|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
luskap - soczewki dobiera lekarz, nie można sobie tak samemu na próbę wybierać, co jest dostępne! W USA trwają debaty nad tym, czy przy zakupie przez internet będzie wymagane okazanie recepty (np. przesłanie faxem lub skan). Przez całą dobę można nosić odpowiednie soczewki tylko po zatwierdzeniu takiego trybu noszenia przez okulistę, nie każdy może sobie na to pozwolić, bo to duże obciążenie dla oczu.
kropka75 - "niestety"? Masz piękne, niebieskie oczęta ![]() katka_19 - i jak Ci idzie obsługa?
![]() |
#2582 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytasz, odpowiada, klikasz i piszesz wiadomość, że chcesz to i to. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2583 |
Nie depcze krokusów
|
Błękitne możesz podkreślić soczewkami, a ja jedynie mogę zakryć swój naturalny kolor, co wygląda raczej sztucznie, plastikowo.
Użyłam ostatnio AOSeptu, szkła dziś rano były przejrzyste jak kropla wody, po założeniu nic nie szczypało, oczy nie były zaczerwienione. Siedzę od kilku godzin przed kompem i nie czuję wysuszenia, przyklejenia, po prostu nie czuję, że mam coś na oczach, aż czasem łapię się na tym, że chcę poprawić okulary ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-07-21 o 11:36 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#2584 |
Wtajemniczenie
|
Czy używanie AOSeptu jest bardzo skomlikowane? Gdzieś czytałam, że trzeba się z nim obchodzić inaczej niż z innymi.
Mam wrażliwe oczy i uzulenie na renu (tyle wiem po 2 m-cach noszenia soczewek). |
![]() ![]() |
![]() |
#2585 |
Nie depcze krokusów
|
Ulotka jest dość obszerna. Jego składnikiem jest woda utleniona, więc nie można zakraplać tego płynu do oczu, czyścić mechanicznie (nie ma takiej potrzeby przy tego rodzaju płynach), używać z innym pojemnikiem niż firmowy ani zanim skład się zneutralizuje (po 6 godzinach moczenia można założyć soczewki, bo po wodzie utlenionej pozostaje zwykła sól fizjologiczna i tlen). Nalewa się do pojemniczka określoną ilość (poziom zaznaczony kreską), musi wtedy stać pionowo. Po neutralizacji przechylałam pudełko i nic mi się nie wylało, ale w podróży bałabym się go używać (przetestuję, dam znać). Fajna sprawa.
![]() |
#2586 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedź. Może wypróbuję, poszukam w sklepach internetowych. Ten płyn jest zalecany do wrażliwych oczu. Póki co to używam All in one light, na ten płyn nie mam uczulenia. Ale trochę suche oczy mam. A jeżeli ten płyn pomaga przy suchości to warto zapłacić więcej i nie mieć problemów (można zaoszczędzić na kroplach).
|
![]() ![]() |
![]() |
#2587 |
Nie depcze krokusów
|
Nie wiem jak z suchością, na pewno odczuwam wyższy komfort niż po innym płynie, ale standardowo na noc i tak stosuję kropelki. Koszt AOSeptu ok.55zł za 360ml.
![]() |
#2588 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie mam problemu z zakładaniem- zakładam soczewki do strzału i do strzału je ściągam ![]()
![]() |
#2589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2590 |
Przyczajenie
|
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2591 |
Wtajemniczenie
|
ja stosowałam na soczewki
i lepiej idź do okulisty jak cię uwiera
#2592 |
Przyczajenie
|
czasami wlaśnie uwiera a czasami nic, myslisz, ze te krople moga cos pomoc? wizyte mam dopiero 7 sierpnia...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2593 |
Wtajemniczenie
|
Artelac można stosować na soczewki kontaktowe, ale nie wiem czy on pomoże na swędzenie i pogorszenie widzenia bo to są tylko krople nawilżające (chyba, że objawy które opisujesz wynikają z suchości oka). Artelac na pewno nie zaszkodzi, możesz spróbować go używać.
Obejrzyj dokładnie soczewkę czy nie ma jakiś uszczerbków. Jeżeli soczewka jest OK i krople nie pomogą to pozostaje tylko wizyta u okulisty |
![]() ![]() |
![]() |
#2594 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj dosstałam moje procleary. Od razu je założyłam, żeby zobaczyć, jak się będę czuła. W domu zawsze można zdjąć. Pierwsze wrażenie po dotknięciu - delikatne i cieniutkie. Jak założyłam to poczułam piasek w oczach.
![]() Przepłukałam i ... dalej to samo. Wyczyściłam je mechanicznie i było ok. Nie czułam ich na oczach. Niestety zaczęło kręcić mi się w głowie (jak mi lekarz założył pierwszy raz soczewki - soflens 59, też mi się kręciło w głowie, na nowe okulary też tak reaguję). po kilki minutach przeszło. Miałam wrażenie, że w soflensach widziałam ostrzej. Dziś nałożyłam do pracy, nie czuję ich, ale widoczność nie jest super. mam nadzieję, ze oczy się przyzwyczają i będę widzieć ostro. Zobaczę, jak z suchością oka po pracy. jak zmieniacie soczewki na inne, to też tak macie - chodzi mi o ostrość widzenia? |
![]() ![]() |
![]() |
#2595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2596 |
Wtajemniczenie
|
Tak, kupiłam od niego na próbę 13 zł/szt. U mnie od wczoraj deszczowo, jak jest duża wilgoć, to też ostrość widzenia nie jest taka super. Zobaczę jak będzie dalej. Ponoszę je kilka dni. Może oczy się przyzwyczają.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2597 |
Nie depcze krokusów
|
To ciekawe, też tak miałam zmieniając Advance na Oasys, a teraz powróciłam do Advance i wydaje mi się, że widzę w nich gorzej niż w Oasys, po założeniu kręci mi się w głowie przez minutę... Ciekawe, skąd się to bierze, może z przyzwyczajenia oka do tego materiału?
![]() |
#2598 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam pytanko...Nosze soczewki dopiero od jakiegos czasu i nie jestem obeznana w tym temacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2599 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam takich odczuc po zmianie soczewki, najwyżej większy/mniejszy dyskomfort albo uczucie, że "fajne" dla oka. Jak zmieniałam Softlensy66 na Procleary to nic takiego nie miałam, tylko odczucie, że oko nawilżone fajnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2600 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam wrażenie, że oko jest nawilżone, pomimo tego, że od 7:00 przy kompie. Pracować mogę, czytam, jest ok. Ale przy patrzeniu w dal obraz nie jest ostry. Może to wiąże się ze zmianą ogniskowej, nie wiem. Zobaczymy.
Iwonalodz - a gdzie teraz kupujesz? Malla - może oko musi przyzwyczaić się do danego materiału, w końcu to ciało obce w oku. |
![]() ![]() |
![]() |
#2601 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam kilka par w necie na allegro, a co już nie można na allegro? czemu pytasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2602 |
Wtajemniczenie
|
Pytam, bo napisałaś, że kupowałaś u tego allegrowicza. Więc pomyślałam, że może teraz kupujesz w jakimś sklepie internetowym.
O soczewkach z allegro są różne opinie. Ja też miałam myśli, że może te soczewki jakieś uszkodzone, źle przechowywane itp. Ale jak Ty kupiłaś i jesteś zadowolona, to znaczy że jest wszystko w porządku. A moje oczy muszą się przyzwyczaić. Albo będę nosić soflensy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2603 |
Nie depcze krokusów
|
Betig, jak siedzisz od rana przy kompie i nagle patrzysz w dal, to zmniejszenie ostrości jest normalne, nawet dla osoby bez wady wzroku. Ważne jest, żeby robić sobie przerwy i patrzeć w dal co jakiś czas, żeby oko dobrze akomodowało.
![]() |
#2604 |
Wtajemniczenie
|
Tak robię
![]() Często robię sobie przerwy, wstaję od kompa. Robiłam tak wtedy, gdy nie nosiłam soczewek, robię tak teraz. Jak zaczęłam nosić soczewki, to zaobserwowałam takie zjawisko i lekarz powiedział mi, że to normalne na początku. Jak patrzysz w dal i chcesz spojrzeć bliżej, to też na poczatku może być problem. Mówił, żeby mrugnąć. Wtedy soczewka się ułoży i będzie ok. Przyzwyczaiłam się i po kilku dniach przestałam zwracać uwagę. W proclearach jak patrzę przez okno w dal, to nie widzę ostro. Nie jest to tylko wtedy, gdy odwrócę wzrok od kompa. |
![]() ![]() |
![]() |
#2605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2606 |
Wtajemniczenie
|
OK. Zanim kupiłam, przejrzałam komentarze - same pozytywne. A poza tym chciałam 2 szt. na próbę. Czy będę ich używać - jeszcze nie wiem. Muszę poniosić kilka dni i zadecyduję.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2607 |
Nie depcze krokusów
|
Betig - zobaczymy co będzie za jakiś czas, daj znać czy się przyzwyczaiłaś.
![]() |
#2608 |
Wtajemniczenie
|
Dam znać.
Dzięki za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
#2609 |
Nie depcze krokusów
|
Zeszłam dzisiaj wszelkie Contempo w Krakowie i niestety na moją wadę nie mieli zielonych jednodniówek, tak jak 2 tygodnie temu, miesiąc, 2 miesiące temu... Tylko brązowe i szare
![]()
![]() |
#2610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Iwonalodz cieszę się że Ci te soczewki przypadły do gustu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.