Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-21, 10:51   #2581
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

luskap - soczewki dobiera lekarz, nie można sobie tak samemu na próbę wybierać, co jest dostępne! W USA trwają debaty nad tym, czy przy zakupie przez internet będzie wymagane okazanie recepty (np. przesłanie faxem lub skan). Przez całą dobę można nosić odpowiednie soczewki tylko po zatwierdzeniu takiego trybu noszenia przez okulistę, nie każdy może sobie na to pozwolić, bo to duże obciążenie dla oczu.

kropka75 - "niestety"? Masz piękne, niebieskie oczęta A ja mam zwykłe, sraczkowate brązowe.

katka_19 - i jak Ci idzie obsługa?
Stary 2008-07-21, 11:11   #2582
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luskap Pokaż wiadomość
Do osób które kupują soczewki na Allegro:
Mam 2 różne wady i chcę kupić sobie soczewki na allegro. Na aukcjach podana jest krzywizna i średnica a nie ma mocy, czasem tylko małymi literkami podana jest moc dla pracowników allegro. To jak się zamawia to trzeba w mailu podać moce a oni mają wszystkie i takie przyślą czy jak? już sama nie wiem, tyle czasu się zastanawiam nad soczewkami i nie mogę się zdecydować.
Co do aukcji to trzeba pytać o daną moc sprzedawcę przed zrobieniem klik. Bo może się okazać, że klikniesz, napiszesz a on stwierdzi, że akurat w danym momencie takiej mocy nie ma.
Pytasz, odpowiada, klikasz i piszesz wiadomość, że chcesz to i to.

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
kropka75 - "niestety"? Masz piękne, niebieskie oczęta A ja mam zwykłe, sraczkowate brązowe.
A wyobraź sobie, że ja zawsze chciałam mieć takie głębokie "sraczkowate brązowe" właśnie, a nie takie rozmyte, wodniste, błękitne, nijakie...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 11:15   #2583
Malla
Nie depcze krokusów

Błękitne możesz podkreślić soczewkami, a ja jedynie mogę zakryć swój naturalny kolor, co wygląda raczej sztucznie, plastikowo.

Użyłam ostatnio AOSeptu, szkła dziś rano były przejrzyste jak kropla wody, po założeniu nic nie szczypało, oczy nie były zaczerwienione. Siedzę od kilku godzin przed kompem i nie czuję wysuszenia, przyklejenia, po prostu nie czuję, że mam coś na oczach, aż czasem łapię się na tym, że chcę poprawić okulary

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-07-21 o 11:36 Powód: dopisek
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 11:49   #2584
betig1975
Wtajemniczenie

Czy używanie AOSeptu jest bardzo skomlikowane? Gdzieś czytałam, że trzeba się z nim obchodzić inaczej niż z innymi.
Mam wrażliwe oczy i uzulenie na renu (tyle wiem po 2 m-cach noszenia soczewek).
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 12:05   #2585
Malla
Nie depcze krokusów

Ulotka jest dość obszerna. Jego składnikiem jest woda utleniona, więc nie można zakraplać tego płynu do oczu, czyścić mechanicznie (nie ma takiej potrzeby przy tego rodzaju płynach), używać z innym pojemnikiem niż firmowy ani zanim skład się zneutralizuje (po 6 godzinach moczenia można założyć soczewki, bo po wodzie utlenionej pozostaje zwykła sól fizjologiczna i tlen). Nalewa się do pojemniczka określoną ilość (poziom zaznaczony kreską), musi wtedy stać pionowo. Po neutralizacji przechylałam pudełko i nic mi się nie wylało, ale w podróży bałabym się go używać (przetestuję, dam znać). Fajna sprawa.
Stary 2008-07-21, 12:21   #2586
betig1975
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedź. Może wypróbuję, poszukam w sklepach internetowych. Ten płyn jest zalecany do wrażliwych oczu. Póki co to używam All in one light, na ten płyn nie mam uczulenia. Ale trochę suche oczy mam. A jeżeli ten płyn pomaga przy suchości to warto zapłacić więcej i nie mieć problemów (można zaoszczędzić na kroplach).
Stary 2008-07-21, 13:38   #2587
Malla
Nie depcze krokusów

Nie wiem jak z suchością, na pewno odczuwam wyższy komfort niż po innym płynie, ale standardowo na noc i tak stosuję kropelki. Koszt AOSeptu ok.55zł za 360ml.
Stary 2008-07-21, 13:55   #2588
katka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
luskap - soczewki dobiera lekarz, nie można sobie tak samemu na próbę wybierać, co jest dostępne! W USA trwają debaty nad tym, czy przy zakupie przez internet będzie wymagane okazanie recepty (np. przesłanie faxem lub skan). Przez całą dobę można nosić odpowiednie soczewki tylko po zatwierdzeniu takiego trybu noszenia przez okulistę, nie każdy może sobie na to pozwolić, bo to duże obciążenie dla oczu.

katka_19 - i jak Ci idzie obsługa?
Powiem szczerze, że rewelacyjnie
Nie mam problemu z zakładaniem- zakładam soczewki do strzału i do strzału je ściągamale jest to na pewno spowodowane tym, że nie mam wrażliwych oczu- mgłabym sobie w nich "grzebać" palcami, a zupełnie mnie to nie boli, ani nie przeraża...

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 16:15   #2589
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
Moja okulistka powiedziała mi, że te Oasys są 2-tygodniowe, ale jej pacjenci mówią, że noszą miesiąc Chociaż nie powiem, że bym sobie jakieś inne poużywała A te soczewki (softlensy) same sobie zmieniłyście z innych czy od razu Wam okulista polecił?
Ja się zapytałam na pierwszej wizycie o soczewki 3 miesięczne i lekarka mi je przepisała.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 16:48   #2590
87eva87
Przyczajenie

hej mam taki problem... nosze soczewki B&L pureVison 1miesiecczne-i w prawym oku coś mi się dzieje, jak włoże soczewke to mam wrażenie jakbym miała coś pod powieką albo mnie coś swędzi i jakoś gorzej widze...wczesniej nosiłam te same soczewki i nie było żadnego problemu. Kupiłam krople Artelac, tylko teraz mam problem, bo nie wiem czy moge je stosować na soczewki, czy musze soczewki wyciagać?
87eva87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 16:55   #2591
lapus
Wtajemniczenie

ja stosowałam na soczewki
i lepiej idź do okulisty jak cię uwiera

Gonna walk because it would save me
And my fragility could kill me
Is this the best I can be?
Is this the best I can give?
lapus jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-21, 17:02   #2592
87eva87
Przyczajenie

czasami wlaśnie uwiera a czasami nic, myslisz, ze te krople moga cos pomoc? wizyte mam dopiero 7 sierpnia...
87eva87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 19:51   #2593
fiolka85
Wtajemniczenie

Artelac można stosować na soczewki kontaktowe, ale nie wiem czy on pomoże na swędzenie i pogorszenie widzenia bo to są tylko krople nawilżające (chyba, że objawy które opisujesz wynikają z suchości oka). Artelac na pewno nie zaszkodzi, możesz spróbować go używać.

Obejrzyj dokładnie soczewkę czy nie ma jakiś uszczerbków. Jeżeli soczewka jest OK i krople nie pomogą to pozostaje tylko wizyta u okulisty
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 07:47   #2594
betig1975
Wtajemniczenie

Wczoraj dosstałam moje procleary. Od razu je założyłam, żeby zobaczyć, jak się będę czuła. W domu zawsze można zdjąć. Pierwsze wrażenie po dotknięciu - delikatne i cieniutkie. Jak założyłam to poczułam piasek w oczach.
Przepłukałam i ... dalej to samo. Wyczyściłam je mechanicznie i było ok. Nie czułam ich na oczach. Niestety zaczęło kręcić mi się w głowie (jak mi lekarz założył pierwszy raz soczewki - soflens 59, też mi się kręciło w głowie, na nowe okulary też tak reaguję). po kilki minutach przeszło. Miałam wrażenie, że w soflensach widziałam ostrzej. Dziś nałożyłam do pracy, nie czuję ich, ale widoczność nie jest super. mam nadzieję, ze oczy się przyzwyczają i będę widzieć ostro. Zobaczę, jak z suchością oka po pracy.
jak zmieniacie soczewki na inne, to też tak macie - chodzi mi o ostrość widzenia?
Stary 2008-07-22, 07:52   #2595
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Wczoraj dosstałam moje procleary. Od razu je założyłam, żeby zobaczyć, jak się będę czuła. W domu zawsze można zdjąć. Pierwsze wrażenie po dotknięciu - delikatne i cieniutkie. Jak założyłam to poczułam piasek w oczach.
Przepłukałam i ... dalej to samo. Wyczyściłam je mechanicznie i było ok. Nie czułam ich na oczach. Niestety zaczęło kręcić mi się w głowie (jak mi lekarz założył pierwszy raz soczewki - soflens 59, też mi się kręciło w głowie, na nowe okulary też tak reaguję). po kilki minutach przeszło. Miałam wrażenie, że w soflensach widziałam ostrzej. Dziś nałożyłam do pracy, nie czuję ich, ale widoczność nie jest super. mam nadzieję, ze oczy się przyzwyczają i będę widzieć ostro. Zobaczę, jak z suchością oka po pracy.
jak zmieniacie soczewki na inne, to też tak macie - chodzi mi o ostrość widzenia?
Nie wiem dlaczego, ale mi też się to zdarza. Ale to zależy od soczewek, od tego jak się centrują na oku. Soflens59 faktycznie centrują się rewelacyjnie i widzi się w nich super ale cóż z tego skoro straaasznie wysuszają oczy. Kupowałaś od bayabara?
Stary 2008-07-22, 07:58   #2596
betig1975
Wtajemniczenie

Tak, kupiłam od niego na próbę 13 zł/szt. U mnie od wczoraj deszczowo, jak jest duża wilgoć, to też ostrość widzenia nie jest taka super. Zobaczę jak będzie dalej. Ponoszę je kilka dni. Może oczy się przyzwyczają.
Stary 2008-07-22, 09:53   #2597
Malla
Nie depcze krokusów

To ciekawe, też tak miałam zmieniając Advance na Oasys, a teraz powróciłam do Advance i wydaje mi się, że widzę w nich gorzej niż w Oasys, po założeniu kręci mi się w głowie przez minutę... Ciekawe, skąd się to bierze, może z przyzwyczajenia oka do tego materiału?
Stary 2008-07-22, 10:20   #2598
ZaRo
Przyczajenie

Dziewczyny mam pytanko...Nosze soczewki dopiero od jakiegos czasu i nie jestem obeznana w tym temacie, u optyka ceny sa dosc wysokie a przez internet jakos sie obawiam, czy macie jakis sprawdzony sklep internetowy z dobrymi cenami?
ZaRo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 10:41   #2599
Iwonalodz
Zakorzenienie

Ja nie mam takich odczuc po zmianie soczewki, najwyżej większy/mniejszy dyskomfort albo uczucie, że "fajne" dla oka. Jak zmieniałam Softlensy66 na Procleary to nic takiego nie miałam, tylko odczucie, że oko nawilżone fajnie i na razie jestem im wierna. Też kupowałam na allegro od tego użytkownika.
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-22, 10:52   #2600
betig1975
Wtajemniczenie

Ja też mam wrażenie, że oko jest nawilżone, pomimo tego, że od 7:00 przy kompie. Pracować mogę, czytam, jest ok. Ale przy patrzeniu w dal obraz nie jest ostry. Może to wiąże się ze zmianą ogniskowej, nie wiem. Zobaczymy.
Iwonalodz - a gdzie teraz kupujesz?
Malla - może oko musi przyzwyczaić się do danego materiału, w końcu to ciało obce w oku.
Stary 2008-07-22, 11:15   #2601
Iwonalodz
Zakorzenienie

Kupiłam kilka par w necie na allegro, a co już nie można na allegro? czemu pytasz?
Stary 2008-07-22, 11:30   #2602
betig1975
Wtajemniczenie

Pytam, bo napisałaś, że kupowałaś u tego allegrowicza. Więc pomyślałam, że może teraz kupujesz w jakimś sklepie internetowym.
O soczewkach z allegro są różne opinie. Ja też miałam myśli, że może te soczewki jakieś uszkodzone, źle przechowywane itp.
Ale jak Ty kupiłaś i jesteś zadowolona, to znaczy że jest wszystko w porządku. A moje oczy muszą się przyzwyczaić. Albo będę nosić soflensy.
Stary 2008-07-22, 11:42   #2603
Malla
Nie depcze krokusów

Betig, jak siedzisz od rana przy kompie i nagle patrzysz w dal, to zmniejszenie ostrości jest normalne, nawet dla osoby bez wady wzroku. Ważne jest, żeby robić sobie przerwy i patrzeć w dal co jakiś czas, żeby oko dobrze akomodowało.
Stary 2008-07-22, 11:52   #2604
betig1975
Wtajemniczenie

Tak robię
Często robię sobie przerwy, wstaję od kompa. Robiłam tak wtedy, gdy nie nosiłam soczewek, robię tak teraz.
Jak zaczęłam nosić soczewki, to zaobserwowałam takie zjawisko i lekarz powiedział mi, że to normalne na początku. Jak patrzysz w dal i chcesz spojrzeć bliżej, to też na poczatku może być problem. Mówił, żeby mrugnąć. Wtedy soczewka się ułoży i będzie ok.
Przyzwyczaiłam się i po kilku dniach przestałam zwracać uwagę.
W proclearach jak patrzę przez okno w dal, to nie widzę ostro. Nie jest to tylko wtedy, gdy odwrócę wzrok od kompa.
Stary 2008-07-22, 11:53   #2605
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Pytam, bo napisałaś, że kupowałaś u tego allegrowicza. Więc pomyślałam, że może teraz kupujesz w jakimś sklepie internetowym.
O soczewkach z allegro są różne opinie. Ja też miałam myśli, że może te soczewki jakieś uszkodzone, źle przechowywane itp.
Ale jak Ty kupiłaś i jesteś zadowolona, to znaczy że jest wszystko w porządku. A moje oczy muszą się przyzwyczaić. Albo będę nosić soflensy.
Nie w sklepie nie kupowałam, jestem zadowolona z tych i zapewne zakupie ponownie u tego allegrowicza
Stary 2008-07-22, 12:01   #2606
betig1975
Wtajemniczenie

OK. Zanim kupiłam, przejrzałam komentarze - same pozytywne. A poza tym chciałam 2 szt. na próbę. Czy będę ich używać - jeszcze nie wiem. Muszę poniosić kilka dni i zadecyduję.
Pozdrawiam
Stary 2008-07-22, 12:06   #2607
Malla
Nie depcze krokusów

Betig - zobaczymy co będzie za jakiś czas, daj znać czy się przyzwyczaiłaś.
Stary 2008-07-22, 12:40   #2608
betig1975
Wtajemniczenie

Dam znać.
Dzięki za pomoc.
Stary 2008-07-22, 15:51   #2609
Malla
Nie depcze krokusów

Zeszłam dzisiaj wszelkie Contempo w Krakowie i niestety na moją wadę nie mieli zielonych jednodniówek, tak jak 2 tygodnie temu, miesiąc, 2 miesiące temu... Tylko brązowe i szare Ale głupia jestem, bo nie zapytałam o zerówki, przynajmniej bym wiedziała, jak wygląda kolor.
Stary 2008-07-22, 16:01   #2610
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety to nie ma znaczenia czy kupujesz w sklepie czy na allegro. Mi zarówno w sklepie jak i na allegro zdarza się kupić parę soczewek w której gorzej widzę Nawet raz mi taką okulista zaaplikował (wtedy też stwierdziłam że się przyzwyczaję). Dlatego tak lubię soczewki trzymiesięczne - odchodzi ten stres związany ze zmianą soczewek

Iwonalodz cieszę się że Ci te soczewki przypadły do gustu Ja po nie sięgnęłam bo słyszałam że nosi je wiele osób którzy żadnych innych soczewek nie tolerują!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości