Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-07, 20:00   #2761
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość
Heh, w końcu ktoś kto mnie rozumie
A jaką Kochana masz wadę?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-07, 20:25   #2762
SophieNeveu
Rozeznanie

Oj dużą kochana, bardzo dużą Czasem staram się o niej zapomnieć, ale niestety, zaraza zawsze daje mi się we znaki
Laser to będzie jeden z najpiękniejszych momentów w moim życiu. Wtedy w końcu 'przejrzę na oczy' w dosłownym tych słów znaczeniu
Stary 2008-08-07, 23:06   #2763
Lucid Dream
Przyczajenie

Hey, witam ponownie drogie Panie Jak już zdążyłem się przekonać mało kto potrafi tak dobrze poradzic jak wy Znowu mam małe pytanie:P Używam soczewek Acuvue Advance with HYDRACLEAR i chciałbym sobie kupić opakowanie jednodniowych, ale takich jednodniowych nie ma, są za to Acuvue Moist. I pytanie moje jest następujące: czy mogę bezproblemu zamówić te soczewki nie martwiąc się o to czy moje oczy będą je tolerować?. Chodzi mi o to czy jeśli używam już Acuvue to czy te 1-day są tak jakby odpowiednikiem tamtych tylko, że są jednodniowe :P I jeszcze jedno, czy któraś z was kupuje soczewki na allegro? Czy może lepiej w sklepie internetowym? Chodzi mi o jakość, wiadomo użytkownik na allegro może mieć dużo pozytywów, ale czy jakość soczewek będzie ta sama jak np. w sklepie internetowym?
Lucid Dream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 09:34   #2764
bravvurka
Zadomowienie

Witajcie po długim czasie
Nosze już drugą parę soczewek J&J. Wczoraj kupiłam płyn z Rossmana za 26 zł 360 ml. Używałyście? Nazwa B-lens bodajże Nawet szkła kontaktowe są tam też
Stary 2008-08-08, 10:26   #2765
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
Nosze już drugą parę soczewek J&J. Wczoraj kupiłam płyn z Rossmana za 26 zł 360 ml. Używałyście? Nazwa B-lens bodajże Nawet szkła kontaktowe są tam też
Możesz coś więcej o nim powiedzieć ?
Jak czyści i jak pielęgnuje ??
Czy soczewki są czyste po wyjęciu rano z pudełek??
No i czy szczypie w oczy ??
Stary 2008-08-08, 11:18   #2766
Malla
Nie depcze krokusów

czoornoo - dziwne, że jako pierwsze soczewki dostałaś hydrożele...

ZaRo - o soczewkach kolorowych jest oddzielny wątek, ze zdjęciami. Jeśli masz małą krzywiznę, możesz mieć z tym problem. Każdą zmianę należy konsultować z okulistą, inaczej wyrzucisz kasę w błoto i coś może Ci się stać. Jednodniowe kolorowe są tylko Freshlook, Acuvue już prawie nigdzie nie można dostać.

hotmaui - przy takiej małej wadzie nawet nie wiedziałam, że ją mam Zwykłe zmęczenie może ją powodować. Masz na jednym oku astygmatyzm (nieco bardziej skomplikowana wada niż "zwykła" krótkowzroczność), możliwe że z czasem pojawi się na drugim, ale nie musi. Rozstaw źrenic 61mm, szkła z antyrefleksem. Przy takiej wadzie noszenie kontaktów jest wg mnie zbyt dużym ryzykiem, jeśli przeszkadzają Ci okulary, to najlepiej na imprezy nie nosić ich wcale. Możesz poszaleć z bardzo cieniutkimi oprawkami. Dobór soczewek to inna wizyta, bo one mają rozmiary i trzeba przejść szkolenie, założyć taką na oko, okulista musi ją obejrzeć itp.

czerwonasukienka - nie możesz, przecież to już tydzień po terminie wymiany, w dodatku płyn nie był ani razu zmieniany. Do 3 dni ponad termin dałoby się naciągnąć, ale przez 3 tygodnie leżały w rozpuszczonych cząstkach, tzn. we własnym brudzie. Brrr...

Lucid Dream - mnie lekarz powiedział, że jeśli chciałabym nosić jednodniówki rzadko, awaryjnie, raz na jakiś czas, np. na basen, to mogę nosić takie, jakie są dostępne na rynku (nieco za duże na mnie), ale jeśli częściej, to musiałabym je dobrać jak każde inne dłuższej wymiany. 1-day to zupełnie inne soczewki, z innego materiału, o innych parametrach itp.

bravvurka - ja bym nie ryzykowała z płynem typu Tesco. Na stronie www.staininggrid.com testowano płyn popularnej amerykańskiej sieci Walmart i okazał się fatalny w czyszczeniu (czerwone pola w tabeli), tego nie zobaczysz "na oko" po drobinkach rano na soczewce, tylko po obejrzeniu pod odpowiednim sprzętem, barwieniu. Markowe płyny są pod stałą kontrolą, częściej ulepszane i szybciej wykrywane są niekorzystne efekty. Przy rzadko kupowanych, tanich płynach, jest inaczej. Wątpię, czy Rossmann przejmuje się czyimiś oczami, a Ciba czy Bausch muszą dbać o reputację.

Z przyjemnością ogłaszam, że powstał nowy sklep internetowy z soczewkami, prowadzony przez salon optyczny. Soczewki są polskie, nie skupowane z wyprzedaży magazynowych za granicą, takie same jak te dostępne na miejscu (w sam raz dla tych, którzy boją się kupować z niepewnych źródeł), w takich samych cenach. Ceny nieco wyższe niż na Allegro, ale zachęcające, premiowani stali klienci itp. Adres: www.4-eyes.pl (łącznik między 4 a eyes). Nie mam żadnych korzyści z ogłaszania.

Wróciłam z gór. O ile Oasys spisywały się świetnie, nie wysychały i nie miałam podrażnionych oczu po zdjęciu, o tyle Advance nie wytrzymały tak długo, bo po kilkunastogodzinnym marszu w ostrym słońcu i wietrze, wystawało mi dużo żyłek (żadna nie pękła). Raczej pozostanę przy tych pierwszych, choć są minimalnie za duże. Teraz robię przerwę, żeby uspokoić oczka, a potem wizyta i test hydrożeli.
Stary 2008-08-08, 11:30   #2767
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Oj dużą kochana, bardzo dużą Czasem staram się o niej zapomnieć, ale niestety, zaraza zawsze daje mi się we znaki
Laser to będzie jeden z najpiękniejszych momentów w moim życiu. Wtedy w końcu 'przejrzę na oczy' w dosłownym tych słów znaczeniu
To mam zupełnie tak samo! Niestety, jak miałam 20 lat to jeszcze tę operację refundowali, znajomi porobili sobie za darmo szczęściarze, a jak skończyłam 21 to przestali refundować ;((( To był cios w samo serce

Cytat:
Napisane przez Lucid Dream Pokaż wiadomość
Hey, witam ponownie drogie Panie Jak już zdążyłem się przekonać mało kto potrafi tak dobrze poradzic jak wy Znowu mam małe pytanie:P Używam soczewek Acuvue Advance with HYDRACLEAR i chciałbym sobie kupić opakowanie jednodniowych, ale takich jednodniowych nie ma, są za to Acuvue Moist. I pytanie moje jest następujące: czy mogę bezproblemu zamówić te soczewki nie martwiąc się o to czy moje oczy będą je tolerować?. Chodzi mi o to czy jeśli używam już Acuvue to czy te 1-day są tak jakby odpowiednikiem tamtych tylko, że są jednodniowe :P I jeszcze jedno, czy któraś z was kupuje soczewki na allegro? Czy może lepiej w sklepie internetowym? Chodzi mi o jakość, wiadomo użytkownik na allegro może mieć dużo pozytywów, ale czy jakość soczewek będzie ta sama jak np. w sklepie internetowym?
One nie są odpowiednikiem, są o wiele lepsze od tych które nosiłaś do tej pory. Wiem to od mojej koleżanki która żadnych innych szkieł nie toleruje tylko właśnie te jednodniówki. Powinno być super, ale ja bym najpierw na wszelki wypadek 1 parę wypróbowała, coś 6 zł kosztuje u optyka.
Co do soczewek na allegro, bardzo dużo sprzedawców ma sklepy internetowe też, a ja kupuje czasem w sklepie internetowym, czasem na allegro, czasem u optyka i nie zauważyłam żadnej różnicy w jakości nigdy.

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
Moja koleżanka go używa i mówi że płyn jak każdy inny. Ale soczewek już bym tam w życiu nie kupiła
Stary 2008-08-08, 11:35   #2768
czerwonasukienka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

czerwonasukienka - nie możesz, przecież to już tydzień po terminie wymiany, w dodatku płyn nie był ani razu zmieniany. Do 3 dni ponad termin dałoby się naciągnąć, ale przez 3 tygodnie leżały w rozpuszczonych cząstkach, tzn. we własnym brudzie. Brrr...

ok, ok, spokojnie. tak myślałam, dlatego wolałam się zapytać.
ale tak w sumie myślę, że to głupie, jeśli otworzę soczewki to po miesiącu dokładnie muszę je wyrzucić..? a jak noszę je co 2 dni np? mój okulista powiedział mi, że te miesięczne mam na ok. 30 użyć - i kazał mi je na początek nosić co 2 dni.. więc wychodzi na to, że musiałabym je nosić dłużej niż miesiąc (jeśli miałabym wykorzystać te 30 użyć co 2 dni..) mam nadzieje, że ktoś to zrozumiał :P

dzięki za odp
pozdrawiam
czerwonasukienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 11:40   #2769
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czerwonasukienka Pokaż wiadomość
ok, ok, spokojnie. tak myślałam, dlatego wolałam się zapytać.
ale tak w sumie myślę, że to głupie, jeśli otworzę soczewki to po miesiącu dokładnie muszę je wyrzucić..? a jak noszę je co 2 dni np? mój okulista powiedział mi, że te miesięczne mam na ok. 30 użyć - i kazał mi je na początek nosić co 2 dni.. więc wychodzi na to, że musiałabym je nosić dłużej niż miesiąc (jeśli miałabym wykorzystać te 30 użyć co 2 dni..) mam nadzieje, że ktoś to zrozumiał :P

dzięki za odp
pozdrawiam
Nie no może 2 miesięcy to nie.. Ale jakbym była w takiej sytuacji jak Ty też bym je pewnie jeszcze trochę ponosiła (swoją drogą to dziwne zapomnieć gdzieś soczewek, tak jakbym oczu zapomniała ). Chyba że oczywiście masz dużo pieniędzy, wtedy wyrzuć od razu !
Stary 2008-08-08, 11:45   #2770
czerwonasukienka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Nie no może 2 miesięcy to nie.. Ale jakbym była w takiej sytuacji jak Ty też bym je pewnie jeszcze trochę ponosiła (swoją drogą to dziwne zapomnieć gdzieś soczewek, tak jakbym oczu zapomniała ). Chyba że oczywiście masz dużo pieniędzy, wtedy wyrzuć od razu !
dziwne? nosiłam je zaledwie od 2tyg - to moje pierwsze soczewki, jestem przyzwyczajona do okularów i gdybym ich zapomniała to wtedy bym wpadła w rozpacz :P

chyba nie będę ryzykować.. i tak muszę wybrać się do innego okulisty na badania.. no i chcę się przerzucić na soczewki jednodniowe - tak mi się będzie bardziej opłacało bo nie noszę ich codziennie..

no nic, dzięki jeszcze raz będę wiedziała na przyszłość..
czerwonasukienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 11:51   #2771
lalaith
Zakorzenienie

Nie ma za co
Stary 2008-08-08, 12:01   #2772
Malla
Nie depcze krokusów

Ze mną jest podobnie, noszę soczewki rzadko, dlatego Johnsony mam na miesiąc (przy obowiązkowym czyszczeniu mechanicznym za kazdym razem, zmianie płynu wieczór przed planowanym założeniem, a teraz mam AOSept, który czyści rewelacyjnie). Chciałabym częściej, ale nie chcę męczyć oczu - pracuję przy komputerze, no i nie chce mi się rano zaspanej z nimi męczyć, zresztą nie mam urazu do okularów. Pierwsza lekarka mi powiedziała, że mogę nosić max.3 tygodnie niezależnie od częstotliwości, kolejny lekarz nauczył mnie, jak postępować, by móc wydłużyć max do 4 (ani dzień dłużej, jeśli jakość widzenia spada, to trzeba wyrzucić wcześniej, ale to mi się jeszcze nie zdarzyło). Miesięcznych już bym nie wydłużała, ze względu na rozmnażanie bakterii. Absolutnie nie chodzi o ilość użyć! Po otwarciu szkła tracą sterylność (nawet gdy nie będą założone ani razu!), osadzają się na nich różne bakterie, których płyny nie usuwają całkowicie. Poza tym degraduje materiał, z których są zrobione, znacznie osłabiając jakość i bezpieczeństwo stosowania. Po upływie terminu wymiany spada jakość widzenia (może być niezauważalna, bo mózg potrafi zmodyfikować odczucia mimo innych sygnałów od oczu) i wzrasta ryzyko komplikacji. Przed wyrzuceniem soczewki mają być w takim stanie, jak po pierwszym tygodniu stosowania, mniej więcej o to tu chodzi. Używanie do czasu, aż gryzą, a nawet pomimo to, jest wybitnie głupie, bo skoro zmian w trakcie miesiąca nie czujemy, co dopiero dzieje się z soczewkami, gdy zmiany są już wyczuwalne... Nie ma co sępić i wydłużać, chyba że to kwestia 3-4 dni. Terminy są uśredniane przez producenta, niektórzy powinni zmieniać wcześniej (palacze, dziewczyny biorące pigułki anty, w ciąży itp.), inni spokojnie mogliby nawet tydzień później... Dochodzi też aspekt psychologiczny - "jeśli raz wydłużyłam o 3 dni i nic się nie stało, to potem wydłużę o 6, 9, 12... do miesiąca", gdy chodzi o kasę, ludzie dorabiają różne ideologie. W USA praktykuje się indywidualne ustalanie terminów, po szeregu kontroli, dlatego też J&J, jako amerykański koncern, nie wprowadza już na rynek produktów miesięcznych, a termin można wydłużyć tylko po konsultacji i przy stałej opiece lekarskiej.
Stary 2008-08-08, 12:06   #2773
ZaRo
Przyczajenie

Malla - wielkie dzieki za odp. Zobaczymy co mi powie okulista. .. Zabieram sie do szukania na ten temat.
ZaRo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 12:36   #2774
Lucid Dream
Przyczajenie

Malla, lalaith wielkie dzięki za odp Ja właśnie chce nosić te jednodniowe tylko raz na jakiś czas, normalnie będę nosić te miesięczne, które mi okulistka zapisała:P Co do tego, że jednodniowe są dużo lepsze od tych które sie nosi przez dłuższy czas to nie ma wątpliwości, ale mi 1-day sa potrzebne tylko czasem:P
lalaith, ja facet jestem
Malla, na prawdę podziwiam Twoją wiedze w temacie soczewków:P Do tego ten Twój ostatni post o długości noszenia soczewek dał mi do myślenia:P Mi optyk, który ostatnio mi soczewki sprzedawał, to powiedział, tak jak ktoś już wczesniej pisał, że jak nosze co 2-3 dzień to moge nosić ponad miesiąc, nie pamiętam już dokładnie, ale chyba nawet do dwóch:P
Lucid Dream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 13:10   #2775
bravvurka
Zadomowienie

Na razie jeszcze nie użyłam tego płynu. Mam trochę tego solo care Jak tylko zacznę używać to napiszę.
Stary 2008-08-08, 13:15   #2776
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lucid Dream Pokaż wiadomość
Malla, lalaith wielkie dzięki za odp Ja właśnie chce nosić te jednodniowe tylko raz na jakiś czas, normalnie będę nosić te miesięczne, które mi okulistka zapisała:P Co do tego, że jednodniowe są dużo lepsze od tych które sie nosi przez dłuższy czas to nie ma wątpliwości, ale mi 1-day sa potrzebne tylko czasem:P
lalaith, ja facet jestem
Oh, przepraszam Jestem przyzwyczajona że tu prawie same baby
Jak używasz ich sporadycznie możesz nosić bez obaw!
Stary 2008-08-08, 13:26   #2777
Nenya_89
Zadomowienie

Hej dziewczyny
Widzę, że znacie się na soczewkach lepiej ode mnie więc zapytam was o radę
Od ponad roku noszę soczewki. Od samego początku są to soczewki miesięczne firmy Baush&Lomb PureVision. Płynu używam również z tej firmy. 3 miesiące temu miałam zmienioną krzywiznę i przyznam że zmiana ta była bardzo trafiona. Lepszy komfort i już po całym dniu oczy mnie nie bolą. Od okularów się odzwyczaiłam i nie mam zamiaru do nich wracać. Polubiłam soczewki. Ale niestety jest jeden minus - cena. Do optyka na badania kontrolne i od razu po nowe soczewki chodzę co pół roku. Wydaję 250 złotych + to co wydam na płyny. Mam różną wadę więc muszę kupić dwa opakowania. Ostatnio przypadkiem odwiedziłam stronę szkła.com i zauważylam, że tam za soczewki zapłaciłabym ok 150 zł. Czy wy zawsze kupujecie soczewki u optyka czy może zamawiacie ze sklepów internetowych lub z Allegro? Szczerze mówiąc boję się tak w "ciemno" kupować czegoś co dotyczy mojego zdrowia.

Książki, strona po stronie - klik
Nenya_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 13:37   #2778
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:
Napisane przez Nenya_89 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Od ponad roku noszę soczewki. Od samego początku są to soczewki miesięczne firmy Baush&Lomb PureVision. Płynu używam również z tej firmy. 3 miesiące temu miałam zmienioną krzywiznę i przyznam że zmiana ta była bardzo trafiona. Lepszy komfort i już po całym dniu oczy mnie nie bolą. Od okularów się odzwyczaiłam i nie mam zamiaru do nich wracać. Polubiłam soczewki. Ale niestety jest jeden minus - cena. Do optyka na badania kontrolne i od razu po nowe soczewki chodzę co pół roku. Wydaję 250 złotych + to co wydam na płyny. Mam różną wadę więc muszę kupić dwa opakowania. Ostatnio przypadkiem odwiedziłam stronę szkła.com i zauważylam, że tam za soczewki zapłaciłabym ok 150 zł. Czy wy zawsze kupujecie soczewki u optyka czy może zamawiacie ze sklepów internetowych lub z Allegro? Szczerze mówiąc boję się tak w "ciemno" kupować czegoś co dotyczy mojego zdrowia.
Ja też zawsze zamawiam inne moce i inne soczewki na oba oczy
Zamawiam na allegro, to samo z płynami, wychodzi mnie to o wiele tanie
Stary 2008-08-08, 13:56   #2779
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez Nenya_89 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Ja używam dopiero drugiej pary soczewek, które kupiłam u optyka za 40 zł. Kiedy sobie przeliczyłam wszystko na spokojnie, wyszło mi, że rocznie musiałabym płacić coś koło tysiąca za soczewki i płyny kupione w zakładzie. Na razie zdecydowałam się na zakup płynu na szkla.com i jestem bardzo zadowolona- przesyłka w porządku, nic nie naruszone.. W związku z tym postanowiłam, że następną parę soczewek kupię na stronie.. Tylko właśnie mam dwie różne wady i będę musiała kupić dwa opakowania, ale tym samym będę mieć spokój na pół roku, a wyniesie mnie to tylko stówkę.
Nie bój się, dużo ludzi kupuje- gdyby coś było nie tak, to ta strona by nie istniała, ludzie pisaliby donosy, straciłaby dobrą reputację.. Widziałam bardzo dużo dobrych opinii o tym serwisie i jakoś się do niego przekonałam. ;]
Stary 2008-08-08, 13:57   #2780
Malla
Nie depcze krokusów

Nenya_89 - jakie masz teraz?

Lucid Dream - do dwóch bym nie ryzykowała, kilka dni jeszcze ok, tydzień to już mocne naciągnięcie. Wg mnie indywidualne dobieranie terminu wymiany powinno być standardem badań, nawet salonom by się opłacało przywiązać do siebie klienta, który musiałby tam przychodzić przez kilka miesięcy. Zresztą są salony, które w cenie doboru (100zł) mają wizyty kontrolne bezpłatne po kilku dniach, tygodniach, miesiącach, to się opłaca.
Stary 2008-08-08, 14:11   #2781
Nenya_89
Zadomowienie

Tylko, że jak zamówię przez internet to u optyka się już nie pojawię a mam wrażenie że ciągle mi się wzrok psuje. Jak powiedziałam mojemu lekarzowi to powiedział wszystko ok

Krzywiznę mam teraz 8.3 i właśnie zauważyłam, że trudno jest takie znaleźć u optyka miałam zamawiane, nie miał ich na miejscu. Miał tylko jakąś parę testową bo musiałam ją zakładać przy nim.

Stary 2008-08-08, 14:18   #2782
Malla
Nie depcze krokusów

Nenya_89 - i jakie w końcu masz? Ja też mam problem z krzywizną, 8.6 już jest wyraźnie za duża, 8.4 nieco, a z 8.3 są tylko Advance (z dwojga wolę Oasys, o wiele lepsze). Jak kupujesz gdzie indziej, to wcale nie wyklucza regularnych wizyt u lekarza, nie powinno w niczym przeszkadzać ani Tobie, ani jemu, w końcu on ma dziesiątki takich pacjentów dziennie!
Stary 2008-08-08, 14:26   #2783
Nenya_89
Zadomowienie

Dalej Bausch&Lomb PureVision

Stary 2008-08-08, 14:57   #2784
Malla
Nie depcze krokusów

O, nie wiedziałam, że mają mniejsze krzywizny!
Stary 2008-08-08, 15:58   #2785
dżiza
Raczkowanie

Dziewczyny, nosze dziś drugi dzień soczewki i troszkę się denerwuję
Wczoraj wszystko było świetnie, ponosiłam soczewki przez 5-6 godzin, a dzis dopiero godzinę temu założyłam i wydaje mi się, że jest gorzej niż wczoraj- widzę źle przy komputerze i w ogóle z bliska (a generalnie jestem krótkowidzem i mam minusy). W jednym oku jest mi trochę niewygodnie- czy to wszystko normalne?

Założone są w dobrą stronę, ale zastanawiam się czy nie pomyliłam przypadkiem oka prawego z lewym- chociaż wątpię- jak by się to objawiało? różnica między nimi to -0,5.
dżiza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 16:47   #2786
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:
Napisane przez dżiza Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nosze dziś drugi dzień soczewki i troszkę się denerwuję
Wczoraj wszystko było świetnie, ponosiłam soczewki przez 5-6 godzin, a dzis dopiero godzinę temu założyłam i wydaje mi się, że jest gorzej niż wczoraj- widzę źle przy komputerze i w ogóle z bliska (a generalnie jestem krótkowidzem i mam minusy). W jednym oku jest mi trochę niewygodnie- czy to wszystko normalne?

Założone są w dobrą stronę, ale zastanawiam się czy nie pomyliłam przypadkiem oka prawego z lewym- chociaż wątpię- jak by się to objawiało? różnica między nimi to -0,5.
Możliwe że pomyliłaś, spróbuj wyjąć i założyc odwrotnie.
Stary 2008-08-08, 17:23   #2787
Malla
Nie depcze krokusów

Ciesz się światem, nie siedź w soczewkach przy komputerze W ten sposób wysuszysz oczka, zwiększając dyskomfort. Złe widzenie z bliska jest normalne u zasoczewkowanych krótkowidzów, zapewne się do tego przyzwyczaisz, kwestia akomodacji. Przy osłabionej akomodacji (np. z wiekiem) będzie gorzej, warto więc robić ćwiczenia na wzrok (dużo przepisów w internecie i gazetach, np. patrzenie naprzemiennie na horyzont i bliski przedmiot co kilka sekund).
Stary 2008-08-08, 17:30   #2788
dżiza
Raczkowanie

W tej chwili jest już lepiej jeśli chodzi o to czy mi wygodnie.
Zastanowiłam się i myślę, że raczej nie pomyliłam oczu. Kiedy chodzę po domu jest super i zapominam o nich, ale przy komputerze jest kiepsko, a gdy patrze na klawiaturę to oczy mi wariują

Ponieważ wydaje mi się, że nie pomyliłam oczu, to troche się boję je teraz zamieniać w celu sprawdzenia- dopiero mogą mi się pomieszać...

Kurcze- starałam się nic nie pomieszać, ale głowy nie dam za to czy nie pomieszałam...

Edit:
Malla, dzięki- pocieszyłaś mnie Zdenerwowałam się troszkę, no ale może faktycznie wczoraj tego nie zauważyłam, bo chyba nie siadałam w soczewkach przy komputerze.
dżiza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 19:04   #2789
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
To mam zupełnie tak samo! Niestety, jak miałam 20 lat to jeszcze tę operację refundowali, znajomi porobili sobie za darmo szczęściarze, a jak skończyłam 21 to przestali refundować ;((( To był cios w samo serce

Serio? Nie miałam nawet pojęcia, że to kiedykolwiek było refundowane
Ja chyba już zacznę zbierać pieniądze
Stary 2008-08-08, 19:29   #2790
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Serio? Nie miałam nawet pojęcia, że to kiedykolwiek było refundowane
Ja chyba już zacznę zbierać pieniądze
Było, było. Ale się zbyło
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości