Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-05, 17:00   #241
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

To czekamy na nową forumowiczkę

rzapka - okulistka, która dobierała mi pierwsze soczewki, nosi je, podobnie jak małżonka obecnego doktorka. Więc to nie jest tak, że nie ma lekarzy, którzy noszą soczewki, a za plecami pacjentów ostrzegają swoich bliskich przed nimi. Za to nie znam lekarza po laserowej korekcji
Stary 2009-07-06, 07:39   #242
Candy80
Raczkowanie

GG do Candy80

Malla - masz jakies uwagi do laserowej korekcji? Mi od jakiegoś czasu chodzi ona po głowie i gdybym tylko miała kasę, na pewno bym się zdecydowała. a tak musze ciułać

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090822580113.html
Candy80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-06, 09:18   #243
betig1975
Wtajemniczenie

Dziewczynki - mam problem. Otworzyłam nowe opakowanie pure vision, założyłam 2 soczewki i coś sie dzieje. Czuję tak jakby coś było pod soczewkami, jakiś paproch, albo czuję krawędzie soczewki, sama nie wiem, jak to określić. Nakładam je czyściutkie, sprawdzam, czy nie ma paprochów. Miałam jedną dodatkową soczewkę z innej partii, nałożyłam ją i jest ok. Także teraz tylko w jednej czuję dyskomfort. Myślicie, że może być problem z daną partią, nie chcę otwierać pozostałych soczewek (mam jeszcze 4 szt.), żeby je zareklamować - można w ogóle reklamować soczewki?
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-06, 11:16   #244
Incomprehensible
Rozeznanie

GG do Incomprehensible

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Dziewczynki - mam problem. Otworzyłam nowe opakowanie pure vision, założyłam 2 soczewki i coś sie dzieje. Czuję tak jakby coś było pod soczewkami, jakiś paproch, albo czuję krawędzie soczewki, sama nie wiem, jak to określić. Nakładam je czyściutkie, sprawdzam, czy nie ma paprochów. Miałam jedną dodatkową soczewkę z innej partii, nałożyłam ją i jest ok. Także teraz tylko w jednej czuję dyskomfort. Myślicie, że może być problem z daną partią, nie chcę otwierać pozostałych soczewek (mam jeszcze 4 szt.), żeby je zareklamować - można w ogóle reklamować soczewki?
Siostra miała podobnie, tyle że miała taka kropkę czarną na jednej.
Wymienili jej normalnie na nową. Wiec Tobie tez powinni skoro jest coś nie tak.

"W życiu chodzi o ludzi, których spotykasz

....i o rzeczy, które z nimi tworzysz."

Edytowane przez Incomprehensible
Czas edycji: 2009-07-06 o 11:18
Incomprehensible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-06, 12:35   #245
andzia09
Przyczajenie

Question Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

hey ;* duzo czytam na Waszym forum... i dzieki niemu zdecydowałam sie na szoczewki... chcialam sie jednak dowiedziec dokładnie jak wyglada ich dobor... W piatek zapisalam sie do okulisty na dobor soczewek i nei wiem czy on mi bedzie robil najpierw badabnia czy nie? bo u okulisty bylam z rok temu jak nie dluzej... i tak naprawde nie wiem jaka mam tearz wade wzroku... poniewaz okulary powinnam nosic na stale (od 3 roku zycia)... a zakładam je tylko w domu bo strasznie ich nie lubie...(robie tak od kilku lat... )
andzia09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-06, 12:42   #246
Incomprehensible
Rozeznanie

GG do Incomprehensible

Cytat:
Napisane przez andzia09 Pokaż wiadomość
hey ;* duzo czytam na Waszym forum... i dzieki niemu zdecydowałam sie na szoczewki... chcialam sie jednak dowiedziec dokładnie jak wyglada ich dobor... W piatek zapisalam sie do okulisty na dobor soczewek i nei wiem czy on mi bedzie robil najpierw badabnia czy nie? bo u okulisty bylam z rok temu jak nie dluzej... i tak naprawde nie wiem jaka mam tearz wade wzroku... poniewaz okulary powinnam nosic na stale (od 3 roku zycia)... a zakładam je tylko w domu bo strasznie ich nie lubie...(robie tak od kilku lat... )
Mi dobierali w sklepie już soczewki, najpierw i tak bada Ci wzrok a później soczewki wybiera.

"Po badaniu okulistycznym Specjalista wykona szereg pomiarów w celu uzyskania najlepszego dopasowania soczewek kontaktowych do Twoich oczu. Specjalista dopilnuje, aby rozmiar dobranych soczewek kontaktowych był odpowiedni do Twoich oczu."

http://www.soczewkikontaktowe.pl/jak...za-wizyta.html

Stary 2009-07-06, 13:39   #247
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
hey ;* duzo czytam na Waszym forum... i dzieki niemu zdecydowałam sie na soczewki... chcialam sie jednak dowiedziec dokładnie jak wyglada ich dobor... W piatek zapisalam sie do okulisty na dobor soczewek i nei wiem czy on mi bedzie robil najpierw badania czy nie? bo u okulisty bylam z rok temu jak nie dluzej... i tak naprawde nie wiem jaka mam tearz wade wzroku... poniewaz okulary powinnam nosic na stale (od 3 roku zycia)... a zakładam je tylko w domu bo strasznie ich nie lubie...(robie tak od kilku lat... )
To miłe, że nie tylko straszymy, ale też zachęcamy
Badanie przy doborze obejmuje pomiary oka oraz wady wzroku, pierwsze założenie soczewek, sprawdzenie ich zachowania na oku i ostrości widzenia. Szeregu badań możesz nie być świadoma, bo wykonują je maszyny, więc jest to całkiem komfortowe i bezbolesne. Zrezygnuj z makijażu, przyjdź z umytą buzią (może to brzmi dziwnie, ale jak na powiekach będzie trochę sebum, to mogą się wybrudzić od nich soczewki przy zakładaniu i będziesz źle widzieć). Przy ocenianiu ostrości widzenia bądź szczera - jeśli nie widzisz czegoś wyraźnie i potrafisz odczytać znaczki, ale są trochę rozmazane, to od razu powiedz, bo inaczej będziesz mieć problemy z odczytaniem np. ceny w sklepie, numeru autobusu czy napisów na tablicy, a to nie jest wskazane.
Pierwszy raz może być nieco traumatyczny, ale przyzwyczaisz się

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-06, 13:49   #248
wiewiora1986
Raczkowanie

GG do wiewiora1986

Cytat:
Okulista powinien najpierw przeprowadzić badanie pod kątem sprawdzenia czy Ci się wada pogorszyła tak jak przy tradycyjnym badaniu do okularów. Dopiero jak się okaże czy trzeba zmienić moce w obecnych okularach to albo najpierw wypisze receptę na nowe okulary (jeśli chcesz nowe okulary) a następnie dobierze odpowiednie soczewki albo od razu przejdzie do doboru soczewek. Może zapytać jakie chcesz nosić tzn. czy jednodniowe czy miesięczne a następnie wziąć odpowiednie i założyć Ci na oczy. Jeśli wszystko będzie w porządku to powinien jeszcze na specjalnym urządzeniu sprawdzić czy soczewka dobrze leży, ma odpowiedni "rozmiar". Później powinien objaśnić Ci jak masz o nie dbać oraz sama powinnaś zdjąć i założyć soczewki, aby się nauczyć to robić.

Przynajmniej tak u mnie wyglądało badanie

Cytat:
Napisane przez Incomprehensible Pokaż wiadomość
Mi dobierali w sklepie już soczewki, najpierw i tak bada Ci wzrok a później soczewki wybiera.
Ale jak w sklepie? To okulista musi dobrać odpowiednie, nauczyć obsługiwać się nimi i zapisać parametry, abyś później mogła później kupić takie same...
Stary 2009-07-06, 13:53   #249
Incomprehensible
Rozeznanie

GG do Incomprehensible

Cytat:
Napisane przez wiewiora1986 Pokaż wiadomość
Ale jak w sklepie? To okulista musi dobrać odpowiednie, nauczyć obsługiwać się nimi i zapisać parametry, abyś później mogła później kupić takie same...
Znaczy no w salonie optycznym, Wcześniej byłam u okulisty wypisał mi tam wszystko ale powiedzieli mi że i tak muszą sami wszystko zbadać, co i jak, sprawdzić czy wszystko będzie ok jak założę soczewki.

Stary 2009-07-06, 14:44   #250
Malla
Nie depcze krokusów

wiewiora1986 - świetnie to wszystko opisałaś! Normalnie wzór do cytowania innym Wizażankom
Stary 2009-07-06, 14:58   #251
andzia09
Przyczajenie

aha dziekuje czyli jak bede tam szła to powinnam wziąć ze soba okular??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-06, 15:02   #252
Malla
Nie depcze krokusów

Weź po to, aby sprawdzić czy nie zmieniła Ci się wada, ewentualnie dostaniesz receptę na nowe okulary. Natomiast okulary MUSISZ mieć mimo że będziesz nosić soczewki, ponieważ w soczewkach nie można chodzić non stop, trzeba dawać oczom odpoczywać (np. wieczorem, w domowy weekend itp.).
Stary 2009-07-06, 15:10   #253
andzia09
Przyczajenie

tak wiem ze oczko musi odpoczywać, jak już wspomniałam duuuzo czytałam na tym forum w takim razie je zabiorę a mam przeczucie ze zmiana będzie konuieczna ponieważ one miały korygować zeza którego od dawna nie mam ale za to wzrok mi się osłabił...
Stary 2009-07-06, 15:15   #254
wiewiora1986
Raczkowanie

GG do wiewiora1986

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
wiewiora1986 - świetnie to wszystko opisałaś! Normalnie wzór do cytowania innym Wizażankom
Ach dziękuję za komplement Pisałam po prostu tak jak wyglądało to u mnie
Stary 2009-07-07, 15:18   #255
speteczki
Przyczajenie

Mam na mysśi badania kontrolne. Ktos pisał o zmianach na wewnętrznej stronie powiek, jako sygnale powikłań z powodu noszenia soczewek. A chyba trzeba wywinąć powiekę, żeby coś zobaczyć. Czegoś takiego nie miałam. Może ktos powie, jak wygląda porządne badanie kontrolne. Bo sprawdzenie, czy wzrok się nie pogorzył, to mało.
speteczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-07, 15:54   #256
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny, byłam na tym weselu, wzięłam na wszelki wypadek 2 pary soczewek jednodniowych na zmianęjakbym miała jakieś problemy z suchością co mi się ostatnio zdarzało jak o tym pisałam (myślałam że to pigułki anty winne), ale nic nie musiałam zmieniać, przez 24 h w moich Optimach czułam się świetnie, jestem w szoku :-O! Nie wiem od czego to zależy że nagle mi się poprawiło, może to 2 marchwkowe Witaminki, które wypiłam dzień wcześniej za radą Malli
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-07, 19:13   #257
Malla
Nie depcze krokusów

A ja za Twoją radą wchłonęłam dziś pół kilo polskich borówek

Fajny jest RepleniSH, nie odczuwam suchości po 10 godzinach noszenia soczewek, ale po zdjęciu mam mimo białej gałki wyraźne ślady naczynek :/ A wystające naczynka (bez ogólnego zaczerwienienia) to był mój powód zmiany płynu na AOSept.

speteczki - z wielu badań nie zdajemy sobie sprawy, bo po prostu przykładamy oczy do różnych maszyn albo świecą nam po nich jakimiś dziwnymi latareczkami Co kilkanaście miesięcy bądź parę lat warto wykonywać badanie dna oka, ale to nie tylko pod kątem soczewek - jest to ważne zwłaszcza dla osób o problemach z siatkówką, o wyższych wadach wzroku i planujących dzidziusia. Co jakiś czas bada się też ciśnienie oka, ale są różne sposoby, np. taka dmuchająca maszyna (autentycznie, dmucha przez sekundę w oko). Z badań typowo soczewkowych można wymienić różne metody badania suchości oka, jeśli ktoś zauważył objawy (ale Lalaith powyżej cytowała artykuł pokazujący niedoskonałości tych badań) oraz wywijanie powiek, które do przyjemnych nie należy, bo mruganie nie na darmo zwie się odruchem. Możesz poprosić lekarza na kolejnej wizycie, aby mówił, co bada, co widzi itp. Są tacy, którzy chętnie się zgodzą, traktując to jako urozmaicenie wizyt, które są do siebie bardzo podobne, ale możesz też trafić na takich, którzy powiedzą, że to nie Twoja sprawa (?) i nie musisz tego wiedzieć. Ja staram się rozmawiać z lekarzem, w końcu to człowiek i gadać potrafi.
Stary 2009-07-08, 15:50   #258
marza_mr
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie:
czy któraś z Was używała płynu do soczewek dla oczu wrażliwych
b-lens? (z rossmanna)
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 17:09   #259
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Jeśli zdjęcie soczewek i przemycie nic nie pomaga, to możesz spróbować reklamować. Jesteś pewna, że po prostu źle ci się nie nałożyły? Ja czasem muszę nawet dwa razy zakładać, bo niby ok, ale uwiera. Po wypłukaniu i nałożeniu jest już ok.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 15:14   #260
speteczki
Przyczajenie

Witajcie, jestem po kontrolnej wizycie, bo chciałam zmienić soczewki. Okulistka powiedziała mi, że co tydzien lub dwa warto wkładać soczewki do AO Sept, bo usuwa wszystkie zanieczyszczenia. A poza tym uzywac płynu innego. Kupiłam wielką butelkę, a tam napisane, że płyn dezynfekuje, neutralizuje, usuwa białko i służy do przechowywania soczewek. Czy nie działa więc jak inne płyny? Gdybym chciała według instrukcji okulistki używać go co tydzień lub dwa, to po trzech miesiącach od otwarcia wyrzuciłabym prawie pełną butelkę. O co chodzi z tym płynem i jak go używać?
Stary 2009-07-10, 17:03   #261
rapunzel8
Zadomowienie

mam pytanie do osób, które używały różnych rodzajów optixów. Dla mnie to najbardziej komfortowe soczewki jakich do tej pory używałam i jestem ciekawa czy otixy aqua i night&day są lepsze,bardziej wygodne i mniej wyczuwalne na oku???

zwyczajne optixy kupuję w salonie za 20 zł za sztukę, a te inne rodzaje musiałabym specjalnie zamawiać i wydać więcej pieniędzy więc chciałabym wiedzieć czy warto. będę wdzięczna jak ktoś się podzieli doswiadczeniami.

ostatnio miałam zamiar kupić optixy dzień i noc, bo wydawało mi się,że jak coś jest rekomendowane do ciągłego noszenia to musi być bardzo wygodne, ale w końcu kupiłam pure vision, bo były 2x tańsze. bardzo tego żałuję. czuję się jakbym nosiła soczewki przenoszone o pół roku! a już siedzenie przy kompie to tragedia. zwykłe soflensy były o wiele lepsze. no i chyba muszę kupić optixy znowu mimo,że dopiero zaczęłam je nosić i mam jeszce 2 pary zapasu
rapunzel8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-10, 17:12   #262
speteczki
Przyczajenie

Dziewczyny, jeszcze pytanko do znawczyń. Zmieniłam J&J 8.4 śr.14 na optix, bo miesięczne. Tzn. lekarka powiedziała, że mogę, a jak zapytałam o parametry, to powiedziała, że 8.6 będzie ok. W zakładzie mają J&J, więc nawet nie mogła mi dać próbnych. Czy tak mozna bez sprawdzenia na oku?... Bo oczywiście otix nie 8.4....

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

W ostatnim zdaniu coś za dużo zjadłam : optix nie mają 8.4. Teraz poprawnie
Stary 2009-07-10, 17:31   #263
andzia09
Przyczajenie

hey byłam dziś u okulisty (prywatnego) na doborze soczewek... Pani doktor zrobiła mi badania ale na soczewki musze zaczekac bo trzeba je zamawiac... ale problem tkwi w tym ze jak sie zotietowałam w recepcij to 6 par soczewek wystarczajaczch na okolo 3 do 4 misiacy bedzie mnie kosztowao okoo 450 zl... i zastanawiam sie czy moze jakbzm posza do panstwowego lekarza to byaby szansa aby mi przepisano tansze soczewki... jak mzslicie ?? bo jak rozmawialam ze znajomzmi to mowili ze rocznie na soczewki wzdaja okolo 700zl razem z plynami i wszystkim co sie z soczewkami wiaze...
Stary 2009-07-10, 17:35   #264
Malla
Nie depcze krokusów

speteczki - stosuję AOSept na co dzień, ponieważ po zwykłym płynie mam bardzo widoczną siatkę naczynek. Funkcje, które przepisałaś, posiada każdy płyn do miękkich soczewek Zużywam całą butelkę w przepisowe 3 miesiące, więc stosowanie raz na tydzień wg mnie mija się z celem, bo nie zdążysz zużyć. Bardzo lubię ten płyn, bo soczewki są po nim komfortowe, a oczy po założeniu nie są zaczerwienione, zupełnie jakbym założyła świeże soczewki. Nie przepadam za zwykłymi płynami, bo przed założeniem soczewki trzeba dłubać paluchem w pojemniku, a z kolei gdy wkładam do niego szkiełka po zdjęciu, często znajduję potem w płynie paprochy... AOSept ma jednak pewne minusy oprócz ceny, np. nie można nim na szybko umyć soczewki, która spadła z palca. Nie znam Twojego tempa zużywania płynów, ale jeśli zajmuje Ci to 2 miesiące, to spokojnie możesz używać przez część tygodnia AOSeptu, a przez część płynu, który można po otwarciu używać przez pół roku (Renu, OptiFree). Możesz też używać przez 3 miesiące ten płyn, a przez następne 3 zwykły. A w ogóle to po co te kombinacje, skoro wystarczy, że będziesz obficie polewać soczewki (po zdjęciu z oka, przed włożeniem do pojemnika i przed wyjęciem z niego) oraz za każdym razem czyścić soczewki mechanicznie, co gwarantuje dobre czyszczenie

rapunzel8 - zwykłe i aqua to to samo, tylko te drugie mają element nawilżający. N&D i Purevision przepuszczają bardzo dużo tlenu, bo mają dużo silikonu, więc są sztywniejsze i mogą być mniej komfortowe. W salonie nieźle przepłacasz, wystarczy że będziesz kupować przez internet. Żadne z tych soczewek nie wymagają specjalnego zamawiania.

andzia09 - koszt soczewek zależy od rodzaju wady, może masz astygmatyzm i dlatego chcą Ci tyle policzyć. Nie martw się, jak będziesz kupować przez internet, to będzie znacznie taniej! "Państwowi" lekarze nie przepisują soczewek.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-07-10 o 17:38
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-10, 21:03   #265
speteczki
Przyczajenie

Malla:
Czy używając AOsept, gdy potrzebuję szybko oczyścić soczewkę, np gdy spadła, czy mogę wtedy uzyć zwyłego płynu do przemycia , czy nie mozna dwóch różnych uzywać jednocześnie?

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Okulistka nie widziała przeciwwskazań, ale czy tak jest, bo wydaje mi się, że gdzieś czytałam, by nie mieszać.
Stary 2009-07-10, 21:04   #266
Malla
Nie depcze krokusów

Speteczki - przed nałożeniem na oko możesz, bez dezynfekcji nie można nałożyć soczewki. Nie stosuj zwykłego płynu po zdjęciu soczewki z oka, jeśli chcesz ją włożyć do AOSeptu, bo drobinki mogą się pokłócić z tym płynem i oszaleje
Stary 2009-07-10, 22:48   #267
rapunzel8
Zadomowienie

Malla- ja wiem,że optixy aqua mają tylko nawilżacz dodatkowo. ale interesuje mnie czy dzięki temu jest jakaś odczuwalna różnica na plus w ich noszeniu

optixy dzień i noc są jednak drozsze(takze w necie) od zwykłych optixów, chciałabym więc sie dowiedzieć czy warto je kupić.

Ma ktoś doswiadzczenia z optixami night & day??
rapunzel8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-10, 23:07   #268
Malla
Nie depcze krokusów

Chodzi Ci o różnicę między N&D a zwykłymi czy między aqua a nie-aqua? Między N&D a zwykłymi jest olbrzymia (to są zupełnie inne soczewki, z innego materiału i o innych parametrach), ale każdy odczuwa ją inaczej. Spróbuj przeszukać pierwszy wątek soczewkowy, dużo dziewczyn z N&D się w nim wypowiadało, podobnie jak i aqua. O aqua też troszkę znajdziesz tutaj.
Stary 2009-07-11, 09:30   #269
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

Cytat:
hey byłam dziś u okulisty (prywatnego) na doborze soczewek... Pani doktor zrobiła mi badania ale na soczewki musze zaczekac bo trzeba je zamawiac... ale problem tkwi w tym ze jak sie zotietowałam w recepcij to 6 par soczewek wystarczajaczch na okolo 3 do 4 misiacy bedzie mnie kosztowao okoo 450 zl... i zastanawiam sie czy moze jakbzm posza do panstwowego lekarza to byaby szansa aby mi przepisano tansze soczewki... jak mzslicie ?? bo jak rozmawialam ze znajomzmi to mowili ze rocznie na soczewki wzdaja okolo 700zl razem z plynami i wszystkim co sie z soczewkami wiaze...
Mam lżejszą opcję cenowo Ja od 3 lat kupuję soczewki na allegro.pl. Cena 50% nizsza niz u optyka - taką aż marżę narzucaja nam salony okulistyczne!!! ( mam Acuvue 2 tygodniowki). Zobacz czy na allegro nikt nie sprzedaje Twoich soczewek. Płyny rowniez sa 40% tansze niż u optyka. Ja płace 28 zl za 266ml a u optyka 55 zł. Róznice widac odrazu

Przyklad: 1 para Acuvue advanced u optyka 42 zł a 3 pary na allegro.pl kosztuje 62 zł
Mini82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-11, 12:16   #270
Malla
Nie depcze krokusów

1 para Oasys u taniego optyka stacjonarnego: 36 zł.
1 para Oasys na Allegro: 20 zł plus koszty przesyłki.
AOSept u optyka: 55 zł.
AOSept w sklepie internetowym: 45 zł.

Salony narzucają marże, bo z czegoś muszą utrzymać lokal, kupić sprzęt i wyposażenie, zapłacić lekarzowi, optykowi i sprzedawcy, opłacić prąd i wodę itp. Poza tym muszą wykorzystać posiadany towar, zrekompensować bezpłatne soczewki próbne, jeśli takich nie dostają od dystrybutora. Soczewek torycznych i o nietypowych mocach oraz wymiarach nie opłaca się mieć na stanie, bo nie zdążą zostać wykupione przed upływem terminu ważności.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-07-11 o 12:20
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości