![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak
Mój mąż właśnie strasznie się dziwi że co chwilę musi mi nową paczkę kupować
![]() A ginekolog mówił Wam jak często macie chodzić na kontrolę? Założyłam że będę chodzić co pół roku, bo zawsze tak robię ale może trzeba częściej? Albo ja za często chodzę? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Moj lekarz kazl przyjsc po 4-6 tygodnaich na usg ,potem co pol roku ,rok ,w zaleznosci od moich checi i czasu.
Zapewne bede chodzic co pol roku. |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Zadomowienie
|
nie sądzę żeby ktoś Ci założył jeżeli nie rodziłaś
asia26 |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Rozeznanie
|
Ja z powodu nasilającego się krwawienia byłam 2 tyg. po założeniu, później miesiąc, a następne kontrole mam zlecone co pół roku. Ale, jeśli chodzi o moje osobiste odczucia to chętnie sprawdzałabym czy spirala jest na miejscu, co miesiąc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie to już się do tego przyzwyczaiłam, czasami ( a ostatnio nawet często) nie muszę brać żadnych środków przeciwbólowych co wcześniej praktycznie było koniecznością. Zresztą po tylu latach noszenia spirali mój organizm chyba "zaakceptował" to obce ciało i naprawdę bardzo dobrze mi się je nosi ![]() Czasami jednak zdarzją mi się jeszcze nietypowe miesiączki np. plamienia tydzień przed planowaną miesiączką czy dłuższe i bardzo obfite krwawienia, ale są to wyjątkowe sytuacje , średnio jedna na cztery czy pięć .Wtedy zaciskam zęby , biore "prochy" i jakoś to znoszę... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Przyczajenie
|
Ja mam podobnie.Plamię przez 3dni przed okresem,okres min4dni i po okresie jeszcze3
|
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Przyczajenie
|
do Pauli
Lepiej zacznij się przyzwyczajać do noszenia wkladek.Ja mam spiralę od 3lat,z początku wszystko było ok ale po jakimś roku zaczęły mnie nękać zapalenia,bez przerwy mam upławy,bez przerwy biorę na nie globulki a co za tym idzie noszę wkładki.Już sie powaznie zastanawiam nad wyjęciem spirali |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
Jestem po okresie ,obfitowsc troche większa ,bolu żadnego nie zauwazylam.
jestem juz bez wkładki a nawet rzucilam sie na Tż ![]() Myśle ,że gdyby zapalenia ,plamienia nękały mnie dłużej niz 3 miesiące zrezygnoawłabym ze spirali. |
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Przyczajenie
|
Miejmy nadzieję że ty nie będziesz miała tych problemów co ja.
Edytowane przez kaśka30 Czas edycji: 2006-03-13 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Przyczajenie
|
Czy któraś z was dziewczyny przed załozeniem Mireny miała jakąś inną spralę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#281 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
Przyczajenie
|
Bo ja właśnie mam zwykłą spiralę z miedzią i okazuje się(dopiero po prawie 2latach)że chyba się nie nadaje.Mam powracające grzybice,upławy,krwawieni a itp i zastanawiałam się czy gdybym założyła Mirenę byłoby tak samo.Dodam ze nie jestem na nic uczulona(miedź)a spirala jako taka bardzo mi odpowiadała(przez te 2 lata oczywiście)
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Ciężko powiedziec bo moz epoprostu twoj organizm zareaguje w taki sam sposob na mirene w koncu to tez spirala ,ale moze hormon zawarty w mirenie mógłby pomóc lub zaszkodzic .
no niestety to nie pigulki zeby z dnia na dzien odstawic tracąc tylko srednio 30 zł ,mirena to powazny wydatek rzędu 800-1000 zł ,w zaleznosci gdzie ejst zakładana ,szkoda byloby tracic tyle kasy. eshh kobiety maja cięzkie życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Przyczajenie
|
Chyba znowu mi przyjdzie brać pigulki.Tylko jak ja się do tego przyzwyczaję,z poczatku pewnie będę notorycznie o nich zapominać ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Nutka nie gryzie!
|
A co z tamponami ?? Używacie?? Bo są takie różne opinie od takich że mogą "wyciągnąć","wyszarpn ąć" spirale
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Sama sie zastanawiam nad tamponami ,i tez slyszalm różne opinie ,że niby na troche mozna ale ile to jest troche ?
nie wiem jak tamopn moze wyciagnac spirale ,w koncu nie wpycha sie go az tak głęboko,ja sama ledwie wyczuwam nitki ,wiec chyba te nitki musialby sie zaplątac w tampon hmm eshh...nie wyobrazam sobie w wakacje nie korzystac z wody wiec pewnie bede ryzykowac. |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Przyczajenie
|
Bez obawy można używać tamponów,wypróbowałam to wiem.Nie zaleca się tylko stosowania tamponów w ostatnich dniach kiedy krwawienie jest małe ale nie ma to zwiazku ze spiralą tylko z tym że tampon mógłby za bardzo "wysuszyć"pochwę(chło nie nie tylko krew ale i śluzówkę)
|
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
![]()
Mam miec zakładana spirale hormonalna.Pytałam sie lekarza i powiedział mi ze sie od niej nie tyje słyszałam co innego.Obawiam sie że wprowadza mnie w błąd bo zakłada mi ją prywatnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Przyczajenie
|
Wymiana spiralki
Witam. Mija już 4,5 lat jak założyłam wkładkę (KuperT-niewien czy dobrze napisałam nazwę) i muszę ją już wymienić. Chciałabym się dowiedzieć jakie badania powinnam zrobić przed wymianą na nową i czy są jeszcze jakieś inne zalecenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymiana spiralki
Z tego co wyczytalam na ulotce od swojej spirali to w momencie wyciagania starej mozna od razu zalozyc nowa .
nie byly wypisane zadne badania ,w sumie co roku nalezy robic cytologie,usg lekarz robi na kontrolach spiralnych" wiec inne badania chyba nie sa potrzebne. spirala nie wplywa na hormony kobiety wiec badania watroby itp jak przy pigulkach nie sa potrzebne. daj koniecznie znac czy bolało wyciaganie. |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Raczkowanie
|
Dot.: Spirala a tycie
Podnoszę wątek bo ja w poniedziałek idę załatwiać Mirenę - ale jeszcze sie zastanawiam czy zakładać bo przekkopłam net nie mogę znaleźć odpowiedzi na 3 pytania :
-czy hormony uwalniane z niej mogą powodować tycie ew. zwiększony apetyt? -czy hormony uwalniane z niej mogą powodować padek libdo? -czy hormony uwalniane z niej mogą powodować zatrzymanie wody w organizmie ? Pomóżcie proszę! |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Spirala a tycie
bez przesady- mirena działa głównie miejscowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
odświeżam
![]() mam 2 okres po zalozeniu i zaczyna mnei wkurzac dlugosc okresu,wczesniej plamienie a potem wlasciwy okres ,nigdy nie trwalo to u mnie dluzje niz 5-6 dni teraz doliczajac plamienie to dochodzi do 10 dni. mozna to jakos skrócic? chociaz nie wiem czy chce brac jakie sleki hmm,moze sie to unormuje? a na dodatek nic mnie nie boli ,bylam przygotowana na skurcze ,bol i zapas no spy mam a tu niz ,nie zebym narzekala chociaz wolabym bol i krótszy okres ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
Poczekaj jeszcze chwilę, u mnie docelowo okres trwa góra 5,6 dni i również nie jest bolesny. Po kilku cyklach powinno sie wszystko uregulować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
agajot-kamien z serca,jeszcze kilka cykli dam rade wytrtzymac ,mam nadzieje ze do wakacji bedzie juz normalnie.
aferko-u mnie to bylo tak z pigulkami,nie chcialo mi sie sexu wiec efekt antykoncepcyjny byl ;D teraz mam zaledwie 2,5 tgodnia bez wkladki,podpaski reszte miesiac niestety zero sexu ,jakos nie moge sie przekonac do sexu i plamien ,że o okresie nie wspomne. |
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Zadomowienie
|
Witam,
Ja właśnie jestem świeżo po założeniu spiralki. Wcześniej dokładnie przestudiowałam ten wątek i liczyłam się z większym bólem , a tu miła niespodzianka ,założenie nic a nic nie bolało. Czekam co będzie dalej i cieszę sie ,że wreszcie się zdecydowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
Na obfity okres polecam Hemorigen (ziołowe tabletki). Łykam sobie i okres rzeczywiście jakby słabszy, no i krótszy zdecydowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
oo super ,pójde kupic dzisiaj skoro ziolowe to pewnie bez recepty,dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
o, juz dawno tu nie zagladalam. to jednak paula78 masz ta spiralke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.