Stary 2008-07-18, 18:40   #2544
Ineso
Matka Smoka

[1=df3cc6c2e997633e57b9145 321fcef026d2b0250_5ebf1ef 22d206;8266040]Byłam dzisiaj w VE i jestem szczęśliwą posiadaczką soczewek iWear.. :P Choć okulary mam z cylindrem 0.5 to soczewki mam sferyczne i widzę w nich całkiem dobrze.. może nie tak dobrze jak w okularach,ale widzę na pewno lepiej niż bez nich Dałam za dwa opakowania i płyn 316 zł.. a że kupiłam od razu od nich soczewki to dostałam jedną parę gratis,tą,którą mi założyli,gdy uczyli mnie zakładać i wyjmować soczewki..Właśnie przed chwilą sama je wyjęłam,bo mam zamiar się przespać.. i nie zajęło mi to więcej niż minutę hehe Soczewki są bardzo wygodne i prawie w ogóle ich nie czuję na oku.. mimo,że trochę się przybrudziły,gdy je wkładałam,bo miałam troszkę paluchy brudne od mojej kredki do oczu :P no,ale teraz leżą w pudełeczku z płynem i się czyszczą Mam nadzieję,że będę z nich zadowolona!W końcu mam zapas na 7 miesięcy.. bo musiałam kupić dwa opakowania(oko prawe inne niż lewe.. Pozdrawiam![/QUOTE]

ostatnio kupowałam w moim VE soczewki dla kolezanki, która tez ma różne moce i sprzedano mi bez problemu 3 sztuki -1 i 3 sztuki -2. Zapłaciłam jak za standardowy komplet, czyli 135.
Ale chyba masz zamiar iśc wcześniej na jakąś kontrolę a nie dopiero po 7 msc?

Soczewek nie zakładamy ,,brudnym od kredki paluchem"!!!

A tak poza tym - miłego uzytkowania IWearów

Aaa a ja poprosiłam dziś o wypróbowanie jednodniówek, dostałam dwie pary Dailes gratis i lekarka powiedziała, żebym zaglądnęła jak je założę, żeby tylko zerkneła czy ok leżą
Czy któraś z Was ostatnimi czasy kupowała okulary? Bo ja nie i nie wiem czy ceny tak poszły w górę czy w VE jest tak drogo - 120 zł za najzwyklejsze szkła masakra jakaś...zatrzymałam się na 60 zeta. Ale pójdę jeszcze do zwykłego optyka...
Stary 2008-07-18, 19:37   #2545
bravvurka
Zadomowienie

Moja okulistka powiedziała mi, że te Oasys są 2-tygodniowe, ale jej pacjenci mówią, że noszą miesiąc Chociaż nie powiem, że bym sobie jakieś inne poużywała A te soczewki (softlensy) same sobie zmieniłyście z innych czy od razu Wam okulista polecił?
Stary 2008-07-18, 19:38   #2546
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Idril Pokaż wiadomość
Używam focusów z Ciby
A mogłabyś wkleić swoje oko w nich? z góry dziękuję
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 19:49   #2547
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
ostatnio kupowałam w moim VE soczewki dla kolezanki, która tez ma różne moce i sprzedano mi bez problemu 3 sztuki -1 i 3 sztuki -2. Zapłaciłam jak za standardowy komplet, czyli 135.
Ale chyba masz zamiar iśc wcześniej na jakąś kontrolę a nie dopiero po 7 msc?

Soczewek nie zakładamy ,,brudnym od kredki paluchem"!!!

A tak poza tym - miłego uzytkowania IWearów

Aaa a ja poprosiłam dziś o wypróbowanie jednodniówek, dostałam dwie pary Dailes gratis i lekarka powiedziała, żebym zaglądnęła jak je założę, żeby tylko zerkneła czy ok leżą
Czy któraś z Was ostatnimi czasy kupowała okulary? Bo ja nie i nie wiem czy ceny tak poszły w górę czy w VE jest tak drogo - 120 zł za najzwyklejsze szkła masakra jakaś...zatrzymałam się na 60 zeta. Ale pójdę jeszcze do zwykłego optyka...

Niestety Pan,który tam sprzedawał nie poinformował mnie,że można kupić na sztuki.. Co do tego,że zakładałam soczewki z brudnymi rękoma to tylko dlatego,że robiłam to przy okulistce,która nie powiedziała mi,że wcześniej mam zmyć makijaż.. i chcąc czy nie chcąc,gdy próbowałam włożyć soczewkę to palec mi się trochę pobrudził.Oczywiście wycierałam go i soczewkę wtedy opłukiwałam w płynie po nieudanych próbach ich włożenia w oko Wiem,że ręce powinny być czyste,gdy wkłada się soczewki ;] Mam zamiar jechać na kontrolę za 10 dni.. i przy okazji odebrać soczewki,bo w salonie takich mocy jak moje nie mieli.Później też pewnie będę co jakiś czas zaglądać..tym bardziej,że w roku szkolnym nie będę miała z dojazdem problemu.

Ja niedawno u zwykłego optyka za szkła zapłaciłam 135 zł..chodzi o szkła plastikowe z antyrefleksem i czymś jeszcze,ale niestety nie orientuję się dokładnie.Chociaż to różnie bywa,bo wczoraj byłam u innego optyka(chciałam wymienić tylko jedno szkło,bo moje okulary miały mały wypadek:P)i zapłaciłam 105 zł..
Stary 2008-07-18, 20:05   #2548
Ineso
Matka Smoka

DeadlySilelence - jesli zostaniesz przy VE to mała rada: nie czekaj na żadne propozycje tylko proś, pytaj i domagaj się! Ja przy każdych zakupach próbuje wyciągnąc jakąs zniżke lub gratis - a standardowo przy zakupie 6 soczewek i płynu, mały płyn gratis. Dzis kurcze zapomniałam przez to myslenie o okularach...ale za to wyprosiłam te jednodniówki.
Generalnie nie jestem typem proszącym się o rabaty, ale akurat w VE od razu się zgadzają i nawet zresztą dziś rozmawiałam z panią na ten temat i powiedziałąm, że przeciez gdyby nie te promocje to bym kupowała w internecie a nie u nich, a ona ochoczo przyznała mi rację
Jak dopiero idziesz odebrac swoje soczewki, to spytaj czy nie mogą Ci dorzucic chociaż małego podróznego płynu - w końcu mega zakupy zrobiłaś!
Stary 2008-07-18, 22:54   #2549
Konto usunięte

Ineso, zobaczę co się da zrobić.. Mam nadzieję,że nie będę musiała rezygnować z VE.Chociaż wiadomo,że w różnych miastach i salonach inaczej to wygląda.. W razie czego można zawsze spróbować w innym salonie VE w tym mieście Za wizyty kontrolne się nie płaci,prawda?Czy tylko pierwsza wizyta kontrolna jest darmowa?
Stary 2008-07-19, 08:45   #2550
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - jeszcze nie spotkałam tej koleżanki w pracy. Okulary odbierałam w Walentynki, jedno szkło polskiej firmy JZO (plastik, indeks 1.61, czyli pocieniane plus antyrefleks, jedno szkło cylindryczne) płaciłam 100zł, za oprawki ok.150zł, czyli łącznie 350zł. Niestety, w przeciwieństwie do soczewek cena szkieł zależy od wady, ale i tak wyszło mi bardzo tanio jak na wadę ok.-5, w tym jedno oko dodatkowo z astygmatyzmem -0,75D.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-07-19 o 09:18
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości