Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-03-08, 06:46   #271
Kaszanna
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak

Mój mąż właśnie strasznie się dziwi że co chwilę musi mi nową paczkę kupować
A ginekolog mówił Wam jak często macie chodzić na kontrolę? Założyłam że będę chodzić co pół roku, bo zawsze tak robię ale może trzeba częściej? Albo ja za często chodzę?
Kaszanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-08, 08:47   #272
paula78
Zakorzenienie

Moj lekarz kazl przyjsc po 4-6 tygodnaich na usg ,potem co pol roku ,rok ,w zaleznosci od moich checi i czasu.
Zapewne bede chodzic co pol roku.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-08, 18:07   #273
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

nie sądzę żeby ktoś Ci założył jeżeli nie rodziłaś

asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-08, 18:43   #274
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Ja z powodu nasilającego się krwawienia byłam 2 tyg. po założeniu, później miesiąc, a następne kontrole mam zlecone co pół roku. Ale, jeśli chodzi o moje osobiste odczucia to chętnie sprawdzałabym czy spirala jest na miejscu, co miesiąc....
bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-09, 18:33   #275
jasmin30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kaszanna
Ogólnie mam dziwne okresy Bo chociaż długo się "rozkręcam" tak naprawdę obfite krwawienie trwa niecałe 2 dni, potem to plamienia które trwają w sumie 3-4 dni.
Moje miesiączki po założeniu pierwszej spirali były naprawdę długie i co gorsza bardzo obfite. Wszystko zmnieniło się po założeniu kolejnej , tym razem innej wkładki- obecnie co prawda kilka dni podobnie jak ty się "rozkręcam", ale krwawienie nie jest już tak obfite no i przede wszystkim krótsze- razem góra 5-6 dni.Natomiast co dziwne ,prawie każda miesiączka kończy się mocnym 1-2 dniowym uciskiem (skurczem) w podbrzuszu ale już bez plamienia.
W sumie to już się do tego przyzwyczaiłam, czasami ( a ostatnio nawet często) nie muszę brać żadnych środków przeciwbólowych co wcześniej praktycznie było koniecznością. Zresztą po tylu latach noszenia spirali mój organizm chyba "zaakceptował" to obce ciało i naprawdę bardzo dobrze mi się je nosi

Czasami jednak zdarzją mi się jeszcze nietypowe miesiączki np. plamienia tydzień przed planowaną miesiączką czy dłuższe i bardzo obfite krwawienia, ale są to wyjątkowe sytuacje , średnio jedna na cztery czy pięć .Wtedy zaciskam zęby , biore "prochy" i jakoś to znoszę...
jasmin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-13, 13:12   #276
kaśka30
Przyczajenie

Ja mam podobnie.Plamię przez 3dni przed okresem,okres min4dni i po okresie jeszcze3
kaśka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-13, 13:19   #277
kaśka30
Przyczajenie

do Pauli
Lepiej zacznij się przyzwyczajać do noszenia wkladek.Ja mam spiralę od 3lat,z początku wszystko było ok ale po jakimś roku zaczęły mnie nękać zapalenia,bez przerwy mam upławy,bez przerwy biorę na nie globulki a co za tym idzie noszę wkładki.Już sie powaznie zastanawiam nad wyjęciem spirali
Stary 2006-03-13, 14:12   #278
paula78
Zakorzenienie

Jestem po okresie ,obfitowsc troche większa ,bolu żadnego nie zauwazylam.

jestem juz bez wkładki a nawet rzucilam sie na Tż .Jak narazie jeszcze z gumką,po usg bedzimey je odstawiac.

Myśle ,że gdyby zapalenia ,plamienia nękały mnie dłużej niz 3 miesiące zrezygnoawłabym ze spirali.

Stary 2006-03-13, 14:21   #279
kaśka30
Przyczajenie

Miejmy nadzieję że ty nie będziesz miała tych problemów co ja.

Edytowane przez kaśka30
Czas edycji: 2006-03-13 o 19:20
Stary 2006-03-14, 15:50   #280
kaśka30
Przyczajenie

Czy któraś z was dziewczyny przed załozeniem Mireny miała jakąś inną spralę?
Stary 2006-03-14, 19:20   #281
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez kaśka30
Czy któraś z was dziewczyny przed załozeniem Mireny miała jakąś inną spralę?
Mi lekarz odradził zakładanie Mireny jako pierwszej spirali. Przede wszystkim dlatego, że koszt tej spirali jest dość wysoki, a organizm nie wiadomo jak zareaguje, bo jeśli okazało by się, że nie mogę nosić spirali to lepiej stracić te 300zł a nie 1.000.Tak mi lekarz powiedział I wydaje mi się, że to uczciwe podejście. A dlaczego pytasz?
bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-15, 06:32   #282
kaśka30
Przyczajenie

Bo ja właśnie mam zwykłą spiralę z miedzią i okazuje się(dopiero po prawie 2latach)że chyba się nie nadaje.Mam powracające grzybice,upławy,krwawieni a itp i zastanawiałam się czy gdybym założyła Mirenę byłoby tak samo.Dodam ze nie jestem na nic uczulona(miedź)a spirala jako taka bardzo mi odpowiadała(przez te 2 lata oczywiście)
Stary 2006-03-15, 06:58   #283
paula78
Zakorzenienie

Ciężko powiedziec bo moz epoprostu twoj organizm zareaguje w taki sam sposob na mirene w koncu to tez spirala ,ale moze hormon zawarty w mirenie mógłby pomóc lub zaszkodzic .

no niestety to nie pigulki zeby z dnia na dzien odstawic tracąc tylko srednio 30 zł ,mirena to powazny wydatek rzędu 800-1000 zł ,w zaleznosci gdzie ejst zakładana ,szkoda byloby tracic tyle kasy.

eshh kobiety maja cięzkie życie

Stary 2006-03-15, 08:51   #284
kaśka30
Przyczajenie

Chyba znowu mi przyjdzie brać pigulki.Tylko jak ja się do tego przyzwyczaję,z poczatku pewnie będę notorycznie o nich zapominać ;(
Stary 2006-03-16, 12:23   #285
Nutka
Nutka nie gryzie!

A co z tamponami ?? Używacie?? Bo są takie różne opinie od takich że mogą "wyciągnąć","wyszarpn ąć" spirale i że spokojnie można uzywać...
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-16, 12:37   #286
paula78
Zakorzenienie

Sama sie zastanawiam nad tamponami ,i tez slyszalm różne opinie ,że niby na troche mozna ale ile to jest troche ?

nie wiem jak tamopn moze wyciagnac spirale ,w koncu nie wpycha sie go az tak głęboko,ja sama ledwie wyczuwam nitki ,wiec chyba te nitki musialby sie zaplątac w tampon hmm eshh...nie wyobrazam sobie w wakacje nie korzystac z wody wiec pewnie bede ryzykowac.

Stary 2006-03-16, 15:29   #287
kaśka30
Przyczajenie

Bez obawy można używać tamponów,wypróbowałam to wiem.Nie zaleca się tylko stosowania tamponów w ostatnich dniach kiedy krwawienie jest małe ale nie ma to zwiazku ze spiralą tylko z tym że tampon mógłby za bardzo "wysuszyć"pochwę(chło nie nie tylko krew ale i śluzówkę)
Stary 2006-03-17, 13:15   #288
ewcialinka
Raczkowanie

Exclamation Spirala a tycie

Mam miec zakładana spirale hormonalna.Pytałam sie lekarza i powiedział mi ze sie od niej nie tyje słyszałam co innego.Obawiam sie że wprowadza mnie w błąd bo zakłada mi ją prywatnie .Mam nadwagę i boje sie przytyć..prosze o odpowiedź
ewcialinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-18, 16:37   #289
Inula
Przyczajenie

Wymiana spiralki

Witam. Mija już 4,5 lat jak założyłam wkładkę (KuperT-niewien czy dobrze napisałam nazwę) i muszę ją już wymienić. Chciałabym się dowiedzieć jakie badania powinnam zrobić przed wymianą na nową i czy są jeszcze jakieś inne zalecenia.
Inula jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-18, 16:45   #290
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Wymiana spiralki

Z tego co wyczytalam na ulotce od swojej spirali to w momencie wyciagania starej mozna od razu zalozyc nowa .
nie byly wypisane zadne badania ,w sumie co roku nalezy robic cytologie,usg lekarz robi na kontrolach spiralnych" wiec inne badania chyba nie sa potrzebne.
spirala nie wplywa na hormony kobiety wiec badania watroby itp jak przy pigulkach nie sa potrzebne.

daj koniecznie znac czy bolało wyciaganie.

Stary 2006-03-19, 11:14   #291
Tati
Raczkowanie

GG do Tati
Dot.: Spirala a tycie

Podnoszę wątek bo ja w poniedziałek idę załatwiać Mirenę - ale jeszcze sie zastanawiam czy zakładać bo przekkopłam net nie mogę znaleźć odpowiedzi na 3 pytania :

-czy hormony uwalniane z niej mogą powodować tycie ew. zwiększony
apetyt?

-czy hormony uwalniane z niej mogą powodować padek libdo?

-czy hormony uwalniane z niej mogą powodować zatrzymanie wody w
organizmie ?

Pomóżcie proszę!
Tati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-19, 15:38   #292
Justy
Zakorzenienie

Dot.: Spirala a tycie

bez przesady- mirena działa głównie miejscowo.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-03, 14:05   #293
paula78
Zakorzenienie

odświeżam

mam 2 okres po zalozeniu i zaczyna mnei wkurzac dlugosc okresu,wczesniej plamienie a potem wlasciwy okres ,nigdy nie trwalo to u mnie dluzje niz 5-6 dni teraz doliczajac plamienie to dochodzi do 10 dni.

mozna to jakos skrócic? chociaz nie wiem czy chce brac jakie sleki hmm,moze sie to unormuje?
a na dodatek nic mnie nie boli ,bylam przygotowana na skurcze ,bol i zapas no spy mam a tu niz ,nie zebym narzekala chociaz wolabym bol i krótszy okres

Stary 2006-04-03, 14:26   #294
agajot
Zakorzenienie

Poczekaj jeszcze chwilę, u mnie docelowo okres trwa góra 5,6 dni i również nie jest bolesny. Po kilku cyklach powinno sie wszystko uregulować.
agajot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-03, 14:29   #295
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jasmin30
U mnie nie stwierdzono przodo- czy tyłozgięcia, natomiast ginekolog wyjaśnił, że
podobne objawy mogą pojawić się w momencie bezpośredniego drażnienia czy też dotykania narządów wewnętrznych i ma to związek z działaniem wegetatywnego układu nerwowego, który odpowiada za niezależne od naszej woli funkcje organizmu.Zatem nagłe osłabienie , spadek tętna, zimne poty czy nawet omdlenie podczas zakładania wkładki mogą się zdarzyć.
U mnie również takie objawy sie zdarzyły, tyle że nie zemdlałam (ale byłam blisko). Również dość długo regulował mi się cykl (fakt, że zakładałam spiralkę w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek, więc nieregularny cykl mógł być spowodowany właśnie tym) przez prawie rok miałam plamienia w srodku cyklu - dopiero teraz mi sie to unormowało ( a spirale mam prawie półtora roku). Byłam już na skraju załamania - chciałam ją wyjąć, ale powstrzymywał mnie brak alternatywy. Paula - tez przez pierwsze miesiące działanie anty mojej spirali sprowadzało sie do tego że dzięki niej nie było sexu wcale
aferka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-03, 14:36   #296
paula78
Zakorzenienie

agajot-kamien z serca,jeszcze kilka cykli dam rade wytrtzymac ,mam nadzieje ze do wakacji bedzie juz normalnie.

aferko-u mnie to bylo tak z pigulkami,nie chcialo mi sie sexu wiec efekt antykoncepcyjny byl ;D

teraz mam zaledwie 2,5 tgodnia bez wkladki,podpaski reszte miesiac niestety zero sexu ,jakos nie moge sie przekonac do sexu i plamien ,że o okresie nie wspomne.

Stary 2006-04-03, 17:07   #297
SarahMoon
Zadomowienie

Witam,
Ja właśnie jestem świeżo po założeniu spiralki. Wcześniej dokładnie przestudiowałam ten wątek i liczyłam się z większym bólem , a tu miła niespodzianka ,założenie nic a nic nie bolało. Czekam co będzie dalej i cieszę sie ,że wreszcie się zdecydowałam.
SarahMoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-04, 07:26   #298
Kaszanna
Raczkowanie

Na obfity okres polecam Hemorigen (ziołowe tabletki). Łykam sobie i okres rzeczywiście jakby słabszy, no i krótszy zdecydowanie.
Kaszanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-04, 07:27   #299
paula78
Zakorzenienie

oo super ,pójde kupic dzisiaj skoro ziolowe to pewnie bez recepty,dzięki

Stary 2006-04-04, 07:31   #300
AaniaA
Zakorzenienie

o, juz dawno tu nie zagladalam. to jednak paula78 masz ta spiralke .
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości